0800200000

Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom

Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
dermatológia
aktualizované: 25 June 2025
Čítať 11 minút Zverejnené: 25 June 2025 12
Psoriáza je chronické zápalové ochorenie kože, ktoré sa prejavuje tvorbou červených plakov so striebornobielymi šupinkami na tele. Nedávne štúdie ukázali, že strava pomáha zmierniť príznaky a predĺžiť remisiu normalizáciou metabolizmu a znížením systémového zápalu v organizme.

Význam výživy pri psoriáze: vedecké štúdie

Vedecký výskum potvrdil priamu súvislosť medzi výživou a vznikom psoriázy, jej závažnosťou a priebehom. Medzi zákonitosti, ktoré vedci identifikovali, patria:

  • nadmerná konzumácia nasýtených tukov, cukru, červeného mäsa a alkoholu zvyšuje zápal kože;
  • nedostatok vitamínov a minerálov a nerovnováha črevnej mikroflóry (dysbakterióza) komplikujú priebeh ochorenia;
  • omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, C, E, D a skupiny B, selén a zinok, probiotiká a vláknina tlmia zápal a predlžujú remisiu.

Štúdie tiež ukázali, že ľudia so psoriázou majú často komorbidity spojené s metabolickými poruchami (diabetes, obezita a ateroskleróza). K typickým stravovacím návykom patrí zvýšená konzumácia mastných, vyprážaných a korenených jedál, sladkostí a pečiva, ako aj nedostatok ovocia, zeleniny, rýb a rastlinných olejov v strave.

Vplyv nízkokalorickej diéty na recidívy psoriázy

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Prínos nízkokalorickej diéty pri psoriáze spočíva v jej schopnosti znížiť telesnú hmotnosť, ktorá môže komplikovať priebeh ochorenia. Nadmerná telesná hmotnosť prispieva k zvýšenej produkcii prozápalových cytokínov, čo zhoršuje príznaky psoriázy a znižuje účinnosť farmakologickej liečby. Normalizácia hmotnosti prostredníctvom hypokalorickej diéty zlepšuje stav kože a znižuje frekvenciu recidív. Denný kalorický príjem by nemal prekročiť 1200 – 1800 kcal. Presný výpočet závisí od pohlavia, veku, úrovne fyzickej aktivity a telesnej hmotnosti pacienta.

Pozitívne účinky omega-3 mastných kyselín na remisiu psoriázy

Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky. Znižujú aktivitu prozápalových cytokínov a leukotriénov, ktoré podporujú zápal. Medzi potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny patria:

  • mastné ryby (losos, sardinky a tuniak);
  • morské plody (ustrice a krevety);
  • rastlinné oleje (olivový a ľanový olej);
  • vlašské orechy;
  • ľanové a chia semienka;
  • vajcia.

Na udržanie remisie sa odporúča príjem 1 – 3 gramov omega-3 mastných kyselín denne, ktoré pomáhajú zlepšiť zdravie pokožky a predĺžiť remisiu. Presnú dávku určí ošetrujúci lekár v závislosti od pohlavia, veku a celkového zdravotného stavu pacienta.

Obmedzenie nasýtených tukov a cukru v strave pri psoriáze

Nadmerný príjem cukru zvyšuje hladinu glukózy v krvi a stimuluje uvoľňovanie inzulínu, čím podporuje zápal. Nasýtené tuky narušujú metabolizmus, oslabujú imunitnú odpoveď a spomaľujú regeneráciu kožných buniek.

Potraviny s vysokým obsahom cukru a nasýtených tukov

Skupina potravín

Príklad

Potraviny obsahujúce cukor

Cukríky, mliečna čokoláda, torty, zákusky, koláče, šišky, muffiny, croissanty, jogurtové a tvarohové dezerty s náplňou, džemy, marmelády, energetické tyčinky, džúsy a sýtené nápoje

Potraviny obsahujúce nasýtené tuky

Jahňacie a bravčové mäso, údeniny, klobásy, plnotučné mlieko, masť, hamburgery, hranolky, polotovary, majonéza, palmový a kokosový olej

Zníženie príjmu cukru a nasýtených tukov pomáha zmierniť zápal a zmierniť príznaky ochorenia. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je bezpečný denný príjem cukru pre zdravého človeka maximálne 25 g a nasýtených tukov do 10 % celkového energetického príjmu. Pri psoriáze môže lekár odporučiť ešte výraznejšie obmedzenie alebo úplné vylúčenie cukru a nasýtených tukov v závislosti od miery zápalu a závažnosti ochorenia.

Odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie týkajúce sa výživy pri psoriáze

Americká Národná nadácia pre psoriázu (NPF) odporúča stredomorskú stravu založenú na zelenine, ovocí, celozrnných produktoch, orechoch, semenách, mastných rybách a rastlinných olejoch. Nadácia zdôrazňuje význam udržiavania normálnej hmotnosti (s BMI v rozmedzi 18,5 – 25) na zníženie závažnosti príznakov psoriázy.

Národný inštitút zdravia USA (NIH) uvádza, že pri psoriáze by sa mala striktne dodržiavať nízkokalorická diéta (najmä u pacientov s nadváhou). Zahŕňa zníženie celkového kalorického príjmu na 1200 až 1800 kcal denne (v závislosti od pohlavia a úrovne aktivity), stravovanie v malých porciách (4- až 5-krát denne), vyhýbanie sa sladkostiam, rýchlemu občerstveniu, mastným a vyprážaným jedlám. Nízkokalorická diéta pomáha redukovať zápal a predĺžiť remisiu.

Bezlepková diéta sa odporúča ľuďom s citlivosťou na lepok alebo neznášanlivosťou lepku (celiakia). Jej cieľom je znížiť črevný zápal a systémovú zápalovú záťaž organizmu.

Americká dermatologická akadémia (AAD) podporuje význam správnej výživy pri psoriáze a zdôrazňuje, že strava s nízkym obsahom nasýtených tukov a vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín znížuje zápal. Akadémia odporúča, aby ľudia so psoriázou sledovali individuálne reakcie na potraviny a vylúčili tie, ktoré vedú k zhoršeniu ochorenia.

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mala byť strava pri psoriáze vyvážená, s prevahou ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a rýb. Konzumácia potravín s obsahom nasýtenými tukov (tučné mäso, údeniny, maslo a rýchle občerstvenie) a s obsahom rafinovaného cukru (cukrovinky, sýtené nápoje a keksíky) by sa mala minimalizovať.

Praktické odporúčania dermatológov z Doktorpro o diéte pri psoriáze

Naše skúsenosti ukazujú, že strava môže významne ovplyvniť priebeh ochorenia. Praktické odporúčania dermatológov Doktorpro o diéte pri psoriáze zahŕňajú:

  • zdravá strava. Jedzte rozmanité potraviny vrátane ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, rýb a orechov;
  • obmedzenie nezdravých potravín. Znížte príjem nasýtených tukov, cukru, alkoholu a potravín s vysokým glykemickým indexom;
  • udržiavanie zdravej hmotnosti. Dodržiavajte nízkokalorickú diétu, najmä ak máte nadváhu.

Pred úpravou stravy odporúčame konzultáciu s dermatológom alebo s odborníkom na výživu. V prípade potreby lekár predpíše laboratórne testy na vylúčenie metabolických a tráviacich porúch a s prihliadnutím na výsledky pomôže prispôsobiť stravu individuálnym potrebám organizmu.

Aké potraviny je možné konzumovať pri psoriáze, aké potraviny sú užitočné?

Olivový a ľanový olej sú prospešné pri psoriáze, pretože obsahujú omega-3 mastné kyseliny s protizápalovým účinkom. Pri psoriáze sa odporúča vyhýbať kokosovému oleju, pretože obsahuje veľa nasýtených tukov, ktoré podporujú systémový zápal v organizme. Zdrojom omega-3 mastných kyselín sú aj semená a orechy, preto ich môžete zaradiť do jedálnička pri psoriáze.

Potraviny užitočné pri psoriáze

Kategória produktov

Príklad

Mastné ryby

Losos, tuniak a sardinky

Chudé mäso

Kuracie, morčacie a králičie mäso

Neškrobové ovocie

Hrušky, jablká, ananásy, kivi a broskyne

Bezlepkové celozrnné obilniny

Pohánka, quinoa a hnedá ryža

Strukoviny

Šošovica, cícer a fazuľa

Kyslomliečne výrobky

Jogurt, kefír a tvaroh

Neškrobová zelenina

Uhorky, sladká paprika a cuketa

Sušené ovocie

Figy, marhule a hrozienka

Nápoje bez farbív a pridaného cukru

Čerstvé šťavy, smoothies a kompóty

Vajíčka pri psoriáze je možné konzumovať, ale s mierou, pričom je vhodné uprednostniť varené. Nadmerné množstvo vajec môže zvyšovať zápal kvôli obsahu kyseliny arachidónovej v žĺtku.

Čo sa nesmie konzumovať pri psoriáze a prečo?

Pri zápalových ochoreniach kože sa odporúča obmedziť konzumáciu ľuľkovitej zeleniny (paradajky a baklažány). Paradajky a baklažány môžu pri psoriáze zvyšovať zápal a svrbenie v dôsledku vysokého obsahu alkaloidu solanínu. Pri psoriáze je možné konzumovať dusené a varené huby v obmedzenom množstve. Nakladané, solené a vyprážané huby by sa mali vylúčiť z jedálnička, aby sa nezvyšovala záťaž pečene a systémový zápal v organizme. Ďalšie kategórie potravín, ktoré by sa mali vylúčiť z jedálnička, sú uvedené v tabuľke nižšie.

Potraviny, ktoré sa nesmú konzumovať pri psoriáze

Kategória produktov

Príklady

Mastné červené mäso

Bravčové, hovädzie a jahňacie mäso

Spracované mäso

Údené mäso, nakladaná zelenina a klobásy

Rýchle občerstvenie

Hamburger, hot dog a hranolky

citrusové plody (v prípade alergie)

Pomaranče, mandarínky, citróny a grapefruity

Škrobová zelenina

Zemiaky a bataty

Obilniny obsahujúce lepok (pri neznášanlivosti lepku)

Pšenica, raž a jačmeň

Sladkosti

Cukríky, koláče a zákusky

Polotovary

Kotlety, pirohy a instantné polievky

Ostré jedlá

Omáčky, koreniny a marinády

Konzervy

Ryby, mäso, zelenina a ovocie

Alkoholické nápoje

Pivo, víno a likér

Sladké nápoje

Džúsy s pridaným cukrom a sýtené nápoje

Mliečne výrobky pri psoriáze by mali byť len odtučnené alebo nízkotučné. Pre ľudí s intoleranciou laktózy je lepšie zvoliť bezlaktózové alebo rastlinné (mandľové, sójové, kokosové alebo ovsené) mlieko. Pri psoriáze sa odporúča nahradiť maslo rastlinným olejom, pretože obsahuje nasýtené tuky, ktoré môžu prispievať k zápalom. 

Pri psoriáze je vhodné konzumovať nízkotučné syry (mozzarella a feta) a tučné druhy (čedar a parmezán) by sa mali z jedálnička vylúčiť. Zmrzlinu pri psoriáze je tiež lepšie vylúčiť, pretože obsahuje veľa nasýtených tukov a pridaného cukru.

Aké diéty sa môžu dodržiavať pri psoriáze?

Existuje viacero diét vhodných pre ľudí so zápalovými ochoreniami kože. Príklady diétnych plánov odporúčaných pri psoriáze sú uvedené v nasledujúcej tabuľke.

Diéty, ktoré sa môžu dodržiavať pri psoriáze

Názov

Popis

Bezlepková diéta pri psoriáze

Zahŕňa vylúčenie potravín obsahujúcich lepok (pšenica, raž a jačmeň) zo stravy. Je užitočná pre ľudí s citlivosťou na lepok alebo neznášanlivosťou lepku (celiakia).

Keto diéta pri psoriáze

Zahŕňa vyhýbanie sa sacharidom (sladkosti, obilniny, sladké ovocie, škrobová zelenina, fazuľa a polotovary). Základom stravy by mali byť nenasýtené tuky (orechy, semená, rastlinné oleje a tučné ryby). Povolené je aj malé množstvo bielkovín (chudé mäso a tofu), bobuľové ovocie s nízkym obsahom sacharidov (maliny, čučoriedky a višne) a zelenina (špargľa, cuketa a uhorky). Obmedzenie sacharidov znižuje hladinu cukru v krvi, čo môže prispievať k zápalom.

Peganova diéta pri psoriáze

Kladie dôraz na zásaditú zeleninu (brokolica, kapusta a uhorky), ovocie (jablká, hrušky a broskyne) a bobuľové ovocie (maliny a jahody) a obmedzuje kyselinotvorné potraviny (červené mäso, mliečne výrobky a ľuľkovitá zelenina: paradajky, papriky a baklažány). Alkalická diéta pri psoriáze je zameraná na zníženie kyslosti v čreve a zníženie systémového zápalu.

Kapha diéta pri psoriáze

Zahŕňa konzumáciu ľahkých a suchých potravín (neškrobová zelenina a ovocie, celozrnné obilniny a semená) a vyhýbanie sa ťažko stráviteľným potravinám (tučné mäso, mlieko, údené mäso, polotovary a sladkosti). Studené jedlá a nápoje by sa mali uprednostňovať pred teplými. Kapha diéta je zameraná na zrýchlenie metabolizmu a minimalizáciu stagnácie v organizme, čo môže zmierniť príznaky psoriázy.

Ognevova diéta pri psoriáze

Strava obsahuje veľa čerstvého ovocia a zeleniny, chudé ryby a hydinu, obilniny a rastlinné oleje. Vylúčené je červené mäso, mliečne výrobky, cukor, kvasnicové pečivo, ľuľkovitá zelenina, citrusové plody a výrobky s umelými prísadami. Ognevova diéta môže urýchliť očistu tela od toxínov, zmierniť zápaly a normalizovať metabolizmus.

Stredomorská diéta pri psoriáze

Je založená na konzumácii ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín, olivového oleja a tučných rýb. Odporúča sa vylúčiť červené mäso, nasýtené tuky, polotovary a sladkosti. Pri stredomorskej diéte je strava obohatená o antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomôžu znížiť zápaly a zlepšiť zdravie pokožky.

Eliminačná (hypoalergénna) diéta pri psoriáze

Hypoalergénna diéta pri psoriáze zahŕňa dočasné vylúčenie bežných potravinových alergénov (lepok, vajcia, med, mliečne výrobky a ľuľkovitú zelenínu). Potom sa do bežnej stravy postupne vracajú a sleduje sa reakcia organizmu. Produkty, ktoré spôsobujú zhoršenie ochorenia, sa potom z jedálnička vylúčia natrvalo.

Je dôležité si uvedomiť, že diéta nie je alternatívou k medikamentóznej liečbe predpísanej dermatológom. Používa sa ako doplnková metóda na zníženie zápalu, zmiernenie príznakov a zlepšenie celkového stavu kože.

Ako si vybrať vhodnú diétu pri psoriáze?

Neexistuje univerzálny diétny plán, ktorý by bol vhodný pre všetkých ľudí s psoriázou. Pri výbere diéty je potrebné zvážiť nasledovné faktory:

  • individuálna reakcia na potraviny (zvýšená vyrážka, svrbenie a olupovanie kože);
  • prítomnosť sprievodných ochorení (celiakia, nedostatok laktázy, diabetes mellitus, ateroskleróza, gastritída a vredová choroba žalúdka);
  • osobné chuťové preferencie;
  • dostupnosť potravín povolených diétou;
  • výživová hodnota stravy (schopnosť stravy poskytnúť organizmu potrebné množstvo vitamínov, minerálov a kalórií).

Odporúča sa konzultovať s lekárom, aby ste našli pre vás najvhodnejšiu diétu. Na základe analýzy vašich ťažkostí, príznakov a anamnézy vám lekár pomôže vypracovať individuálny diétny plán pri psoriáze, ktorý zohľadní individuálne špecifiká vášho organizmu.

Aké ovocie sa môže konzumovať pri psoriáze?

Čerstvé bobuľové ovocie s nízkou alergénnosťou a vysokým obsahom antioxidantov (maliny, černice a brusnice) je prospešné pri zápalových ochoreniach kože. Jahody sú pri psoriáze vhodné pre ľudí, ktorí nie sú náchylní na alergie. Pri psoriáze je zároveň povolené hrozno bielych odrôd s nízkym obsahom glukózy. Medzi ovocie, ktoré možno zaradiť do jedálnička pri psoriáze patria:

  • jablká;
  • hrušky;
  • marhule;
  • broskyne;
  • ananásy;
  • mango;
  • avokádo;
  • kiwi.

Červený a žltý melón pri psoriáze by sa mali konzumovať v obmedzenom množstve kvôli vysokému glykemickému indexu, ktorý môže prispieť k zhoršeniu ochorenia. Banány by sa pri psoriáze mali konzumovať s mierou, pretože obsahujú vysoké množstvo cukru a škrobu.

Aká zelenina sa môže konzumovať pri psoriáze?

Neškrobová a listová zelenina bohatá na antioxidanty, vlákninu, vitamíny A, C a K je prospešná na zníženie zápalu a udržanie zdravej pokožky. Zelenina, ktorú tje vhodné zaradiť do jedálnička pri psoriáze, zahŕňa:

  • kapusta (brokolica, karfiol a ružičkový kel);
  • cuketa;
  • uhorky;
  • mrkva;
  • cvikla;
  • paprika;
  • cibuľa;
  • cesnak;
  • špargľa.

Prospešná je aj listová zelenina (špenát, šalát, zeler a rukola). Má protizápalové a detoxikačné vlastnosti, takže môže zlepšiť stav pokožky.

Môžu sa fermentované mliečne výrobky používať pri psoriáze a ktoré?

Pri dermatologických ochoreniach je vhodné vyberať fermentované mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku alebo úplne odtučnené. Takisto by nemali obsahovať pridaný cukor, umelé farbivá ani arómy. Medzi kyslomliečne výrobky povolené pri psoriáze patria:

  • jogurt;
  • kefír;
  • zakysanka (v miernom množstve).

Pri psoriáze sa môže konzumovať tvaroh. Je však dôležité, aby bol nielen bez tuku, ale aj s minimálnym obsahom soli.

Aké druhy chleba a pečiva sú vhodné pri psoriáze?

Ľuďom so sklonom k zápalovým ochoreniam kože sa odporúča konzumovať chlieb a pečivo z bezlepkovej celozrnnej múky (pohánkovej, kukuričnej, amarantovej a cícerovej). Čierny chlieb pri psoriáze je vhodné vylúčiť z jedálnička, pretože ražná múka obsahuje lepok.

Uprednostňovať by sa mal chlieb bez kvasníc (na kefíre alebo vode), pretože kvasnice môžu podporovať kvasné procesy v čreve a vyvolať systémový zápal. Pečivo by nemalo obsahovať pridaný cukor.

Aké obilniny sa môžu konzumovať pri psoriáze?

Pri zápalových ochoreniach kože sú vhodné bezlepkové celozrnné obilniny. Pri psoriáze je vhodná hnedá ryža, pretože obsahuje viac živín a vlákniny než biela ryža a nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi. Ovsené vločky pri psoriáze by sa mali vyberať s označením: „Bez lepku“. Medzi ostatné obilniny povolené pri psoriáze patria:

  • pohánka;
  • kukuričná krupica;
  • quinoa;
  • proso.

Kaša pri psoriáze by sa mala variť na vode alebo rastlinnom mlieku (ovsené vločky, mandľové mlieko a ryžové mlieko) bez pridania cukru. Kašu môžete jemne osoliť morskou soľou alebo osladiť povoleným ovocím či sušeným ovocím. Na zlepšenie chuti je povolené pridať trochu nerafinovaného rastlinného oleja (ľanový alebo olivový olej).

Aký druh mäsa je vhodný pri psoriáze?

Pri dermatologických ochoreniach sa odporúča konzumovať chudé, ľahko stráviteľné mäso bohaté na bielkoviny, ktoré sú potrebné na regeneráciu kože. Medzi druhy mäsa povolené pri psoriáze patria:

  • kuracie mäso;
  • morčacie mäso;
  • králičie mäso;
  • chudé hovädzie a teľacie mäso (v miernom množstve).

Kuracie a morčacie mäso by sa malo pred varením zbaviť kože, pretože obsahuje nasýtené tuky. Mäso by sa malo variť bez pridania ostrého korenia.

Aké sladkosti je možné konzumovať pri psoriáze?

Ľudia s dermatologickými ochoreniami môžu konzumovať prírodné sladkosti, ktoré neobsahujú rafinovaný cukor, umelé farbivá a arómy. Sušené ovocie (hrozienka, datle, figy a sušené jablká), ktoré nie je namočené v cukrovom sirupe, je povolené ako občerstvenie pri psoriáze. Sú zdrojom vlákniny, vitamínov B a E, draslíka, horčíka a zinku, ktoré urýchľujú regeneráciu kože a posilňujú jej ochrannú bariéru. Medzi ďalšie sladkosti povolené pri psoriáze patria:

  • prírodná pastila a marshmallows bez cukru a farbív;
  • horká čokoláda s obsahom kakaa najmenej 70 % (v obmedzenom množstve);
  • domáce ovocné a bobuľové želé bez cukru;
  • pečené ovocné pyré bez cukru.

Med pri psoriáze môžu konzumovať len tí, ktorí nie sú alergickí. Produkt obsahuje prírodné antioxidanty a vitamíny, ktoré posilňujú imunitný systém a zmierňujú zápal. Vzhľadom na vysoký obsah sacharózy sa však odporúča konzumovať med v malých množstvách (nie viac ako 1 alebo 2 čajové lyžičky denne).

Diéta pri psoriáze: týždenné menu s receptami

Pri psoriáze sa odporúča delená strava (4 až 5 jedál denne v malých porciách), ktorá podporuje lepšie vstrebávanie živín, zabraňuje prudkému nárastu hladiny cukru v krvi a pomáha znižovať zápal. Nižšie je uvedený vzorový týždenný jedálny lístok s povolenými potravinami.

Týždenné menu pri psoriáze

Deň týždňa

Raňajky

Desiata 

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Ovsená kaša na vode s malinami a mandľami, ľahký zelený čaj

Jablko

Pečené kuracie prsia s brokolicou a quinoa, nesladený kompót

Mrkva a uhorka

Losos pečený s rozmarínom, harmančekový čaj

Utorok

Pohánková kaša na vode s kúskami hrušky a vlašskými orechmi, mätový čaj

Nizkotučný kefír

Polievka z tekvicového pyré, čerstvá jablkovo-banánová šťava bez cukru

Hrsť bobúľ

Morčacie filé pečené s cuketou a paprikou, ľahký zelený čaj

Streda

Omeleta na pare so špenátom, bobuľový nápoj bez cukru

Hruška

Šalát z čerstvých uhoriek, bylinky, avokáda a olivového oleja, varená šošovica a ľahký zelený čaj

Nizkotučný jogurt

Králik pečený s mrkvou a špargľou, zázvorový čaj

Štvrtok

Quinoa s lesným ovocím a ľanovými semienkami, šípkový čaj 

Broskyňa

Rybia polievka so zeleninou, čerstvá jablkovo-mrkvová šťava bez cukru

Nizkotučný tvaroh

Kuracie kotlety na pare s brokolicou a varenou hnedou ryžou, nesladený kompót

Piatok

Celozrnné ovsené vločky s malinami a vlašskými orechmi na vode, ľahký zelený čaj

Pyré z pečených hrušiek a jabĺk bez cukru

Pečený moriak s karfiolom a quinoa, harmančekový čaj

Hrsť orechov

Dusená zelenina, ovocný nápoj bez cukru

Sobota

Pohánkové palacinky s bobuľovým ovocím, šípkový čaj

Avokádo

Šalát z čerstvých uhoriek, papriky a byliniek s olivovým olejom, pečený losos, čerstvo vytlačená mrkvová a tekvicová šťava bez cukru

Nizkotučný kefír

Pečené kurča s dusenou špargľou, ľahký zelený čaj

Nedeľa

Prosná kaša na vode s bobuľami a orechmi, mätový čaj

Nizkotučný jogurt

Zeleninová polievka so šošovicou, nesladený kompót

Hrsť sušeného ovocia

Morčacie mäso na pare s brokolicou, zázvorový čaj

Jedlá pri  psoriáze by sa mali pripravovať v pare, dusiť alebo piecť v rúre. Nižšie uvádzame jednoduché recepty na jedlá pri psoriáze, ktoré odporúčame pripravovať počas exacerbácie ochorenia, ako aj na udržanie remisie po odznení akútnych príznakov.

Diétne recepty

1
Tekvicová polievka s kurkumou
2
Toast s tuniakom a avokádom
3
Pečený losos s rozmarínom
4
Zapekaný kurací koláč so zeleninou
5
Šalát s quinoa
1

Tekvicová polievka s kurkumou

Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
40 minút
Príprava
15 minút
Varenie
25 minút
Kcal na porciu
165
Porcie
6

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja;
  • 1 veľká cibuľa;
  • 2 strúčiky cesnaku;
  • 2 stredne veľké jablká;
  • 1 malá tekvica;
  • 400 ml zeleninového vývaru;
  • 1 polievková lyžica mletej kurkumy;
  • 1 čajová lyžička soli.

Varenie

  1. Cibuľu a cesnak ošúpte, umyte a nakrájajte nadrobno.
  2. Jablká umyte a nakrájajte na kocky.
  3. Tekvicu očistite od semienok, umyte, nakrájajte na plátky, položte na plech a pečte 10 minút pri 180 °C. Upečenú tekvicu nechajte vychladnúť a ošúpte.
  4. Postavte panvicu na stredný oheň, pridajte olivový olej a cibuľu a smažte cca 5 minút, kým cibuľa nezmäkne.
  5. Do panvice vložte cesnak a jablká. Za občasného miešania smažte asi 10 minút.
  6. Do panvice pridajte tekvicu a vývar, priveďte do varu, prikryte a na miernom ohni varte ďalších 15 minút.
  7. Odstavte hrniec z ohňa, ponorným mixérom rozmixujte obsah, pridajte do polievky kurkumu a soľ a môžete podávať.
2

Toast s tuniakom a avokádom

Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
8 minút
Príprava
5 minút
Varenie
3 minút
Kcal na porciu
354
Porcie
2

Ingrediencie

  • 4 plátky celozrnného chleba;
  • 1 avokádo;
  • 2 čajové lyžičky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy;
  • 1 konzerva tuniaka (cca 150 g; vo vlastnej šťave alebo olivovom oleji);
  • 2 polievkové lyžice nadrobno nakrájanej červenej cibule.

Varenie

  1. Chlieb vložte do hriankovača opekajte približne 3 minúty, alebo kým nie je chrumkavý.
  2. Avokádo ošúpte, nakrájajte, vložte do misky, pridajte citrónovú šťavu a roztlačte vidličkou.
  3. Avokádovú pastu rovnomerne natrite na opečený toast. Na vrch dajte tuniaka, cibuľu a podávajte ako zdravé raňajky vhodné pri psoriáze.
3

Pečený losos s rozmarínom

Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
25 minút
Príprava
5 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
280
Porcie
4

Ingrediencie

  • 4 čerstvé filety z lososa (150-200 g každý);
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja;
  • 2 štipky soli;
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu.

Varenie

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom.
  2. Na plech položte filety z lososa. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte soľou a lístkami čerstvého rozmarínu.
  3. Pečte vo vyhriatej rúre približne 15 – 20 minút, kým losos nezíska zlatistú farbu a je prepečený.
  4. Vyberte z rúry a podávajte horúce.
4

Zapekaný kurací koláč so zeleninou

Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
45 minút
Príprava
10 minút
Varenie
35 minút
Kcal na porciu
280
Porcie
4

Ingrediencie

  • 4 kuracie prsia (každé asi 150 – 200 g);
  • 2 cukety;
  • 1 červená paprika;
  • 1 žltá paprika;
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja;
  • 2 štipky soli;
  • čerstvý tymián alebo rozmarín (voliteľne; na dochutenie).

Varenie

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Zeleninu umyte a nakrájajte na kocky.
  3. Zapekaciu misu jemne potrite olivovým olejom. Do formy vložte kuracie mäso a zeleninu nakrájanú na kocky.
  4. Posypte soľou a čerstvými lístkami tymiánu alebo rozmarínu a pokvapkajte olivovým olejom.
  5. Pečte vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút, kým kurča nie je prepečené.
  6. Vyberte z rúry a podávajte horúce.
5

Šalát s quinoa

Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
20 minút
Príprava
15 minút
Varenie
5 minút
Kcal na porciu
360
Porcie
4

Ingrediencie

  • 150g quinoa (približne ¾ hrnčeka);
  • 1 konzerva čiernej fazule (cca 400 g);
  • 100g mrazenej kukurice (približne ¾ hrnčeka);
  • ½ červenej cibule;
  • 1 avokádo;
  • 1 polievková lyžica olivoéhoý oleja;
  • štipka soli;
  • ½ polievkové lyžice nasekaného koriandra.

Varenie

  1. Quinoa uvarte podľa pokynov na obale.
  2. Rozmrazte kukuricu, fazuľu vyberte z plechovky a prepláchnite ju.
  3. Cibuľu a avokádo ošúpte a nakrájajte na kocky.
  4. Všetky ingrediencie pridajte do veľkej misy, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a dôkladne premiešajte.
  5. Vložte na 20 minút do chladničky a podávajte vychladené.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO: 8:00-17:00
NE: 9:00-13:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Ako dlho trvá diéta pri psoriáze?

Odporúča sa dodržiavať diétny režim nepretržite, aj v prípade neprítomnosti vyrážok. Cieľom diéty je udržať remisiu, znížiť frekvenciu exacerbácií a zlepšiť celkový stav pokožky.

Aké nápoje sú zakázané pri psoriáze a prečo?

Pri psoriáze sa odporúča vyhýbať sa alkoholu, ktorý môže narušiť detoxikačnú funkciu pečene a zvýšiť produkciu prozápalových cytokínov, ktoré udržujú zápal v tele. Etylalkohol môže tiež reagovať s liekmi predpísanými dermatológom, čo znižuje ich účinnosť. Medzi ďalšie nápoje, ktorým sa treba pri psoriáze vyhnúť, patria:

  • silný čierny čaj;
  • balené džúsy s pridaným cukrom;
  • sladké perlivé nápoje;
  • plnotučné mlieko s vysokým obsahom tuku;
  • energetické nápoje.

Kávu pri psoriáze môžete piť v malom množstve (najviac jednu šálku denne). Kofeín v miernych dávkach môže zlepšovať krvný obeh a urýchľovať obnovu kožných buniek. Jeho nadbytok však spôsobuje dehydratáciu organizmu, čo môže zvýšiť suchosť pokožky a zhoršiť jej stav.

Aké nápoje sú povolené pri psoriáze?

Pri psoriáze môžete piť sypaný zelený čaj, ktorý má antioxidačné vlastnosti, chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi a pomáha zmierniť zápaly. Mätový a harmančekový čaj sú tiež prospešné pri psoriáze, pretože majú upokojujúce, protiedémové a detoxikačné účinky. Medzi ďalšie nápoje povolené pri psoriáze patria:

  • čistá nesýtená voda (aspoň 1,5 až 2 litre denne);
  • čerstvé ovocné a zeleninové šťavy a smoothies bez pridaného cukru;
  • nesladené ovocné rôsoly a kompóty.

Pri psoriáze môžete piť nízkotučný kefír a jogurt bez farbív a sladidiel. Vďaka vysokému obsahu probiotík pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry a zmierniť zápal.

Aké doplnky sa môžu užívať pri psoriáze?

Pri psoriáze môžete užívať doplnky s vitamínmi A, C, D a E, ktoré regulujú rast a obnovu kožných buniek, zmierňujú zápal a podporujú bariérovú funkciu pokožky. Dôležité sú aj vitamíny skupiny B (najmä B6 a B12), ktoré sa podieľajú na metabolických procesoch a znižujú podráždenosť a suchosť pokožky. Medzi ďalšie výživové doplnky užitočné pri psoriáze patria:

  • omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny – zmierňujú zápal, znižujú intenzitu vyrážok a zvyšujú pružnosť pokožky;
  • zinok a selén – podporujú hojenie poškodenej pokožky a posilňujú jej bariérovú funkciu;
  • probiotiká – normalizujú črevnú mikroflóru, čím pomáhajú zmierňovať systémový zápal;
  • vláknina (fiber) – zlepšuje činnosť čriev a urýchľuje odstraňovanie toxínov z tela;
  • aminokyseliny (glycín a lyzín) – aktivujú syntézu kolagénu a elastínu, zlepšujú tonus pokožky a urýchľujú hojenie drobných poškodení na tele.

Pivné kvasnice môžu byť prospešné pri psoriáze. Obsahujú vitamín E a vitamíny skupiny B, bielkoviny a aminokyseliny, zinok a selén, ktoré sú dôležité pre regeneráciu poškodenej pokožky a posilnenie jej bariérovej funkcie. Pred užívaním akýchkoľvek doplnkov je však dôležité poradiť sa s dermatológom, aby sa predišlo alergickým reakciám.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Diéta pri psoriáze: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Autor
Ievheniia Tretiak
Lekár - dermatológ, trichológ.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Maja pred 18 hodín
Dobrý deň. Viete mi povedať, prosím, či je možné držať pôst pri psoriáze?
Odpovedať
Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
pred 17 hodín
Dobrý deň. Pôst je možný, ale je dôležité vyhnúť sa nedostatku živín (bielkovín a nenasýtených tukov), pretože to môže viesť k vysušeniu, popraskaniu a zvýšenému olupovaniu pokožky. Aby sa predišlo zhoršeniu ochorenia, odporúča sa vopred poradiť s lekárom.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie