Logo
0800200000

Prečo dochádza k popáleninám od slnka a ako ich liečiť?

Prečo dochádza k popáleninám od slnka a ako ich liečiť?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 1 august 2022 | aktualizované: 1 august 2022 | 40965 40965
40965
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Popáleniny od slnka predstavujú poškodenie kože spôsobené slnkom. V závislosti od stupňa spálenia, popálenina môže do 3 – 4 dní vymiznúť sama alebo si vyžaduje lekársku pomoc.

Čo sú popáleniny od slnka?

Popáleniny od slnka sú zápalové reakcie na poškodenie vonkajších vrstiev kože ultrafialovým (UV) žiarením. Zápal sa zvyčajne objaví v priebehu niekoľkých hodín po nadmernom vystavení pokožky ultrafialovému slnečnému žiareniu alebo žiareniu z umelých zdrojov (ako je solárium).

Intenzívne opakované vystavovanie pokožky UV žiareniu, ktoré vedie k popáleninám, zvyšuje riziko iných poškodení kože (predčasné starnutie, poruchy pigmentácie, suchosť kože). Pravidelné silné popáleniny spôsobené slnečným žiarením môžu tiež spôsobiť vznik niektorých dermatologických ochorení: ekzém, prekancerózne lézie a rakovina kože – melanóm (zhubný nádor kože, ktorý sa môže vplyvom slnka vyvinúť z nebezpečných materských znamienok).

Ako vyzerá popálenina od slnka?

Pri popáleninách od slnka sa v mieste spálenia vytvárajú červené bolestivé miesta, ktoré sú horúce na dotyk. Ak je popálenina vážna, môže sa objaviť opuch a pľuzgiere naplnené tekutinou. V dôsledku popálenín môže prísť k intoxikácii organizmu (horúčka, bolesť hlavy, nevoľnosť a vracanie, gastrointestinálne ťažkosti). Neznesiteľné svrbenie môže naznačovať alergickú reakciu. V tomto prípade by ste sa mali obrátiť na lekára.

UV žiareniu môže byť vystavená akákoľvek časť tela, vrátane ušných lalôčikov, pokožky hlavy, oči atď. Medzi príznaky popálenín pier od slnka patria začervenanie, bolestivosť, podráždenie a olupovanie kože. Spálenie oka od slnka (fotokeratitída) postihuje rohovku oka a prejavuje sa začervenaním, opuchom, pocitom piesku v oku, citlivosťou na ostré svetlo a neostrým videním.

Prečo dochádza k spáleniu od slnka?

Hlavnou príčinou spálenia tváre od slnka je aktívne vystavenie pokožky  UV žiareniu, pri ktorom melanín (tmavý pigment produkovaný kožou na ochranu pokožky) nezvláda svoju ochrannú funkciu. Čím sú slnečné lúče intenzívnejšie, tým viac melanínu sa produkuje a vytvára sa opálenie, čo je spôsob, akým organizmus blokuje UV žiarenie.

Ľudia so svetlou pokožkou, modrými očami a ryšavými alebo svetlými vlasmi sú citlivejší na ultrafialové žiarenie. Ďalšie rizikové faktory spálenia od slnka sú:

  • dlhodobé vystavovanie sa slnečnému žiareniu (pri mori, na horách);
  • dlhodobá práca na slnku;
  • častý a dlhší pobyt vo vode (otvorené vodné plochy, bazény);
  • pitie alkoholických nápojov vonku;
  • užívanie fotosenzibilných liekov.

Popáleniny od slnka vznikajú najčastejšie počas leta, ale môžu vzniknúť aj keď je zamračené a aj v zime. UV žiarenie odrazené od snehu, od vody a iných povrchov môže rovnako spôsobiť popáleniny pokožky.

Čo robiť pri spálení od slnka?

Prvá pomoc pri spálení od slnka je momentálne obmedzenie vystavenia pokožky UV žiareniu a ochladenie postihnutej oblasti studenými obkladmi, uterákom namočeným v studenej vode alebo vlažnou sprchou. V závislosti od intenzity popálenia, si niektoré spáleniny vyžadujú lekársku pomoc:

  • popálenie veľkej plochy tela (viac ako 15 %);
  • silná bolesť v mieste spáleniny, ktorá trvá dlhšie ako jeden deň;
  • infikovanie pľuzgierov (opuch, začervenanie a horúčka);
  • vysoká teplota (viac ako 38,5);
  • rýchly alebo slabý srdcový tep;
  • nevoľnosť a zvracanie.

Popáleniny od slnka môžu spôsobiť dehydratáciu, ktorá sa prejavuje zvýšeným smädom, suchosťou v ústach, zníženou potrebou močenia. Postihnutý musí piť veľa tekutín, aby sa predišlo dehydratácii. Závažné popáleniny pokožky môžu vyžadovať liečbu na lôžkovom oddelení pod lekárskym dohľadom a aplikáciu lokálnych liečív na popáleniny.

Popáleniny od slnka u dieťaťa mladšieho ako 1 rok si vyžadujú neodkladnú lekársku pomoc. Keď sa u detí objavia prvé príznaky popálenín od slnka, je potrebné sa obrátiť na pediatra, ktorý pokožku vyšetrí a odporučí liečbu.

Čím natierať popáleninu od slnka?

Na popálenie od slnka môžete ako prvú pomoc použiť pantenol na spálenie od slnka. Neskúšajte liečiť popáleniny od slnka ľudovými prostriedkami (kyslá smotana, kefír, rastlinný olej, vazelína a iné produkty obsahujúce tuk). Tuk obsiahnutý v týchto prostriedkoch môže vytvárať bariéru, ktorá bráni úniku tepla, čím sa popálenina ešte viac prehlbuje. Pri silnom opuchu a bolesti v mieste popáleniny musíte kontaktovať dermatológa, ktorý vám poradí, ako zmierniť príznaky a liečiť spáleninu.

Ako dlho trvá zotavenie po spálení od slnka?

Pretrvávanie príznakov spálenia od slnka závisí od závažnosti popálenia pokožky. Ľahké spálenie slnkom ustúpi do 3 – 4 dní. Príznaky miernej popáleniny môžu trvať až 5 – 6 dní a sú zvyčajne sprevádzané olupovaním pokožky. Pri silných popáleninách môžu príznaky pretrvávať dlhšie ako týždeň a postihnutý potrebuje lekársku pomoc.

Ako rýchlo vyliečiť popáleninu od slnka?

Popálenina od slnka sa nedá rýchlo vyliečiť. Ak sa pokožka spáli, môže trvať asi dva dni, kým sa prejaví rozsah popálenia, a ešte niekoľko dní, kým sa pokožka začne hojiť. 

Popáleniny od slnka by mal liečiť dermatológ, ktorý vyšetrí miesto popálenia, vyhodnotí príznaky a pri podozrení na kožnú infekciu vás pošle na laboratórne vyšetrenia. Na základe ich výsledkov predpíše liečbu. Liečba spálenia od slnka môže zahŕňať lokálne kortikosteroidy na hojenie rán, antipyretiká na horúčku a antihistaminiká na silné opuchy. Dermatológ vás poučí aj o preventívnych opatreniach, ktoré pomôžu vyhnúť sa spáleniu na slnku.

Ako obnoviť pokožku po popálenine od slnka?

Pri obnove pokožky po spálení od slnka je potrebné sa vyhýbať slnečnému žiareniu a dodržiavať odporúčania dermatológa pre starostlivosť o spálenú pokožku. Pri suchosti pokožky alebo jej olupovaní je zakázané používať kozmetické peelingy a iné peelingové produkty, pretože môžu zhoršiť poškodenie epidermy a spôsobiť infekciu. Rovnako treba dávať pozor na pokožku hlavy pri česaní a neprepichovať pľuzgiere, ktoré sa vám vytvorili po spálení.

Prostriedky na báze aloe vera možno použiť na zvlhčenie suchej pokožky. Kokosový olej tiež pomáha pri spálení od slnka. Na rozdiel od iných kozmetických olejov a tukov sa kokosový olej dobre vstrebáva do pokožky a nevytvára na nej mastnú bariéru. Pred použitím akýchkoľvek kozmetických prípravkov na spálenú pokožku by ste sa však mali poradiť s dermatológom.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo dochádza k popáleninám od slnka a ako ich liečiť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako dlho bolí pokožka po spálení na slnku?

Po spálení na slnku môže koža bolieť 3 – 4 dni a pri ťažkom poškodení až 7 dní. V tomto prípade je bolesť zvyčajne najvýraznejšia prvých 6 – 48 hodín. Domáca starostlivosť vo forme studených obkladov a zvlhčovačov môže pomôcť zmierniť príznaky popálenín. Ak uvedené prostriedky nepomáhajú, musíte sa objednať k dermatológovi, ktorý vám poradí s liečbou.

2. Ako odstrániť začervenanie tváre pri spálení slnkom?

Červený odtieň kože v mieste popálenia naznačuje rozšírenie krvných ciev. Na ich zúženie môžete použiť chladivý obklad. Podráždenú pokožku môžete upokojiť aj sprejom alebo krémom s obsahom panthenolu.

3. Čím natierať popáleniny od slnka v domácom prostredí?

Pred aplikáciou čohokoľvek na spáleniny od slnka v domácom prostredí ochlaďte pokožku studeným obkladom alebo studenou vodou. Na upokojenie spálenej pokožky môžete použiť hydratačný krém obsahujúci aloe vera alebo sóju. Kokosový olej tiež môže pomôcť pri popáleninách od slnka. 

4. Ako dlho trvá opuch po spálení na slnku a ako ho odstrániť?

Opuch po vystavení sa UV žiareniu sa môže objaviť v priebehu 12 – 24 hodín a môže trvať niekoľko dní. Studené obklady pomôžu v domácom prostredí zmierniť opuchy po spálení na slnku. Ak obklady nepomáhajú, mali by ste navštíviť lekára, ktorý vám môže odporučiť perorálne antihistaminiká a lokálne masti na zmiernenie opuchov.

5. Je možné natierať popáleniny od slnka kyslou smotanou?

Dôrazne sa neodporúča natierať popáleniny kyslou smotanou, kefírom, rastlinným olejom a inými látkami obsahujúcimi tuk. Tuky môžu zabrániť úniku prebytočného tepla z tkanív, čo následne zhorší stav popáleniny a môže viesť k infekcii. Krémy na popáleniny od slnka s obsahom pantenolu a extraktu z aloe vera pomôžu zmierniť stav.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Prečo dochádza k popáleninám od slnka a ako ich liečiť?
Dermatológ, trichológ.
Prečo dochádza k popáleninám od slnka a ako ich liečiť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred rokom
Dobrý deň. Čo robiť, ak prasknú pľuzgiere po spálení od slnka?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak sa vám po spálení na slnku vytvoria pľuzgiere, neškrabte ich ani ich neprepichujte. Ak pľuzgiere prasknú samy, umyte postihnuté miesto mydlom a vodou. Bez lekárskeho predpisu sa neodporúča aplikovať na pľuzgiere voľne predajné lokálne prípravky, aby nedošlo k zhoršeniu kožnej lézie.
Irena pred rokom
Dobrý deň. Čo si mám dať po spálení na slnku na zníženie teploty? Po návšteve pláže mám spálenú kožu a zvýšila sa mi teplota.
Odpovedať
Dobrý deň. Pokožku musíte ochladiť namáčaním v studenej vode alebo studenou sprchou. Pite tiež veľa vody, aby ste znížili teplotu a predišli dehydratácii. Ak teplota stúpne nad 38,5, treba sa obrátiť na lekára, ktorý vám odporučí lieky na zníženie teploty.
Mária  pred rokom
Dobrý deň. Ako dlho trvá, kým zmiznú pľuzgiere od spálenia na slnku na rukách?
Odpovedať
Dobrý deň. Ako dlho trvá hojenie popálenín od slnka závisí od ich závažnosti. Popáleniny od slnka s pľuzgiermi sa môžu hojiť až pol mesiaca. Je potrebné sa obrátiť na dermatológa. Po vyšetrení lekár odporučí liečbu, ktorá urýchli hojenie pľuzgierov.
Frederika pred rokom
Čo mám robiť, ak mám po návšteve pláže silné popáleniny od slnka? Koža veľmi svrbí a bolí.
Odpovedať
Najskôr je potrebné pokožku ochladiť studenými obkladmi alebo si dať chladivú sprchu. Odporúčam tiež obrátiť sa na dermatológa, ktorý posúdi stupeň poškodenia kože a predpíše liečbu na zmiernenie príznakov. Pri silnom spálení od slnka môže samoliečba viesť ku komplikáciám (zväčšenie oblasti poškodenia, infekcia kože atď.).
Adriána pred rokom
Dobrý deň, pán doktor. Celý deň trávim v záhrade pod páliacim slnkom. Poraďte mi, prosím, ako sa mám chrániť pred spálením na slnku?
Odpovedať
Dobrý deň. Na ochranu pred spálením sa odporúča vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu v období jeho najvyššej aktivity, od 10. do 16. hodiny. Pred odchodom von nezabudnite použiť opaľovací krém s ochranným faktorom (SPF) 15 alebo vyšším.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.