0800200000

Zlyhanie obličiek: príznaky, príčiny a liečba

Zlyhanie obličiek: príznaky, príčiny a liečba
recepty na zdravé jedlá
aktualizované: 12 July 2024
Čítať 18 minút Zverejnené: 12 July 2024 1383
Zlyhanie obličiek je diagnostikované u viac ako 2 miliónov ľudí na celom svete. Každý rok sa počet pacientov s poruchou funkcie obličiek zvyšuje o 5 až 7 percent.

Čo je zlyhanie obličiek?

Zlyhanie obličiek je ochorenie, pri ktorom obličky strácajú schopnosť plne vykonávať filtračné a vylučovacie funkcie. Pri znížení funkcie obličiek sa v tele hromadia toxíny, ktoré spôsobujú poškodenie iných vnútorných orgánov (srdce, pečeň, žalúdok, črevá, pľúca a mozog).

Prečo dochádza k zlyhaniu obličiek?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Porucha funkcie obličiek sa často vyskytuje na pozadí dlhotrvajúcej arteriálnej hypertenzie. Zvýšený tlak vedie k poškodeniu ciev v párovom orgáne a zhoršeniu výživy parenchýmu (obličkového tkaniva), ktorý sa postupne nahrádza húževnatým vláknitým tkanivom. Iné príčiny zlyhania obličiek:

  • vrodené anomálie obličiek;
  • závažné krvácanie, čo vedie k významnému zníženiu objemu krvi cirkulujúcej v cievach;
  • traumatické poškodenie obličiek;
  • intoxikácia tela (drogy, jedlo, nikotín a alkohol);
  • autoimunitné patológie (systémový lupus erythematosus, vaskulitída, reumatoidná artritída);
  • zápalové ochorenia obličiek (pyelonefritída a glomerulonefritída);
  • zhubné novotvary a metastázy;
  • polycystické ochorenie obličiek (tvorba viacerých cýst v tkanivách spárovaného orgánu);
  • nefropatia (hypertenzná, dnavá a diabetická);
  • urolitiáza (tvorba kameňov v obličkách a močových cestách).

Zlyhanie obličiek môže byť dôsledkom cukrovky. Zvýšená hladina glukózy v krvi zvyšuje smäd, čo núti človeka konzumovať veľa vody. Obličky pracujú v zrýchlenom režime, spracovávajú tekutinu vstupujúcu do tela, v dôsledku čoho sa rýchlosť filtrácie postupne znižuje a bielkoviny sa začínajú dostávať do moču. Stav spárovaného orgánu sa zhoršuje pretrvávajúcim zápalovým procesom, ktorý postupuje na pozadí vysokej koncentrácie cukru.

Druhy a štádiá zlyhania obličiek

V závislosti od príčiny vývoja môže byť zlyhanie obličiek prerenálne, renálne alebo postrenálne. Prerenálna forma ochorenia je dôsledkom zhoršenia prietoku krvi obličkami, obličková forma je spôsobená odumieraním nefrónov (štrukturálnych a funkčných jednotiek obličiek) a postrenálna forma je spôsobená blokádou močových ciest (močového mechúra, močovody a močová trubica). Druhy zlyhania obličiek podľa povahy priebehu:

  • akútne zlyhanie obličiek (ARF) - náhle prudké zníženie výkonnosti obličiek, ktoré vedie k poruche metabolizmu vody, elektrolytov a dusíka;
  • chronické zlyhanie obličiek (CRF) - forma ochorenia, pri ktorom funkcia obličiek postupne klesá počas niekoľkých rokov.

Existuje 5 štádií vývoja chronického zlyhania obličiek. Líšia sa rýchlosťou glomerulárnej filtrácie (GFR), ktorá je mierou schopnosti obličiek filtrovať krv. Normálne sa GFR pohybuje v rozmedzí 100-150 ml/min.

Štádiá chronického zlyhania obličiek

Názov

Rýchlosť glomerulárnej filtrácie, ml/min

Charakteristika

1. štádium zlyhania obličiek

90-100

Počiatočné štádium ochorenia, ktoré je asymptomatické. Sprevádzané miernou nefropatiou. Odchýlky vo funkcii obličiek je možné zaznamenať len podľa výsledkov laboratórnych testov alebo pri ultrazvukovom vyšetrení.

2. štádium zlyhania obličiek

60-89

Nefropatia s miernym poškodením funkcie obličiek. Môže byť sprevádzaná zvýšenou únavou, ospalosťou a zníženou imunitou.

3. štádium zlyhania obličiek

3А štádium

45-59

Stredná porucha funkcie obličiek, ktorá sa prejavuje zmenami farby, zápachom moču a frekvenciou močenia. Ochorenie vyžaduje medikamentóznu liečbu.

3В štádium

30-44

Znížená funkcia obličiek sa pohybuje od stredne ťažkého po ťažké. Ochorenie je charakterizované zvýšeným rizikom zlyhania obličiek.

4. štádium zlyhania obličiek

15-29

Ťažké poškodenie obličiek, pri ktorom je ich výkonnosť znížená o viac ako 50%. Rozvíjajú sa komplikácie, ktoré sa rozšíria na kardiovaskulárny, tráviaci, nervový a muskuloskeletálny systém.

5. štádium zlyhania obličiek

Menej ako 15

Terminálne (konečné) štádium chronického zlyhania obličiek. Obličky nemôžu pracovať samostatne a sú blízko úplného zlyhania.

Akútne zlyhanie obličiek je liečiteľné a poskytuje možnosť obnovenia funkcie obličiek do 2 až 3 mesiacov. Zmeny v tkanive obličiek s chronickým zlyhaním obličiek sú často nezvratné.

Ako zistím, že mi obličiky zlyhávajú?

Príznakom zlyhania obličiek je znížená frekvencia močenia. V dôsledku zadržiavania tekutín a solí v tele môže pacient pocítiť opuchy dolných a horných končatín a brucha. Často pri zlyhaní obličiek opuchne tvár, najmä oblasť pod očami. Kontúra tváre je ochabnutá a pokožka sa uvoľňuje, niekedy modrastá. Ďalšie príznaky zlyhania obličiek:

  • chronická únava a ospalosť;
  • smäd a sucho v ústach;
  • zvýšená telesná teplota;
  • bledosť kože;
  • znížená chuť do jedla;
  • častá nevoľnosť a vracanie;
  • dyspnoe;
  • vysoký krvný tlak;
  • svalové brnenie a kŕče;
  • krvácanie z nosa a ďasien v gastrointestinálnom trakte;
  • bolesť v chrbte a podbrušku.

Príznaky zlyhania obličiek

Príznaky zlyhania obličiek

Pri zlyhaní obličiek sa farba moču stáva tmavohnedou v dôsledku akumulácie metabolických produktov. Príznakom akútneho zlyhania obličiek spôsobeného glomerulonefritídou alebo urolitiázou sú stopy krvi v moči.

U mnohých pacientov sa zlyhanie obličiek prejavuje suchou kožou a silným svrbením. V dôsledku hromadenia odpadu a toxínov v tele zlyhanie obličiek často spôsobuje na tele výskyt vyrážky.

Príznakom zlyhania obličiek u žien môže byť amenorea (neprítomnosť menštruácie), ktorá je dôsledkom metabolických porúch a hormonálnej nerovnováhy. U mužov sú príznaky zlyhania obličiek niekedy sprevádzané erektilnou dysfunkciou.

Metódy diagnostiky zlyhania obličiek

Na úvodnej konzultácii nefrológ skúma anamnézu, analyzuje ťažkosti pacienta a vykonáva fyzické vyšetrenie na prítomnosť edému a kožných vyrážok. Na potvrdenie diagnózy môže lekár odporučiť pacientovi vyšetrenie krvi a moču, ako aj ultrazvukovú diagnostiku (ultrazvuk). Laboratórne testy na zlyhanie obličiek:

  • biochemický krvný test. Pri dysfunkcii obličiek vykazuje zvýšený obsah produktov metabolizmu dusíka (močovina, kyselina močová a kreatinín) a zníženú hladinu bielkovín;
  • Rehbergov test. Umožňuje určiť rýchlosť glomerulárnej filtrácie;
  • všeobecné vyšetrenie moču. Poskytuje možnosť vyhodnotiť farbu, priehľadnosť a hustotu moču, zistiť v ňom bielkoviny, cukor a červené krvinky (erytrocyty);
  • denný test proteinúrie. Ukazuje objem proteínu, ktorý sa v prípade obličkových chorôb vylúči močom za deň;
  • biochemické vyšetrenie moču. Umožňuje vypočítať koncentráciu glukózy, kreatinínu, sodíka, draslíka, fosforu, horčíka, močoviny a kyseliny močovej v moči;
  • Zimnitského test. Pomáha odhadnúť objem vylúčeného moču za deň, stanoviť pomer denných a nočných častí moču a tiež určiť jeho hustotu.

Na vizualizáciu patologických zmien v parenchýme je predpísaný ultrazvuk obličiek. Štúdia umožňuje zistiť expanziu pyelocaliceal systému, atrofiu tubulov a glomerulov, kamene a novotvary v obličkách.

Ako liečiť zlyhanie obličiek?

Priebeh liečby zlyhania obličiek sa vyberá v závislosti od štádia vývoja ochorenia. V počiatočných štádiách je choroba kontrolovaná liekmi. Neexistuje žiadny špecifický liek na zlyhanie obličiek. Pacientovi je predpísaný súbor liekov, ktoré umožňujú detoxikáciu tela, obnovujú rovnováhu elektrolytov a normálnu diurézu (proces tvorby a vylučovania moču) a zabraňujú vzniku komplikácií. Lieky používané na liečbu zlyhania obličiek:

  • inhibítory angiotenzín-konvertujúceho enzýmu (ACE). Normalizujú arteriálny a renálny tlak, chránia parenchým pred fibrózou spôsobenou poruchou krvného obehu;
  • diuretiká. Poskytujú odstránenie prebytočnej tekutiny z tela;
  • kortikosteroidy. Umožňujú zastaviť progresívny zápalový proces;
  • statíny. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a predchádzajú rozvoju aterosklerózy renálnych tepien.
  • nesteroidné protizápalové lieky. Znižujú zápal, normalizujú telesnú teplotu, znižuje intenzitu bolesti;
  • antibiotiká. Odstraňujú bakteriálne infekcie močových ciest, ktoré môžu sprevádzať zlyhanie obličiek (pyelonefritída, cystitída a uretritída);
  • hypoglykemické lieky. Umožňujú normalizovať hladinu glukózy v krvi pri cukrovke.

Anémia v dôsledku zlyhania obličiek sa lieči doplnkami železa. Na zlepšenie syntézy bielkovín a odstránenie príznakov uremickej intoxikácie sú indikované ketónové analógy aminokyselín.

V terminálnom štádiu je liečba zlyhania obličiek liekmi sprevádzaná substitučnou liečbou - dialýzou. V prípade úplnej nekrózy obličkového tkaniva a zlyhania orgánov je nevyhnutná transplantácia obličky.

Čo je dialýza?

Dialýza je postup na umelé čistenie krvi od prebytočnej vody a produktov metabolizmu. Dialýza obličiek nie je liečba a nepomáha obnoviť funkciu obličiek. Nahrádza len funkcie stratené párovým orgánom, čím predlžuje život pacientov s chronickým zlyhaním obličiek. Existujú dva druhy dialýzy: hemodialýza a peritoneálna dialýza.

Hemodialýza

Počas hemodialýzy sa krv filtruje cez špeciálny prístroj nazývaný dialyzátor. Pacient je pripojený k prístroju pomocou katétrov, ktoré sa zavádzajú do žíl na predlaktí alebo krku. Krv sa hadičkou dostáva do dialyzátora, je očistená od toxínov polopriepustnou membránou a vracia sa späť do tela. Ošetrenia zvyčajne trvajú 4 hodiny a vykonávajú sa trikrát týždenne. Počas hemodialýzy môže stagnovať spontánne močenie.

U niektorých pacientov je hypotenzia (nízky krvný tlak) vedľajším účinkom substitučnej liečby. Hemodialýza je nebezpečná aj pre riziko rozsiahleho krvácania a trombózy ciev.

Peritoneálna dialýza

Peritoneálna dialýza čistí krv v tele človeka. Pred zákrokom sa do brušnej dutiny pacienta zavedie katéter s dvoma hadičkami: jedna je určená na zavedenie dialyzátu do brušnej dutiny a druhá na odstránenie dialyzátu s metabolickými produktmi.

Po zavedení katétra začne roztok dialyzátu tiecť cez jednu z hadičiek do brušnej dutiny. Krv prechádza tekutinou a zbavuje sa toxínov. Na konci procedúry sa použitý roztok a odpad odvádzajú z brušnej dutiny cez ďalšiu hadičku katétra. Komplikáciou peritoneálnej dialýzy môže byť zápal pobrušnice, zápal membrány pokrývajúcej vnútorné steny brušnej dutiny.

Môžu obličky fungovať po dialýze?

Pri akútnom zlyhaní obličiek spôsobenom dehydratáciou, úrazom a infekciou môže dialýza prispieť k čiastočnej alebo úplnej obnove funkcie obličiek (pod podmienkou základnej lekárskej terapie). Umelé čistenie krvi zbavuje párový orgán záťaže počas obdobia liečby a pomáha reštartovať obličky.

Pri chronickom zlyhaní obličiek, sprevádzanom nezvratným poškodením obličkového tkaniva, nie je prakticky žiadna šanca na uzdravenie. Rýchlosť obnovy funkcie obličiek sa pohybuje od 1 do 2,5 percenta. Prevažná väčšina pacientov zostáva na dialýze do konca života.

Kedy je indikovaná transplantácia obličky?

Transplantácia obličky je indikovaná u pacientov s konečným štádiom chronického zlyhania obličiek. V tomto štádiu vývoja ochorenia klesá rýchlosť glomerulárnej filtrácie pod 15 ml/min, čo poukazuje na pokles funkcie obličiek o 85–90%.

Komplikácie zlyhania obličiek

Na pozadí dysfunkcie obličiek sa môže rozvíjať hypertenzia (vysoký krvný tlak), srdcové zlyhanie (znížená schopnosť srdca zabezpečiť dostatočné zásobovanie vnútorných orgánov krvou), infarkt myokardu (nekróza časti srdcového svalu v dôsledku nedostatočného zásobovania krvou). Ďalšie komplikácie zlyhania obličiek:

  • anémia - nízka hladina červených krviniek a hemoglobínu v krvi;
  • ateroskleróza - zúženie lúmenu krvných ciev v dôsledku akumulácie cholesterolu na ich stenách;
  • hyperkalcémia - vysoká hladina vápnika v krvi;
  • dna - akumulácia solí kyseliny močovej v kĺboch;
  • metabolická acidóza - zvýšená kyslosť krvi;
  • periférna neuropatia - poškodenie jedného alebo viacerých periférnych nervov;
  • hyperfosfatémia - zvýšenie koncentrácie fosforu v krvi;
  • konvulzívny syndróm - náhle záchvaty nedobrovoľnej svalovej kontrakcie;
  • urémia - hromadenie toxínov v krvi;
  • koagulopatia - porucha zrážanlivosti krvi;
  • pleurálny výpotok - akumulácia tekutiny v seróze pľúc;
  • zlyhanie pečene - zhoršená funkcia pečene.

Pri zlyhaní obličiek sa môžu vyvinúť úzkostné a depresívne poruchy. Chronická nespavosť a kachexia (ťažké vyčerpanie organizmu) sú častými komplikáciami dysfunkcie obličiek.

Ako obnoviť obličky?

Liečba základného ochorenia, ktoré spôsobilo zlyhanie obličiek, umožňuje obnovenie obličiek. Počas procesu liečby sa odporúča dodržiavať pravidlá zdravého životného štýlu: prestať fajčiť a piť alkohol a dodržiavať diétu, ktorá znižuje zaťaženie párového orgánu. Zníženie intrarenálneho tlaku a hladiny cukru v krvi pomôže zastaviť zmršťovanie obličiek.

Dá sa zlyhaniu obličiek predísť?

Aby sa minimalizovalo riziko rozvoja zlyhania obličiek, odporúča sa vyhnúť sa intoxikácii tela ťažkými kovmi, rozpúšťadlami, fungicídmi, nikotínom a alkoholom. Ďalšie metódy prevencie chronického ochorenia obličiek:

  • pravidelné cvičenie (15-30 minút denne alebo hodinu trikrát týždenne);
  • vyhýbanie sa nadmernej hmotnosti;
  • udržiavanie krvného tlaku na normálnej úrovni;
  • kontrola hladiny cukru a cholesterolu v krvi;
  • zdržanie sa samoliečby analgetikami, nesteroidnými protizápalovými liekmi a diuretikami, ktoré môžu poškodiť obličky.

Pacientom so zvýšeným rizikom rozvoja zlyhania obličiek sa odporúča každoročné vyšetrenie u nefrológa. Pravidelné testy moču vám pomôžu sledovať stav vašich obličiek.

Diéta pri zlyhaní obličiek

Pri zlyhaní obličiek sa odporúča diéta s nízkym obsahom bielkovín. Po spracovaní bielkovín telo produkuje odpadové produkty metabolizmu dusíka (močovinu a kreatinín), ktoré postihnuté obličky nedokážu odstrániť. Toxické látky sa hromadia v krvi a spôsobujú otravu organizmu. Pacienti so zlyhaním obličiek by mali obmedziť konzumáciu mäsa, hydiny, rýb, vajec, syrov, mlieka, tvarohu a fazule, pričom uprednostňujú ovocie, obilniny, zeleninu a nízkotučné mliečne výrobky.

Ak sa na pozadí zlyhania obličiek vyvinie hyperfosfatémia a hyperkaliémia, mala by sa obmedziť konzumácia potravín s vysokým obsahom draslíka (banány, avokádo, fazuľa, orechy, semená a zemiaky) a fosforu (mlieko, syry a morské plody). Zníženie príjmu soli (sodíka) a tekutín pomôže znížiť krvný tlak a predchádzať opuchom.

Menu na týždeň pri zlyhaní obličiek

Na udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi a zníženie zaťaženia obličiek by jedlá v prípade zlyhania obličiek mali byť zlomkové a sprevádzané pravidelnými intervalmi medzi jedlami. Nižšie je uvedený vzorové nízkobielkovinové menu s piatimi jedlami denne počas týždňa.

Menu na týždeň pri zlyhaní obličiek

Deň v týždni

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Ovsené vločky na vode s bobuľami

Jedno malé jablko, toast s medom

Zemiaková kaša, šalát z čerstvej zeleniny

Hrsť orechov, jeden grapefruit

Pohánková kaša, dusená zelenina

Utorok

Tvarohový koláč s bobuľami

Pohánková kaša s orechami

Celozrnné tortilly, dusená zelenina

Čerstvé bobule, mandle

Čerstvý zeleninový šalát, losos pečený so zeleninou

Streda

Omeleta s paradajkami

Celozrnný chlieb s avokádom

Fazuľová polievka, zeleninový šalát

Jedno malé jablko, nesolené semienka (tekvica alebo slnečnica)

Ryžová kaša s varenými kuracími prsiami, dusená zelenina

Štvrtok

Jogurt s ovsenými vločkami

Palacinky z celozrnnej múky s tvarohom

Grilované kuracie filé, dusená brokolica

Vlašské orechy, pomaranč

Repová polievka

Piatok

Banánové smoothie s jogurtom

Nízkotučný tvaroh s bobuľami

Zeleninový guláš s kuracím mäsom, varená ryža

Orechy, jedno malé jablko

Pečená zelenina s kuskusom

Sobota

Omeleta so zeleninou

Celozrnný chlieb s avokádom a uhorkou

Zemiaková kaša, dusený losos

Čerstvá zelenina, mandle

Kurací rezeň na pare, zelenina na pare

Nedeľa

Toast s avokádom a paradajkami

Pohánková kaša s orechami

Kuracie krídelká na pare, zeleninový šalát

Ovocný jogurt, orechy

Zeleninová polievka, dusená zelenina

Zobrazené menu je príkladom. Pred vypracovaním výživového plánu sa odporúča poradiť sa so svojím lekárom. Nefrológ upraví diétu s prihliadnutím na štádium zlyhania obličiek a závažnosť jeho klinických príznakov. Obmedzenia príjmu bielkovín, draslíka, fosforu a sodíka v počiatočných štádiách ochorenia môžu byť šetrnejšie ako v neskorších štádiách. Nižšie sú uvedené recepty na jedlá vhodné pre diétu pri zlyhaní obličiek.

Przepisy dietetyczne

1
Zeleninová polievka
2
Zeleninové rágu s kuracím mäsom
3
Tvarohový koláč s bobuľovým ovocím
1

Zeleninová polievka

Zlyhanie obličiek: príznaky, príčiny a liečba
Celkový čas
45 minút
Príprava
15 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
2
Porcie
95

Ingrediencie

  • čerstvé paradajky - 150 g;
  • celozrnné cestoviny - 1 polievková lyžica;
  • sušené listy oregana - pol čajovej lyžičky;
  • sušené listy bazalky - pol čajovej lyžičky;
  • čerstvá cuketa - 1 ks;
  • mrkva - 1 ks;
  • stonkový zeler - 2 ks;
  • cesnak - 2 strúčiky;
  • cibuľa - 1 ks;
  • olivový olej - 2 polievkové lyžice;
  • voda - 1.5 litra;
  • konzervované zelené fazuľky - 1 plechovka.

Varenie

  1. Paradajky blanšírujte a zbavte ich šupky.
  2. Cibuľu, cesnak, paradajky a cuketu nakrájajte na kocky, opláchnite konzervovanú zelenú fazuľku a nastrúhajte mrkvu.
  3. V hrnci alebo hlbokej panvici zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a smažte ju 2 až 3 minúty, kým nie je priehľadná.
  4. K cibuli pridajte cesnak, zeler, mrkvu a cuketu a varte 10 minút do zmäknutia.
  5. Do zeleninovej zmesi pridajte konzervovanú zelenú fazuľku, bazalku a oregano a varte ďalších 5 minút.
  6. Paradajky vložte do hrnca alebo panvice a zeleninu zalejte vodou.
  7. Polievku priveďte do varu a potom ju 10 minút varte na miernom ohni.
  8. Pridajte cestoviny a uvarte ich podľa pokynov na obale.
2

Zeleninové rágu s kuracím mäsom

Zlyhanie obličiek: príznaky, príčiny a liečba
Celkový čas
55 minút
Príprava
15 minút
Varenie
40 minút
Kcal na porciu
4
Porcie
115

Ingrediencie

  • kuracie stehna bez kože a kostí - 2 ks;
  • mrkva - 2 ks;
  • cibuľa - 1 ks;
  • cuketa - 2 ks;
  • červená šalátová paprika - 1 ks;
  • stonkový zeler - 2 ks;
  • olivový olej - 2 polievkové lyžice;
  • kurací vývar s nízkym obsahom tuku - 2 polievkové lyžice;
  • sušená bazalka - 1 lyžička.

Varenie

  1. Kuracie mäso a zeleninu nakrájajte na kocky.
  2. Vo veľkej panvici na miernom ohni zohrejte olivový olej. Do panvice vložte kuracie mäso a 5 až 7 minút ho opekajte dozlatista. Kuracie mäso preložte na tanier.
  3. Do panvice vložte nakrájanú cibuľu a 3 až 4 minúty ju smažte do mäkka.
  4. K cibuli pridajte mrkvu, cuketu, červenú papriku a zeler. Za stáleho miešania varte 5 minút.
  5. Do panvice so zeleninou vložte mäso. Zmes zalejte kuracím vývarom, pridajte bazalku a premiešajte.
  6. Duste na miernom ohni s prikrytou pokrievkou približne 20-25 minút, kým zelenina a mäso nezmäknú.
3

Tvarohový koláč s bobuľovým ovocím

Zlyhanie obličiek: príznaky, príčiny a liečba
Celkový čas
50 minút
Príprava
15 minút
Varenie
35 minút
Kcal na porciu
4
Porcie
45

Ingrediencie

  • nízkotučný tvaroh - 500 g;
  • čerstvé bobule - 200 g;
  • vajcia - 2 ks;
  • med - 3 polievkové lyžice;
  • vanilín - 1 g;
  • celozrnná pšeničná múka - 2 polievkové lyžice;
  • škorica - podľa chuti.

Varenie

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte tvaroh, vajcia, med a vanilín do hladka.
  3. Pridajte múku a opäť premiešame.
  4. Na dno zapekacej misy vložte umyté bobule.
  5. Na bobule nalejte tvarohovú zmes.
  6. Formu vložte do predhriatej rúry a pečte 30 - 35 minút, kým tvarohový nákyp nie je zlatistý a na okrajoch pevný.
  7. Pred podávaním vyberte nákyp z rúry a nechajte ho mierne vychladnúť.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Zlyhanie obličiek: príznaky, príčiny a liečba
Zlyhanie obličiek: príznaky, príčiny a liečba
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako zistiť, že mi zlyhávajú obličky?

Keď obličky zlyhávajú, človek zažije prudký pokles množstva moču, ktoré produkujú. Močenie sa stáva zriedkavé alebo úplne chýba, čo spôsobuje hromadenie prebytočnej tekutiny a metabolických produktov v krvi. Príznakom zlyhania obličiek je silný opuch rúk, nôh, brucha a tváre.

U pacientov, ktorým zlyhali obličky, sa často zvyšuje krvný tlak, spomaľuje sa tvorba červených krviniek, klesá hladina hemoglobínu v krvi a vzniká anémia. Medzi príznaky zlyhania obličiek patrí strata chuti do jedla, častá nevoľnosť a vracanie, zvýšená únava, kŕče, poruchy vedomia a dezorientácia. Ak sa problém nelieči, môže sa vyvinúť bezvedomie - uremická kóma, ktorá vedie k smrti.

Ako ľudia zomierajú na zlyhanie obličiek?

Pri zlyhaní obličiek pacienti zomierajú na komplikácie spôsobené otravou tela metabolickými produktmi (ischemická choroba srdca, srdcový infarkt, mŕtvica a zlyhanie pečene). Bez dialýzy a transplantácie môže smrť na zlyhanie obličiek nastať v priebehu niekoľkých dní alebo dokonca hodín.

Ako dlho žijú ľudia so zlyhaním obličiek?

Priemerná dĺžka života dialyzovaných pacientov je 5 až 10 rokov, pričom maximálna dĺžka života je 20 až 30 rokov. Po transplantácii obličky od žijúceho darcu žijú pacienti v priemere 12-20 rokov a po transplantácii orgánu od mŕtveho darcu - od 8 do 12 rokov.

Je možné zotaviť sa zo zlyhania obličiek?

Pri včasnom začatí liečby je možné zotaviť sa z akútneho zlyhania obličiek spôsobeného intoxikáciou tela, traumatickým poškodením obličiek, infekciou a dehydratáciou. Úplné alebo čiastočné obnovenie funkcie obličiek je možné do 2 až 3 mesiacov. Neexistujú žiadne metódy, ktoré by sa mohli úplne zbaviť chronického zlyhania obličiek. Liečba začatá v počiatočných štádiách však môže spomaliť a dokonca zastaviť progresiu ochorenia.

Ktorého lekára by som mal kontaktovať, ak mi zlyhávajú obličky?

Ak sa objavia príznaky zlyhania obličiek, mali by ste si dohodnúť stretnutie s nefrológom. Na rozdiel od urológa, ktorý lieči celý urogenitálny systém, nefrológ sa špecializuje na diagnostiku a liečbu ochorení obličiek.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Zlyhanie obličiek: príznaky, príčiny a liečba
Autor
Yevhenii Repryntsev
Lekár oddelenia urológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Michal pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Môžu obličky po liečbe opäť fungovať?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Obličky sa po včasnej liečbe akútneho zlyhania obličiek môžu úplne alebo čiastočne obnoviť. Pri chronickej forme ochorenia sú zmeny v tkanivách obličiek nezvratné. Frekvencia obnovenia funkcie obličiek pri CRF je 1 alebo 2 percentá, čo je skôr výnimka, nie pravidlo.
Alena pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Aká je priemerná dĺžka života pri dialýze obličiek?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Priemerná dĺžka života na dialýze je 5 až 10 rokov. Sú však prípady, keď pacienti s chronickým zlyhaním obličiek žili na dialýze 20 až 30 rokov.
Vratislav pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ak človeku zlyhajú obličky, ako dlho bude žiť?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Dĺžka života závisí od celkového stavu pacienta a rozsahu poškodenia ostatných vnútorných orgánov. Bez dialýzy a transplantácie obličiek môže smrť nastať za niekoľko dní alebo dokonca hodín.
Anna pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo je chronické zlyhanie obličiek považované za najnebezpečnejšie ochorenie obličiek?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Chronické zlyhanie obličiek je zaradené do zoznamu najzávažnejších nefrologických ochorení (spolu s rakovinou obličiek a amyloidózou). Nebezpečenstvo choroby spočíva v tom, že v počiatočných štádiách prebieha asymptomaticky a u mnohých pacientov sa diagnostikuje až vtedy, keď na obličkách dôjde k nezvratným zmenám, ktoré sa nedajú liečiť.
Alex pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi povedať, na čo zomierajú ľudia na hemodialýze? Ďakujem.
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Smrť môže byť dôsledkom komplikácií pri zlyhaní obličiek alebo vedľajších účinkov samotnej dialýzy. Pacienti so zlyhaním obličiek majú zvýšené riziko infarktu myokardu, mozgovej príhody, srdcového zlyhania, sepsy (všeobecného zápalu v tele). V zriedkavých prípadoch môže dialýza spôsobiť nízky krvný tlak, masívne krvácanie a trombózu ciev, čo môže byť smrteľné.
Simona pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem určiť štádium zlyhania obličiek podľa hladiny kreatinínu v krvi?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Pri zlyhaní obličiek sa koncentrácia kreatinínu môže pohybovať od 200 do 550 µmol/l. Ak poznáme hladinu kreatinínu v krvi pacienta, pracovníci diagnostického laboratória pomocou vzorca vypočítajú rýchlosť glomerulárnej filtrácie, ktorá sa používa na určenie štádia zlyhania obličiek.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie