Logo
0800200000

Čo sú papilómy a prečo sa objavujú u žien?

Čo sú papilómy a prečo sa objavujú u žien?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 18 november 2022 | aktualizované: 12 január 2023 | 32280 32280
Papilómy sú nezhubné kožné výrastky. Papilómy u žien sa môžu objaviť na koži, prsníkoch, vonkajších a vnútorných pohlavných orgánoch a spôsobujú nepríjemné pocity.

Pri výskyte papilómom na genitáliách u žien, je potrebné absolvovať vyšetrenie u gynekológa. Liečba papilómov zahŕňa ich odstránenie.

Čo sú papilómy?

Papilómy sú epitelové výrastky na koži alebo slizniciach. Papilómy vyzerajú ako mäkké alebo mäsité nádory na malých stopkách (1-2 cm) a môžu byť osamotené alebo mnohopočetné.

Genitálne papilómy sú spôsobené ľudským papilomavírusom (HPV), ktorý po preniknutí do tela môže zostať neaktívny a môže sa prejaviť pod vplyvom rôznych faktorov.

Príčiny výskytu papilómov

Príčiny výskytu papilómov

Medzi ďalšie príčiny vzniku papilómov u žien patria:

  • oslabený imunitný systém;
  • sexuálne prenosné infekcie (STI);
  • hormonálne zmeny počas tehotenstva;
  • zmeny vaginálnej flóry;
  • chronické endokrinné poruchy;
  • častý stres.

Papilómy u žien sa zvyčajne vyskytujú na pyskoch, ohanbí, vagíne a krčku maternice. Zvyčajne sú bezbolestné, ale môžu byť traumatizované neustálym trením o oblečenie a počas pohlavného styku. Pri podozrení na papilómy vo vagíne je potrebné vyhľadať gynekológa.

Ako vyzerá papilóm?

Papilómy sú spôsobené prerastaním epidermy (vrchnej vrstvy kože) a vyzerajú ako malé (1 až 2 cm), mäsité alebo tmavohnedé výrastky na koži. Vzhľad závisí od typu papilómov, ktoré sú zobrazené na fotografiách. Rozlišujeme tieto typy papilómov:

  • genitálne papilómy — objavujú sa na genitáliách a svojim vzhľadom pripomínajú karfiol;
  • niťovité papilómy — podlhovasté výrastky na dlhej stopke;
  • ploché papilómy — malé, mäsité výrastky, ktoré vyčnievajú 1-2 mm nad pokožku. Príklad plochého papilómu je zobrazený na fotografii;
  • bradavicovité papilómy — okrúhle, zrohovatené výrastky, ktoré vyzerajú ako bradavice;
  • intraduktálne papilómy — tvoria sa vo vývodoch mliečnych žliaz, malé hrčky v prsníku. 

Väčšina papilómov je neškodná a nie je náchylná na malignizáciu (premenu zdravých buniek na rakovinové). Príklad neškodných papilómov môžete vidieť na fotografii. 

príklad neškodných papilómov

príklad neškodných papilómov

V dôsledku rôznych faktorov sa niektoré papilómy môžu stať malígnymi a je potrebné ich odstrániť. Charakter výrastku môže určiť len lekár po vyšetrení. Na fotografii je malígny papilóm.

malígny papilóm

malígny papilóm

Ako sa prenáša ľudský papilomavírus?

Ľudský papilomavírus je najčastejšou pohlavne prenosnou chorobou. Papillomavírus môže byť dlho asymptomatický, čo znamená, že je takmer nemožné určiť, kedy došlo k infekcii. Príznaky ľudského papilomavírusu u žien sú:

Ľudský papilomavírus sa môže prenášať nechráneným orálnym, vaginálnym a análnym sexom. HPV sa môže prenášať aj dotykom a poranením na tele a pri kozmetických a chirurgických zákrokoch (nedezinfikovanými nástrojmi). Žena, ktorá je nositeľkou HPV, môže vírus preniesť aj na svoje dieťa počas pôrodu.

Aké nebezpečenstvo predstavujú papilómy?

Papilómy krčka maternice sa môžu vyvinúť do malígnych nádorov. Najnebezpečnejšie sú papilómy spôsobené typmi HPV 16 a 18, pretože ich bunky sú náchylnejšie na malignizáciu. 

Genitálne papilómy môžu spôsobiť komplikácie. Medzi následky papilómov patrí poranenie spôsobené trením o odev, infekcia rany, zápal a zjazvenie. 

Ako liečiť papilómy?

Väčšina vírusových papilómov je zvyčajne neškodná, ale odporúča sa nechať si ich vyšetriť lekárom, pretože hrozí riziko, že sa stanú zhubnými. Papilómy u žien lieči gynekológ a po vyšetrení a laboratórnych testoch môže odporučiť odstránenie výrastku a užívanie antivirotík. Spôsob liečby papilómov závisí od typu a umiestnenia výrastku.

Odstránenie papilómov rádiovými vlnami

Na odstránenie genitálnych papilómov na genitáliách u žien sa zvyčajne používa metóda rádiových vĺn. Rádiové odstránenie papilómov sa vykonáva pomocou rádiového noža, ktorý vysiela vysokofrekvenčné tepelné vlny. Odstránenie papilómov pomocou rádiových vĺn spáli iba postihnuté tkanivo a vytvorí sa krusta. Zdravé časti kože v okolí výrastku nie sú postihnuté.

Zákrok sa vykonáva v lokálnej anestéze a trvá 15-20 minút. Proces hojenia trvá 4-7 dní, počas ktorých sa musia krusty ošetrovať antiseptickými prípravkami bez alkoholu, kým sa nezahoja. Krustu neodstraňujte sami, pretože by mohlo dôjsť k zjazveniu.

Počas rehabilitačného obdobia po odstránení papilómov by ste sa mali vyhýbať návštevám kúpeľov, sáun a solárií a nevystavovať sa priamemu slnečnému žiareniu. Po odstránení genitálnych papilómov by ste sa mali zdržať aj pohlavného styku, aby ste predišli poraneniu postihnutých oblasti a zabránilo sa tak infekcii rany.

Vakcíny proti ľudskému papilomavírusu

Očkovanie je účinným spôsobom prevencie HPV. Vakcíny proti ľudskému papilomavírusu chránia proti dvom typom HPV (16 a 18), ktoré sú zodpovedné za väčšinu prípadov, kedy sa z nezhubných nádorov stávajú rakovinové. Niektoré látky chránia aj proti HPV typom 6 a 11, ktoré spôsobujú genitálne bradavice.

Dievčatá a chlapcov je najlepšie očkovať proti HPV vo veku 9 rokov pred tým, ako sa stanú sexuálne aktívnymi. Ak sa vakcína podala prvýkrát medzi 9. a 13. rokom života (druhá dávka sa podáva po 6 mesiacoch), nie je potrebné ďalšie očkovanie. Dospievajúcim a mladým dospelým je potrebné podať tri dávky od 15 do 26 rokov. 

Očkovanie sa vykonáva vo veku od 9 do 45 rokov, ale nie je účinné pre nositeľov HPV. Pred očkovaním proti papilomavírusu je potrebné sa najskôr poradiť s gynekológom a nechať sa vyšetriť na HPV.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo sú papilómy a prečo sa objavujú u žien? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké sú nebezpečenstvá papilómov počas tehotenstva?

Počas tehotenstva sa v dôsledku hormonálnych zmien v tele môžu na tele a vnútorných orgánoch objaviť papilómy. Papilómy počas tehotenstva neovplyvňujú vývoj plodu a nemôžu viesť k potratu, ale počas pôrodu môže dôjsť k ich traumatizácii a následnej infekcii dieťaťa HPV. Infekcia HPV počas pôrodu zvyšuje riziko neoplázie v detstve. 

Intraduktálne papilómy prsníkov môžu počas tehotenstva rásť a blokovať kanáliky, čím bránia odtoku materského mlieka. Papilómy sa môžu pod vplyvom hormónov vyvinúť do malígnych výrastkov, preto by vás mal pred plánovaním tehotenstva vyšetriť gynekológ a v prípade potreby výrastky odstrániť.

2. Čo sa stane pri odtrhnutí papilómu?

Pri odtrhnutí papilómu vznikne otvorená rana. Vniknutie plesní a zárodkov môže viesť k infekcii a zápalu. Poranenia papilómov na slizniciach sú obzvlášť nebezpečné, pretože sú živnou pôdou pre infekcie. Ak je papilóm na ohanbí traumatizovaný, je potrebné sa poradiť s gynekológom, aby sa predišlo negatívnym následkom.

3. Čo spôsobuje papilómy?

Papilómy sú spôsobené infekciou papilomavírusom, ktorý sa prenáša nechráneným pohlavným stykom, ranami, chirurgickými a kozmetickými nástrojmi a pri pôrode sa prenáša z matky na dieťa. Vo väčšine prípadov sa telo dokáže s HPV vyrovnať, ale pri zníženej imunite, častom strese a iných faktoroch sa vírus môže aktivovať a spôsobiť papilómy.

4. Ako si môžem odstrániť papilóm sám?

Neodstraňujte si papilómy pomocou ľudových prostriedkov, pretože to môže spôsobiť poranenie kože, infekciu rany a zjazvenie výrastku. Pri genitálnom papilóme, ktorý spôsobuje estetické alebo fyzické ťažkosti, je potrebné navštíviť gynekológa. Po vyšetrení, určení typu nádoru a výsledku testov lekár zvolí najlepšiu metódu odstránenia papilómu.

5. Ako liečiť papilómy doma?

Papilómy nie je možné liečiť doma bez negatívneho vplyvu na zdravie. Samovoľné odstraňovanie pomocou nití, ricínového oleja a iných lokálnych prostriedkov môže viesť ku komplikáciám, ako je poranenie kože, popáleniny a infekcia rany. Pre bezbolestné a bezpečné odstránenie výrastku je potrebné sa poradiť s lekárom.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo sú papilómy a prečo sa objavujú u žien?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý deň. Mám intraduktálny papilóm prsníkov. Doteraz mi nevadil, no s manželom plánujeme tehotenstvo a ja sa bojím komplikácií. Musím si dať papilóm odstrániť?
Odpovedať
Dobrý deň. V dôsledku hormonálnych zmien počas tehotenstva sa môže intraduktálny papilóm zväčšovať a zablokovať mliekovod, čo vedie k stagnácii materského mlieka. Mali by ste absolvovať ultrazvukové vyšetrenie prsníkov a tiež by ste sa mali poradiť s lekárom, ktorý vám môže odporučiť odstránenie intraduktálneho papilómu.
Diana pred rokom
Dobrý deň. Na internete som sa dočítala o odstraňovaní papilómov jódom. Je to účinné?
Odpovedať
Dobrý deň. Ľudové prostriedky na liečbu papilómov nemajú preukázanú účinnosť. Pri nesprávnom použití jódu sa môžete popáliť. Ak chcete odstrániť papilóm, mali by ste sa poradiť s lekárom, ktorý po stanovení diagnózy nájde vhodnú metódu na odstránenie výrastku.
Sofia pred rokom
Pravidelne chodím na vyšetrenia ku gynekológovi a pri poslednom vyšetrení mi lekár zistil papilóm krčka maternice. Prečo sa u mňa vyskytli papilómy? Mám rovnakého partnera už viac ako 3 roky a predtým som papilómy nemala.
Odpovedať
Dobrý deň. Ľudský papilomavírus, ktorý spôsobuje výrastky, sa prenáša pohlavným stykom. Keďže HPV môže byť dlho asymptomatický, možno ste o infekcii nevedeli. Papilómy sa u vás mohli objaviť v dôsledku nízkej imunity alebo chronického stresu. Na diagnostiku papilomavírusu je možné použiť HPV test.
Eunika pred rokom
Dobrý deň, pán doktor. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako odstrániť papilómy na ohanbí?
Odpovedať
Dobrý deň. Odstránenie papilómov vykonáva lekár po určení typu výrastku. Spôsob odstránenia závisí od miesta výskytu. Na odstránenie genitálnych papilómov sa zvyčajne používa metóda rádiových vĺn, pri ktorej gynekológ vyreže výrastok rádiovými vlnami bez poškodenia okolitého tkaniva.
Irena pred rokom
Dobrý deň, všimla som si malé výrastky na pyskoch ohanbia, ktoré vyzerajú ako papilómy. Aký je najúčinnejší ľudový liek na liečbu papilómov?
Odpovedať
Dobrý deň. Účinnosť tradičnej medicíny pri liečbe papilómov nebola preukázaná. Chistotel a iné lieky z lekárne na papilómy nepomáhajú zbaviť sa bradavíc a pri nesprávnom použití môžu spôsobiť poranenie alebo popálenie výrastku. Preto ak máte papilóm na malých pyskoch ohanbia, je lepšie poradiť sa s gynekológom, ktorý ho vyšetrí a odporučí najlepšiu metódu na odstránenie výrastku.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.