0800200000

Príznaky, diagnostika a liečba melanómu

Príznaky, diagnostika a liečba melanómu
dermatológia
aktualizované: 30 April 2024
Čítať 15 minút Zverejnené: 29 April 2024 235
Kožný melanóm je 17. najčastejším typom onkologického ochorenia. Ochorenie najčastejšie postihuje ženy mladšie ako 30 rokov, no ak sa podchytí včas, je zriedkavo smrteľne nebezpečné.

Čo je melanóm?

Melanóm je zhubný nádor, ktorý vzniká v melanocytoch (bunky zodpovedné za produkciu pigmentu melanínu, ktorý dodáva pokožke farbu). Melanóm je zvyčajne agresívny typ rakoviny kože, ktorý sa môže rýchlo šíriť lymfogénne (cez lymfatický systém) alebo hematogénne (cez krv).

Melanóm sa zvyčajne objavuje na miestach kože, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu (hlava, dolné a horné končatiny, chrbát, tvár). V zriedkavých prípadoch môže zhubný nádor postihnúť sliznice, mozog, sietnicu, nosovú alebo ústnu dutinu.

Ako vyzerá melanóm

Ako vyzerá melanóm

Ako rozoznať melanóm?

{articleQuestionForm:342}

Melanóm od znamienka nie je ľahké rozoznať, pretože prítomnosť rakoviny sa zvyčajne prejavuje ako malá červená alebo tmavá škvrna na koži.

Rozdiel medzi melanómom a znamienkom

Kritérium

Znamienko

Melanóm

Tvar

Zvyčajne okrúhle alebo oválne

Môže mať asymetrický, nepravidelný tvar

Farba

Homogénne, väčšinou hnedé alebo ružové

Často heterogénny, v rôznych odtieňoch hnedej, čiernej, červenej, bielej alebo modrej

Hrany

Hladké a ostré

Zúbkaté a nevýrazné

Veľkosť

Zvyčajne stabilné, nepresahuje šesť mm

Môže mať väčší priemer, zvyčajne presahuje sedem mm

Výška

Ploché alebo mierne vypuklé

Vypuklý nad okolitou zdravou pokožkou

Symetria

Symetrické

Asymetrický

Vývoj

V priebehu času sa takmer nemení

Zmena veľkosti, tvaru, farby alebo výšky

Krvácanie alebo svrbenie

Absentuje

Vyskytuje sa pravidelne alebo stále

Lokalizácia

Objavuje sa kdekoľvek na tele, nemôže sa objaviť na vnútorných orgánoch

Zvyčajne sa vyskytuje na rukách, nohách, chrbte, hlave a na tvári, zriedkavo postihuje sliznice, lymfatické uzliny, sietnicu oka.

V prípade, že melanóm nevznikol z predchádzajúceho nezhubného znamienka, môže byť samotná diagnostika melanómu zložitá. Na koži sa môžu objaviť napríklad biele škvrny, ktoré môžu znamenať nielen prítomnosť rakoviny, ale aj iné dermatologické ochorenia (vitiligo, lichen planus, plesne, atopická dermatitída), čo značne sťažuje diagnostiku.

Ak sa na koži objavia akékoľvek zmeny (hnedé, červené alebo čierne škvrny, pľuzgiere, zatvrdliny, výrastky a hrčky), je potrebné vyhľadať dermatológa. Neskoré odhalenie a liečba patológie môže viesť k progresii ochorenia.

Ako vyzerá melanóm v počiatočnom štádiu?

V počiatočných štádiách sa melanóm môže prejaviť ako červenkastá škvrna na koži, otvorená rana alebo nehojaci sa pľuzgier na ruke alebo nohe alebo vyvýšená a olupujúca sa hrčka. Melanóm sa môže prejavovať aj zmenami farby, veľkosti, obrysu a symetrie znamienka.

Melanóm v ranom štádiu

Melanóm v ranom štádiu

Príznaky melanómu

Charakteristickým znakom melanómu je výskyt zhrubnutia alebo hrčky na koži. Americká dermatologická akadémia odporúča na hodnotenie kožných škvŕn používať systém „ABCDE”. Medzi príznaky melanómu patrí:

  • A (asymmetry). Škvrna je asymetrická (jedna polovica sa nezhoduje s druhou);
  • B (border irregularity). Okraje škvrny sú nepravidelné, rozmazané alebo zúbkaté;
  • C (color). Farba je heterogénna, hnedá, čierna, červená, biela alebo modrá;
  • D (diameter). Veľkosť novotvaru presahuje priemer 6 mm;
  • E (evolution). Škvrna mení svoju veľkosť, tvar, farbu a štruktúru.

V niektorých prípadoch melanóm nezodpovedá systému „ABCDE”, preto ak sa na koži objavia akékoľvek zmeny, vredy, hrčky alebo vyrážky, je dôležité poradiť sa s dermatológom. S lekárom je potrebné sa poradiť aj v prípade, že sa jedno znamienko líši vzhľadom, tvarom alebo farbou od ostatných.

Typy melanómov

{articleDoctorsCarousel:342}

Existujú rôzne typy melanómov, ktoré sa líšia vzhľadom, lokalizáciou a rýchlosťou rastu. Melanómy sa klasifikujú nasledovne:

  • povrchovo sa šíriaci melanóm. Najčastejší typ melanómu, ktorý zvyčajne začína v epiderme;
  • nodulárny (uzlovitý) melanóm. Vyznačuje sa výskytom hrbolčekov alebo uzlíkov na koži;
  • lentigo melanóm. Zvyčajne postihuje starších ľudí, nádor sa objavuje na koži, ktorá je často vystavená slnečnému žiareniu. Vzhľadom pripomína pehy (ploché svetlohnedé škvrny nepravidelného tvaru);
  • akrálny lentiginózny melanóm. Vzniká na dlaniach, chodidlách, pod nechtami;
  • amelanotický melanóm. Vyznačuje sa výskytom bielych alebo ružových škvŕn na koži;
  • desmoplastický melanóm. Sprevádza ho tvorba zhrubnutých oblastí kože okolo nádoru, ktoré navonok pripomínajú jazvy.

Pigmentové melanómy môžu mať rôzne farby (čiernu, svetlo alebo tmavohnedú, červenú, modrú, bielu). Sýtosť farby nádoru závisí od množstva pigmentu v ňom.

Samostatne rozlišujeme melanómy pod nechtami, ktoré zvyčajne postihujú palec na rukách alebo na nohách. Rakovina sa prejavuje čiernymi alebo hnedými škvrnami na nechte a pruhmi na nechtovej platničke.

Melanóm oka zvyčajne postihuje sietnicu (cievy), čo spôsobuje rozmazané, neostré alebo dvojité videnie. Skryté (spiace) melanómy sa môžu vyskytnúť na slizniciach pažeráka, v nosovej a ústnej dutine, na močových cestách, konečníku alebo pošve.

Povrchovo sa šíriaci melanóm

Povrchovo sa šíriaci melanóm vzniká z melanocytov (pigmentových buniek) v bazálnej vrstve epidermy. Pre tento druh rakoviny je charakteristický pomalý horizontálny rast (nádor sa postupne rozširuje po vrchnej vrstve kože bez toho, aby zasiahol hlbšie tkanivá.

V zriedkavých prípadoch, keď sa melanómové bunky rozšíria za bazálnu membránu (vrstvu medzi epidermou a dermou), sa rakovina stáva invazívnou (schopnou šíriť sa do hlbších vrstiev kože). Medzi rizikové faktory vzniku povrchovo sa šíriaceho melanómu patrí: 

  • prítomnosť veľkého počtu znamienok;
  • svetlá pokožka, ktorá sa na slnku ľahko a rýchlo spáli;
  • dedičná predispozícia k rakovine kože;
  • prítomnosť závažných popálenín od slnka.

Vo väčšine prípadov sa melanóm vyskytuje u mužov na trupe a u žien na dolných končatinách. Medzi príznaky patria zhrubnuté oblasti kože, ktoré sprevádza krvácanie, svrbenie, pálenie a mravčenie.

Povrchový melanóm

Povrchový melanóm

Nodulárny melanóm

Nodulárny melanóm je jedným z najagresívnejších typov rakoviny kože, ktorý sa vyznačuje vertikálnym rastom (v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov preniká hlboko do kože). Medzi príznaky nodulárneho melanómu patrí:

  • symetrický, kopulovitý tvrdý novotvar;
  • hladký alebo drsný povrch;
  • krvácajúce vredy na koži;
  • svrbenie a pálenie kože.

Postihnuté oblasti kože môžu byť pokryté chrastami, čím sa vizuálne podobajú bradaviciam. Často dosahuje priemer až dva cm.

Nodulárny melanóm

Nodulárny melanóm

Akrálny lentiginózny melanóm

Akrálny lentiginózny melanóm je zriedkavý podtyp rakoviny kože, ktorý sa diagnostikuje v 2 - 3 % všetkých prípadov. Základnou príčinou sú genetické mutácie v bunkách.

Liečba melanómu spočíva v odstránení nádoru s následnou lalokovou plastikou, v závažných prípadoch môže byť potrebná čiastočná amputácia prsta. Operácia môže viesť k vzniku komplikácií, akými sú zjazvenie, fantómová bolesť končatiny, strata nechtov, funkčné poruchy.

Melanóm bez pigmentu

Melanóm bez pigmentu je poddruh rakoviny kože, pri ktorom zhubné bunky neobsahujú prakticky žiadny pigment. Vyznačuje sa výskytom červenkastých, ružových, béžových alebo bezfarebných škvŕn na koži, čo komplikuje včasnú diagnostiku ochorenia.

Vizuálne môže melanóm pripomínať šupinatú škvrnu alebo povlak, ktorý sa môže zameniť za iné kožné ochorenie. Melanóm bez pigmentu možno zameniť s benígnymi (seboroická keratóza, dermatofibróm) a malígnymi (karcinóm, skvamocelulárny karcinóm) kožnými léziami.

Melanóm bez pigmentu

Melanóm bez pigmentu

Ako rýchlo rastie melanóm?

Rýchlosť rastu melanómu závisí od typu novotvaru. V závislosti od hĺbky nádoru a prítomnosti metastáz existuje päť štádií rakoviny.

Štádiá melanómu

Štádium 

Charakteristika

Nulové (melanóm in situ)

Nádor sa nachádza len v epiderme a nezasahuje do hlbšej vrstvy kože ani do vnútorných orgánov.

Prvé

Veľkosť nádoru nepresahuje dva mm, nie sú prítomné metastázy, melanóm sa lieči chirurgicky.

Druhé

Nádor presahuje dva mm, ale nie sú prítomné žiadne známky šírenia do hlbších vrstiev kože alebo lymfatických uzlín.

Tretie

Melanóm postihuje hlboké vrstvy kože, okolité zdravé tkanivo a regionálne (najbližšie) lymfatické uzliny.

Štvrté

Rakovina sa šíri do vzdialených lymfatických uzlín, vytvára metastázy vo vnútorných orgánoch (pečeň, pľúca, mozog), v kostiach.

Diagnostika melanómu

Pri výskyte veľkých a malých pľuzgierov na rukách, vyrážok, škvŕn, zmien na znamienkach a papilómov je potrebné vyhľadať dermatológa, aby určil ich príčinu. Lekár analyzuje pacientove ťažkosti, oboznámi sa s jeho anamnézou a vykoná vyšetrenie kože. Vyšetrenie melanómu zahŕňa:

  • dermatoskopiu. Zahŕňa použitie špeciálneho prístroja (dermatoskopu) na viacnásobné zväčšenie postihnutých oblastí kože, pomáha podrobne preskúmať štruktúru a farbu znamienok, odhaliť asymetriu, nerovnomerné ohraničenie, zmeny veľkosti;
  • biopsiu kože. Lekár odoberie vzorku z postihnutej kože a odošle ju biopsiu, ktorá určí povahu novotvaru (benígny alebo malígny);
  • biopsiu sentinelovej lymfatickej uzliny. Umožňuje posúdiť prítomnosť rakovinových buniek v prvej lymfatickej uzline, ktorá je najbližšie k nádoru;
  • počítačovú tomografiu (CT). Používa sa na zobrazenie kostí, pľúc, mäkkých tkanív, brušných orgánov, je potrebná na odhalenie metastáz a posúdenie stavu vnútorných orgánov;
  • magnetickú rezonanciu (MRI). Používa sa na vylúčenie prítomnosti metastáz v mozgu a mieche, na posúdenie stavu kĺbov, svalov, šliach;
  • pozitrónovú emisnú tomografiu (PET). Pomáha kontrolovať prítomnosť rakovinových buniek v lymfatických uzlinách a iných častiach tela vzdialených od pôvodného ložiska melanómu na koži.

Lekár vám môže tiež odporučiť aj laboratórne vyšetrenie krvi (na zistenie zmien v hladine laktátdehydrogenázy (enzým, ktorý premieňa glukózu na energiu) a posúdenie chemického zloženia a počtu krvných buniek).

Diagnostika melanómu

Diagnostika melanómu

Ktorý lekár sa špecializuje na liečbu melanómu?

Na diagnostiku melanómu sa špecializuje dermatológ, ktorý na základe vyšetrenia kože a dermatoskopie dokáže rozlíšiť rakovinu od nezhubných zmien (napr. znamienok, papilómov, kondylomov, bradavíc). Ak sa objavia príznaky malígneho nádoru (napr. melanómu, bazocelulárneho alebo spinocelulárneho karcinómu), dermatológ vás odošle na vyšetrenie k onkológovi.

Liečba melanómu

V prvom štádiu sa melanóm zvyčajne odstraňuje chirurgicky bez použitia liekov. Rakovina kože sa chirurgicky lieči:

  • vyrezaním melanómu. Pred odstránením nádoru chirurg znecitlivie kožu lokálnym anestetikom a následne pomocou skalpela vyreže vrstvy kože postihnuté rakovinou a malú časť zdravej okolitej kože;
  • lymfadenektómiou. Používa sa v prípade, že sa rakovina rozšírila do lymfatických uzlín, a zahŕňa odstránenie lymfatickej uzliny, ktorá je najbližšie k melanómu;
  • metastazektómiou. Používa sa v prípade, že sa zmenené rakovinové bunky zistia vo vnútorných orgánoch, zahŕňa odstránenie metastáz.

Pri progresii rakoviny sa okrem chirurgického zákroku používa aj farmakologická liečba, ktorej typ a trvanie určí dermatologický onkológ. Spôsob liečby sa môže líšiť v závislosti od štádia rakoviny, prítomnosti a lokalizácie metastáz, typu a závažnosti príznakov.

Liečba môže pozostávať z užívania jedného alebo viacerých liekov. Medzi moderné metódy farmakologickej liečby melanómu patrí:

  • cielená liečba. Lieky sa zameriavajú na špecifické molekuly alebo proteíny, ktoré sa podieľajú na raste a vývoji rakovinových buniek. Napríklad inhibítory BRAF a MEK blokujú aktivitu signálnych dráh, ktoré podporujú rast nádoru;
  • rádioterapia. Použitie vysokoenergetických lúčov na usmrtenie alebo zabránenie rastu rakovinových buniek. Liečba sa môže použiť po chirurgickom odstránení nádoru na liečbu zostávajúcich rakovinových buniek alebo v prípadoch, keď operácia nie je možná (napr. rakovina v štvrtom štádiu a ďaleko nachádzajúce sa metastázy);
  • imunoterapia. Aktivuje alebo posilňuje imunitný systém, aby rýchlejšie ničil rakovinové bunky. Napríklad inhibítory kontrolných bodov pomáhajú odblokovať inhibičné signály a zvyšujú reakciu imunitného systému na nádor;
  • chemoterapia. Zahŕňa použitie chemických liekov na zničenie alebo spomalenie rastu rakovinových buniek. Zriedkakedy sa používa v skorých štádiách, používa sa, keď sú iné metódy liečby neúčinné.

Ľudové metódy liečby melanómu (tinktúry, odvary) sú neúčinné. Pri používaní týchto prostriedkov môže dôjsť k podráždeniu kože a traumatizácii nádoru, čo zvyšuje riziko infekcie postihnutých tkanív a rozšírenia rakoviny do zdravých častí tela.

Samovyšetrenie na prítomnosť melanómu

Samovyšetrenie na prítomnosť melanómu zahŕňa pravidelné vyšetrovanie pokožky vrátane ťažko dostupných oblastí (zadná strana stehien, pokožka hlavy, podpazušie, zadok). Na vyšetrenie celého povrchu tela môžete použiť zrkadlo a v prípade potreby môžete požiadať o pomoc svojich blízkych.

V prípade, že sa objavia príznaky rakovinových znamienok, dlhodobo sa nehojace rany alebo škvrny, ktoré sa zväčšujú, mali by ste navštíviť lekára. V prípade vyrážky alebo pľuzgierov na penise alebo miešku treba vyhľadať urológa, v oblasti pošvy zas gynekológa.

Prečo je melanóm nebezpečný?

Ak sa nádor nelieči, môže sa rýchlo zväčšovať a šíriť do iných orgánov a vytvárať metastázy. Melanóm je nebezpečný z dôvodu možnosti spontánnej regresie, pri ktorej postupne zmizne z povrchu kože, začne sa vyvíjať pod kožou alebo postihne lymfatické uzliny a vnútorné orgány.

Prevencia melanómu

Rakovine kože sa vyhnúť nedá, môžete však znížiť riziko jej vzniku tým, že eliminujete rizikové faktory vzniku tohto ochorenia. Prevencia melanómu zahŕňa:

  • vyhýbanie sa soláriám;
  • pravidelné kontroly kože a znamienok;
  • vyhýbanie sa intenzívnemu slnečnému žiareniu (v lete nechodiť von medzi 10:00 hod. a 16:00 hod.);
  • používanie opaľovacieho krému (s ochranným faktorom SPF aspoň 30);
  • ochranu kože pred poranením;
  • včasnú liečbu dermatologických ochorení (vyrážky, pľuzgiere na nohách a rukách, vredy, rany).

Pred slnečným žiarením pokožku chráni nosenie tmavého hrubého oblečenia. Hlavu by ste si mali chrániť nosením klobúka so širokou strieškou alebo šiltovky a na oči zas slnečnými okuliarmi. Pred ultrafialovým žiarením by ste mali chrániť vždy, bez ohľadu na počasie (slnečno alebo zamračené) a ročné obdobie (zima alebo leto).

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky, diagnostika a liečba melanómu
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Bolí melanóm?

Malígny kožný nádor v počiatočných štádiách zriedkakedy spôsobuje nepríjemné pocity alebo pálenie. Melanóm môže byť bolestivý v prípade, že sa nádor zväčší a tlačí na nervy alebo ak sa nádor rozšíri do zdravého tkaniva alebo vnútorných orgánov.

Čo sa neodporúča robiť pri melanóme?

Ak máte rakovinu kože, mali by ste sa vyhýbať vykonávaniu činností, ktoré môžu spôsobiť poranenie alebo podráždenie kože. Ak máte melanóm, nemali by ste:

  • navštevovať soláriá ani sa opaľovať;
  • liečiť sa sami a používať na kožné lézie tinktúry;
  • ignorovať preventívne prehliadky u svojho lekára;
  • nedodržiavať pokyny onkológa;
  • vyvíjať tlak alebo trieť postihnutú kožu;
  • používať kozmetické prípravky v postihnutej oblasti;
  • liečiť škvrny alkoholom alebo prípravkami s agresívnymi zložkami.

Pri melanóme na nohe sa neodporúča nosiť úzku obuv a tesné oblečenie (legíny, džínsy). V prípade melanómu pod nechtami je dôležité vyhýbať sa manikúre a pedikúre, aplikácii gél laku a neprofesionálnemu strihaniu kožtičky.

Môže byť melanóm benígny?

Benígny melanóm neexistuje, pretože melanóm pozostáva z buniek, ktoré sa môžu nekontrolovane deliť a šíriť po celom tele, čo vedie k vzniku nádorov v rôznych častiach tela. Melanóm sa môže zamieňať s nezhubnými nádormi, ako sú znamienka, pľuzgiere, hemangiómy, fibrómy, lipómy, aterómy, keratózy alebo molluscum contagiosum.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky, diagnostika a liečba melanómu
Lekársky odborník DoktorPRO

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Mária pred 2 týždňami
Dobrý deň, na pokožke mám zvláštnu tmavú škvrnu, ktorá sa postupne zväčšuje a mení tvar. Obávam sa, že by mohlo ísť o rakovinu, no nie som si istá, pretože z neho vyrastá malý chĺpok. Môžu z melanómu vyrastať chĺpky?
Odpovedať
Dobrý deň, keď je nádor ešte malý a ohraničený hornými vrstvami kože, môžu z neho vyrastať chĺpky. Ak však nádor prenikne do hlbších vrstiev kože, môže dôjsť k zmenám v okolitých tkanivách vrátane vlasových folikulov, ktoré môžu viesť k vypadávaniu vlasov.
Irena pred 2 týždňami
Dobrý deň, všimla som si zmeny na svojom znamienku (okraje sú nepravidelné, objavili sa modré a červené bodky). Po dermatoskopii a biopsii mi lekár diagnostikoval melanóm a naplánoval zákrok. Ako dlho sa môže melanóm zväčšovať?
Odpovedať
Dobrý deň, progresia melanómu závisí od mnohých faktorov vrátane štádia ochorenia, hrúbky nádoru, jeho typu a prítomnosti metastáz. V niektorých prípadoch sa môže melanóm rozširovať rýchlo a dosiahnuť tretie alebo štvrté štádium v priebehu niekoľkých mesiacov, zatiaľ čo v iných prípadoch môže melanóm pomaly rásť 10 až 15 rokov. Rast melanómu závisí aj od účinnosti liečby a od reakcie organizmu na liečbu.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie