0800200000

Čo je pätová ostroha a ako sa jej zbaviť?

Čo je pätová ostroha a ako sa jej zbaviť?
zdraviе
aktualizované: 28 August 2024
Čítať 10 minút Zverejnené: 28 August 2024 850
Pätová ostroha je kostný výrastok na pätovej kosti. Každý rok sa s týmto ochorením liečia približne 2 milióny pacientov. U viac ako 90% pacientov dochádza k zlepšeniu do 10 mesiacov od začiatku liečby.

Čo je pätová ostroha?

Pätová ostroha (plantárna fascitída) je kostný výrastok (osteofyt), ktorý vyčnieva zo spodnej časti päty na rozhraní medzi pätovou kosťou a väzivom medzi pätou a podložkou chodidla (plantárnou fasciou). Zápalový proces sa vyznačuje ukladaním vápenatých solí na povrchu kostného tkaniva.

Ako vyzerá pätová ostroha?

Pätová ostroha vyzerá ako malý špicatý výrastok na chodidle. Pätová ostroha vyzerá ako hrot a počas fyzickej aktivity stláča mäkké tkanivá chodidla. 

Ako vyzerá pätná opora?

Ako vyzerá pätná opora?

Aké sú príznaky pätovej ostrohy?

Hlavným príznakom pätovej ostrohy je bolesť päty. Príznaky plantárnej fascitídy:

  • začervenanie a opuch v oblasti päty;
  • bolesť päty pri chôdzi;
  • brnenie v päte;
  • drsnosť kože na chodidle;
  • krívajúca chôdza.

Syndróm bolesti sa môže zvýšiť pri prvých krokoch po dlhom ležaní alebo sedení. Príznakom plantárnej fascitídy môžu byť aj mozoľové otlaky na chodidlách. Pätné ostrohy postihujú viac ako 15% ľudí na svete.

Aké sú príčiny vzniku pätových ostrôh?

Pätové ostrohy vznikajú v dôsledku preťaženia svalov a väzov chodidla, čím sa natiahne plantárna fascia. Príčiny vzniku pätných ostrôh:

  • pravidelné fyzické zaťaženie chodidla (beh a tanec);
  • nosenie nesprávne vybranej obuvi;
  • dlhodobé státie na tvrdom povrchu;
  • anatomická stavba chodidla (plochá noha alebo vysoká klenba chodidla);
  • preťaženie lýtkového svalu;
  • vek (ostruhy sa často objavujú u ľudí vo veku 40-60 rokov).

Plantárnu fascitídu spôsobuje aj tlak telesnej hmotnosti na nohy v tehotenstve alebo pri nadváhe. Medzi rizikové faktory vzniku pätných ostroh patrí cukrovka, dna (hromadenie kyseliny močovej v kĺboch) a reumatoidná artritída.

Prečo pätové ostrohy spôsobujú bolesť?

Neustále zaťažovanie chodidiel spôsobuje poškodenie tenkých vlákien plantárnej fascie, čo vedie k bolesti päty. Zápal vedie k opuchu chodidla a k rozrastaniu ciev a nervových zakončení do poškodenej oblasti.

Ako zistím, či mám pätovú ostrohu?

Diagnostika plantárnej fascitídy si vyžaduje konzultáciu traumatológa alebo podiatra. Najinformatívnejšou metódou vyšetrenia pätovej ostrohy je röntgenografia. Röntgenové vyšetrenie pomáha vylúčiť aj iné príčiny bolesti päty, ako je artritída alebo úraz. V prípade potreby lekár po vizuálnom vyšetrení nariadi röntgenové vyšetrenie pätnej ostrohy. Na ďalšie vyšetrenie môže lekár predpísať dopplerovské zobrazenie ciev.

Môžu sa pätové ostrohy vyskytnúť u detí?

Ostroha na chodidle sa môže vyskytnúť u dospievajúcich detí. Bolesť a zápal v päte môže spôsobiť nadmerné zaťaženie Achillovej šľachy a rastový výron. Postihnuté chodidlo dieťaťa vyšetrí detský ortopéd.

Ako sa lieči pätová ostroha?

Liečba pätovej ostrohy zahŕňa zmenu životného štýlu, vylúčenie alebo normalizáciu nadmernej fyzickej aktivity. Metódy liečby pätovej ostrohy:

  • medikamentózna liečba. Lekár môže predpísať nesteroidné protizápalové lieky na opuch a bolesť, antipyretiká a steroidné injekcie;
  • fyzioterapia. Pri vzniku ostrohy sa odporúča robiť strečing lýtok a plantárnej fascie na zníženie bolesti;
  • chirurgický zákrok. Chirurgický zákrok sa predpisuje v prípade dlhotrvajúceho ochorenia a obmedzenej pracovnej schopnosti. Odstránenie ostrohy sa vykonáva tradičným spôsobom, s vyrezaním kostného výrastku;
  • ľudové prostriedky. Domáca liečba fascitídy zahŕňa používanie studených obkladov, nosenie obuvi so špeciálnymi vložkami a pravidelný odpočinok.

Liečba rázovo-vlnovou metódou sa používa aj na liečbu pätových ostrôh. Metóda zahŕňa pôsobenie akustických vĺn na postihnutú oblasť. Liečba pätových ostrôh u tehotných žien pomocou rázovo-vlnovej metódy sa neodporúča z dôvodu zvýšeného rizika tromboflebitídy. Taktiež sa vykonáva liečebná masáž na hĺbkovú prácu s tkanivom.

Je možné sa navždy zbaviť pätových ostrôh?

Pätové ostrohy sa dajú úplne odstrániť pomocou liekov, úpravy životného štýlu a fyzioterapie. Ak bolestivé príznaky pretrvávajú 1 rok, lekár môže predpísať chirurgické odstránenie ostrohy.

Je potrebné vždy operovať pätovú ostrohu?

Operácia pätových ostrôh je indikovaná u pacientov, u ktorých konzervatívna liečba nezmiernila príznaky počas 12 mesiacov. Pred operáciou je potrebná konzultácia s chirurgom-ortopédom.

Ako zmierniť akútnu bolesť pätovej ostrohy?

Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) môžu pomôcť zmierniť akútnu bolesť päty. Tablety proti bolesti pri pätovej ostrohe by sa mali užívať podľa predpisu lekára. V prípade akútnej bolesti sa tiež odporúča obmedziť fyzickú aktivitu.

Ako liečiť pätové ostrohy doma?

Pätové ostrohy by sa mali liečiť doma po diagnostike lekárom. Hlavnou metódou na zníženie príznakov je obmedzenie fyzickej aktivity, čím sa predíde komplikáciám a zníži sa akútna bolesť. Metódy liečby plantárnej fascitídy doma:

  • studené obklady;
  • taping (použitie elastických pásov);
  • fyzikálna terapia a strečingové cvičenia;
  • ortopedické vložky do topánok.

Pri pätových ostrohách sa odporúča nosiť nočnú dlahu na uvoľnenie plantárnej fascie a zníženie bolesti. Na zmiernenie opuchu sa môžu používať aj náplasti na pätové ostrohy. Cvičenia s nízkou záťažou, ako napríklad bicyklovanie alebo plávanie, menej zaťažujú kĺby a chodidlá ako chôdza alebo beh a odporúčajú sa pacientom s pätovou ostrohou.

Čo pomáha odstrániť pätovú ostrohu?

Pätové ostrohy možno resorbovať pomocou liečby rázovo-vlnovou metódou . Zvukové vlny zo špeciálneho zariadenia počas liečby rázovo-vlnovou metódou pôsobia hlboko na kostný výrastok a stimulujú hojenie. Iné liečebné metódy, ako sú lieky a fyzioterapia, môžu zmierniť príznaky ochorenia.

Aké obklady pomáhajú pri pätových ostrohách?

Pri pätových ostrohách sa odporúča robiť studené obklady, ktoré spôsobujú dočasné znecitlivenie postihnutej oblasti. Ako chladiaci prostriedok sa používa ľad v polyetylénovom vrecku. Prikladanie studených obkladov trikrát až štyrikrát denne po dobu 15 minút znižuje bolesť a opuch päty. Dĺžku aplikácie obkladov určí lekár. Okrem toho môže lekár na zmiernenie bolesti predpísať teplé obklady, ktoré sa môžu striedať so studenými obkladmi.

Čo sa neodporúča robiť pri pätových ostrohách?

Ak máte pätové ostrohy, nemali by ste vykonávať namáhavé cvičenie, pretože plantárna fascitída je spôsobená nadmerným zaťažením chodidiel. V prípade ochorenia sa odporúča obmedziť športové aktivity, pri ktorých sú nohy v aktívnom kontakte s tvrdým povrchom (napr. beh, tanec alebo step aerobik). Mali by ste sa tiež vyhýbať noseniu topánok na podpätku a dlhému státiu.

Je indikované veľa chodiť s pätovými ostrohami?

Pri pätových ostrohách sa neodporúča veľa chodiť, pretože zvýšená záťaž na chodidlo môže spôsobiť opuch a bolesť. Chôdzu a beh môžete nahradiť plávaním a bicyklovaním. Keď sa bolesť zníži, môžete postupne predĺžiť čas chôdze.

Aké vložky sa nosia pri pätových ostrohách?

Vložky na pätovú ostrohu znižujú tlak na fasciu a riziko mikrotraumy (roztrhnutia tkaniva). Ak sa vyvinie plantárna fascitída, mali by sa používať mäkké silikónové vložky, ktoré znižujú tlak na zadnú časť chodidla a zlepšujú krvný obeh.

Cvičenia pri pätových ostrohách

Cvičenia na plantárnu fascitídu sú zamerané na natiahnutie lýtkových svalov a plantárnej fascie. Liečebné cvičenia na pätové ostrohy môžu znížiť bolesť a zápal. Cvičenia na pätové ostrohy:

  • nakloniť sa dopredu k stene. Postavte sa k stene a natiahnite sa k nej dlaňami. Vyrovnajte jednu nohu s pätou na podlahe. Druhú nohu pokrčte v kolene a predkloňte sa. Cvičenie opakujte 20-krát pre každú nohu, pričom v polohe vydržte 10 sekúnd;
  • Plantarflexný strečing v sede. Prekrížte postihnutú nohu cez koleno druhej nohy, uchopte prsty bolestivej nohy a pomaly ich priťahujte k sebe. Ak je ťahanie smerom k chodidlu ťažké, obtočte palec na nohe uterákom.

Odporúča sa tiež pracovať s chodidlami pomocou golfovej alebo tenisovej loptičky. Valcovanie loptičky s chodidlom pomáha uvoľniť napätie a bolesť vo fasciách. Odporúča sa tiež trikrát až štyrikrát denne 20 minút váľať chodidlo na fľaši so studenou vodou.

Čo sa stane, ak sa pätová ostroha nelieči?

Hlavnými komplikáciami pätových ostrôh sú pretrvávajúca bolesť a obmedzená pohyblivosť. Ďalšie následky pätových ostrôh:

  • poškodenie nervových vlákien;
  • predĺžené obdobie návratu motorickej aktivity;
  • nekróza mäkkých tkanív;
  • hnisanie v perioste pätovej kosti.

Popraskané chodidlá a mozole sú tiež dôsledkom kostných výrastkov. Otvorená rana spôsobená špicatým výrastkom sa môže infikovať.

Prevencia pätovej ostrohy

Pätným ostrohám sa dá predchádzať nosením vhodnej obuvi s podporou päty a podrážkou absorbujúcou nárazy. Prevencia vzniku pätných ostrôh:

  • vykonávanie strečingových cvičení pred každou fyzickou aktivitou;
  • vyhýbanie sa obuvi s opotrebovanou podrážkou;
  • odstránenie nadváhy;
  • behanie na mäkkom povrchu.

Prevencia plantárnej fascitídy spočíva v správnom nosení obuvi. Na vznik pätovej ostrohy má vplyv aj kontrola chôdze - hmotnosť by sa mala rozložiť na celé chodidlo, čím sa zníži tlak na pätu.

Časté otázky

Ako dlho môže pätová ostroha bolieť?

Pätové ostrohy môžu bolieť dlho, v závislosti od procesu zotavovania. Liečba plantárnej fascitídy môže trvať až 12 mesiacov, kým sa príznaky úplne odstránia. Ak je bolesť prítomná dlhšie ako jeden rok, lekár môže predpísať chirurgické odstránenie kostného výrastku.

Na čo nosiť podpätenku pri pätovej ostrohe?

Liečba plantárnej fascitídy zahŕňa nosenie podpätenky, ktorá znižuje zaťaženie postihnutej oblasti. Podložka pod pätu rovnomerne rozkladá tlak na chodidlo a obnovuje tlmiace vlastnosti obuvi.

Môže sa ostroha vyliečiť za 3 dni?

Liečba pätových ostrôh konzervatívnymi metódami (lieky, fyzioterapia a ľudové prostriedky) trvá až 12 mesiacov. Ak je zápalový proces prítomný dlhšie ako jeden rok, môže sa nariadiť chirurgické odstránenie ostrohy.

Kto lieči pätové ostrohy?

Ostrohy lieči ortopéd-traumatológ. Ak je potrebná operácia na odstránenie ostrohy, treba sa poradiť s ortopédom.

Ako sa rýchlo zbaviť pätovej ostrohy?

Pätovej ostrohy sa môžete rýchlo zbaviť len operáciou. Konzervatívna liečba trvá až 1 rok. Pri komplexnom prístupe môže lekár predpísať lieky, studené obklady alebo fyzioterapiu. Mali by ste tiež robiť strečingové cvičenia, nosiť ortopedické vložky a obmedziť fyzickú aktivitu.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je pätová ostroha a ako sa jej zbaviť?
Autor
Marína Tkačenko
Všeobecný lekár. Sedem rokov praxe.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Michaela pred 2 týždňami
Dobrý deň. Pomáha balzam Hviezdička pri pätových ostrohách?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Balzam Hviezdička nie je ľudový liek na pätové ostrohy. Podľa návodu sa liek predpisuje na zlepšenie kožných ochorení, ochorení dýchacích ciest, bolestí hlavy, závratov, bolestí chrbta a kĺbov, ako aj pri uštipnutí hmyzom.
Dominika pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Ako zistím, či mám pätovú ostrohu?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Tvorba pätovej ostrohy je spojená s prudkou bolesťou v päte, najmä pri chôdzi alebo behu. Ochorenie môže byť sprevádzané aj začervenaním a opuchom v postihnutej oblasti.
Gertrúda pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Môže mať tínedžer pätovú ostrohu?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Pätová ostroha u dospievajúcich môže byť spôsobená plochou nohou alebo veľkou záťažou chodidla. Liečbu pätovej ostrohy u detí by ste mali konzultovať s detským ortopédom.
Katarzyna pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Pomáha Menovazil pri pätových ostrohách?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Masť Menovazil na pätovú ostrohu nemá liečebný účinok. Podľa návodu je liek určený na neuralgie, myalgie, artralgie a dermatózy. Vďaka mentolu v zložení masti môže vyvolávať pocit chladu a mať mierny anestetický účinok, čím znižuje pocity bolesti.
Julia pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Existujú recenzie o liečbe pätovej ostrohy jódom, je tento liek účinný?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Liečba pätových ostrôh jódom nemá dlhodobý účinok. Jódové obklady môžu krátkodobo zmierniť bolesť. Pred použitím jódových obkladov by ste sa mali poradiť s lekárom.
Lenka pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Čítala som pozitívne recenzie o jablčnom octe na pätové ostrohy, mala by som ho používať na liečbu?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Pleťové vody s jablčným octom môžu krátkodobo zmierniť zápal. Liečba pätových ostrôh ľudovými prostriedkami si vyžaduje konzultáciu ortopéda.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie