Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Ako správne robiť masáž gua sha a aký má účinok?

Ako správne robiť masáž gua sha a aký má účinok?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 16 október 2023 | aktualizované: 16 október 2023 | 2136 2136
1

Čo je gua sha?

Masáž gua sha pomáha uvoľniť svaly, zlepšiť krvný obeh a lymfatickú drenáž. Počas procedúry sa s rôznou intenzitou vykonáva hladenie, kĺzanie, kruhové alebo bodové pohyby.

Gua sha je druh masáže, ktorá sa vykonáva pomocou špeciálnej škrabky. Masáž gua sha sa využíva na zlepšenie stavu pokožky tváre, zvýšenie prietoku krvi a lymfy, zmiernenie opuchov tkanív a normalizáciu emocionálneho stavu. Masáž gua sha je možné vykonávať na tvári, krku, chrbte, rukách a nohách.

Škrabka gua sha

Škrabka gua sha

2

Ako funguje masáž gua sha?

Škrabka na gua sha masáž mechanicky pôsobí na kožu a cievy, v dôsledku toho sa stimuluje prietok krvi a zlepšuje sa transport kyslíka a živín do tkanív. Gua sha vám umožní zbaviť sa vrások na čele, zvýšiť tón pleti a jej pružnosť. Ďalšie účinky masáže gua sha:

  • zníženie opuchu;
  • zmiernenie bolesti spôsobenej svalovými kŕčmi;
  • zvýšený rast vlasov;
  • zlepšenie prenikania kozmetiky do pokožky;
  • zníženie výskytu tmavých kruhov pod očami.

Pomocou gua sha si môžete zvýrazniť lícne kosti a zdvihnúť kútiky úst. Pri výrazných zmenách kože súvisiacich s vekom (hlboké vrásky, nosoústne vrásky a ochabnutá pokožka) sa odporúča lifting tváre a krku.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Škrabka na gua sha masáž: typy

Masážna doštička gua sha môže mať rôznu hrúbku: hrubšia škrabka sa používa na tvár, tenšia na končatiny a chrbát. Typy škrabky na gua sha masáž:

  • hrebeň - používa sa na masáž pokožky hlavy;
  • srdce – používa sa pri masáži chrbta a horných a dolných končatiín;
  • husia noha – používa sa na cielené pôsobenie na pokožku v oblasti očí a krku;
  • trojuholník - používa sa na masáž krku a tela;
  • obdĺžnik - vhodný na masáž chrbta.

Škrabka môže byť vyrobená z plastu, silikónu, kovu alebo kameňov (kremeň, nefrit a achát). Materiály majú rôzne vlastnosti a účinky na pokožku, napríklad jadeitové škrabky pomáhajú zmierniť opuchy a kovové majú chladivý účinok.

4

Ako si vybrať škrabku na masáž gua sha?

Výber škrabky závisí od oblasti tela, na ktorej sa bude masáž vykonávať, napríklad malá gua sha je vhodná na tvár, aby sa uľahčilo a pohodlnejšie pracovalo v úzkych oblastiach. Škrabka by mala pohodlne padnúť do ruky a počas používania by z ruky nemala vypadávať.

5

Ktorý kameň by ste si mali použiť na masáž škrabkou gua sha?

Na masáž tela je lepšie zvoliť škrabku gua sha z prírodných materiálov, ako je nefrit alebo ružový kremeň, pretože je menej pravdepodobné, že spôsobia podráždenie a zápaly pokožky. Kameň gua sha by mal byť hladký, bez ostrých hrán alebo nerovností, aby nedošlo k poraneniu pokožky.

6

Masáž tváre škrabkou gua sha: pred a po

Pri masáži škrabkou gua sha dochádza k mechanickému dráždeniu mäkkých tkanív, čím sa zlepšuje krvný obeh, zmenšujú sa opuchy tváre, vyhladzujú sa vrásky, zvyšuje sa tonus a elasticita pokožky. Príklad pokožky tváre pred a po masáži škrabkou gua sha môžete vidieť na fotografii.

Masáž škrabkou gua sha: pred a po

Masáž škrabkou gua sha: pred a po

Pre dosiahnutie maximálneho efektu je potrebné spojiť masáž gua sha so správnou starostlivosťou o pleť. V prípade závažnej činnosti mazových žliaz a prítomnosti akné môže byť dodatočne potrebná mezoterapia (injekcia vitamínov, aminokyselín a minerálov pod kožu).

7

Ako správne používať škrabku gua sha?

Aby ste dosiahli maximálny efekt a predišli poraneniu pokožky, musíte škrabku gua sha používať správne. Technika použitia škrabky gua sha:

  1. Naneste na pokožku masážny olej na zlepšenie kĺzania škrabky.
  2. Škrabku gua sha držte v ruke pod uhlom 35° k povrchu pokožky.
  3. Masáž začnite ľahkým tlakom na pokožku a postupným zvyšovaním sily.
  4. Pomaly a plynulo pohybujte škrabku pozdĺž masírovanej oblasti.

Po masáži gua sha je potrebné škrabku umyť pod tečúcou vodou s mydlom, aby ste odstránili zvyšný olej a vysušiť ju. Počas procedúry je dôležité venovať pozornosť kožnej reakcii: ak sa objaví silné začervenanie alebo bolesť, musíte masáž zastaviť a dohodnúť si stretnutie s dermatológom alebo kozmetológom, aby ste zistili príčinu nepohodlia.

8

Ako sa správne robí masáž škrabkou gua sha?

Pred masážou je potrebné umyť si tvár teplou vodou, vyčistiť ju a naniesť olej. Masáž škrabkou gua sha by sa mala robiť správne pozdĺž špeciálnych línií, ktoré môžu zlepšiť stav pokožky, zvýšiť krvný obeh a tok lymfy. Masážne línie pre škrabku gua sha na tvári a krku:

  • od stredu čela k spánkom;
  • od vnútorného rohu oka k vonkajšiemu, potom v smere pozdĺž horného viečka k spánkom;
  • od nosa k bokom pozdĺž lícnych kostí k spánkom;
  • od stredu brady k ušiam pozdĺž línie čeľuste;
  • od spodnej časti krku až po bradu;
  • od stredu hrudníka nahor a po vonkajšie strany krku.

Masážne línie pre škrabku gua sha na tvári a krku

Masážne línie pre škrabku gua sha na tvári a krku

Pri vykonávaní masáže chrbta sa musíte pohybovať zhora nadol, striedavo na každej strane. Ruky sa masírujú od ramien až po zápästia. Masáž škrabkou gua sha pre nohy začína od bokov a končí na chodidlách.

9

Masáž škrabkou gua sha: schémy a techniky

Na dosiahnutie požadovaného efektu je potrebné kombinovať rôzne spôsoby mechanického pôsobenia na pokožku. Techniky mašáže škrabkou gua sha:

  • kĺzanie - proložte škrabku gua sha na pokožku a hladko ju posúvajte po tvári alebo tele;
  • kruhové pohyby - vykonávajte kruhové pohyby na koži pomocou škrabky, postupne zvyšujte tlak na pokožku;
  • ťahanie – škrabkou gua sha pohybujte po pokožke s miernym odporom, čím vytvoríte jemné ťahanie;
  • poklepávanie – škrabkou na kožu zľahka poklepte, aby ste stimulovali prietok krvi;
  • bodové pohyby – špičkou škrabky gua sha zľahka zatlačte na problémové zóny, aby ste uvoľnili napätie a stimulovali reflexné zóny (oblasti, ktorých podráždenie vedie k zvýšenému transportu živín, zvýšenému prietoku krvi a lymfy).

Pri masáži netlačte škrabkou na pokožku príliš silno, môže dôjsť k poškodeniu pokožky. Škrabkou gua sha musíte pohybovať jedným smerom a každý pohyb opakovať asi 10-15 krát.

Pri masáži by ste sa mali zamerať na oblasti, kde je často lokalizovaný opuch (pod očami a v oblasti lícnych kostí). Je dôležité masírovať pokožku pozdĺž kontúr tváre, aby ste predišli bolesti. Výber vzoru a typu pohybov pri vykonávaní masáže závisí od individuálnych charakteristík pokožky a cieľov postupu. Možnosti masáží škrabkou gua sha:

10

Krok 1. Masáž oblasti krku

Krok 1. Masáž oblasti krku

Krok 1. Masáž oblasti krku

  1. Masáž sa vykonáva zdola nahor.
  2. Škrabka sa prikladá na kožu pod uhlom 35° širokou stranou.
  3. Jemnými pohybmi sa masíruje najprv pravá strana, potom ľavá.
  4. Je dôležité vyhnúť sa tlaku na hrtan a štítnu žľazu.
11

Krok 2. Masáž čela

Krok 2. Masáž čela

Krok 2. Masáž čela

  1. Masáž začína od stredu čela.
  2. Škrabka sa na kožu prikladá širokou stranou.
  3. Postupne masírujte pokožku krúživými alebo bodovými pohybmi smerom k spánkom a línii vlasov.
12

Krok 3. Masáž očného okolia

Krok 3. Masáž očného okolia

Krok 3. Masáž očného okolia

  1. Škrabka sa nanáša úzkou stranou.
  2. Nástroj sa priloží na kožu a krúživými pohybmi sa pohybuje od centra nosa pod okom smerom k spánku.
  3. Masáž sa vykonáva striedavo na oboch stranách 10-15 krát.
13

Krok 4. Masáž lícnej kosti a líc

Krok 4. Masáž lícnej kosti a líc

Krok 4. Masáž lícnej kosti a líc

  1. Škrabka sa nanáša na kožu širokou stranou.
  2. Vykonajte krúživé pohyby a kĺzanie na koži od krídel nosa pozdĺž lícnej kosti k uchu, striedavo na každej strane.
  3. Široká rovina škrabky prechádza od rohu pier pozdĺž líca k uchu.
14

Čo použiť na masáž gua sha?

Masáž gua sha sa musí robiť olejom alebo krémom, vďaka čomu sa pohyby škrabky stávajú hladšie a plynulejšie. Pre umocnenie účinku masáže môžete na pokožku aplikovať sérum alebo esenciu s obsahom účinných látok (vitamíny, antioxidanty a extrakt z aloe vera), ktoré pomáhajú zlepšiť stav pokožky. Po masážimôžete použiť krém alebo pleťové mlieko na hydratáciu a obnovu pokožky.

15

Aký olej použiť pre masáž škrabkou gua sha?

Ak chcete zlepšiť kĺzavosť škrabky gua sha a dosiahnuť požadovaný efekt, musíte použiť špeciálny masážny olej (napríklad arganový alebo avokádový). Pri výbere oleja je dôležité vziať do úvahy možnú individuálnu neznášanlivosť produktu. Aby ste predišli alergiám, naneste malé množstvo oleja na pokožku (napríklad na zápästie) a sledujte reakciu 24 hodín.

16

Je potrebné zmyť olej po masáži škrabkou gua sha?

Po masáži škrabkou gua sha je potrebné olej z tváre zmyť , aby ste predišli upchávaniu pórov a vzniku akné. Na zmytie oleja môžete použiť teplú tečúcu vodu a čistiaci prostriedok: na tvár naneste gél alebo krém, krúživými pohybmi pokožku jemne masírujte a umyte, potom ju osušte čistým uterákom alebo jednorazovými papierovými obrúskami.

17

Kedy je lepšie robiť masáž škrabkou gua sha: ráno alebo večer?

Masáž gua sha je možné vykonávať ráno alebo večer, pretože výber času na masáž závisí od individuálnych preferencií a potrieb. Ranná masáž stimuluje krvný obeh, zlepšuje tón pleti a zmierňuje opuchy. Večerná masáž vám pomôže uvoľniť sa po náročnom dni a zjemní pokožku.

18

Ako často sa môže robiť masáž škrabkou gua sha?

Frekvencia masáže škrabkou gua sha sa môže líšiť v závislosti od individuálnych potrieb a reakcie pokožky. V priemere by sa postup mal vykonávať dvakrát až trikrát týždenne, čo umožňuje pokožke zotaviť sa medzi seansami. Pri opuchoch kože a stagnácii lymfy je možné vykonávať masáž škrabkou gua sha častejšie (štyri až päťkrát týždenne).

19

Je možné robiť masáž škrabkou gua sha každý deň?

Masáž škrabkou gua sha je možné vykonávať každý deň: každodenné používanie škrabky podporuje krvný obeh, vyhladzuje vrásky, zlepšuje tón pleti a pružnosť. Ak však máte citlivú pleť alebo akné, časté masírovanie môže viesť k poraneniu pokožky a vzniku nových vyrážok. Ak sa po masáži objavia známky podráždenia alebo začervenania, mali by ste sa poradiť s dermatológom alebo kozmetológom, ktorý posúdi stav pokožky a určí optimálnu frekvenciu masáže.

20

Škrabka gua sha: recenzie lekárov

Recenzie lekárov o škrabke gua sha sú väčšinou pozitívne, pretože postup pomáha zlepšiť dodávanie živín a kyslíka do kožných buniek. Pomocou škrabky gua sha môžete vykonávať anticelulitídnu masáž a zmierniť fyzický a emocionálny stres. Ak je však masáž vykonaná nesprávne, môžu sa vyskytnúť nežiaduce účinky (alergie, odreniny či podráždenie pokožky).

21

Masáž škrabkou gua sha: kontraindikácie

Masáž sa nevykonáva pri hnisavých kožných léziách (vredy a karbunky) z dôvodu rizika šírenia infekcie. Ďalšie kontraindikácie masáže škrabkou gua sha:

  • popáleniny alebo rany v mieste masáže;
  • nezhubné alebo zhubné kožné nádory (melanóm, hemangióm alebo spinocelulárny karcinóm);
  • poruchy krvácania a pravidelné užívanie liekov na riedenie krvi.

Masáž sa nevykonáva pri kožných ochoreniach (ekzém a psoriáza) kvôli riziku progresie patológií. Zákrok je kontraindikovaný, ak je počet krvných doštičiek (krvných buniek) nízky, pretože môže dôjsť ku krvácaniu.

22

Masáž škrabkou gua sha: ako môže ublížiť

Masáž škrabkou gua sha je neškodná procedúra, avšak pri nesprávnom vykonávaní, napríklad prílišnom tlaku škrabkou, môže dôjsť k podráždeniu, poškodeniu a zápalu pokožky. Ak ste alergický na použitý olej, môže sa objaviť začervenanie a svrbenie pokožky. Ak máte kardiovaskulárne ochorenia, môžu sa vyskytnúť hematómy.

23

Čím nahradiť škrabku gua sha?

Škrabku gua sha možno nahradiť masážnym valčekom, ktorý jemne kĺže po pokožke a stimuluje krvný obeh. Masáž škrabkou gua sha môžete robiť končekmi prstov alebo čistou polievkovou lyžicou s hladkým povrchom.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako správne robiť masáž gua sha a aký má účinok? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako správne robiť masáž gua sha a aký má účinok?
Dermatológ, trichológ.
Ako správne robiť masáž gua sha a aký má účinok?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Frederika pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Akú škrabku gua sha by som si mala vybrať?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri výbere škrabky treba brať do úvahy, na akú oblasť tela bude škrabka používaná, keďže na tvár je vhodná škrabka v tvare husej nohy a škrabka v tvare trojuholníka resp. obdĺžnika je vhodná pre telo. Škrabka musí byť hladká a bez ostrých hrán, aby nedošlo k poraneniu pokožky.
Irena pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Aký nástroj je potrebný pre masáž škrabkou gua sha?
Odpovedať
Dobrý deň. Na realizáciu masáže gua sha potrebujete špeciálnu škrabku, vďaka ktorej rozprúdite krvný obeh, zlepšíte lymfodrenáž a vyhladíte vrásky.
Denisa pred 6 mesiacmi
Zdravím. Ako používať škrabku a valček gua sha?
Odpovedať
Dobrý deň. Pred použitím valčeka a škrabky gua sha musíte očistiť pokožku a aplikovať špeciálny olej, potom pomocou nástroja urobte hladké pohyby pozdĺž masážnych línií.
Nikol pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, ako správne používať škrabku gua sha?
Odpovedať
Dobrý deň. Pred použitím je potrebné škrabku umyť a ošetriť antiseptikom. Nástroj by mal byť držaný pod uhlom 35°, zľahka pritlačený na kožu a mal by sa hladko pohybovať po koži.
Martina pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Ktorá škrabka gua sha je lepšia: nefritová alebo kremeňová?
Odpovedať
Dobrý deň. Výber medzi nefritovou a kremeňovou škrabkou gua sha závisí od individuálnych preferencií a účelu použitia. Nefrit pomáha zmierniť opuchy a upokojiť pokožku, kremeň pomáha uvoľňovať svaly, zlepšuje krvný obeh a zlepšuje prenikanie kozmetických prípravkov do pokožky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.