Logo
0800200000

Mezoterapia tváre: čo je to a aký má účinok na pokožku

Mezoterapia tváre: čo je to a aký má účinok na pokožku
Čítať 7 minút | Vytvorené: 17 jún 2022 | aktualizované: 17 jún 2022 | 84707 84707
Mezoterapia je injekčná procedúra na zlepšenie stavu pokožky pomocou liekov obsahujúcich vitamíny a mikroelementy.

Čo je mezoterapia?

Mezoterapia je injekčné zavedenie revitalizačných látok do kože a podkožného tukového tkaniva na zlepšenie ich stavu. Procedúra prispieva k tomu, aby pokožka bola pružnejšia, pevnejšia a viac hydratovaná. Mezoterapiou sa lieči akné, rosacea, odstraňujú sa opuchy a modriny pod očami. Pokožka je po zavedení aktívnych roztokov vyhladená, vrásky a jazvy na tvári sú menej nápadné. Injekcie sa môžu podávať do rôznych oblastí tela:

  • Mezoterapia tváre a krku. Pomocou mikroinjekcií sa zavádzajú vitamíny a kolagén do oblastí čela, líc, lícnych kostí, brady, krku a nosoústnych záhybov na zlepšenie stavu a farby pokožky, redukciu vrások. Mezoterapia tváre umožňuje zbaviť sa akné, jaziev a znížiť hyperpigmentáciu pokožky. Mezoterapia proti akné znižuje tvorbu kožného mazu, čo pomáha redukovať prejavy akné.
  • Mezoterapia pier pomáha zvýrazniť ich obrysy a zväčšiť objem.
  • Mezoterapia vlasov a pokožky hlavy podporuje rast vlasov, bojuje proti plešatosti, neslúži však ako hlavný spôsob boja proti vypadávaniu vlasov.
  • Mezoterapia okolia očí. Injekcie aplikované do periorbitálnej oblasti redukujú tmavé kruhy pod očami. Môžu redukovať jemné vrásky a pozitívne vplývať na ovisnuté viečka.

Kurz mezoterapie tváre môžete absolvovať u dermatológa alebo kozmetológa, ktorý má potrebnú kvalifikáciu. Mezoterapia tváre v domácom prostredí môže viesť k zápalom kože a k zdravotným problémom, hlavne v dôsledku nesprávneho používania prístrojov na mezoterapiu (inkekčných nástrojov na domáce použitie).

Nakoľko je účinná mezoterapia?

V súčasnosti prebieha vedecký výskum o účinnosti mezoterapie. Existujú štúdie, ktoré dokazujú jej účinnosť, ale zároveň aj také, ktoré ju vyvracajú. Pre lipolytické injekcie („na spaľovanie tukov“) zatiaľ FDA (správa potravín a liečiv v USA) ako účinný liek schválila iba kyselinu deoxycholovú. Niektoré látky, ako je kyselina hyalurónová a hydroxyapatit vápenatý, sú schválené ako výplne pre procedúry, ako je zväčšenie pier, vyplnenie vrások a korekcia jaziev po akné. To znamená, že tieto lieky sú účinné a bezpečné pre injekčné aplikácie v oblasti tváre. 

Klinické štúdie ukazujú, že pokožka sa po mezoterapii stáva pružnejšou a viac hydratovanou. Pre udržanie účinku je potrebné absolvovať niekoľko ošetrení, ktoré sa vykonávajú s prestávkou desať dní mesiac.

Ako prebieha mezoterapia tváre?

Pred mezoterapiou tváre je potrebná konzultácia s dermatológom. Lekár vykoná vyšetrenie, zistí anamnézu a možné kontraindikácie pre injekcie. Kontraindikácie pre mezoterapiu tváre sú:

  • vek do 18 rokov;
  • tehotenstvo a dojčenie;
  • alergické reakcie na zložky v injekčnom koktaile;
  • užívanie určitých liekov;
  • zhoršenie chronických a infekčných ochorení.

V prípade, ak pacient nevie, či má alebo nemá alergickú reakciu na aplikovaný koktail, tak sa malé množstvo lieku vstrekuje do oblasti zápästia. Ak nenastane žiadna alergická reakcia, tak lekár pristúpi k mezoterapii. 

Pred mezoterapiou kozmetológ očistí pokožku tváre a nanesie na ňu anestetický krém, ktorý znižuje bolestivú reakciu na injekcie. Po 20-30 minútach lekár aplikuje revitalizačnů látku pod kožu injekčnou striekačkou s tenkou ihlou. Po zákroku môže vzniknúť na tvári začervenanie a opuch  –  ide však o normálnu reakciu na zákrok. Koža sa zvyčajne zotaví do jedného až piatich dní. 

Aké prípravky sa používajú na mezoterapiu?

Prípravky na mezoterapiu tváre a tela sa vyberajú individuálne v závislosti od potrieb človeka a vlastností jeho pokožky. Všetky zložky injekčného koktailu predpisuje lekár. Samostatne si vybrať prípravky na mezoterapiu v lekárni alebo na internete nie je možné. Nesprávne zvolené lieky môžu po podaní spôsobiť komplikácie (alergické reakcie, svrbenie). Mesococktail môže obsahovať nasledujúce zložky:

  • kyselina hyalurónová – hydratuje pokožku, dodáva jej žiarivosť a pružnosť;
  • fosfolipidy – obnovujú elasticitu buniek;
  • minerály – zlepšujú metabolické procesy v bunkách dermy;
  • enzýmy – zlepšujú resorpciu spojivového tkaniva;
  • lipolytiká – štiepia telesný tuk;
  • vitamíny – vyživujú a zlepšujú štruktúru pokožky;
  • protizápalové látky – prispievajú k boju s akné.

Dermatológ určuje oblasť aj hĺbku vpichu. Pri správnom výbere prípravkov a ich správnej aplikácii nedochádza k vedľajším účinkom. 

Ako dlho trvá účinok mezoterapie tváre?

Účinok tvárovej mezoterapie závisí od veku, individuálnych vlastností pokožky, kvality podávaných liekov a počtu ošetrení. V priemere je kozmetický efekt viditeľný šesť mesiacov, preto dermatológovia odporúčajú po tomto období absolvovať opakované ošetrenie.

Koľko ošetrení tváre mezoterapiou je potrebné absolvovať?

Iba lekár môže určiť, koľko ošetrení mezoterapiou tváre musíte absolvovať. Dermatológ berie do úvahy vlastnosti pokožky a želania klienta. Na základe toho vyberie vhodnú kúru. Na zlepšenie stavu pokožky je v priemere potrebných päť až desať injekčných ošetrení s odstupom desatich dní až mesiaca.

Ako sa pripraviť na mezoterapiu? 

Pred procedúrou mezoterapie je potrebné objednať sa k dermatológovi a informovať sa o príprave na procedúru. Príprava zahŕňa zvyčajne vysadenie akýchkoľvek liekov, ktoré ovplyvňujú zrážanlivosť krvi, a to tri dni pred zákrokom. Odporúča sa neužívať antibiotiká, hormonálne lieky, lieky proti bolesti a protizápalové lieky. Dva dni pred mezoterapiou je vhodné nepiť alkohol.  

Aké sú vedľajšie účinky mezoterapie?

Po mezoterapii sa môžu vyskytnúť nežiaduce účinky vo forme alergických reakcií na podávané lieky. Na vylúčenie možnej alergickej reakcie lekár vstrekne malé množstvo lieku do oblasti zápästia a skontroluje reakciu organizmu.

Niektorí ľudia môžu mať po injekciách opuch a začervenanie tváre. Nejde o vedľajší účinok, ale o kožnú reakciu na injekčnú aplikáciu, ktorá zvyčajne zmizne do jedného až piatich dní.

Zotavenie po mezoterapii tváre

Pokožka tváre po mezoterapii sa rýchlo obnoví, ale je potrebné dodržiavať odporúčania lekára ohľadom starostlivosti o ňu. Mali by ste používať neagresívnu kozmetiku, opaľovacie krémy, používať upokojujúce a hojivé lieky predpísané dermatológom alebo kozmetológom. Pri zotavovaní po mezoterapii je zakázané:

  • opaľovanie;
  • návšteva sauny;
  • zvýšená fyzická aktivita;
  • konzumácia alkoholu;
  • peeling pokožky.

Pokožku nepriaznivo ovplyvňujú vysoké a nízke teploty. Je potrebné obmedziť dlhé vystavovanie sa slnečnému žiareniu alebo pobyt vonku v mrazivých dňoch. Pri dodržaní všetkých odporúčaní dermatológa alebo kozmetológa sa pokožka po mezoterapii obnoví do dvoch až piatich dní.

Ako často je potrebné absolvovať mezoterapiu, aby bol účinok viditeľný?

Frekvencia mezoterapeutických ošetrení závisí od stupňa poškodenia kože, veku a individuálnych charakteristík organizmu. V priemere sa zákroky odporúčajú vykonávať nie viac ako raz za mesiac, aby pokožka mala čas na zotavenie. Pri plytkých zmenách v epiderme je možné znížiť frekvenciu ošetrení.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Mezoterapia tváre: čo je to a aký má účinok na pokožku - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako dlho sa hojí pokožka po mezoterapii tváre?

V priemere trvá proces obnovy pokožky po mezoterapii dva až päť dní. Na urýchlenie procesu hojenia je potrebné vynechať agresívnu kozmetiku, vyhýbať sa vysokým a nízkym teplotám, nechodiť do kúpeľov a solárií, nepoužívať peelingy a neopaľovať sa.

2. Aké prípravky na mezoterapiu tváre sú lepšie?

Najlepšie je použiť komponenty na mezoterapiu predpísané lekárom. Najúčinnejšie lieky, ktoré pomôžu vyriešiť problém, môže dermatológ vybrať až po vyšetrení. Pri výbere komponentov pre injekciu by ste sa nemali spoliehať na reklamu a rady z internetu. Dôverujte odporúčaniam dermatológa.

3. Od akého veku je vhodné absolvovať mezoterapiu tváre?

Injekcie mezoterapie sa môžu aplikovať od 18 rokov, ak sú na to indikácie. Pre mladých ľudí môže byť užitočná napríklad mezoterapia proti akné. Navyše, čím menšie zmeny súvisiace s vekom na pleti nastali, tým rýchlejšie môžete dosiahnuť viditeľný efekt.

4. Aký je rozdiel medzi mezoterapiou tváre a biorevitalizáciou?

Biorevitalizácia je zákrok na zlepšenie stavu pokožky pomocou zložiek kyseliny hyalurónovej. Pri mezoterapii sa okrem kyseliny hyalurónovej používajú aj injekcie vitamínov a minerálov. Biorevitalizácia je vhodná pre osoby mladšie ako 35 rokov, pre osoby staršie ako 35 rokov je lepšie uprednostniť mezoterapiu, pretože umožňuje vybrať účinnejší liek alebo aplikovať koktail z viacerých liekov.

5. Čo je lepšie – plazmoterapia alebo mezoterapia tváre?

Plazmaterapia je spôsob, ako zlepšiť stav pokožky zavedením zložiek vlastnej plazmy do nej. Vedeckých štúdií o plazmoterapii je stále málo, ale ukazujú určitú účinnosť v zlepšení štruktúry kože.

Výber zákroku závisí od individuálnych charakteristík organizmu a poškodenia pokožky. Na obohatenie pleti vitamínmi a minerálmi, ako aj na redukciu vrások, je lepšie zvoliť mezoterapiu.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 4 hodnotenia
Mezoterapia tváre: čo je to a aký má účinok na pokožku
Dermatológ, trichológ.
Mezoterapia tváre: čo je to a aký má účinok na pokožku
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Gréta pred rokom
Idem k moru a chcem vyzerať krásne. Povedz mi, prosím, je možné absolvovať mezoterapiu pred dovolenkou na pláži?
Odpovedať
Absolvovať mezoterapiu pred dovolenkou na pláži sa neodporúča. Slnečné lúče negatívne ovplyvňujú pokožku a po injekciách môžu vzniknúť komplikácie. Po mezoterapii sa tiež neodporúča opaľovať sa a navštevovať saunu. Procedúru je lepšie absolvovať mesiac pred naplánovanou dovolenkou alebo po nej.
Mária pred rokom
Dobrý deň, môj manžel má alopéciu. Pomôže mu mezoterapia na plešatosť?
Odpovedať
Dobrý deň. Mužská alopécia má hormonálne príčiny, a preto sa na jej liečbu používajú lieky. Na odstránenia príčiny plešatosti mezoterapia nepomôže. Injekcie do pokožky hlavy môžu byť skôr doplnkom ako hlavným nástrojom v boji proti mužskej alopécii.
Júlia pred rokom
Mám vysoký krvný tlak. Povedz mi, prosím, či môžem absolvovať mezoterapiu?
Odpovedať
Dobrý deň. Mezoterapia je kontraindikovaná ľuďom s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ak máte hypertenziu, je lepšie zákrok nepodstúpiť, ale konečné rozhodnutie by mal urobiť lekár. Pre aplikáciu mezoterapie odporúčame poradiť sa so svojím obvodným lekárom alebo kardiológom.
Zuza pred rokom
Dobrý deň. Chcem vyskúšať mezoterapiu tváre, ale bojím sa bolestivých injekcií. Prosím, povedzte mi, je mezoterapia bolestivým zákrokom?
Odpovedať
Dobrý deň. Mikroinjekcie počas mezoterapie sú bezbolestné a pohodlné. Pred zákrokom kozmetička aplikuje anestetikum (zvyčajne krém), ktoré znižuje bolesť. Preto sa nemusíte báť, injekcie nie sú bolestivé.
Elenka pred rokom
Dobrý deň, chcem si dať urobiť mezoterapiu, ale bojím sa vedľajších účinkov po zákroku. Je pravda, že po mezoterapii sa môžu objaviť edémy a krvácania?
Odpovedať
Dobrý deň. Mezoterapia je bezpečný zákrok, ktorý sa vykonáva na zlepšenie stavu pokožky tváre. Po injekciách sa môžu objaviť edémy a krvácania, ak boli lieky podané nesprávne alebo sa vyskytla intolerancia na niektoré zložky. Aby sa predišlo vedľajším účinkom, je potrebné kontaktovať kozmetológov, ktorí majú lekárske vzdelanie a absolvovali špeciálne školenia na mezoterapiu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.