Logo
0800200000

Hemangióm na koži – čo to je a prečo sa objavuje?

Hemangióm na koži – čo to je a prečo sa objavuje?
Čítať 3 minúty | Vytvorené: 11 január 2022 | aktualizované: 11 január 2022 | 43840 43840
Hemangióm je vrodený defekt kože, ktorý je viditeľný hneď po narodení, prípadne sa objavuje v prvých mesiacoch života. Hemangióm sa môže objaviť aj v dospelosti, ale jeho výskyt je menej častý ako v detstve. Hemangióm sa môže vytvoriť kdekoľvek na tele, najčastejšie sa vyskytuje v oblasti hlavy a krku. Menej často na končatinách a trupe.

Čo je hemangióm?

Hemangióm je cievny novotvar na pokožke, červenej alebo fialovo-modrej farby. Má konvexný tvar a môže narásť do veľkých rozmerov. Hemangióm po stlačení zmení farbu, stane sa ťažko viditeľným, avšak po niekoľkých sekundách nadobudne svoju pôvodnú farbu.

Hemangióm sa môže prejavovať nezvyčajnými spôsobmi. Rýchle rastúci hemangióm môže zasiahnuť okolité zdravé tkanivá a spôsobiť tým nielen kozmetický defekt, ale aj diskomfort. Pri výskyte hemangiómov na ušnici, na nosovej priehradke alebo v ústnej dutine sa môžu objaviť problémy s funkčnosťou týchto orgánov (zhoršený sluch, zrak, dýchanie). Vypuklý hemangióm môže krvácať a infikovať sa, ak sa náhodne poškodí ostrým predmetom (ako je oblečenie alebo nechty). Cievne novotvary musia byť stále sledované dermatológom.

Typy hemangiómov

Hemangiómy sa v závislosti od ich štruktúry delia na nasledovné typy:

  • kapilárne (jednoduché);
  • kavernózne;
  • kombinované.

Kapilárny hemangióm tvorí hustá sieť kapilár nad kožou. Kapilárny hemangióm má hrboľatý povrch, jasne ohraničené okraje, červenú alebo tmavofialovú farbu a nazýva sa „škvrna od vína“. Kavernózny hemangióm je subkutánny (podkožný) nodulárny novotvar mäkkej konzistencie. Kavernózny hemangióm vzniká v dôsledku silného prekrvenia nezdravých kapilár a následného praskania ich stien. Kombinovaný hemangióm je kombinácia subkutánneho a jednoduchého typu hemangiómu.

Príčiny výskytu hemangiómu na koži

Príčiny výskytu hemangiómu na pokožki nie sú úplne známe. Dojčenský hemangióm vzniká z niekoľkých dôvodov:

  • narušenie tvorby krvných ciev v štádiu vývoja embrya;
  • nedostatočné zásobenie tkanív plodu kyslíkom;
  • dedičnosť a genetické abnormality;
  • nízka pôrodná váha, viacnásobné tehotenstvo;
  • infekčné choroby matky prekonané počas tehotenstva;
  • alkoholová alebo nikotínová intoxikácia plodu.

V dospelosti sú hlavnými príčinami vzniku hemangiómov na koži hlavne nezdravý životný štýl a chronické ochorenia. V tomto prípade je potrebná konzultácia s dermatológom. Akýkoľvek novotvar je nebezpečný pre zdravie, vzhľadom na to, že môže spôsobiť vznik rakoviny. V prípade hemangiómu u dospelých môže lekár predpísať ďalšie vyšetrenia (napríklad ultrazvuk, CT) a krvné testy.

Ako liečiť hemangióm na koži?

Hemangióm je novotvar, ktorý môže zmiznúť sám od seba. Ak sa cievny novotvar nenachádza v oblasti tváre a krku a nedochádza k jeho rýchlemu rastu, nevyžaduje si liečbu. Odstránenie hemangiómov na koži je potrebné, ak novotvar spôsobuje nepríjemné pocity, alebo zdravotné problémy:

  • rýchly rast nádoru a hrozba vzniku malígneho novotvaru;
  • narušenie funkčnosti orgánov (ak sa nádor nachádza na viečku, na jazyku, na pere, na nosovej priehradke atď.);
  • existuje riziko krvácania, infekcie;
  • narušenie krvného obehu.

Nesledovaný alebo neliečený hemangióm môže byť nebezpečný pre ľudské zdravie. Hlavná liečba hemangiómu je jeho chirurgické odstránenie. Prioritné sú miniinvazívne metódy: laserová a rádiofrekvenčná. Odstránenie hemangiómu na koži rádiofrekvenčnou metódou je zákrok, počas ktorého sa odstraňuje novotvar bez stopy a nezanecháva žiadne jazvy.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Hemangióm na koži – čo to je a prečo sa objavuje? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je možné liečiť hemangiómy s pomocou tradicnej medicíny?

Účinnosť tradičnej medicíny nebola vôbec dokázaná. Po jej použití sa situácia nemusí zlepšiť, ba dokonca sa môže aj zhoršiť a môžu sa objaviť dalšie novotvary. Hemangiómy sa často zamieňajú s inými druhmi nádorov a to môže spôsobiť nenapraviteľné poškodenie zdravia. Preto je lepšie zveriť liečbu hemangiómu odborníkom, ako sú dermatológovia a chirurgovia.

2. Ako dlho po odstránení hemangiómu na pokožke sa nemôžete opaľovať?

Mesiac po odstránení hemangiómu na koži je potrebné dodržiavať nasledujúce odporúčania:

  • vyhnúť sa vodným a termálnym procedúram, ako je kúpeľ, bazén alebo sauna;
  • vzdať sa opaľovania na slnku alebo v soláriu.

Dá sa opaľovať aj s kožným hemangiómom? Aj keď sa hemangióm považuje za nezhubný nádor, jeho vystavenie ultrafialovému žiareniu nie je žiadúce. Opaľovanie s kožným hemangiómom je možné iba vtedy, ak je daný útvar prekrytý odevom.

3. Dajú sa odstrániť hemangiómy počas tehotenstva?

Napriek tomu, že postup odstraňovania hemangiómu rádiovými vlnami je bezpečný, nemal by sa vykonávať počas tehotenstva. Počas tehotenstva je možné hemangiómy len pozorovať.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Hemangióm na koži – čo to je a prečo sa objavuje?
Dermatológ, trichológ.
Hemangióm na koži – čo to je a prečo sa objavuje?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý deň, ako prebieha laserové odstránenie hemangiómu? Viete mi poradiť, ako prebieha daný proces, pretože môj lekár ma poslal na procedúru, ale nič mi o nej nepovedal. Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, laser pôsobí výlučne na hemangióm, bez ovplyvňovania alebo poškodenia zdravých kožných buniek. Pod vplyvom vysokej teploty laser „odparí“ cievny novotvar a taktiež daný spôsob nezanechá žiadne jazvy. Malé hemangiómy sa odstraňujú počas jedného sedenia a väčšie počas dvoch alebo troch sedení.
Andrej pred rokom
Dobrý deň, chcem sa dať zaočkovať bežnou vakcínou proti záškrtu a o mesiac sa plánujem dať zaočkovať proti koronavírusu. Môžem sa dať zaočkovať, ak mám hemangióm alebo to môže spôsobiť negatívne dôsledky?
Odpovedať
Dobrý deň, očkovanie pri hemangióme sa zvyčajne môže vykonávať bez obmedzení. Avšak pri niektorých prípadoch vám lekár môže odporučiť odložiť termín očkovania v závislosti od stavu vášho hemangiómu.
Diana pred rokom
Dobrý večer. Môj otec má na koži malý hemangióm, ktorý sa nijako neprejavuje (nesvrbí ani nebolí). Povedz mi, prosím, zvyčajne bolí hemangióm? Je možné, že lekár stanovil nesprávnu diagnózu?
Odpovedať
Dobrý deň, hemangióm zvyčajne nespôsobuje bolesť ani nepohodlie, avšak pacient môže pociťovať bolesť v závislosti od lokalizácie a veľkosti cievneho novotvaru. Ak máte pochybnosti o správnosti diagnózy svojho lekára, možno budete lepšie navštíviť iného dermatológa, aby ste získali iný pohľad.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Mal som na koži hemangióm s priemerom asi 7 centimetrov. Lekár mi ho včera odstránil a miesto prekryl sterilným obväzom. Povedzte mi, je možné po odstránení hemangiómu robiť fyzické cvičenia?
Odpovedať
Dobré popoludnie, po odstránení hemangiómu nemôžete cvičiť, ktoré by mohli natiahnuť kožu, kým sa postihnuté miesto úplne nezahojí. Po odstránení cievneho novotvaru môžete cvičiť, ak vám to nespôsobuje nepohodlie, bolesť alebo pálenie.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, na lakti mám hemangióm a obávam sa, že by sa mohol neúmyselne poškodiť. Čo sa stane, ak sa hemangióm poškodí? Aké komplikácie môžu nastať?
Odpovedať
Dobrý deň, pri poškodení hemangiómu sa zvyšuje riziko infekcie v otvorenej rane, hnisania a zrýchlenia rastu cievneho útvaru. Po poškodení hemangióm môže začať krvácať a taktiež sa môžu vytvárať ulcerózne deformity. V prípade narušenia hemangiómu je nutné navštíviť dermatológa.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, na chrbtici mám hemangióm. Lekár je toho názoru, že ho zatiaľ nie je potrebné odstraňovať. Dá sa podstúpiť masáž pri hemangióme, ktorý sa nachádza na chrbtici alebo to nedovoľuje stav ochorenia?
Odpovedať
Dobrý deň, pri hemangióme na chrbtici je podstúpenie masáže nežiaduce a taktiež by ste sa mali vyvarovať tlaku na hemangióm, aby sa zabránilo jeho poškodeniu. O tom, či existuje možnosť masáže okolo hemangiómu, rozhoduje dermatológ.
Sofia pred rokom
Dobrý deň. Na kolenách môjho dieťaťa sa objavila fialová škvrna, ktorá ho nebolí a ani nesvrbí. Ako rozlíšiť hemangióm od škvrny od portského vína? Musím navštíviť lekára alebo to prejde samo?
Odpovedať
Dobrý deň, škvrna od portského vína je typom plochého kapilárneho hemangiómu. Škvrna od vína má zvyčajne fialovú, červenú alebo ružovú farbu. Škvrny od portského vína od kavernózneho alebo kombinovaného hemangiómu dokáže odlíšiť len dermatológ a to po vyšetrení konkrétneho novotvaru. Hemangióm ani škvrna od portského vína samy od seba nezmiznú, preto je veľmi potrebné navštíviť lekára.
Maria pred rokom
Dobrý večer. Na pokožke som si našla zvláštnu tmavú škvrnu, ktorá je na dotyk drsná. Oslovila som lekára a ten mi diagnostikoval hemangióm. Prosím, povedzte mi, je možné podstúpiť fyzioterapiu pri hemangióme?
Odpovedať
Dobrý deň, fyzioterapia sa pri hemangióme zvyčajne nepodstupuje. Ak sa na koži objaví hemangióm, je potrebné navštíviť dermatológa, aby vybral správny priebeh liečby, ktorý sa môže líšiť v závislosti od miesta a veľkosti konkrétneho útvaru.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.