Logo
0800200000

Ako vyliečiť seboreu a seboroickú dermatitídu?

Ako vyliečiť seboreu a seboroickú dermatitídu?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 28 október 2021 | aktualizované: 28 september 2022 | 44981 44981
Seborea a seboroická dermatitída spôsobujú množstvo nepríjemných pocitov – zvýšenú mastnotu pokožky tváre a tela, svrbenie, začervenanie, vyrážky, lupiny vo vlasoch alebo krusty a odlupovanie koži na tvári.

Čo je seborea a seboroická dermatitída?

Seboroická dermatitída (SD) je zápal kože, ktorý vzniká na tých častiach tela, kde je mnoho mazových žliaz: tvár (čelo, nos, brada, nasolabiálny trojuholník), pokožka hlavy, za ušami, na hrudníku, na ramenách a v oblasti medzi lopatkami. Choroba sa prejavuje tvorbou suchých alebo mastných šupiniek na pokožke hlavy (lupiny). Menej často sa prejavuje vyrážkami, začervenaním kože a miernym svrbením na tvári a na trupe.

Seboroická dermatitída je dôsledkom seborey – kožného ochorenia charakterizovaného poruchou funkcie mazových žliaz a zmenou zloženia kožného tuku, preto sú oba pojmy považované za synonymá. Seborea je bežná choroba, ktorá postihuje dospelých i deti. Podľa štatistík má jedno až tri percentá svetovej populácie určité známky seborey a seboroickej dermatitídy.

Ochorenie sa často vyskytuje u novorodencov (do tretieho mesiaca života), mladistvých a dospelých vo veku od 30 do 60 rokov. Seborea je diagnostikovaná častejšie u mužov ako u žien.

Prečo vzniká seborea a seboroická dermatitída?

Presné príčiny seborey nie sú známe. Hypersekrécia mazových žliaz (zvýšená tvorba kožného mazu) môže byť genetická, to znamená, že seboroická dermatitída je často dedičné ochorenie.

Príčiny seborey

Príčiny seborey

Významnú úlohu pri vzniku seborey zohrávajú aj endokrinné abnormality. Mazové žľazy sú citlivé na pohlavné hormóny – androgény (testosterón a jeho deriváty). Pri vysokých hladinách androgénov (hyperandrogenizmus) sa zvyšuje produkcia kožného mazu. Seborea u žien je spôsobená najmä nerovnováhou medzi androgénmi a ženskými pohlavnými hormónmi (progesterón, estrogén). Hormonálna nerovnováha je príčinou seborey aj v tehotenstve.

U mužov sa seborea často vyskytuje pri dedičnom hyperandrogenizme, poruchách metabolizmu androgénov alebo pri zhubnom nádore semenníkov (seminóme). Seborea u dospievajúcich sa často vyskytuje v období puberty, keď sa zvyšuje hladina androgénov v krvi. Po skončení puberty sa produkcia mazu zvyčajne vráti do normálu a seboroická dermatitída postupne vymizne.

Seborea u dojčiat je spôsobená relatívne veľkými rozmermi mazových žliaz a ich hyperaktivitou. Zvyčajne úplné zmizne do dvoch rokov.

Nadmerná činnosť mazových žliaz a nadbytok kožného mazu vedú k zvýšenému množeniu kvasiniek rodu Malassezia, ktoré sú súčasťou normálnej kožnej mikroflóry a na povrchu kože sa vyskytujú v malom množstve. V prípade seborey sa počet kvasiniek rodu Malassezia mnohonásobne zvyšuje, pretože sa živia kožným mazom.

Kvasinky počas svojho životného cyklu vylučujú enzýmy lipázu a fosfolipázu. Rozkladajú triglyceridy v kožnom maze a premieňajú ich na voľné mastné kyseliny, ktoré rozrušujú ochrannú bariéru pokožky a spôsobujú zápal, začervenanie a odlupovanie.

Medzi faktory, ktoré vyvolávajú vznik seborey a seboroickej dermatitídy, patria aj:

  • Parkinsonova choroba;
  • epilepsia;
  • Itsenko-Cushingova choroba;
  • schizofrénia;
  • maniodepresívna psychóza;
  • gastrointestinálne abnormality;
  • obezita;
  •  dlhodobé užívanie liekov obsahujúcich glukokortikosteroidy, testosterón, progesterón;
  •  stres;
  • HIV/AIDS. V počiatočnom štádiu HIV sa seborea diagnostikuje u 24 % pacientov. U pacientov s AIDS je jej výskyt približne 30 % všetkých prípadov.

Typy seborey a seboroickej dermatitídy

Existujú tri formy seboroickej dermatitídy (seborey):

  • suchá;
  • mastná;
  • zmiešaná.

Suchá seborea vzniká vtedy, keď mazové žľazy neprodukujú dostatok kožného mazu. Vyskytuje sa prevažne u maloletých, pretože ich mazové žľazy sú ešte nedostatočne vyvinuté. Suchá seborea u dospelých je menej častá, no môže sa vyskytnúť aj u nich.

Mastná seborea sa vyznačuje zvýšenou produkciou kožného mazu a má dve formy:

  • riedka seborea - kožný maz je tekutý, podobá sa rastlinnému oleju;
  • hustá seborea - kožný maz je hustý, žltkastej farby a po stlačení vychádza z pórov. V dôsledku zvýšenej hustoty kožného mazu dochádza k zablokovaniu mazových žliaz a upchatiu pórov, čo vedie k tvorbe čiernych bodiek (komedónov).

Pri zmiešanej seborei sú prítomné obe formy, ale zvyčajne na rôznych častiach tela. Suchá seborea pokožky hlavy sa môže vyskytnúť v kombinácii s mastnou seboreou na tvári.

Seborea môže byť akútna (novovzniknutá) alebo chronická. Chronická seborea sa vyznačuje častými obdobiami zhoršenia jej stavu. Môže ju vyvolať stres, zlá strava, zhoršenie imunity a ďalšie nepriaznivé faktory.

Typy seborey podľa miesta postihnutia kože:

Typy seborey podľa miesta výskytu

Prejavy seboroickej dermatitídy

Na hlave (vlasová oblasť)

Lupiny (odlupovanie) na pokožke hlavy, začervenanie kože

Možná tvorba chrastových ložísk.

Rozšírenie oblasti lézie na čelo, v niektorých prípadoch vznik silno hnisavých chrást, ktoré po odstránení odhalia mokvajúci povrch

Často môže svrbieť

Na tvári

Výsyp na čele, v nazolabiálnych záhyboch, na krídlach nosa, v obočí

Začervenanie a opuch (hyperémia) s nevýraznými hranicami, okrúhlymi škvrnami, so žltkastým šupinatením a chrastovými ložiskami na povrchu

Na trupe a končatinách

Vznik zápalu a opuchu, žlto-ružové škvrny

Chrastové ložiská, ktoré sa na povrchu odlupujú, ružovej farby, pokryté žltou chrastou

Aké sú príznaky seborey a seboroickej dermatitídy?

Príznaky seborey závisia od formy ochorenia a jej závažnosti. Príznaky mastnej seborey na tele a na tvári sú:

  • rozšírené póry, zhrubnutá koža;
  • kožné lézie: začervenané oblasti s olupovaním alebo chrastové ložiská pozostávajúce z malých papúl (uzlíkov) žlto-ružovej farby, pokrytých belavými alebo žltkastými mastnými šupinami. Vyrážka sa objavuje prevažne na špičke nosa a v nazolabiálnom trojuholníku;
  •  pretrvávajúci mastný lesk na pokožke;
  • prítomnosť čiernych bodiek (komedónov);
  • opakované zápaly mazových žliaz (čierne bodky).

V prípade, ak sa vám na tvári alebo na tele objavia príznaky mastnej seborey, mali by ste sa objednať k dermatológovi, aby ste predišli rozvoju tohto ochorenia. Pri mastnej seborei sa vlasy rýchlo znečistia, zlepia sa do prameňov a vyzerajú neupravene. Je to v dôsledku zvýšenej produkcie mazu. Vo vlasoch sa môžu taktiež vyskytovať pomerne veľké početné kožné šupinky (lupiny).

U dojčiat sa seboroická dermatitída zvyčajne objavuje v druhom až v treťom týždni života. Najčastejšie postihnutá je oblasť pokožky hlavy, na ktorej sa vytvárajú žltkasté chrusty (gneiss) z kožných šupín zlepených a nasiaknutých mazom. Menej často sa objavujú chrusty na čele, na líci a v záhyboch zátylku. Za ušami, v podpazuší a v slabinách sa môže objaviť jemná vyrážka pokrytá šupinami.

Suchá seborea pokožky hlavy sa vyznačuje zníženou sekréciou kožného mazu, suchou pokožkou, miernym svrbením a tvorbou mnohých šupín, ktoré takmer úplne pokrývajú pokožku pod vlasmi. Niekedy sa na šupinách môžu vytvoriť žltkasté alebo sivasté škvrny. Vlasy pri suchej seborei sú redšie a náchylné na lámanie. Pri suchej seborei sa na tele môžu objaviť ružovkasté alebo červenkasté škvrny - seboreidy.

Pri seborei sa môže vyskytnúť seboroická strata vlasov (alopécia), ku ktorej dochádza v pokročilom štádiu ochorenia. Seboroické vypadávanie vlasov je spôsobené dvoma faktormi: poškodením vlasového folikulu v dôsledku trenia alebo škrabania pokožky hlavy a zápalom kože v dôsledku premnoženia kvasiniek rodu Malassezia. Plesňové poškodenie pokožky pri seborei, negatívne ovplyvňuje rast nových vlasov.

Vypadávanie vlasov pri seboroickej dermatitíde je dočasné, ak s liečbou začne včas a odstráni sa zápal a svrbenie pokožky hlavy. Ak sa objavia prvé príznaky seboroickej dermatitídy, treba sa neodkladne objednať k trichológovi.

Liečba seborey a seboroickej dermatitídy

Liečba seborey a seboroickej dermatitídy sa začína diferenciálnou diagnostikou, aby sa odlíšila od iných kožných ochorení, ako je psoriáza, rosacea (ružovka), atopická alebo kontaktná dermatitída a iné. Seborea u dospelých je chronické ochorenie, ktoré sa úplne nedá sa vyliečiť, ale je možné výrazne predĺžiť obdobie jej remisie. Detská seboroická dermatitída sa dá vyliečiť úplne.

Seborea sa lieči najmä lokálnymi prípravkami (masťami a krémami), ktoré upokojujú zápal, svrbenie kože, regulujú vylučovanie kožného mazu a majú aj antimykotické účinky. Obsahujú pyritión zinku, fungicídy, antibiotiká, glukokortikosteroidy, inhibítory kalcineurínu a iné účinné látky.

Ak je vonkajšia liečba neúčinná, predpíšu sa systémové antimykotiká. V najzávažnejších prípadoch mastnej seborei a seboroickej dermatitídy sa predpisujú lieky, ktoré inhibujú tvorbu kožného mazu. Dôležitým krokom pri liečbe ochorenia je úprava stravy.

Diéta pri seboroickej dermatitíde zahŕňa obmedzenie sladkostí, korenených, vyprážaných a mastných jedál (najmä tých, ktoré obsahujú živočíšne tuky) a údených jedál. Odporúča sa konzumovať viac potravín, ktoré podporujú imunitný systém a majú protizápalové účinky. Patrí sem zelená zelenina a bylinky, paradajky, bobuľové ovocie (čerešne, čučoriedky, jahody), avokádo, citrusové plody, zemiaky, olivový olej a mandle.

Lekár vám môže predpísať aj konkrétne vitamíny a minerály (síra, vápnik atď.). Vitamíny účinné proti seborei sú:

  • vitamín A;
  • vitamíny skupiny B (B1, B2, B6);
  • vitamín C (kyselina askorbová);
  • vitamín D;
  • vitamín E.

Lekársku liečbu seborey stanovenú dermatológom je možné doplniť ľudovým liečiteľstvom. Lekár vám môže odporučiť na seboreu aj liečebnú kozmetiku - šampóny, pleťové vody a balzamy s obsahom antimykotických látok, zinku, dechtu, kyseliny salicylovej a vitamínov.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako vyliečiť seboreu a seboroickú dermatitídu? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je seborea nákazlivá?

Nákazlivosť seborei je mýtus. Choroba sa vyvíja pod vplyvom vnútorných faktorov, t.j. na základe imunologických, neurologických ochorení, stresu a atď.

2. Čo robiť, ak seborea nezmizne?

Seborea je chronické ochorenie, ktoré sa nedá úplne vyliečiť. Správna terapia a dodržiavanie odporúčaní lekára však môžu predĺžiť obdobie útlmu ochorenia. Ak sa seborea vyskytuje často, musíte sa poradiť s lekárom, dermatológom alebo trichológom, aby ste upravili liečebný režim.

3. Je možné farbiť vlasy pri seborei?

Farbenie vlasov pri tomto ochorení sa neodporúča, pretože v dôsledku ochorenia sú vlasy oslabené a náchylné na vypadávanie a po farbení permanentnou farbou sa tento proces môže ešte zhoršiť. Agresívne látky v zložení farby na vlasy môžu zvýšiť suchosť a odlupovanie pokožky hlavy. Lepšie je najskôr kontaktovať trichológa a podstúpiť liečbu seborei.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 4 hodnotenia
Ako vyliečiť seboreu a seboroickú dermatitídu?
Dermatológ, trichológ.
Ako vyliečiť seboreu a seboroickú dermatitídu?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobré popoludnie, čítala som, že peeling pomáha očistiť pokožku hlavy od odlúpených a prebytočných buniek. Je možné použiť peeling aj pri mastnej seborei alebo to len zhorší dané ochorenie?
Odpovedať
Dobrý deň, pri mastnej seborei je používanie peelingov neúčinné a nebezpečné, pretože odlupovanie odumretého tkaniva môže viesť k odstráneniu chrást, vzniku rán a jaziev, ako aj k infekcii v rane. Ak chcete vyliečiť mastnú seboreu je potrebné navštíviť trichológa, ktorý po vyšetrení pokožky hlavy a vlasov vyberie správny liečebný postup.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, na pokožke hlavy mám tvrdé červené fľaky, ktoré ma veľmi svrbia. Pri dotyku cítim nerovnomernú textúru a drsnosť škvŕn. Ako odlíšiť seboreu od psoriázy na hlave?
Odpovedať
Dobrý deň, pri psoriáze sa na zapálených miestach pokožky hlavy tvoria šupiny alebo mastné kôry (plaky). Psoriáza sa môže rozšíriť z oblasti hlavy aj do iných častí tela. Pri suchej seborei sa na hlave a vlasoch objavujú strieborné šupinky a pri mastnej seborei žlté krusty, z ktorých sa po stlačení môže uvoľňovať tekutina (kožný maz).
Diana pred rokom
Dobrý deň. Mávam suché lupiny, ktoré mi padajú z pokožky hlavy, keď sa češem. Mám len jednu otázku, dajú sa lupiny vyčesať a je daná procedúra efektívna alebo je to len dočasným riešením problému?
Odpovedať
Dobrý večer, česanie alebo vymývanie lupín je neefektívne. Okrem toho, že je vyčesávanie lupín neúčinné, taktiež môže poškodiť pokožku hlavy a spôsobiť infekciu v rane. Na liečbu suchých a mastných lupín je potrebná návšteva trichológa.
Anna pred rokom
Dobrý deň, ako vyčistiť pokožku hlavy od seborei? Chcela by som sama odstrániť chrasty, ale nie je to veľmi príjemné. Je možné jednoducho odstrániť lupiny nechtom? A je potrebné potom pokožku hlavy niečím ošetrovať?
Odpovedať
Dobrý deň, objekty, ktoré sa vytvoria na hlave, ako dôsledok seborei alebo seboroickej dermatitídy nie je možné samostatne odstrániť a to z dôvodu rizika vzniku otvorených rán a jaziev alebo infekcie. Taktiež daný spôsob riešenia problémov s lupinami nie je účinný. Na liečbu seborei musíte kontaktovať trichológa.
Katarzyna pred rokom
Dobrý deň, čítala som o fyzioterapeutickom prístroje darsonval, ktorý ošetruje pokožku vysokofrekvenčnými prúdmi. Môže sa daný prístroj použiť pri seborei? Alebo je lepšie počkať, kým lupiny úplne nezmiznú? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, jednou z príčin seborei a seboroickej dermatitídy je narušenie fungovania mazových žliaz a zrýchlenie produkcie kožného mazu. Daná procedúra umožňuje upraviť prácu mazových žliaz, preto sa často používa na liečbu trichologických ochorení (vrátane seborei). Na absolvovanie daného vyšetrenie nie je potrebné čakať, kým lupiny úplne nezmiznú.
Júlia pred rokom
Dobrý večer. Na hlave mám veľké žlté pupienky, z ktorých sa pri stlačení uvoľňuje svetlá tekutina. Povedzte mi, môžu sa vlasy umyť dechtovým mydlom pri seborei a je mydlo účinné na lupiny?
Odpovedať
Dobrý deň, po konzultácii s trichológom si pri seborei môžete umývať vlasy dechtovým mydlom. Liečbu vám vyberie lekár v závislosti od typu seborei. Výhodou dechtového mydla je to, že neobsahuje škodlivé látky a sírany. Používanie dechtového mydla je však zvyčajne neúčinné bez špeciálnych šampónov.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, na hlave mám veľmi suché lupiny, ktoré vyzerajú ako biele vločky. Aké testy by som mala podstúpiť, ak je podozrenie na seboreu? Chcem k trichológovi prísť už s hotovými testami, aby sa mi čo najskôr mohla vybrať správna liečba.
Odpovedať
Dobrý deň, pred konzultáciou s trichológom nemusíte podstupovať laboratórne testy ani absolvovať ďalšie testy, napríklad trichoskopiu. Lekár vyberie potrebné metódy vyšetrenia v závislosti od symptómov, stavu vašej pokožky hlavy a typu lupín. Po vyšetrení lekár stanoví diagnózu a predpíše priebeh liečby.
Sofia pred rokom
Dobrý deň. Moja dcéra sa práve vrátila z tábora. Keď som jej začala rozčesávať vlasy, uvidela som niečo biele pri korienkoch jej vlasov. Snažila som sa to vyčesať hrebeňom, ale nepodarilo sa. Dcéra hovorí, že ju trochu svrbí hlava. Ako rozlíšiť vajíčka vši od lupín?
Odpovedať
Dobrý deň, vajíčka vší sa nedajú vyčesať z vlasov obyčajným hrebeňom, vytriasť ani zmyť vodou a keď sa ich pokúsite rozdrviť nechtom, budete počuť pukanie. Vajíčka vši sa podobajú na priehľadné kapsuly, ktoré sa nachádzajú bližšie ku korienkom vlasov. Lupiny sa ľahko zmývajú a vyčesávajú hrebeňom, nachádzajú sa po celej dĺžke vlasov a pripomínajú biele vločky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.