0800200000

Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami

Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami
správna výživa, liečebné diéty a zdravé recepty
aktualizované: 24 September 2025
Čítať 30 minút Zverejnené: 23 September 2025 53
Gastroduodenitída je ochorenie, ktoré môže vzniknúť v dôsledku nepravidelného stravovania a nadmerného príjmu korenistých, vyprážaných, mastných, kyslých a slaných jedál, ktoré dráždia tráviaci trakt. Jednou z kľúčových zložiek liečby gastroduodenitídy je diéta, bez ktorej sa výrazne zvyšuje riziko väčšej bolesti brucha, nevoľnosti, vracania a prechodu ochorenia do chronického štádia. Správne zvolená diéta pomáha zmierniť príznaky choroby, urýchľuje trávenie a zvyšuje účinnosť farmakologickej liečby.

Základné pravidlá stravovania pri gastroduodenitíde

Diéta pri gastroduodenitíde je doplnková terapia k medikamentóznej liečbe gastroduodenitídy (antacidá, inhibítory protónovej pumpy, gastroprotektíva, prokinetiká), pretože urýchľuje regeneráciu žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice. Základné pravidlá diéty pri gastroduodenitíde :

  • frakcionované jedlá. Odporúča sa jesť päť až šesťkrát denne v malých porciách (po 200 až 250 g), aby sa nezaťažil žalúdok a črevá;
  • dodržiavanie prestávok medzi jedlami. Je potrebné jesť v pravidelných intervaloch (každé dve a pol alebo tri hodiny), aby sa vyhlo nadmernému vylučovaniu žalúdočných štiav pri hlade a roztiahnutiu stien žalúdka po prejedení;                                                       
  • vyhýbanie sa jedlu pred spaním. Posledné jedlo by sa malo konzumovať najneskôr dve až tri hodiny pred spaním, aby sa zabránilo nadmernému vylučovaniu žalúdočných štiav, refluxu pažeráka a páleniu záhy;
  • dôkladné prežutie jedla. Dôkladné prežutie potravy uľahčuje prácu žalúdka, podporuje rovnomerné trávenie a znižuje mechanické podráždenie sliznice;
  • vyhýbanie sa príliš studeným a horúcim jedlám a nápojom. Optimálna teplota jedla je v rozmedzí +20 - +40 °C. Chladnejšie a teplejšie potraviny môžu dráždiť sliznicu a spôsobovať žalúdočné a črevné kŕče;
  • jemná tepelná úprava potravín. Odporúča sa jesť varené, pečené, a dusené jedlá, ktoré sú ľahko stráviteľné a neškodia sliznici;
  • vyhýbanie sa tvrdej potrave. Jedlá by mali mať mäkkú, tekutú, polotekutú alebo kašovitú konzistenciu, aby sa zabránilo poškodeniu zapálenej sliznice.

V prípade gastroduodenitídy sa odporúča vypiť jeden a pol až dva litre tekutín denne, pričom tento objem tekutín je potrebné vypiť rovnomerne v priebehu dňa. Voda pomáha udržiavať normálnu kyslosť žalúdočnej šťavy, zlepšuje trávenie, urýchľuje metabolizmus a vylučovanie toxínov. Potrebné je piť po malých dúškoch a vyhnúť sa náhlemu príjmu veľkého objemu tekutiny naraz. 

Prečo je potrebná diéta pri gastroduodenitíde?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Diéta pri gastroduodenitíde je potrebná na zníženie zápalu sliznice žalúdka a dvanástnika, ako aj na zmiernenie príznakov tejto choroby, ako sú bolesť v hornej časti brucha, pálenie záhy, nevoľnosť a pocit ťažoby po jedle. Niektoré jedlá, najmä pikantné, kyslé, slané, vyprážané, mastné, príliš horúce a studené, môžu dráždiť žalúdočnú a črevnú sliznicu a zvyšovať nepríjemné pocity.

Diéta pri exacerbácii gastroduodenitídy môže znížiť preťaženie tráviaceho traktu, normalizovať vylučovanie žalúdočnej šťavy, urýchliť trávenie a hojenie postihnutých tkanív. Šetrná diéta môže minimalizovať frekvenciu recidív a znížiť riziko komplikácií.

Čo sa stane, ak sa nedodržiava diéta pri gastroduodenitíde?

Dĺžku trvania diéty pri gastroduodenitíde určí ošetrujúci lekár s prihliadnutím na formu ochorenia, závažnosť príznakov a štádium zápalu. Nedodržiavanie lekárskych odporúčaní týkajúcich sa stravovania môže viesť k zvýšenej bolesti brucha, páleniu záhy, nevoľnosti, vracaniu a poruchám vyprázdňovania (zápcha, hnačka).

Neustále dráždenie sliznice zvyšuje riziko komplikácií, ako sú erózie a vredy, krvácanie zo žalúdka, nedostatok vitamínov a minerálov v dôsledku zhoršeného vstrebávania a chronické ochorenie. Jedným z vonkajších príznakov zhoršeného trávenia v dôsledku nesprávnej stravy pri gastroduodenitíde môže byť biely alebo žltkastý povlak na jazyku.

Aká diéta sa odporúča pri gastroduodenitíde a čo tvorí jej základ?

V prípade gastroduodenitídy sa odporúča liečebná diéta číslo 5 založená na princípe obmedzenia nasýtených tukov (maslo, masť), rýchlych sacharidov (cukor, pečivo), hrubej vlákniny (kapusta, reďkovka), soli a korenia. Základom stravy by mali byť komplexné sacharidy (obilniny, varená zelenina), chudé bielkoviny (hydina, ryby, tvaroh) a nenasýtené tuky (rastlinný olej, avokádo) v obmedzenom množstve. Zásady diéty pri gastroduodenitíde:

  • zníženie mechanického dráždenia sliznice vylúčením tvrdých a suchých jedál a potravín s hrubou vlákninou;
  • minimalizácia chemického podráždenia sliznice vylúčením korenených, kyslých, slaných, vyprážaných a údených jedál z jedálnička;
  • normalizácia kyslosti žalúdočnej šťavy vyváženým a pravidelným stravovaním;
  • urýchlenie hojenia sliznice jedlom, ktoré chráni sliznicu žalúdka (želé, jedlá so slizovou konzistenciou) a zaradenie jedál s vysokým obsahom bielkovín do stravy.

Diéta č. 5 je zameraná na stabilizáciu činnosti celého tráviaceho traktu vrátane žalúdka, dvanástnika, pečene, žlčníka a pankreasu a spolu s medikamentóznou liečbou gastroduodenitídy slúži na prevenciu vzniku ďalších ochorení tráviaceho ústrojenstva (kolitída, cholecystitída, pankreatitída, žlčová dyskinéza).

Vplyv časových odchýlok na vznik gastroduodenitídy pri pravidelnom stravovaní: vedecký výskum

Výskum, ktorý uskutočnil tím vedcov zo Singapuru, ukázal, že časové odchýlky od pravidelného režimu stravovania o dve a viac hodín, zvyšujú pravdepodobnosť infekcie Helicobacter pylori a vzniku gastritídy a gastroduodenitídy. Účastníci experimentu, ktorí jedli nepravidelne, mali 6 až 13-krát vyššie riziko ochorenia v porovnaní s tými, ktorí jedli dôsledne podľa časového rozpisu. Vedci dospeli k záveru, že nepravidelné stravovanie narúša normálny rytmus vylučovania žalúdočnej šťavy a motility žalúdka, čo môže prispieť k poškodeniu sliznice a vzniku zápalu.

Čo je môžné jesť pri gastroduodenitíde?

V prípade zápalu žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice sú povolené obilniny (ovsené vločky, ryža, pohánka, krupica). Ďalšie potraviny, ktoré sa môžu jesť v prípade gastroduodenitídy sú:

  • zelenina, ktorá nie je kyslá (zemiaky, mrkva, cuketa, tekvica, cvikla, karfiol, brokolica);
  • ovocie, ktoré nie je kyslé (jablká a hrušky bez šupky, banány, avokádo);
  • chudé mäso (kuracie, morčacie, chudé hovädzie, králičie);
  • chudé ryby (merlúza európska, treska škvrnitá, ostriež riečny, šťuka);
  • mliečne výrobky (nízkotučný tvaroh, kefír, jogurt);
  • rastlinné oleje (olivový, ľanový);
  • prírodné sladkosti bez pridaného cukru a konzervačných látok (marshmallow, želé, želatínové cukríky, pastila, med);
  • pekárenské výrobky (sucháre z bieleho chleba, sušienky).

Pri gastroduodenitíde sa môžu jesť vajíčka uvarené na mäkko alebo vo forme omelety pripravenej na pare (nie viac ako jedno alebo dve denne). Pri gastroduodenitíde sú povolené aj varené cestoviny z tvrdej pšenice.

Čo sa nesmie jesť pri gastroduodenitíde?

V prípade zápalu sliznice žalúdka a dvanástnika sa odporúča vyhnúť konzumácii tučného mäsa (bravčové, jahňacie, husacie, kačacie). Medzi ďalšie zakázané potraviny pri gastroduodenitíde patria:

  • tučné ryby (makrela, losos, sleď);
  • ostré a kyslé dochucovadlá a ostré korenie (ocot, kečup, adžika, horčica, chren, korenie)
  • zelenina s hrubou vlákninou (biela kapusta, reďkovka, repa, cibuľa a cesnak v surovom stave);
  • strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica);
  • kyslé ovocie a bobuľoviny (pomaranče, citróny, mandarínky, grapefruity, kiwi, ananás, brusnice, ríbezle, čerešne);
  • huby;
  • plnotučné mliečne výrobky (plnotučná smotana, plnotučné mlieko, syry);
  • sladkosti s pridaným cukrom (koláče, zákusky, cukrovinky, čokoláda, kondenzované mlieko, džemy);
  • pekárenské výrobky (čerstvý biely a čierny chlieb, koláče, buchty, šišky);
  • ťažko stráviteľné obilniny (perlovka, jačmeň, kukurica).

Neodporúča sa ani solená, nakladaná a kvasená zelenina. Kyslá kapusta je pri gastroduodenitíde kontraindikovaná, pretože obsahuje organické kyseliny a produkty kvasenia, ktoré môžu dráždiť zapálenú sliznicu a zhoršovať príznaky ochorenia.

Čo sa môže a nemôže piť pri gastroduodenitíde?

V prípade zápalu žalúdka a dvanástnika odporúčame piť neperlivú vodu izbovej teploty — udržiava vodnú rovnováhu organizmu a nedráždi sliznicu. Možnosť pitia minerálnej vody v prípade gastroduodenitídy je potrebné konzultovať s lekárom. V prípade vysokej kyslosti minerálnej vody môže gastroenterológ odporučiť mierne zásaditú vodu a v prípade nízkej kyslosti, vodu s obsahom chloridu sodného. Vždy však neperlivú. 

Ďalšie nápoje povolené pri gastroduodenitíde:

  • slabý zelený čaj — znižuje zápal sliznice pri gastroduodenitíde;
  • šípkový čaj — bohatý na vitamín C, podporuje celkovú imunitu, nedráždi sliznicu žalúdka;
  • sladký nálev z kompótu  (hruška, broskyňa, jablko) — dopĺňa tekutiny v organizme, jemne stimuluje trávenie;
  • harmančekový, lipový, feniklový čaj — zmierňuje žalúdočné kŕče pri gastroduodenitíde a znižuje nadúvanie;
  • rôsol zo sladkého ovocia (hrušky, broskyne, jablká) — obalí žalúdočnú sliznicu a chráni ju pred podráždením;
  • zeleninové šťavy, ktoré nie sú kyslé (mrkva, tekvica, zemiaky) — znižujú kyslosť pri gastroduodenitíde a podporujú hojenie sliznice.

Pri gastroduodenitíde sa ako pomocný liek môže užívať propolisová tinktúra. Má antiseptické, protizápalové a regeneračné vlastnosti. Zvyčajne sa užíva v zriedenej forme (15-20 kvapiek na 100 ml vody) 30 minút pred jedlom, dva až trikrát denne. Mala by sa však užívať len po konzultácii s lekárom.

Alkohol pri gastroduodenitíde môže vyvolať zvýšenú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, ktorá poškodzuje sliznicu a zvyšuje zápal, preto sa odporúča alkohol nepiť. Ďalšie nápoje zakázané pri zápale žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice:

  • kvas — obsahuje produkty kvasenia, ktoré dráždia zapálenú sliznicu;
  • sýtené nápoje — zvyšujú pálenie záhy a tvorbu plynov v črevách;
  • káva a energetické nápoje — stimulujú vylučovanie žalúdočných štiav, môžu spôsobiť kŕče a bolesť;
  • plnotučné mlieko a mliečne koktaily — podporujú kvasenie a nadúvanie, najmä v prípade laktózovej intolerancie.

Silný čierny čaj je pri gastroduodenitíde kontraindikovaný, pretože obsahuje kofeín, ktorý môže spôsobiť žalúdočné kŕče a zvýšenú kyslosť. Potrebné je vyhnúť pri gastroduodenitíde sa kyslým šťavám (pomarančová, brusnicová, ananásová, grapefruitová), ktoré môžu podráždiť zapálenú sliznicu a zhoršiť pálenie záhy a bolesť.

Zmena jedálnička v závislosti od typu gastroduodenitídy

V medicínskom centre Doktorpro sa diéta vyberá pre každého pacienta zvlášť, a to po konzultácii s gastroenterológom. Faktory, ktoré lekár zvyčajne zohľadňuje pri zostavovaní stravovacieho plánu:

  • kyslosť žalúdočnej šťavy (vysoká, normálna, nízka);
  • forma ochorenia (povrchová, erozívna, vredová);
  • prítomnosť sprievodných patológií (cirhóza pečene, cholestáza, cholecystitída, diabetes mellitus);
  • sklon k potravinovým alergiám (na ryby, morské plody, orechy, vajcia, mlieko).

V prípade nízkej kyslosti sú prípustné malé porcie jemných mäsových a rybacích vývarov, nekoncentrované šťavy a ovocné pyré, fermentované mliečne výrobky na miernu stimuláciu tvorby kyseliny chlorovodíkovej. Gastroduodenitída s vysokou kyslosťou si vyžaduje úplné vylúčenie kyslých potravín, ktoré aktivujú tvorbu žalúdočných štiav.

V prípade erozívnej a ulceróznej formy gastroduodenitídy odporúčajú súkromní gastroenterológovia medicínskeho centra Doktorpro čo najšetrnejšiu stravu - bez hrubej vlákniny, jedlá zo slizotvorných potravín (polievky, kaše), želé. V prípade povrchovej formy gastroduodenitídy je prijateľná aj pestrejšia strava - s varenou alebo dusenou zeleninou a diétnym mäsom.                                                                      

Jedálny lístok na týždeň pri gastroduodenitíde

Diétu pri gastroduodenitíde s týždenným jedálničkom a receptami odporúčame prebrať s lekárom, ktorý stravu upraví individuálne podľa úrovne kyslosti žalúdočnej šťavy. Nižšie je uvedený týždenný jedálny lístok s piatimi jedlami denne, ktorý možno použiť ako základ pre prípravu individuálnej diéty počas remisie.

Týždenný jedálny lístok pri gastroduodenitíde

Deň v týždni

Raňajky

Desiata 

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Riedke ovsené vločky vo vode s   banánom,

zelený čaj

Pečené jablko s tvarohom

Zeleninová polievka bez zápražky, zemiaková kaša, varené kuracie prsia, 

hruškový kompót

Tvarohový nákyp 

Omeleta na pare, cuketové pyré, šípkový čaj

Utorok

Ryžová kaša s odtučneným mliekom, toast z včerajšieho chleba, kysel s broskyňovou a marhuľovou príchuťou

Nesladený nízkotučný jogurt

Ovsená polievka, pohánková kaša, morčací rezeň na pare

jablkový kompót

Pečená hruška

Tekvicové pyré, vajce na mäkko,

harmančekový čaj

Streda

Krupicová kaša s vodou, toast s ricottou, zelený čaj

Banán

Mrkvové pyré, varené zemiaky, ryba na pare, broskyňový kompót

Tvaroh s lyžičkou medu

Pohánková kaša, dusená zelenina (cuketa, mrkva, brokolica, karfiol), lipový čaj

Štvrtok

Pohánková kaša, vajce na mäkko, feniklový čaj

Tvarohový nákyp

Zeleninová polievka s karfiolom, ryžová kaša, varený králik, kysel s višňovou príchuťou 

Pečené jablko

Zemiaková kaša s tekvicou, dusené kuracie karbonátky, jahodový kompót 

Piatok

Ryžová kaša s odstredeným mliekom, pečená hruška, bylinkový čaj

Churma 

Zeleninová polievka bez zápražky, ovsená kaša, dusený kurací rezeň, hruškový kompót

Toast z bieleho chleba s mozzarellou

Zeleninový guláš z mrkvy a cukety, pečená morka, harmančekový čaj

Sobota

Krupicová kaša s odstredeným mliekom, pečené jablko, kysel s jahodovou príchuťou

Banán

Cuketová polievka, varené zemiaky, dusené hovädzie mäso,

zelený čaj

Teplé odstredené mlieko so sušienkami

Zeleninový guláš, kuracie guľky, šípkový čaj

Nedeľa

Pohánková kaša s kúskom masla, sušienky, zelený čaj

Pyré z varených broskýň a marhúľ

Zeleninová polievka, rezance z tvrdej pšenice, varené králičie filé, jablkový kompót

Nízkotučný tvaroh s banánom

Ryžová kaša, pečená cuketa, morčacie guľky, feniklový čaj

Nižšie sú uvedené recepty na jedlá odporúčané pri gastroduodenitíde. Majú šetrný účinok na sliznicu žalúdka a dvanástnika, čím znižujú riziko zhoršenia ochorenia. 

Aká kuchyňa je najlepšia pri gastroduodenitíde?

Japonská kuchyňa obsahuje veľa varených a dusených rýb, ryže a varenej zeleniny, ktoré sa pri gastroduodenitíde dobre znášajú. Treba z nej však vylúčiť korenené a fermentované jedlá. Vhodný je aj diétny variant stredomorskej kuchyne, ale bez paradajok, mastných syrov a citrusových plodov. Uprednostňujú sa dusené a pečené jedlá z bieleho mäsa, zeleniny a chudých rýb. Vhodná je aj tradičná slovanská kuchyňa najmä jemné kaše, nákypy a zeleninové polievky.

Akým potravinám sa treba pri gastroduodenitíde úplne vyhnúť?

V prípade gastroduodenitídy sa treba úplne vyhnúť potravinám, ktoré mechanicky alebo chemicky dráždia sliznicu žalúdka a dvanástnika, alebo stimulujú nadmernú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej. Medzi  zakázané potraviny pri gastroduodenitíde patria:

  • pikantné jedlá (s ostrými koreninami);
  • údeniny (klobásy, ryby, mäso);
  • kyslé jedlá (kyslé polievky);
  • konzervované potraviny (mäso, ryby, zelenina, ovocie);
  • vyprážané a fritované jedlá (hranolky, rezne, lángoše, vyprážaný syr, tempura, rybie prsty, churros a pod.);
  • husté mäsové polievky (šurpa, hodgepodge);
  • jedlá zo strukovín (hrachová, fazuľová, šošovicová polievka a prílohy zo strukovín);
  • mastné jedlá.

Vyhýbať sa treba aj jedlám z rýchleho občerstvenia (hamburgery, hot-dogy, hranolky), pretože obsahujú veľa nasýtených tukov, soli a korenia. Rovnako sa treba zdržať konzumácie polotovarov (mrazené rezne, knedle, polievky, guláš), ktoré obsahujú veľa konzervačných látok, zvýrazňovačov chuti a korenín, ktoré dráždia sliznice.

Aké ovocie je vhodné, a ktoré sa neodporúča konzumovať pri gastroduodenitíde?                                                                           

Pri gastroduodenitíde sa môže konzumovať avokádo. Obsahuje ľahko stráviteľné nenasýtené tuky, ktoré nedráždia sliznice, ako aj vitamín E a B, ktoré sa podieľajú na obnove epitelu a chránia bunky pred oxidačným stresom. 

Banány sú tiež povolené pri gastroduodenitíde. Sú mäkké a neobsahujú kyseliny, a ani nestimulujú nadmernú tvorbu žalúdočných štiav.

Pri gastroduodenitíde sú povolené aj sladké jablká. Lepšie je ich však jesť pečené, pretože obsahujú menej organických kyselín a menej dráždia sliznicu. Kyslejším jablkám sa treba vyhýbať. Ďaľšie ovocie, ktoré je povolené pri gastroduodenitíde:

  • hrušky bez šupky (najlepšie pečené);
  • zrelé sladké persimóny (trpké a nezrelé sú pri gastroduodenitíde zakázané, pretože môžu spôsobiť ťažobu a kŕče v žalúdku)
  • broskyne a marhule bez šupky (najlepšie varené a rozmixované);
  • melón je v prípade gastroduodenitídy povolený len v období remisie, a to v malých množstvách, pretože nadbytok cukrov môže vyvolať nadúvanie a podráždenie sliznice).

Sladké čerešne, jahody a maliny môžete jesť vo forme pyré — sú ľahko stráviteľné a nedráždia sliznicu. Brusnice, ríbezle, rakytník, egreše a černice sú zakázané. Obsahujú veľa organických kyselín, ktoré môžu zvýšiť zápal, pálenie záhy a bolesť žalúdka.

Medzi kontraindikované ovocie patria všetky citrusové plody (pomaranče, citróny, mandarínky, grapefruity). Vďaka vysokému obsahu kyselín stimulujú nadmerné vylučovanie žalúdočných štiav, ktoré dráždia sliznicu. Neodporúčajú sa jesť ani ananásy, pretože okrem agresívnych ovocných kyselín obsahujú veľa hrubej vlákniny, čo zvyšuje mechanické dráždenie žalúdka.

Pri gastroduodenitíde je kontraindikované aj hrozno, pretože obsahuje cukor a kyseliny, spôsobuje kvasenie v žalúdku a črevách, čím zvyšuje nadúvanie. Pri gastroduodenitíde sú nežiaduce aj sušené datle. Vzhľadom na ich hustú konzistenciu a veľký obsah cukru sú ťažko stráviteľné a môžu vyvolať nadmerné vylučovanie žalúdočných štiav a ťažobu v žalúdku.

Aké mliečne výrobky sa môžu konzumovať pri gastroduodenitíde, a ktoré nie sú vhodné?

Bez laktózovej intolerancie s gastroduodenitídou je možné konzumovať nízkotučné mliečne výrobky. Vysokotučná smotana (tuk nad 35%), kyslá smotana a plnotučné mlieko sa pri gastroduodenitíde neodporúčajú, pretože ich trávenie trvá dlho a spôsobujú nevoľnosť a bolesti brucha.

Pri gastroduodenitíde sú povolené len mäkké nízkotučné syry (mozzarella, ricotta) bez korenín. Tvrdé, slané a vyzreté syry (rokfort, parmezán, čedar), ako aj tavené a údené druhy sú kontraindikované z dôvodu zvýšeného rizika podráždenia sliznice.

V prípade zápalu žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice by sa fermentované mliečne výrobky mali konzumovať opatrne. V prípade gastroduodenitídy je fermentované pečené mlieko prípustné v malých množstvách (najviac jeden pohár denne) a len mimo exacerbácie. Kefír pri gastroduodenitíde je možné piť len počas remisie. V prípade recidívy ochorenia môže jeho kyslosť zvýšiť zápal.

Pri gastroduodenitíde je vhodný prírodný jogurt bez cukru, ovocných prísad, farbív a aromatizátorov. Obsahuje probiotiká, ktoré pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru a zlepšiť trávenie. 

Pri gastroduodenitíde sa odporúča konzumovať nízkotučný tvaroh, pretože je zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín a vápnika. Môže sa konzumovať surový alebo vo forme nákypu, avšak bez bez pridaného cukru.

Aké pečivo sa môže jesť pri gastroduodenitíde, a ktoré nie je vhodné?

Pri gastroduodenitíde nie je vhodné jesť pečivo a výrobky z kysnutého a lístkového cesta, najmä s náplňami z čokolády, kondenzovaného mlieka, džemu alebo kyslého ovocia. Obsahujú veľa cukru a dlho sa trávia, zvyšujú produkciu žalúdočných štiav a dráždia zapálenú sliznicu. Aj čerstvý čierny a biely chlieb je kontraindikovaný pri gastroduodenitíde, pretože spôsobuje kvasenie v črevách a nadúvanie.

Povolené sú nesladené sušienky, piškóty, sušienky bez smotany a domáce pečivo z ovsenej alebo ryžovej múky bez tuku a cukru. Najvhodnejšie je jesť včerajší chlieb alebo mierne vysušený biely chlieb, ktorý je ľahšie stráviteľný, nedráždi žalúdok a nespôsobuje pálenie záhy.

Aké oleje, prísady a koreniny sa môžu používať pri príprave jedál pri gastroduodenitíde?

Rastlinné oleje, ktoré obsahujú ľahko stráviteľné nenasýtené tuky sú vhodné pri zápale žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice. Uprednostňujú sa rafinované oleje, pretože nemajú ostrú chuť a vôňu, a majú mierny obalový účinok. Medzi rastlinné oleje schválené na liečbu gastroduodenitídy patria:

  • rakytníkový olej — má hojivé a protizápalové účinky na rany, pri gastroduodenitíde pomáha znižovať kyslosť žalúdočných štiav a obnovovať sliznicu;
  • olivový olej — má mierne choleretické účinky, zlepšuje trávenie v prípade gastroduodenitídy a chráni steny žalúdka pred podráždením;
  • ľanový olej — znižuje zápal, vytvára ochranný film na sliznici a zmierňuje príznaky ochorenia.

Vzhľadom na vysoký obsah nasýtených tukov je maslo pri gastroduodenitíde povolené iba v malých množstvách (najviac päť gramov denne). Môže sa používať ako prísada do hotových jedál (polievky, kaše).

Pri gastroduodenitíde sú zakázané ostré koreniny (zázvor, čierne a červené korenie, horčica, chren, wasabi). Kontraindikovaná je aj konzumácia pikantných a kyslých omáčok (kečup, adžika, majonéza, sójová omáčka). Dráždia sliznice, zvyšujú produkciu žalúdočných štiav a môžu vyvolať zhoršenie ochorenia.

Medzi koreniny prípustné počas remisie patria kurkuma, bazalka a koriander, pretože majú mierny antiseptický a protizápalový účinok a nedráždia sliznicu. Kôpor a petržlenová vňať sú tiež povolené, pretože môžu zlepšiť trávenie a znížiť tvorbu plynov. 

Aké semená, orechy a bylinky sa môžu jesť pri gastroduodenitíde, a ktoré sú kontraindikované?

Orechy obsahujú rastlinné tuky, bielkoviny a antioxidanty, ktoré podporujú metabolizmus a pomáhajú obnovovať poškodené tkanivá. Vzhľadom na ich hustú a hrubú štruktúru by sa však pri gastroduodenitíde mali konzumovať opatrne, hlavne v malých množstvách (päť až šesť kusov denne) a len počas remisie. Medzi orechy povolené pri gastroduodenitíde patria:

  • mandle — obsahujú vitamín E, chránia bunky pred oxidačným stresom a znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy;
  • vlašské orechy — pomáhajú znižovať zápal a majú hojivé účinky na sliznicu;
  • píniové oriešky — majú mierny protizápalový účinok, sú bohaté na železo a horčík.

Pekanové orechy a arašidy majú vysoký obsah tuku, čo môže spôsobiť ťažobu v žalúdku. Pražené, karamelizované a solené orechy sú zakázané, pretože môžu zvýšiť kyslosť žalúdočnej šťavy, ktorá dráždi sliznicu.

Počas obdobia remisie sú v malých množstvách užitočné ľanové semienka (vo forme odvaru) a semienka chia (vopred namočené v čistej vode). Obalujú sliznicu, zlepšujú pohyblivosť čriev a zabraňujú zápche. Slnečnicové a tekvicové semená, najmä pražené, sú kontraindikované, pretože sú mastné, hrubé a môžu stimulovať nadmernú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej.

Na zmiernenie zápalu, uľahčenie trávenia a zníženie závažnosti príznakov gastroduodenitídy (pálenie záhy, bolesti brucha, nevoľnosť) je možné piť bylinkové čaje. Medzi bylinky schválené na liečbu gastroduodenitídy patria napr:

  • harmanček — uvoľňuje kŕče, znižuje zápal a podporuje hojenie poškodenej sliznice;
  • nechtík lekársky — má antiseptický účinok a urýchľuje regeneráciu sliznice;
  • medovka lekárska — uvoľňuje hladké svalstvo žalúdka a uľahčuje trávenie;
  • mäta — znižuje nevoľnosť;
  • fenikel — znižuje tvorbu plynov, odstraňuje nadúvanie a uvoľňuje kŕče;
  • lipový kvet — reguluje kyslosť a má mierne protizápalové účinky.

Ľubovník bodkovaný a rebríček sú kontraindikované, pretože stimulujú tvorbu žalúdočných štiav a môžu spôsobiť podráždenie. Oregano a tymián majú antimikrobiálne vlastnosti, ale môžu mať dráždivý účinok, preto sa odporúčajú len počas remisie.

Aké obilniny a kaše sa môžu konzumovať pri gastroduodenitíde, a ktoré sú nevhodné?

V prípade gastroduodenitídy môžete jesť obilniny, ktoré sú ľahko stráviteľné, nedráždia sliznicu a nezvyšujú kyslosť žalúdočnej šťavy. Varia sa vo vode alebo v odstredenom mlieku, kým nemajú mäkkú, takmer homogénnu konzistenciu. Medzi kaše, ktoré sa môžu konzumovať v prípade gastroduodenitídy, patria: 

  • pohánková — nepoškodzuje sliznicu pri gastroduodenitíde, obsahuje železo a horčík, zlepšuje metabolizmus a je ľahko stráviteľná;
  • ovsená — obaluje sliznicu žalúdka pri gastroduodenitíde, znižuje kyslosť žalúdočnej šťavy, pomáha predchádzať zápche vďaka vysokému obsahu vlákniny;                                                                  
  • z bulguru — v prípade gastroduodenitídy sa odporúča v drvenej forme na uľahčenie trávenia; 
  • krupicová — vďaka svojej mäkkej a homogénnej štruktúre nespôsobuje mechanické podráždenie sliznice a je ľahko stráviteľná;
  • ryžová — má sťahujúce vlastnosti a pomáha pri hnačke.

Pšenová a pšeničná kaša sú pri gastroduodenitíde povolené len počas remisie, pretože môžu poraniť sliznicu kvôli svojej hrubej štruktúre. Kukuričné, jačmenné a perlové obilniny by sa pri gastroduodenitíde nemali konzumovať kvôli vysokej koncentrácii nerozpustnej vlákniny, ktorá v žalúdku napučiava a môže zhoršiť bolesť. Pri gastroduodenitíde by sa nemali jesť instantné kaše a müsli, pretože obsahujú aromatizátory, cukor, stabilizátory, dlho sa trávia a dráždia žalúdok.

Aké mäso sa môže jesť pri gastroduodenitíde, a aké je kontraidikované?

Mastné mäso (bravčové, jahňacie, husacie, kačacie) je pri gastroduodenitíde kontraindikované. Vzhľadom na vysoký obsah nasýtených tukov sa trávi pomaly, zvyšuje produkciu žalúdočných štiav, preťažuje žalúdok a môže vyvolať zhoršenie príznakov (pálenie záhy, bolesti brucha, nevoľnosť).

Chudé mäso (kuracie, morčacie, králičie, prepeličie) je povolené. Trávi sa rýchlo a bez toho, aby spôsobovalo nadmernú tvorbu žalúdočných štiav. Obsahuje aj bielkoviny, ktoré sú potrebné na obnovu žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice. Odporúča sa jesť varené, dusené a pečené mäso alebo mäso pripravené na pare.

Aké šaláty je možné konzumovať pri gastroduodenitíde?

Pri gastroduodenitíde sú vhodnejšie šaláty z varenej, nekyslej zeleniny napr. zemiaky, mrkva, cuketa, karfiol. Sú ľahko stráviteľné a nedráždia sliznicu. Pri gastroduodenitíde môžete pridať do šalátov aj pečenú cviklu, ktorá má mierny preháňací účinok a zabraňuje zápche. Brokolica je pri gastroduodenitíde povolená vo varenej alebo dusenej forme, takže ju možno použiť aj ako prísadu do šalátov.

Šaláty z bielej kapusty sú pri gastroduodenitíde kontraindikované. Biela kapusta obsahuje hrubú vlákninu a môže zvýšiť tvorbu plynov v črevách. Paradajky sú pri gastroduodenitíde nežiaduce aj pre ich schopnosť zvyšovať kyslosť žalúdočnej šťavy a spôsobovať pálenie v oblasti epigastria (horná stredná časť brucha tesne pod hrudnou kosťou). Čerstvá cibuľa a cesnak by sa v prípade gastroduodenitídy nemali pridávať do šalátov. Sú ostré, takže môžu podráždiť sliznicu a zvýšiť zápal.

Pri gastroduodenitíde môžete do šalátu pridať okrem varenej zeleniny aj chudé varené mäso (kuracie prsia alebo morčacie mäso rozdelené na vlákna). Šalát bude sýtejší. Šaláty je lepšie zalievať rastlinným olejom (olivovým, ľanovým) alebo nízkotučnou smotanou. Majonéza, ostré omáčky, ocot a citrónová šťava sú nevhodné, pretože dráždia sliznicu a zvyšujú kyslosť žalúdočných štiav.

Aké polievky je možné konzumovať pri gastroduodenitíde?

V prípade zápalu žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice by sa polievky mali pripravovať bez zápražky a ostrých korenín. Medzi polievky (prvé jedlá) povolené pri gastroduodenitíde patria:

  • zeleninové polievky — s malými kúskami zemiakov, mrkvy, cukety, karfiolu;
  • polievky zo slizotvorných obilovín — ovsená, ryžová alebo pohánková;
  • krémové polievky — pripravené z rozmixovanej varenej zeleniny s pridaním kuracích pŕs alebo morčacieho mäsa;
  • mliečne polievky — na báze odstredeného mlieka (pri nedostatku laktázy) s ryžovými, pohánkovými alebo rezancami z tvrdej pšenice. 

Pri gastroduodenitíde sú zakázané silné bujóny z mäsových, zeleninových a hubových kociek. Obsahujú extraktívne látky, ktoré zvyšujú sekréciu žalúdočných štiav a dráždia sliznicu.

Aké sladkosti je možné konzumovať pri gastroduodenitíde?

Sladkosti pri gastroduodenitíde je možné jesť iba s mierou a mimo obdobia exacerbácie choroby. Nemali by obsahovať tuky, pridaný cukor, kyslé zložky, umelé farbivá a príchute. V prípade gastroduodenitídy je povolené konzumovať med (najviac jednu alebo dve čajové lyžičky denne, ale to len v prípade absencie alergie na med), pretože med má mierny protizápalový a obalový účinok. Ďalšie sladkosti, ktoré sa môžu konzumovať pri zápale žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice:

  • pastila (ovocná pena), zefír (penové cukríky podobné marshmallow), a želé cukríky bez pridaných farbív alebo konzervačných látok;
  • pečené jablká s nízkotučným tvarohom;
  • tvarohový nákyp;
  • pyré a džemy zo sladkého ovocia (jablká, hrušky, banány) bez pridaného cukru.

Čokoláda je pri gastroduodenitíde zakázaná, pretože obsahuje kofeín, tuky a cukor, ktoré dráždia sliznicu a stimulujú tvorbu žalúdočných štiav. Pri gastroduodenitíde sa neodporúča konzumácia zmrzliny, pretože je studená a obsahuje tuky, takže môže spôsobiť žalúdočné kŕče a zvýšiť zápal. Treba sa vyhýbať aj koláčom, zákuskom, bonbónom, cukríkom a konzervovanému ovociu v sirupe.

Čo jesť na raňajky pri gastroduodenitíde?

Na raňajky si treba vyberať také jedlá, ktoré nedráždia žalúdočnú sliznicu, sú ľahko stráviteľné a pomáhajú jemne naštartovať trávenie. Raňajky pri gastroduodenitíde môžu zahŕňať:

  • ovsenú alebo ryžovú kašu pripravenú s vodou alebo odstredeným mliekom;
  • omeletu na pare alebo vajíčko uvarené na mäkko;
  • tvarohový nákyp bez cukru;
  • banán alebo pečené jablko;
  • toasty zo suchého bieleho chleba alebo sušienky.

Ako nápoj je vhodný slabý zelený čaj. Vhodná je aj šálka teplého nálevu z vareného sladkého ovocia (hrušky, jablká). 

Aký by mal byť obed pri gastroduodenitíde?

Obed pri gastroduodenitíde by mal byť sýty. Mal by obsahovať dva chody (prvý a druhý), a malé porcie jedál, aby nedošlo k preťaženiu tráviaceho systému. Medzi vhodné obedové jedlá patria:

  • zeleninové alebo slizové polievky bez zápražky a ostrých korenín;
  • zeleninové pyré (zemiakové, cuketové, mrkvové) alebo varená kaša (pohánková, ryžová, ovsená)
  • varené, pečené, dusené mäso (kuracie prsia, morka, králik) alebo ryby (morský jazyk, treska);
  • šalát z varenej, nie kyslej zeleniny (červená repa, mrkva) s rastlinným olejom (olivový, ľanový).

Z nápojov sú vhodné vhodný nálevy z vareného ovocia alebo kysel zo sladkého ovocia (hrušky, jablká, broskyne). Vhodný je aj slabý teplý zelený alebo bylinkový (feniklový, lipový, mätový) čaj.

Aké by malo byť zloženie správnej večere pri gastroduodenitíde?

Večera by mala byť ľahká, aby sa na noc nezaťažil žalúdok a nevyvolala sa nadmerná tvorba žalúdočných štiav a pálenie záhy. Možnosti večere pri gastroduodenitíde:

  • varené, dusené alebo pečené chudé ryby bez kože;
  • pečené alebo dusené kuracie, morčacie alebo králičie filé;
  • dusené kotlety z chudého mäsa;
  • zeleninové pyré (zo zemiakov, cukety, mrkvy, tekvice alebo karfiolu);
  • tekutá alebo polotekutá kaša (ovsená, ryžová, pohánková);
  • tvarohový nákyp alebo omeleta na pare.

Vhodný nápoj po večeri je želé alebo šípkový čaj. Vhodná je aj šálka teplého bylinkového čaju (lipový, feniklový, harmančekový).

Diétne recepty

1
Jahodovo-jablkové pyré
2
Ryžová kaša s banánmi
3
Tvarohový nákyp
4
Dusené mäsové guľky z kuraťa
5
Cuketová krémová polievka
1

Jahodovo-jablkové pyré

Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami
Celkový čas
30 minút
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
109
Porcie
4

Ingrediencie

  • sladké jablká - 4 ks;
  • voda - ½ pohára;
  • jahody - 8 ks;
  • med - 1 lyžička.

Varenie

  1. Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky.
  2. Jahody zbavíme stopiek, umyjeme a prekrojíme na polovicu.
  3. Nakrájané jablká dáme do hrnca, pridáme vodu a dusíme do mäkka asi 10-15 minút.
  4. Pridáme jahody a varíme ešte päť minút.
  5. Odstavíme panvicu z ohňa a necháme úplne vychladnúť.
  6. Jablká a jahody rozmixujeme v mixéri, pridáme med a podávame.
2

Ryžová kaša s banánmi

Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami
Celkový čas
20 minút
Príprava
15 minút
Varenie
5 minút
Kcal na porciu
119
Porcie
6

Ingrediencie

  • biela ryža - 1 pohár;
  • voda - 4½ pohára.
  • soľ - ¼ lyžičky;
  • med - 2 lyžičky;
  • banány - 2 ks.

Varenie

  1. Pomocou kuchynského robota alebo mlynčeka na kávu pomelieme ryžu .
  2. Do hrnca dáme vodu, privedieme ju do varu a znížime teplotu.
  3. Za stáleho miešania postupne pridávame ryžu. Keď je všetka ryža v hrnci, prikryjeme ho a varíme asi štyri minúty, kým kaša nezhustne.
  4. Banány ošúpeme a nakrájame na kolieska.
  5. Do kaše pridáme med a banány a podávame.
3

Tvarohový nákyp

Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami
Celkový čas
40 minút
Príprava
15 minút
Varenie
25 minút
Kcal na porciu
130
Porcie
4

Ingrediencie

  • nízkotučný tvaroh - 400 g;
  • vajcia - 2 ks;
  • krupica - 2 PL;
  • odtučnené mlieko - 4 PL;
  • vanilka - na špičku noža.

Varenie

  1. Tvaroh rozmixujeme v mixéri.
  2. Oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtky pridáme k tvarohu, zalejeme mliekom, pridáme krupicu a vanilku a dobre premiešame.
  3. Zmes necháme približne 10 minút odstáť, aby v nej napučala krupica.
  4. Bielka vyšľaháme do tuhej peny a potom ju pomaly a jemne primiešame do tvarohovej zmesi.
  5. Zmes rozložíme do silikónových foriem.                                                                                                                                                                     
  6. Zaplnené silikónové formy vložíme do rúry a pečieme približne 25 minút pri teplote 160 stupňov. 
4

Dusené mäsové guľky z kuraťa

Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami
Celkový čas
45 minút
Príprava
15 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
145
Porcie
6

Ingrediencie

  • kuracie filé - 500 g;
  • varená ryža - 4 PL;
  • vajce - 1 ks;
  • voda - 2-3 PL;
  • soľ - ¼ lyžičky.

Varenie

  1. Kuracie filé opláchneme, osušíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku.
  2. K mletému mäsu pridáme uvarenú ryžu, vajce, vodu a soľ a dôkladne rozmixujeme do hladka.
  3. Zo vzniknutej zmesi vytvarujeme malé mäsové guľky a paríme v paráku.
  4. Príprava v pare trvá približne 25-30 minút.
5

Cuketová krémová polievka

Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami
Celkový čas
40 minút
Príprava
10 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
110
Porcie
3

Ingrediencie

  • cuketa (stredne veľká) - 2 ks;
  • zemiaky - 1 ks;
  • mrkva - ½ ks;
  • voda - 700 ml;
  • odtučnené mlieko - 100 ml;
  • soľ - ¼ lyžičky;
  • olivový olej - 1 lyžička.

Varenie

  1. Cuketu, zemiaky a mrkvu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
  2. Zeleninu vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme na miernom ohni 20 - 25 minút kým nezmäkne. Keď je zelenina mäkká, hrniec odstránime z variča a počkáme pokým zelenina vychladne. 
  3. Vychladnutú zmes rozmixujeme v hrnci dohladka.
  4. Pridáme k nej teplé mlieko, soľ, olivový olej a zamiešame.
  5. Hrniec položíme naspäť na sporák a polievku pomaly  zohrievame na miernom ohni dve až tri minúty. Skôr ako začne vrieť ju odstavíme.

Gastroenterológia v Doktorpro Bratislava (Ružinov)

Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami
Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO-NE: 8:00-18:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Môžem pri gastroduodenitíde piť vodu nalačno?

Pri gastroduodenitíde môžete piť teplú neperlivú vodu na lačný žalúdok. Pomáha znižovať kyslosť žalúdočnej šťavy a znižovať pálenie záhy. Teplá voda rovnako aktivuje tráviace procesy, pripravuje žalúdok na raňajky a urýchľuje vylučovanie toxínov z tela. Odporúča sa vypiť jeden pohár vody po malých dúškoch, aby ste sa vyhli žalúdočným kŕčom.

Môžem jesť v noci pri gastroduodenitíde?

V prípade gastroduodenitídy sa neodporúča jesť v noci. Neskoré jedlo stimuluje tvorbu žalúdočnej šťavy, ktorá sa môže počas ležania dostať do pažeráka, podráždiť sliznicu a spôsobiť pálenie záhy. Posledné jedlo by malo byť najneskôr dve až tri hodiny pred spaním. V prípade silného hladu je povolené ľahké jedlo napr. trochu nízkotučného tvarohu alebo jogurtu, pečené jablko alebo varená brokolica.

Môžem pri gastroduodenitíde vynechať jedlo?

Pri gastroduodenitíde sa neodporúča vynechávať jedlá. Dlhé prestávky medzi jedlami stimulujú tvorbu žalúdočnej šťavy, ktorá poškodzuje sliznicu žalúdka a dvanástnika. V dôsledku toho sa môže zvýšiť pálenie záhy a bolesť v hornej časti brucha. Po dlhšom pôste sa pri gastroduodenitíde jedlo stáva ďalšou záťažou pre tráviaci systém. Ťažšie sa trávi, takže môžete pociťovať ťažobu v žalúdku, nevoľnosť alebo vracať.

Dá sa pri gastroduodenitíde schudnúť?

Pri gastroduodenitíde je možné schudnúť v prípade, ak sa liečebná diéta skombinuje s miernou fyzickou aktivitou. Zo stravy treba vylúčiť mastné, korenené a vyprážané jedlá, údené mäso a sladkosti. Základom stravy by mala byť varená, pečená alebo dusená zelenina, chudé mäso a ryby, zeleninové polievky a kaše. Jedlo by sa malo konzumovať v malých porciách a v pravidelných intervaloch, päť až šesťkrát denne. Odporúča sa cvičenie bez zaťaženia brušnej dutiny - plávanie, chôdza, joga, pretože zlepšujú metabolizmus bez toho, aby spôsobovali podráždenie žalúdka a čriev.

Je pri gastroduodenitíde povolené prerušované hladovanie?

Prerušovaný pôst je intervalový pôst, pri ktorom sa jedlo konzumuje iba počas tzv. stravovacieho okna tj.v určitom intervale počas dňa. Zvyšný čas sa drží pôst (napríklad 16-hodinový pôst a príjem stravy v priebehu ôsmich hodín). Prerušovaný pôst je pri gastroduodenitíde kontraindikovaný. Dlhodobá absencia jedla vedie k zvýšenej sekrécii žalúdočnej šťavy, ktorá zvyšuje podráždenie a zápal sliznice žalúdka a dvanástnika, čo spôsobuje pálenie záhy a bolesti brucha. Odporúča sa jesť malé porcie jedál v pravidelných intervaloch (každé dve až tri hodiny).

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Diéta pri gastroduodenitíde: pravidlá stravovania a týždenný jedálny lístok so zdravými receptami
Autor
Daria Hornitska
Lekár oddelenia gastroenterológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Tomáš pred 6 hodín
Dobrý deň, mám akútny zápal žalúdka a dvanástnika, lekár mi povedal, že mám zo stravy vylúčiť korenie. Zaujímalo by ma, či je pri gastroduodenitíde povolená konzumácia šafranu?
Odpovedať
Daria Hornitska
Daria Hornitska
pred 2 hodinami
Dobrý deň, šafran má výraznú korenistú chuť, stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav a môže zvýšiť podráždenie žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice. Aj malé množstvo korenia môže vyvolať pálenie záhy alebo bolesti brucha. Preto je lepšie sa tomuto koreniu v prípade akútnej gastroduodenitídy vyhnúť.
Júlia pred 1 dňom
Dobrý deň. Bola mi diagnostikovaná seboroická dermatitída a lekár mi predpísal lieky a liečebné šampóny. Dajú sa tieto šampóny nahradiť ľudovými prostriedkami? Ktorá bylinka pomáha pri seborei?
Odpovedať
Daria Hornitska
Daria Hornitska
pred 1 dňom
Dobrý deň. Pri seboroickej dermatitíde môžete použiť bylinky s protizápalovým účinkom, ako sú harmanček, nechtík, dubová kôra a skorocel. Zvyčajne sa používajú vo forme nálevov na oplachovanie vlasov. Nenahrádzajú však farmakologickú liečbu, pretože neodstraňujú príčinu ochorenia, ale len znižujú závažnosť príznakov. Použitie bylín je možné len po konzultácii s ošetrujúcim lekárom. Výťažky z rastlín môžu u ľudí náchylných na alergie spôsobiť alergickú reakciu.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.
Spätné volanie

Prostredníctvom kontaktného centra kliniky Doktorpro sa môžete:

  • objednať na konzultáciu k lekárovi, absolvovať lekárske vyšetrenie, odber a hodnotenie výsledkov testov;
  • zmeniť plánovaný termín návštevy vyšetrenia;
  • informovať sa o pravidlách prípravy na vyšetrenie;
  • kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára prostredníctvom konzultačnej linky.
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie