0800200000

Príznaky, príčiny a liečba kontaktnej dermatitídy

Príznaky, príčiny a liečba kontaktnej dermatitídy
dermatológia
Čítať 13 minút aktualizované: 3 máj 2024
Čítať 13 minút Zverejnené: 03 May 2024 aktualizované: 07 May 2024 1170
Kontaktná dermatitída je zápal kože, ktorý vzniká v dôsledku pôsobenia dráždivých látok alebo alergénov na nej. Zápal kože sa prejavuje začervenaním, vyrážkou a svrbením.

Čo je kontaktná dermatitída?

Kontaktná dermatitída je dermatologické ochorenie charakterizované zápalom kože. Ochorenie vzniká v dôsledku vystavenia kože rôznym látkam, ktoré spôsobujú podráždenie alebo alergickú reakciu (napr. chemikálie, lieky na vonkajšie použitie, kovy, rastliny).

Kontaktná dermatitída

Kontaktná dermatitída

Aké sú príznaky kontaktnej dermatitídy?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Prvé príznaky kontaktnej dermatitídy sa môžu objaviť niekoľko hodín alebo dní po kontakte so spúšťačom (dráždivou látkou alebo alergénom). Príznaky zápalu kože závisia od látky, ktorá ho vyvolala a od individuálnych vlastností organizmu. Medzi príznaky kontaktnej dermatitídy patrí:

  • svrbenie a pálenie kože;
  • lokálne začervenanie a opuch kože;
  • výskyt malých pľuzgierikov (vezikúl);
  • erytém (výrazná červená škvrna na koži);
  • suchosť a odlupovanie pokožky;
  • bolestivosť pri dotyku zapálenej oblasti kože.

Vyrážka sa môže rozšíriť po koži a na blízke sliznice (napr. ústa, nosovú dutinu, penis). Vezikuly sa môžu spájať a vytvárať veľké pľuzgiere, ktoré pri intenzívnom škrabaní vytvárajú otvorené rany a vredy.

Aké sú príčiny kontaktnej dermatitídy?

Kontaktná dermatitída vzniká v dôsledku vystavenia organizmu alergénom alebo kontaktu pokožky s dráždivou látkou. Medzi príčiny kontaktnej dermatitídy patrí:

  • dlhodobé používanie chemikálií do domácnosti alebo kozmetiky s agresívnym zložením (čistiace prostriedky, vonné látky);
  • používanie niektorých liekov (protizápalových, antibakteriálnych, protinádorových);
  • kontakt s chemikáliami (kyseliny, zásady, formaldehyd, farbivá, arómy, stavebné materiály);
  • konzervačné látky (používané v potravinách, kozmetike, parfumoch);
  • kontakt s rastlinami (ambrózia, jedovatý brečtan, prvosienka) alebo zvieratami (medúzy, jašterice);
  • alergia na latex (napr. pri používaní lekárskych rukavíc alebo kondómov);
  • interakcia s potravinami (napr. citrusové plody, sóda, med, cesnak, korenie);
  • interakcia s niektorými kovmi (napr. nikel, kobalt, meď používaný v šperkoch alebo doplnkoch);
  • kontakt so syntetickými tkaninami (nylon, polyester, elastan).

Kontaktná dermatitída môže vzniknúť v dôsledku dlhodobého dráždenia pokožky (časté trenie pokožky odevom, neustále vlhká pokožka (v prípade zvýšeného potenia v podpazuší alebo perineálnej oblasti)). Zápal kože môže vzniknúť ako reakcia na slnko v kombinácii s inými látkami, ktoré zvyšujú citlivosť na ultrafialové žiarenie (napr. krémy, masti, lieky).

Aké sú rizikové faktory kontaktnej dermatitídy?

Hlavnými rizikovými faktormi kontaktnej dermatitídy sú poranenia kože (škrabance, rany, praskliny, odreniny, popáleniny). Zápal spôsobuje aj neustále vlhká pokožka, napr. keď sa pokožka dostane do kontaktu so slinami, močom alebo v dôsledku tzv. skleníkového efektu (napr. pri používaní plienok, denných vložiek alebo pri nosení oblečenia zo syntetických nepriedušných tkanín). Kontaktnú dermatitídu môže vyvolať:

  • zvýšená citlivosť kože;
  • chronické dermatologické ochorenia (ekzém, psoriáza);
  • potravinové alergie;
  • ochorenia tráviaceho systému (napr. dysbakterióza);
  • častý stres;
  • nadmerné potenie (hyperhidróza);
  • znížená imunita (vrátane obranných mechanizmov kože).

Do rizikovej skupiny patria aj ľudia, ktorých práca je spojená s kontaktom s chemickými látkami, napr. automechanici, lekárnici, kozmetici, stavbári, pracovníci v poľnohospodárstve alebo potravinárskom priemysle. Dermatitídu môžu vyvolať aj časté kožné traumy (napr. početné tetovania, piercing).

Typy kontaktnej dermatitídy

Dermatológovia klasifikujú kontaktnú dermatitídu podľa príčiny vzniku, závažnosti a formy priebehu. Ochorenie môže byť akútne a chronické.

Akútny zápal kože vzniká náhle a rýchlo sa rozširuje, vyznačuje sa výraznými príznakmi (silné svrbenie, začervenanie, opuch, vlhká a bolestivá vyrážka). Chronická kontaktná dermatitída sa vyvíja na pozadí častých zápalových procesov kože a sprevádza ju suchosť, zhrubnutie a zatvrdnutie dermy v oblasti zápalu.

Typy kontaktnej dermatitídy

Alergická

Reakcia imunitného systému na látku, ktorá je v kontakte s kožou.

Dráždivá (iritačná)

Koža sa dostala do priameho kontaktu s dráždivými látkami (toxické alebo chemické látky).

Fototoxická

Vyvolaná používaním výrobkov, ktoré zvyšujú účinok ultrafialového žiarenia na pokožku.

Fototoxickú kontaktnú dermatitídu môže vyvolať používanie opaľovacích krémov, rôznych olejov a krémov, ktoré podporujú opaľovanie. Zápal kože sa najčastejšie vyskytuje na exponovaných častiach tela vystavených slnku (tvár, krk, ramená, paže).

Alergická kontaktná dermatitída

Alergická kontaktná dermatitída je spôsobená kožnou reakciou, ktorá vzniká po senzibilizácii (vyvolanie precitlivenosti na cudzie látky) a opakovanom kontakte s alergénom. Príznaky alergickej dermatitídy sú individuálne. Ochorenie môže prebiehať akútne s výraznými alebo postupne sa zhoršujúcimi príznakmi.

Charakteristickými prejavmi alergickej kontaktnej dermatitídy je silné svrbenie a vyrážky rôznej intenzity (erytém, papuly. vezikuly). Pri opakovanom kontakte s alergénom je ochorenie náchylné na recidívy.

Dráždivá kontaktná dermatitída

Iritačná kontaktná dermatitída spôsobuje rýchle poškodenie (podráždenie) kože. Zápal kože sa môže vyvinúť na pozadí traumatických (pôsobenie chemikálií, trenie, stláčanie), tepelných (popáleniny alebo omrzliny), liekových (používanie vonkajších liekov) a bakteriálnych faktorov (parazity).

Kontaktná dermatitída u detí

Kontaktná dermatitída u detí najčastejšie vzniká v dôsledku podráždenia citlivej pokožky a prebieha v akútnej fáze s výrazným opuchom a začervenaním. Ochorenie rýchlo ustane po odstránení vyvolávajúceho faktora, preto sa odporúča používať bezpečné hygienické prostriedky pre deti a chemikálie do domácnosti.

Kontaktná alergická dermatitída na zadku u detí sa môže vyskytnúť pri reakcii na zložky v plienkach, preto je potrebné vyberať hygienické výrobky s ohľadom na individuálne vlastnosti pokožky. Dôležité je tiež sledovať stravu dieťaťa a držať hypoalergénnu diétu.

Kontaktná dermatitída v tehotenstve

Príčinou kontaktnej dermatitídy v tehotenstve je oslabenie imunitného systému a reštrukturalizácia hormonálneho profilu ženy, čo zvyšuje precitlivenosť organizmu na alergény rôzneho charakteru. Pri prvých príznakoch kontaktnej dermatitídy v tehotenstve je dôležité poradiť sa s dermatológom, ktorý predpíše lieky na vonkajšie použitie na odstránenie nepríjemných príznakov (svrbenie, pálenie, opuch). Ak sa odstráni kontakt s alergénmi a ochorenie sa podchytí včas, dermatitída nie je pre matku a nenarodené dieťa nebezpečná.

Ako odlíšiť kontaktnú dermatitídu od iných kožných ochorení?

Príznaky kontaktnej dermatitídy sú podobné iným kožným ochoreniam (napr. atopickej dermatitíde alebo neurodermatitíde) vrátane infekčných ochorení (pásový opar, seborea). Konkrétnu dermatologickú patológiu dokáže dermatológ určiť po vyšetrení.

Kde sa najčastejšie vyskytuje kontaktná dermatitída?

Kontaktná dermatitída môže postihnúť rôzne časti tela (pokožku hlavy, tvár, očné viečka, ústa, pery, krk, ruky, končatiny, chodidlá). Zápal kože na konkrétnych miestach na tele je určený príčinami zápalu kože.

Citlivosť kože očných viečok predurčuje vznik zápalu v tejto oblasti. Ku kontaktnej dermatitíde v okolí očí môže viesť používanie očných kvapiek, používanie ošetrujúcej alebo dekoratívnej kozmetiky, okuliarov s rámami obsahujúcimi gumu.

Kontaktnú dermatitídu v oblasti úst môžu vyvolať prostriedky dentálnej hygieny (pasty, výplachy, zubné nite) obsahujúce arómy, laurylsulfát sodný, fluorid. Alergickú reakciu v ústnej dutine môžu vyvolať aj zubné náhrady a korunky, ktoré obsahujú nikel, zlato alebo kobalt.

Kontaktnú dermatitídu v perineálnej oblasti, najmä na penise alebo vulve, môže vyvolať používanie lubrikantov, kondómov a erotických pomôcok. Príčinou zápalu kože na tele môže byť oblečenie (vyrážky sa vyskytujú v miestach trenia kože s látkou). Príčinou textilnej kontaktnej dermatitídy môže byť samotná tkanina aj farbivá použité pri jej výrobe.

Ako sa diagnostikuje kontaktná dermatitída?

Kontaktnú dermatitídu diagnostikuje dermatológ. Lekár sa počas vyšetrenia podrobne oboznámi s pacientovou anamnézou (údaje o kontakte s chemickými látkami, prítomnosti dermatologických ochorení, predchádzajúcich zápalových reakciách, alergiách, dĺžke trvania zápalu) a vyšetrí postihnuté oblasti kože. Diagnostika kontaktnej dermatitídy zahŕňa:

  • dermatoskopiu (vyšetrenie kože zväčšením a zobrazením obrazu na obrazovke pomocou dermatoskopu);
  • alergologický test (vykonáva sa pri alergickej kontaktnej dermatitíde na identifikáciu alergénu);
  • zoškrab postihnutej kože (ak je podozrenie na plesňovú, bakteriálnu alebo vírusovú infekciu);
  • laboratórne vyšetrenie krvi a moču.

Kožné alergologické testy (náplasťový test) sa vykonávajú nalepením náplastí s minimálnym obsahom vložených alergénov. Stav kože pod náplasťou sa hodnotí 48 a 96 hodín po nalepení.

Ako sa lieči kontaktná dermatitída?

Na liečbu kontaktnej dermatitídy sa špecializuje dermatológ. Lekár po vyšetrení predpíše liečebný plán. Liečba kontaktnej dermatitídy zahŕňa:

  • antihistaminiká;
  • antiseptické a protizápalové látky na vonkajšie použitie;
  • hypoalergénnu diétu.

V prípade sekundárnej infekcie môže dermatológ predpísať antibiotiká a v prípade ťažkého priebehu ochorenia (rozšírenie zápalu na viac ako 20 % kože) kortikosteroidy (lieky obsahujúce hormóny). Počas liečby je dôležité vylúčiť kontakt s dráždivým faktorom.

Liečba chronickej kontaktnej dermatitídy môže zahŕňať dlhodobú aplikáciu kortikosteroidných mastí, v niektorých prípadoch pod okluzívny obväz (na utesnenie rany a zabránenie prístupu vzduchu, vlhkosti a baktérií do rany). Okrem toho môže dermatológ predpísať zvlhčujúce a zmäkčujúce prípravky (emolienciá).

Komplikácie kontaktnej dermatitídy

Neliečená kontaktná dermatitída sa zhoršuje a môže viesť ku vzniku komplikácií. Pri liečbe je dôležité odstrániť provokujúce faktory (dráždivé látky), aby sa zabránilo recidíve ochorenia. Medzi komplikácie kontaktnej dermatitídy patrí:

  • pigmentácia (výskyt pigmentových škvŕn na koži);
  • nástup sekundárnej infekcie, hnisanie, sepsa (v dôsledku vredov a rán, ktoré môžu vzniknúť intenzívnym škrabaním alebo ťažkým priebehom ochorenia);
  • zjazvenie;
  • atrofia (stenčenie určitých oblastí kože);
  • zmena farby kože (dyschrómia).

Pri dlhodobom priebehu môže alergická dermatitída vyvolať vznik ekzému. Ekzém je chronické alergické ochorenie kože, ktoré sa vyznačuje častými recidívami.

Prevencia kontaktnej dermatitídy

Prevencia kontaktnej dermatitídy spočíva vo vyhýbaní sa kontaktu s alergénmi a dráždivými látkami, ktoré spôsobujú toto ochorenie. Dôležité je tiež dávať si pozor na imunitu a vyhýbať sa traumatizácii kože. Prevencia kontaktnej dermatitídy zahŕňa:

  • nosenie ochranného odevu, rukavíc, masiek alebo respirátorov pri práci s nebezpečnými chemikáliami;
  • prísne dodržiavanie bezpečnostných opatrení pri kontakte s chemickými a fyzikálnymi látkami;
  • používanie šetrných čistiacich prostriedkov v domácnosti a používanie rukavíc;
  • používanie certifikovanej hypoalergénnej ošetrujúcej a dekoratívnej kozmetiky;
  • nepoužívanie agresívnych peelingov, vyhýbanie sa drhnutiu pokožky, ako aj dlhodobému vystavovaniu pokožky slnku;
  • užívanie liekov len na lekársky predpis.

V prípade kontaktu potenciálne nebezpečnej látky s pokožkou by ste mali postihnuté miesto okamžite opláchnuť veľkým množstvom vody. Pri prvých príznakoch kožného ochorenia je potrebné vyhľadať dermatológa, aby sa zabránilo rozvoju zápalu a prechodu patológie do chronickej formy. Ak je pokožka precitlivená, lekár môže na preventívne účely odporučiť používanie hydratačných a ochranných krémov.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky, príčiny a liečba kontaktnej dermatitídy
Príznaky, príčiny a liečba kontaktnej dermatitídy
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ktoré dráždivé látky nespôsobujú iritačnú kontaktnú dermatitídu?

Iritačnú kontaktnú dermatitídu nespôsobujú látky bez dráždivých (pokožku poškodzujúcich) látok. Medzi dráždivé látky patria zásady, kyseliny, mydlá, abrazíva, soli kovov, niektoré druhy rastlín. Kožu môžu dráždiť aj biologické tekutiny, akými sú sliny a moč.

Čo sa odporúča konzumovať pri kontaktnej dermatitíde?

Strava pri kontaktnej dermatitíde by mala byť v súlade so zásadami zdravej a vyváženej stravy. Dermatológ môže predpísať diétu s prihliadnutím na individuálne vlastnosti organizmu vrátane neznášanlivosti niektorých potravín.

Hypoalergénna diéta pri liečbe kontaktnej dermatitídy prispieva k rýchlemu odstráneniu príznakov a zároveň zabraňuje vzniku recidívy. Každodenná strava musí obsahovať optimálny kalorický obsah na udržanie normálnej telesnej hmotnosti. Odporúča sa konzumovať dostatočné množstvo probiotík, prebiotík, zdravých tukov, ktoré podporujú ochranné funkcie kože. Pri kontaktnej dermatitíde sa odporúča:

  • z jedálnička vylúčiť potraviny vyvolávajúce alergie (citrusové plody, orechy, čokoláda, červená zelenina, plnotučné mlieko, chren, reďkovka, vajcia);
  • vyhýbať konzumácii potravín s konzervačnými látkami, potravinárskymi farbivami a inými škodlivými prísadami;
  • obmedziť konzumáciu soli, cukru a alkoholu;
  • znížiť konzumáciu mastných, vyprážaných, marinovaných a pikantných jedál.

Taktiež je potrebné dodržiavať pitný režim (denne vypiť aspoň jeden a pol až dva litre vody). Pri dodržiavaní diéty sa odporúča jedlá pripravovať pečením, varením alebo dusením s použitím minimálneho množstva oleja. Neodporúča sa konzumovať rýchle občerstvenie a polotovary.

Ako dlho trvá liečba kontaktnej dermatitídy?

Pri včasnej diagnostike ochorenia dermatológom je možné dráždivú kontaktnú dermatitídu úplne vylieči za 10 až 14 dní. Liečbu alergickej dermatitídy predchádza identifikácia a odstránenie alergénu. Príznaky alergickej dermatitídy vymiznú v priebehu jedného až štyroch týždňov. Recidíva ochorenia vzniká pri opakovanom kontakte s alergénom.

Je kontaktná dermatitída nákazlivá?

Kontaktná dermatitída nie je nákazlivá, pretože vzniká ako individuálna kožná reakcia na dráždivú látku alebo alergén. Dermatitída nie je infekčná a neprenáša sa z človeka na človeka kontaktom.

Dá sa kontaktná dermatitída liečiť doma?

Kontaktná dermatitída sa doma liečiť nedá, pretože ľudové prostriedky alebo lieky z lekárne bez lekárskeho predpisu môžu zhoršiť príznaky ochorenia, spôsobiť alergickú reakciu alebo vyvolať komplikácie, akými sú popáleniny, infekcia kože, sepsa. Kontaktnú dermatitídu môže od iných kožných ochorení odlíšiť len dermatológ po vyšetrení. Liečba závisí od príčin a stupňa poškodenia kože.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky, príčiny a liečba kontaktnej dermatitídy
Autor
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Dermatológ, trichológ.
Príznaky, príčiny a liečba kontaktnej dermatitídy
Článok preveril
MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Marek pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Je kontaktná dermatitída na penise nebezpečná?
Odpovedať
Dobrý deň. Kontaktná dermatitída na penise spôsobuje nepríjemné pocity a fyzické ťažkosti, preto by ste sa mali okamžite poradiť s dermatológom. Neliečená kožná reakcia sa bude rozširovať. Kontaktná dermatitída na penise môže vyvolať vznik balanopostitídy, t. j. zápalového ochorenia predkožky a hlavičky penisu, ktoré môže vyvolať nebezpečné komplikácie (fimóza hlavičky, zápal inguinálnych lymfatických uzlín, zúženie močovej trubice).
Eleonóra pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čo sa neodporúča robiť pri kontaktnej dermatitíde?
Odpovedať
Dobrý deň. Je prísne zakázané liečiť kontaktnú dermatitídu doma. Samoliečba môže zhoršiť príznaky a ochorenie skomplikovať (hnisanie, sepsa, zjazvenie). Vyhýbajte sa tepelnému a mechanickému pôsobeniu na pokožku (nenavštevovať sauny, kúpele, bazény, nekúpať sa v horúcej vode, netrieť a neškrabať postihnuté miesta, nepoužívať lufy). Pri alergickej kontaktnej dermatitíde by sa nemali konzumovať potraviny obsahujúce alergény (citrusové plody, čokoláda, mliečne výrobky, potraviny s farbivami a konzervačnými látkami).
Elenka pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho trvá liečba kontaktnej dermatitídy?
Odpovedať
Dobrý deň. V prípade včasného vyšetrenia dermatológom, nasadenia liečby a dodržiavania všetkých jeho odporúčaní v oblasti výživy a starostlivosti o pokožku sa kontaktná dermatitída lieči od 10 dní do jedného mesiaca (v závislosti od jej typu a zápalu). Aby sa predišlo recidíve alergickej kontaktnej dermatitídy, je potrebné identifikovať alergén a vyhýbať sa kontaktu s ním a držať hypoalergénnu diétu.
Sabína pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ktorý lekár sa špecializuje na liečbu kontaktnej dermatitídy?
Odpovedať
Dobrý deň. Kontaktná dermatitída je dermatologické ochorenie. Kožné patologické stavy diagnostikuje a lieči dermatológ.
Lolita pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Je kontaktná dermatitída pre deti nebezpečná?
Odpovedať
Dobrý deň. Hlavným znakom kontaktnej dermatitídy u detí je jej akútny priebeh s výraznými príznakmi (intenzívne svrbenie, silný opuch a bolestivosť postihnutého miesta, pálenie). Koža dieťaťa je citlivejšia a tenšia ako koža dospelého človeka a aj imunitná obrana kože je slabšia. Ak si dieťa vyrážku intenzívne škriabe, existuje vysoké riziko sekundárnej infekcie a vzniku otvorených rán a jaziev.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie