Logo
0800200000

Dermatitída u detí a dospelých

Dermatitída u detí a dospelých
Čítať 9 minút | Vytvorené: 5 máj 2023 | aktualizované: 1 jún 2023 | 3489 3489
Dermatitída je jedným z najčastejších ochorení, s ktorými sa dermatológovia stretávajú. Dermatitída označuje celú skupinu zápalov kože rôzneho charakteru.

Čo je to dermatitída?

Spoločným znakom dermatitídy je povrchový zápal kože. Termín ekzém môže označovať aj dermatitídu všeobecne alebo jej variant, atopickú dermatitídu.

Typy dermatitídy

Dermatitída sa vyskytuje u detí a dospelých. Zápal kože môže byť samostatným ochorením alebo dôsledkom porúch funkcie vnútorných orgánov.

Bez ohľadu na príčinu môže byť dermatitída akútna alebo chronická. Rozlišujeme nasledujúce typy dermatitídy:

  • atopická dermatitída;
  • kontaktná dermatitída;
  • seboroická dermatitída;
  • exfoliatívna dermatitída;
  • numulárna dermatitída;
  • dermatitída rúk a nôh;
  • neurodermatitída;
  • kŕčová dermatitída;
  • bulózna dermatitída.

Existuje aj samostatná skupina alergických dermatitíd. Alergický charakter môžu mať atopická a kontaktná dermatitída a aj chladová dermatitída. Alergická reakcia na slnečné žiarenie vedie k solárnej dermatitíde (vyrážky sa vyskytujú na odhalených miestach pokožky, ktoré nie sú chránené odevom alebo svetelnými filtrami).

Ako vyzerá dermatitída?

Kožná dermatitída sa prejavuje zmenami na pokožke, ktoré zvyčajne sprevádza svrbenie alebo bolesť. Zápal na pokožke môže byť lokálny alebo sa môže šíriť po celom povrchu tela.

Zapálená pokožka nielenže mení svoj vzhľad, ale prestáva plniť aj svoje funkcie (ochrannú, termoregulačnú). Dermatitídu sprevádzajú tieto kožné prejavy:

  • začervenanie;
  • opuch;
  • mokvanie;
  • tvorba chrást na povrchu zapálenej kože;
  • odlupovanie pokožky;
  • vyrážka (vo forme pľuzgierov alebo hrbolčekov).

Začervenanie, opuch a vyrážka sa častejšie vyskytuje pri akútnej dermatitíde, zatiaľ čo odlupovanie pokožky a svrbenie sú častejšie pri chronickom zápale kože. Každý typ dermatitídy sa vyznačuje vlastnými prejavmi. Počiatočné štádium atopickej dermatitídy sprevádza začervenanie a vyrážka, zatiaľ čo v akútnom období môže pokožka mokvať. Pri chronickom zápale atopickej dermatitídy je pokožka suchá a ochorenie sa prejavuje odlupovaním a zhrubnutím pokožky. Atopická dermatitída súvisí so svrbivou dermatitídou, pri ktorej sa na pokožke môžu objaviť stopy po škrabaní. Príklad atopickej dermatitídy pokožky je zobrazený na fotografii.

Atopická dermatitída na krku

Atopická dermatitída na krku

Kontaktná dermatitída sa prejavuje začervenaním v mieste kontaktu s dráždivou látkou, ktoré môže byť sprevádzané bolesťou. Kontaktná dermatitída je zobrazená na fotografii.

Kontaktná dermatitída na tele

Kontaktná dermatitída na tele

Seboroická dermatitída sa prejavuje lupinami a suchými žltkastými chrastami na postihnutej pokožke. Na fotografii je zobrazená seboroická dermatitída.

Seboroická dermatitída

Seboroická dermatitída

Alergická dermatitída sa prejavuje žihľavkou, vyrážkou v podobe červených škvŕn, ktorá je sprevádzaná svrbením. Príklad alergickej dermatitídy je zobrazený na fotografii.

Alergická dermatitída

Alergická dermatitída

Kde sa môže vyskytnúť dermatitída?

Dermatitída sa môže vyskytnúť na kdekoľvek: na tvári, tele, rukách a nohách a na pokožke hlavy. Každý typ dermatitídy má svoju vlastnú lokalizáciu.

Atopická dermatitída u dojčiat a detí počas prvých dvoch rokov života sa zvyčajne prejavuje ako vyrážka na tvári, krku a rukách a nohách (predkoleniach a predlaktiach). Atopická dermatitída u detí starších ako 2 - 3 roky a dospelých sa zvyčajne objavuje na krku a na ohybných plochách rúk a nôh (v oblasti lakťov a šliach pod kolenami). Kontaktná dermatitída sa môže vyskytnúť na ktorejkoľvek oblasti kože, ale najčastejšie na rukách.

Seboroická dermatitída sa môže vyskytnúť na pokožke hlavy, za ušami, na tvári, hrudníku a medzi lopatkami. Seboroická dermatitída na tvári sa zvyčajne objavuje na obočí, pozdĺž línie vlasov a na krídlach nosa.

Kŕčová dermatitída sa objavuje na koži nad kŕčovými žilami (často na boku holene). Kŕčová dermatitída sa prejavuje ako svrbivá vyrážka, ktorá sa pri traumatizácii môže infikovať a spôsobiť zle sa hojacie vredy. Kŕčová dermatitída je spôsobená zadržiavaním tekutín a zhoršenou výživou kože v oblasti kŕčových žíl.

Periorálna dermatitída je zápal kože v okolí úst. Periorálna dermatitída sa zvyčajne prejavuje pustulóznou vyrážkou alebo dermatitídou podobnou rosacei (začervenanie) a je dôsledkom akné.

Dermatitída na penise u mužov a na pyskoch ohanbia u žien môže byť dôsledkom sexuálne prenosných infekcií, a preto si vyžaduje konzultáciu s urológom (u mužov) alebo gynekológom (u žien). Dermatitída v oblasti konečníka a análneho otvoru sa môže vyskytnúť pri proktologických ochoreniach, akými sú análna trhlina, análna fistula, hemoroidy. Ak sa v oblasti konečníka vyskytne zápal, je potrebné vyhľadať pomoc proktológa.

Príčiny vzniku dermatitídy

Dermatitídu môžu spôsobiť alergie, dráždivé látky, kožné infekcie alebo vnútorné ochorenia. Každý typ dermatitídy má svoju vlastnú príčinu a mechanizmus vzniku.

Príčiny dermatitídy

Príčiny dermatitídy

Neexistuje iba jedna príčina atopickej dermatitídy. K vzniku atopickej dermatitídy prispieva:

  • genetická predispozícia;
  • alergie;
  • znížené ochranné vlastnosti kože;
  • faktory životného prostredia.

Osobitnou formou atopickej dermatitídy je neurodermatitída - nervová dermatitída. Vyrážka pri neurodermatitíde vzniká v dôsledku stresu alebo psychického napätia. Príklad neurologickej dermatitídy je zobrazený na fotografii.

Neurologická dermatitída

Neurologická dermatitída

Alergická dermatitída je spôsobená individuálnou citlivosťou na cudzie bielkovinové molekuly (alergény). Alergény sa môžu do ľudského tela dostať potravou, vdychovaným vzduchom, uhryznutím zvieraťom alebo priamym kontaktom s pokožkou. Blšia dermatitída je typ alergickej reakcie na blšie uhryznutie.

Dermatitída rúk a nôh nie je samostatné ochorenie, ale vyskytuje sa ako príznak iných ochorení. Herpetiformná dermatitída (vyrážka podobná pľuzgierom) na dlaniach a chodidlách je zvyčajne spôsobená enterovírusovou infekciou. Dermatitída rúk a nôh sa môže vyskytnúť aj pri psoriáze.

Dermatitídu chodidiel môžu spôsobiť aj plesňové infekcie. Príklad plesňovej dermatitídy je zobrazený na fotografii.

Plesňová dermatitída

Plesňová dermatitída

Bulóznu dermatitídu môže spôsobiť bakteriálna infekcia kože a spálenie od slnka. Bulózna dermatitída sa vyskytuje aj v dôsledku závažnej alergickej reakcie - toxodermie. Na fotografii je zobrazená infekčná bulózna dermatitída.

Infekčná dermatitída

Infekčná dermatitída

Dermatitída u detí

Dermatitída sa môže vyskytnúť nielen u dospelých, ale aj u detí. Deti sú náchylné na rôzne typy zápalov kože: atopickú, seboroickú, alergickú a kontaktnú dermatitídu. Atopická dermatitída u detí je najčastejším kožným ochorením.

U detí sa môže vyskytnúť aj seboroická dermatitída. Seboroická dermatitída na hlave sa môže objaviť hneď po narodení vo forme žltkastých chrást na pokožke hlavy. Pediater môže na liečbu ochorenia predpísať špeciálne liečebné šampóny.

Osobitnou formou zápalu kože u detí je plienková dermatitída. Plienková dermatitída vzniká u detí v prvom roku života a prejavuje sa ako dermatitída sliznice, ktorá spôsobuje začervenanie a vyrážky v oblasti slabín a zadku, ktoré sú spôsobené zvýšenou vlhkosťou v tejto oblasti.

Ako sa lieči dermatitída?

Dermatitídu lieči dermatológ. Liečba zápalu kože je komplexná a zahŕňa nielen lieky, ale aj výber správnej starostlivosti o pokožku, stravu a kozmetické ošetrenie pokožky.

Starostlivosť o pokožku pri dermatitíde zahŕňa výber liečebnej kozmetiky na čistenie a hydratáciu pokožky. Kozmetika sa vyberá po konzultácii s dermatológom v závislosti od diagnózy.

Pri dermatitíde sa môže odporučiť dodržiavať diétu. Diéta pri atopickej dermatitíde vylučuje konzumáciu rýb, vajec, morských plodov a orechov, ako aj potravín, na ktoré bola zistená individuálna citlivosť. Diéta pri atopickej dermatitíde je potrebná aj pri potravinových alergiách.

Na zlepšenie stavu pokožky sa môže ako kozmetický postup odporučiť plazmalifting. Plazmalifting je procedúra, pri ktorej sa vstrekuje vlastná krvná plazma do kože. Plazmalifting pri dermatitíde pomáha hydratovať pokožku a obnoviť jej prirodzenú obranyschopnosť.

Liečba dermatitídy liekmi

Liečba dermatitídy zahŕňa predpisovanie antialergických liekov, lokálnych hormonálnych mastí s protizápalovými účinkami a keratolytických látok. Na liečbu seboroickej dermatitídy sa môžu predpísať aj antimykotické masti.

V niektorých prípadoch sa pri dermatitíde môže odporučiť užívanie vitamínov (A, B, D), ktoré určí lekár. Vitamín A (retinol) sa pri dermatitíde môže užívať perorálne vo forme tabliet alebo lokálne vo forme krémov, sér a emulzií.

Rozdiel medzi dermatitídou a seboreou

Seborea je ochorenie, pri ktorom sa v nadmernom množstve produkuje kožný maz a ktoré spôsobuje akné. Seboroická dermatitída je typ dermatitídy, ktorá je spôsobená plesňovou infekciou a postihuje oblasti kože s veľkým počtom mazových žliaz. Seborea a seboroická dermatitída sa prejavujú odlišne. Kým seboroická dermatitída sa prejavuje žltkastými chrastami na koži, seborea spôsobuje mastnú lesklú pokožku a pľuzgierovité vyrážky.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Dermatitída u detí a dospelých - Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo vyvoláva zhoršenie atopickej dermatitídy?

Exacerbácie atopickej dermatitídy sa častejšie vyskytujú na jeseň a v zime a počas vykurovacej sezóny, keď je pokožka vystavená suchému vzduchu a chladu. Atopickú dermatitídu môžu vyvolať aj kozmetické výrobky, hrubé tkaniny, mechanické poškodenie pokožky a potraviny spôsobujúce alergie.

2. Môžem piť kávu pri atopickej dermatitíde?

Pri atopickej dermatitíde môžete piť kávu. Výnimkou sú prípady individuálnej neznášanlivosti kofeínu alebo zložiek kávových nápojov (napr. mlieka).

3. Ako dlho trvá atopická dermatitída u dojčiat?

Trvanie exacerbácie atopickej dermatitídy u dojčaťa je individuálne. Pre čo najrýchlejšie odstránenie príznakov je potrebné vyšetrenie u pediatra alebo dermatológa a dodržiavanie pokynov lekára, akými sú správna starostlivosť o pokožku dieťaťa a v prípade potreby užívanie liekov predpísaných lekárom.

4. Aké nebezpečenstvo predstavuje atopická dermatitída u dospelých?

Atopická dermatitída u dospelých vedie k estetickému poškodeniu pokožky a môže spôsobiť chronický stres. Rozškrabanie pokožky pri atopickej dermatitíde môže vyvolať infekcie a komplikácie.

5. Dá sa dermatitída liečiť ľudovými prostriedkami?

Dermatitídu nemožno liečiť ľudovými prostriedkami. Príčinu zápalu kože môže určiť iba dermatológ, ktorý po vizuálnom vyšetrení pokožky stanoví presnú diagnózu. Rýchlo liečiť a zabrániť zhoršeniu dermatitídy je možné odstránením príčiny ochorenia.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Dermatitída u detí a dospelých
Lekár - dermatológ, trichológ.
Dermatitída u detí a dospelých
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Natália pred 11 mesiacmi
Ako správne čistiť pokožku pri atopickej dermatitíde?
Odpovedať
Pri atopickej dermatitíde by sa mala uprednostniť rýchla sprcha. Dlhé namáčanie v teplom kúpeli a intenzívne mechanické čistenie hubkou sú kontraindikované. Prípravky na čistenie pokožky by mali byť testované a určené na atopickú pokožku. Pokožku by ste mali utierať mäkkým uterákom.
Gabriela pred 11 mesiacmi
Môj manžel má seboroickú dermatitídu a bojím sa, že sa od neho nakazím. Je seboroická dermatitída nákazlivá?
Odpovedať
Hoci je seboroická dermatitída spôsobená plesňovou infekciou, nie je nákazlivá a nemôže sa prenášať z človeka na človeka. Kvasinky, ktoré spôsobujú seboroickú dermatitídu, sú oportúnne patogény a bežne sa nachádzajú na pokožke zdravého človeka.
Mária pred 11 mesiacmi
Už šesť mesiacov trpím seboroickou dermatitídou. Môj lekár mi predpísal masť, ale nedal mi žiadne rady týkajúce sa stravy. Mala by som pri seboroickej dermatitíde dodržiavať diétu?
Odpovedať
Seboroickú dermatitídu spôsobuje plesňová infekcia kože. Produkcia mazu zohráva sekundárnu úlohu. Diéta nemá žiadny vplyv na priebeh seboroickej dermatitídy, a preto sa na liečbu nepredpisuje.
Sabina pred 11 mesiacmi
Dá sa atopická dermatitída vyliečiť?
Odpovedať
Príznaky a exacerbácie atopickej dermatitídy sa zvyčajne v dospelosti výrazne zmiernia. Riziko pretrvávania atopickej dermatitídy do dospelosti je vyššie u ľudí so sprievodnými alergiami (alergická nádcha, bronchiálna astma). Exacerbáciám atopickej dermatitídy možno predchádzať pravidelnou starostlivosťou o pokožku a používaním prípravkov na atopickú pokožku.
Lenka pred 11 mesiacmi
Môže sa na liečbu alergickej dermatitídy tváre použiť hormonálna masť?
Odpovedať
Hormonálne masti sa používajú pri alergickej dermatitíde na zníženie zápalu a svrbenia. Na určenie presnej príčiny dermatitídy a výber liečby je potrebné obrátiť sa na dermatológa alebo alergológa. Vo väčšine prípadov sa liečba alergie neobmedzuje na lokálnu liečbu a vyžaduje si perorálne lieky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.