0800200000

Čo signalizujú červené znamienka na tele?

Čo signalizujú červené znamienka na tele?
terapia
aktualizované: 21 July 2024
Čítať 6 minút Zverejnené: 21 November 2022 60038
Červené znamienka (angiómy) sú cievne výrastky s priemerom od niekoľkých milimetrov do niekoľkých centimetrov. Angiómy sa najčastejšie objavujú počas vnútromaternicového vývoja plodu (vrodené angiómy), no môžu sa objaviť aj po narodení.

Malé červené znamienka sa môžu vyskytovať na bruchu, rukách, nohách, chrbte, hrudníku, tvári, krku, ale aj na vnútorných orgánoch. V závislosti od tvaru rozlišujeme tri typy červených znamienok: bodkovité, kavernózne a hviezdicovité.

Prečo sa na tele objavujú červené znamienka?

Červené znamienka sú spôsobené veľkým počtom mikroskopických krvných ciev (hemangiómy) a lymfatických ciev (lymfangiómy). Hlavnou príčinou vzniku červených znamienok je dysfunkcia obehového a lymfatického systému.

Prečo sa objavujú červené znamienka

Prečo sa objavujú červené znamienka

Rozlišujeme tieto typy angiómov:

Typy angiómov

Typy angiómov podľa morfologickej štruktúry

hemangiómy, ktoré vznikajú z krvných ciev

lymfangiómy, ktoré vznikajú z lymfatických ciev

Typy angiómov podľa bunkovej štruktúry

monomorfné, ktoré vznikajú z rovnakého typu buniek

polymorfné, ktoré sú tvorené z niekoľkých typov buniek

Typy angiómov podľa typu

jednoduchý (kapilárny) angióm — vzniká rozrastaním kapilár

rozvetvený angióm — rozvetvená sieť rozšírených kapilár

kavernózny angióm — široké pórovité dutiny vyplnené krvou

kombinovaný angióm — kombinácia kavernózneho a jednoduchého typu

Typy angiómov podľa lokalizácie

chrbtica — vyskytujú sa prevažne v hrudnej a v krčnej oblasti chrbtice, postihujú jeden alebo viac stavcov

koža — červené znamienka na tele

mozog — cievne angiómy v mozgovej hmote

pečeň — lokalizované v rôznych častiach orgánu, jednotlivé alebo viacpočetné cievne novotvary.

obličky — angiómy vznikajú zo žíl a tepien, ktoré vyživujú orgán.

Medzi príčiny vzniku angiómov na tele patria:

  • hormonálne zmeny u žien (počas tehotenstva, užívanie perorálnej antikoncepcie);
  • poranenia kože;
  • genetické vlastnosti tela;
  • ochorenia gastrointestinálneho traktu, pečene a pankreasu;
  • dlhodobé vystavovanie sa slnku a časté používanie solárií.

Čo znamenajú červené znamienka na tele?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ak sa na tele objavia červené znamienka, môže ísť o jednoduchú kozmetickú chybu alebo patologické procesy prebiehajúce v tele. V niektorých prípadoch svedčí výskyt angiómov o nesprávnom stravovaní, nadmernom vystavovaní sa slnku a prítomnosti škodlivých látok v organizme.

Červené bodky pripomínajúce znamienka môžu poukazovať na zvýšenie hladiny estrogénu v tele, poruchy pečene a zvýšenie inzulínu v krvi. Okrem toho sa v niektorých prípadoch angiómy objavujú ako reakcia na nedostatok jódu, horčíka, chrómu a vitamínov C a K.

Čo je potrebné robiť, ak sa na tele objavia červené znamienka?

Ak sa červené znamienka na tele objavujú vo veľkom počte, zväčšujú sa alebo boli traumatizované je potrebné sa obrátiť na dermatológa. Diagnostika angiómov, ktoré sa nachádzajú na povrchu kože, sa zvyčajne vykonáva vizuálnou kontrolou a palpáciou.

Ak existuje podozrenie na prítomnosť červených znamienok na vnútorných orgánoch, je na ich odhalenie potrebné absolvovať ďalšie testy. Skeletálne angiómy sa zisťujú pomocou röntgenových snímok chrbtice, rebier, panvy, kostí a lebky. Angiografia (kontrastné röntgenové vyšetrenie ciev) môže odhaliť červené znamienka v pľúcach, obličkách, mozgu a iných vnútorných orgánoch. Štruktúra a umiestnenie angiómu sa určuje ultrazvukovým vyšetrením.

Po diagnostike dermatológ určí či je potrebné červené znamienko liečiť. Absolútnou indikáciou na odstránenie červených znamienok je napríklad ich rýchly rast. Ďalšími indikáciami na liečbu angiómov sú:

  • lokalizácia v oblasti krku a hlavy;
  • porucha funkcie vnútorného orgánu, v ktorom sa angióm nachádza;
  • rozsiahle poškodenie tkaniva v okolí červeného znamienka.

Liečba červených znamienok spočíva v ich odstránení, ktoré je možné vykonať rôznymi spôsobmi. Medzi metódy liečby angiómov patria:

  • laserová terapia (informácia je určená len na informačné účely, tento zákrok sa na našej klinike nevykonáva);
  • metóda rádiových vĺn;
  • kryoterapia (odstránenie angiómov tekutým dusíkom);
  • diatermická elektrokoagulácia (kauterizácia elektrickým prúdom);
  • hormonálna liečba;
  • podviazanie tepien, ktoré angióm vyživujú;
  • chirurgická liečba.

Účinnú liečbu červených znamienok môže predpísať iba dermatológ. Liečba angiómov ľudovými prostriedkami sa neodporúča.

Sú červené znamienka nebezpečné?

Na rozdiel od melanómu (zhubného nádoru) sú angiómy nezhubné. Ojedinelé červené znamienko na tele, ktoré sa nezväčšuje ani nespôsobuje nepríjemné pocity, si nevyžaduje liečbu a nie je nebezpečné. 

V niektorých prípadoch však môžu červené znamienka viesť ku komplikáciám. V závislosti od umiestnenia môžu vnútorné angiómy spôsobovať dýchavičnosť, ťažkosti s dýchaním, epilepsiu, poruchy zraku a sluchu. Angiómy môžu viesť ku komplikáciám v prípade, že:

  • červené znamienko rastie;
  • sa môže znamienko traumatizovať;
  • sa na tele vyskytuje veľa červených znamienok;
  • sa znamienko zmení na zhubný výrastok.

Prevencia vzniku červených znamienok

Vzniku vrodených angiómom sa zabrániť nedá. Vrodené červené materské znamienko u dieťaťa je vo väčšine prípadov krátkodobý výrastok a zmizne do 5-7 rokov. Ak sa dieťa nesťažuje na bolesť alebo svrbenie v oblasti angiómu, nie je dôvod na paniku. Aby sa predišlo vzniku angiómov po pôrode, je potrebné dodržiavať tieto odporúčania:

  • vyhýbať sa nadmernému vystavovaniu priamemu slnečnému žiareniu a častým návštevám solária;
  • zdravo sa stravovať a dodržiavať spánkový režim;
  • viesť zdravý životný štýl.

Ak sa vám na tele objaví červené znamienko, je dôležité sledovať jeho rast a pri prvých príznakoch poškodenia alebo zmeny jeho veľkosti, je potrebné obrátiť sa na dermatológa. Pri včasnej návšteve lekára, je možné predísť komplikáciám a v prípade potreby včas začať s liečbou.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo signalizujú červené znamienka na tele?
Čo signalizujú červené znamienka na tele?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Prečo rastie červené znamienko?

Zmeny farby, veľkosti alebo obrysu červeného znamienka môžu poukazovať na zmenu z nezhubného znamienka na zhubné. Ak sa zmení vzhľad znamienka, je potrebné navštíviť dermatológa, aby vylúčil riziko rakoviny kože. Lekár znamienko vyšetrí a v prípade potreby odoberie biopsiu (vzorku buniek na vyšetrenie) a vyberie spôsob jeho odstránenia.

Môžu sa červené znamienka vypaľovať lastovičníkom?

Červené znamienka by sa nemali kauterizovať z dôvodu riziku popálenia a poškodenia kože. Použitie lastovičníka môže mať za následok otvorenú ranu na výrastku alebo v jeho blízkosti a zvýšiť tak riziko vzniku infekcie. V prípade, že sa na tele objaví červené znamienko, je potrebné sa poradiť s dermatológom, ktorý po vyšetrení výrastku rozhodne o spôsobe jeho odstránenia.

Ako odlíšiť zhubné znamienko od nezhubného?

Malígne znamienka sa vyznačujú asymetriou, nejasnými, neostrými alebo nepravidelnými okrajmi a zväčšovaním. Aj zmena farby, praskanie, tvorba chrást, odlupovanie a krvácanie môže znamenať, že sa nezhubné znamienko zmenilo na zhubné. Ak znamienko rastie alebo sa mení, je potrebné sa objednať na vyšetrenie k dermatológovi, aby vylúčil riziko zhubného ochorenia a znamienko odstránil.

Prečo sa počas tehotenstva objavujú červené znamienka?

Počas tehotenstva dochádza v tele k hormonálnym zmenám, ktoré ovplyvňujú pokožku a vlasy. V dôsledku kolísania estrogénu a progesterónu sa môžu objaviť červené znamienka a staré výrastky sa môžu zmeniť. U tehotných žien môžu červené znamienka začať rásť alebo zmeniť farbu, čo je vo väčšine prípadov normálne.

Dajú sa červené znamienka vytlačiť?

Červené znamienka by ste si nemali vytláčať alebo vyrezávať sami, kvôli riziku infekcie otvorenej rany. Dermatológ môže po vyšetrení výrastku červené znamienko odstrániť. Lekár vám navrhne bezpečné a bezbolestné spôsoby odstránenia znamienka, pri ktorých je riziko komplikácií minimálne.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo signalizujú červené znamienka na tele?
Autor
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Dermatológ, trichológ.
Čo signalizujú červené znamienka na tele?
Článok preveril
MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Karina pred 1 rokom
Dobrý deň, moja babka má na ruke hnedé znamienko (v priemere nepresahuje jeden centimeter). Nedávno však začalo meniť farbu. Čo to znamená, ak sa znamienko zmení farbu na červenú? Aké príznaky môžu naznačovať zhubné znamienko?
Odpovedať
Dobrý deň, znamienko môže sčervenať v dôsledku vystavenia chemikáliám, podnebiu, infekčným chorobám a pri mechanickom poškodení. Zhubné znamienka môžu byť sprevádzané asymetriou novotvaru, zmenou jeho farby z červenej na čiernu, nerovnými okrajmi a zväčšením veľkosti novotvaru.
Zlatan pred 1 rokom
Dobrý večer. Nikdy som nemal na tele papilómy, bradavice a ani znamieka. No nedávno som si našiel na krku znamienko. Povedz mi, aké testy treba podstúpiť pri danom probléme, alebo mám najskôr navštíviť kožného lekára?
Odpovedať
Dobrý večer, ak ste si našli nové znamienko, je potrebné poradiť sa s dermatológom. Lekár novotvar vyšetrí a v prípade potreby vás pošle na vyšetrenia. Pred odstránením znamienka budete možno potrebovať klinický test krvi a moču, testy na infekcie a koaguláciu a biochemický krvný test. Pred samotnou návštevou dermatológa nie je potrebné podstupovať testy.
Lujza pred 1 rokom
Dobrý deň, už dlhšiu dobu mám niekoľko ružovo-červených znamienok, neboleli ma a ani mi nespôsobovali nepohodlie. V poslednom čase ma však začali svrbieť. Prečo ma znamienko svrbí?
Odpovedať
Dobrý deň, svrbenie a bolesť v znamienku môže naznačovať rozdelenie buniek nevusu a zmenu novotvaru z nezhubného na zhubný. Na vylúčenie rakoviny a určenie príčiny svrbenia v oblasti, kde sa nachádzajú znamienka, je potrebné navštíviť dermatológa.
Sofia pred 1 rokom
Dobrý deň, tuto zimu plánujeme ísť na dovolenku a zaujímalo by ma či je možné sa opaľovať s materskými znamienkami? Alebo je lepšie ich chrániť pred slnečným žiarením? Musím pred dovolenkou navštíviť dermatológa?
Odpovedať
Dobrý deň, pri znamienkach, rovnako ako pri iných výrastkoch (napríklad papilómy), je lepšie sa nevystavovať slnečným lúčom. Pod vplyvom slnečného žiarenia začína aktívna syntéza melanínu kožnými bunkami, čo môže zvýšiť riziko výskytu nových materských znamienok alebo môže dôjsť k zmene existujúceho novotvaru z nezhubného na zhubný.
Michal pred 1 rokom
Dobrý deň, už viac ako desať rokov mám malú červenú značku na chrbte. Pred pár mesiacmi som si začal všímať, že sa zväčšuje a mení farbu. Dnes znamienko začalo krvácať. Čo robiť, ak znamienko krváca?
Odpovedať
Dobrý deň, krvácanie zo znamienka môžete zastaviť antiseptikom. Na daný účel je potrebné vatový tampón navlhčiť prípravkom a pritlačiť ho k rane. Tampón musíte držať, kým sa krvácanie úplne nezastaví. Na vylúčenie ďalších problémov sa odporúča konzultácia s dermatológom.
Andrej pred 1 rokom
Dobrý deň, pred tromi dňami mi odstránili znamienko tekutým dusíkom. Miesto, kde predtým bolo znamienko, ma trochu svrbí a je začervenané. Viete mi povedať, kedy po odstránení znamienka zmizne červený fľak?
Odpovedať
Dobrý deň, po odstránení znamienka sa do troch až štyroch hodín na rane objaví pevná kôrka. O pár hodín neskôr miesto, kde predtým bolo znamienko, opuchne a sčervenie, čo je normálna reakcia tela. Červená škvrna po odstránení znamienka zvyčajne zmizne za 14-30 dní.
Jaroslav pred 1 rokom
Dobrý deň, na tele mám tri červené materské znamienka, ktoré plánujem odstrániť. Dermatológ mi na odstránenie daného problému poradil podstúpiť kryoterapiu. Chcel by som zistiť, či je možné odstrániť materské znamienko laserom alebo jedinou možnosťou je zmrazenie tekutým dusíkom?
Odpovedať
Dobrý deň, materské znamienka sa dajú odstrániť laserom. Táto možnosť je bezbolestným a bezkrvným spôsob liečby daného problému. Počas procedúry lekár nasmeruje laserový lúč a vypáli výrastok bez ovplyvnenia zdravého tkaniva.
Eunika pred 1 rokom
Dobrý deň, na ramene mám veľký červené znamienko, s ktorým na jeseň a v zime neustále prichádzam do kontaktu pri obliekaní teplého oblečenia. Znamienko ma veľmi trápi a chcem sa ho zbaviť. Povedz mi, čo sa stane, ak sa znamienko odtrhne?
Odpovedať
Dobrý deň, ak ste materské znamienko odtrhne, musíte poškodenú oblasť ošetriť peroxidom vodíka alebo inými dezinfekčnými prostriedkami. Ak pociťujete bolesť a pozorujete začervenania alebo svrbenia, mali by ste sa poradiť s dermatológom.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie