Logo
0800200000

Prečo sa mílie objavujú a ako ich odstrániť?

Prečo sa mílie objavujú a ako ich odstrániť?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 22 december 2023 | aktualizované: 22 december 2023 | 4591 4591
Mílie (biele pupienky) sú nezhubné novotvary kože, ktoré vznikajú disfunkciou mazových žliaz. Na odstránenie mílii sa špecializuje dermatológ.

Čo sú to mílie?

Mílie (biele pupienky) sú biele podkožné vyrážky nachádzajúce sa v kanálikoch mazových žliaz. Biele pupienky sú najčastejšie lokalizované na tvári a spôsobujú kozmetický defekt kože. Novotvary sa tvoria vo vrchných vrstvách epidermy, vyplnených bielkovinou (keratínom), rohovinovými šupinkami a kožným mazom. Mílie na tvári nie sú nákazlivé a neprenášajú sa z človeka na človeka. Ženy a mladiství sú náchylnejší na výskyt bielych bodiek v dôsledku hormonálnych výkyvov v organizme.

Ako vyzerajú mílie?

Mílie vyzerajú ako biele alebo žlté hrbolčeky, ktoré môžu mať jeden až tri milimetre a nachádzajú sa pod kožou. Biele podkožné pupienky majú oválny alebo okrúhly tvar a jasné obrysy, pričom svojím vzhľadom pripomínajú zrnko prosa. Mílie sa zvyčajne objavujú na tvári. Mílie sa môžu objaviť:

  • pod očami;
  • na čele;
  • na perách;
  • v okolí brady;
  • na nose;
  • na očných viečkach;
  • tvári;
  • na spánkoch.

Menej často sa mílie objavujú na penise, chrbte, bruchu, končatinách. Biele pupienky sa môžu nachádzať aj na sliznici pier. Na fotografii sú zobrazené mílie.

Mílie na tvári

Mílie na tvári

Príčiny vzniku mílií

Mílie na tvári vznikajú v dôsledku upchatia mazových žliaz a nadmernej produkcie sebumu (kožného mazu). Mílie u novorodencov sa objavujú v dôsledku dedičnej predispozície a aktívnej tvorby mazových žliaz a samé vymiznú do jedného alebo dvoch mesiacov. Medzi príčiny vzniku mílií u dospelých patrí:

  • používanie nekvalitnej a dekoratívnej kozmetiky;
  • hormonálne poruchy;
  • nesprávna strava (konzumácia mastných a pikantných jedál);
  • mechanické poranenia kože;
  • dlhodobé užívanie steroidných liekov;
  • seborea (hyperfunkcia mazových žliaz);
  • porucha vodnej nerovnováhy kože;
  • hyperkeratóza (zhrubnutie rohovej vrstvy epidermy);
  • dlhodobé vystavenie kože ultrafialovému žiareniu;
  • ochorenia gastrointestinálneho traktu (syndróm dráždivého čreva, cholecystitída);
  • nedostatok vitamínu A;
  • nesprávne používanie peelingu a chemické čistenie pokožky;
  • predispozícia k akné.

Mílie u detí sa môžu objaviť pri nedostatočnej hygiene a nedostatočnej starostlivosti o pokožku. Biele bodky na tvári sa môžu objaviť u dospievajúcich v dôsledku hormonálnych zmien v tele.

Typy mílií

Rozlišujeme primárne a sekundárne mílie. Primárne mílie vznikajú v dôsledku genetickej predispozície k zvýšenej činnosti mazových žliaz. Sekundárne mílie vznikajú v dôsledku traumatizácie pokožky, pôsobenia agresívnych faktorov (po čistení alebo chemickom peelingu pleti, ultrafialového žiarenia). Medzi ďalšie typy mílií zaraďujeme:

  • epidermálne — nachádzajú sa vo vrchných vrstvách epidermy, vznikajú v dôsledku znečistenia kožných pórov keratínovými bunkami;
  • dermálne — lokalizované v hlbokých vrstvách kože, vznikajú v dôsledku nahromadenia nadmerného množstva kolagénu, môžu mať žltý odtieň;
  • miliárne — početné zhluky bielych pupienkov, ktoré sa tvoria najmä pod očami a na lícach;
  • mazové — malé útvary (do jedného až dvoch milimetrov), ktoré vznikajú v dôsledku intenzívneho vylučovania kožného mazu. Mazové pupienky môžu byť biele alebo žlté a sú lokalizované pod očami.

Mílie sa môžu vyskytnúť dočasne, ale aj natrvalo. Dočasné biele bodky sa objavujú u novorodencov a prechádzajú nezávisle od vývoja mazových žliaz. Trvalé mílie sa objavujú v každom veku pri metabolických poruchách a hormonálnej nerovnováhe, vyžadujú si liečbu a odstránenie.

Aký je rozdiel medzi míliami, komedónmi a lipómami?

Komedóny (čierne alebo biele bodky) vznikajú v dôsledku upchatia vlasových folikulov a kanálikov mazových žliaz a majú otvorené póry. Mílie sa tvoria vo vrchných vrstvách kože, nepostihujú vlasové folikuly, majú pevný obal a uzavreté póry. Tukové uzlíky (lipómy) môžu dosahovať veľkosť 1 až 10 centimetrov, zatiaľ čo priemer mílie nepresahuje tri milimetre. Lipómy sú vyplnené najmä kožným tukom, zatiaľ čo mílie obsahujú keratín a zrohovatené bunky.

Ktorý lekár sa špecializuje na liečbu mílií?

Na liečbu mílií sa špecializuje dermatológ. Lekár vykoná vyšetrenie, vypočuje si pacientove ťažkosti a predpíše ďalšie vyšetrenia. Mílie sa zvyčajne diagnostikujú vizuálnou kontrolou, no dermatológ môže predpísať aj dermatoskopiu (vyšetrenie kože pomocou zväčšovacieho prístroja). Pri podozrení na hormonálne príčiny, lekár predpíše vyšetrenie krvi na pohlavné hormóny. Na základe výsledkov vyšetrenia dermatológ stanoví spôsob liečby.

Ako sa zbaviť mílií?

Jednotlivé mílie sa dajú odstrániť prepichnutím ihlou alebo kyretážou (mechanickým čistením). Dermatológ otvorí obsah novotvaru, odstráni ho a ošetrí ho antiseptickým prostriedkom. Mílie je možné odstrániť aj:

  • kryoterapiou — vypálenie pupienkov tekutým dusíkom. Postihnuté oblasti kože sa zmrazia, čo vedie k zničeniu novotvarov. Zákrok je bezbolestný a nevyžaduje si použitie anestézie;
  • elektrokoaguláciou — odstraňovanie mílií pôsobením elektrického prúdu. Na odstránenie bielych bodiek sa používa špeciálny prístroj (elektrokoagulátor), ktorý tepelne pôsobí na novotvar a úplne odstráni jeho obsah;
  • pomocou rádiových vĺn — odstránenie bielych škvŕn pomocou vysokofrekvenčných elektrických vĺn, ktoré ovplyvňujú len patologické bunky bez toho, aby zasiahli zdravé tkanivo;
  • laserom — odparovanie tekutiny z novotvaru pomocou laserových lúčov, ktoré nespôsobujú poranenie kože a urýchľujú hojenie. Laserové odstránenie je bezbolestné a rýchle (zákrok trvá približne 20 - 30 minút).

Na liečbu mílií a akné sa tiež používa chemický peeling a dermatologické fyzioterapeutické postupy (laser a fototerapia). Viacnásobné mílie sa odporúča odstraňovať laserom, pretože patrí medzi miniinvazívne techniky a urýchľuje hojenie kože. Naraz je možné odstrániť maximálne 10 novotvarov, aby nedošlo k disfunkcii mazových žliaz.

Počas rekonvalescencie (približne jeden až tri týždne) sa neodporúča navštevovať kúpele, bazény, sauny ani dlhý pobyt na slnku. Kontraindikáciami fyzikálnych procedúr v dermatológii sú onkologické ochorenia, tehotenstvo, diabetes mellitus a poruchy zrážania krvi.

Môžu sa mílie odstraňovať doma?

Biele bodky na tvári doma sa neodporúča sa odstraňovať. Pokusy o vytlačenie mílií môžu na pokožke zanechať červené škvrny a jazvy. Pri odstraňovaní mílií doma si môžete do rany zaniesť infekciu, ktorá vyvolá zápal. Bezpečná liečba mílií si vyžaduje konzultáciu s dermatológom, ktorý stanoví účinný spôsob odstránenia novotvaru.

Môžu mílie zmiznúť samé?

Mílie u novorodencov vymiznú samé po normalizácii mazových žliaz a u dospievajúcich zas po hormonálnej reštrukturalizácii organizmu. U dospelých mílie samé nezmiznú a zostávajú na tvári alebo na tele. Mílie si môžete nechať odstrániť pomocou miniinvazívnych metód (minimálny zásah do organizmu).

Čo môžu spôsobiť neodstránené mílie?

U novorodencov sa mílie nemusia odstraňovať, pretože časom zmiznú. Ak sa mílie u dospelých neodstránia, zostávajú na koži a vytvárajú kozmetický defekt.

Pupienky nebolia ani nesvrbia, ale ak sa traumatizujú, môže dôjsť k zápalu a zjazveniu kože a k vzniku nádorov (fibrómy, aterómy). Pupienky na očnom viečku môžu spôsobiť slzenie a rozmazané videnie. Prevenciou komplikácií pri výskyte mílií je ich liečba a odstránenie. V prípade začervenania a zápalu milií je, z dôvodu podozrenia na bakteriálnu infekciu, potrebné vyhľadať dermatológa.

Prevencia vzniku mílií

Prevencia vzniku bielych pupienkov by mala zahŕňať správnu starostlivosť o pleť (používanie čistiacich, tonizačných a hydratačných prípravkov). Odporúča sa vyberať kozmetiku, ktorá normalizuje činnosť mazových žliaz, a používať peelingy, ktoré exfoliujú zrohovatené kožné bunky. Medzi ďalšie spôsoby prevencie vzniku milií patrí:

  • správna výživa (vyhýbanie sa pikantným, sladkým a mastným jedlám);
  • mierna fyzická aktivita;
  • vzdanie sa zlozvykov (fajčenie a konzumácia alkoholu);
  • dodržiavanie hygienických pravidiel (čistenie pokožky dvakrát denne, nedotýkať sa tváre špinavými rukami);
  • používanie kvalitnej kozmetiky vhodnej pre váš typ pleti;
  • používanie opaľovacieho krému pri vystavení ultrafialovému žiareniu.

V prípade ochorení, ktoré vyvolávajú výskyt vyrážok, sa odporúča absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u špecializovaných lekárov (gastroenterológ, endokrinológ). Návšteva kozmetičky a profesionálne čistenie tváre môže tiež pomôcť predísť vzniku vyrážok.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo sa mílie objavujú a ako ich odstrániť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako odstrániť mílie pod očami doma?

Dermatológovia neodporúčajú odstraňovať mílie pod očami doma, pretože môže dôjsť k traumatizácii tenkej vrstvy kože. Pri odstraňovaní mílií doma si môžete do rany zaniesť infekciu, ktorá spôsobí zápal a opuch kože pod očami.

2. Dajú sa mílie odstrániť ľudovými prostriedkami?

Ľudové prostriedky sú pri liečbe mílií neúčinné. Mílie majú pevný obal a látky nepreniknú do stredu novotvaru. Na odstránenie mílií sa špecializuje dermatológ.

3. Pomáhajú kozmetické prípravky zbaviť sa mílií?

Kozmetické prípravky maz neodstránia, preto je potrebné, aby ho odstránil dermatológ. Používanie správnych kozmetických prípravkov pre váš typ pleti však môže pomôcť predchádzať vzniku bielych bodiek.

4. Prečo si nemôžem vytláčať mílie sama?

Mílie majú pevný obal a uzavreté póry, pokusy o ich vytlačenie môžu viesť k poraneniu kože a k jej zjazveniu. Po svojpomocnom vytlačení mílií môže dôjsť aj k nebezpečným infekčným ochoreniam (absces a sepsa).

5. Ako dlho trvá, kým mílie zmiznú?

U novorodencov mílie zvyčajne vymiznú do jedného mesiaca, ale u dospelých môžu zostať na koži až niekoľko rokov. Novotvary odstránené pomocou miniinvazívnych techník zmiznú do jedného až troch týždňov.

6. Môžu sa mílie prepichovať?

Mílie si sami neprepichujte, pretože bez potrebných nástrojov a dôkladnej dezinfekcie si môžete do rany zaniesť infekciu. Odstraňovať mílie by mal iba dermatológ, v opačnom prípade môže dôjsť k vzniku komplikácií.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prečo sa mílie objavujú a ako ich odstrániť?
Dermatológ, trichológ.
Prečo sa mílie objavujú a ako ich odstrániť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Olga pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môžu sa mílie objaviť po tetovaní?
Odpovedať
Dobrý deň. Biele bodky sa môžu objaviť po poranení kože a infekcii v rane. Pri tetovaní dochádza k mechanickému poškodeniu kože, ktoré môže spôsobiť podráždenie a vyrážky (z dôvodu nesterilného prostredia).
Petra pred 3 mesiacmi
Dobrý deň, prečo sa na tvári sedemročného dieťaťa objavujú mílie?
Odpovedať
Dobrý deň. Mílie u detí sa môžu objaviť v dôsledku genetickej predispozície, nevyváženej stravy a nedostatočnej hygieny pokožky. Biele bodky sa môžu objaviť aj u detí s ochoreniami tráviaceho traktu.
Nataliia pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Aká je najúčinnejšia masť na rýchle odstránenie mílií z tváre?
Odpovedať
Dobrý deň. Produkty na mílie z lekárne nepomáhajú zbaviť sa novotvarov, pretože biele hlavičky nemajú výstupné kanáliky a účinná látka do nich nepreniká. Po odstránení mílií môžete použiť protizápalovú masť, ktorá hojenie urýchli.
Marina pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Pomáha peeling proti míliám?
Odpovedať
Dobrý deň. Mílie je možné odstrániť chemickým peelingom, ktorý vykonáva dermatológ. Peelingové prostriedky na odstránenie bielych bodiek na tvári v domácich podmienkach sú neúčinné a neodstránia novotvary z pokožky.
Katarzyna pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Na perách mám biele bodky. Čo to môže byť?
Odpovedať
Dobrý deň. Biele bodky na perách môžu byť mílie. Vyrážky na perách sa môžu objaviť v dôsledku hormonálnych porúch, nevyváženej stravy alebo nesprávnej starostlivosti o pery.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.