0800200000

Lambliáza: príznaky, príčiny a metódy liečby

Lambliáza: príznaky, príčiny a metódy liečby
gastroenterológia
aktualizované: 28 August 2024
Čítať 14 minút Zverejnené: 28 August 2024 732
Lambliáza (giardióza) je črevná infekcia, ktorá každoročne postihuje viac ako 200 miliónov ľudí na celom svete. Postihuje 2 až 5 percent ľudí v rozvinutých krajinách a približne jednu tretinu ľudí v rozvojových krajinách.

Čo sú lamblie?

Lamblie (Lamblia intestinalis, Giardia lamblia alebo gardia) sú parazitické jednobunkové mikroorganizmy žijúce vo vode a na suchých povrchoch kontaminovaných výkalmi infikovaných ľudí a zvierat. Počas životného cyklu majú giardie striedavo formu trofozoitov a cýst.

Trofozoity sú pohyblivou formou lamblie, ktorá parazituje len v tenkom čreve ľudí alebo zvierat. Po prichytení na črevný epitel sa začnú intenzívne množiť delením.

Pohyblivé lamblie sa po preniknutí do hrubého čreva zmenia na cysty a prejdú do neaktívneho stavu. Cysty lamblie sa z hrubého čreva odstránia spolu s výkalmi a zostávajú neaktívne, kým sa nedostanú do tenkého čreva nového hostiteľa. Potom parazity opäť prechádzajú životným cyklom.

Čo je lambliáza?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Lambliáza (giardióza) je infekčné ochorenie tráviaceho traktu spôsobené lambliami. Miestom lokalizácie giardiózy v ľudskom tele je tenké črevo. Nebezpečenstvo ochorenia spočíva v schopnosti prebiehať bezpríznakovo, nadobudnúť chronickú formu a viesť ku komplikáciám rôznej závažnosti - od alergických reakcií až po poškodenie nervového systému.

Najčastejšie giardióza čreva postihuje deti do 4 rokov. Najvyšší výskyt ochorenia sa vyskytuje koncom leta a začiatkom jesene.

Ako sa prenáša lambliáza?

Lambliáza sa prenáša fekálno-orálnym prenosom. Cysty sa z tela infikovanej osoby vylučujú výkalmi a do tela nového hostiteľa sa dostávajú ústami - najčastejšie kontaminovanou vodou a potravinami.

Ďalším spôsobom nákazy lambliázou je kontaktný a domáci spôsob. Parazity sa môžu preniesť do potravinového traktu špinavými rukami z predmetov, s ktorými bola infikovaná osoba v kontakte (prebaľovací pult, držadlá toalety alebo kúpeľne, detské hračky). Osoby s vysokým rizikom nákazy giardiózou:

  • žiaci, študenti škôl a zamestnanci centier starostlivosti o deti;
  • ľudia, ktorí konzumujú neumyté ovocie a zeleninu a neprevarenú vodu;
  • rodinní príslušníci nakazenej osoby;
  • cestujúci, ktorí navštevujú regióny so zlými hygienickými podmienkami;
  • osoby, ktoré sa dostali do kontaktu s výkalmi pri análnom pohlavnom styku;
  • pacienti so zníženou imunitou;
  • turisti, ktorí pijú vodu z jazier, riek a malých prameňov;
  • ľudia, ktorí náhodne prehltnú vodu pri plávaní v otvorených vodných nádržiach.

V stolici infikovaného človeka sa denne môže vylúčiť 100 miliónov až 10 miliárd cýst. Lamblie zostávajú v stolici životaschopné až 5 týždňov. Na infekciu stačí, ak zdravý človek v potrave prehltne 10 cýst.

Ako sa prenáša lamblióza?

Ako sa prenáša lamblióza?

Je možné dostať lambliázu od zvierat?

Pravdepodobnosť nákazy lambliázou od psov alebo mačiek je nízka. Ľudia sú zvyčajne postihnutí iným typom lambliázy. Ak však máte domáce zviera, môžete urobiť niekoľko krokov na zníženie rizika nákazy. Bezpečnostné opatrenia na ochranu pred nakazením sa lambliázou od zvierat:

  • používanie rukavíc pri práci na záhradnom pozemku, aby sa zabránilo priamemu kontaktu s pôdou kontaminovanou výkalmi;
  • včasné odstránenie zvieracích výkalov z voľnej plochy;
  • pravidelné čistenie podstielok pre domáce mačky;
  • dezinfekcia povrchov v domácnosti, na ktorých zviera často sedí alebo leží;
  • dezinfekcia hračiek, misiek na vodu a krmivo, ktoré používa mačka alebo pes. 

Po dotyku domáceho zvieraťa a vecí, s ktorými prichádza do kontaktu, si dôkladne umyte ruky. Odporúča sa používať antibakteriálne mydlo a tečúcu vodu.

Aké sú príznaky lambliázy?

Príznaky lambliázy sa zvyčajne objavia 1 až 2 týždne po infekcii. Prvým príznakom lambliázy je hnačka, pri ktorej môže byť frekvencia stolice 2 až 5-krát denne. Ďalšie príznaky lambliázy u dospelých:

  • štipľavé a zapáchajúce výkaly;
  • vodnaté žlté výkaly s prímesou hlienu;
  • zvýšená tvorba plynov v čreve;
  • neustále dunenie v bruchu;
  • časté grganie, ktoré nie je spojené s príjmom potravy;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • znížená chuť do jedla;
  • bolesť a kŕče v hornej (pupočnej) časti brucha;
  • zvýšená únava a celková slabosť.

K uvedeným príznakom prítomnosti lambliázy v tele sa často pridáva zvýšená telesná teplota. U infikovanej osoby sa môže vyvinúť alergia na lamblie, ktorá sa prejavuje žihľavkou. Vyrážky pri lambliáze sú zvyčajne rozsiahle - šíria sa po celom tele. Vyrážky na koži s parazitmi, ktoré spôsobujú lambliázu, môžu svrbieť a olupovať sa.

Parazity narúšajú vstrebávanie živín (bielkovín, tukov a sacharidov) v črevách. Preto ďalším príznakom lambliázy v organizme môže byť náhly úbytok hmotnosti. 

Ako sa diagnostikuje lambliáza?

Pri úvodnej konzultácii odborník na infekčné choroby preštuduje anamnézu, analyzuje pacientove ťažkosti a predpíše laboratórnu diagnostiku na potvrdenie diagnózy. Detekciu cýst umožňuje mikroskopická analýza stolice na lambliázu. Pri akútnom priebehu ochorenia sa cysty začínajú vylučovať so stolicou 5 až 7 dní po objavení sa príznakov. Pri chronickej lambliáze sa nevylučujú každodenne, takže výsledok prvého vyšetrenia stolice na giardiózu môže byť negatívny. Na spresnenie klinického obrazu bude potrebné urobiť analýzy znova.

K vysoko účinným metódam laboratórnej diagnostiky patrí analýza stolice na giardiózu, vykonávaná polymerázovou reťazovou reakciou (PCR). Test umožňuje zistiť genetický materiál (DNA) giardií vo vzorke.

Ďalšou metódou diagnostiky lambliázy je krvný test na protilátky (imunoglobulíny). Sú to zlúčeniny plazmatických bielkovín, ktoré sa začínajú produkovať 2 až 4 týždne po infekcii, zabraňujú množeniu parazitov a neutralizujú toxíny, ktoré uvoľňujú. Test na protilátky proti lambliázu môže poukázať na akútnu alebo nedávnu infekciu.

Ako liečiť lambliázu?

Nie je vhodné začať liečbu giardiózy užívaním antiparazitík, pretože môžu spôsobiť toxicko-alergické komplikácie a zhoršenie príznakov ochorenia. Preto sa liečba lambliázy vykonáva v 3 etapách. 

Základný režim liečby lambliázy u dospelých

Etapa

Dĺžka trvania

Charakteristika

  1. etapa

1 až 2 týždne

Liečba lambliázy u dospelých začína zlepšením enzymatickej aktivity čreva a odstránením toxikózy. Pacientovi sa odporúča diétna liečba, ktorá zabezpečí obohatenie stravy o kaše, čerstvú zeleninu, sušené ovocie, chudé varené mäso a kefír. Konzumácia sacharidov by sa mala minimalizovať. Pomocou špeciálnej diéty je možné spomaliť proces rozmnožovania lambliázy v tenkom čreve.

Aj v 1. fáze liečby giardiózy sa predpisujú lieky-enterosorbenty, ktoré podporujú viazanie a vylučovanie toxínov z tela. Na zlepšenie trávenia a asimilácie živín sa uvádzajú enzýmy.

Diuretiká pri lambliáze pomáhajú aktivovať pečeň, urýchľujú odtok žlče a vylučovanie cýst spolu so stolicou. Predchádzať alergickým reakciám na lambliázu umožňujú antihistaminiká. Tieto lieky by sa mali užívať aj počas 2. a 3. etape liečby giardiózy.

  1. etapa

5-7 dní

Počas 2. etapy liečby sa pacientovi predpíšu antimikrobiálne antiprotozoálne lieky na lambliázu. Na profylaktické účely sa užívanie tabliet proti lambliáze odporúča všetkým členom rodiny žijúcim s infikovaným pacientom.

  1. etapa

2-3 týždne

V záverečnej etape liečby lambliázy sú indikované multivitamínové prípravky na zvýšenie imunity a zníženie rizika recidívy ochorenia. Prebiotiká a probiotiká sa predpisujú na prevenciu črevnej dysbiózy. 

Pri výrazných príznakoch syndrómu dráždivého čreva sa liečba lambliázy u dospelých dopĺňa liekmi, ktoré inhibujú peristaltiku. Pri silnej bolesti brucha môžu byť pacientovi predpísané antispazmodiká.

U tehotných žien je užívanie antiprotozoálnych liekov kontraindikované. U nich je optimálnou metódou liečby lambliázy nelieková liečba založená na príjme stravy. 

Môže lambliáza zmiznúť sama?

U mnohých pacientov lambliáza zmizne sama bez liečby. Zvyčajne príznaky infekcie zmiznú do 2 až 6 týždňov. Ak klinické príznaky ochorenia pretrvávajú vyšie mesiaca, odporúča sa vyhľadať lekára.

Čo je chronická lambliáza?

Chronická lambliáza sa diagnostikuje u pacientov, u ktorých sa príznaky ochorenia pravidelne prejavujú počas 3 mesiacov alebo dlhšie. Hlavné príznaky chronickej lambliázy:

  • striedanie hnačky a zápchy;
  • bolesť v pravom podrebrí, ktorá sa zvyšuje po konzumácii mastných jedál;
  • alergická nádcha;
  • opuch okolo očí;
  • žltý povlak na jazyku;
  • vypadávanie vlasov;
  • dýchavičnosť a priedušková astma;
  • časté bolesti hlavy;
  • podráždenosť;
  • poruchy spánku.

Pri chronickej lambliáze sa na koži môžu objaviť pigmentové škvrny lokalizované v perineálnej oblasti brucha, krku a tváre. Koža je často bledá a nepravidelnej farby. Medzi príznaky chronickej lambliázy patrí odlupujúca sa koža, ktorá vysychá v dôsledku dehydratácie (odvodnenia) spôsobenej hnačkou.

Ako liečiť lambliázu doma?

Giardióza si vyžaduje liečbu pod dohľadom lekára. Aby sa predišlo zhoršeniu stavu, neodporúča sa liečiť lamblií doma ľudovými metódami s nepreukázanou účinnosťou. Kroky, ktoré možno podniknúť na zmiernenie príznakov a urýchlenie uzdravenia, sú:

  • pitný režim, aby sa zabránilo dehydratácii (aspoň 1,5 až 2 litre tekutín denne);
  • prechod na ľahko stráviteľné jedlá (vývary, chudé varené mäso, kaše a zelenina) a vyhýbanie sa vyprážaným, mastným a koreneným jedlám, aby sa znížila záťaž čriev;
  • umývanie rúk po použití toalety, pred jedlom a prípravou jedla, aby sa zabránilo šíreniu infekcie.

Monitorovať účinnosť liečby pomáha pravidelná laboratórna diagnostika lambliázy. Ak sa vo vyšetrených vzorkách po liečbe zachová genetický materiál parazitov, je potrebné poradiť sa s lekárom a upraviť režim liečby.

Charakteristiky lambliázy u detí

Chronická lambliáza u detí zvyčajne prebieha bez klinických prejavov. Príznaky akútnej lambliázy u detí zahŕňajú hnačku, nevoľnosť a vracanie, zvýšenú plynatosť a bolesti brucha. Lamblie, ktoré parazitujú v tenkom čreve detí, vyvolávajú u svojich nositeľov stratu chuti do jedla, bránia normálnemu priberaniu na hmotnosti, fyzickému a psychomotorickému vývoju.

Príznakom lambliázy u detí od narodenia do 2 rokov je neustále vyťahovanie nôh k bruchu v polohe na chrbte v snahe zmierniť bolesť, čo nemôžu oznámiť rodičom. Pri postihnutí čreva lambliami je koža u detí šupinatá a pokrytá svrbivou vyrážkou. Akútny priebeh ochorenia sprevádza náladovosť, podráždenosť a nespavosť, ktoré negatívne ovplyvňujú pamäť, koncentráciu a výkon v škole.

Keď sa u dieťaťa objavia príznaky lambliázy, odporúča sa objednať sa k detskému gastroenterológovi. Lekár predpíše laboratórne vyšetrenia na potvrdenie diagnózy a zvolí vhodnú terapiu.

Liečba lambliázy u detí si vyžaduje dodržiavanie diéty, ktorá znižuje zaťaženie čreva a zabraňuje množeniu parazitov. V strave by mali prevládať chudé druhy mäsa a rýb, kaše, zelenina a nízkotučné mliečne výrobky. Zo sladkostí sa odporúča odmietnuť múku a pekárenské výrobky. 

Lambliáza u detí sa lieči antiparazitárnymi prípravkami, pričom dávkovanie liekov sa upravuje podľa veku a telesnej hmotnosti pacienta. Počas liečby giardiózy u detí sa predpisujú lieky na odstránenie toxínov z tela (enterosorbenty) a odstránenie príznakov alergie (antihistaminiká). Aktivovať trávenie pomáha enzýmová terapia. Na odstránenie črevnej dysbakteriózy v priebehu liečby giardiózy u detí patria probiotiká.

Možné komplikácie lambliázy

Lamblióza môže spôsobiť stagnáciu žlče v žlčníku, čo sa prejavuje neustálym pocitom horkosti v ústach. Častým dôsledkom lambliázy je atopická dermatitída tváre, pri ktorej je koža nerovnomerne pigmentovaná a suchá. Ďalšie komplikácie lambliázy:

  • artritída (zápal kĺbov);
  • anémia (zníženie počtu červených krviniek a hemoglobínu v krvi);
  • malabsorpcia (porucha trávenia a vstrebávania živín v čreve);
  • Quinckeho edém (opuch podkožného tkaniva, často sprevádzaný dusením);
  • neznášanlivosť laktózy (neschopnosť žalúdka a čriev stráviť mliečny cukor);
  • gastritída (zápalové zmeny žalúdočnej sliznice);
  • asténia (syndróm chronickej únavy a bezmocnosti);
  • hypokalemická myopatia (slabosť kostrového svalstva);
  • duodenitída (zápal dvanástnika);
  • oftalmopatia (postihnutie očí sprevádzané opuchom, začervenaním, vypuklosťou očnej gule a zhoršeným videním);
  • neurózy (duševné poruchy na pozadí syndrómu dlhodobej bolesti a črevných porúch).

Pri chronickom priebehu ochorenia môžu lamblie preniknúť z tenkého čreva do žlčových ciest a pečene. Príznakom prítomnosti lambliázy v pečeni je chorobné zväčšenie jej veľkosti, ktoré je zreteľne cítiť pri palpácii v pravom podrebrí. Pri postihnutí pečene lambliázou sa zvyšuje hladina pečeňových enzýmov v krvi, čo dokazujú výsledky laboratórnej diagnostiky. Lamblia v pečeni môže vyvolať exacerbáciu chronickej hepatitídy.

Prevencia lambliázy

Liečba nezaručuje, že sa pacient dokáže lambliázy navždy zbaviť. Ak sa po liečbe nedodržiavajú bezpečnostné opatrenia a hygienické normy, je pravdepodobná opätovná infekcia parazitmi z prostredia. Metódy prevencie lambliázy:

  • umývanie čerstvého ovocia a zeleniny pred konzumáciou;
  • dodržiavanie pravidiel osobnej hygieny (umývanie rúk po prechádzke vonku a použití toalety, pred jedlom a prípravou jedla);
  • vyhýbanie sa nechránenému análnemu pohlavnému styku;
  • pravidelné čistenie kuchyne, kúpeľne a hygienických zariadení;
  • vyhýbanie sa vniknutiu vody do úst pri kúpaní v otvorenej vode a bazénoch.

Na prevenciu lambliázy sa odporúča piť len filtrovanú alebo prevarenú vodu. Aby sa lamblie zničili, voda by sa mala prevariť aspoň 10 minút.

Časté otázky

Sú lamblie červy?

Lamblia nie je druh helmintov - červov, ktoré parazitujú na ľuďoch a zvieratách. Červy sú mnohobunkové organizmy, zatiaľ čo lambliázu spôsobuje jednobunkový parazit Lamblia intestinalis.

Čo zabíja lamblie?

Lamblie je možné z tela odstrániť užívaním antiprotozoálnych liekov. V životnom prostredí cysty hynú pri teplotách nižších ako 13°C. Prevarená voda zabíja lamblie vo vode.

Ako sa lamblie dostanú z tela von?

Lamblie opúšťajú organizmus spolu s výkalmi. Po prechode do hrubého čreva strácajú pohyblivosť a menia sa na cysty, vo forme ktorých žijú v prirodzenom prostredí, kým sa nedostanú do tenkého čreva nového hostiteľa.

Koľko stojí test na lambliázu?

Cena testu na lambliázu závisí od typu testu a metódy testovania. Cenu testu na lamblie zistíte telefonicky alebo na webovej stránke medicínskeho centra.

Je pri lambliáze potrebná špeciálna diéta?

Špeciálna diéta pri lambliáze umožňuje znížiť zaťaženie postihnutého tráviaceho traktu, urýchliť trávenie a vytvoriť v čreve podmienky, ktoré sú nepriaznivé pre rozmnožovanie a život parazitov. Odporúča sa vynechať korenené, mastné, vyprážané jedlá, sladkosti, výrobky z múky a keksy. Jedálny lístok by mal byť obohatený o kaše, čerstvú zeleninu, sušené ovocie a fermentované mliečne výrobky. Pacienti, u ktorých sa na podklade lambliázy vyvinula intolerancia laktózy, by mali z jedálnička vylúčiť mliečne výrobky.

Aké testy by sa mali vykonať na lambliázu?

Na zistenie cýst v pacientovej stolici sa predpisuje mikroskopické vyšetrenie stolice na lambliázu. Test PCR stolice dokáže odhaliť genetický materiál (DNA) parazitov v ľudskom tele. Na potvrdenie súčasnej alebo nedávno prekonanej infekcie sa môže použiť test venóznej krvi na protilátky proti lambliáze.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Lambliáza: príznaky, príčiny a metódy liečby
Autor
Marína Tkačenko
Všeobecný lekár. Sedem rokov praxe.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Gertrúda pred 2 mesiacmi
Dobrý večer. Ako sa lamblie po liečbe vychádzajú?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň! V dôsledku užívania antiprotozoálnych liekov a dodržiavania diéty sa lamblie ničia. Z tela sa vylúčia spolu so stolicou.
Adriána pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čoho sa lamblie bojí? Ako vyčistiť vodu od parazitov?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Prevarenie zabíja lamblie vo vode. Vodu, ktorá nebola prečistená cez certifikované filtre schopné odstrániť cysty, je potrebné pred použitím 10 minút prevariť.
Julia pred 2 mesiacmi
Dobrý večer. Môžete mi prosím povedať, aká je norma lamblií v analýze stolice u dospelých?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. V normálnom rozbore stolice by sa lamblie nemali vyskytovať. Detekcia cýst alebo DNA parazita v stolici poukazuje na akútnu alebo chronickú infekciu.
Maria pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné vizuálne vidieť cysty v stolici? Ako vyzerajú lamblie v stolici?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Lamblie sú malé parazity, ktoré nie je možné vidieť voľným okom. Možno ich vidieť len pod mikroskopom. Cysty lamblie (forma spór) vyzerajú ako malé bublinky a trofozoity (aktívna forma) vyzerajú ako listy s niekoľkými tenkými nožičkami (bičíkmi).
Katarzyna pred 3 mesiacmi
Dobrý deň! Predávajú lekárne rýchle testy na lambliázu, ktoré sa dajú urobiť doma?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň! Áno, rýchle testy na lambliázu existujú. Ak ich chcete vykonať, mali by ste na testovaciu kazetu položiť vzorku stolice a počkať na zafarbenie kontrolného prúžku. V prípade výskytu príznakov lambliázy, bez ohľadu na výsledok domáceho rýchleho testu, je vhodné navštíviť infektológa a absolvovať komplexné laboratórne vyšetrenie na potvrdenie diagnózy.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie