Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Omladenie bez injekcií: typy a schémy masáže tváre

Omladenie bez injekcií: typy a schémy masáže tváre
Čítať 8 minút | Vytvorené: 25 október 2023 | aktualizované: 25 október 2023 | 2166 2166
1

Výhody masáže tváre

Masáž tváre je komplex mechanických účinkov (hladenie, trenie, bodové a krúživé pohyby) na pokožku. Procedúra sa vykonáva za účelom celkovej relaxácie, korekcie vzhľadu a obnovy tónu pokožky tváre.

Medzi výhody masáže tváre patrí uvoľnenie svalov, zlepšenie krvného obehu a lymfodrenáže. Masáž tváre znižuje závažnosť opuchov a jemných vrások, má tiež relaxačný účinok, znižuje stres a zlepšuje náladu.

Na masáž tváre môžete použiť špeciálnu škrabku (napríklad gua sha), ktorá mechanicky pôsobí na pokožku a cievy. V dôsledku toho sa stimuluje prietok krvi a zlepšuje sa transport kyslíka a živín do tkanív.

2

Základné pravidlá masáže tváre

Masáž tváre by sa mala vykonávať jemnými pohybmi a mali by ste sa vyhýbať silnému tlaku, aby nedošlo k podráždeniu alebo poškodeniu pokožky. Pravidlá pre masáž tváre:

  • pred začatím masáže je potrebné očistiť oblasť tváre, krku a dekoltu od nečistôt a kozmetiky;
  • počas procedúry musíte použiť špeciálny olej na zlepšenie kĺzania rúk alebo škrabku na masáž;
  • ak máte akné, mali by ste sa vyhnúť masáži v týchto oblastiach, aby ste nezvýšili závažnosť vyrážky;
  • po ukončení procedúry musíte na tvár naniesť upokojujúci krém na zmäkčenie a zvlhčenie pokožky;
  • aby ste dosiahli požadované výsledky, masáž sa musí vykonávať pravidelne (dva až trikrát týždenne).

Počas procedúry je dôležité sledovať kožnú reakciu: ak dôjde k silnému začervenaniu alebo bolesti, musíte okamžite zastaviť masáž. Ak chcete zistiť príčinu nepohodlia, musíte sa objednať na konzultáciu k dermatológovi alebo kozmetológovi.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Masáž tváre: užitočné schémy

Masáž tváre by sa mala robiť správne pozdĺž špeciálnych línií, aby sa zlepšil krvný obeh a lymfatická drenáž. Masážne línie masáže tváre:

  • od stredu čela k spánkom a až po vlasy;
  • od vnútorného rohu oka k vonkajšiemu;
  • zdola nahor pozdĺž „zadnej časti“ nosa a „zozadu“ do strán pozdĺž lícnych kostí k spánkom;
  • od stredu brady k ušiam pozdĺž línie čeľuste smerom k ušiam;
  • od stredu hrudníka nahor a po vonkajšie strany krku.

​​​​​​​Masážne línie tváre

Masážne línie tváre

Je potrebné pohybovať sa jedným smerom a opakovať každý pohyb asi 10-15 krát. Je dôležité masírovať pokožku pozdĺž kontúr tváre, a nie mimo nich, aby ste predišli bolesti.

4

Ako správne robiť masáž tváre v domácich podmienkach?

Pred vykonaním masáže v domácich podmienkach je dôležité umyť si ruky a očistiť tvár. Naneste malé množstvo masážneho krému alebo oleja na pokožku, aby sa prsty ľahšie kĺzali. Schéma masáže tváre v domácich podmienkach:

5

Krok 1. Masáž očnej oblasti

  1. Masáž sa vykonáva ukazovákom a prostredníkom.
  2. Je potrebné začať postup od vnútorných rohov očí, postupne sa presúvať do vonkajších rohov.
  3. Masážne pohyby sa vykonávajú na oboch stranách 10-15 krát.

​​​​​​​Masážne línie pre oči

Masážne línie pre oči

6

Krok 2. Masáž čela

  1. Postup sa musí vykonávať od stredu čela, postupne sa pohybovať smerom k spánkom a vlasovej línii.
  2. Čelo sa masíruje krúživými a bodovými pohybmi.
  3. Trvanie masáže je cca 10 minút.

​​​​​​​Masážne línie pre čelo

Masážne línie pre čelo

7

Krok 3. Masáž lícnych kostí

  1. Masáž sa robí v smere od krídel nosa pozdĺž lícnych kostí k uchu.
  2. Na masáž oblasti lícnej kosti sa na koži vykonávajú kruhové a posuvné pohyby.
  3. Postup sa musí vykonávať striedavo na každej strane.

​​​​​​​Masážne línie pre lícne kosti

Masážne línie pre lícne kosti

8

Krok 4. Masáž brady a krku

  1. Pri masáži brady sa musíte pohybovať pozdĺž spodnej čeľuste smerom k ušiam.
  2. Masáž krku sa vykonáva zdola nahor.
  3. Pravá a ľava strana sa masírujú hladkými pohybmi.
  4. Je dôležité vyhnúť sa tlaku na hrtan a štítnu žľazu.

​​​​​​​Masážne línie pre bradu

Masážne línie pre bradu

9

Druhy a techniky masáží tváre

Klasická masáž tváre pomáha obnoviť elasticitu pokožky, zlepšuje krvný obeh a vyhladzuje jemné vrásky. Ďalšie druhy masáží tváre:

  • lymfodrenážna masáž - súbor mechanických techník zameraných na zlepšenie odtoku lymfy;
  • myofasciálna masáž je mechanický účinok na spojivové tkanivo obklopujúce svaly tváre;
  • Shiatsu masáž je japonská masáž tváre charakterizovaná jemným tlakom na určité oblasti pokožky, kde sa nachádzajú výbežky nervových zakončení.

Čínska (akupresúrna) masáž tváre je založená na stimulácii reflexných zón (oblastí, ktorých podráždenie vedie k zvýšenému transportu živín, zvýšenému prietoku krvi a lymfy). Existuje medová masáž tváre, počas ktorej sa med nanáša na pokožku a vykonávajú sa masážne pohyby.

Gua sha masáž tváre sa vykonáva pomocou špeciálnej škrabky (kameň). Procedúra je zameraná na stimuláciu prietoku krvi a zlepšenie transportu živín do tkanív.

Na dosiahnutie požadovaného účinku by ste mali kombinovať rôzne metódy mechanického vplyvu na pokožku pomocou prstov a špeciálnych nástrojov (škrabky a valčeka). Techniky masáže tváre:

  • kruhové pohyby - prstami alebo masážnymi nástrojmi sa na koži vykonávajú kruhové pohyby;
  • naťahovanie - je potrebné jemne prejsť cez pokožku, čím sa vytvorí ľahký ťah;
  • potľapkanie - ľahké tlieskacie pohyby na stimuláciu prietoku krvi;
  • bodové pohyby – prstami alebo končekom škrabky gua sha zľahka zatlačte na problémové zóny, aby ste uvoľnili napätie.

Počas procedúry by ste nemali príliš tlačiť na pokožku, pretože ju takto môžete poškodiť. Masáž sa nevykonáva pri hnisavých kožných léziách (vredy a karbunky) z dôvodu rizika šírenia infekcie, ako aj pri vyrážkach či ranách v mieste mechanického zásahu do kože.

Základná techníka masáži tváre

Základná techníka masáži tváre

10

Lymfodrenážna masáž tváre pri opuchoch

Lymfodrenážna masáž tváre je súbor mechanických techník (tlak, hladenie a stláčanie) zameraných na zlepšenie cirkulácie lymfy. Procedúra sa vykonáva pozdĺž masážnych línií, aby sa zlepšil odtok tekutiny z tkanív tváre.

Hemolymfatická drenážna masáž pomáha zbaviť sa opuchov a rozjasniť kontúry tváre. Lekár môže na terapeutické účely predpísať procedúru na zníženie závažnosti lymfedému (opuch tkaniva v dôsledku narušenia lymfatického systému) hlavy a krku.

11

Myofasciálna masáž tváre

Myofasciálna masáž tváre je masážna technika, ktorá je zameraná na ovplyvnenie spojivových tkanív. Procedúra pomáha uvoľniť svaly a zmierniť svalové kŕče.

Pri zápaloch tkanív okolo čeľustného kĺbu môže lekár predpísať myofasciálnu masáž tváre. Postup môže byť účinný pri znižovaní migrénových bolestí hlavy.

12

Sochárska masáž tváre

Sochárska masáž tváre je zameraná na napnutie pokožky a zníženie známok starnutia, ale procedúra nedokáže zmeniť tvar tváre ani úplne odstrániť dvojitú bradu. Vďaka masáži sa uvoľňujú mimické svaly tváre a zvyšuje sa tonus pokožky.

Pomocou bukálnej masáže tváre je možné vizuálne zmenšiť objem líc. Ak chcete dosiahnuť efekt, položte ukazovák na vonkajšiu stranu líca a palec za vnútornú stranu. Potom by ste mali vykonávať kruhové pohyby a jemne masírovať mäkké tkanivá pier a líc.

Sochárska (bukálna) masáž tváre

Sochárska (bukálna) masáž tváre

Účinok modelovacej masáže tváre je dočasný a v prípade závažných kožných zmien môže byť neúčinný. Aby boli lícne kosti tváre výraznejšie, môžete odstrániť Bishove hrudky (tukové útvary umiestnené v oblasti líc).

S cieľom zbaviť sa výrazných estetických defektov sa vykonáva plastická operácia tváre. Počas operácie môže plastický chirurg upraviť tvar alebo veľkosť brady, uší a očných viečok.

13

Protivrásková spevňujúca masáž tváre

Spevňujúca masáž tváre sa vykonáva na zníženie výskytu vrások a záhybov, zlepšenie elasticity a tonusu pokožky. Masáž vám však umožňuje zbaviť sa drobných estetických defektov tváre. Omladzujúci účinok procedúry je možný pri pravidelnej (dva až trikrát týždenne) masáži tváre počas 2 až 3 mesiacov.

Na odstránenie hlbokých vrások, nosoústnych záhybov a dvojitej brady sa vykonáva facelifting. Operácia pomáha zbaviť sa ovisnutých viečok a obočia, ako aj ochabnutej pokožky tváre v dôsledku zmien súvisiacich s vekom.

14

Masáž na chudnutie tváre

Pomocou komplexu mechanických pohybov (hladenie, trenie a ťahanie pokožky) môžete vizuálne zmenšiť oval tváre. Masáž na chudnutie tváre pomáha zlepšiť mikrocirkuláciu a urýchliť metabolické procesy v tkanivách.

Samotná masáž však nie je účinnou metódou na redukciu tukových zásob v oblasti brady, líc a krku. Na dosiahnutie pozitívnych výsledkov je potrebné kombinovať masáž s vyváženou stravou a fyzickou aktivitou.

15

Masáž tváre s bankou

Masáž tváre s bankou (vákuom) je masážna technika, ktorá využíva špeciálne nádoby, ktoré majú vákuový efekt. Procedúra zvyšuje krvný obeh, ale iné účinky (napríklad zvýšenie tvorby kolagénu, odstránenie „toxínov“ či úprava kontúr tváre) sa nepreukázali.

Okrem toho, pokožka tváre je jemná a vákuová masáž môže viesť k jej poraneniu. Po zákroku sa môže objaviť opuch alebo krvácanie v mäkkom tkanive. Aby sa predišlo komplikáciám, masáž by mal vykonávať kvalifikovaný odborník.

16

Môže byť masáž tváre škodlivá?

Poškodenie z masáže tváre je možné, ak sa nedodrží technika postupu. Ak sa masáž vykonáva so špinavými rukami alebo sa pokožka pred procedúrou nevyčistí, môžu sa do kože dostať patogénne mikroorganizmy a vyvinúť infekciu. Príliš silné a neopatrné pohyby môžu viesť k bolesti, poraneniu tkaniva a silnému začervenaniu kože.

Po botoxe by ste si nemali masírovať tvár 5 až 7 dní, pretože mechanický účinok na pokožku môže znížiť účinnosť postupu a viesť ku komplikáciám (napríklad infekcii). Pred vykonaním masáže po botuloterapii sa musíte poradiť s kozmetológom.

17

Čo použiť na masáž tváre?

Počas masáže musíte použiť olej alebo krém. Pre zvýšenie účinku procedúry môžete na pokožku aplikovať sérum s obsahom účinných látok (vitamíny, antioxidanty alebo extrakt z aloe vera).

Masáž tváre sa dá robiť rukami alebo špeciálnymi nástrojmi, napríklad kameňom gua sha z prírodného materiálu (ružový kremeň alebo nefrit). Masáž tváre je možné vykonávať pomocou masážneho valčeka s jedným alebo viacerými valcami, ktoré pomáhajú uvoľniť svaly tváre, zlepšujú krvný obeh a zmierňujú opuchy.

18

Ako často môžete robiť masáž tváre?

Frekvencia masáže tváre závisí od účelu procedúry a reakcie pokožky na mechanické namáhanie. V priemere by sa masáž mala vykonávať dvakrát až trikrát týždenne, aby mala pokožka čas na zotavenie medzi jednotlivýmimasážami. Lymfodrenážna masáž sa môže vykonávať častejšie (štyri až päťkrát týždenne).

19

Je možné masírovať si tvár každý deň?

Masáž tváre sa môže vykonávať každý deň, pretože pravidelné používanie procedúry podporuje krvný obeh a lymfatický tok, zlepšuje tonus a elasticitu pokožky. Pri citlivej pokožke môže každodenná masáž viesť k poraneniu pokožky alebo vzniku vyrážok. Na určenie optimálnej frekvencie masáže si môžete dohoidnúť konzultáciu s dermatológom alebo kozmetológom.

20

Kedy je lepšie robiť masáž tváre - ráno alebo večer?

Načasovanie masáže závisí od individuálnych potrieb a preferencií. Ranná masáž tváre stimuluje krvný obeh, zlepšuje tón pleti a zmierňuje opuchy. Večerná masáž pomáha uvoľniť napätie a relaxovať po pracovnom dni.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Omladenie bez injekcií: typy a schémy masáže tváre - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Omladenie bez injekcií: typy a schémy masáže tváre
Dermatológ, trichológ.
Omladenie bez injekcií: typy a schémy masáže tváre
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Komentáre

Denisa pred 5 mesiacmi
Zdravím. Aký účinok má masáž tváre?
Odpovedať
Pozdravujem. Masáž tváre pomáha zvýšiť krvný obeh, odtok lymfy a zlepšiť transport živín do tkanív tváre. Masáž má tiež relaxačný účinok a zlepšuje náladu.
Zuzana pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Aká je najúčinnejšia masáž tváre na vrásky?
Odpovedať
Dobrý deň. Aby ste si odstránili vrásky, musíte pravidelne vykonávať sochársku masáž tváre. Pri výrazných vráskach a záhyboch môže byť masáž neúčinná, v takýchto prípadoch možno vykonať facelift.
Anna pred 6 mesiacmi
Zdravím. Je možné urobiť si sochársku masáž tváre samostatne?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, môžete si urobiť sochársku masáž tváre sami, ale je dôležité dodržiavať pravidlá hygieny a techniky vykonávania procedúry. Dosiahnutie účinku masáže môže trvať niekoľko mesiacov. Ak chcete rýchlo a efektívne zlepšiť kontúry tváre, môžete vykonať napnutie pokožky.
Júlia pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa volá tá vec na masáž tváre?
Odpovedať
Dobrý deň. Na masáž tváre môžete použiť kameň gua sha. Masáž je možné vykonávať aj pomocou masážneho valčeka.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.