Logo
0800200000

Ako vyliečiť a obnoviť necht pri panaríciu?

Ako vyliečiť a obnoviť necht pri panaríciu?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 23 október 2023 | aktualizované: 3 november 2023 | 7100 7100
Panarícium je hnisavé zápalové ochorenie mäkkých tkanív. Dermatológovia a chirurgovia sa zaoberajú prevenciou, diagnostikou a liečbou panarícia.

Čo je panarícium?

Panarícium je zápal mäkkých tkanív prstov na rukách alebo nohách. Zápalový proces počas panarícia sa môže vyvinúť pod kožou, v podkožnom tuku, svaloch a štruktúrach nechtov (v oblasti nechtového lôžka a periungválneho záhybu). Panarícium nechtového lôžka je zobrazené na fotografii.

Aké sú príčiny panarícia?

Panarícium je infekčné ochorenie, ktoré je vo väčšine prípadov spôsobené baktériami (stafylokoky a streptokoky). Baktérie, ktoré spôsobujú panarícium, vstupujú do mäkkých tkanív cez rany na koži (praskliny, rezné rany a mikrotraumy).

Panarícium sa často vyvíja na distálnych (najvzdialenejších) falangách prstov, ako aj u ľudí s mozolnatou kožou, pretože zhrubnuté oblasti kože sú náchylnejšie na tvorbu trhlín, ktoré slúžia ako vstupné body pre infekciu. Ľudia, ktorí priamo pracujú rukami, sú náchylní na rozvoj zápalu mäkkých tkanív horných končatín. Subungválne panarícium sa môže objaviť po zavedení triesok. Panarícium na nohách sa môže vyskytnúť na miestach, kde sa odierajú topánky.

Aké sú príznaky a štádiá vývoja panarícia?

Prvými príznakmi rozvoja panarícia sú opuch a začervenanie kože. Panarícia môže vyzerať ako absces, pľuzgier naplnený hnisom alebo opuch a začervenanie kože.

Príznaky panarícia

Príznaky panarícia

Vývoj panarícia je vždy sprevádzaný bolesťou. Bolesť zo zápalu mäkkých tkanív je akútna a môže byť pulzujúca. V závislosti od štádia ochorenia sa rozlišujú nasledujúce typy panarícia:

  • povrchové (subkutánne a nechtové);
  • hlboké (postihujúce šľachy, kĺby a kosti ruky).

Povrchové panarícium je lokalizovaná vrstva hnisu (hnisavý pľuzgier) na koži, pod nechtom alebo okolo nechtovej platničky. Hlboké panarícium sa vyvinie, ak sa začne rozširovať to povrchové. Šírenie zápalu počas panarícia na šľachy a kĺby ruky je nebezpečné v dôsledku zníženia citlivosti a pohyblivosti prstov.

Zvýšená telesná teplota počas panarícia môže byť príznakom otravy krvi, takže ak máte horúčku, mali by ste sa okamžite poradiť s lekárom. Panarícium u detí sa môže prejaviť nešpecifickými príznakmi, napríklad celkovou úzkosťou alebo zvýšenou podráždenosťou. Ako vyzerá panarícium u detí, môžete vidieť na fotografii.

Aký je rozdiel medzi subunguálnym panaríciom a paronychiou?

Paronychia sa objavuje iba v oblasti nechtového záhybu (kožné záhyby okolo nechtu), zatiaľ čo panarícium je zápal mäkkých tkanív prsta na akomkoľvek mieste (na palmárnom a dorzálnom povrchu). Paronychia je periungválne panarícium, ktoré sa prejavuje ako bublina hnisu umiestnená na okraji nechtu. Liečba paronychie nechtov zvyčajne zahŕňa otvorenie abscesu, zatiaľ čo panarícium môže vyžiadovať odstránenie nechtovej platničky.

Ako liečiť necht pri panaríciu?

Ak sa na prstoch objaví bolestivý opuch, mali by ste sa objednať na konzultáciu k dermatológovi. Na diagnostiku panarícia lekár vykoná externé vyšetrenie zapálenej oblasti.

Pre potvrdenie diagnózy môže chirurg predpísať všeobecný krvný test, bakteriálnu kultiváciu z miesta zápalu alebo ultrazvuk mäkkých tkanív. Liečba panarícia nechtov:

  • medikamentózna (s použitím lokálnych a tabletových antibakteriálnych liekov);
  • chirurgická (odstránením nechtovej platničky).

V miernych prípadoch môže byť panarícium bez hnisu liečené pomocou antibakteriálnych liekov. Antibiotikum na liečbu panarícia predpisuje iba lekár. Antibakteriálny liek je možné zmeniť niekoľko dní po začatí liečby na základe výsledku rozboru bakteriálnej kultúry z miesta zápalu. Antibiotiká pri panaríciu u detí vyberá lekár v závislosti od veku a hmotnosti dieťaťa. Na liečbu plesňovej infekcie nechtov vám lekár predpíše antifungálne lieky.

Liečba zápalu periungválneho záhybu (paronychia) a kožných vredov zahŕňa otvorenie oblasti zápalu. Liečba hnisu na prste v blízkosti nechtu sa vykonáva v lokálnej anestézii a trvá 10-15 minút.

Kedy je pri panaríciu indikované odstránenie nechtovej platničky?

Liečba panarícia na nechtoch je vo väčšine prípadov chirurgická. Liečba panarícia pod nechtom zvyčajne zahŕňa odstránenie nechtovej platničky. Výskyt hnisu v nechtovom lôžku sprevádza žltnutie a pulzujúca bolesť.

Odstránenie nechtu pri panarície by sa malo vykonať, ak spod nechtu vyteká hnis alebo vodnatý výtok, ako aj v prípade zvyšujúcej sa bolesti. Indikácie na odstránenie nechtov sú opakujúce sa periunguálne panarícium. Po chirurgickej liečbe panarícium zmizne bez stopy a zriedka sa vráti.

Príprava na liečbu nechtov pri panaríciu

Na chirurgickú liečbu zápalu nechtov nie je potrebná žiadna špeciálna príprava. Pred odstránením nechtu na nohe si musíte pripraviť topánky s otvorenými špičkami, v ktorých sa môžete vrátiť domov.

Chirurg lieči panarícium odstránením nechtu alebo otvorením abscesu, čo sa vykonáva v lokálnej anestézii ambulantne. Etapy odstraňovania nechtov:

  1. Čistenie a dezinfekcia nechtovej platničky a kože okolo nej.
  2. Injekcia lokálneho anestetika do mäkkého tkaniva okolo prsta pomocou injekčnej striekačky.
  3. Urobiť pauzu, ktorá má trvať 2 až 3 minúty, počas ktorej dôjde k znecitliveniu tkanív a úplnému vymiznutiu citlivosti postihnutého nechtu.
  4. Odstránenie nechtovej platničky.
  5. Aplikácia sterilného obväzu.

Odstránenie nechta pri panaríciu zvyčajne netrvá dlhšie ako pol hodiny. Ihneď po procedúre excízie nechtov môžete ísť domov.

Ako sa starať o prst bez nechtu počas rehabilitačného obdobia?

Obdobie zotavenia po odstránení nechtov trvá až 1 mesiac. Nový necht dorastie do 6-12 mesiacov.

Obmedzenia počas rehabilitačného obdobia po odstránení nechta:

  • v prvých dňoch po operácii, pred vytvorením kôry, lekár predpíše obväzovanie s aplikáciou sterilného obväzu;
  • po dobu 5 až 7 dní by prst nemal byť namočený, takže by ste sa mali sprchovať v gumových rukaviciach;
  • v priebehu jedného mesiaca sa musíte vyhnúť návšteve otvorených vodných plôch, bazénov a sáun.

Ošetrenie nechtu po odstránení panarícia zahŕňa použitie lokálnych prostriedkov vo forme krémov a mastí a v prípade potreby sterilné obväzy na pooperačnú ranu. Po odstránení nechtu lekár predpíše masť s antibakteriálnymi a hojivými vlastnosťami, aby sa zabránilo infekcii rany a urýchlil sa proces obnovy.

Ako odstrániť vysušený obväz z prsta?

Ak chcete odstrániť vysušený obväz z prsta, musíte ho namočiť do antiseptického roztoku (chlórhexidín alebo peroxidom vodíka) alebo do teplej a čistej vody. O tom, aké prípravky možno použiť na ošetrenie pooperačnej rany, sa vopred poraďte so svojím lekárom. Nestrhávajte zaschnutý obväz z prsta kvôli riziku poškodenia kože.

Ako dlho trvá, kým sa necht zotaví po odstránení panarícia?

Po otvorení panarícia sa rana zahojí do 2 až 3 týždňov. Necht na ruke po panaríciu narastie v priemere za 4 až 6 mesiacov. Nechty na nohách rastú dlhšie – až jeden rok.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako vyliečiť a obnoviť necht pri panaríciu? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je možné po odstránení nechtov chodiť?

Po odstránení nechtu na nohe môžete chodiť, ale prvé 2 až 3 dni by ste sa nemali opierať o chodidlo na strane, kde bol necht odstránený. Topánky s uzavretou špičkou by sa nemali nosiť 2 až 3 dni po odstránení nechtovej platničky.

2. Čo si dať na prst po odstránení nechtu?

Pri panaríciu pomáhajú masti s antibakteriálnymi vlastnosťami, ako aj lokálne prostriedky obsahujúce lieky na urýchlenie regenerácie tkaniva (obnovu). Chladivé obklady (napríklad prikladanie ľadu) pomôžu zmierniť opuchy pri panaríciu.

3. Ako urýchliť rast nechtov po zranení?

Vývoj nechtov závisí predovšetkým od obsahu vitamínov a minerálov v tele, takže na urýchlenie rastu nechtov musíte jesť vyváženú stravu. Mali by ste si urobiť aj testy na hemoglobín, minerály a vitamíny a v prípade potreby upraviť ich nedostatok pomocou biologických doplnkov, ktoré vám môže predpísať lekár.

4. Ako obnoviť nechtovú platničku pomocou ľudových prostriedkov?

Tvrdenie, že panarícium sa dá vyliečiť doma, je mylná predstava. Nie je možné zbaviť sa panarícia pomocou ľudových prostriedkov, pretože na odstránenie hnisania sú potrebné antibakteriálne lieky a chirurgická liečba.

Samoliečba panarícia môže viesť k zhoršeniu symptómov a šíreniu zápalu do hlbokých vrstiev mäkkých tkanív. Liečba panarícia soľou je neúčinná a môže viesť k zvýšenému podráždeniu kože okolo abscesu. Vytláčanie hnisu počas panarícia na prste môže byť komplikované opätovným zavedením infekcie do rany.

5. V akom prípade môže nevyrásť necht?

Rastová zóna, ktorá sa nachádza v spodnej časti nechtu (v oblasti záhybu nechtov), ​​je zodpovedná za vývoj nechtovej platničky. Ak zápalový proces poškodí zónu rastu, nový necht nemusí rásť.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako vyliečiť a obnoviť necht pri panaríciu?
Dermatológ, trichológ.
Ako vyliečiť a obnoviť necht pri panaríciu?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Denisa pred 5 mesiacmi
Zdravím. Po panaríciu mi nerastie necht. Čo by som mal urobiť?
Odpovedať
Pozdravujem. Obnova nechtovej platničky po jej odstránení je dlhý proces, ktorý trvá od niekoľko mesiacov až po 6 mesiacov, preto je v prvom rade potrebná trpezlivosť. Mali by ste sa tiež nechať vyšetriť na hemoglobín, vitamíny a minerály, aby ste sa uistili, že vaše telo má dostatok živín na rast nechtov.
Katarzyna pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Objednal som sa na konzultáciu k chirurgovi kvôli abscesu na prste, obávam sa, že budem musieť odstrániť necht. Ako liečiť panarícium nechtového záhybu, ak sa necht neodstráni?
Odpovedať
Dobrý deň. V miernych prípadoch možno panarícium liečiť konzervatívne (s použitím lokálnych antiseptických a antibakteriálnych látok). Optimálny spôsob liečby určí lekár po vyšetrení abscesu.
Zuzana pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Niečo ma bolí na ukazováku, myslel som si, že je to zarastený necht, ale lekár hovorí, že je to panarícium. Aký je rozdiel medzi panaríciom a zarasteným nechtom?
Odpovedať
Dobrý deň. Zarastený necht je výrastok nechtovej platničky, ktorý vyvíja tlak na mäkké tkanivá nechtového záhybu a panarícium je hnisanie štruktúr prsta. Zápal a infekcia kože okolo zarasteného nechtu môže tiež viesť k hnisaniu okolo nechtu, takže zarastená nechtová platnička môže spôsobiť panarícium.
Nataliia pred 6 mesiacmi
Zdravím. Strašne ma bolí absces na prste. Ako utlmiť panarícium?
Odpovedať
Pozdravujem. Lieky proti bolesti v tabletách pomôžu zmierniť bolesť hnisavého prsta, ide však len o dočasné opatrenie. Ak dôjde k prasknutiu abscesu v prste, musíte si dohodnúť stretnutie s chirurgom, ktorý v prípade potreby otvorí panarícium a odstráni príčinu bolesti.
Anna pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Mal som pod nechtom hnis, ktorý začal vytekať. Čo robiť, ak prerazí panarícium?
Odpovedať
Dobrý deň. Po prerazení abscesu musí byť prst ošetrený antiseptickým roztokom. Ruky by sa mali udržiavať čisté a vyhýbať sa kontaminácii rany (napríklad pri umývaní riadu). Na liečbu panarícia si musíte dohodnúť stretnutie s dermatológom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.