Logo
0800200000

Mykóza nôh (pleseň na nohách): príznaky, príčiny a spôsoby liečby

Mykóza nôh (pleseň na nohách): príznaky, príčiny a spôsoby liečby
Čítať 10 minút | Vytvorené: 28 február 2024 | aktualizované: 8 marec 2024 | 1437 1437
Podľa štatistík je mykóza (pleseň) nôh diagnostikovaná u 15-25% ľudí na svete. Plesňové infekcie nechtov sa vyskytujú u 10 % populácie, prevalencia ochorenia sa zvyšuje na 50 % vo veku 60 – 70 rokov.

Čo je to mykóza nôh?

Mykóza nôh (atletická noha) je plesňové ochorenie, ktoré postihuje kožu a nechtové platničky. Pleseň sa najprv objavuje medzi prstami nôh v dôsledku vlhkého a teplého prostredia, čo sú priaznivé podmienky pre rýchle premnoženie patogénnych mikroorganizmov.

Ako vyzerá mykóza nôh?

Pleseň nôh sa prejavuje ako zapálená a podráždená koža, ktorá môže mať červenú, fialovú, sivú alebo bielu farbu. Pri plesni sa na nohách objavujú oblasti suchej a šupinatej kože, pri pokročilej mykóze sa na chodidlách objavujú vlhké vredy.

Mykóza nôh (huba na nohách)

Mykóza nôh (huba na nohách)

Prečo sa objavuje pleseň na nohách?

Pleseň nôh sa objavuje v dôsledku infekcie kože patogénmi: kvasinkami (napríklad Candida albicans) alebo dermatofytmi (Epidermophyton, Microsporum a Trichophyton). Pleseň nôh je nákazlivá a prenáša sa kontaktom s infikovanými oblasťami kože a povrchmi (uteráky, podlaha, obuv a ponožky). Rizikové faktory pre rozvoj mykózy na nohách:

  • nosenie úzkych a uzavretých topánok;
  • zvýšené potenie (hyperhidróza);
  • cukrovka 1. a 2. typu ;
  • nadváha;
  • oslabený imunitný systém (napríklad v dôsledku vírusu ľudskej imunodeficiencie);
  • poškodenie tkaniva na nohe (rez, prepichnutie alebo rana);
  • obehové poruchy.

Lymfedém, ochorenie charakterizované opuchom a postupným zväčšovaním končatiny v dôsledku zhoršeného odtoku a hromadenia lymfy v medzibunkovom priestore, môže prispieť k vzniku plesní nôh. Riziko vzniku mykózy môže zvýšiť aj nekontrolované užívanie systémových kortikosteroidov alebo imunosupresív. Ak máte podozrenie na vývoj plesní na nohách, musíte sa poradiť s dermatológom, ktorý stanoví diagnózu a zvolí vhodnú liečbu.

Príznaky a druhy mykózy nôh

Existujú 4 druhy plesní na nohách, z ktorých každý sa vyznačuje rôznymi príznakmi, priebehom a lokalizáciou.

Druhy mykózy nôh

Forma

Zvláštnosti

Príznaky plesní na nohách

Akútna ulceratívna forma

Zvyčajne začína v medziprstovom záhybe medzi 3 a 4 prstom a postupne sa šíri na dorzum a plantárnu časť chodidla. Vyvíja sa, keď je koža nôh napadnutá hubou T. Mentagrophytes.

Vyrážky na medziprstových záhyboch sú macerované (vlhké a mäkké), obklopené šupinami pozdĺž okraja. Ako pleseň postupuje, objavujú sa hlboké vredy, ktoré môžu byť sprevádzané krvácaním a výtokom purulentnej tekutiny.

Chronická hyperkeratotická forma

Je charakterizovaná zhrubnutím rohovej vrstvy kože (hyperkeratózou) na chodidlách a bočných okrajoch chodidiel, čo vedie k tvorbe pevných, žltkastých alebo sivastých „plantárnych tuberkulóz“. Infekcia hubou Trichophyton rubrum vedie k rozvoju patológie.

Zhrubnuté a keratinizované oblasti pokožky, bolesť a nepohodlie (zvýšené pri chôdzi), zvýšená citlivosť pokožky. Pri nadmernom tlaku sa na postihnutých miestach môžu objaviť praskliny a krvácajúce vredy.

Chronická intertriginózna forma

Mykóza sa objavuje najmä v interdigitálnych a subdigitálnych záhyboch. Často je sprevádzaná vlhkosťou a zmäkčením pokožky.

Erytém (začervenanie) kože, svrbenie a pálenie, šupiny a erózie na miestach, kde sa plesň  nachádza, nepríjemný zápach nôh.

Vesiculo-bulózna forma

Je charakterizovaná tvorbou pľuzgierov, vezikúl (malé pľuzgiere) a buly (veľké pľuzgiere) na koži nôh.

Pľuzgiere môžu byť číre alebo zakalené, naplnené seróznou (žltkastou) alebo hnisavou tekutinou. Pľuzgiere môžu praska a vytvárať vredy.

Mykóza postihuje vnútorný a vonkajší povrch nechtov. Huba spôsobuje zmenu farby nechtovej platničky na bielu, žltú, hnedú alebo čiernu a spôsobuje hrubé, vyvýšené alebo lámavé nechty na nohách. V niektorých prípadoch sa môže necht oddeliť od nechtového lôžka.

Aké sú štádiá mykózy nôh?

V závislosti od prevalencie patologického procesu a symptómov sa rozlišujú 3 štádiá mykózy.

Štádiá plesní na nohách

Počiatočné štádium mykózy nôh

V počiatočnom štádiu je pleseň nôh charakterizovaná lokálnym začervenaním medzi prstami alebo na chodidle, ktoré je sprevádzané miernym svrbením.

Stredné štádium plesní nôh

S progresiou ochorenia sa na postihnutej koži objavujú malé papuly (hrudky) alebo pľuzgiere naplnené kvapalinou. Môže sa objaviť aj vyrážka medzi prstami na nohách a zmäkčenie kože, čo vedie ku krvácaniu a bolesti.

Neskoré štádium mykózy nôh

Pokročilá pleseň nôh je sprevádzaná zhrubnutím a suchosťou kože, tvorbou hnisavých pľuzgierov, vznikom vredov a nekrózou (odumieraním) tkaniva. Zvyšuje sa riziko bakteriálnej infekcie.

Štádium plesne na prstoch určuje dermatológ po fyzickom vyšetrení postihnutej kože. Na základe výsledkov diagnostiky lekár predpíše masti a perorálne lieky na liečbu mykózy nôh.

Ako sa diagnostikuje mykóza nôh?

Pred výberom liečebného postupu dermatológ pacienta vyšetrí: vyšetrí prsty a medziprstové záhyby, chodidlá, päty a nechty. Lekár si všíma prejavy zápalu, prítomnosť vyrážok, prasklín, vredov, pľuzgierov, zmeny farby kože a nechtových platničiek, hrúbku nechtov. Diagnostika mykózy nôh tiež zahŕňa:

  • analýza symptómov. Dermatológ sa pýta na čas nástupu príznakov, prítomnosť svrbenia a pálenia;
  • odber anamnézy. Lekár sa pýta na minulé a súčasné choroby (napríklad cukrovka alebo hyperhidróza), kontakty s infikovanými ľuďmi, životný štýl a nosenie obuvi;
  • kultivačné štúdie (bakteriologické siatie). Dermatológ odoberie ster zoškrabaním kože z postihnutých oblastí, aby určil typ a množstvo plesní, ako aj citlivosť na lieky pre liečbu mykózy nôh;
  • mikroskopické štúdie. Lekár odoberie vzorky kože alebo nechtových platničiek na identifikáciu charakteristických plesňových štruktúr (hýfy, spóry a konídie);
  • dermatoskopia. Dermatológ vyšetrí pokožku pomocou dermatoskopu, špeciálneho prístroja, ktorý umožňuje zhodnotiť pokožku a nechty pod viacnásobným zväčšením.

Plesňové ochorenia môžu mať príznaky podobné rakovine kože (napríklad melanóm, bazocelulárny karcinóm alebo adenokarcinóm), takže pri podozrení na malígny proces môže lekár predpísať biopsiu, ktorá zahŕňa odber malej vzorky tkaniva na určenie povahy zmien (zhubné alebo nezhubné).

Ako sa správne a dlho lieči pleseň nechtov na nohách?

Dĺžka liečby závisí od štádia a formy mykózy. V počiatočnom štádiu sa kožná huba lieči v priemere za 2 až 4 týždne, v neskorších štádiách - až jeden a pol roka, mykóza nechtov - až 6 mesiacov. Na liečbu mykózy môže lekár predpísať masť alebo krém proti plesniam na nohách, prostriedky na liečbu nechtových platničiek a perorálne prostriedky.

Okrem liekov proti plesniam nôh môže lekár predpísať hydratačné krémy (na boj proti suchej pokožke), steroidné (na zníženie zápalu a podráždenia pokožky) a antibakteriálne masti (v prípade sekundárnej infekcie). Odporúčania pre starostlivosť o kožu postihnutú plesňou:

  1. Dvakrát denne si umyte nohy teplou vodou, dôkladne očistite chodidlo, pätu, prsty, medziprstové záhyby a nechty.
  2. Udržujte nohy v suchu, po kúpaní si nohy jemne utrite obrúskom alebo uterákom, bez trenia alebo tlačenia na postihnuté miesta.
  3. Na nohy používajte samostatný uterák, aby ste zabránili šíreniu infekcie a nohy si pravidelne umývajte.
  4. Vyberte si bavlnené ponožky a vymeňte ich aspoň raz denne.
  5. Uprednostnite ľahkú, dobre vetranú obuv z prírodných materiálov.
  6. Noste nepremokavú obuv vo verejných bazénoch, sprchách a šatniach.
  7. Nedotýkajte sa vyrážky  a neprepichujte pľuzgiere.

Na zmiernenie bolesti, svrbenia a pálenia môžete nohy nechať 5-10 minút v studenej vode. Lekár môže tiež odporučiť použitie špeciálneho prášku na nohy raz alebo dvakrát denne (na vysušenie vredov a pľuzgierov).

Ošetrenie obuvi antifungálnym činidlom pomôže zabrániť opätovnej infekcii hubou. Aby sa zabránilo prenosu infekcie na rodinných príslušníkov, odporúča sa po každom kúpaní vyčistiť vaňu alebo sprchu dezinfekčným prostriedkom. 

Ako sa zbaviť plesní na nohách doma?

Domáca liečba mykózy nôh sa vykonáva pomocou liekov proti plesni na nohách predpísaných lekárom. Ak sú nechty postihnuté spórami, lekár môže odporučiť aj „čistenie“ (špeciálna pedikúra) nechtových platničiek každý mesiac.

Čo sa stane, ak pleseň na nohách nebude liečená?

V prípade nesprávnej alebo žiadnej liečby plesní na pätách a prstoch sa spóry húb môžu rozšíriť do zdravých oblastí kože (zvyčajne do slabín alebo horných končatín). Ďalšie komplikácie závažnej mykózy nôh:

  • bakteriálna infekcia;
  • lymfangitída (zápal lymfatických ciev);
  • alergická reakcia.

V zriedkavých prípadoch sa môže vyvinúť nekróza (odumieranie) postihnutých oblastí tkaniva. Masti a tablety na mykózu nôh sa majú užívať podľa odporúčaní lekára.

Čo zahŕňa prevencia mykózy nôh?

Je ťažké zabrániť hubovej infekcii, ale je možné znížiť pravdepodobnosť infekcie znížením rizikových faktorov. Prevencia mykózy nôh:

  • nechodiť naboso vo verejných šatniach a sprchách;
  • dôkladné umývanie nôh teplou vodou s použitím jemného mydla;
  • nosenie tenkých bavlnených ponožiek absorbujúcich vlhkosť;
  • udržiavanie čistých nôh;
  • pravidelné strihanie nechtov;
  • nenosenia gumových a silikónových topánok.

Prevencia mykózy nôh (plesne na nohách)

Prevencia mykózy nôh (plesne na nohách)

V horúcej vode treba prať aj ponožky, uteráky a posteľnú bielizeň. Obuv sa odporúča ošetrovať dezinfekčnými prostriedkami (najmä pri dlhodobom nosení).

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Mykóza nôh (pleseň na nohách): príznaky, príčiny a spôsoby liečby - Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako rýchlo vyliečiť nohy od plesní?

Nie je možné mykózu vyliečiť rýchlo v dôsledku pomalej obnovy kože a nechtových platničiek, prenikania huby do hlbokých vrstiev kože. TPlesne môžu byť odolné voči liečbe alebo majú tendenciu k relapsu.

2. Je možné pleseň z nôh zmyť?

Vo väčšine prípadov sa nohy umývajú pod teplou tečúcou vodou s mydlom a po hygienických postupoch sa ošetria antifungálnymi práškami a prostriedkami. V prípade potreby môže lekár odporučiť mydlo alebo gél s antimikrobiálnymi vlastnosťami.

3. Aké testy potvrdia prítomnosť plesní?

Na diagnostiku mykózy sa zvyčajne vykonávajú kultivačné vyšetrenia (predpokladá sa kultivácia huby v špeciálnom prostredí na určenie jej druhu) a mikroskopické vyšetrenia (umožňujú odhaliť štruktúru patogénu). Polymerázová reťazová reakcia (PCR) sa môže použiť na detekciu genetického materiálu huby vo vzorkách tkaniva.

Okrem toho sa vykonáva test na stanovenie citlivosti na antifungálne činidlá. Na základe výsledkov vyšetrenia lekár predpisuje tablety na mykózu nôh s účinnou látkou, na ktorú bola zistená najväčšia citlivosť patogénu.

4. Môže sa mykóza nôh liečiť ľudovými metódami?

Niekedy sa na liečbu mykózy nôh u detí a dospelých  používajú kvôli ich antimikrobiálnym vlastnostiam cesnak, éterické oleje (levanduľa, borievka a rozmarín) a čajovníkový olej, ale ich účinnosť nebola preukázaná. Okrem antifungálnych liekov môže lekár odporučiť teplé kúpele s vodou, sódou a jódom.

5. Ktorý lekár lieči mykózu nôh?

Na diagnostiku a liečbu mykózy nôh sa špecializuje dermatológ. V závislosti od štádia lekár predpíše masti alebo tabletky proti plesni nôh. Ak má pacient cukrovku, dermatológ sa dodatočne odvoláva na endokrinológa.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Mykóza nôh (pleseň na nohách): príznaky, príčiny a spôsoby liečby
Lekár - dermatológ, trichológ.
Mykóza nôh (pleseň na nohách): príznaky, príčiny a spôsoby liečby
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Xénia pred mesiacom
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, môže pleseň na palci nohy viesť k hromadeniu hnisu medzi nechtovym valom a nechtovou platničkou? Aké sú dôsledky?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri absencii liečby môže plesňová infekcia spôsobiť nahromadenie hnisu medzi nechtovým valom a nechtovou platničkou, najmä pri rozvoji zápalu a akútneho ulcerózneho procesu. Dôsledky môžu zahŕňať bolesť, zmenu vzhľadu nechtu, rozšírenie infekcie do zdravých tkanív, rozvoj abscesu alebo pridanie bakteriálnej infekcie.
Irina pred mesiacom
Dobrý deň. Počula som o užitočnosti skorocelu. Pomáha skorocel na plesne nôh? Ako presne to funguje?
Odpovedať
Dobrý deň. Skorocel obsahuje flavonoidy a éterické oleje, ktoré majú protiplesňové vlastnosti. Použitie skorocelu na pokožku však môže byť nebezpečné kvôli obsahu fotosenzibilizačných zlúčenín, ktoré zvyšujú riziko podráždenia pokožky a popálenín.
Lolita pred mesiacom
Dobrý deň. Ako prebieha liečba pokročilej mykózy nechtov na nohách? Čo robiť, ak sú predpísané lieky neúčinné? Vopred ďakujem.
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba pokročilej mykózy nechtov zvyčajne zahŕňa užívanie perorálnych antimykotík od niekoľkých mesiacov do roka a pol. Keď sa zistí neúčinnosť liekov, lekár opakovane vykoná laboratórne testy (na zistenie možných mutácií huby) a vyberie liečebný postup.
Kristína pred mesiacom
Dobrý deň. Viete mi poradiť ako vyzerá začínajúca pleseň na nohách? Môžu sa vyskytnúť prípady asymptomatického plesňového ochorenia v prvej fáze?
Odpovedať
Dobrý deň. V počiatočnom štádiu plesňového ochorenia na nohách môže koža medzi prstami začervenať a mierne opuchnúť. V niektorých prípadoch je možné mierne svrbenie a pálenie. Bezpríznakový priebeh je zriedkavý.
Nadežda pred mesiacom
Dobrý deň. Asi pred týždňom som si všimla, že sa mi olupuje koža medzi prstami na nohách. Je to pleseň nôh? Alebo môžu k podobným príznakom viesť aj iné kožné ochorenia?
Odpovedať
Dobrý deň. Olupovanie, začervenanie a svrbenie kože môžu byť príznakmi plesňového ochorenia. Uvedené príznaky však môžu naznačovať aj na iné kožné patológie: psoriáza, keratoderma, kontaktná a atopická dermatitída, ekzém.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.