Logo
0800200000

Čo je keratóza a ako sa dá odstrániť?

Čo je keratóza a ako sa dá odstrániť?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 21 december 2022 | aktualizované: 31 január 2023 | 34500 34500
Prevalencia proti keratóze sa vo svete líši podľa krajiny, pohlavia a veku.

V Austrálii má keratózu 37 – 55 % obyvateľstva, v USA trápi dané ochorenie 10,2 % žien a 26,5 % mužov, v Spojenom kráľovstve 15 % mužov a 6 % žien. Najčastejšie keratóza postihuje ľudí starších ako 40 rokov.

Čo je keratóza a ako sa prejavuje?

Keratóza je nezápalové kožné ochorenie, ktoré sa vyznačuje keratinizáciou a zhrubnutím povrchovej vrstvy kože. Zvyčajne keratóza postihuje chodidlá, kolená, ruky, lakte a vlasové folikuly. Ako vyzerá keratóza, je možné vidieť na priloženej fotografii.

keratóza na tvári

keratóza na tvári

Druhy keratózy

Druhy keratózy sa rozlišujú v závislosti od príčin jej výskytu a symptómov. Typy keratózy:

  • aktinická (solárna) keratóza. Objavuje sa na otvorených miestach pokožky (zvyčajne na tvári alebo na rukách), vyznačuje sa tvorbou plochých škvŕn. Ako vyzerá solárna keratóza - možno vidieť na fotografii;
  • folikulárna (chlpatá, pilárna) keratóza. Vyvíja sa v dôsledku porušenia prirodzenej deskvamácie kožných šupín a zápalu folikulov;
  • senilná (veková) keratóza. Objavuje sa s vekom, prejavuje sa hnedými škvrnami na tele. Na fotografii je možné vidieť keratózu kože, ktorá sa objavuje s vekom;
  • seboroická keratóza. Pri danom ochorení sa vytvárajú tmavé fľaky na koži, ktoré sa môžu časom zväčšovať.

Existuje aj bodová (palmárno-plantárna) keratóza, pri ktorej sa objavujú malé, tvrdé a okrúhle hrbolčeky. Na fotografii môžete vidieť túto formu ochorenia.

V gynekológii keratóza postihuje ženské reprodukčné orgány. Keratóza krčka maternice sa prejavuje zhrubnutím a výskytom bielych škvŕn na sliznici.

Príčiny vzniku keratózy

Príčiny vzniku keratózy

Ak sa zistia príznaky keratózy kože, je potrebné sa poradiť s dermatológom, aby sa správne určil typ ochorenia a zvolil spôsob terapie. Liečba keratózy môže zahŕňať použitie krémov a gélov alebo odstránenie kožných výrastkov.

Folikulárna keratóza

Keratóza pilaris je ochorenie kože, ktoré postihuje ramená, boky, líca a zadok. Medzi symptómy folikulárnej keratózy patria:

  • zvýšená suchosť pokožky;
  • drsné časti pokožky na dotyk;
  • púčiky sú telovej farby, biele, červené, hnedé alebo čierne.

Časti postihnutej pokožky zvyčajne nebolia ani nesvrbia. Ako vyzerá folikulárna keratóza, môžete vidieť na fotografii.

folikulárna keratóza

folikulárna keratóza

Folikulárna keratóza je spôsobená nadbytkom keratínu (tvrdý proteín, ktorý chráni pokožku pred infekciami), ktorý blokuje otváranie vlasových folikulov. Keratóza pilaris sa zvyčajne vyvíja na celom tele u ľudí s genetickou predispozíciou k danému ochoreniu a taktiež pri iných dermatologických ochoreniach (napr. atopická dermatitída, akné alebo ichtyóza).

Folikulárna keratóza u detí a dospievajúcich sa zhoršuje pri nízkej vlhkosti vzduchu, ktorá je príčinou suchej a podráždenej pokožky a pri hormonálnych zmenách v období puberty. Pri exacerbácii chlpatej keratózy sa na koži objavujú nové oblasti keratinizovanej kože.

Seboroická keratóza

Seboroická keratóza je nezhubný kožný výrastok, ktorý postihuje tvár, krk, hrudník a chrbát. Seboroická keratóza v mladom veku je veľmi zriedkavá. Podľa štatistík postihuje 90 % ľudí starších ako 60 rokov. Medzi príznaky seboroickej keratózy patria:

  • hrubý, plochý plak alebo papula, ktorý má okrúhly alebo oválny tvar;
  • výrastky hnedej alebo čiernej farby;
  • svrbenie kože.

Veľkosť výrastkov pri seboroickej keratóze sa pohybuje od niekoľkých milimetrov až do priemeru 2,5 cm. Ako vyzerá seboroická keratóza môžete vidieť na fotografii.

seboroická keratóza

seboroická keratóza

Seboroická keratóza na hlave a na tvári vzniká u ľudí s genetickou predispozíciou. Medzi iné príčiny seboroickej keratózy kože patria:

Seboroická keratóza môže byť spôsobená aj nekontrolovaným užívaním liekov (napríklad na liečbu rakoviny). Ak sa na pokožke hlavy objavia škvrny, papuly a plaky, je potrebná konzultácia s trichológom.

Aktinická keratóza

Aktinická keratóza je prekancerózne ochorenie kože, ktoré postihuje pokožku hlavy, predlaktia, krku a chrbát rúk. Vyvíja sa v dôsledku častého alebo intenzívneho vystavenia pokožky ultrafialovým lúčom (slnko, solárium), ktoré poškodzujú vonkajšiu vrstvu kožných buniek nazývanú keratinocyty. Typy aktinickej keratózy:

  • hypertrofická keratóza. Vedie k výskytu svetlých a tmavých škvŕn na koži;
  • pigmentová keratóza, pri ktorej je poškodená bazálna (spodná) vrstva epidermis a na koži sa tvoria hnedé oblastí;
  • atrofická keratóza, ktorá sa nachádza v horných vrstvách pokožky a vedie k tvorbe trhlín v pokožke;
  • proliferatívna keratóza. Vyvíja sa v dôsledku prerastania epidermálnych buniek do kože;
  • lichenoidná keratóza, t.j. jeden zhrubnutý plak malej veľkosti. Vzhľadom na podobnosť symptómov sa ľahko môže zamieňať s lišajom.

Farba škvŕn a hrbolčekov na koži závisí od typu solárnej keratózy a mení sa od telovej po hnedú farbu. Medzi príznaky aktinickej keratózy patrí pálenie, štípanie a svrbenie kože, olupovanie, krvácanie a suchosť kože, bolesť a zvýšená citlivosť výrastkov. Ako vyzerá aktinická keratóza, je možné vidieť na fotografii.

aktinická keratóza

aktinická keratóza

Ak sa solárna keratóza nelieči, môže to v 5-10% prípadoch viesť k rakovine kože skvamóznych buniek. Dermatológ vám môže odporučiť odstránenie keratózy na rukách zmrazením tekutým dusíkom, laserovou terapiou alebo odstránenie novotvaru.

Keratóza u detí

U detí vo väčšine prípadov vzniká folikulárna keratóza. Výskyt keratózy u detí je spojený s genetickou predispozíciou a s prítomnosťou iných kožných ochorení (dermatitída, psoriáza) a alergiami.

Pri keratóze sa u dieťaťa zvyčajne objavia červené hrbolčeky na tvári a ramenách. Na liečbu keratózy u detí môže dermatológ predpísať mlieko s kyselinou mliečnou, gél s močovinou, retinolový krém alebo steroidy.

Ako liečiť keratózu?

Pred zahájením liečby keratózy dermatológ zhromaždí anamnézu a vyšetrí vašu pokožku. V prípade potreby lekár použije dermatoskop (vyšetrenie postihnutých miest zväčšovacím dermatoskopom). Liečba keratózy môže zahŕňať:

  • krémy na odstránenie odumretých kožných buniek;
  • prostriedky na zmäkčenie a zvlhčenie pokožky;
  • retinolové gély na prevenciu upchatia vlasových folikulov;
  • krémy na obnovu kožných buniek.

Na liečbu keratózy pokožky hlavy sa môžu použiť gély, pleťové vody a šampóny. Starostlivosť o pokožku pri keratóze môže byť doplnená peelingom.

Ak máte keratózu na nohách, mali by ste prestať nosiť úzke alebo tesné topánky. Novotvary pri keratóze musia byť chránené pred mechanickým poškodením, aby sa zabránilo infekcii otvorenej rany.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je keratóza a ako sa dá odstrániť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je hyperkeratóza dlaždicového epitelu nebezpečná?

Pri hyperkeratóze dlaždicového epitelu sa na koži objavujú trhliny, čo zvyšuje riziko infekcie alebo plesní. Nebezpečenstvo hyperkeratózy spočíva aj vo zvýšenej pravdepodobnosti zjazvenia a pigmentácie kože.

2. Hyperkeratóza nechtov - ako sa dá liečiť?

Hyperkeratóza nechtov sa vyznačuje zrýchleným rastom nových kožných buniek medzi nechtovým lôžkom a nechtom. Pri hyperkeratóze necht stúpa, zhrubne a zožltne. Dané ochorenie sa vyvíja na pozadí psoriázy alebo onychomykózy (plesňová infekcia). Liečba hyperkeratózy nechtov závisí od príčiny ochorenia.

3. Seboroická keratóza – treba ju odstrániť?

Seboroická keratóza by sa mala odstrániť, ak sa rýchlo zväčšuje, ak má veľký rozmer alebo ako novotvar krváca. Či je potrebné keratózu odstrániť, určuje dermatológ počas vašej návštevy.

4. Ako zastaviť seboroickú keratózu?

Seboroickú keratózu môžete zastavaviť odstránením novotvaru. Keratózy na tvári alebo krku sa môžete zbaviť pomocou kryoterapie (zmrazením tekutým dusíkom), kyretáže (vyškrabovaním) alebo elektrokoagulácie (kauterizáciou elektrickým prúdom). Spôsob odstránenia keratózy vyberá dermatológ v závislosti od miesta a veľkosti novotvaru.

5. Folikulárna keratóza - ako sa jej zbaviť?

Dermatológ vám pomôže zbaviť sa folikulárnej keratózy po vyšetrení postihnutých oblastí pokožky. Priebeh liečenia chlpatej keratózy zahŕňa použitie krémov a gélov s retinolom, salicylovou, glykolovou a mliečnou kyselinou, ako aj s močovinou.

Ľudia s keratosis follicularis by mali pri kúpaní používať namiesto horúcej len teplú vodu (to vám pomôže vyhnúť sa odstráneniu všetkého tuku z pokožky). Sprchovanie alebo kúpanie by nemalo presiahnuť 10 minút. Váš jedálniček pri folikulárnej keratóze by sa mal zmeniť, ak vás trápi alergia na potraviny, ktoré ešte môžu zhoršiť priebeh ochorenia.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 6 hodnotení
Čo je keratóza a ako sa dá odstrániť?
Dermatológ, trichológ.
Čo je keratóza a ako sa dá odstrániť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Nina pred rokom
Dobrý deň, mám keratózu na hrudi. Povedzte mi, prosím, ako sa dá určiť druh keratózy a môžem to urobiť aj samostatne?
Odpovedať
Dobrý deň, typ keratózy na hrudníku vie určiť len dermatológ po vyšetrení kože. Vzhľadom na podobnosť symptómov a lokalizáciu novotvarov v rôznych častiach tela nie je možné nezávisle určiť druh keratózy.
Iryna pred rokom
Dobrý deň, mám palmoplantárnu keratózu, ktorú sa pokúšam liečiť sám, no nedarí sa mi. Môžete mi odporučiť krémy alebo gély, ktoré mi pomôžu vyliečiť sa doma?
Odpovedať
Dobrý deň, dané ochorenie lieči kožný lekár po odobratí anamnézy, vyšetrení postihnutých oblastí kože a určení závažnosti a charakteru priebehu ochorenia. Liečba doma je neúčinná a môže viesť k rozvoju ochorenia a ku komplikáciám (progresia keratózy, výskyt trhlín na koži).
Max pred rokom
Dobrý deň, zistili mi palmárno plantárnu keratózu, ktorú som omylom považoval za obyčajné kurie oko. Aké sú spôsoby liečenia daného ochorenia?
Odpovedať
Dobrý deň, na liečbu palmoplantárnej keratózy vám môže lekár predpísať zmäkčovadlá a keratolytiká, retinoidy, ako aj lokálnu masť, obsahujúcu vitamínu D. Správnu liečbu vám vyberie váš lekár po vyšetrení kože a určení typu a závažnosti palmoplantárnej keratózy.
Petra pred rokom
Dobrý deň, moja babka mala zvláštnu tmavohnedú bradavicu. Pri návšteve lekára sa ukázalo že ide o nezhubnú spinocelulárnu keratózu. Povedzte mi, prosím, je bradavica nebezpečná? Je potrebné jej odstránenie?
Odpovedať
Dobrý deň, nezhubná spinocelulárna keratóza nevedie k vzniku rakoviny, napriek tomu je dôležité navštíviť dermatológa, aby sa sledovali zmeny veľkosti a tvaru daného útvaru. Na otázku, či je potrebné keratózu odstrániť, vám odpovie váš lekár.
Daniel pred rokom
Dobrý deň, na koži som si našiel zvláštne vystúpené objekty, ktorým som hneď nevenoval pozornosť. Keď som bol u kožného lekára, ukázalo sa, že ide o invertovanú folikulárnu keratózu. Môžete mi povedať, o aké ochorenie ide a ako sa zvyčajne prejavuje?
Odpovedať
Dobrý deň, Keratosis Follicularis Invertis je nezhubný kožný výrastok, ktorý sa zvyčajne nachádza na tvári a na pokožke hlavy. Ochorenie jе charakterizované tvorbou malých bezbolestných uzlín šedej farby, ktoré v priemere nepresahujú jeden centimeter.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.