Logo
0800200000

Trichoskopia je prvým krokom k liečbe vlasov a pokožky hlavy

Trichoskopia je prvým krokom k liečbe vlasov a pokožky hlavy
Čítať 3 minúty | Vytvorené: 9 február 2022 | aktualizované: 18 august 2022 | 23338 23338
Trichoskopia je základná metóda, ktorá sa používa pri diagnostike ochorení vlasov a vlasovej pokožky. Pomocou trichoskopie lekár získa klinické informácie o stave pokožky a vlasov, posúdi stav vlasových folikulov, ich priemer, odhalí anomálie spojené s vlasmi.

Kedy môže byť trichoskopia predpísaná a čo dokáže odhaliť

Pri podozrení na ochorenie pokožky hlavy alebo vlasov sa predpisuje trichoskopia:

  • alopécia (vypadávanie vlasov);
  • suchá alebo mastná seborea;
  • estetické problémy: lámavosť a slabosť vlasov;
  • lupiny;
  • svrbenie pokožky hlavy;
  • potreba individuálneho výberu kozmetických a medicínskych prostriedkov.

Výsledkom vyšetrenia je, že lekár dostane digitálny obraz, pomocou ktorého vyhodnotí stav vlasov. Pomocou snímky odborník hodnotí hustotu rastu na jednotku kožnej plochy, počet rastúcich aktívnych vlasov, počet vlasových folikul, počet hrubých vlasov, počet tenkých vlasov, prítomnosť zápalového procesu, činnosť sekrécie mazových a potných žliaz.

Každý z týchto indikátorov má svoju normu. Odchýlka od normy naznačuje určité ochorenie. Počas digitálnej trichoskopie je navyše možné posúdiť kvalitu predchádzajúcej liečby. Vlasová trichoskopia nemá žiadne kontraindikácie  –  metódu je možné vykonávať neobmedzene.

Ako sa trichoskopia vykonáva a ako sa na ňu pripraviť?

Počítačová trichoskopia je bezbolestná a neinvazívna metóda, ktorá nezaberie viac ako 30 minút. Ako sa vyšetrenie vykonáva:

  1. Pri externom vyšetrení lekár vyberie na hlave niekoľko oblastí, ktoré sú najviac postihnuté.
  2. Trichológ priblíži trichoskop k hlave a urobí snímku. Informácia sa prenesie do počítača, kde sa uloží.
  3. Po obdržaní obrázkov lekár začne uvažovať o detailoch: koľko samostatných a koľko párových vlasov, či existujú folikuly, z ktorých vyrastajú 3 alebo 4 vlasy. Tento krok trvá niekoľko minút. Zvyšok vyšetrenia je automatizovaný proces, počas ktorého počítač spracuje informácie na obrázku a pripraví správu o stave vlasov na hlave. Získané údaje sa porovnávajú s normou na grafoch.
  4. Lekár analyzuje údaje a stanoví predbežnú diagnózu. Pre potvrdenie diagnózy trichológ posiela pacienta na ďalšie laboratórne testy, napríklad na biochemický krvný test.

Aby mohol lekár vykonať trichoskopiu hlavy, musíte sa na ňu pripraviť:

  • deň pred vyšetrením si umyte vlasy;
  • v deň vyšetrenia neaplikujte kozmetické prípravky na vlasy a vlasovú pokožku;
  • vyšetrenie sa nevykonáva skôr ako dva týždne po farbení vlasov.

Trichoskopia a iné diagnostické metódy pre vlasy a pokožku hlavy

Všeobecné a biochemické krvné testy, analýza zloženia biologických prvkov vlasov a analýzy hormónov štítnej žľazy nám umožňujú vyhodnotiť procesy, ktoré sa vyskytujú v tele pri ochoreniach vlasov a pokožky hlavy. Ale posúdiť stav pokožky a hustotu vlasov je možné len pomocou trichoskopie. Preto predstavuje nenahraditeľnú metódu, ktorej nemôže konkurovať žiadna iná.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Trichoskopia je prvým krokom k liečbe vlasov a pokožky hlavy - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je trichoskopia bolestivým vyšetrením?

Súčastou trichoskopie nie je biopsia, t.j. odber tkanív z pokožky hlavy, takže vyšetrenie nie je bolestivé. Pomocou vyšetrenia môže lekár podrobne preskúmať pokožku hlavy a vlasové korienky, aby odhalil ochorenia v počiatočných štádiách.

2. Aký lekár mi môže predpísať trichoskopiu?

Na trichoskopiu Vás môže poslať trichológ kvôli stanoveniu alebo potvrdeniu diagnózy. Trichoskopia sa zvyčajne vykonáva s podozrením na ochorenia, akými sú napríklad alopecia areata, androgénna, jazvová alebo difúzna alopécia, telogén effluvium, melanóm, dermatofytóza pokožky hlavy, trichotilománia, pásový opar, systémový lupus erythematosus, lichen planus. Trichológ vás môže poslať na dané vyšetrenie pri podozrení na ochorenia vlasového kmeňa, akými sú napríklad monilethrix alebo trichorrhexis nodosa. 

3. Pri akých príznakoch je potrebné podstúpiť trichoskopiu?

Trichoskopiu je potrebné podstúpiť pri vypadávaní vlasov, svrbení pokožky hlavy, pri suchých a lámavých vlasoch a lupinách. Trichoskopia umožňuje prehliadnuť si vlasy a pokožku hlavy s 20 až 160-násobným zväčšením a určiť ochorenia, akými sú napríklad alopécia alebo melanóm.

4. Môžu tehotné ženy podstúpiť trichoskopiu?

Trichoskopiu môžu podstúpiť tehotné ženy, pretože počas procedúry nedochádza k žiadnemu ožarovaniu ani mechanickému vplyvu. Použitá technika nemá žiadne kontraindikácie a môže sa vykonávať toľkokrát, koľkokrát je potrebná.

5. Aké sú kontraindikácie pre trichoskopiu?

Trichoskopia nemá žiadne kontraindikácie. Dané vyšetrenie môžu podstúpiť tehotné ženy, deti aj ľudia s autoimunitnými ochoreniami a aj so zhubnými a nezhubnými nádormi. Pri trichoskopii nemôžu vzniknúť žiadne komplikácie, bolesti alebo nepohodlie.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 3 hodnotenia
Trichoskopia je prvým krokom k liečbe vlasov a pokožky hlavy
Dermatológ, trichológ.
Trichoskopia je prvým krokom k liečbe vlasov a pokožky hlavy
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý deň. Nedávno sa u mňa objavili problémy s vlasmi, začali vypadávať, lámať sa a konce vlasov sa štiepia. Doktor mi odporučil absolvovať trichoskopiu. Musím pred trichoskopiou dodržiavať nejakú diétu?
Odpovedať
Dobrý deň, pred trichoskopiou nie je nutné držať diétu. V deň vyšetrenia je však potrebné zdržať sa od umývania vlasov, používania kulmy, žehličky a peelingu, ako aj aplikácie kozmetických a ošetrujúcich prípravkov na vlasy a na pokožku hlavy.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, ktoré vyšetrenie je lepšie? Trichoskopia alebo fototrichograzmus? V čom spočíva rozdiel medzi nimi? V akých prípadoch sú predpísané dané vyšetrenia? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, trichoskopia zahŕňa vyšetrenie vlasov a pokožky hlavy špeciálnym optickým zariadením, ktoré umožňuje detailne zobraziť vyšetrované miesto a môže ho zväčšiť až 1000-krát. Počas fototrichogramu sa na vyšetrenie vyberie miesto vo veľkosti jedného štvorcového centimetra. Typ vyšetrenia vyberá trichológ a to v závislosti od predpokladanej diagnózy.
Diana pred rokom
Dobrý deň, prečo sa vlasy nemôžu umyť v deň trichoskopie? Vždy som si myslela, že pred návštevou lekára, ako aj kaderníka, si treba vlasy poriadne umyť. Ako pomôže špinavá hlava lekárovi vo výskume?
Odpovedať
Dobrý deň, v deň trichoskopie sa vlasy umývať nemôžu a taktiež by ste nemali používať ošetrujúce a kozmetické prípravky a to z dôvodu rizika skreslenia výsledkov. Šampón ovplyvňuje vlasy a pokožku hlavy, mazové žľazy, vyrážky a lupiny, mení ich farbu a štruktúru. Deň pred procedúrou by ste si mali vlasy umyť, ale musíte sa vzdať šampónu, prípravkov hĺbkového čistenia a peelingov.
Anna pred rokom
Dobrý deň, som objednaná na trichoskopiu. Lekárka ma upozornila, že dané vyšetrenie si vyžaduje trochu času. Ako dlho sa čaká na výsledok trichoskopie?
Odpovedať
Dobrý deň, výsledky trichoskopie vám vystaví lekár hneď po vyšetrení. Trichológ vám taktiež okamžite výsledky vysvetlí, stanoví diagnózu a vyberie správny liečebný postup. V prípade potreby môže byť pacient odoslaný na ďalšie laboratórne testy.
Maria pred rokom
Dobrý deň. Trichológ je toho názoru, že treba urobiť trichoskopiu a taktiež biochemické vyšetrenie krvi. Je možné urobiť trichoskopiu a biochemické vyšetrenie krvi v ten istý deň? Môže dôjsť k skresleniu výsledkov?
Odpovedať
Dobrý deň, trichoskopiu aj biochemické vyšetrenie krvi môžete podstúpiť v ten istý deň, pretože postup pri vyšetrení vlasov neovplyvňuje vyšetrenie krvi. Ak však chcete urobiť krvné testy, musíte sa na ne pripraviť, napríklad dva dni pred testami sa vyhnúť mastným a vyprážaným jedlám a prísť na vyšetrenie nalačno.
Sofia pred rokom
Dobrý deň, lekár mi predpísal trichoskopiu a to kvôli podozreniu na psoriázu na temene hlavy. Môže trichoskopia poskytnúť falošný výsledok alebo je to nemožné?
Odpovedať
Dobrý deň, trichoskopia môže poskytnúť falošný výsledok a to v dôsledku nesprávnej prípravy na vyšetrenie. Deň pred trichoskopiou si treba umyť vlasy, ráno pred vyšetrením by ste si nemali vlasy umývať. V deň vyšetrenia by ste si nemali aplikovať kozmetiku ani používať kulmu na vlasy.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Trichológ mi predpísal trichoskopiu a umozornil mal, aby som aspoň deň pred vyšetrením nepoužívala lak na vlasy. Prečo nemôžem pred trichoskopiou používať vlasové prípravky? Ako používanie vlasových prípravkov môže ovplyvniť výsledok testu?
Odpovedať
Dobrý deň, pred trichoskopiou by ste nemali používať lak na vlasy, ošetrujúce prípravky (masky, balzamy, peny). Tiež by ste sa mali zdržať používania žehličky a kulmy na vlasy. Vlasové prípravky a prípravky na starostlivosti o pleť môžu ovplyvniť fungovanie mazových žliaz a tým pádom skresliť výsledky trichoskopie.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, začali mi vypadávať vlasy. Bola som u trichológa a ten má podozrenie na alopeciu areata. Povedzte mi, z akého dôvodu sa trichoskopia robí pri danom ochorení? Čo môže naznačiť dané vyšetrenie?
Odpovedať
Dobrý deň, trichoskopia umožňuje zistiť stav vašich vlasov, posúdiť integritu vlasových cibuliek, folikul, vaku a mazových žliaz. Pri alopécii pomáha trichoskopia určiť príčinu a typ vypadávania vlasov, ako aj zvoliť správnu liečbu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.