Logo
0800200000

Lipóm – čo je to a ako sa dá liečiť?

Lipóm – čo je to a ako sa dá liečiť?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 4 november 2020 | aktualizované: 28 september 2022 | 96526 96526
Lipóm sa považuje za nezhubný tukový nádor, ktorý sa zvyčajne nachádza tesne pod kožou. Je takmer vždy benígny a nepatrí k onkologickým ochoreniam.

Novotvar je pohyblivý a zvyčajne nespôsobuje bolesť. Tá sa však môže objaviť v prípade, že narastie do rozmerov, keď začne tlačiť na nervové zakončenia nachádzajúce sa v tkanive okolo neho.

Čo je lipóm?

Lipóm je nezhubný výrastok, ktorý sa tvorí z tukového tkaniva. Môže sa časom zväčšovať. Lipóm spravidla rastie pomaly, niekoľko mesiacov až rokov. Môže byť badateľný až po mnohých rokoch. Pod vplyvom mnohých vonkajších a vnútorných faktorov (napr. stres, zhoršenie chronického ochorenia, rozvitie zápalu v tele) má však tendenciu prejsť až do zhubného nádoru.

tvorba lipómu

tvorba lipómu

Lipóm zvyčajne vzniká pri poruche metabolických procesov tukového tkaniva. Ide najmä o odbúravanie podkožných tukových zásob - lipolýzu. Ďalšími príčinami vzniku lipómu môžu byť ochorenia pankreasu a pečene, hypofýzy a štítnej žľazy.

Najčastejšie sa lipóm objavuje v strednom veku alebo u starších ľudí. Novotvar je pohyblivý a spravidla nespôsobuje žiadnu bolesť. Tá sa však môže objaviť v prípade, ak lipóm tlačí na nervy alebo cez neho prechádzajú cievy. Lipóm môže časom rásť. Spravidla rastie pomaly a nemusíte ho cítiť aj mnoho rokov. Avšak pod vplyvom mnohých vonkajších a vnútorných faktorov (napríklad fyzická trauma, stres, chronické ochorenia, vývoj zápalového procesu v tele) môže degenerovať do malígneho nádoru.

Ako vyzerá lipóm?

Lipóm sa nachádza pod kožou a je to polkruhový vypuklý výrastok. Človek ho môže nahmatať, inokedy je aj viditeľný. Na lipóm príliš netlačte, nestláčajte ho a ani ho nešúchajte. Ak ste si všimli novotvar, okamžite vyhľadajte pomoc dermatológa.

Kde sa lipóm vyskytuje?

Lipómy sa môžu vyskytnúť kdekoľvek. Nachádzajú sa pod kožou, na krku, na ramenách, v podpazuší, na chrbte alebo na bruchu. Niekedy sa novotvary objavujú na rukách a na stehnách. Ak lipóm stlačíte končekmi prstov, pocítite jeho pohyblivosť a mäkkosť. Lipómy dosahujú priemer 5 cm, preto je ťažké ich odlíšiť od iných rovnako nebezpečných novotvarov (lymfadenitída – zápal miazgových uzlín, hygróm – cystické zdurenie obsahujúce seróznu tekutinu alebo ateróm – dutina v mazovej žľaze ). Pre každý novotvar existuje iná liečba. Lipóm môže diagnostikovať iba lekár, a to najmä podľa typu a umiestnenia.

Typy lipómov:

  • perineurálne (nachádzajú sa okolo nervov);
  • lumbosakrálne (tvoria sa v blízkosti stavcov, chrbticového kanála);
  • vaginálne;
  • svalové (prerastajú cez svaly, môžu sa vyskytnúť v prípade neúplného odstránenia novotvaru).

Okrem týchto typov poznáme: myolipómy mäkkých tkanív, ktoré pozostávajú zo svalových a tukových buniek, angiolipómy obsahujúce tukové a svalové tkanivo, epiteliálne bunky spravidla postihujúce obličky, zriedka nadobličky, pankreas, a adenolipómy, ktoré obsahujú žľazové prvky a vaskulárne bunky, sú podobné aterómu.

Lipóm – príčiny výskytu

Príčiny výskytu lipómov nie sú doteraz známe. Lekári a vedci sa vo väčšine prípadov zhodujú v tom, že ich výskyt súvisí s genetickými faktormi. Niektorí ľudia môžu zdediť po rodičoch chybný gén, ktorý môže spôsobiť vznik lipómu. Tento jav sa nazýva familiárna mnohopočetná lipomatóza.

Medzi rizikové faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku lipómov, patria:

  • zmeny súvisiace s vekom (najčastejšie sa vyskytujú u mužov a žien vo vekovej skupine od 40 do 60 rokov);
  • metabolické poruchy (lipómy sa môžu vyskytnúť v prípade metabolických porúch, najmä v dôsledku nedostatku enzýmov).

Lipómy môžu vzniknúť v dôsledku traumy, ktorá má výrazný vplyv na oblasť, kde sa lokalizoval novotvar (spôsobuje nezvratné zmeny v tkanivách). Rast tukového nádoru je neoddeliteľne spojený s posttraumatickými zmenami v tkanivách. Výskyt lipómov môže vyvolať obezita, nadmerné pitie alkoholu, ochorenie pečene a intolerancia glukózy.

Liečba lipómov ľudovým liečiteľstvom

Ľudia často liečia lipómy svojpomocne (brezový odvar, cesnakové, cibuľové alebo zázvorové masti) bez toho, aby vyhľadali lekársku pomoc. Samoliečba však môže viesť k tomu, že sa výrastok zmení na zhubný. Ak sa pod kožou nachádza novotvar, môže ísť o lipóm, ktorý dermatológovia neodporúčajú liečiť ľudovou medicínou. Podozrenie na lipóm a jeho povahu (benígny alebo malígny) môže potvrdiť alebo vyvrátiť len lekár.

Je lipóm nebezpečný?

V mnohých prípadoch nie je nevyhnutné lipóm odstrániť. Ak vám lipóm nespôsobuje žiadny problém a lekár s istotou vie, že nie je malígny, miesto jeho odstránenia môže odporučiť iba jeho pravidelné sledovanie. Odstránenie lipómu je potrebné iba v prípade, keď jeho umiestnenie spôsobuje iné zdravotné ťažkosti alebo predstavuje hrozbu pre zdravie či život pacienta. Ak lipóm nespôsobuje žiadne ťažkosti, zvyčajne sa neodstraňuje. V prípade potreby vám lekár môže predpísať steroidné injekcie na zmiernenie zápalu a bolesti.

Dôležité je rozlíšiť lipóm od liposarkómu. Oba majú podobné vonkajšie vlastnosti, no na rozdiel od tukových útvarov sú liposarkómy klasifikované ako skupina mezenchymálnych nádorov, ktorých bunky môžu degenerovať do rakovinových útvarov. Aj v takom prípade, keď lipóm nespôsobuje bolesti, by sa mal pacient poradiť s lekárom. Po diagnostikovaní lipómu lekár rozhodne o potrebe jeho odstránenia. Ak novotvar zasahuje do kĺbov, do nervov, orgánov, svalov alebo ciev, pravdepodobne ho nebude možné odstrániť.

Ako sa lipóm odstraňuje?

Lipóm sa odstraňuje chirurgickým zákrokom, laserom alebo metódou rádiových vĺn. Najčastejšie sa vykonáva chirurgické odstránenie lipómu (v mieste tvorby lipómu sa urobí malý rez, po ktorom môže zostať jazva). Miniinvazívny zákrok sa vykonáva ambulantne pod vplyvom lokálnej anestézie a nemá vplyv na zdravé tkanivá. Znižuje sa tiež riziko straty krvi a obdobie rehabilitácie (po zákroku môže pacient ísť domov).

Na urýchlenie hojenia je nutné pravidelne meniť obväz. Musí sa zabrániť tomu, aby bol mokrý či špinavý. Počas obdobia hojenia sa pacientovi neodporúča športovať, navštevovať kúpele alebo solárium.

Rozdiely medzi aterómom a lipómom

Ateróm je folikulárna alebo epidermálna cysta, ktorá obsahuje pastovitú alebo stuhnutú hmotu. Rovnako ako lipóm, aj ateróm sa tvorí pod kožou a môže byť jednoduchý alebo viacnásobný. Na rozdiel od hromadenia tukov má táto podkožná kapsula malý otvor, z ktorého sa uvoľňuje páchnuci obsah. Vo väčšine prípadov sa ateróm vyskytuje v dôsledku upchatia mazovej žlazy v dôsledku nadmernej tvorby mazu alebo jej poranenia či prasknutia.

Odstránenie aterómu

Ak sa v puzdre aterómu nachádza veľké množstvo mazu, môže dôjsť k zápalu, ktorý spôsobuje bolesť a svrbenie. Lekár otvorí výrastok, odstráni jej obsah a predpíše lieky na zmiernenie zápalu. Ateróm sa potom vyreže spolu s puzdrom, ktorý obsahuje hnis. Najčastejšie sa ateróm odstraňuje chirurgicky. V opačnom prípade môže dôjsť k recidíve. Prevencia aterómu spočíva v zabránení upchatia mazových žliaz prostredníctvom kozmetických procedúr na čistenie pokožky (peelingy, jemné masky).

Odstránenie lipómu na hlave

Lipómy môžu byť lokalizované aj na hlave a najšetrnejšou možnosťou ich odstránenia je použitie lasera. Odstránenie lipómu laserom pomáha predchádzať komplikáciám. Laserový lúč pôsobí len na postihnutú oblasť a nezasahuje zdravé tkanivo. Pomáha predchádzať riziku infekcie a považuje sa za bezpečnejší ako tradičný chirurgický zákrok.

Odstránenie lipómu laserom

Odstránenie lipómu laserom zabraňuje vzniku modrín a opuchu v postihnutej oblasti (táto informácia má len informatívny charakter, zákrok sa na našej klinike nevykonáva). Lekár opatrne rozreže kožu a následne dôkladne odstráni tukovú hrčku, aby sa zabránilo vzniku novej tukovej hrče v postihnutej oblasti. Okraje sa koagulujú (zapečatia laserom) a zašijú intradermálnym stehom. Odstránenie laserom si nevyžaduje hospitalizáciu ani dlhé obdobie rehabilitácie.

Včasná návšteva lekára pomáha predchádzať nežiadúcim komplikáciám (napr.vzniku nádorov).

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Lipóm – čo je to a ako sa dá liečiť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako odstrániť tukovú hrčku na tvári?

Tukového nádoru (lipómu) sa zbavíte chirurgickým odstránením. Veľké lipómy nie sú schopné zmiznúť samé, preto sa odstraňujú len chirurgickým zákrokom.

2. Je možné vytlačiť tukový nádor na tvári?

Podkožnú tukovú hrčku na tvári by ste nemali vytláčať ani inak mechanicky narúšať, pretože to môže mať za následok narušenie integrity kože čím sa zvyšuje riziko bakteriálnej infekcie.

3. Ako sa zbaviť tukového nádoru na tele?

Odstránenie lipómu sa uskutočnuje chirurgicky pri lokálnej anestézii. Lipóm sa odstráni pomocou malého rezu na koži, ktorý sa zahojí do dvoch týždňov. Odstránenie tukového nádoru sa vykonáva ambulantne, t.j bez hospitalizácie a pri lokálnej anestézii.

Hodnotenie článku:
2 s 5 na základe 5 hodnotení
Lipóm – čo je to a ako sa dá liečiť?
Dermatológ, trichológ.
Lipóm – čo je to a ako sa dá liečiť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred rokom
Po odstránení lipómu mi ostalo postihnuté miesto zhrubnuté. Je to v poriadku?
Odpovedať
Po chirurgickom odstránení lipómu zostáva na jeho mieste jazva. Jazva môže vyzerať ako hrčka, ktorej farba a štruktúra sa líši od zdravej kože. Ak bol lipóm veľký, na mieste po jeho odstránení, sa bude tiež nachádzať zjazvené tkanivo.
Irena pred rokom
Po holení strojčekom sa mi pod pazuchou objavil opuch. Môže sa tukový nádor objaviť pod pazuchou?
Odpovedať
Pri opuchu v axilárnej oblasti je potrebné odlíšiť lipóm od hidradenitídy, t. j. zápalu pohlavných žliaz. Hydradenitída sa môže objaviť po holení, keď sa infekcia dostane do mikrotrhliny v koži. Lekár dokáže počas vyšetrenia odlíšiť tieto novotvary.
Mária  pred rokom
Môže tukový nádor na hlave viesť k závratom?
Odpovedať
Lipóm je nezhubný nádor, ktorý je tvorený podkožným tukovým tkanivom. Na pokožke hlavy je vrstva tkaniva veľmi tenká, takže tvorba tukového nádoru v tejto oblasti je nepravdepodobná. Na určenie povahy novotvaru na hlave je potrebné poradiť sa s vašim lekárom.
Frederika pred rokom
Čo treba robiť, ak lipóm bolí a je horúci na dotyk?
Odpovedať
Tukový nádor pod kožou sa môže zapáliť, čo má za následok bolesti v oblasti zhrubnutia, začervenanie kože a tukový nádor je vtedy horúci na dotyk. Ak sa k tomu pripojí aj bakteriálna infekcia, budete potrebovať predpísať antibiotickú liečbu.
Adriána pred rokom
Môže sa tukový nádor na chrbte rozpustiť sám?
Odpovedať
Lipóm (tukový nádor) sa nemôže odstrániť sám a je možné odstrániť ho len chirurgicky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.