Logo
0800200000

5 pravidiel správneho vyprázdňovania

5 pravidiel správneho vyprázdňovania
Čítať 6 minút | Vytvorené: 16 august 2023 | aktualizované: 1 september 2023 | 14464 14464
Počas vyprázdňovania sa z tela vylučuje nestrávená potrava, voda a baktérie nachádzajúce sa v hrubom čreve.

Pravidelné vyprázdňovanie pomáha predchádzať zápche a proktologickým ochoreniam (napríklad hemoroidom a análnym trhlinám).

Čo je defekácia?

Defekácia je proces vylučovania stolice z čreva cez konečník. Výživné látky sa zvyčajne trávia v žalúdku a tenkom čreve. Nestrávené zvyšky potravy sa presúvajú do hrubého čreva, kde sa tvorí stolica. Stolica sa hromadí v konečníku a v dôsledku rozťahovania črevných stien dochádza k prirodzenému nutkaniu na stolicu.

Čo je defekácia?

Čo je defekácia?

Koľkokrát denne je potrebné chodiť na toaletu?

Za normálne sa považuje chodiť na toaletu trikrát za deň až trikrát za týždeň. Medzi faktory ovplyvňujúce frekvenciu vyprázdňovania patrí:

  • vek (starší ľudia majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku zápchy);
  • výživa (potraviny obsahujúce vlákninu zvyšujú frekvenciu vyprázdňovania čriev);
  • pitný režim (nedostatočný príjem vody prispieva k zápche).

Frekvencia stolice u dospelých závisí od úrovne fyzickej aktivity (pravidelný šport zlepšuje peristaltiku (pohyb) tráviacej sústavy a urýchľuje prechod potravinových hmôt v črevách). Stres a úzkosť prispievajú k častejšiemu vyprázdňovaniu.

Koľko času uplynie od skonzumovania jedla po vyprázdnenie?

Po jedle trvá približne 6 - 8 hodín, kým potrava prejde žalúdkom a tenkým črevom. Ďalšie trávenie a tvorba stolice v hrubom čreve trvá 36 hodín. Od skonzumovania potravy po vyprázdnenie uplynie v priemere dva až päť dní.

Nutkanie na defekáciu ihneď po jedle môže vzniknúť v dôsledku gastrokolického reflexu, t. j. nutkanie na stolicu ihneď po uložení potravy v žalúdku. Tento reflex môže byť u zdravých ľudí zriedkavý alebo zanedbateľný. Neustála potreba vyprázdniť črevo po jedle a výskyt ďalších príznakov (kŕče, zápcha alebo hnačka) môžu poukazovať na syndróm dráždivého čreva (funkčná porucha trávenia).

Ako sa správne vyprázdňovať?

Stolicu sa neodporúča zadržiavať, pretože oneskorená stolica môže prispieť k vzniku zápchy. Správne vyprázdňovanie čriev závisí od polohy tela:

  1. Zdvihnite nohy položte ich na rovnú podložku (napríklad na nízku stoličku) tak, aby boli kolená vyššie ako boky.
  2. Nakloňte sa mierne dopredu, lakte si môžete oprieť o kolená.
  3. Narovnajte si chrbát.

Poloha tela pre správne vyprázdnenie čriev

Poloha tela pre správne vyprázdnenie čriev

Počas aktu vyprázdňovania sa musíte uvoľniť, aby stolica vyšla z čreva prirodzene. Počas defekácie netlačte, pretože nadmerný tlak v panve a konečníku môže viesť k mdlobám, prietrži alebo proktologickým ochoreniam, ako sú hemoroidy

Aké sú následky zadržiavania stolice?

Ak sa črevo nevyprázdňuje pravidelne, stolica stvrdne a ďalšie vyprázdňovanie môže spôsobiť bolesť a poškodenie sliznice konečníka. Zadržiavanie stolíc dva a viac týždňov môže spôsobiť otravu organizmu, tzn. toxické látky z výkalov sa dostanú späť do krvného obehu a spôsobia zhoršenie celkového zdravotného stavu (zvýšená podráždenosť a únava, bolesť hlavy).

Oneskorené vyprázdňovanie môže spôsobiť poškodenie črevnej steny, pretože nahromadenie veľkého množstva stolice spôsobuje nadmerné roztiahnutie čreva. Pri absencii pravidelného vyprázdňovania je potrebné objednať sa na vyšetrenie k proktológovi, aby sa zabránilo vzniku komplikácií.

Ako dlho sa považuje za normálne nechodiť na veľkú potrebu?

Nevyprázdňovanie čriev každý deň môže byť individuálnou vlastnosťou človeka. Za normálne sa považuje nechodiť na toaletu dva dni. Dlhšie oneskorenie vyprázdňovania môže poukazovať na nedostatočný príjem vody, sedavý spôsob života alebo patológiu tráviaceho traktu (napr. syndróm dráždivého čreva alebo zhubné ochorenie hrubého čreva).

Čo mám robiť, keď nemám nutkanie na stolicu?

Ak nemáte nutkanie na stolicu, mali by ste do jedálnička zaradiť potraviny obsahujúce vlákninu (zeleninu, ovocie, obilniny, strukoviny a orechy). Ďalej je potrebné piť dostatok vody, udržiavať aktívny životný štýl a pravidelne cvičiť.

Na obnovenie režimu vyprázdňovania čriev je potrebné zvyknúť si chodiť na toaletu každý deň v rovnakom čase. Neignorujte ani nezadržiavajte nutkanie na vyprázdnenie.

Ako vyvolať nutkanie na vyprázdnenie?

Nutkanie na vyprázdnenie je možné obnoviť zmenou životného štýlu (napr. normalizáciou stravy a zvýšením fyzickej aktivity). Ak sa nedostaví žiadny pozitívny účinok, je potrebné poradiť sa s proktológom. Lekár sa oboznámi s pacientovou anamnézou, vykoná vyšetrenie a určí príčinu nedostatočného nutkania na vyprázdňovanie čriev. V prípade potreby proktológ predpíše lieky, ktoré normalizujú tráviaci systém.

Prečo vzniká falošné nutkanie na vyprázdnenie?

Falošné nutkanie na stolicu (tenezmy) sú spôsobené zápalovými ochoreniami čriev (Crohnova choroba, nešpecifická ulcerózna kolitída). Falošné nutkanie na stolicu sa môže vyskytnúť pri hemoroidoch a polypoch (nezhubných novotvaroch) hrubého čreva. Medzi ďalšie príčiny tenezmu patrí:

  • rakovina konečníka;
  • divertikul (vyklenutie črevnej steny);
  • celiakia (intolerancia lepku).

Časté a bolestivé nutkanie na stolicu môže byť dôsledkom infekcie hrubého čreva mikroorganizmami, akými sú E. coli alebo salmonela. Liečba falošného nutkania na stolicu závisí od príčiny a môže zahŕňať antibiotiká, kortikosteroidy (hormóny) alebo imunosupresívne lieky.

Prečo vzniká pocit neúplného vyprázdnenia konečníka?

Pocit neúplného vyprázdnenia konečníka sa môže objaviť v dôsledku hemoroidov a syndrómu dráždivého čreva. Môže byť spôsobený benígnymi (napr. polypy) alebo malígnymi (napr. karcinóm) novotvarmi hrubého čreva.

Ako úplne vyprázdniť črevo?

Aby sa črevo úplne vyprázdnilo, je potrebné zaujať správnu polohu a uvoľniť sa. Počas vyprázdňovania by ste nemali robiť nič iné (napr. hrať sa na telefóne alebo čítať knihu), pretože môže dôjsť k rozptýleniu a zastaveniu vyprázdňovania pred dokončením procesu. Úplne vyprázdniť konečník pomôže pokojné miesto, ako aj pravidelný harmonogram vyprázdňovania.

Prítomnosť krvi počas defekácie

Počas defekácie môžu krvácať vnútorné hemoroidy (krv môže byť na toaletnom papieri alebo v stolici). Prítomnosť krvi počas defekácie môže poukazovať na zápalové ochorenie čriev, polypy a nádory hrubého čreva. Krv v stolici po defekácii môže byť dôsledkom análnej trhliny.

Bolesť počas defekácie

Bolesť počas vyprázdňovania alebo po ňom sa môže vyskytnúť pri hemoroidoch, pretože zväčšené hemoroidálne uzliny sú poškodené prechodom stolice cez konečník. Pri zápche je bolesť počas defekácie spôsobená natiahnutím steny čreva tvrdou a suchou stolicou.

Rezavá bolesť pri vyprázdňovaní sa môže objaviť v dôsledku análnej trhliny alebo podráždenia kože konečníka. Príčinou bolesti pri vyprázdňovaní čreva môže byť proktitída (zápal čreva) a paraproktitída (hnisavý zápal perirektálneho tukového tkaniva). Kontrakčná bolesť pred vyprázdnením môže poukazovať na syndróm dráždivého čreva.

Ako zmierniť bolesť pri defekácii?

Na zmiernenie bolesti pri vyprázdňovaní je potrebné zaujať správnu polohu tela. Na toaletu je potrebné ísť v momente od pocítenia nutkania na vyprázdnenie a pri defekácií netlačte. Pitie dostatočného množstva vody a konzumácia potravín bohatých na vlákninu zabezpečí mäkšiu stolicu a ľahšie vyprázdnenie.

V prípade silnej alebo dlhotrvajúcej bolesti brucha po vyprázdnení je potrebné vyhľadať lekára, aby zistil príčinu bolesti. V prípade potreby lekár predpíše lieky proti bolesti alebo prostriedky, ktoré zabezpečia ľahšie vyprázdnenie.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

5 pravidiel správneho vyprázdňovania - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako rýchlo vyvolať defekáciu?

Vyprázdnenie môže pomôcť urýchliť pitie teplej vody a masírovanie brucha v smere pohybu čriev (v smere hodinových ručičiek). Niektoré potraviny, napríklad slivky alebo marhule, môžu pomôcť zvýšiť peristaltiku a vyvolať vyprázdnenie.

2. Čo sa stane, ak týždeň alebo mesiac nepôjdem na toaletu?

Po týždni je stolica sa tvrdšia a suchšia, čo vedie k bolesti počas vyprázdňovania. Nedostatočné vyprázdňovanie vedie aj k otrave organizmu, pretože toxické látky zo stolice prenikajú do črevných ciev a sú roznášané krvným obehom do celého tela. Absencia defekácie počas jedného mesiaca môže spôsobiť výrazné roztiahnutie čreva a poškodenie črevnej sliznice.

3. Prečo nemôžem ísť v noci na toaletu?

Chodiť v noci na toaletu môžete, ale pravidelné prebudzanie sa v noci zhoršuje kvalitu spánku. Výsledkom je, že človek nemá dostatok spánku, počas dňa sa cíti ospalý a rýchlejšie sa unaví. Aby ste prestali chodiť na toaletu v noci, postupne zmeňte spôsob vyprázdňovania (napríklad ráno).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
5 pravidiel správneho vyprázdňovania
Lekár oddelenia proktológie.
5 pravidiel správneho vyprázdňovania
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Michala pred 4 týždňami
Dobrý deň, čo mám robiť, ak nemôžem ísť na toaletu?
Odpovedať
Dobrý deň. Normalizovať režim vyprázdňovania a uľahčiť proces vyprázdňovania čriev je možné zmenou životného štýlu (pravidelne cvičiť, piť dostatok vody a jesť potraviny bohaté na vlákninu). Počas vyprázdňovania je dôležité uvoľniť sa a vyložiť si nohy na podnožku.
Patrícia pred mesiacom
Dobrý deň. Už štyri dni som nebol na toalete. Čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Odporúča sa zvýšiť príjem vody a potravín obsahujúcich vlákninu (strukoviny, jablká, marhule, orechy), ako aj viesť aktívny životný štýl. Pri vyprázdňovaní netlačte a ak nemáte prirodzené nutkanie na vyprázdňovanie, na záchode dlho neseďte, pretože môže dôjsť k hemoroidom alebo análnej trhline. Počas vyprázdňovania si vyložte nohy na podnožku a mierne sa nakloňte dopredu.
Kateryna pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako mám ísť na veľkú potrebu, keď sa mi nechce?
Odpovedať
Dobrý deň. Vyprázdňovanie čriev podporuje pitie vody a konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny. Pri vyprázdňovaní sa uvoľnite a zaujmite správnu polohu (vyložte si nohy na podnožku a mierne sa predkloňte).
Xenia pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Málokedy chodím na toaletu, čo môže byť dôvodom?
Odpovedať
Dobrý deň. Príčinou porúch vyprázdňovania môže byť nedostatočný príjem vody a vlákniny, neaktívny životný štýl. Zriedkavé vyprázdňovanie čriev môže byť spôsobené proktologickými ochoreniami (napr. nádor v čreve, syndróm dráždivého čreva).
Adriana pred 4 mesiacmi
Dobrý deň, mám nutkanie na stolicu, no nič nevylúčim. Čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak stolica v konečníku stagnuje, uvoľnite sa a zaujmite správnu polohu (vyložiť nohy na podnožku). Pri vyprázdňovaní netlačte, pretože môže dôjsť k hemoroidom alebo k análnej trhline.
Valentyna pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo nemám nutkanie na vyprázdnenie?
Odpovedať
Dobrý deň. Jedným z dôvodov, prečo nemáte nutkanie na vyprázdnenie, môže byť absencia pravidelného vyprázdňovania stolice. Prirodzené nutkanie na vyprázdnenie si vyžaduje vytvorenie vyprázdňovacieho režimu: vyprázdniť črevo aspoň trikrát za týždeň v rovnakom čase. Peristaltiku urýchľuje pitie teplej vody alebo kávy, konzumácia marhúľ, čerstvých alebo sušených sliviek.
Alisa pred 6 mesiacmi
Dobrý deň, prečo musím pri vyprázdňovaní tlačiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Potreba silného tlačenia pri defekácii môže poukazovať na zápchu (pravidelnosť stolice u dospelého človeka sa pohybuje v rozmedzí trikrát za deň až trikrát za týždeň, zriedkavejšie vyprázdňovanie vedie k stvrdnutiu stolice a porušeniu procesu vyprázdňovania čreva). Nadmerné napínanie počas vyprázdňovania môže mať za následok hemoroidy alebo análne trhliny.
Marta pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Čo mám robiť, keď sa nemôžem úplne vyprázdniť?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak chcete úplne vyprázdniť črevá, nohy si vyložte na podnožku a uvoľnite sa. Na toaletu sa odporúča ísť pri prirodzenom nutkaní na vyprázdnenie. Ak pocit zvyškov stolice v konečníku po vyprázdnení nezmizne, musíte sa nechať vyšetriť proktológom.
Bozena pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo ma po defekácii páli v análnej oblasti?
Odpovedať
Dobrý deň. Pálenie v konečníku po defekácii môže poukazovať na hemoroidy, zápal čriev alebo nadmernú konzumáciu pikantných jedál. Príčinou svrbenia po defekácii môže byť análna trhlina alebo poškodenie sliznice konečníka tvrdým toaletným papierom.
Nataliia pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. V stolici mám hlien, čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Prítomnosť hlienu v stolici je normálna. Ak je však hlienu veľa alebo sa objavia ďalšie príznaky (bolesť, krv), mali by ste sa poradiť s proktológom.
Zuzana pred 8 mesiacmi
Dobrý deň, pri vyprázdňovaní pociťujem rezavú bolesť. Čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Aby ste sa zbavili nepríjemných pocitov v konečníku počas vyprázdňovania a po ňom, mali by ste jesť potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré zmäkčujú stolicu a nepridávať pikantné korenie do jedál, pretože môže dráždiť oblasť konečníka. V prípade dlhotrvajúcej bolesti alebo bez pozitívneho účinku by ste sa mali poradiť s proktológom.
Alia pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Ako mám chodiť na toaletu po paraproktitíde?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri vyprázdňovaní po paraproktitíde by ste nemali tlačiť ani sa namáhať. Dôležité je vyprázdňovať črevo pravidelne (každý deň alebo každý druhý deň), aby ste predišli zápche, piť dostatok vody a jesť potraviny obsahujúce vlákninu (čerstvé ovocie a zeleninu, strukoviny, orechy).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.