Logo
0800200000

Čo je to herpes a ako ho liečiť?

Čo je to herpes a ako ho liečiť?
Čítať 10 minút | Vytvorené: 31 január 2024 | aktualizované: 12 február 2024 | 1932 1932
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že 3,7 miliardy ľudí mladších ako 50 rokov je infikovaných orálnym herpesom. Genitálny herpes je diagnostikovaný u 13% populácie vo veku 15-49 rokov.

Čo je herpes?

Herpes je vírusové ochorenie, ktoré môže postihnúť kožu, sliznice pohlavných orgánov, ústa, oči a nervový systém. Existuje cca 100 druhov herpesov, z ktorých 8 môže infikovať ľudské telo. Pri podozrení na ochorenie je potrebná konzultácia s odborníkom na infekčné ochorenia.

Čo je herpes?

Čo je herpes?

Ako sa prenáša herpes?

Príčinou herpesu na perách je bozkávanie alebo dotyk kože v blízkosti úst, k infekcii dochádza kontaktom so sliznicami a výtokom z ložísk infekcie (vredy a pľuzgiere). Ďalšie možnosti prenosu herpetických vírusov:

  • pohlavný styk (orálny, análny alebo vaginálny). Genitálny herpes u mužov a žien sa prenáša bez ohľadu na použitie bariérových antikoncepčných metód (napríklad kondómov), pretože vírus je obsiahnutý v genitálnych vredoch;
  • kontakt s pokožkou. Vírus herpes simplex (HSV) sa môže preniesť kontaktom s infikovanou pokožkou (napríklad trasením rúk);
  • zdieľanie osobných hygienických potrieb. Herpes sa môže preniesť cez zubné kefky, balzamy na pery alebo žiletky, ak sa tieto položky dostanú do kontaktu s infikovanými sekrétmi alebo vredmi. Na rozdiel od baktérií (akými sú chlamýdie), vírus herpesu zostáva aktívny mimo tela dlhšie a môže sa preniesť na inú osobu zdieľaním osobných hygienických potrieb;
  • pôrod. HSV sa môže preniesť z matky na novorodenca počas prechodu pôrodnými cestami;
  • laktácia. Ak sú na koži v oblasti hrudníka rany a pľuzgiere, dieťa sa môže infikovať počas kŕmenia.

Genitálny herpes sa neprenáša cez záchodové dosky, posteľnú bielizeň, uteráky, mydlo alebo verejné bazény. Nebezpečenstvo vírusu herpesu však spočíva v možnosti jeho prenosu na zdravého človeka aj pri absencii aktívnych ložísk infekcie na koži.

Druhy herpesu

Herpes na tele je klasifikovaný do typov, z ktorých každý spôsobuje špecifické ochorenia, má rôzne lokalizácie (napríklad tvár, pohlavné orgány, ústnu dutinu) a príznaky.

Druhy herpesu

Typ

Charakteristika

Príznaky

Komplikácie

HSV-1

Spôsobuje rozvoj orálneho herpesu, ktorý sa objavuje na perách, ústach, jazyku a pri stomatitíde (zápal ústnej dutiny).

Bolesť a podráždenie pier, ďasien, slizníc líc, pocit pálenia v ústach, škvrny, vredy, pľuzgiere a rany v ústach.

Zápal očí (konjunktivitída), mozgu (encefalitída) a mozgových blán (meningitída).

HSV-2

Vedie ku genitálnemu herpesu, ktorý postihuje penis, miešok a konečník u mužov a vaginálne steny, pysky ohanbia, krčok maternice a hrádzu u žien.

Začervenanie, bolesť, svrbenie, nepohodlie a pálenie v oblasti genitálií, zväčšenie a opuch inguinálnych lymfatických uzlín.

Viacnásobné relapsy, najmä u ľudí s oslabeným imunitným systémom (napríklad s vírusom ľudskej imunodeficiencie), prenos vírusu na dieťa počas pôrodu.

HSV-3 (Varicella Zoster)

Spôsobuje ovčie kiahne (pri počiatočnom vstupe do tela) a pásový opar (keď sa vírus reaktivuje v dôsledku oslabeného imunitného systému).

Pásový opar vedie k ovčím kiahňam, ktoré sa prejavujú ako červené, vyvýšené papuly alebo pľuzgiere naplnené tekutinou, vysoká horúčka, bolesť hlavy a strata chuti do jedla. Herpes zoster (pásový opar) spôsobuje poškodenie jednej oblasti tela (napríklad nohy alebo ruky), svrbenie a pálenie kože a citlivosť na svetlo.

Chronická bolesť, neurologické patológie (zápal mozgu, paralýza tváre, strata sluchu, problémy s rovnováhou) a bakteriálne infekcie kože.

HSV-4 (Epstein-Barrovej vírus)

Vedie k mononukleóze a v zriedkavých prípadoch k rakovine (rakovina nosa a hrdla, Burkittov lymfóm) a Guillain-Barrého syndrómu.

Zápal, bolesť a opuch v krku, neustála únava, vysoká horúčka, kožná vyrážka, zväčšená pečeň a slezina.

Ruptúra ​​sleziny, zápal obličiek alebo srdcového svalu, hemolytická anémia, ochorenia nervového systému (encefalitída, meningitída), poruchy srdcového rytmu, obštrukcia (zúženie) horných dýchacích ciest.

HSV-5

Spôsobuje cytomegalovírus, ktorý je najviac nákazlivý a prenáša sa kontaktom s telesnými tekutinami (vrátane slín, krvi, materského mlieka, moču a výkalov) a pohlavným stykom.

Neustála únava, bolesť svalov a hlavy, zvýšené potenie, zväčšené lymfatické uzliny, vyrážka na tele, bolesť hrdla.

Šírenie vírusu do brušných orgánov (žalúdok, črevá a pečeň), mozgu a nervového systému. U ľudí s oslabeným imunitným systémom sa môže vyvinúť kolitída, hepatitída, zápal pľúc a zhoršenie zraku.

HSV-6

Vedie k detskej chorobe roseole infantum.

Horúčka (39,5-40,5 stupňov), vracanie, hnačka, strata chuti do jedla, kašeľ, bolesť hrdla, nádcha, zápal očí a viečok, zväčšené lymfatické uzliny na krku a v zadnej časti hlavy, malé ružové alebo červené škvrny pozdĺž hrdla.

Pri herpese typu 6 sa u detí vo veku 6-18 mesiacov môžu vyvinúť záchvaty.

HSV-7

Môže spôsobiť Hodgkinovu chorobu, Tinea versicolor.

Kožná vyrážka, vysoká horúčka, vracanie, hnačka a kŕče.

Komplikácie sú zriedkavé a nie sú vedecky dokázané.

HSV-8

Vedie ku Kaposiho sarkómu.

U detí sa prejavuje horúčkou a kožnou vyrážkou, u dospelých zvýšenou únavou a hnačkou.

Oslabenie imunitného systému.

Herpes na tele sa delí na typy, z ktorých každý spôsobuje určité ochorenia, má rôzne lokalizácie (napríklad tvár, pohlavné orgány, ústa) a symptómy. Jedným z herpetických vírusov, ktoré niekedy postihujú ľudí, je vírus B. Prenáša sa na človeka uhryznutím infikovanej opice a prenáša sa pozdĺž neurónov do mozgu, čo spôsobuje zápal (encefalitída) alebo poškodenie.

Štádiá herpesu

Existuje 5 hlavných štádií vývoja orálneho a genitálneho herpesu. Štádia herpesu:

  1. Inkubačná doba. Počiatočné štádium herpesu začína od okamihu, keď vírus vstúpi do tela a končí, keď sa objavia prvé príznaky, inkubačná doba zvyčajne trvá 2 až 12 dní.
  2. Primárna infekcia. Je charakterizovaná výskytom symptómov: začervenanie a podráždenie kože a slizníc, bolestivé pľuzgiere, horúčka.
  3. Míznutie pľuzgierov. V tretej fáze začnú pľuzgiere praskať a tvoria bolestivé vredy.
  4. Hojenie zapálených lézií. Po 4. až 16. dňoch symptómy postupne vymiznú, vredy sa zahoja a kôra sa odstráni.
  5. Latentná infekcia. Vírus prechádza do latentného štádia, presúva sa do nervových buniek v oblasti hlavy a zostáva v tele v neaktívnej fáze.

V niektorých prípadoch dochádza k relapsu, počas ktorého vírus prechádza z latentného do aktívneho štádia. Aktivácia vírusu je možná pri oslabení imunity (napríklad pri chrípke), chronickom strese, spálení od slnka alebo úraze.

Príznaky herpesu

Vírus môže infikovať sliznice pohlavných orgánov, anusu, konečníka, úst, stehien a zadku. Ďalšie príznaky vírusu herpes v krvi:

  • pľuzgiere naplnené tekutinou;
  • krvácajúce rany a vyrážky na perách a tele;
  • bolesť, svrbenie a pálenie v oblasti genitálií;
  • výtok z močovej trubice a vagíny;
  • bolestivé močenie;
  • zvýšená teplota;
  • bolesti hlavy a svalov;
  • zväčšené lymfatické uzliny na slabinách, krku a v podpazuší;
  • bolesť v hrdle a ústach (zhoršuje sa žuvaním a prehĺtaním);
  • opuch, začervenanie a krvácanie ďasien;
  • zvýšená podráždenosť a neustála únava.

U tínedžerov a ľudí mladších ako 20 rokov spôsobuje herpes plytké vredy v krku a sivý povlak na mandliach. Pri herpese v nose sa objavuje serózny výtok z nosových priechodov a ťažkosti s dýchaním.

Pri hojení vredov sa na mieste tvoria chrasty (žltkasté kôry), ktoré môžu pri dotyku svrbieť a bolieť. Pri herpese v ústach vredy zmiznú do 7-10 dní, pri genitálnych herpesoch - po 2 až 4 týždňoch (s primárnym vypuknutím) a 3 až 7 dňoch (s relapsom).

Niekoľko dní alebo hodín pred opätovným vzplanutím vírusu sa môžu objaviť prodromálne (varovné) príznaky, ktoré zahŕňajú vystreľujúcu bolesť a brnenie v nohách, stehnách a zadku. Frekvencia opakovaných vzplanutí vírusu je individuálna (v priemere 1 relaps HSV-1 a 4-ť vzplanutí HSV-2 za rok).

Ako sa diagnostikuje herpes?

Ak sa na tele objavia vredy a pľuzgiere, musíte sa objednať k lekárovi, ak máte herpes na zadku a genitáliách, mali by ste sa objednať na vyšetrenie u gynekológa (ženy) alebo urológa (muži). Metódy diagnostiky herpetickej infekcie:

  • fyzické vyšetrenie. Lekár skúma pľuzgiere a vredy, kožu a sliznice;
  • analýza ťažkostí. Počas konzultácie sa lekár pýta na kontakt s infikovanými ľuďmi, príznaky (napríklad svrbenie, pálenie, brnenie), frekvenciu prepuknutia vírusu;
  • biopsia (odber vzorky postihnutého tkaniva). Ak je lieková terapia neúčinná, lekár vás pošle na biopsiu.

Pacient je tiež poslaný na krvné testy na zistenie aktívneho herpes vírusu alebo protilátok. Pri herpese na ďasnách a jazyku lekár odoberie ster zo sliznice ústnej dutiny, na genitálny herpes - z krčka maternice a vagíny (u žien) a močovej trubice (u mužov).

Spôsoby liečby herpesu

Herpes na tvári, tele a genitáliách sa nedá liečiť, po primárnej infekcii prechádza do latentného stavu a môže zostať v tele po celý život. Na liečbu herpesu na perách sú predpísané masti a gély a na telo - antivírusové látky na perorálne podanie.

Tabletky na herpes pomáhajú urýchliť hojenie vredov a pľuzgierov, znižujú frekvenciu a trvanie opakovaných vzplanutí a znižujú možnosť prenosu vírusu na partnera. Je potrebné užívať tablety a masti na herpes podľa lekárskeho predpísu.

Ako liečiť herpetickú infekciu u detí?

Herpes sa na novorodencov môže preniesť cez placentu, cez pohlavné ústrojenstvo matky počas pôrodu alebo pri kontakte s infikovaným dieťaťom. Príznaky infekcie vírusom sa zvyčajne objavia 1 až 3 týždne po narodení.

Zvyčajne sa u detí herpes prejavuje prítomnosťou jedného alebo viacerých pľuzgierov, ale ich celkový zdravotný stav sa nezhoršuje. V zriedkavých prípadoch môže byť HSV u novorodenca indikovaná letargiou, nedostatkom energie, dlhodobým prebúdzaním sa po spánku, ťažkosťami alebo zrýchleným dýchaním a modrastým jazykom a pokožkou. Komplikácie herpetickej infekcie u detí:

  • encefalitída (zápal mozgu);
  • hepatitída (poškodenie pečene);
  • pneumonitída (zápal pľúcneho tkaniva);
  • apnoe (krátkodobé zastavenie dýchania počas spánku);
  • hypotenzia (nízky krvný tlak);
  • syndróm respiračnej tiesne (pľúcny edém v dôsledku nedostatku kyslíka);
  • konvulzívne záchvaty.

U detí sa môže vyvinúť diseminovaná intravaskulárna koagulácia, ktorá je charakterizovaná tvorbou krvných zrazenín v malých a stredne veľkých cievach. Herpes u dieťaťa môže tiež viesť k letargii - predĺženému spánku sprevádzanému slabým dýchaním a pomalým pulzom.

Na liečbu HSV u dieťaťa sú predpísané antivírusové lieky. Potrebné sú aj intravenózne tekutiny (na prevenciu dehydratácie), podpora dýchania (na zlepšenie funkcie pľúc a prevencia problémov s dýchaním), korekcia porúch krvácania a kontrola záchvatov.

Ako urýchliť proces hojenia herpesu?

Užívanie liekov predpísaných lekárom, ako aj správna starostlivosť o pľuzgiere a vredy na koži a slizniciach pomôžu urýchliť proces hojenia herpesu. Odporúčania pre starostlivosť o ložiská herpetickej infekcie:

  • teplý kúpeľ na 15-20 minút (bez vonných gélov, pien a solí);
  • nosenie voľného oblečenia vyrobeného z prírodných materiálov (na prevenciu pľuzgierov);
  • prikladanie studených obkladov na vredy (na zníženie bolesti).

Po kúpaní vredy jemne osušte obrúskom alebo uterákom, vyhýbajte sa tlaku alebo treniu. Na zmiernenie bolesti sa môžu použiť nesteroidné protizápalové lieky.

Čo spôsobuje recidívu herpesu?

Oslabený imunitný systém (napríklad po operácii alebo transplantácii orgánov) vedie k opakovanému prepuknutiu vírusu. Ďalšie rizikové faktory pre recidívu herpesu:

  • chronický emočný stres;
  • zvýšená teplota;
  • vystavenie sa slnečnému žiareniu;
  • poranenie alebo poškodenie kože;
  • infekčné choroby (napríklad chrípka, prechladnutie);
  • dehydratácia tela;
  • nevyvážená strava;
  • vystavenie suchému, horúcemu alebo studenému vzduchu.

Hormonálne zmeny počas puberty, tehotenstva alebo menopauzy môžu viesť k recidíve HSV. U žien je výskyt HSV možný aj pred menštruáciou a počas nej.

Čo sa stane, ak herpes nie je liečený?

Ak sa choroba lieči nesprávne alebo vôbec, zvyšuje sa riziko vzniku následkov v dôsledku šírenia infekcie na zdravú kožu a vnútorné orgány. Možné komplikácie herpesu:

  • panaritium (hnisavý zápal prsta);
  • infekcia oka;
  • cerebrálny edém;
  • zhoršenie alebo strata sluchu;
  • zápal vnútorných orgánov (napríklad pečene a obličiek).

Podľa WHO herpes strojnásobuje riziko infekcie vírusom ľudskej imunodeficiencie (v dôsledku oslabeného imunitného systému tela). HSV môže tiež spôsobiť opuch a zápal močovej trubice, vagíny, maternice, krčka maternice a konečníka.

Je možné zbaviť sa herpesu navždy?

Je nemožné zbaviť sa HSV navždy, po infekcii vírus zostáva v nervových bunkách v latentnom (spánkovom) stave. Herpes vírus je aktivovaný vonkajšími faktormi (napríklad bakteriálna infekcia, hypotermia alebo trauma kože), čo vedie k exacerbácii a výskytu vredov a pľuzgierov na koži.

Pomáhajú ľudové prostriedky zbaviť sa herpesu?

Možnosť liečby herpesu pomocou ľudových prostriedkov je jedným z mýtov o infekcii vírusom herpes. Liečba herpesu doma s roztokmi sódy alebo soli, citrónového balzamu alebo cesnaku je neúčinná a môže viesť k rozvoju následkov (napríklad poranenie pľuzgiera, šírenie infekcie).

Aké vitamíny by ste mali užívať, ak máte herpes?

Vitamíny nie sú účinné pri liečbe herpetickej infekcie, ale môžu užívať na podporu fungovania imunitného systému a zníženie rizika recidívy. Užitočné vitamíny a mikroelementy pre herpes:

  • Omega-3 mastné kyseliny (pomáhajú znižovať chronický zápal v tele);
  • vitamín C (zvyšuje imunitu);
  • zinok (zvyšuje obdobie remisie).

Prospešné sú aj vitamíny skupiny B, ktoré podporujú zdravý rast buniek, urýchľujú metabolizmus a zvyšujú hladinu energie. Ak je diagnostikovaná infekcia, môže lekár predpísať multivitamínové a minerálne komplexy.

Stravovanie sa pri herpese

Pri HSV by mala byť strava zdravá a vyvážená, obsahujúca bielkoviny, tuky a sacharidy, aby sa zachovalo správne fungovanie tela.

Stravovanie pri herpese

Ryba

Červená ryba (losos), makrela

Mäso

Kuracie a morčacie mäso bez kože, teľacie mäso, králik

Zelenina

Paprika, mrkva, cvikla, brokolica, červená a biela kapusta, cibuľa, tekvica, baklažán

Ovocie a bobule

Citrusové plody (pomaranče, mandarínky, citróny), jahody, mango, papája

Obilniny

Ovos, pšenica, pohánka, bulgur

Semienka a orechy

Ľanové semienka, chia, sezam, mandle, vlašské orechy

Pri orálnom herpese sa odporúča vylúčiť zo stravy korenené a mastné jedlá, ako aj kyslé a horké jedlá, aby sa predišlo podráždeniu vredov a zvýšenej bolesti. Mali by ste dať prednosť teplým alebo studeným , duseným, vareným alebo mixovaným jedlám.

Prevencia herpesu

Výskumy potvrdzujú, že odstránenie predkožky u mužov poskytuje ochranu pred genitálnym herpesom. Infekcii HSV nemôžete zabrániť pomocou bariérovej antikoncepcie, pretože vírus sa môže preniesť aj dotykom s pľuzgiermi a vredmi. Ak je vírus v aktívnom štádiu, odporúča sa zdržať sa pohlavného styku a bozkávania až do obdobia remisie.

Aby ste predišli orálnemu herpesu, mali by ste sa vyhnúť bozkávaniu, zdieľaniu osobných hygienických potrieb a užívaniu spoločného riadu s infikovanou osobou. Podpora imunitného systému prostredníctvom vyváženej stravy a fyzickej aktivity, vyhýbanie sa hypotermii a prievanu pomôže znížiť riziko opakovaného prepuknutia HSV-1.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je to herpes a ako ho liečiť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je možné pobozkať osobu, ktorá má herpes?

Osobu infikovanú herpesom by ste nemali bozkávať kvôli riziku nákazy vírusom. HSV sa nachádza vo vredoch a pľuzgieroch na slizniciach líc, jazyka a ďasien, a preto sa môže prenášať kontaktom so slinami infíkovanej osoby.

2. Ako sa zbaviť herpesu za jeden deň?

Herpes je chronická vírusová infekcia, ktorá prechádza do latentného štádia a zostáva v nervových bunkách. Je tiež nemožné zbaviť sa aktívneho prepuknutia herpesu na ruke alebo pere za jeden deň, pretože vírus sa množí vo vnútri buniek (potlačenie procesu zvyčajne trvá 7-10 dní).

3. Kde na tele sa môže objaviť herpes?

Herpes sa môže objaviť na perách, jazyku, ďasnách, slizniciach líc, hrdla a mandlí. Herpetická infekcia postihuje aj stehná, zadok, konečník a anus, močovú rúru, vulvu, vagínu a krčok maternice (u žien), penis a miešok (u mužov).

4. Je možné liečiť herpes počas tehotenstva?

Ak sa HSV zistí počas tehotenstva, lekár môže predpísať antivírusové lieky. Ak sa zistia vredy a pľuzgiere v pôrodných cestách, gynekológ môže odporučiť cisársky rez, aby sa znížilo riziko prenosu vírusu na dieťa.

5. Ktorý lekár lieči herpes?

Na liečbu herpesu na koži sa špecializuje dermatovenerológ, špecialista na infekčné choroby a obvodný lekár. Ak sa na slizniciach pohlavných orgánov objavia vredy a pľuzgiere, tak by sa ženy mali poradiť s gynekológom a muži zas s urológom.

6. Ako znížiť frekvenciu relapsov herpesu?

Posilnenie imunitného systému prostredníctvom vyváženej stravy, fyzickej aktivity, režimu spánku a zvládania stresu pomáha znižovať riziko recidívy HSV. Je tiež dôležité používať opaľovací krém na ochranu pred ultrafialovým žiarením a vyhnúť sa poraneniu kože a slizníc, kde sa herpes predtým vyskytol.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je to herpes a ako ho liečiť?
Dermatológ, trichológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Frederika pred 2 mesiacmi
Dobré ráno. Chcela by som sa rýchlo zbaviť herpetickej infekcie. Možno existuje nejaký druh injekcie na herpes, ktorý ho zničí navždy?
Odpovedať
Dobré ráno. Momentálne neexistuje liek, ktorý by HSV odstránil navždy. Antivírusové lieky predpísané lekárom však zmierňujú príznaky a znižujú frekvenciu exacerbácií.
Mária pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Bol mi diagnostikovaný pásový opar, ktorý sa prejavuje léziami na pravom ramene pozdĺž nervu. Mám otázku: čo pomáha na pásový opar?
Odpovedať
Dobrý deň. Antivirotiká pomáhajú znižovať aktivitu vírusu a urýchľujú hojenie vyrážok. Na zmiernenie bolesti sa používajú analgetiká a protizápalové lieky.
Nadežda pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné liečiť herpes ľudovými prostriedkami? Ako liečiť herpes na perách domácimi prostriedkami? Je to efektívne?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba vírusu ľudovými prostriedkami (napríklad cesnak, med, čajovníkový olej alebo medovka) nie je účinná. Používanie týchto produktov zvyšuje riziko zhoršenia bolesti, podráždenia pokožky, pľuzgierov a šírenia infekcie.
Alena pred 2 mesiacmi
Dobrý večer. Prvýkrát som mala herpes v 11 rokoch a teraz sa to objavuje dva-trikrát do roka. Povedzte mi, prosím, čo chýba v organizme pri herpese?
Odpovedať
Dobrý večer. Nerovnováha aminokyselín (napríklad arginínu a lyzínu), nedostatok vitamínov C a B, zinku a mastných kyselín môže viesť k recidíve infekcie. Vyvážená strava a užívanie multivitamínových komplexov podľa predpisu lekára pomôže znížiť riziko exacerbácie.
Irine pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Mám pravidelne afty na perách hneď, ako sa ochladí (koncom jesene alebo zimy). Po objavení vredu na perách mám pľuzgier asi 2 týždne. Povedzte mi, prosím, ako sa zbaviť herpesu za noc?
Odpovedať
Dobrý deň. HSV sa nemôžete zbaviť zo dňa na deň, pretože herpes je spôsobený vírusom, ktorý zostáva v tele po celý život. Ak sa objaví vyrážka, musíte podstúpiť priebeh liečby antivírusovými liekmi predpísanými lekárom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.