Logo
0800200000

Vyšetrenie moču: Čo zobrazuje, aký typy vyšetrení existujú a ako interpretovať výsledky?

Vyšetrenie moču: Čo zobrazuje, aký typy vyšetrení existujú a ako interpretovať výsledky?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 23 január 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 57597 57597
Vyšetrenie moču je laboratórna diagnostická metóda na posúdenie funkcií a stavu obličiek, obličkovej panvičky a kalichov, močovodu a močového mechúra.

Používa sa aj pri endokrinných poruchách (diabetes mellitus, Cushingova choroba) a ochoreniach pečene (hepatitída, cirhóza).

Čo zobrazuje vyšetrenie moču?

Laboratórne vyšetrenie moču je súčasťou bežnej lekárskej prehliadky a je povinné aj počas tehotenstva na posúdenie funkcie obličiek alebo pred operáciou na vylúčenie bakteriálnej infekcie močového systému. Vyšetrenie moču je potrebné v prípade bolesti v oblasti obličiek, bolestivého alebo častého močenia. Vyšetrenie moču sa používa na posúdenie účinnosti prebiehajúcej liečby a na monitorovanie účinkov liekov na funkciu obličiek. 

Vyšetrenie moču preukáže prítomnosť alebo neprítomnosť infekcie močových ciest a patologických stavov obličiek: pyelonefritída (zápal obličkového parenchýmu a tubulov), glomerulonefritída (poškodenie glomerulov) a obličkové kamene. Vyšetrením moču na acetón možno zistiť prítomnosť ketolátok, ktoré sa objavujú pri cukrovke alebo silnej intoxikácii.

Vyšetrenie moču podľa Nechiporenka 

Vyšetrenie moču podľa Nechiporenka je laboratórna diagnostická metóda používaná na hodnotenie stavu a funkcie obličiek a močových ciest. Počas vyšetrenia sa spočíta počet leukocytov (biele krvinky, ktoré plnia ochrannú funkciu), erytrocytov (červené krvinky, ktoré prenášajú kyslík) a valcov (bielkovinové odliatky) v jednom mililitri moču. Indikácie na vyšetrenie moču podľa Nechiporenka sú:

  • ochorenia močového systému (pyelonefritída, glomerulonefritída, cystitída);
  • hodnotenie stavu obličiek pri systémových patologických stavoch (hypertenzia, diabetes mellitus);
  • monitorovanie účinnosti liečby ochorení obličiek a močových ciest.

Aby boli výsledky vyšetrenia moču čo najpresnejšie, je potrebné dôkladne umyť vonkajšie genitálie pod tečúcou vodou pri izbovej teplote bez použitia mydla alebo sprchového gélu. Na vyšetrenie je potrebné odobrať ranný moč počas močenia. Vzorku je dôležité doniesť do laboratória maximálne do 2 hodín.

Všeobecné (klinické) vyšetrenie moču

Všeobecné (klinické) vyšetrenie moču je vyšetrenie jeho organoleptických (farba, priehľadnosť), fyzikálnych a chemických (relatívna hustota, kyslosť) a biochemických (prítomnosť glukózy, bielkovín, ketolátok, dusitanov) vlastností. Indikácie na klinické vyšetrenie moču sú:

  • komplexné a preventívne vyšetrenia;
  • príznaky ochorení močového systému (krv alebo hlien v moči, bolestivé, časté alebo zriedkavé močenie, opuch tváre);
  • hodnotenie účinnosti liečby;
  • sledovanie účinkov nefrotoxických liekov, pretože môžu narušiť funkciu obličiek.

Príprava na vyšetrenie moču zahŕňa: deň pred testom je potrebné vyhnúť sa konzumácii alkoholu, pikantných a slaných jedál, pretože môžu zmeniť kyslosť moču. V prípade, že užívate antibakteriálne alebo diuretické lieky, informujte o tejto skutočnosti svojho lekára, ktorý vám v prípade potreby zmení dávkovanie alebo na určitý čas preruší užívanie liekov.

Všeobecné vyšetrenie moču sa musí absolvovať ráno a genitálie je dôležité pred odberom vzorky umyť. Pri vyšetrení moču sa môžu použiť aj špeciálne testovacie prúžky, ktoré sa vložia do moču na niekoľko sekúnd, a lekár následne posúdi zmenu farby: farba na testovacom prúžku sa porovná s farebnou tabuľkou na štítku.

Vyšetrenie moču podľa Zimnického 

Vyšetrenie moču podľa Zimnického je laboratórna diagnostická metóda, ktorá sa vykonáva na posúdenie schopnosti obličiek koncentrovať a riediť moč. Vyšetrenie taktiež pomáha určiť objem 24-hodinovej, dennej a nočnej diurézy (množstvo moču).

Spôsob odberu moču na vyšetrenie moču podľa Zimnického zahŕňa: prvá časť ranného moču sa spláchne do toalety a následne sa moč zbiera každé tri hodiny do samostatných sterilných nádob. V priebehu dňa je potrebné zozbierať celkovo osem nádob so vzorkami. Odobratý moč by sa mal uchovávať v chladničke a po poslednom odbere je potrebné ho odniesť do laboratória.

Vyšetrenie moču: norma a interpretovanie všetkých typov výsledkov

Pri interpretovaní výsledkov vyšetrenia moču berie urológ do úvahy vek a pohlavie pacienta, ako aj anamnézu a výsledky ostatných vyšetrení. V prípade abnormálnych zmien v hodnotách testov môže byť potrebné absolvovať ďalšie vyšetrenia (ultrazvuk močového systému, konzultácia s gynekológom alebo endokrinológom).

Norma vyšetrenia moču

Ukazovatele vyšetrenia moču

Referenčné hodnoty vyšetrenia moču

Farba

Slamená žltá

Priehľadnosť

Priežračná

Relatívna hustota

1,01-1,025 kg/cm3

Reakcia (pH)

Mierne kyslá alebo neutrálna (4,5-8,0)

Proteín

do 30 mg/dl

Glukóza

Nezistená

Ketolátky

Nezistené

Dusitany

Nezistené

Baktérie

Nezistené

Za normálnych okolností, vyšetrenie moču môže v zornom poli zobrazovať až päť leukocytov a až tri erytrocyty. Ich počet sa zvyšuje pri pyelonefritíde alebo glomerulonefritíde. Na pH moču má vplyv strava: pri konzumácii mäsa je moč kyslý a pri konzumácii rastlinnej stravy je zas zásaditý.

Interpretácia analýzy moču

Interpretácia analýzy moču

Zvýšenie SG (relatívnej hustoty) v moči môže byť spôsobené glomerulonefritídou, zatiaľ čo zníženie môže byť spôsobené cukrovkou (ochorenie charakterizované znížením hormónu vazopresínu) a zlyhaním obličiek. Prítomnosť dusitanov a baktérií v moči naznačuje prítomnosť infekčnej patológie urogenitálneho systému (uretritída, cystitída, pyelonefritída).

24-hodinové vyšetrenie moču

24-hodinové vyšetrenie moču sa používa na meranie množstva glukózy v moči pri cukrovke. Používa sa aj na hodnotenie koncentrácie bielkovín v moči a na monitorovanie funkcie obličiek pri užívaní nefrotoxických liekov. Pravidlá pri zbere 24-hodinového moču sú:

  • ráno po prebudení vyprázdnite močový mechúr do toalety;
  • moč je potrebné zbierať v priebehu 24 hodín do tej istej sterilnej nádoby.

V deň 24-hodinového vyšetrenia moču by sa nemali užívať žiadne diuretiká, pretože skresľujú pH. Mali by ste taktiež dodržiavať svoj zvyčajný pitný režim: množstvo prijatej tekutiny by malo byť rovnaké ako zvyčajne.

Vyšetrenie moču pri bakteriologickom vyšetrení

Pri podozrení na infekčné ochorenie sa predpisuje aj komplexné vyšetrenie vrátane vyšetrenia krvi a bakteriálne vyšetrenie moču. Vyšetrenie moču pri bakteriologickom vyšetrení sa vykonáva pred začatím liečby antibiotikami na zistenie patogénov a až po dvoch-troch týždňoch po jej ukončení na posúdenie účinnosti liečby. 

Na vyšetrenie je potrebné odobrať priemerné množstvo ranného moču. Pred vyšetrením je potrebné umyť vonkajšie genitálie. Pri vyšetrení sterility moču sa vzorka musí priniesť do laboratória do dvoch hodín, pretože ak moč zostane v nádobe príliš dlho, výsledky nemusia byť spoľahlivé.

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Vyšetrenie moču: Čo zobrazuje, aký typy vyšetrení existujú a ako interpretovať výsledky? - Blažena Uharčeková
Blažena Uharčeková
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže všeobecné vyšetrenie krvi a moču potvrdiť tehotenstvo?

Všeobecné vyšetrenie krvi a moču môže potvrdiť alebo vyvrátiť tehotenstvo, na základe merania koncentrácie hCG: hormón sa produkuje na šiesty-ôsmy deň po oplodnení a jeho množstvo sa zdvojnásobuje každé dva-tri dni, pričom vrchol dosiahne v 8.-10. týždni a potom pomaly klesá. Tehotenstvo môže po vyšetrení potvrdiť gynekológ.

2. Je vhodné absolvovať vyšetrenie moču počas menštruácie?

Počas menštruácie nie je vhodné vykonať vyšetrenie moču, pretože menštruačná krv ovplyvňuje výsledky testu. Vzorku moču môžete odobrať dva-tri dni po skončení menštruácie.

3. Ako dlho môže byť moč uskladnený?

Moč možno skladovať jednu, maximálne dve hodiny v chladničke pri teplote +2 °C až +4 °C. Moč nesmie byť zmrazený, pretože rozmrazovanie ničí biele krvinky, červené krvinky a valce a tvorí sa kal, ktorý skresľuje výsledky testu.

4. Aké množstvo moču je potrebné na vyšetrenie?

Potrebné množstvo moču závisí od typu vyšetrenia. Na klinické vyšetrenie moču, Nechiporenkove vyšetrenie moču a bakteriálne vyšetrenie stačí 10-20 ml moču. Na vyšetrenie podľa Zimnického sa moč zbiera v ten istý deň do rôznych nádob. V prípade 24-hodinového vyšetrenia moču sa materiál zbiera 24 hodín do tej istej nádoby.

5. Ako správne odobrať moč na vyšetrenie?

Pre správny odber moču na vyšetrenie je potrebné umyť vonkajšie genitálie, potom odobrať priemernú vzorku moču do sterilnej nádoby a do dvoch hodín ju odniesť do laboratória.

6. Ako správne vykonať vyšetrenie moču?

Pre správne vykonanie vyšetrenia moču je potrebné sa jeden-dva dni pred testom vyhnúť konzumácii alkoholu a prestať užívať diuretiká, pretože tie skresľujú pH moču. Pred odberom moču by ste sa mali umyť a odobrať testovací materiál do sterilnej nádoby.

7. Aký je rozdiel medzi vyšetrením moču podľa Nechiporenka a všeobecným vyšetrením moču?

Rozdiel medzi všeobecným a Nechiporenkovým vyšetrením moču spočíva v tom, že pri všeobecnom vyšetrení sa počíta počet buniek a valcov nachádzajúcich sa v zornom poli, zatiaľ čo pri vyšetrení podľa Nechiporenka sa spočíta počet buniek v jednom mililitri moču. Klinické vyšetrenie moču sa vykonáva na posúdenie jeho farby, zápachu, priehľadnosti a na zistenie množstva bielkovín a solí. Vyšetrenie podľa Nechiporenka sa vykonáva na diagnostiku latentných infekcií urogenitálneho systému (glomerulonefritída, pyelonefritída) a hematúrie (prítomnosť krvi).

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 5 hodnotení
Vyšetrenie moču: Čo zobrazuje, aký typy vyšetrení existujú a ako interpretovať výsledky?
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Hana pred rokom
Dobrý deň, je možné odobrať vzorku z druhého moču?
Odpovedať
Dobrý deň. Aby ste maximalizovali spoľahlivosť výsledkov vyšetrenia, je potrebné odobrať vzorku z prvého ranného moču, pretože je najkoncentrovanejší, čo zvyšuje šancu na odhalenie patologických zmien. Je dôležité odobrať priemerné množstvo moču, aby sa do testovaného materiálu nedostali žiadne mikroorganizmy z vonkajších genitálií.
Marcela pred rokom
Dobrý deň. Stačí na vyšetrenie dieťaťa 10 mililitrov moču?
Odpovedať
Dobrý deň. Na všeobecné vyšetrenie moču stačí 10-20 mililitrov moču. Pred odberom moču je potrebné dôkladne umyť vonkajšie genitálie dieťaťa a odobrať moč do sterilnej jednorazovej nádoby. Moč by sa nemal zbierať z detského nočníka, pretože sa v ňom môžu nachádzať baktérie alebo usadenina.
Lucia pred rokom
Dobrý deň, ako mám absolvovať vyšetrenie moču, keď som tehotná?
Odpovedať
Dobrý deň. Pre správne vykonanie vyšetrenia moču u tehotných žien je potrebné piť dostatok vody. V deň vyšetrenia by ste si mali umyť vonkajšie genitálie, odobrať moč do sterilnej nádoby a do niekoľkých hodín ho odniesť do laboratória.
Dagmar pred rokom
Dobrý deň. Aké testy by som mal absolvovať pri nepríjemnom zápachu moču?
Odpovedať
Dobrý deň. Nepríjemne zapáchajúci moč môže poukazovať na dehydratáciu, cukrovku, cystitídu a uretritídu. Na zistenie príčiny zmeny zápachu, musíte absolvovať všeobecné vyšetrenie moču a objednať sa na vyšetrenie k urológovi. Ak je výsledok vyšetrenia moču zlý, lekár vám predpíše ďalšie vyšetrenia (všeobecné a biochemické vyšetrenie krvi, ultrazvuk močového systému).
Eunika pred rokom
Dobrý deň. Vyšetrenie moču zobrazilo prítomnosť hlienu. Čo môže byť príčinou?
Odpovedať
Dobrý deň. Hlien v moči môže byť spôsobený cystitídou (zápal močového mechúra) alebo prostatitídou (zápal prostaty). Na stanovenie diagnózy je potrebné vyhľadať urológa.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.