Logo
0800200000

Ktoré potraviny sú bohaté na železo a aké nebezpečenstvo predstavuje jeho nedostatok?

Ktoré potraviny sú bohaté na železo a aké nebezpečenstvo predstavuje jeho nedostatok?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 25 máj 2023 | aktualizované: 1 jún 2023 | 24911 24911
24911
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Železo je jedným z najdôležitejších stopových prvkov v tele, pretože sa podieľa na tvorbe hemoglobínu (bielkoviny obsahujúce železo, z ktorých vznikajú červené krvinky).

Nedostatok železa vedie k zníženej tvorbe hemoglobínu, čo môže zhoršiť okysličovanie a viesť k hypoxii, anémii z nedostatku železa, celkovej slabosti a zlému zdravotnému stavu.

Čo je železo?

Železo (Fe) je pre organizmus nevyhnutná mikroživina, ktorá je zodpovedná za bunkové dýchanie a podieľa sa na metabolických procesoch. Organizmus si nedokáže železo vyrobiť samo, preto je potrebné ho prijímať z potravy.

Akú úlohu zohráva železo v organizme?

Železo ovplyvňuje hladinu energie, reguluje gastrointestinálne procesy a posilňuje imunitný systém. Železo plní v organizme tieto funkcie:

  • podieľa sa na tvorbe hemoglobínu;
  • podporuje nervový systém a kognitívne funkcie (mentálna bdelosť, pamäť, koncentrácia);
  • zásobuje telo kyslíkom;
  • zabezpečuje energetický metabolizmus;
  • podporuje zdravú pokožku, vlasy a nechty.

Železo obsahujú hormóny produkované štítnou žľazou a pankreasom, to znamená, že je nevyhnutné pre ich funkciu. Okrem toho sa železo podieľa na metabolizme cholesterolu, odbúravaní a vylučovaní toxínov z tela.

Železo u deti zohráva dôležitú úlohu pri telesnom a duševnom vývoji. V dôsledku nedostatku tejto mikroživiny v období aktívneho rastu detského organizmu môže dôjsť k oneskoreniu mentálneho a rečového vývoja.

Hladina železa v krvi u dospelých a detí

Hladina železa v krvi sa meria v mikromoloch na liter (µmol/l) a líši sa v závislosti od pohlavia a veku.

Normálne hladiny železa v krvi

Muži

11,0-28,0 µmol/l

Ženy

6,6-26,0 µmol/l

Deti

1-30 dní života — 5,7-20,0 µmol/l

1-12 mesiacov — 4,8-19,5 µmol/l

1-3 roky — 5,2-16,5 µmol/l

4-9 rokov — 4,5-17,2 µmol/l

9-16 rokov — 4,8-24,7 µmol/l

Príznaky nedostatku železa

Nedostatok železa (anémia z nedostatku železa) v organizme má rôzne príznaky v závislosti od stupňa nedostatku, veku osoby a jej celkového zdravotného stavu.

Príznaky anémie

Príznaky anémie

Medzi príznaky nedostatku železa patrí:

  • zvýšená únava;
  • bolesti hlavy a závraty;
  • dýchavičnosť;
  • celková slabosť;
  • strata chuti do jedla, zhoršený zmysel pre chuť;
  • tinnitus;
  • búšenie srdca aj pri miernej fyzickej námahe;
  • bledá pokožka;
  • strata koncentrácie a pamäti;
  • zhoršenie stavu kože (vyrážky, strata pružnosti, suchosť);
  • lámavé nechty;
  • vypadávanie vlasov;
  • suché sliznice v ústach a v nose;
  • trvalo studené nohy a ruky;
  • nervozita, podráždenosť;
  • depresie;
  • časté infekcie.

Anémia z nedostatku železa u žien môže viesť k poruchám menštruácie (nepravidelná menštruácia, silné krvácanie). Nedostatok železa je obzvlášť nebezpečný počas tehotenstva, pretože môže spôsobiť spontánny potrat alebo predčasný pôrod.

Ako zvýšiť hladinu železa v krvi?

Hladinu železa v krvi možno zvýšiť medikamentóznou liečbou, ktorá zahŕňa užívanie doplnkov železa. Doplnky železa je dôležité užívať podľa predpisu lekára, pretože dávkovanie a zloženie lieku závisí od stupňa nedostatku, veku a prítomnosti sprievodných ochorení. Pri menšom nedostatku železa lekár môže predpísať úpravu stravy: potraviny bohaté na stopové prvky železa a vitamíny, ktoré pomáhajú jeho vstrebávaniu.

Ktoré potraviny obsahujú veľa železa?

Pre udržanie normálnej hladiny železa v tele je potrebné každý deň konzumovať potraviny s dostatočným množstvom železa. Odporúčaná denná dávka železa pre dospelých je 18 mg.

Tabuľka potravín bohatých na železo

Zdroj železa, 100 g

Množstvo, mg

Vnútornosti (pečeň, obličky, srdce)

4,8-7,0

Morské plody (ustrice, mušle)

7,0

Sezam 

16,0

Morská kapusta 

16,0

Sušené ovocie (sušené slivky, sušené jablká, sušené marhule)

13,0-15,0

Kakao (horká čokoláda)

13,9

Šošovica

11,8

Sója

9,7

Hrach

7,0

Píniové oriešky, arašidy

5,5

Mäso (hovädzie, bravčové)

2,7

Pohánková krupica

3,6

Quinoa, chia semienka

6,0

Prečo sa železo nevstrebáva?

Železo sa vstrebáva z tráviaceho traktu, to znamená, že poruchy trávenia (napr. gastritída, dysbakterióza, duodenitída) môžu narušiť jeho vstrebávanie. Vstrebávaniu železa bráni nedostatok vitamínov skupiny B (B6, B12), C a kyseliny listovej.

Železo sa nevstrebáva aj kvôli polyfenolom, ktoré sa nachádzajú v čaji, káve, mliečnych a celozrnných výrobkoch a v niektorých druhoch zeleniny (kukurica, fazuľa). Neodporúča sa užívať doplnky železa spolu s doplnkami vápnika, pretože vápnik znižuje vstrebávanie železa.

Ktoré potraviny vyplavujú železo z organizmu?

Niektoré potraviny bránia vstrebávaniu železa z tela, preto by ste sa im mali počas liečby anémie z nedostatku železa vyhýbať. Medzi potraviny, ktoré odvádzajú železo z organizmu, patrí plnotučné mlieko, čierny čaj, káva, pečivo, mastné, korenené a údené jedlá.

Príznaky preťaženia organizmu železom

Veľké množstvo železa je pre organizmus toxické. Jeho hromadenie v krvi a vo vnútorných orgánoch vedie k poruchám funkcie, zrýchlenej oxidácii tukov a poruchám metabolizmu. Medzi príznaky presýtenia organizmu železom patrí:

  • bolesť kĺbov;
  • nepríjemné pocity v bruchu;
  • abnormálny srdcový rytmus;
  • znížené libido;
  • nevoľnosť po jedle.

Náhly prebytok železa (napr. užitím veľkej dávky liekov obsahujúcich železo) môže spôsobiť intoxikáciu sprevádzanú vracaním a hnačkou. Veľké množstvo železa v tele má tiež negatívny vplyv na pečeň a pankreas.

Ako sa vykonáva test na železo a prečo je potrebný?

Test na železo môže predpísať každý lekár (všeobecný lekár, neurológ, gastroenterológ, urológ alebo chirurg), pretože odchýlka od normy môže poukazovať na kardiovaskulárne, tráviace alebo pečeňové abnormality. Vzorky krvi na vyšetrenie železa sa odoberajú zo žily iba nalačno. Príprava na test na železo zahŕňa:

  • vyhýbanie sa konzumácii jedla 8-12 hodín pred odberom vzorky krvi;
  • vyhýbanie sa konzumácii alkoholu jeden deň pred testom;
  • zdržanie sa fajčenia dve hodiny pred testom;
  • obmedzenie fyzickej námahy a emocionálneho stresu deň pred krvným testom.

Ak pravidelne užívate nejaké lieky, informujte o tejto skutočnosti svojho lekára, pretože môže dôjsť k nepresným výsledkom. Výsledky testu interpretuje váš všeobecný lekár, pričom zohľadní vašu postavu, pohlavie, vek a komorbidity.

Hladinu železa v krvi môže znížiť nesprávna strava (nevyvážená strava), strata krvi (napr. silná menštruácia u žien alebo po operácii), dlhodobé užívanie niektorých liekov (antibiotiká, testosterón, lieky na riedenie krvi). Hladina železa v krvi klesá pri chronickom strese alebo únave, ako aj pri problémoch so vstrebávaním železa (metabolické alebo tráviace poruchy).

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Ktoré potraviny sú bohaté na železo a aké nebezpečenstvo predstavuje jeho nedostatok? - Blažena Uharčeková
Blažena Uharčeková
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aký je rozdiel medzi feritínom a železom?

Železo je mikroživina, ktorá sa prijíma potravou a feritín je bielkovina, v ktorej je železo uložené v tkanivách. Feritín je markerom anémie z nedostatku železa, pretože určuje úroveň zásob železa.

2. Ktoré železo sa najlepšie vstrebáva?

Potraviny obsahujú dve formy železa: hemové železo (živočíšneho pôvodu) a nehémové železo (rastlinného pôvodu). Hemové železo sa v tele lepšie vstrebáva. Okrem toho, potraviny bohaté na vitamín C, ako napríklad citrusové plody, pomáhajú vstrebávaniu železa.

3. Kedy sa odporúča užívať železo - ráno alebo večer?

Doplnky železa by sa mali užívať ráno nalačno, 1-1,5-hodiny pred jedlom. Ak máte žalúdočné ťažkosti, mali by ste sa pri užívaní mikroživín poradiť so svojím lekárom.

4. S čím sa železo nesmie kombinovať?

Pre čo najlepšie využitie železa v organizme je potrebné pri užívaní dodržiavať pravidlá, ktoré súvisia s jeho kombináciou s vitamínmi a minerálmi. Železo by sa nemalo užívať spolu s horčíkom, zinkom, vápnikom, vitamínmi B2 (riboflavín) a E.

5. Ako užívať železo, aby sa lepšie vstrebávalo?

Aby sa železo v organizme vstrebalo, je dôležité, aby ste doplnky železa užívali správne. Železo je potrebné užívať podľa nasledujúcich pravidiel:

  • užívajte železo 1-1,5 hodiny pred jedlom;
  • 40-60 minút po užití železa nepite čaj, kávu, mliečne nápoje ani doplnky vápnika.

Tekuté formy železa je potrebné zmiešať s trochou vody a piť cez slamku, aby sa zabránilo zafarbeniu zubnej skloviny. Dávkovanie železa a dĺžku jeho užívania vám individuálne predpíše lekár.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ktoré potraviny sú bohaté na železo a aké nebezpečenstvo predstavuje jeho nedostatok?
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Lesia pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Čo zlepšuje vstrebávanie železa v organizme.
Odpovedať
Dobrý deň. Kyselina askorbová, kyselina citrónová, kyselina jantárová a nikotínamid zvyšujú vstrebávanie železa. Pred užívaním doplnkov výživy by ste sa mali poradiť so svojím lekárom. Dôležité je tiež dodržiavať pravidlá užívania doplnkov železa: neužívať ich s nekompatibilnými vitamínmi a minerálmi (napr. vápnikom, horčíkom, vitamínom E), nepiť mliečne alebo kofeínové nápoje dve hodiny po užití železa.
Karolina pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Ktoré potraviny bohaté na železo by som mala konzumovať pri anémii?
Odpovedať
Dobrý deň. Hémové železo sa do tela najlepšie vstrebáva prostredníctvom živočíšnych potravín (napr. červené mäso, hovädzia pečeň a srdce). Medzi potraviny bohaté na železo patria aj morské riasy a plody mora, strukoviny (hrach, šošovica) a obilniny.
Blanka pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Doplnky železa mi spôsobujú vedľajšie účinky: žalúdočné ťažkosti a nevoľnosť. Ako inak môžem zvýšiť hladinu železa v organizme?
Odpovedať
Dobrý deň. Doplnky železa môžu spôsobovať vedľajšie účinky, ako sú hnačka, nevoľnosť, vracanie, bolesť hlavy a kŕče v bruchu. Vedľajšie účinky môžu počas liečby samé vymiznúť, pretože vaše telo sa prispôsobí užívaniu doplnku. Existujú aj opatrenia na prevenciu a zníženie vedľajších účinkov, ktoré vám lekár určí individuálne.
Natália pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Koľko železa obsahuje jablko?
Odpovedať
Dobrý deň. Jablká obsahujú železo v ľahko stráviteľnej forme, v 100 g čerstvého ovocia sa nachádza 0,12 mg. Viac železa obsahujú sušené jablká — 15 mg na 100 g.
Polina pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Ako obnoviť obsah železa v organizme?
Odpovedať
Dobrý deň. Hladinu železa v krvi môžete zvýšiť pomocou liekov obsahujúcich železo a stravy zameranej na obnovu a asimiláciu tohto stopového prvku v tele. Prípravky železa by mal predpísať lekár s prihliadnutím na stupeň nedostatku, vek, pohlavie a individuálne vlastnosti organizmu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.