Logo
0800200000

Mezoterapia - mýty a fakty

Mezoterapia - mýty a fakty
Čítať 5 minút | Vytvorené: 9 február 2022 | aktualizované: 18 august 2022 | 35630 35630
Téma mezoterapie je opradená mnohými mýtmi a dezinformáciami. Efektívna metóda alebo marketingový trik na prilákanie pacientov? Zozbierali sme deväť rozšírených mýtov o mezoterapii vlasov a pokožky hlavy, ktoré vyvrátime alebo poopravíme.

Mýtus 1: Po mezoterapii zostávajú pigmentové škvrny

Ak sa po mezoterapii budete vystavovať slnečnému žiareniu, na ošetrených miestach sa môžu objaviť pigmentové škvrny. Ak budete postupovať podľa pokynov trichológa, budete používať opaľovací krém a vyhýbať sa náhlym zmenám teploty v saune či v kúpeľoch, komplikácie nevzniknú. Po procedúre sa odporúča vyhnúť užívaniu antibiotík a hormonálnej antikoncepcie. V každom prípade pred zákrokom oboznámte lekára s liekmi, ktoré užívate.

Mýtus 2: Mezoterapia je vhodná len pre ľudí v zrelom veku

Nie je to pravda. Injekcie sa môžu podávať aj mladým ľuďom. Prvé známky starnutia sa navyše objavujú medzi 22. a 30. rokom života. Toto je optimálne obdobie na prvé procedúry.

Mýtus 3: Ak vám vypadávajú vlasy, musíte podstúpiť mezoterapiu

Vypadávanie vlasov je prejavom mnohých chorôb a patologických stavov. Vlasy môžu vypadávať pri oslabenej imunite, pri nedostatku železa v organizme, pri užívaní niektorých liekov, pri hormonálnej nerovnováhe a infekčných ochoreniach. 

Najprv musíte vyliečiť primárne ochorenia, napr. zaradiť do stravy viac potravín so železom alebo normalizovať hormonálnu nerovnováhu. Mezoterapia nepomáha ani pri androgénnom vypadávaní vlasov – mužskej alopécii. Koreňom problému je nadbytok dihydrotestosterónu. Mezoterapia v tomto prípade nie je účinná, lebo neodstraňuje príčinu plešatosti. Až po odstránení hlavnej príčiny vypadávania vlasov sa môžu mezoterapeutické procedúry vykonávať ako doplňujúca terapia.

Mýtus 4: Mezoterapia zvyšuje hustotu vlasov

Počet vlasových folikulov, z ktorých vlasy vyrastajú, je u každého človeka obmedzený a je daný geneticky. To znamená, že človek sa rodí s určitým počtom folikulov. Mezoterapeutické procedúry nezvyšujú hustotu vlasov, ale dokážu ich vrátiť do predchádzajúceho stavu.

Mýtus 5: Revitalizačné „koktaily“, ktoré sa používajú v mezoterapii, sa okamžite dostávajú do tkanív pokožky a vlasov

Revitalizačná látka, ktorá vstupuje do tela cez ústa, pľúca, subkutánne alebo akýmkoľvek spôsobom, sa najskôr dostane do krvného obehu. S prietokom krvi sú všetky biologicky aktívne látky kokteilu (vitamíny, antioxidanty a minerály) filtrované cez pečeň, kde prechádzajú premenou na biochemickú formu, ktorú telo dokáže prijať. To znamená, že väčšina účinných látok prejde cez bariéru a až potom sa distribuuje do celého organizmu. V mieste vpichu zostáva len malá časť kokteilových látok.

Mýtus 6: Mezoterapia je na 100% bezpečná procedúra, ktorá nespôsobuje komplikácie

Tak ako pri každej injekčnej procedúre, aj pri mezoterapii nemožno vylúčiť možné komplikácie. Po mezoterapii môže pretrvávať v ošetrenej oblasti bolesť, vzniknúť drobné krvácanie a modriny, začervenanie kože i jej poškodenie. Nežiadúce vedľajšie účinky sa obyčajne nevyskytnú, ak zákrok vykonáva kvalifikovaný odborník, ktorý prísne dodržiava všetky kroky procedúry.

Existujú však vedľajšie účinky, ktoré nezávisia od odbornej znalosti lekára, ani od dodržiavania hygieny pri procedúre. Nepriaznivý stav, ktorý môže nastať po zákroku a počas neho, je okamžitý typ alergickej reakcie, ktorá sa prejavuje ako anafylaktický šok, Quinckeho edém alebo status astmaticus (astmatický stav). Ak trpíte akoukoľvek alergiou, povedzte o tom svojmu lekárovi pred zákrokom, aby ste predišli komplikáciám.

Mýtus 7: Na zlepšenie stavu vlasov a pokožky hlavy stačí jedna procedúra mezoterapie

Väčšinu revitalizačných látok, ktoré sa zavádzajú počas mezoterapie, je potrebné užívať určitý čas – niekoľko týždňov či mesiacov. Vzniká otázka: ako často robiť vlasovú mezoterapiu  – jedna injekcia vitamínu B neprináša terapeutický účinok. Niektorí lekári však podávajú kokteily s vitamínom B maximálne raz za mesiac. Jednorazové podanie má zmysel len vtedy, ak má látka preukázaný predĺžený alebo kumulatívny účinok.

Mýtus 8: Zákrok je nepríjemný a bolestivý

Väčšina ľudí spája mezoterapiu s klasickými injekčnými vpichmi. V skutočnosti počas mezoterapeutického ošetrenia lekári používajú malé tenké ihly a aplikujú anestetikum, aby pacient necítil bolesť.

Mýtus 9: Procedúru mezoterapie môže absolvovať každý a kedykoľvek

Vlasová mezoterapia má kontraindikácie, na ktoré by mal lekár upozorniť. Patria sem: individuálna intolerancia na určité komponenty revitalizačného koktailu, zápalové procesy na pokožke hlavy, choroby spojené s poruchou zrážanlivosti krvi, kardiovaskulárne choroby, hypertenzia a tehotenstvo.

V každom prípade by o vhodnosti procedúry mezoterapie mal rozhodovať lekár.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Mezoterapia - mýty a fakty - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké lieky sa používajú pri mezoterapii?

Mezoterapeutické injekcie môžu mať rôzne zloženie v závislosti od problému, ktorý pacient riešil. Injekcie môžu obsahovať vazodilatátory, antibiotiká, hormóny, akými sú napríklad tyroxín a kalcitonín, enzýmy (kolagenáza a hyaluronidáza), rastlinné extrakty, vitamíny a minerály.

2. Aký je rozdiel medzi mezoterapiou a obrysovou plastickou chirurgiou?

Rozdiel medzi mezoterapiou a obrysovou plastickou chirurgiou spočíva v liečivách, ktoré sa používajú pri daných procedúrach. Pri obrysovej plastickej chirurgii sa zvyčajne používajú výplne s kyselinou hyalurónovou, zamerané na vyhladenie rýh a vrások, zvýšenie tonusu a pružnosti pokožky, zmenu tvaru, veľkosti a objemu pier.

3. Aký je rozdiel medzi biorevitalizáciou a mezoterapiou?

Pri biorevitalizácii sa používa injekčné vpravovanie kyseliny hyalurónovej zamerané na vyhladenie reliéfu pokožky a aktiváciu prirodzenej syntézy kyseliny telesných tkanív. Mezoterapia zahŕňa injekcie s vitamínmi, minerálmi, hormónmi a rastlinnými extraktmi na omladenie, rozjasnenie a napnutie pokožky, ako aj na odstránenie prebytočného tuku.

4. Čo je lepšie na tvár plazmolifting alebo mezoterapia?

Plazmolifting a mezoterapia sa používajú v rôznych prípadoch. Plazmolifting, t.j. zavedenie plazmy bohatej na krvné doštičky pod kožu sa používa na zvýšenie pevnosti a elasticity a taktiež na zvlhčenie a nasýtenie pokožky živinami. Mezoterapia sa vykonáva kvôli zlepšeniu stavu pokožky. Techniku liečby ​​vyberá dermatológ v závislosti od problému pacienta a od kontraindikácií.

5. Čo je frakčná mezoterapia?

Frakčná mezoterapia je procedúra, ktorá kombinuje regeneračný peeling a mezoterapiu. Pri frakčnej mezoterapii sa používa mikroihličkový prístroj, pomocou ktorého sa pod kožu vstrekujú biologicky aktívne látky na zlepšenie stavu pokožky a na urýchlenie rastu vlasov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Mezoterapia - mýty a fakty
Dermatológ, trichológ.
Mezoterapia - mýty a fakty
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Karina pred rokom
Dobrý večer. Veľmi chcem podstúpiť mezoterapiu a taktiež chcem, aby sa dosiahol maximálny možný efekt. Aké sú obmedzenia po podstúpení mezoterapie tváre a ako dlho trvajú?
Odpovedať
Dobrý deň, po mezoterapii je potrebné obmedziť fyzickú aktivitu, ktorá stimuluje krvný obeh, prestať piť alkohol a vyhnúť sa kozmetickým procedúram. Po injekciách, ktoré do organizmu dodávajú vitamíny a minerálne látky, by ste sa tiež nemali opaľovať, nahrievať pokožku, umožniť priamy kontakt ošetrovanej oblasti pokožky s inými povrchmi, aby sa zabránilo infekciám. Trvanie obmedzení určuje dermatológ.
Maria pred rokom
Dobrý deň. Aký je rozdiel medzi mezoterapiou a karboxyterapiou? Aké lieky sa podávajú pri týchto procedúrach? Chcem, aby moja tvár vyzerala mladšie, aké injekcie sú na to vhodné? Aby som dostala presnú odpoveď na moju otázku, musím navštíviť dermatológa?
Odpovedať
Dobrý deň, počas mezoterapie sa zavádzajú do tela vitamíny a minerálne látky, ktoré vyživujú kožné bunky a zlepšujú krvný obeh. Počas karboxyterapie sa pod kožu vstrekuje oxid uhličitý, čo umožňuje dosiahnuť omladzujúce, antispazmodické a analgetické účinky.
Diana pred rokom
Dobrý deň. Počula som veľa pozitívnych ohlasov na mezoterapeutické injekcie. Ako mezoterapia ovplyvňuje vlasy? Daná procedúra mi pomôže zbaviť sa od lámania vlasov a zvýšiť ich hustotu?
Odpovedať
Dobrý deň. Vitamíny a minerálne látky, ktoré sa dostávajú do organizmu v rámci mezoterapie, zlepšujú mikrocirkulácia krvi a aktivujú rast nových vlasov. Živiny prenikajú priamo do folikulov a nasýtia ich zvnútra, zvýšia hrúbku a hustotu vlasov, ako aj predlžujú fázu rastu vlasov. Na boj proti lámaniu vlasov je možné predpísať mezoterapiu.
Anna pred rokom
Dobrý deň, chcela by som obnoviť tón pokožky tváre, nakoľko sa mi pleť v priebehu rokov výrazne zmenila. Som pracovne vyťažená a nemám veľa času na návštevu zdravotníckeho strediska. Ako dlho obyčajne trvá mezoterapia? Z koľkých sedení sa mezoterapia zvyčajne skladá?
Odpovedať
Dobrý deň, dĺžka mezoterapeutickej procedúry sa líši v závislosti od počtu postihnutých miest na podkožke, podávaných vitamínov a minerálnych látok (zvyčajne je to od 30 minút do hodiny). Počet potrebných procedúr zvyčajne určuje dermatológ po zistení anamnézy, vyšetrení pokožky tváre a po želaní pacienta.
Júlia pred rokom
Dobrý večer, za posledný mesiac som sa všimla, že sa mi lámu a vypadávajú vlasy. Trichológ tvrdí, že nie je problém na fyziologickej stránke. Pre rast vlasov je lepšia mezoterapia alebo plazmolifting? V akých prípadoch sa dané procedúry používajú?
Odpovedať
Dobrý deň, počas mezoterapie sa aplikujú injekcie vitamínov a minerálnych látok, ktoré zásobujú vlasové folikuly ďalšími živinami. Pri plazmoterapii sa pod kožu aplikujú injekcie, ktoré sú bohaté na plazmu a krvné doštičky a zvyčajne sa používa pri liečbe vypadávania vlasov (alopécia) a pri ochorení pokožky hlavy.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, asi pred tromi mesiacmi som podstúpila ošetrenie tváre mezoterapiu. Dosiahnutý efekt sa mi páči a chcela by v danej procedúre pokračovať. Ako často sa môže podstupovať frakčná mezoterapia?
Odpovedať
Dobrý deň, efekt frakčnej mezoterapie pretrváva počas roka, ale efekt sa môže líšiť od typu a stavu vašej pokožky. Po ukončení predchádzajúcej procedúry a podávania vitamínov a minerálnych látok môžete mezoterapiu zopakovať. Je dôležité sa pred druhým ošetrením poradiť s dermatológom.
Sofia pred rokom
Dobrý deň, veľa som čítala o kozmetických injekciách, ktoré dokážu zbaviť pacienta od jemných vrások a osviežiť vzhľad tváre. Viete mi poradiť, aký je rozdiel medzi mezoterapiou a lipolýzou?
Odpovedať
Dobrý deň, počas mezoterapie vám lekár pod kožu (do hĺbky 6 mm) vstrekuje vitamíny a minerálne látky, ktoré bojujú proti suchej pokožke, pigmentácií, akné a mimickým vráskam. Pri lipolýze sa injekcie zavedú do hĺbky 1,2 cm a daná procedúra sa používa na odstránenie tukových usadenín v oblasti lícnych kostí, líc, na čele a na zlepšenie tónu pleti. Typ injekcií a trvanie procedúr určuje dermatológ.
Dáša pred rokom
Dobrý deň. Kamarátka mi poradila tvárovú mezoterapiu, pretože mám okolo očí drobné vrásky a chcela by som ich odstrániť. Ako dlho trvá účinok danej procedúry?
Odpovedať
Dobrý deň, efekt mezoterapie zvyčajne trvá jeden až jeden a pol roka, ale dĺžka trvania sa môže líšiť v závislosti od oblasti a počtu procedúr. Dermatológ vám môže odporučiť aj iný typ mezoterapie na predĺženie trvania účinku.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.