Logo
0800200000

Kedy je potrebné absolvovať ultrazvuk prsníkov?

Kedy je potrebné absolvovať ultrazvuk prsníkov?
Čítať 3 minúty | Vytvorené: 13 máj 2022 | aktualizované: 4 október 2023 | 85530 85530
Ultrazvuk prsníkov je diagnostické vyšetrenie, ktoré umožňuje identifikovať patológie prsníkov v počiatočných štádiách ich vývoja.

Pravidelné absolvovanie ultrazvuku prsníkov je povinnou súčasťou opatrení zameraných na udržanie zdravia žien.

Čo je zahrnuté do ultrazvuku prsníkov?

Ultrazvuk prsníkov zahŕňa diagnostické vyšetrenie mliečnych žliaz a priľahlých lymfatických uzlín. Vyšetrenie umožňuje vyhodnotiť štruktúru prsného tkaniva, určiť zmeny v duktálnom systéme mliečnych žliaz, mastopatiu, ako aj cystické a nádorové novotvary.

Ultrazvuk mliečnych žliaz

Ultrazvuk mliečnych žliaz

Indikácie pre ultrazvuk prsníkov

Indikácie pre ultrazvuk prsníka zahŕňajú:

  • bolestivosť prsníkov;
  • stiahnutie alebo zvrásnenie kože prsníka;
  • zmena farby bradaviek a tvaru prsníka;
  • krvavý a iný výtok z bradaviek;
  • spevnenie v oblasti mliečnej žľazy;
  • traumatické poranenia hrudníka;
  • zväčšené axilárne lymfatické uzliny.

Na preventívne účely sa ultrazvuk prsníkov robí po ukončení dojčenia. Nie je kontraindikované vykonávať ultrazvuk prsníka pri dojčení.

Indikácie pre ultrazvuk prsníkov u mužov

Ultrazvuk prsníkov u mužov sa predpisuje pri podozrení na vývoj benígneho nádoru prsníka (gynekomastia). Cena za ultrazvuk prsníkov u mužov a žien sa nelíši. Pri výskyte patológie sa veľkosť prsníka u mužov môže zvýšiť o 1 – 10 cm. Liečba gynekomastie môže byť konzervatívna alebo chirurgická v závislosti od symptómov patológie a štádia, v ktorom bola diagnostikovaná.

Symptómy gynekomastie a indikácie pre ultrazvuk prsníka u mužov zahŕňajú:

  • bolesť v oblasti hrudníka;
  • výtok z bradaviek;
  • zvýšená citlivosť bradaviek;
  • výskyt spevnení v oblasti prsníkov;
  • zvýšenie veľkosti mliečnych žliaz.

Ako sa vykonáva ultrazvuk prsníka?

Špeciálna príprava na ultrazvuk prsníkov sa nevyžaduje. Na ultrazvukovú diagnostiku sa treba vyzliecť do pása, ľahnúť si na pohovku a položiť ruky za hlavu. Táto poloha tela umožňuje vykonať vyšetrenie nielen prsníkov, ale aj periférnych lymfatických uzlín.

Počas ultrazvuku prsníka lekár pohybuje senzorom cez mliečne žľazy. Na obrazovke sa zobrazí orgán v rôznych uhloch. Diagnostika trvá do 30 minút. Výsledky vyšetrenia dostanete ihneď po ukončení.

Iba lekár môže dešifrovať výsledky ultrazvuku prsníka. Preto je po diagnostikovaní potrebné prihlásiť sa na konzultáciu s mamológom. Podľa výsledkov vyšetrenia môže lekár odporučiť pacientovi konzultáciu gynekológa, ultrazvuk panvových orgánov a iné diagnostické vyšetrenia. 

Kedy môžete absolvovať ultrazvuk prsníkov?

Ultrazvuk prsníkov sa vykonáva na 7. – 10. deň menštruačného cyklu. V tomto období je hormonálna rovnováha ženy najstabilnejšia a krv obsahuje minimálne množstvo pohlavných hormónov. Prsníky sú v tomto čase najmenej náchylné na opuch a ich kanály sú počas diagnostiky jasne viditeľné.

Ultrazvuk prsníkov počas užívania perorálnych kontraceptív, počas tehotenstva, dojčenia a menopauzy je možné vykonať ktorýkoľvek deň. Okrem toho by sa mala diagnostika bez ohľadu na deň menštruačného cyklu vykonávať pri akútnych príznakoch ochorení prsníka.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Kedy je potrebné absolvovať ultrazvuk prsníkov? - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké problémy je možné zistiť počas ultrazvuku mliečnych žliaz?

Ultrazvuk mliečnych žliaz možné poukázať na prítomnosť nových útvarov, ako aj objasniť veľkosť a štruktúru tukovej či žľazovej časti mliečnej žľazy. Ultrazvuk sa môže tiež použiť pri kontrolnom odbere biopsie, ktorý určuje či sa na mliečnej žľaze nachádzajú zhubné útvary. Diagnostika ultrazvukom často nahrádza rádiografiu prsníka, pretože je oveľa účinnejšia a bezpečnejšia.

2. Či je možne zistiť rakovinu prsníka počas ultrazvuku?

Ultrazvuk dokáže určiť prítomnosť novotvarov v oblasti prsníka, ale nedokáže určiť ich povahu. Preto po zistení novotvaru na ultrazvuku lekár nasmeruje pacienta na ďalšie vyšetrenia (biopsia, MRI).

3. Prečo sa neodporúča vykonávať ultrazvuk prsníkov počas menštruácie?

Pri vykonávaní ultrazvuku prsníkov počas menštruácie môžu byť diagnostické údaje skreslené v dôsledku zvýšenej hladiny pohlavných hormónov v tele ženy počas tohto obdobia. V dôsledku toho môže vyšetrenie vykazovať príznaky mastopatie, ktorú pacientka v skutočnosti nemá. Preto sa ultrazvuk prsníkov neodporúča sa vykonávať počas menštruácie.

4. Ako často môžem absolvovať ultrazvuk prsníkov?

Procedúra ultrazvuku prsníka je pre telo absolútne bezpečná. Diagnostika sa môže vykonávať tak často, ako je potrebné na diagnostiku ochorení prsníka a sledovanie procesu ich liečby. Takže niekoľkokrát do roka je možné absolvovať ultrazvuk prsníkov napríklad pri mastopatii.

Ženám sa odporúča absolvovať ultrazvuk prsníkov raz ročne a nad 50 rokov – dvakrát ročne. Ultrazvuk prsníkov pri implantátoch sa plánovane vykonáva týždeň, mesiac, šesť mesiacov a rok po operácii a potom raz ročne. Muži potrebujú absolvovať ultrazvuk prsníkov, keď sa objavia príznaky gynekomastie.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Kedy je potrebné absolvovať ultrazvuk prsníkov?
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý deň. Pred dvoma týždňami som si v oblasti bradavky všimla vypuklinu, dvorce mi taktiež sčervenali. Bola som u mamológa, aby som zistila príčinu. Doktor ma poslal na ultrazvuk. Povedzte mi, prosím, je možné fajčiť pred ultrazvukom prsníka alebo to môže ovplyvniť výsledok ultrazvuku?
Odpovedať
Dobrý deň, pred ultrazvukom prsníka by ste nemali fajčiť ani piť alkohol. Pred ultrazvukom mliečnych žliaz je taktiež potrebné vyhnúť sa kozmetických výrobkov na pokožku (napríklad gélov, krémov alebo pleťových vôd).
Diana pred rokom
Dobrý deň, obrátila som sa na mamológa, ktorý ma po vyšetrení a prehmataní prsných žliaz poslal na ultrazvukovú elastografiu, ale neviem, čo by to mohlo znamenať. Čo znamená ultrazvuková elastografia mliečnych žliaz? Prečo mi lekár odporučil takéto ultrazvukové vyšetrenie namiesto bežného? Je dané vyšetrenie bolestivé?
Odpovedať
Dobrý deň, na posúdenie elasticity a pevnosti prsných tkanív je potrebné ultrazvuková elastografia mliečnych žliaz. Táto metóda je alternatívou ku konvenčnému ultrazvému vyšetreniu mliečnych žliaz a taktiež k palpácií mliečnych žliaz, ktorá sa používa na zistenie patologických zmien. Dané vyšetrenie nie je bolestivé.
Sofia pred rokom
Dobrý večer, pred tromi dňami som si pri samostatnom vyšetrení prsníka objavila pohyblivú hrčku v mliečnej žľaze, ktorá ma pri dotyku bolí. Chcela by som vedieť, čo to je. Ako mám získať odporúčanie na ultrazvuk mliečnych žliaz?
Odpovedať
Dobrý deň, odporúčanie na ultrazvuk mliečnych žliaz vám môže vystaviť mamológ, gynekológ alebo všeobecný lekár. Odporúčanie od všeobecného lekára na ultrazvuk prsníka však nie je nevyhnutné. Najprv sa musíte prihlásiť na ultrazvuk mliečnych žliaz, ale na to nie je nevyhnutne potrebné odporúčanie od odborného lekára.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Rodila som pred dvoma mesiacmi a teraz dojčím. Pred týždňom sa mi zapálili prsia a veľmi ma začali bolieť bradavky a taktiež spadli. Objednala som sa na ultrazvuk prsníkov. Je možné dojčiť po ultrazvuku mliečnych žliaz?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvukové vlny nemôžu ovplyvniť množstvo, kvalitu, chuť ani nutričnú hodnotu mlieka. Preto po ultrazvuku mliečnych žliaz môžete dojčiť. Kŕmenie po ultrazvukovom vyšetrení je pre bábätko úplne bezpečné.
Katarzyna pred rokom
Dobrý deň, pred mesiacom som mala nechránený pohlavný styk, pred dvoma týždňami ma začalo ťahať v bruchu a objavila sa silná bolesť. Menštruácia mi mešká tri dni, hoci cyklus som mala vždy pravidelný. Povedzte mi, je možné určiť tehotenstvo počas ultrazvukového vyšetrenia prsníka alebo je lepšie si urobiť krvné testy?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvuk umožňuje určiť zmeny v štruktúre tkanív, ohniskách zápalu, a posúdiť prítomnosť, veľkosť alebo lokalizáciu novotvarov. Počas ultrazvuku mliečnych žliaz nie je možné určiť, či ste tehotná alebo nie, pretože tehotenstvo nevedie k zmenám v prsníku. Ak chcete zistiť, či ste tehotná, musíte si dohodnúť stretnutie s gynekológom. Gynekologické vyšetrenie, gynekologický ultrazvuk a krvný test na hCG vám pomôže zistiť, či ste tehotná.
Júlia pred rokom
Dobrý deň. Navštívila som mamológa a to kvôli bolestiam v mliečnych žľazách, začervenaniu dvorca a objaveniu sa zvláštnej škvrny na pravom prsníku. Lekár mi odporučil ultrazvuk prsníka. Ako dlho trvá dané vyšetrenie? Čo môže odhaliť ultrazvuk mliečnych žliaz?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvukové vyšetrenie mliečnych žliaz trvá od 15 do 30 minút. Počas ultrazvuku sa hodnotí štruktúra (prevaha tukových alebo žľazových zložiek) a veľkosť tkanív. Tiež ultrazvukové vyšetrenie prsníka dokáže odhaliť zápal, prítomnosť zhubných útvarov (napríklad nádorov alebo cyst) v mliečnej žľaze alebo v koži v oblasti hrudníka.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Chcem podstúpiť preventívne, ultrazvukové vyšetrenie mliečnych žliaz, nakoľko mám predispozíciu na rakovinu prsníka z maminej strany. Čo by sa nemalo robiť pred ultrazvukom prsníka, aby nedošlo k skresleniu výsledkov?
Odpovedať
Dobrý deň, pred daným vyšetrením prsníka si nemusíte odopierať jedlo ani pitie. Ráno pred ultrazvukom by ste si nemali nanášať na pokožku prsníka pleťové vody alebo krémy. Pred vyšetrením sa odporúča zdržať sa fajčenia a konzumácie alkoholických nápojov. Ak máte na hrudi nejaké šperky, akými sú napríklad piercing, musíte ich pred ultrazvukovým vyšetrením odstrániť.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Mám silné bolesti v ľavom prsníku, ktoré sa zhoršujú pri dojčení. Navštívila som svoju gynekologičku a tá mi odporučila ísť na ultrazvuk mliečnych žliaz. Je možné podstúpiť ultrazvuk aj počas obdobia dojčenia? Musím si pred vyšetrením odsávať mlieko?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvukové vyšetrenie mliečnych žliaz, vzhľadom na svoj bezpečný postup, nie je nebezpečný pre pacientky a je možné ho vykonať aj u tehotných žien a dojčiacich matiek. Dojčenie neskresľuje výsledky a neovplyvňuje kvalitu mlieka. Pred ultrazvukom prsníka si mlieko odsávať nemusíte.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.