Logo
0800200000

V akých prípadoch lekár predpisuje ultrazvukové vyšetrenie ciev hlavy a krku

V akých prípadoch lekár predpisuje ultrazvukové vyšetrenie ciev hlavy a krku
Čítať 4 minúty | Vytvorené: 9 február 2022 | aktualizované: 7 august 2023 | 75845 75845
Ultrazvuk ciev vám umožňuje identifikovať patologické procesy v cievach a posúdiť prívod krvi do mozgu.

Čo sa kontroluje počas ultrazvuku ciev hlavy a krku

Ultrazvuk ciev hlavy a krku (dopplerografia) vám umožňuje posúdiť stav žíl a tepien a identifikovať vaskulárne patológie, aterosklerotické a zápalové lézie, kŕče a vaskulárnu obštrukciu.

Čo ukazuje ultrazvuk ciev krku a hlavy?

Čo ukazuje ultrazvuk ciev krku a hlavy?

Počas cievneho vyšetrenia špecialista určuje:

  • rýchlosť a charakter prietoku krvi,
  • prítomnosť aterosklerotických plakov (povlakov),
  • prítomnosť krvných zrazenín,
  • hrúbku steny cievy (prítomnosť alebo absencia spevnení),
  • poškodenie tepien a žíl, aneuryzmy (narušenie elasticity a integrity, natiahnutie alebo zúženie krvných ciev),
  • vnútrolebečný tlak,
  • anomálie v štruktúre krvných ciev.

Vyšetrenie ciev mozgu a krku umožňuje identifikovať cievne zmeny a ich príčiny vrátane vyšetrenia vrodených anomálií. Ultrazvuková diagnostika ciev krku je zameraná na vyšetrenie krčných tepien, brachiocefalického kmeňa, venóznej vertebrálnej kongescie a temporálnych tepien.

Indikácie pre ultrazvuk ciev hlavy a krku

Ultrazvukové vyšetrenie ciev mozgu sa odporúča všetkým ľuďom nad 40 rokov ako preventívne opatrenie na prevenciu rozvoja aterosklerózy a cievnej mozgovej príhody. Ultrasonografia mozgových ciev je odporúčaný ľuďom so zvýšeným rizikom vzniku cievnych ochorení, ktorí majú sprievodné ochorenia: cukrovka, ischemická choroba srdca, hypertenzia či kŕčové žily. Indikácie pre ultrazvuk ciev hlavy a krku:

  • periodické mdloby, závraty,
  • časté bolesti hlavy,
  • hluk v ušiach,
  • zhoršenie pamäti a koncentrácie,
  • traumatické poranenie mozgu v anamnéze,
  • zhoršenie zraku,
  • výskyt cievnych útvarov na tvári,
  • opuchy končatín,
  • meteorologická závislosť, nevoľnosť v doprave,
  • pocit slabosti a ťažkosti v končatinách.

Pri pravidelnom prejave symptómov je dôležité urobiť ultrazvuk ciev hlavy a krku, aby sa predišlo nebezpečným stavom (mŕtvica, srdcový infarkt, angina pectoris). Dopplerové skenovanie cervikálnej oblasti sa vykonáva na diagnostiku cervikálneho obehu a krvného zásobenia mozgu pri cervikálnej osteochondróze.

Príprava na ultrazvukové vyšetrenie ciev hlavy a krku

Pre vysoký informačný obsah a presnosť vyšetrenia ciev hlavy a krku je potrebná predbežná príprava. Príprava na dopplerové skenovanie tepien a žíl hlavy a krku zahŕňa:

  • konzultácia s neuropatológom (lekár musí byť informovaný o užívaní liekov, o prítomnosti sprievodných ochorení);
  • nefajčiť 2 hodiny pred vyšetrením;
  • obmedzenie fyzickej aktivity deň pred vyšetrením;
  • vylúčenie kofeínových nápojov (káva, čaj, energetické nápoje) deň pred vyšetrením.

Pred samotným vyšetrením si človek musí z krku a hlavy dať dole všetky šperky. Doppler ciev hlavy a krku nemá žiadne kontraindikácie a môže byť predpísaný v akomkoľvek veku. Diagnostika by sa nemala vykonávať iba vtedy, ak sú na hlave a krku otvorené rany alebo bolestivé vyrážky.

Ako sa vykonáva ultrazvuk ciev hlavy a krku

Počas ultrazvukové vyšetrenia ciev hlavy a krku pacient leží chrbtom na ležadle. Na oblasť vyšetrenia sa aplikuje špeciálny gél, pomocou senzora lekár skúma cievy, hodnotí prietok krvi. Pri vyšetrovaní ciev krku lekár pohybuje senzorom po boku krku. Počas ultrazvuku sa nemôžete hýbať ani rozprávať. Ultrazvuk ciev hlavy a krku trvá približne 20 minút.

Neuropatológ môže predpísať ultrazvukové vyšetrenie ciev hlavy a krku. Pri bolestiach hlavy, ospalosti, zvýšenej únave, zníženej pozornosti a zhoršenej pamäti by ste sa mali obrátiť na neurológa. Príčinou zlého zdravotného stavu môže byť nedostatok kyslíka v mozgu.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

V akých prípadoch lekár predpisuje ultrazvukové vyšetrenie ciev hlavy a krku - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo nie je vidieť na ultrazvuku ciev?

Na duplexnom ultrazvuku ciev mozgu môžete vidieť štruktúru, priemer ciev, rýchlosť a charakter prietoku krvi. Ale nie je možné pomocou ultrazvuku ciev vidieť štruktúru mozgového tkaniva, tá sa ukazuje len počas vyšetrenia MR a CT mozgu.

2. Je aneuryzma viditeľná na ultrazvuku ciev v mozgu?

Pri duplexnom ultrazvuku ciev mozgu je možné na obrazovke vidieť priechodnosť, hrúbku steny ciev, tortuozitu, t.j. priechodnosť tepien, prítomnosť slučiek a zakrivení, ktoré ovplyvňujú charakter prietoku krvi. Ultrazvuk ciev mozgu umožňuje identifikovať akékoľvek anomálie vo vývoji krvných ciev a to aj vrátane aneuryzmy.

3. Sú nádory viditeľné na ultrazvuku mozgu?

Na ultrazvuku mozgu nie je možné uvidieť rozsiahle nádory. Novotvary na mozgu je možné objaviť pomocou vyšetrenia MR.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 5 hodnotení
V akých prípadoch lekár predpisuje ultrazvukové vyšetrenie ciev hlavy a krku
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Štefan pred rokom
Dobrý deň. Dozvedel som sa, že pred ultrazvukom ciev sa musia dodržiavať rôzne obmedzenia. Rozumiem, prečo je zakázané fajčenie a alkohol, ale ako káva môže ovplyvniť výsledky ultrazvuku ciev krku a hlavy?
Odpovedať
Dobrý deň, pred ultrazvukom ciev krku a hlavy, by ste sa mali zdržať musíte konzumácie nápojov. ktoré obsahujú kofeín (napríklad čaj, káva alebo energetické nápoje). Kofeín vedie k cievnemu tonusu a má stimulačný účinok na centrálny nervový systém. Pitie silného čaju alebo kávy pred ultrazvukom môže priviesť k nepresným výsledkom.
Gabriel pred rokom
Dobrý večer. Pre slabosť, závraty a únavu mi lekár predpísal dopplerografiu. Keď som sa opýtal na prípravu na vyšetrenie, bol som prekvapený. Prečo sa nemôže fajčiť pred ultrazvukom ciev?
Odpovedať
Dobrý deň, pred ultrazvukovým vyšetrením ciev krku a hlavy sa treba zdržať fajčenia. Nikotín vedie k cievnemu tonusu, čo môže ovplyvniť presnosť vyšetrenia a viesť k skresleniu výsledkov.
Diana pred rokom
Dobrý večer. Povedzte mi, prosím, kto môže predpísať ultrazvuk ciev krku a hlavy na základe akých príznakov? Veľmi sa mi točí hlava a niekedy strácam vedomie a pociťujem veľkú slabosť. Pre vyšetrenie je nutné zájsť k špecialistovi pre odporúčanie alebo môžem ísť na ultrazvuk samostatne?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvuk ciev krku a hlavy vám môže predpísať neurológ, terapeut a všeobecný lekár. Dôvodom pre dané vyšetrenie sú časté bolesti hlavy a závraty, mdloby, hučanie v ušiach, poruchy pamäti a koncentrácie, poruchy zraku, opuchy dolných a horných končatín. Ultrazvuk ciev krku a hlavy je možné vykonať bez odporúčania, ale aby ste pochopili, či dané vyšetrenie potrebujete, je lepšie najskôr navštíviť neurológa.
Anna pred rokom
Dobrý deň, kvôli silným bolestiam hlavy a závratom som navštívila neurológa. Už dvakrát som odpadla. Lekár sa vyjadril, že je nutná kontrola krčnej tepny a následne mi predpísal ultrazvuk ciev. Aký ultrazvuk je lepšie absolvovať, ultrazvuk ciev krku alebo MRI?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvukové vyšetrenie ciev umožňuje posúdiť rýchlosť prietoku krvi, zistiť aterosklerózu, prítomnosť krvných zrazenín, upchatie alebo zúženie ciev. Magnetická rezonancia sa predpisuje kvôli prítomnosti patologických, anatomických a štrukturálnych zmien v cievach a kvôli novotvarom, akými sú napríklad aneuryzmy a arteriovenóznie malformácie. To, aké vyšetrenie potrebujete, vám poradí lekár, keďže on zisťoval vašu anamnézu.
Jaroslav pred rokom
Dobrý deň, nedávno som sa dozvedel, že sa už robí ultrazvukové vyšetrenie ciev. Aké typy ultrazvukových vyšetrení ciev existujú? Aký špecialisti môžu predpísať dané vyšetrenie?
Odpovedať
Dobrý deň, poznáme ultrazvuk ciev mozgu, krku, dolných a horných končatín, brušnej aorty, renálnych artérií, penisu. V závislosti od typu ultrazvuku ciev vám ho môže predpísať neurológ, gynekológ, urológ, gastroenterológ a všeobecný lekár.
Andrej pred rokom
Dobrý deň, Bola mi predpísaná Dopplerova ultrasonografia mozgových ciev a to z dôvodu bolesti hlavy, pocitu slabosti a pocitu tlaku v oblasti čela. Doposiaľ som sa s týmto vyšetrením ešte nestretol. Je dané vyšetrenie bolestivé?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvukové vyšetrenie ciev krku a hlavy nie je bolestivé. Počas ultrazvuku ciev nebudete pocítovať nepohodlie, ultrazvukové vlny sú úplne bezpečné pre vaše zdravie.
Sofia pred rokom
Dobrý večer, moja babka má problémy s pamäťou a koordináciou, pravidelné bolesti hlavy v oblasti čela a spánkov. Neurológ jej predpísal ultrazvukové vyšetrenie ciev. Prosím povedzte mi, čo môže ukázať ultrazvuk hlavných ciev?
Odpovedať
Dobrý večer, ultrazvukové vyšetrenie hlavných ciev umožňuje merať rýchlosť a určiť povahu prietoku krvi. Pomocou ultrazvuku ciev je možné zistiť prítomnosť plakov a krvných zrazenín, zhrubnutie stien, poškodenie tepien a žíl, zúženie, natiahnutie a porušenie elasticity ciev.
Maria pred rokom
Dobrý deň. Lekár ma poslal na Dopplerovu ultrasonografiu, ale obávam sa, že nebudem mať toľko času, aby som mohol počkať na výsledky. Ako dlho sa čaká na výsledky ultrazvuku ciev krku a hlavy?
Odpovedať
Dobrý deň, dĺžka ultrazvukového vyšetrenie ciev krku a hlavy zvyčajne nepresahuje 30-40 minút. Lekár vám vydá výsledky vyšetrenia ihneď po ultrazvuku ciev krku a hlavy, takže nebudete musieť čakať príliš dlho.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.