0800200000

Čo sú to strie, prečo vznikajú a ako sa ich zbaviť?

Čo sú to strie, prečo vznikajú a ako sa ich zbaviť?
dermatológia
Čítať 7 minút aktualizované: 4 október 2023
Čítať 7 minút Zverejnené: 04 October 2023 aktualizované: 24 May 2024 3902
Lekári medicínskeho centra Doktorpro Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Strie sa vyskytujú počas tehotenstva (43 % až 88 %), počas puberty (6 % až 86 %) a obezity (43 %).

Strie na stehnách a na bruchu sa častejšie vyskytujú u žien, pretože majú tenšiu pokožku, ktorá obsahuje menej kolagénových vlákien ako muži. Kvôli fyziologickým vlastnostiam je koža pri zmene hmotnosti náchylnejšia na naťahovanie.

Čo sú to strie?

Strie sú zmeny v štruktúre kože, ktoré sa zvyčajne objavujú vo forme čiar rôznej šírky, dĺžky a farby na povrchu kože. Môžu sa vyskytnúť na bruchu, na stehnách, na rukách, na hrudníku a na chrbte.

Čo sú to strie?

Čo sú to strie?

Čo spôsobuje strie?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Strie vznikajú v dôsledku napínania pokožky, kedy sú kolagénové a elastínové vlákna zodpovedné za jej elasticitu vystavené nadmernému naťahovaniu. Príčiny strií na tele:

  • rýchly rast. Strie na zadku sa často vyskytujú u detí a adolescentov počas rastových skokov, pretože sa koža nemá čas prispôsobiť rýchlym zmenám pri raste tela;
  • tehotenstvo a pôrod. Strie na bruchu, na nohách a na rukách často vznikajú v druhom a v treťom trimestri a to v dôsledku nárastu hmotnosti rodičky a rastu jej plodu;
  • prirodzené starnutie. S pribúdajúcim vekom dochádza k poklesu produkcie kolagénu a elastínu, narušeniu štruktúry pokožky, ako aj k zvýšeniu „gravitačného efektu“, čo vedie k ochabnutiu kože;
  • hormonálne zmeny. Zmeny hladiny hormónov (estrogén, progesterón, kortizol a inzulín) môžu ovplyvniť pokožku a podporiť tvorbu strií na hrudi a na chrbte.

Strie na tele sa môžu objaviť aj v dôsledku zníženej aktivity mazových žliaz. Výsledkom je, že sa produkuje menej mazu (látka podobná oleju, ktorá premasťuje pokožku a udržuje ju hydratovanú), čo vedie k zníženiu pevnosti pokožky a k zvýšenému riziku vzniku strií na rukách a na bruchu.

Atrofické strie sa vyskytujú pri Cushingovej chorobe, pri Marfanovom syndróme, pri mentálnej anorexii a pri chronických ochoreniach pečene. Strie môže spôsobiť aj dlhodobé a nekontrolované užívanie kortikosteroidov, antibiotík, antikoncepcie, antipsychotík a chemoterapia.

Strie pri chudnutí

Strie môžu vzniknúť aj v dôsledku náhlej zmeny hmotnosti počas chudnutia. Príčiny vzniku strií počas chudnutia:

  • redukcia tukového tkaniva. Pri chudnutí človek „spaľuje kalórie“, čo vedie k odstráneniu tukových buniek pod kožou. Keď sa objem tukového tkaniva zníži, koža sa začne naťahovať a ochabovať v dôsledku poklesu podporného tkaniva;
  • zníženie množstva kolagénu a elastínu. Pri náhlom úbytku hmotnosti dochádza k poškodeniu bielkovín a strate elasticity pokožky;
  • genetická predispozícia. Niektorí ľudia majú predispozíciu na slabšie spojivové vlákna, kvôli čomu sú náchylnejší na vznik strií, ktorý je spojený so zmenami hmotnosti.

Riziko vzniku strií sa zvyšuje pri rýchlom úbytku hmotnosti, pretože sa pokožka nemá čas prispôsobiť zmenám. Pri postupnom chudnutí môžu byť strie sotva viditeľné alebo nemusia vzniknúť vôbec.

Strie počas tehotenstva a po pôrode

Strie vznikajú u tehotných žien v dôsledku fyziologických a hormonálnych zmien. Príčiny strií počas tehotenstva:

  • rýchly rast brucha. Keď plod rastie vo vnútri maternice, brucho ženy sa zväčšuje, čo vedie k výraznému rozťahovaniu kože;
  • hormonálne zmeny. Počas tehotenstva sa zvyšuje hladina estrogénu a progesterónu, čo ovplyvňuje stav pokožky;
  • nadmerná veľkosť plodu alebo viacpočetné tehotenstvo. Hmotnosť dieťaťa vyvíja dodatočný tlak na pokožku a tkanivá, čím sa zvyšuje ich rozťahovanie;
  • hmotnosť ženy pred tehotenstvom. Nadváha pred počatím môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku strií, najmä na prsiach, bruchu, zadku a stehnách, pretože viac tukových usadenín môže spôsobiť väčšie natiahnutie pokožky, keď sa zväčší brucho.

Genetická predispozícia a predchádzajúce tehotenstvá môžu zvýšiť riziko vzniku strií. Mierna fyzická aktivita a cvičenie počas tehotenstva pomôžu zlepšiť stav pokožky a znížiť riziko vzniku strií na bruchu po pôrode.

Po tehotenstve vznikajú strie v dôsledku náhleho poklesu telesného objemu a hmotnosti. Po pôrode sa taktiež prudko sťahujú a zmenšujú svaly brucha a zadku, čo vedie k ich ochabovaniu a ku vzniku strií.

Aké môžu byť strie?

Farba strií sa mení v závislosti od štádia poškodenia kože. Druhy strií:

  • ružové alebo červené strie (v ranom štádiu). Môžu byť citlivé na dotyk, ich vzhľad je spojený s prudkým rozšírením ciev a zápalovou reakciou kože, vďaka ktorej sú strie žiarivej farby;
  • modré alebo fialové strie (druhá fáza). Po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch sú krvné cievy menej viditeľné, ale stále zostávajú v oblasti poškodenej kože;
  • striebristé alebo biele strie (neskoré štádium). Vyznačujú sa zúžením krvných ciev, pokračujúcou regeneráciou pokožky a hojením strií. Biele strie sa môžu zdať menej nápadné na svetlej pokožke, ale zostávajú viditeľné na tmavej pokožke.

V zriedkavých prípadoch môžu strie stmavnúť alebo očervenieť v dôsledku porušenia krvných ciev v koži. Tmavé strie časom zblednú a stanú sa striebristými.

V závislosti od hĺbky poškodenia kože sa rozlišujú epidermálne a dermálne strie. Epidermálne strie vznikajú vo vrchnej vrstve kože – v epiderme. Zvyčajne majú plochý, lineárny vzhľad a často pripomínajú tenké jazvy alebo biele pruhy na koži. Dermálne strie sú lézie, ktoré siahajú do hlbšej vrstvy kože - dermy. Môžu byť širšie a dlhšie, majú konvexnú alebo preliačenú štruktúru a výraznejší odtieň.

Strie môžu byť úzke (vznikajú v dôsledku postupného naťahovania kože) a široké (objavujú sa po prudkom alebo rýchlom náraste alebo znížení hmotnosti). Široké strie sú výraznejšie a rozšírenejšie, vďaka čomu sú na koži (najmä tmavej) viditeľnejšie.

Ako vyzerajú strie?

Strie sa prejavujú ako lineárne alebo pásovité lézie na koži, ktoré môžu mať rôzne odtiene a textúru v závislosti od štádia ich vývoja a farby pokožky človeka. Novovzniknuté strie majú jasnú farbu a vyzerajú ako úzke pruhy na koži, v neskoršom štádiu strie zblednú a majú konvexnú alebo vpadnutú štruktúru. Ako vyzerajú strie v počiatočnom, strednom a poslednom štádiu, môžete vidieť na fotografii.

Kde sa môžu strie objaviť?

Strie sa môžu vyskytovať na rôznych častiach tela, v závislosti od miesta napínania pokožky. Možné miesta výskytu strií:

  • brucho. Koža sa zvyčajne natiahne počas tehotenstva alebo náhleho prírastku hmotnosti, čo spôsobuje vznik červených strií na bruchu;
  • stehná a zadok. Strie vznikajú v dôsledku zväčšeného objemu svalov alebo v dôsledku rýchlej straty telesného tuku;
  • lumbosakrálna oblasť. Vyskytujú sa v dôsledku intenzívneho napínania svalov v dolnej časti chrbta (napríklad v dôsledku nesprávnej techniky cvičenia, sedavého životného štýlu, náhlych pohybov a obratov alebo zranení chrbta);
  • ruky a nohy. Objavujú sa v dôsledku rýchleho nárastu svalovej hmoty, zvyčajne u športovcov alebo u ľudí, ktorí sa aktívne venujú fyzickým aktivitám.

Strie sa v oblasti prsníkov môžu objaviť počas tehotenstva v dôsledku zvýšenia veľkosti a objemu mliečnych žliaz. Môžu sa vyskytnúť aj u žien, ktoré majú nerovnomerný rast prsníkov alebo pri zmene veľkosti prsníkov v dôsledku kolísania hmotnosti.

Ako sa vyhnúť striám?

Úplné vylúčenie vzniku strií neexistuje, pretože genetika a zmeny hmotnosti nie sú vždy kontrolovateľné. Odporúčania na zníženie rizika vzniku strií na koži:

  • pomalé priberanie alebo chudnutie. Postupné zmeny telesnej hmotnosti pomôžu znížiť napínanie kože;
  • mierna fyzická aktivita. Pravidelné cvičenie (napríklad plávanie, joga alebo fitness) pomôže udržať tónus pokožky a posilniť svaly;
  • pitný režim. Voda udržuje správnu hydratáciu kožných buniek a posilňuje ochrannú bariéru pokožky (pomáha znižovať stratu vlhkosti), zlepšuje krvný obeh a redukuje suchosť pokožky;
  • pravidelná starostlivosť o pleť. Používanie hydratačných krémov a telových olejov síce strie neodstráni, ale pomôže udržať vysokú úroveň hydratácie pokožky a zníži riziko jej vysušovania;
  • kontrola úrovne stresu. Chronický stres môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu a stav pokožky.

Znížiť riziko vzniku strií môžete, ak sa vyhnete nikotínu, ktorý sťahuje cievy, narúša prekrvenie pokožky, zhoršuje elasticitu a prispieva k suchosti pokožky. Nikotín je oxidačné činidlo, ktoré môže poškodzovať kožné bunky a prispievať k zrýchlenému starnutiu.

Dôležitá je aj vyvážená strava vrátane potravín bohatých na vitamíny (najmä A, C, D) a mikroelementy, bielkoviny a zdravé tuky.

Produkty na prevenciu strií

Skupina produktov

Príklady

Mäso

Hovädzie, tuniak, losos, morčacie, kuracie, jahňacie, králičie a kačacie

Orechy

Vlašské orechy, para orechy, píniové a lieskové orechy, mandle, pistácie, kešu, makadamové a pekanové orechy

Strukoviny

Čierna a červená fazuľa, cícer, šošovica a hrach

Mliečne výrobky

Mlieko, jogurt, tvaroh, kefír, syr, kyslomliečne nápoje, tvaroh

Byliny

Špenát, morské riasy, šalát, bazalka, šalvia, petržlen, koriander a rukola

Ovocie a bobuľové ovocie

Mrkva, kiwi, pomaranč, marhuľa, broskyňa, jablká, hrušky, hrozno, jahody, maliny a čučoriedky

Zelenina

Červená paprika, sladké zemiaky, mrkva, paradajky, brokolica, špenát, tekvica, baklažán, kapusta, uhorky a karfiol

Pravidelná masáž zadku, stehien a brucha pomôže predchádzať vzniku strií. Masáž stimuluje prietok krvi, zvyšuje prísun kyslíka a živín do tkanív, podporuje svalovú relaxáciu a stimuluje tvorbu kolagénu. Pri masáži sa môže jemne odlupovať pokožka, čím sa odstraňujú odumreté bunky a stimuluje obnova kože. Masážou sa zlepšuje textúra pokožky a znižuje sa viditeľnosť strií.

Zmiznú strie samé od seba?

Proces redukcie strií môže trvať dlho. Ich pretrvávanie závisí od typu pokožky, ako aj od hĺbky a šírky strií, ale aj od individuálnych daností človeka. Dôvody, prečo strie nezmiznú samé od seba:

  • porušenie štruktúry kože. Kolagénové a elastínové vlákna praskajú, čo vedie k zmenám na koži;
  • fibróza. Na miestach, kde je koža poškodená, sa tvorí zjazvené tkanivo, ktoré nahrádza pôvodné proteínové vlákna, čím je koža menej pružná a to vedie k tvorbe strií;
  • neustále napätie. Koža je neustále napnutá v dôsledku tlaku telesných štruktúr (napríklad svalov). Pokožka v oblasti strií je dlho napnutá, čo sťažuje jej obnovu štruktúry.

Niektoré strie môžu byť hlboké a široké, čo rovnako sťažuje hojenie pokožky. Strie sa môžu časom zlepšiť v dôsledku regenerácie (obnovy) pokožky, zvýšenej produkcie kolagénu alebo straty pigmentácie. Vďaka tomu sú menej nápadné.

Ako sa zbaviť strií v domácich podmienkach?

Na odstránenie strií na nohách a na zadku možete použiť aloe vera, kakaové maslo, citrónový extrakt alebo olej z ružového dreva. Pri odbornej starostlivosti, ktorú určí dermatológom sa však zníži viditeľnosť strií, zlepší stav a textúra pokožky, zvýši tvorba kolagénu a urýchli regenerácia pokožky.

Produkty na zosvetlenie strií by mal vyberať dermatológ. Svojpomocné pokusy o odstránenie strií môžu viesť k alergickým reakciám, k podráždeniu a k popáleninám.

Pomáha krém na strie?

Odstrániť strie na prsiach a zadku pomocou krémov alebo gélov nie je možné z dôvodu narušenia štruktúry dermy. Krémy na strie sa používajú na hydratáciu pokožky, stimuláciu kolagénu, vyhladenie štruktúry pokožky a zníženie zápalu.

Ako odstrániť strie?

Strie nespôsobujú žiadne zdravotné problémy, preto neexistujú žiadne lekárske indikácie na ich odstránenie. V prípade potreby je však možné s vhodnými prostriedkami a procedúrami znížiť ich viditeľnosti alebo ich úplné odstrániť.

Odstrániť strie na zadku a na rukách nie je nemožné pomocou krémov a gélov, fyzickej aktivity a úpravy hmotnosti. Týmito spôsobmi je možné zvýšiť elasticitu a zlepšiť stav pokožky. Plastický chirurg vám chirurgickým zákrokom môže odstrániť strie na bruchu. Spôsoby odstránenia strií:

  • abdominoplastika. Počas operácie chirurg odstráni prebytočnú kožu a tuk z oblasti brucha, čím môže odstrániť červené aj biele strie;
  • liposukcia. Chirurgický zákrok, pri ktorom sa prebytočný tuk odstraňuje zo špecifických oblastí tela pomocou odsávania cez tenké kanyly. Redukcia tukových buniek pomáha stimulovať produkciu kolagénu v koži a pomáha odstraníť fialové strie.

Tieto plastické operácie však neslúžia špeciálne na odstránenie strií. Sú zamerané na odstránenie tukových usadenín a na napnutie pokožky. Strie je možné odstrániť pomocou plastickej chirurgie, ak chirurg pôsobí cielene na miesta, kde sa nachádzajú ložiská natiahnutej kože.

Strie je možné odstrániť aj dermabráziou (mechanický peeling, pri ktorom sa hĺbkovo obrusuje pokožka vrstva po vrstve). Pri dermabrázii sa pomocou brúsneho nástroja jemne odstraňuje vrchná vrstva pokožky, ktorá ostáva po procedúre hladká.

Laserový resurfacing strií: čo to je?

Laserový resurfacing strií je procedúra, pri ktorej sa používa laser na zníženie výskytu strií na koži. Táto metóda je založená na stimulácii tvorby kolagénu s cieľom zmeny štruktúry pokožky.

Ako odstrániť strie laserom?

Laser dokáže odstrániť červené, fialové a biele strie. Pred zákrokom lekár vylúči kontraindikácie zákroku: tehotenstvo, infekcie a zápaly v postihnutej oblasti, prítomnosť jaziev, kožné ochorenia (ekzémy alebo psoriáza). Etapy laserového odstránenia strií:

  1. Na začiatku procedúry lekár nanesenie pacientovi na pokožku špeciálny gél alebo anestetický krém, aby sa znížil diskomfort.
  2. Dermatológ nasmeruje krátke, koncentrované, pulzujúce lúče svetla na strie. Laser precízne odstraňuje vrstvy poškodenej kože, čím stimuluje rast nových kolagénových vlákien potrebných na vytvorenie hladšej pokožky.
  3. Laser stimuluje tvorbu kolagénu a elastínu.

Zákrok naštartuje proces remodelácie – zmeny štruktúry a stavu pokožky. V dôsledku laserového resurfacingu sa pokožka stáva pevnejšou a hladšou.

Po zákroku môže vzniknúť opuch a začervenanie v ošetrovanej oblasti, koža môže byť citlivejšia a mierne sa olupovať 2 až 3 dni. V zriedkavých prípadoch môžu vzniktnúť modriny, malé biele hrbolčeky (mílie), tmavé (hyperpigmentácia) alebo svetlé (hypopigmentácia) škvrny, zjazvenie a infekcia. Tieto komplikácie sú minimálne, keď zákrok vykonáva lekár.

Môže sa kokosový olej použiť na strie?

Kokosový olej nepomôže odstrániť existujúce strie, ale môže zabrániť tvorbe nových. Účinky kokosového oleja:

  • hydratácia pokožky. Kokosový olej dobre hydratuje pokožku, lebo pomáha udržať vlhkosť v pokožke, čo znižuje jej suchosť a odlupovanie;
  • antioxidanty. Kokosový olej obsahuje antioxidanty (napríklad vitamín E), ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a predčasným starnutím;
  • protizápalové vlastnosti. Olej má protizápalové vlastnosti, ktoré znižujú zápal a podráždenie pokožky.

Kokosový olej môžete aplikovať na vlhkú pokožku po sprchovaní alebo pridať niekoľko kvapiek do denného hydratačného krému. Môže sa použiť aj pri masáži, čím sa zvyšuje prenikanie mazu do pokožky.

Je možné sa zbaviť strií úplne?

Úplne sa zbaviť strií v dôsledku štrukturálnych zmien pokožky môže byť ťažké. Remodelačné procedúry (ako je laserový resurfacing) zvyčajne pomáhajú odstrániť plytké a úzke strie. Ďalšie procedúry, ktoré pôsobia na štruktúru kože sú:

  • rádiofrekvenčná terapia. Lekár ohrieva tkanivo v oblasti strií pomocou rádiofrekvenčných vĺn, zlepšuje prietok krvi a stimuluje produkciu bielkovín;
  • ultrazvuková terapia. Pri procedúre prenikajú ultrazvukové vlny do dermy, čo zlepšuje elasticitu pokožky a znižuje viditeľnosť strií;
  • mikrovpichy (indukcia kolagénu). Na mikrovpichy lekár používa malé ihly, ktorými prepichuje pokožku v oblasti strií. Indukcia stimuluje prirodzený proces regenerácie a tvorby kolagénu.

Typ zákroku a jeho počet závisí od miesta a hĺbky strií. Lekár vám zároveň pomôže vybrať správne prípravky na starostlivosť o pokožku (hydratačný a opaľovací krém), ktoré sú nevyhnutné pre udržanie zdravej a elastickej pokožky.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo sú to strie, prečo vznikajú a ako sa ich zbaviť?
Čo sú to strie, prečo vznikajú a ako sa ich zbaviť?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Je krém na strie bezpečný pre tehotné ženy?

Na strie počas tehotenstva môžete použiť krémy, ktoré sú navrhnuté s prihliadnutím na vlastnosti tela ženy a dieťaťa. Pravidlá pre výber krému na strie pre tehotné ženy:

  • zloženie. Dôležité je preštudovať si zloženie krému a uistiť sa, že neobsahuje agresívne chemické zložky (napríklad parabény alebo ftaláty). Musíte si vybrať produkty s bezpečnými a prírodnými zložkami (harmanček, aloe vera, kokosový a sezamový olej);
  • hypoalergénne. Ak máte citlivú pokožku alebo sklon k alergickým reakciám, musíte si vybrať krémy bez syntetických farbív, sulfátov, minerálnych olejov, či umelých aróm;
  • hydratácia. Krém by mal pokožku hydratovať, pretože suchá pokožka zvyšuje riziko strií.

Pred použitím krémov na strie by ste sa mali poradiť s dermatológom. Lekár pomôže vylúčiť kontraindikácie a vybrať krém pre konkrétny typ pleti.

Kedy sa strie objavujú počas tehotenstva?

Počas tehotenstva sa strie zvyčajne objavujú v druhom (približne od 13. do 27. týždňa) a pribúdajú v treťom trimestri. Strie sa môžu objaviť aj po pôrode, pretože najmä brušná oblasť sa rýchlo zmenšuje. Strie po pôrode môžete odstrániť pomocou lasera, rádiofrekvenčných vĺn alebo ultrazvukových vĺn.

Prečo sa strie objavujú počas tehotenstva?

Strie počas tehotenstva vznikajú v dôsledku zväčšenia plodu a rastu brucha, čo vedie k náhlym zmenám objemu a hmotnosti. Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku strií, patrí nevyvážená strava, nedostatok fyzickej aktivity, viacpočetné tehotenstvo a nadmerná veľkosť plodu.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo sú to strie, prečo vznikajú a ako sa ich zbaviť?
Autor
Ievheniia Tretiak
Lekár - dermatológ, trichológ.
Čo sú to strie, prečo vznikajú a ako sa ich zbaviť?
Článok preveril
MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Patrícia pred 9 mesiacov
Dobrý deň. Začína mi druhý trimester. Ako si vybrať prostriedky na eliminovanie strie počas tehotenstva? Čo by som si mal zvážiť pri výbere krému?
Odpovedať
Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
pred 9 mesiacov
Dobrý deň. Dôležité je vyberať si produkty, ktoré obsahujú bezpečné a prírodné zložky (kyselina hyalurónová, aloe vera, vitamín E, jojobové oleje či kokosový olej). Tieto zložky sa považujú za bezpečné a pomôžu hydratovať a zjemniť pokožku, znížiť suchosť a zabrániť tvorbe strií. Je lepšie vyberať produkty bez tvrdých chemických zložiek (parabény, ftaláty alebo syntetické farbivá), aby ste predišli možným rizikám pre vaše zdravie a zdravie vášho dieťaťa.
Irena pred 9 mesiacov
Dobrý deň. Po prudkom poklese váhy sa mi začali robiť strie na zadku. Povedzte mi, prosím, ak pravidelne robím drepy so záťažou v posilňovni, pomôže to znížiť strie?
Odpovedať
Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
pred 9 mesiacov
Dobrý deň. Drepy s váhou v posilňovni pomôžu posilniť svaly zadku, vďaka čomu bude pokožka pevnejšia a zníži sa výskyt strií. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov sa však odporúča kombinovať cvičenie s procedúrami remodelácie pleti, ako je  mikroihličková terapia.
Alisa pred 9 mesiacov
Dobrý deň. Čo robiť so striami? Moje priateľky vyskúšali rôzne metódy remodelácie pleti a boli spokojné s výsledkami. Ako zvoliť správny postup?
Odpovedať
Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
pred 9 mesiacov
Dobrý deň. Výber metódy remodelácie pleti závisí od individuálnych preferencií, finančných možností a úrovne komfortu. Laserová terapia a rádiofrekvenčná liečba môžu byť účinnejšie, ale náklady na jeden zákrok sú vyššie ako pri iných metódach. Ultrazvuková terapia a mikroneedling sú zvyčajne cenovo dostupnejšie, ale výsledky môžu byť menej viditeľné.
Nikol pred 10 mesiacov
Dobrý deň. Pred mesiacom som rodila. Po pôrode mi na bruchu ostali hrozné strie (v oblasti pupka) a na zadnej strane stehien. Čo mám robiť, aby som sa ich zbavila?
Odpovedať
Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
pred 9 mesiacov
Dobrý deň. Po pôrode sú strie bežným a normálnym javom kvôli rýchlemu naťahovaniu kože počas tehotenstva. Pravidelná masáž, krémy s hydratačnými a výživnými zložkami a ošetrenia ako laserová terapia alebo rádiofrekvenčné ošetrenia pomôžu strie zjemniť a urobiť ich menej nápadnými.
Marta pred 10 mesiacov
Dobrý deň. Prečo vznikajú strie? Nikdy predtým som ich nemala, ale nedávno som si začala všímať pruhy na nohách, najmä okolo stehien.
Odpovedať
Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
pred 10 mesiacov
Dobrý deň. Strie vznikajú v dôsledku naťahovania kože, rýchleho rastu, výrazných zmien hmotnosti alebo hormonálnych výkyvov. Ako sa pokožka naťahuje, zvyšuje sa jej elasticita a dochádza k poškodeniu kolagénu a elastínu v derme, čo vedie k tvorbe plytkých línií známych ako strie. Najčastejšie sa objavujú na bruchu, stehnách, zadku a na prsiach.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie