Logo
0800200000

Prečo sa objavujú vši a ako sa s nimi vysporiadať?

Prečo sa objavujú vši a ako sa s nimi vysporiadať?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 14 december 2022 | aktualizované: 31 január 2023 | 36080 36080
36080
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Vši sú malý parazitický hmyz, ktorý napadá pokožku hlavy, telo alebo oblasť ohanbia. Vši sa živia ľudskou krvou a ľahko sa prenášajú blízkym kontaktom alebo zdieľaním vecí a predmetov osobnej hygieny.

Čo je to pedikulóza?

Pedikulóza je ochorenie charakterizované výskytom a parazitáciou vší na ľudskej koži a vlasoch. Uštipnutie všou zvyčajne spôsobuje intenzívne svrbenie a nepríjemné pocity. Rozlišujeme tieto typy vší:

  • voš hlavová (vši parazitujú na pokožke hlavy);
  • voš šatová (zdrojom ochorenia je voš, ktorá žije na oblečení a posteľnej bielizni človeka a presúva sa na kožu na tele, kde sa živí);
  • voš lonová (objavuje sa na koži a ochlpení v oblasti ohanbia, menej často na ochlpení na hrudi, mihalniciach a obočí).

Neliečenie problému so všami sa môže stať opakovaným problémom a spôsobiť komplikácie, ako sú bakteriálne infekcie alebo vypadávanie vlasov (neustále škrabanie môže poškodiť vlasové folikuly). Vši sú taktiež prenášačmi škvrnitého a návratného týfusu.

Príznaky výskytu vší

Prvé príznaky výskytu vší sa zvyčajne objavia na siedmy alebo ôsmy deň po nákaze.

Príznaky vší

Príznaky vší

Príznaky vší sú:

  • svrbenie hlavy v mieste uhryznutia všou (pri pedikulóze hlavy svrbí zadná časť hlavy a spánky);
  • nervozita a podráždenosť;
  • poruchy spánku;
  • červené škvrny na koži zo škrabania;
  • hnidy vo vlasoch (vyzerajú ako biele okrúhle pľuzgiere, ktoré sa nachádzajú bližšie ku korienkom vlasov).

Pedikulózu u detí je pomerne ľahké odhaliť: stačí starostlivo skontrolovať pokožku hlavy pri dobrom svetle (najlepšie vlhkú, pretože hmyz sa v nej ťažšie pohybuje) a prečesať vlasy hustým hrebeňom. Na fotografii sú zobrazené vši u detí.

vši u detí

vši u detí

V prípade, že má dieťa vši, je potrebné vylúčiť kontakt s inými deťmi (nechodiť na verejné miesta, ihriská, do škôlok alebo škôl) a vyhľadať pediatra. Ak má vši dospelý človek, je potrebné sa poradiť s trichológom. Lekár pacienta vyšetrí a predpíše mu liečbu.

Prečo sa objavujú vši?

Vši sa prenášajú kontaktom s osobou, ktorá má vši alebo ich vajíčka (hnidy). Príčiny výskytu vší sú:

  • používanie kontaminovaných predmetov alebo vecí (hrebene, sponky do vlasov, uteráky, vankúše, posteľná bielizeň);
  • kontakt „hlava na hlavu" (počas úzkeho kontaktu, keď sa deti spolu hrajú);
  • kontakt so znečisteným čalúneným nábytkom (posteľ, pohovka);
  • sexuálny kontakt s infikovanou osobou (takto sa prenáša voš lonová).

Nedostatočná hygiena a zlé životné podmienky zvyšujú riziko výskytu vší. Stres môže taktiež oslabiť imunitný systém, čo prispieva k rozvoju existujúceho parazitárneho ochorenia, ale stres sám o sebe nemôže spôsobiť výskyt vší.

Ako vyzerajú vši?

Vši vyzerajú ako miniatúrny hmyz žltej alebo sivej farby, dlhé asi tri až štyri milimetre a po nasýtení sa ľudskou krvou zmenia farbu na hnedú. Telo vší je podlhovasté. Jednotlivé vši vo vlasoch u dospelého človeka je náročné vidieť voľným okom, preto môže trichológ vykonať trichoskopiu (zväčšené vyšetrenie vlasov a pokožky hlavy). Na fotografii sú zobrazené vši vo vlasoch.

vši na pokožke hlavy

vši na pokožke hlavy

Ako vyzerajú hnidy (vajíčka vší)?

Po tom, ako sa vši vyskytnú vo vlasoch začnú sa aktívne rozmnožovať. Dospelá samica môže naklásť päť až sedem vajíčok za jeden deň. Vajíčka vší (hnidy) sa objavujú vo vlasoch ako malé, podlhovasté biele alebo sivé kapsuly, ktoré sú takmer priesvitné a nie väčšie ako jeden milimeter. Hnidy sa zvyčajne nachádzajú za ušami alebo vzadu na hlave. Vajíčka vší sú pevne prichytené na vlasoch špeciálnym lepkavým sekrétom, čo veľmi sťažuje ich vyčesávanie alebo umývanie.

hnidy (vajíčka vší) vo vlasoch

hnidy (vajíčka vší) vo vlasoch

Ako sa zbaviť vší?

Vší je možné sa zbaviť pomocou prípravkov proti všiam, ktoré sú vo forme sprejov, šampónov, gélov, pást a mastí. Účinnú liečbu pre deti môže vybrať detský lekár, zatiaľ čo dospelým ju môže predpísať dermatológ alebo trichológ. Liečbu pedikulózy je potrebné kombinovať s dezinfekciou oblečenia, posteľnej bielizne a hygienických potrieb (vši žijú mimo tela dva dni, hnidy 10 dní).

Na účinnú liečbu pedikulózy je potrebné prísne dodržiavať pokyny na použitie prípravku proti pedikulóze. Prípravok sa spravidla aplikuje na vlasy a pokožku hlavy dvakrát, aby sa zničili nielen dospelé vši, ale aj hnidy. Po aplikácii prípravku a opláchnutí vlasov je potrebné vlasy rozčesať hrebeňom, aby sa odstránili odumreté parazity.

Zbaviť sa vší doma je možné iba pomocou špeciálnych liekov, pretože používanie ľudových prostriedkov je neúčinné a nebezpečné.

Domáca metóda, ako sa zbaviť vší

Dôsledky

Dechtové mydlo proti všiam

Dechtové mydlo je toxické a môže spôsobiť podráždenie pokožky a otravu, najmä u detí.

Ocot na vši

Použitie stolového octu môže vyvolať alergickú reakciu a spôsobiť chemické popáleniny.

Parafín na vši

Použitie parafínu na odstránenie vší môže spôsobiť vážne poškodenie vlasov a popálenie pokožky hlavy.

Zubná pasta na vši

Zubná pasta nemá požadovaný účinok pri odstraňovaní vší, ale môže vyvolať problémy s vlasmi: suchosť, lámavosť a vypadávanie vlasov.

Prevencia výskytu vší

Aby ste predišli nákaze všami, je potrebné sa vyhýbať blízkemu kontaktu s cudzími ľuďmi (napr. státie v radoch alebo v preplnenej verejnej doprave). Prevencia výskytu vší zahŕňa:

  • pravidelné umývanie hlavy a česanie vlasov;
  • pravidelné pranie oblečenia a posteľnej bielizne;
  • dodržiavanie správnej hygieny;
  • vyhýbanie sa zdieľaniu oblečenia a iných osobných predmetov (napr. vlasových doplnkov alebo slúchadiel).

Na začiatku liečby vší je potrebné prijať aj preventívne opatrenia: dezinfikovať všetky hygienické potreby, posteľnú bielizeň a oblečenie (pranie, žehlenie alebo naparovanie, aplikácia antiparazitného spreja). Deťom predškolského a školského veku je potrebné každý mesiac vykonávať prehliadky na prítomnosť pedikulózy.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo sa objavujú vši a ako sa s nimi vysporiadať? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čím iným ako všami sa môžu vlasy zamoriť?

Iba vši môžu napadnúť a parazitovať na ľudských vlasoch. Blchy domáce môžu uhryznúť človeka do pokožky hlavy, ale na človeku sa neuhniezdia.

2. Ako dlho žijú vši po liečbe?

Po ošetrení vlasov a pokožky žijú vši približne 10-20 minút - v závislosti od použitého prípravku. Po použití prípravku proti pedikulóze treba mŕtve vši dôkladne odstrániť vyčesaním.

3. Čo robiť, ak sa nemôžem vší zbaviť?

Vši sa nedá zbaviť za jeden deň a liečba vší sa musí opakovať (pretože na vlasoch zostávajú hnidy, na ktoré prípravok proti pedikulóze nemusí pôsobiť). Vši nezmiznú, ak:

  • liečba proti pedikulóze neúčinkovala alebo sa nepoužívala podľa pokynov;
  • neboli hnidy odstránené, to znamená, že sa vyliahli nové vši;
  • došlo k opätovnému zamoreniu.

Posteľ a osobné veci napadnutej osoby je potrebné ošetriť (vyprať a vyžehliť pri vysokej teplote). Ak vši pretrvávajú dlhší čas, je potrebné vyhľadať lekára.

4. Môžu sa vši objaviť samé?

Vši sa nemôžu vyskytnúť samé. Pedikulóza sa prenáša infikovanou osobou alebo prostredníctvom predmetov osobnej hygieny. Voš šatová sa môže objaviť po kontakte s cudzou posteľnou bielizňou alebo čalúneným nábytkom.

5. Ako sa zbaviť vší doma?

Vší sa môžete zbaviť doma pomocou liekov na pedikulózu, ktorý vám predpíše lekár. Naneste prípravok proti všiam na vlasy a pokožku hlavy, po chvíli opláchnite hlavu (ako je to uvedené v návode na použitie prípravku) a vyčešte ich hrebeňom. Postup je potrebné zopakovať po 10-14 dňoch.

6. Ako odlíšiť lupiny od vší?

Vši a hnidy vo vlasoch je možné si pomýliť s lupinami, pretože majú bielu alebo sivú farbu a približne rovnakú veľkosť. Charakteristickým znakom je, že hnidy sa ťažko vyčesávajú hrebeňom, pretože sú prichytené na vlasoch lepkavým sekrétom samičky. Po stlačení vajíčka vší prstami, je počuť prasknutie.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 4 hodnotenia
Prečo sa objavujú vši a ako sa s nimi vysporiadať?
Dermatológ, trichológ.
Prečo sa objavujú vši a ako sa s nimi vysporiadať?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Júlia pred rokom
Dobrý deň. Ako rozpoznám podkožné vši?
Odpovedať
Dobrý deň. Vši sa vyskytujú vo vlasoch, na pokožke hlavy a na povrchu tela, ako aj v spodnej bielizni. Podkožné vši sú taký parazit, ktorý preniká do zrohovatenej vrstvy epidermy a žije v nej, je roztoč Sarcoptes scabiei, ktorý spôsobuje svrab. Svrab sa ľahko prenáša z človeka na človeka fyzickým kontaktom a prejavuje sa silným svrbením a červenou vyrážkou. Na diagnostiku a liečbu svrabu je potrebné vyhľadať dermatológa.
Eva pred rokom
Dobrý deň. Môžu vši zmiznúť samé?
Odpovedať
Dobrý deň. Nie, vši sa musia liečiť hneď, ako sa objavia. Vši nezmiznú samé a ak sa neliečia, ochorenie sa zhorší (vznikajú rany od škrabania s rizikom infekcie a hnisania, vypadávanie vlasov, nervové poruchy).
Nadežda pred rokom
Dobrý deň. Ako dlho žijú kuracie vši na ľuďoch?
Odpovedať
Dobrý deň. Vtáčie parazity nežijú na ľudskom tele. Môžu človeka uhryznúť, no okamžite opustia pre nich neznáme prostredie.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Vo vlasoch mám malý hmyz, no nie sú to vši. Ako sa ho môžem zbaviť?
Odpovedať
Dobrý deň. V ľudských vlasoch sa môžu usídliť a parazitovať (živiť sa a rozmnožovať) iba vši. Existujú tri typy (voš šatová, hlavová a lonová). Iný hmyz, napríklad blchy domáce, nežije na hlave ani na tele človeka a zmizne hneď, ako ich z domáceho zvieraťa odstránite. Ak sa chcete zbaviť vší, musíte použiť prípravok proti všiam.
Frederika pred rokom
Dobrý deň. Svojej dére pravidelne umývam vlasy, češem ju a vždy má upravené vlasy. Prečo dostala vši?
Odpovedať
Dobrý deň. Neexistuje takmer žiadna súvislosť medzi frekvenciou umývania a pravdepodobnosťou výskytu vší. Na zavšivenie stačí krátkodobý kontakt s hlavou alebo oblečením infikovanej osoby. Je možné, že v dcérinej blízkosti (v škôlke, škole, na ihrisku) je niekto, kto má vši a že dochádza k neustálemu nakazeniu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.