Čo je kolagén?
Kolagén je bielkovina, ktorá je zodpovedná za zdravie kĺbov, pružnosť pokožky a skladá sa z aminokyselín (prolín, glycín, lyzín). Kolagén sa nachádza aj v cievach a črevnej sliznici.
Na čo slúži kolagén?
Medzi výhody kolagénu patrí udržiavanie pružnosti a hydratácie pokožky, čo zabraňuje tvorbe vrások. Proteín tiež podporuje rast nových buniek v dermis (stredná vrstva kože).
 
Výhody kolagénu pre telo
Medzi ďalšie funkcie kolagénu patrí:
- spomalenie procesu starnutia kostí a tvorba nových kostných buniek;
 - zníženie bolesti pri osteoartritíde (zápal kĺbov);
 - zvyšovanie svalovej hmoty;
 - udržiavanie kardiovaskulárneho zdravia, znižovanie rizika aterosklerózy;
 - tvorba keratínu (stavebný materiál vlasov a nechtov).
 
Kolagén poskytuje ochranný obal pre orgány. Tento proteín tiež prispieva k normálnemu procesu zrážania krvi a je súčasťou obväzov.
Typy kolagénu
Kolagén sa klasifikuje podľa svojej lokalizácie v tele. Existuje 29 druhov bielkovín, z ktorých je päť hlavných.
|   			 Klasifikácia kolagénu  |   		|
|   			 Typ kolagénu  |   			  			 Lokalizácia  |   		
|   			 Typ I (tvorí 90 % kolagénu v tele)  |   			  			 Koža, kosti, šľachy a väzy  |   		
|   			 Typ II  |   			  			 Elastická chrupavka, ktorá poskytuje oporu kĺbom  |   		
|   			 Typ III  |   			  			 Svaly, tepny a vnútorné orgány  |   		
|   			 Typ IV  |   			  			 Koža  |   		
|   			 Typ V  |   			  			 Očná rohovka, koža, vlasy a placenta  |   		
Väčšina kolagénových doplnkov obsahuje prvé tri typy, ktoré tvoria väčšinu bielkovín v tele. Prvý, druhý a tretí typ obsahuje formu bielkovín (kolagénové peptidy alebo hydrolyzát kolagénu), ktoré sa ľahko vstrebávajú do tela.
Zdroj kolagénu
Rozlišujeme prirodzený (endogénny) kolagén a kolagén z vonkajších zdrojov (exogénny). Exogénne bielkoviny možno získať z potravín a doplnkov stravy. Rozlišujeme aj živočíšny a morský kolagén. Kuracie mäso je prirodzeným zdrojom živočíšneho kolagénu typu II, ktorý je vhodný pre zdravie kĺbov a môže pomôcť zmierniť príznaky artritídy. Hovädzie mäso obsahuje kolagén typu I a typu III, ktorý je nevyhnutný pre pevnosť kože, kostí, spojivového tkaniva a zubov. Ryby (najmä koža a šupiny) sú zdrojom morského kolagénu typu I.
Nedostatok kolagénu v organizme
Keď telu chýba kolagén, na pokožke sa objavia vrásky. Môže sa tieť objaviť bolesť a slabosť svalov. Medzi ďalšie príznaky zníženej hladiny kolagénu v tele patria:
- lámavé vlasy a nechty;
 - znížená pružnosť šliach a väzov;
 - strata pohyblivosti kĺbov;
 - poruchy tráviaceho systému (v dôsledku stenčenia sliznice tráviaceho traktu);
 - zvýšená krvácavosť;
 - artralgia (bolesť kĺbov);
 - vznik osteoartrózy (v dôsledku opotrebovania chrupavky).
 
Nedostatok kolagénu môžu spôsobiť autoimunitné ochorenia (systémový lupus erythematosus, reumatoidná artritída, sklerodermia) a genetické ochorenia (Ehlersov-Danlosov syndróm). Znížená tvorba bielkovín u žien po menopauze je normálna. S pribúdajúcim vekom sa znižuje pevnosť chrupaviek a väzov a zvyšuje sa lámavosť kostí. Nedostatok kolagénu je potrebné konzultovať s lekárom.
Aké vyšetrenia preukážu nedostatok kolagénu?
Laboratórne vyšetrenia hladinu kolagénu priamo nestanovujú. Lekár často diagnostikuje nedostatok bielkovín na základe fyzikálneho vyšetrenia a po oboznámení sa s pacientovou anamnézou. Nedostatok kolagénu preukáže:
- biochemické vyšetrenie krvi;
 - krvné testy na aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú v bielkovinách (prolín, glycín, lyzín);
 - beta-crosslaps (pri rozpade kostí sa z kolagénu štiepi C-telopeptid, ktorý obsahuje alfa formu kyseliny asparagovej, a mení sa na beta formu (β-cross laps). Keď sa kostné tkanivo rozpadá a hladina kolagénu v tele sa znižuje, hladina β-crosslaps v krvi stúpa);
 - reumatoidný faktor, špecifické protilátky v prítomnosti systémových ochorení spojivového tkaniva.
 
Vyšetrenia sa vykonávajú nalačno. Deň pred vyšetrením by ste sa mali vyhýbať fyzickému a emocionálnemu stresu, podchladeniu, dopriať si dostatok spánku a obmedziť príjem alkoholu. Jednu hodinu pred odberom krvi by ste nemali fajčiť.
Ktorý lekár predpisuje kolagénové doplnky?
Po oboznámení sa s pacientovými ťažkosťami a s anamnézou môže všeobecný lekár predpísať kolagén v kapsulách alebo prášku. V prípade potreby môže všeobecný lekár pacienta odoslať na vyšetrenie ku gastroenterológovi alebo reumatológovi.
Aké potraviny obsahujú kolagén?
Kolagén sa nachádza v potravinách, ktoré majú vo svojom zložení aminokyseliny. Tvorbu kolagénu ovplyvňuje vitamín C, zinok a meď. Kolagénová diéta spočíva v obmedzení príjmu cukru a konzumácii potravín s vysokým obsahom kolagénu.
|   			 Potraviny, ktoré podporujú tvorbu kolagénu  |   		|
|   			 Potraviny  |   			  			 Výhody  |   		
|   			 Pomaranče, jahody, paprika, brokolica, ružičkový kel a zemiaky  |   			  			 Obsahuje vitamín C  |   		
|   			 Huby, kapusta, špargľa, arašidy, pšenica, ryby, vaječné bielky a mäso  |   			  			 Obsahuje prolín  |   		
|   			 Červené mäso, morčacie, kuracie, bravčové, arašidy a müsli  |   			  			 Obsahuje glycín  |   		
|   			 Pečeň, homár, ustrice, orechy, semená, listová zelenina, tofu a horká čokoláda  |   			  			 Obsahuje meď  |   		
|   			 Ustrice, červené mäso, hydina, bravčové mäso, fazuľa, cícer, orechy, brokolica, zelená listová zelenina, celozrnné obilniny a mliečne výrobky  |   			  			 Obsahuje zinok  |   		
Do svojho jedálničku môžeme zaradiť aj cesnak, ktorý obsahuje síru, taurín a kyselinu lipidovú (látky, ktoré obnovujú poškodené kolagénové vlákna). Svoj jedálniček môžete konzultovať s odborníkom na výživu.
Musím užívať kolagénové doplnky?
Vyváženú stravu môžete doplniť kolagénovými doplnkami, ktorých užívanie ste prekonzultovali s lekárom. Doplnky sú často dostupné vo forme tabliet a prášku. Hydrolyzovaný kolagén v prášku (krátke fragmenty bielkovín) sa rozpúšťa v nápojoch, v smoothies, v polievkach a v omáčkach. Môžete si kúpiť aj hotový tekutý kolagén v komplexe s vitamínmi a stopovými prvkami.
Kolagénové peptidy nepôsobia na konkrétnu oblasť tela (napríklad na kožu alebo kĺby). Po konzumácii kolagénu tráviaci systém rozloží bielkovinu na aminokyseliny, ktoré organizmus spojí a vytvorí potrebné bielkoviny. Aminokyselinové zloženie bielkovín sa po strávení môže líšiť od zloženia doplnku.
Pre koho je kolagén kontraindikovaný?
Užívanie kolagénu môže byť kontraindikované u detí, tehotných a dojčiacich žien (existuje len málo výskumov o bezpečnosti alebo škodlivosti užívania kolagénu počas tehotenstva a dojčenia). Medzi kontraindikácie kolagénu patrí individuálna neznášanlivosť rýb, morských plodov alebo vajec, ktorých zložky môžu byť obsiahnuté v doplnkoch stravy. Doplnok sa tiež neodporúča užívať ľuďom s patologickými stavmi obličiek a pečene.
Môže užívanie kolagénu spôsobiť rakovinu?
Podľa niektorých štúdií môže prítomnosť kolagénových vlákien v tkanive prsníka prispievať k podpore a inhibícii (zabráneniu) vzniku nádorov v rôznych štádiách rakoviny. Užívanie kolagénu môže vyvolať rakovinu, ak sa konzumujú výživové doplnky s obsahom olova, ortuti a arzénu. Mali by ste si kupovať doplnky, ktorých kvalita je potvrdená certifikátmi bezpečnosti potravín. Kolagén obsahuje aj zlúčeniny, ktoré môžu ovplyvňovať tvorbu a metabolizmus estrogénu (rakovina prsníka často súvisí s hladinou estrogénu v krvi). V súčasnosti prebieha výskum, ktorého cieľom je podrobne preskúmať možné účinky kolagénu na vznik rakoviny.
Ako funguje kolagén v kozmetike?
Kolagén v kozmetike pomáha udržiavať potrebný obsah tekutín v pokožke počas celého dňa. Krémy s kolagénom vytvárajú na pokožke ochrannú bariéru a zabraňujú strate vlhkosti. Proteín urýchľuje hojenie rán a pomáha tkanivám pri obnove po poškodení. Podkožné injekcie kolagénových peptidov zlepšujú kvalitu pokožky tým, že odstraňujú dermatologické defekty (jazvy, vrásky).
Ako udržať hladinu kolagénu v pokožke?
Na udržanie normálnej hladiny kolagénu pre zdravú pokožku by ste sa mali vyhýbať faktorom, ktoré znižujú produkciu bielkovín, ako napríklad fajčeniu, ktoré spôsobuje tvorbu vrások a spomalenie hojenia rán (nikotín zužuje cievy v pokožke, čím zabraňuje prístupu kyslíka a živín do pokožky). Hladinu kolagénu v koži pomáha udržať aj:
- používanie opaľovacieho krému pred pobytom vonku (nadmerné slnečné žiarenie znižuje tvorbu kolagénu a vedie k rozpadu bielkovín);
 - strava s vyváženým obsahom tukov, bielkovín a sacharidov;
 - vyhýbanie sa nadmernej konzumácii alkoholu.
 
Nedostatok spánku a pohybu môžu negatívne vplývať na hladinu kolagénu v organizme. Tvorbu bielkovín znižuje aj vysoká hladina kortizolu pri chronickom strese.