Logo
0800200000

Indikácie pre ultrazvuk orgánov brušnej dutiny

Indikácie pre ultrazvuk orgánov brušnej dutiny
Čítať 7 minút | Vytvorené: 13 máj 2022 | aktualizované: 13 máj 2022 | 79608 79608
Ultrazvuk brušnej dutiny je diagnostická metóda vyšetrenia, pri ktorej sa vyšetrujú orgány brušnej dutiny, zisťuje sa ich štruktúra a veľkosť, hodnotí sa prietok krvi v cievach brucha (ultrazvuk s dopplerom).

Ktoré orgány sa vyšetrujú počas ultrasonografie brušnej dutiny?

Orgány, ktoré lekár kontroluje počas ultrazvuku brušnej dutiny:

  • pečeň;
  • slezina;
  • žlčník;
  • pankreas;
  • obličky a nadobličky.

Ultrazvuk brušnej dutiny sa vykonáva na určenie chorôb gastrointestinálneho traktu, stanovenie príčin hnačky, zápchy a bolesti brucha. Zväčšenie veľkosti vnútorných orgánov brušnej dutiny (slezina, pečeň, žlčník, pankreas) naznačuje prítomnosť patológií. Hepatomegália (zväčšenie pečene) môže naznačovať prítomnosť nasledujúcich ochorení:

  • hepatitída;
  • cirhóza;
  • cholangitída.

Splenomegália (zväčšenie sleziny) môže byť spôsobená vírusovými a bakteriálnymi infekciami (napr. osýpky, rubeola, vírusová hepatitída, mononukleóza). Pankreas sa môže zväčšiť pri pankreatitíde a žalúdočných vredoch. Žlčník sa zväčšuje pri poruchách odtoku žlče.  

Počas ultrazvuku pečene sa určuje jej veľkosť, tvar a štruktúra (homogénna alebo heterogénna), čo umožňuje posúdiť fungovanie pečene. Lekár ultrazvukovej diagnostiky porovnáva rozmerové parametre s normou a hľadá štrukturálne zmeny. Ultrazvuk pečene vám umožňuje vizualizovať novotvary, posúdiť stav pečeňových žíl. Kompletná diagnostika pečene zahŕňa ultrazvukové a biochemické krvné testy (ALT, AST, bilirubín, albumín atď.).

Ultrazvuk pankreasu sa vykonáva pre vizualizáciu tvaru, veľkosti, štruktúry pankreasu, jeho umiestnenia v brušnej dutine. Ultrazvuková diagnostika umožňuje odhaliť novotvary pankreasu (nádory, cysty).

Počas ultrazvuku sleziny sa zisťuje veľkosť a štruktúra sleziny, hodnotí sa jej stav a prítomnosť patologických inklúzií (nádory, cysty). Vyšetrenie sleziny umožňuje určiť prítomnosť spevnenia a prasklín.

Ultrazvuk obličiek sa vykonáva na určenie veľkosti, štruktúry a funkčného stavu obličiek, ako aj ich polohy. Ultrazvuk obličiek zobrazuje cysty, nádory, kamene, piesok a soli, ako aj zápaly (nefritída, pyelonefritída, cystitída).

Ultrazvuk žlčníka a žlčových ciest informuje o stave žlčníka, jeho stenách, prítomnosti piesku, kameňov a polypov v ňom. Ultrazvuk žlčníka sa vykonáva na diagnostiku ochorenia žlčových kameňov, polypózy, cholecystitídy, rakoviny žlčníka. Na vyšetrenie kontraktility žlčníka sa vykonáva ultrazvuk brušnej dutiny s testovacími raňajkami. V tomto prípade sa prvé vyšetrenie vykonáva nalačno a druhé po ľahkých raňajkách (po 30 – 40 minútach). Ako raňajky môžu byť kyslá smotana alebo jogurt. 

Ultrazvuk brušnej dutiny s dopplerografiou pomáha zistiť prítomnosť voľnej tekutiny v brušnej dutine, posúdiť prietok krvi brušnou aortou, štruktúru a pevnosť lymfatických uzlín. Počas vyšetrenia môže byť zistená trombóza žíl a tepien, ktoré zásobujú pečeň a slezinu.

Užitočným vyšetrením pri nasledujúcich manipuláciách môže byť aj ultrazvuk brušnej dutiny s dopplerometriou:

  • počas biopsie brušných orgánov;
  • pre kontrolu aneuryziem brušnej aorty a iných krvných ciev v bruchu;
  • pri vykonávaní miniinvazívnych operácií na brušných orgánoch (odstránenie tekutiny z cysty alebo abscesu). 

Indikácie pre absolvovanie ultrazvuku orgánov  brušnej dituny

Terapeut alebo gastroenterológ vám môže odporučiť absolvovať ultrazvuk brušných orgánov. Indikácie pre ultrazvuk vnútorných orgánov brušnej dutiny a retroperitoneálneho priestoru:

  • bolesť brucha, boku, dolnej časti chrbta;
  • nafúknutie brucha;
  • poruchy trávenia (hnačka, zápcha);
  • nedostatok chuti do jedla;
  • strata váhy;
  • ťažkosti s močením;
  • celková nevoľnosť, slabosť;
  • indurácia v brušnej dutine;
  • bezpríčinná nevoľnosť, vracanie;
  • zvýšenie telesnej teploty z neurčeného dôvodu;
  • zmena výsledkov krvných testov.

Pri akýchkoľvek ťažkostiach tráviaceho traktu (bolesti brucha, poruchy stolice, pálenie záhy, bezpríčinné a náhle zmeny telesnej hmotnosti, plynatosť) je potrebná konzultácia s gastroenterológom. Gastroenterológ predpíše všetky potrebné vyšetrovacie postupy a identifikuje porušenia gastrointestinálneho traktu, zvolí taktiku liečby.

Ultrazvuk brušnej dutiny počas tehotenstva nie je plánové vyšetrenie, môže sa vykonať podľa predpisu gynekológa, odporúča sa ženam, ktoré majú v anamnéze chronické ochorenia pečene a iných orgánov gastrointestinálneho traktu. Pre tehotné ženy je vhodné absolvovať vyšetrenie do 16. týždňa, kedy sú vnútorné orgány brušnej dutiny ešte vizualizované. Ultrazvuk počas tehotenstva je bezpečný pre budúcu matku a plod.

Existujú nejaké kontraindikácie pre ultrazvuk vnútorných orgánov?

Ultrazvuk orgánov brušnej dutiny je bezpečné a bezbolestné vyšetrenie, ktoré nemá žiadne kontraindikácie a môže sa vykonať v akomkoľvek veku.

Jedinou kontraindikáciou ultrazvuku orgánov brušnej dutiny je menštruácia u žien. Ultrazvuk orgánov brušnej dutiny počas menštruácie sa neodporúča absolvovať, pretože počas tohto obdobia sa zvyšuje objem tekutiny v tele, čo znemožňuje spoľahlivé vyšetrenie.

Príprava na ultrazvuk orgánov brušnej dutiny

Počas ultrazvuku orgánov brušnej dutiny lekár kontroluje orgány tráviaceho a vylučovacieho systému, preto je potrebná príprava.

Príprava na ultrazvuk orgánov brušnej dutiny je nasledovná:

  • 8 hodín pred vyšetrením by ste sa mali zdržať konzumácii jedla a vody (v prípade, ak vyšetrenie je naplánované na poobedie – tak by ste nemali konzumovať jedlo 4 hodiny pred vyšetrením);
  • mali by ste dodržiavať špeciálnu diétu (2 – 3 dni);
  • užívanie liekov treba prekonzultovať s ošetrujúcim lekárom – praktickým lekárom alebo gastroenterológom;
  • dve hodiny pred ultrazvukom by ste nemali fajčiť.

Diéta pred vyšetrením spočíva v tom, že by ste nemali jesť mastné, vyprážané a ťažké jedlá, ako aj vylúčiť zo stravy potraviny, ktoré zvyšujú tvorbu plynov (strukoviny, chlieb, muffiny, alkoholické a sýtené nápoje, surová zelenina a ovocie).

Príprava na ultrazvuk vnútorných orgánov u dieťaťa mladšieho ako jeden rok spočíva v nekonzumácii jedla počas 3 – 3,5 hodín pred zákrokom. Dieťa vo veku 1 až 3 roky dodržiava v predvečer ultrazvuku brušnej dutiny diétu (cereálie vo vode, dusené mäso a ryby, vylúčenie ovocia a zeleniny), hodinu pred vyšetrením by sa nemala piť voda. 

Ako sa vykonáva ultrazvuk orgánov brušnej dutiny?

Pri ultrazvuku orgánov brušnej dutiny si pacient ľahne na chrbát a odhalí brucho. Lekár aplikuje špeciálny gél a pomocou senzora vyšetruje orgány brušnej dutiny, zmeria ich, sleduje kontúry a štruktúru. Špeciálny senzor umožňuje prezerať orgány z rôznych uhlov. Pre presnú diagnostiku môže lekár požiadať pacienta, aby sa mierne otočil akýmkoľvek smerom a zadržal dych. Procedúra zvyčajne trvá asi 30 minút.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Indikácie pre ultrazvuk orgánov brušnej dutiny - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Či sú viditeľné metastázy na ultrazvuku brucha pri rakovine?

Ultrazvuk brušnej dutiny umožňuje odhaliť nielen ohniskové formácie rakovinového nádoru vnútorných orgánov, ale aj metastázy do iných orgánov. Rovnako ako ultrazvuk brušnej dutiny pomáha odhaliť metastázy v lymfatických uzlinách.

2. Či je možné piť vodu pred ultrazvukom orgánov brušnej dutiny?

Pred ultrazvukom brucha nepite vodu. Ultrazvuk brušnej dutiny sa vykonáva striktne pri prázdnom žalúdku. Posledný príjem vody by mal byť 4 hodiny pred vyšetrením.

3. Ako vyčistiť črevá pred ultrazvukom orgánov brušnej dutiny?

Na čistenie čriev pred ultrazvukom brušnej dutiny môžete užiť lieky, ktoré zlepšujú trávenie a znižujú tvorbu plynov. Užiť lieky môžete na odporúčanie gastroenterológa alebo terapeuta. Ak neexistujú žiadne priame odporúčania ošetrujúceho lekára na čistenie čriev, stačí len dodržať diétu.

Na preventívne účely sa odporúča pacientovi podstúpiť ultrazvuk orgánov brušnej dutiny raz ročne, aby sa predišlo vývoju brušných patológií.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 3 hodnotenia
Indikácie pre ultrazvuk orgánov brušnej dutiny
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý večer. Mám zvýšenú tvorbu plynov a nafukovanie, po jedle pociťujem ťažoby. Lekár ma poslal na ultrazvuk brušnej dutiny a upozornil ma na to, že nesmiem dve hodiny pred vyšetrením fajčiť. Prečo by sa nemalo fajčiť pred ultrazvukovým vyšetrením brucha? Ako sa fajčenie môže prejaviť vo výsledkoch testov, však nejdem na vyšetrenie pľúc?
Odpovedať
Dobrý večer, fajčenie môže spôsobiť stiahnutie žalúdka a žlčníka, čo môže skresľovať výsledky ultrazvuku. Nemali by ste fajčiť najmenej dve hodiny pred ultrazvukom brušných orgánov.
Diana pred rokom
Dobrý deň, gastroenterológ ma poslal na testy, na celkový krvný obraz a pečeňové testy. Taktiež som objednaná na ultrazvuk brucha. Je možné podstupovať testy aj ultrazvuk brušnej dutiny v ten istý deň? Alebo je lepšie si rozdeliť testy do dvoch dní?
Odpovedať
Dobrý deň, neodporúča sa robiť ultrazvukové vyšetrenie brušných orgánov a endoskopiu (napríklad gastroskopiu, anoskopiu) v ten istý deň. Laboratórne testy krvi, výkalov a moču môžete absolvovať v ten istý deň ako ultrazvuk, pretože to nepovedie k skresleniu výsledkov.
Sofia pred rokom
Dobrý deň, čo je lepšie urobiť ultrazvuk brušnej dutiny alebo MBST? Mávam silné bolesti vpravo v podbrušku, ktoré sa zväčšujú pri dotyku. Aké vyšetrenie je najlepšie podstúpiť v mojom prípade? S daným problémom som u gastroenterológa ešte nebola.
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvuk a magnetická rezonancia brušných orgánov majú svoje výhody. Ak chcete určiť správny typ vyšetrenia, mali by ste navštíviť gastroenterológa, ktorý po preštudovaní vašej anamnézy, palpácii brucha a predpísaní laboratórnych testov určí vhodný typ vyšetrenia.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Som objednaná na ultrazvuk brušných orgánov, no zrazu mi začala menštruácia. Je možné podstúpiť ultrazvuk brušných orgánov aj počas menštruácie? Alebo je lepšie počkať, kým sa menštruácia neskončí?
Odpovedať
Dobrý deň, dané vyšetrenie je možné podstúpiť aj počas menštruácie, netreba sa prispôsobovať menštruačnému cyklu. Prispôsobiť sa menštruačnému cyklu je potrebné len pri gynekologickým ultrazvukom a ultrazvukovým vyšetrením mliečnych žliaz.
Katarzyna pred rokom
Dobrý večer, mávam nevoľnosti, ktoré sa ráno zhoršujú. Po jedle je mi vždy na zvracanie, zdá sa mi, akoby žalúdok nemohol udržať jedlo. Gastroenterológ ma poslal na ultrazvuk brušnej dutiny. Ako sa dá znížiť tvorba plynu pred ultrazvukom brušnej dutiny? Aké potraviny by sa mal vylúčiť zo svojho jedálnička?
Odpovedať
Dobrý večer, znížiť tvorbu plynu pred ultrazvukom brušných orgánov vám pomôže dodržiavanie diéty. Zo stravy je potrebné vylúčiť fazuľu, hrášok a šošovicu, špargľu, brokolicu, ružičkový kel a bielu kapustu, pšenicu, cibuľu, mlieko, ovocie. Taktiež by ste sa mali pred ultrazvukovým vyšetrením brušných orgánov vyhnúť konzumácie kukurice, cestovín, zemiakov, hnedej ryže a ovsených vločiek.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, lekár ma poslal na ultrazvukové vyšetrenie brušnej dutiny. Podľa mojich príznakov mal lekár podozrenie na zápal žlčníka. Doktor ma upozornil na to, že nesmiem nič konzumovať ani nič piť, obmedziť spotrebu vody a jedla. Môžu sa čistiť zuby pred ultrazvukom brušných orgánov?
Odpovedať
Dobrý deň, pred ultrazvukovým vyšetrením brušných orgánov si zuby môžete vyčistiť, pretože čistenie zubov nijako neovplyvňuje výsledky vyšetrenia. Osem hodín pred vyšetrením by ste sa mali zdržať konzumácie jedál a pitia tekutín a fajčiť by ste nemali dve hodiny pred vyšetrením a taktiež by ste mali počas dvoch až troch dní dodržiavať diétu, ktorú vám odporučil váš lekár.
Xénia pred rokom
Dobrý večer. Kvôli tupým bolestiam brucha, hnačkám a nevoľnosti ma lekár poslal na ultrazvuk brucha. Mám termín o 13:00 a lekár mi povedal, že do jednej nemám nič jesť ani piť. Prečo nemôžem nič konzumovať pred ultrazvukom brucha a môže to nejako ovplyvniť vyšetrenie?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvuk brušných orgánov je potrebné vykonať nalačno, t.j. najmenej osem hodín pred vyšetrením by ste nemali nič jesť, je to spojené s potrebou znížiť tvorbu plynov v črevách. Plyny, ktoré sa tvoria po konzumácii produktov, zabraňujú prenikaniu ultrazvukových vĺn do brušných orgánov, čo vedie k zlej viditeľnosti a nespoľahlivým výsledkom vyšetrenia.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Navštívila som gastroenterológa so silnými a ostrými bolesťami brucha, ktoré sa po jedle zhoršujú, zvyšuje sa tvorba plynov, nevoľnosť a taktiež vracanie. Doktor ma poslal na ultrazvuk. Je možné podstúpiť klystír pred ultrazvukom brušnej dutiny a je možné ho podstúpiť, ak lekár nedal pokyny?
Odpovedať
Dobrý deň, pred ultrazvukovým vyšetrením brušnej dutiny nie je potrebné podstupovať klystír. Osem hodín pred ultrazvukom brušných orgánov by ste sa mali zdržať konzumácii jedál a taktiež vody. Tri dni pred daným vyšetrením je potrebné vylúčiť zo stravy mastné a vyprážané jedlá, potraviny, ktoré zvyšujú tvorbu plynov, akými sú napríklad chlieb, strukoviny, sýtené nápoje, surová zelenina.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.