Logo
0800200000

Je škodlivé robiť röntgen?

Je škodlivé robiť röntgen?
Čítať 14 minút | Vytvorené: 14 september 2021 | aktualizované: 28 október 2022 | 30472 30472
30472
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Röntgenové žiarenie sa používa na celom svete na diagnostiku patológií orgánov a systémov, pretože umožňuje získať zobrazenie s vysokým stupňom podrobností, čo výrazne uľahčuje diagnostiku.

Nedá sa však nazvať úplne bezpečným, pretože počas vyšetrenia pacient dostane dávku ionizujúceho žiarenia. Röntgen je, napriek možným zdravotným rizikám, stále používaný v diagnostike, pretože výhody tejto metódy sú väčšie ako možné poškodenie. 

Čo sú röntgenové lúče?

Röntgenové žiarenie je metóda neinvazívneho vyšetrenia vnútornej štruktúry tela pomocou röntgenových lúčov, ktoré prechádzajú telom a zaznamenávajú výsledok na špeciálny film alebo elektronické médium. Princíp získania obrazu je založený na spôsobe, akým lúče prechádzajú rôznymi telesnými tkanivami. Kostné tkanivo úplne absorbuje žiarenie, takže na snímke je biele, mäkké tkanivo žiarenie čiastočne zadržiava – na snímke je sivé a vrstva vzduchu je zobrazená ako čierna.

Röntgenová snímka hrudníka môže odhaliť napríklad zápal pľúc - ložisko zápalu v pľúcach bude mať svetlejšiu farbu, zatiaľ čo zdravé pľúca by mali byť na snímke čierne.

Ako funguje röntgenové zariadenie?

Princíp röntgenového žiarenia je založený na použití röntgenových lúčov, ktoré zobrazujú štruktúru vnútorných orgánov a kostného tkaniva človeka. Röntgenové žiarenie je druh elektromagnetického žiarenia, ktoré generuje röntgenová trubica. Lúče prechádzajú telom a sú zaznamenané digitálnym detektorom umiestneným za pacientom alebo na röntgenovo citlivom filme. Telové tkanivá absorbujú žiarenie rôzne: husté kosti ho zadržiavajú a mäkké tkanivá ho prepúšťajú. Tento rozdiel umožňuje získať kontrastný dvojrozmerný obraz vyšetrovanej časti tela pacienta.

Bezpečná dávka ožarovania pri röntgene

Rádioaktívne žiarenie na človeka pôsobí stále a v malých dávkach mu neškodí. Nie je možné vyhnúť sa jeho vplyvu, pretože celý povrch Zeme je vystavený žiareniu z vesmíru a niektoré prírodné rádionuklidy sa nachádzajú vo vonkajšom prostredí (zemská kôra, voda, vzduch). Dávky žiarenia absorbované telom sa merajú v milisievertoch (mSv). Prirodzené žiarenie je približne 2 mSv za rok.

Pre bezpečnosť röntgenových vyšetrení bola stanovená maximálna prípustná dávka žiarenia za rok (MPD) – 100 mSv za rok. To je maximálne povolené množstvo dávok žiarenia prijatých za rok, ktoré nepoškodia ľudské zdravie.

Pri röntgenovom snímaní oblasti hrudníka dostane človek iba 0,1 mSv, röntgen bedrových kĺbov – 1,47 mSv, čo je oveľa menej, ako je prípustná hladina. Pri spondylografii (toto je názov zadného skenu) je dávka žiarenia 1,5 mSv. Pri fluoroskopii OGK (metóda radiačnej diagnostiky, ktorá umožňuje monitorovanie stavu tkanív a kostných štruktúr v oblasti hrudníka v reálnom čase) dostane pacient za 1 minútu vyšetrenia 1,4 mSv. 

Ako často sa môže robiť röntgenové vyšetrenie?

Röntgenové snímky sa môžu robiť tak často, ako vám ich predpíše lekár. Táto metóda diagnostiky sa používa len vtedy, keď iné testy nemajú dostatočnú výpovednú hodnotu a neumožňujú lekárovi stanoviť presnú diagnózu. Použitie röntgenových lúčov musí byť odôvodnené, v takom prípade budú pre zdravie pacienta skôr prínosom ako nebezpečenstvom. Podľa predpisov majú rôzne kategórie pacientov svoje vlastné maximálne prípustné dávky žiarenia:

  • 100 mSv ročne pre pacientov, ktorí vyžadujú pravidelné röntgenové monitorovanie (onkológia, prekancerózy, diagnostika vrodených chýb kardiovaskulárneho systému, závažné úrazy);
  • 20 mSv ročne pre pacientov, ktorí potrebujú diagnostické vyšetrenia somatických (neonkologických) ochorení s cieľom spresniť diagnózu alebo zvoliť postup liečby;
  • 1-2 mSv ročne pri preventívnych prehliadkach.

Ako sa robí röntgen?

Potreba pripraviť sa na vyšetrenie závisí od typu vyšetrenia, ktoré sa má vykonať. Ak je predpísaný röntgen brušnej oblasti alebo lumbosakrálnej chrbtice, potom je potrebné tri dni pred zákrokom vylúčiť zo stravy potraviny, ktoré prispievajú k zvýšenej tvorbe plynu. Pri röntgene čreva môže byť dodatočne predpísaný čistiaci klystír alebo preháňadlo. Niekoľko hodín pred vyšetrením nesmiete fajčiť, jesť ani piť.

Pred zákrokom musíte odložiť šperky, opasok, vybrať kovové predmety z vreciek. Pri röntgenových snímkach chrbtice alebo hrudníka by ste sa mali vyzliecť do pása. Röntgen falangov rúk a nôh sa môže vykonávať v oblečení. Tie časti tela, ktoré nie sú vyšetrované, by mali byť pokryté ochrannou olovenou zásterou alebo viečkom. Lekár si tiež oblečie špeciálny oblek a prejde do vedľajšej miestnosti, odkiaľ ovláda röntgenový prístroj.

Po ukončení procedúry sa pacientovi vydáva obrázok alebo sa v prípade digitálneho röntgenu výsledok vyšetrenia zaznamená na digitálny nosič (pamäťová karta). V diagnostickom protokole rádiológ uvádza úroveň radiačnej záťaže, ktorej bol pacient vystavený. 

Röntgen alebo CT: čo je bezpečnejšie?

Röntgen je na rozdiel od CT pre zdravie bezpečnejší, ale hodnota CT ako diagnostickej metódy je oveľa vyššia. CT vám umožňuje získať informácie o stave kostí, mäkkých tkanív a ciev v trojrozmernej projekcii. Počítačová tomografia je metóda neinvazívneho vyšetrenia vnútorných orgánov človeka pomocou röntgenového žiarenia. Na rozdiel od röntgenového žiarenia sú však dávky žiarenia počas CT oveľa vyššie kvôli viacnásobnému skenovaniu.

CT vám umožňuje dosiahnuť trojrozmerný obraz vďaka zariadeniu: zdrojom lúčov je prístroj v tvare C, vo vnútri ktorého je pohovka pacienta. Tvar snímacej časti prístroja vám umožní nasnímať sériu snímok orgánov z rôznych uhlov, ktoré sú spracované počítačom a vytvoria trojrozmerný obraz. Lekár má navyše možnosť vidieť priečny „rez“ orgánu, ktorý v závislosti od nastavenia zariadenia môže dosiahnuť hrúbku iba 1 mm. Takéto informácie sa nedajú získať pri röntgene.

Odhaduje sa, že približne 0,4 percenta rakoviny je spôsobených CT vyšetrením, nie röntgenovým žiarením. Niektorí vedci očakávajú, že táto úroveň bude stúpať súbežne so zvýšeným používaním CT v lekárskych postupoch. Odborníci odhadujú riziko vzniku rakoviny z jedného CT vyšetrenia na 1:2000. 

Aký je rozdiel medzi röntgenom a fluorografiou?

Fluorografia a röntgenové žiarenie sú založené na pôsobení ionizujúceho žiarenia, ale röntgenové žiarenie poskytuje jasnejší obraz pri oveľa nižšej radiačnej záťaži. Fluorografia je skôr preventívnym vyšetrením, pretože nízka kvalita obrazu a malá veľkosť snímky (11 x 11 cm), sťažujú zobrazenie malých abnormalít na röntgenovej snímke. Vo väčšine prípadov sa ešte predpíše röntgenové vyšetrenie na objasnenie ochorenia.

Pri fluorografii s filmovým zariadením pacient nestojí pred kazetou s filmom ako pri röntgenovej snímke, ale pred fluorescenčnou obrazovkou. Obraz hrudníka, ktorý sa zobrazí na obrazovke, sa odfotografuje na špeciálny film. Fluorogram je v podstate analógová fotografia obrazovky. Táto diagnostická metóda je obmedzená na vyšetrenie orgánov hrudníka, zatiaľ čo röntgenové snímky sa môžu robiť z ktorejkoľvek časti tela.

Nástup digitálneho detektora ionizujúceho žiarenia v moderných röntgenových skeneroch umožnil zobrazenie snímky priamo na obrazovke bez straty kvality. Zároveň sa znížila aj dávka žiarenia, ktorú pacient počas vyšetrenia dostane. Digitálna fluorografia je v súčasnosti zjednodušenou obdobou röntgenového vyšetrenia a je určená na diagnostiku hrudníka. Digitálna fluorografia je o 15 % účinnejšia ako filmová fluorografia vďaka jasnejšiemu obrazu, ale vzhľadom na vysokú cenu zariadenia nie je tento postup taký rozšírený.

Röntgenové snímky sa predpisujú len v prípade indikácií alebo na monitorovanie procesu liečby a na poskytnutie snímky v životnej veľkosti. Môže byť prehľadové, t. j. môže byť urobené v dvoch projekciách, alebo môže byť cielené, kedy sa vyšetruje len určitá oblasť tela. Röntgenové žiarenie je vhodnejšie ako fluorografia, pretože má vyššiu presnosť zobrazenia a relatívne nízku radiačnú expozíciu.

Čo môže odhaliť röntgenové vyšetrenie pľúc?

Röntgenové vyšetrenie pľúc môže odhaliť prítomnosť a povahu abnormalít pľúc, srdca, chrbtice a lymfatických uzlín. Vyšetrenie sa používa na posúdenie celkového stavu dýchacieho systému alebo na objasnenie diagnózy ochorení:

  • zápal pľúc;
  • emfyzém;
  • sarkoidóza;
  • tuberkulóza;
  • zápal pohrudnice;
  • zhubné nádory;
  • bronchitída.

Tento postup umožňuje včasné odhalenie nebezpečných abnormalít, ich lokalizáciu a oblasť rozšírenia. Tie sa na snímke zvyčajne prejavujú ako svetlé miesta nazývané nálezy. Rozdeľujú sa podľa hustoty, veľkosti a tvaru. Novotvar alebo absces v pľúcach má konkrétny odtieň a zhrubnutie tkaniva naznačuje zápalový proces. Tmavé miesta mimo pľúc môže byť príznakom aneuryzmy aorty, nádoru pažeráka alebo chrbtice.

Lekár môže pacienta niekoľkokrát poslať na röntgenové vyšetrenie pľúc, aby posúdil progresiu či regresiu liečby. Tento prístup je odôvodnený skutočnosťou, že škody spôsobené neliečenou chorobou sú oveľa väčšie ako ožiarenie.

Množstvo žiarenia pri röntgenovom vyšetrení pľúc sa pohybuje od 0,03 do 0,3 mSv v priebehu jedného vyšetrenia. Takže aj keď sa röntgenové vyšetrenie vykoná v niekoľkých projekciách, jeho celková dávka nie je zdraviu škodlivá. Je to približne rovnaké množstvo žiarenia, aké človek dostane za dva týždne v bežnom živote.

Môžem absolvovať röntgenové vyšetrenie počas tehotenstva?

Röntgenové vyšetrenie sa môže vykonať počas tehotenstva, ale len ak ho predpíše lekár-gynekológ, ktorý posúdi gestačný vek, orgány, ktoré sa majú vyšetriť, a zohľadní všetky možné riziká.

Pravdepodobnosť, že röntgenové vyšetrenie vykonané počas tehotenstva poškodí dieťa, je minimálna. Diagnostické testy sa predpisujú len v indikovaných prípadoch, keď iné metódy nie sú informatívne a neumožňujú stanoviť presnú diagnózu a začať liečbu. Prínosy röntgenového vyšetrenia sú preto väčšie ako potenciálne riziko pre dieťa. Vysoký počet vyšetrení brucha vykonaných krátko pred tehotenstvom však môže mať negatívny vplyv na vývoj plodu.

Pri röntgenových snímkach hlavy, končatín alebo zubov nie sú reprodukčné orgány vystavené žiareniu. Použitie ochrannej olovenej zástery a goliera počas zákroku spoľahlivo blokuje rozptýlené žiarenie. Výnimkou je röntgen brucha, pri ktorom sú brucho a dieťa vystavené priamemu röntgenovému žiareniu.

Riziko poškodenia plodu závisí od jeho veku a intenzity expozície. Vystavenie vysokej dávke žiarenia medzi druhým a ôsmym týždňom tehotenstva zvyšuje riziko vývojových porúch alebo vrodených chýb, zatiaľ čo vystavenie po ôsmom týždni zvyšuje riziko, že dieťa bude mať problémy s učením a intelektuálnym vývojom.

Dávka žiarenia, ktorú dostanete pri röntgenovom vyšetrení, je však oveľa nižšia ako tá, ktorá môže spôsobiť tieto komplikácie. Pred vykonaním röntgenového vyšetrenia by ste mali lekárovi oznámiť, že ste tehotná. V závislosti od okolností môže vyšetrenie odložiť alebo ho upraviť tak, aby sa znížilo množstvo žiarenia.

V akom veku robia röntgen deťom?

Röntgen môže byť predpísaný pre deti akéhokoľvek veku, ale iba ak existujú indikácie a iné metódy výskumu neposkytujú potrebné diagnostické informácie. V tomto prípade možnosť stanovenia presnej diagnózy odôvodňuje riziko spojené so žiarením. Pri röntgene detí sa musí minimalizovať ich vystavenie ionizujúcemu žiareniu, pretože:

  • deti sú citlivejšie na účinky röntgenového žiarenia ako dospelí, to znamená, že riziko rakoviny na jednotku dávky ionizujúceho žiarenia je vyššie; 
  • používanie zariadenia a nastavenia úrovne ožarovania, ktoré je určené pre dospelých, môže viesť k nadmernému ožarovanie detí;
  • dĺžka života detí je očakávane vyššia, takže riziko vzniku rakoviny v dôsledku ožiarenia je potenciálne vyššie ako u dospelých.

Aby sa minimalizovala možná škoda pre zdravie, röntgen sa u detí vykonáva s najnižšou možnou dávkou žiarenia, ktorá poskytuje kvalitu zobrazenia vhodného na diagnostiku. Röntgenové vyšetrenie na profylaktické účely sa vykonáva deťom od 14 rokov.

Röntgen je vo všeobecnosti užitočnejší než škodlivý, pretože umožňuje stanoviť správnu diagnózu a predpísať potrebnú liečbu. Jeho riziko je takmer vždy oveľa nižšie ako možné riziko ochorenia, pre ktoré sa vyšetrenie vykonáva.

Ako prebieha röntgenovanie malých detí?

Röntgenové snímky sa robia za prítomnosti rodiča alebo pestúna. Ich pomoc môže byť potrebná na upokojenie dieťaťa alebo na udržanie správnej polohy tela počas vyšetrenia. Zákrok je bezpečný pre dieťa aj osobu, ktorá ho sprevádza, pretože dávka žiarenia je znížená. Na ochranu častí tela, ktoré nie sú súčasťou vyšetrenia, sa nosí ochranná zástera. Špeciálna príprava pred vyšetrením zvyčajne nie je potrebná. Jedinou výnimkou je röntgenové kontrastné vyšetrenie, ktoré sa vykonáva nalačno. Lekár, ktorý vás na vyšetrenie posiela, oboznámi rodičov s podrobnosťami zákroku a s potrebou prípravy.

Röntgenové žiarenie - nebezpečenstvo alebo prínos?

Výhody röntgenového žiarenia prevažujú nad možným nebezpečenstvom neodhaleného ochorenia, a preto je táto diagnostická metóda značne používaná. Röntgenové žiarenie môže spôsobiť poškodenie a mutácie DNA človeka, čo môže viesť k vzniku rakoviny v dospelosti. Svetová zdravotnícka organizácia preto uznala röntgenové žiarenie za karcinogénne. Veľkosť potenciálneho rizika závisí od toho, ktorá časť tela je vystavená účinkom. Týka sa to však prípadov, keď je prekročená maximálna prípustná dávka žiarenia za rok. Žiarenie, ktorému je človek vystavený počas röntgenového vyšetrenia je zanedbateľné a nemôže poškodiť zdravie. Telo má účinný mechanizmus na opravu poškodenia spôsobeného vystavením nízkym dávkam žiarenia, takže riziko mutácií a iných negatívnych účinkov na zdravie je minimálne. K poškodeniu ľudského organizmu dôjde až po prekročení prípustného prahu ožiarenia. Napriek tomu výhody tejto diagnostickej metódy prevažujú nad možnými rizikami. Röntgenové snímky umožňujú:

  • diagnostikovať patologické stavy vnútorných orgánov a kostí neinvazívne, t. j. bez narušenia integrity kože a tkanív;
  •  odhaliť skryté patologické stavy, ako sú infekčné kostné lézie, hromadenie plynov alebo tekutín v tkanive alebo nádory;
  •  monitorovať chirurgické postupy

Je dôležité poznamenať, že tieto výhody sa vzťahujú len na dospelých. CT vyšetrenia u detí môžu strojnásobiť riziko rakoviny mozgu a leukémie, najmä pri vyšetrovaní brušných a hrudných orgánov. Je vhodné ich používať, ale mali by sa vykonávať len po prediskutovaní rizík a prínosov s rodičmi dieťaťa.

Vo všeobecnosti sú röntgenové snímky skôr užitočné ako škodlivé, pretože umožňujú stanoviť správnu diagnózu a predpísať správny postup liečby. Ich riziko je takmer vždy oveľa nižšie ako možné riziko ochorenia, kvôli ktorému sa vyšetrenie vykonáva.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Je škodlivé robiť röntgen? - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je možné urobiť röntgen namiesto mantouxu?

Röntgenové vyšetrenie namiesto mantouxu sa nepredpísuje. Deťom sa každoročne predpisuje mantoux (intradermálny test), ktorý je zameraný na zistenie úrovne imunitnej odpovede na zavedenie tuberkulínu. Ak existuje podozrenie na tuberkulózu u dospelých, lekár zvyčajne predpisuje fluorografiu na zistenie patologických ložísk v počiatočnom štádiu ochorenia.

2. Čo môže ukázať röntgen bedrovej chrbtice?

Röntgen zvyčajne ukazuje driekovú chrbticu a opotrebovanie chrupavkových tkanív a kostí, osteoporózu a osteochondrózu, zúženie otvorov na stavcoch, ako aj herniované výbežky medzistavcových platničiek. Röntgenové lúče môžu tiež odhaliť novotvary a metastázy, posúdiť ich veľkosť a lokalizáciu.

3. Je možné urobiť röntgen a CT vyšetrenie v ten istý deň?

Röntgen a počítačová tomografia sa môžu robiť v ten istý deň, pretože celková radiačná záťaž na telo zostáva v bezpečných medziach. Pred vykonaním vyšetrení by ste sa mali poradiť so svojím lekárom. Po preštudovaní vašej anamnézy a ďalšom fyzickom vyšetrení pacienta vám lekár predpíše potrebný typ vyšetrenia.

4. Je potrebný ďalší röntgen po zápale pľúc?

Po prekonaní ochorenia je potrebné opakované röntgenové vyšetrenie, aby sa posúdil stavu pľúc po ochorení. Pomocou röntgenových lúčov možno zistiť neostré hranice alebo heterogénnu štruktúru pľúc, zhrubnutie pohrudnice a rozšírenie koreňov pľúc. Ak sa dané zmeny zistia, pneumológ vyberie ďalšiu liečbu na obnovenie pľúc.

5. Je možné podstúpiť röntgénové vyšetrenie s piercingom?

Potreba odstránenia piercingu pred röntgenom závisí od materiálu, z ktorého je šperk vyrobený. Piercing z titánu netreba odstránovať pretože, daný materiál nereaguje na röntgenové lúče a neskresľuje výsledky vyšetrenia. Ak piercing zakrýva vyšetrovanú oblasť, je potrebné piercing odstrániť.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Je škodlivé robiť röntgen?
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý deň, ako prebieha röntgen pľúc? Povedz mi, prosím, musím sa vyzliecť na röntgen pľúc? Ako dlho trvá dané vyšetrenie?
Odpovedať
Dobrý deň, pri röntgenovaní pľúc sa musíte vyzliecť do pása, odstrániť šperky a kovové predmety z krku. Zvyčajne sa röntgen pľúc robí z prednej aj z zadnej strany (v stoji), niekedy aj z bočnej projekcii. Trvanie röntgenového vyšetrenia zvyčajne nepresiahne 10 minút.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Prečo ma po fluorografii posielali ešte aj na röntgen hrudníka? Čo mohol lekár uvidieť, ak ma objednal na ďalšie vyšetrenie?
Odpovedať
Dobrý deň, ak sú výsledky fluografie nepresné alebo pochybné, lekár vás môže poslať na röntgenové vyšetrenie hrudníka, ktoré objasní vašu situáciu. Röntgenové vyšetrenie je účinné pri počiatočnom vyšetrení pľúc (z priamej strany sa robí snímka a to na identifikáciu patologického procesu). Ošetrujúci lekár však vám môže odporučiť aj iné metódy výskumu (napríklad ultrazvuk).
Jaroslav pred rokom
Dobrý deň, doktor ma poslal na röntgenové vyšetrenie dolnej časti chrbtice. Nikdy predtým som nebol na röntgene, iba na ultrazvuku alebo na magnetickej rezonancii. Povedzte mi, prosím, je dané vyšetrenie bolestivé?
Odpovedať
Dobrý deň, röntgen, podobne ako iné vyšetrenia (ultrazvuk, magnetická rezonancia), nie sú bolestivé. Počas vyšetrenia pacient nepociťuje bolesť ani nepohodlie.
Anna pred rokom
Dobrý večer. Lekár ma poslal na röntgen. Ako sa robí röntgen pri plochých nohách? Koľko a aké snímky sa robia? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, pri plochých nohách sa röntgén robí v dvoch vyhotoveniach a to priamej a bočnej strany vašej nohy. Pri snímaní priamej strany nohy, pacient stojí jednou nohou na kazete s röntgenom, pričom druhú nohu drží vo vzduchu. Na bočnej snímke je zobrazená noha zo strany, pričom je zachytený aj členkový kĺb.
Andrej pred rokom
Dobrý deň, mam na vás trochu divnú otázku. Je možné podstupovať röntgen nôh v ponožkách? Keď som naposledy bol na röntgene nohy, doktor mi povedal, že si nemám vyzliekať ponožky.
Odpovedať
Dobrý deň, pri röntgenovom vyšetrení chodidiel je potrebné pre pohodlie pri vyšetrení zložiť si ponožky. Pred vyšetrením lekári zvyčajne žiadajú, aby sa z vyšetrovanej oblasti odstránilo všetko oblečenie, aby boli röntgenové snímky jasné.
Sofia pred rokom
Dobrý večer, som objednaný na röntgen hrudníka (lekár má podozrenie na prasknuté rebro). Zaujímalo by ma, ako dlho sa čaká na výsledky röntgena? Aby som si vedel presne naplánovať deň.
Odpovedať
Dobrý deň, výsledky röntgenového vyšetrenia sa vydávajú hneď po vyšetrení. Dĺžka samotného zákroku sa líši od vyšetrovanej časti tela (napríklad hrudník, koleno, zápästie) a počtu snímkov. Röntgen zvyčajne netrvá dlhšie ako 5-10 minút.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, som objednaná na ultrazvuk brušnej dutiny a röntgen kolena. Povedzte mi, prosím, aký časový úsek musí byť medzi oboma vyšetreniami? Koľko dní by malo byť medzi jednotlivímy vyšetreniami?
Odpovedať
Dobrý deň, pri röntgene sa na vyšetrenie používajú röntgenové lúče a pri ultrazvuku sa zase ultrazvukové vlny. Vzhľadom na rôzne metódy diagnostiky sa ultrazvuk a röntgen môžu vykonávať v ten istý deň.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, veľmi ma bolí koleno, koža v oblasti kĺbu je začervenaná, opuchnutá a veľmi horúca. Chcem sa dať vyšetriť traumatológom alebo chirurgom. Čo je lepšie podstúpiť v mojom prípade, röntgen alebo ultrazvuk kolenných kĺbov?
Odpovedať
Dobrý deň, röntgen kolenného kĺbu ukazuje vytknutie, zlomeniny, pukliny v kosti, prasknutie menisku, ako aj ochorenia akými sú burzitída, gonartróza, artróza, osteochondróza, chondromatóza. Ultrazvukové vyšetrenie umožňuje vidieť štruktúru kĺbového kĺbu a okolitých tkanív. Pomocou ultrazvuku kolenných kĺbov je možné posúdiť stav vašich šliach, chrupaviek, meniskov, nahromadenia tuku alebo hladinu synoviálnej tekutiny.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.