Logo
0800200000

Ako sa vykonáva laserová epilácia a je bezpečná?

Ako sa vykonáva laserová epilácia a je bezpečná?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 18 júl 2023 | aktualizované: 7 august 2023 | 4872 4872
4872
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Laserová epilácia je kozmetický zákrok, ktorého cieľom je odstránenie nežiaduceho ochlpenia na tele a tvári pomocou lasera. Kompletná séria ošetrení zabezpečí hladkú pokožku na dlhý čas (približne päť - sedem rokov).

Čo je laserová epilácia?

Laserová epilácia je kozmetická metóda založená na zničení vlasového folikulu laserovým lúčom. Laserový lúč zničí vlasový folikul a dočasne zastaví rast nových chĺpkov.

Ako funguje laserová epilácia?

Laserový lúč namierený na oblasť pokožky vyžaruje svetlo, ktoré je absorbované pigmentom melanín. Laserový lúč zahrieva a ničí folikuly v aktívnej fáze rastu a zastavuje ich výživu (kapilárne odstraňovanie). Chĺpky sa stenčia, odumrú a samé vypadnú.

Ako funguje laserová epilácia?

Ako funguje laserová epilácia?

Kedy vypadnú chĺpky po laserovej epilácii a ako dlho nerastú?

Po laserovej epilácii chĺpky vypadávajú 10-14 dní po zákroku, po prvom sedení je možné sa zbaviť 15-20 % nežiadúceho ochlpenia. Po mesiaci sa v oblasti pokožky ošetrenej laserom objaví nové ochlpenie, pretože dochádza ku kompenzačnému rastu chĺpkov t. j. aktivujú sa spiace folikuly a poškodené vlasové cibuľky sa čiastočne obnovia. Na odstránenie všetkých neželaných chĺpkov je potrebné absolvovať celú sériu sedení laserovej epilácie.

Koľko sedení laserovej epilácie je potrebné absolvovať?

Potrebný počet sedení a intervaly medzi nimi predpisuje kozmetička individuálne s prihliadnutím na ošetrovanú zónu a hustotu ochlpenia. Jedna séria laserovej epilácie pozostáva v priemere zo 6 - 10 sedení s odstupom jedného - dvoch mesiacov.

Výhody a nevýhody laserovej epilácie 

Laserová epilácia je bezpečná metóda odstraňovania chĺpkov z akejkoľvek oblasti tváre a tela vrátane tých najcitlivejších (napr. horná pera, brada, krk, podpazušie a bikiny). Na dosiahnutie úplného a dlhodobého odstránenia ochlpenia je potrebné absolvovať kompletnú sériu laserovej epilácie, počet sedení sa môže líšiť (v závislosti od štruktúry chĺpkov a hormonálneho pozadia).

Výhody laserovej epilácie

Nevýhody laserovej epilácie

Dlhotrvajúce odstránenie chĺpkov z akejkoľvek oblasti tváre a tela

Absolvovanie celej série ošetrenia trvá dlho (napr. epilácia v oblasti podpazušia môže trvať päť mesiacov) 

Zákrok je pohodlný a prakticky bezbolestný, možno použiť anestetiká

Nie je vhodná pre všetky typy pokožky a ochlpenia, pretože vplýva na pigment — melanín (neúčinkuje na svetlé chĺpky, príliš veľa šedín alebo na príliš tmavú pokožku)

Na rozdiel od iných metód odstraňovania ochlpenia (holenie alebo depilácia voskom) nespôsobuje zarastanie chĺpkov

Môže spôsobiť zápal, popáleniny a jazvy, ak prístroj nie je správne nastavený alebo ak sa po ošetrení nedodržia pravidlá predpísané lekárom

Okrem toho si laserová epilácia vyžaduje pomerne dlhú prípravu (dva - tri týždne vopred), ktorá zahŕňa množstvo obmedzení. O pokožku je potrebné sa starať aj v prvý deň po ošetrení (hydratovať, vyhnúť sa prehriatiu a treniu).

Ako sa pripraviť na laserovú epiláciu?

Laserový zákrok odstraňovania ochlpenia si vyžaduje prípravu vopred, aby sa neznížila účinnosť lasera a netraumatizovala pokožka. Príprava na laserovú epiláciu zahŕňa:

  • vyhýbanie sa UV žiareniu počas dvoch týždňov pred odstránením chĺpkov (nenavštevovať soláriá ani pláže);
  • jeden - dva dni pred ošetrením si oholte ochlpenie chĺpkov žiletkou z ošetrovanej oblasti (povolená dĺžka chĺpkov je maximálne dva milimetre);
  • 14 dní pred zákrokom si nevytrhávajte chĺpky (depilácia cukrovou pastou alebo voskom, epilácia elektrickou ihlou);
  • tri dni pred epiláciou sa vyhýbajte používaniu výrobkov s obsahom alkoholu na ošetrovanú oblasť pokožky;
  • dva týždne pred ošetrením nekonzumujte alkohol ani antibiotiká.

Upozornite kozmetičku na užívanie liekov a výživových doplnkov, pretože môžu ovplyvniť fotosenzitivitu pokožky. Bezprostredne pred depiláciou nepoužívajte na ošetrovanú oblasť žiadne kozmetické prípravky (krémy, dezodoranty, parfumy), pretože môžu vyvolať alergické reakcie.

Ako prebieha laserová epilácia?

Pred laserovou epiláciou je potrebná konzultácia s dermatológom. Lekár určí typ a stav pokožky, vyšetrí pokožku, oboznámi sa s pacientovou anamnézou. Laserová epilácia prebieha v týchto krokoch:

  1. Ochrana očí pred laserovým žiarením pomocou špeciálnych okuliarov.
  2. Očistenie pokožky v oblasti epilácie, zastrihnutie chĺpkov.
  3. Nanesenie gélu na zabezpečenie kontaktu s pokožkou a posúvanie laserového epilátora.
  4. Laserové ošetrenie.

Čas zákroku závisí od veľkosti ošetrovanej oblasti (napríklad epilácia oblasti bikín alebo podpazušia trvá 15 - 20 minút, nohy - viac ako 50 minút). Počas epilácie sa môže vyskytnúť mravčenie alebo pálenie.

Čo je zakázané robiť po laserovej epilácii?

Po laserovej epilácii je potrebné pokožku v ošetrovanej oblasti hydratovať a dermatológ vám môže predpísať prípravky na báze panthenolu, ktoré zabraňujú vzniku zápalu a urýchľujú regeneráciu pokožky. Lekár vás upovedomí aj o rekonvalescencii. Po laserovej epilácii by ste dva - tri dni nemali:

  • používať agresívne kozmetické prípravky (pleťové vody na báze alkoholu alebo kyslé peelingy);
  • kúpať sa alebo sprchovať sa v horúcej vode (len teplou vodou);
  • navštevovať sauny, kúpele alebo bazény;
  • používať špongie, peelingy a drsné uteráky;
  • venovať sa fyzicky namáhavým športom, napríklad cvičeniu v posilňovni.

Počas prvých troch dní po laserovej epilácii je zakázané masírovať ošetrovanú oblasť tela. Počas dvoch týždňov sa vyhýbajte opaľovaniu ošetrenej oblasti (nenavštevujte soláriá a pláže). Predtým ako pôjdete von, natrite sa opaľovacím krémom s faktorom SPF najmenej 35.

Kontraindikácie laserovej epilácie

Pred laserovou epiláciou sa lekár najskôr oboznámi s vašou anamnézou, aby vylúčil akékoľvek kontraindikácie. Medzi kontraindikácie laserovej epilácie patrí:

  • rakovina;
  • diabetes mellitus;
  • kŕčové žily;
  • hyperpigmentácia;
  • tehotenstvo a dojčenie;
  • fotodermatitída (precitlivenosť na ultrafialové žiarenie);
  • chronické kožné ochorenia (psoriáza, ekzém, herpes);
  • náchylnosť na tvorbu keloidných jaziev;
  • veľký počet znamienok a tetovaní v ošetrovanej oblasti.

Laserovú epiláciu nie je možné vykonať v prípade prítomnosti škrabancov, popálenín, rezných rán na pokožke. Dočasnou kontraindikáciou zákroku laserovej epilácie sú aj exacerbácie chronických ochorení so zápalovými procesmi. Gynekológovia neodporúčajú absolvovať laserovú epiláciu v oblasti bikín pri ochoreniach pohlavného systému a infekciách pohlavných orgánov (napr. múčnivka).

Popáleniny po laserovej epilácii

Popáleniny na pokožke po laserovej epilácii môžu vzniknúť v dôsledku nadmerného výkonu laserového zariadenia, ktorý sa nastavuje individuálne s ohľadom na fototyp pokožky a hrúbku chĺpkov. Popáleniny spôsobené teplom sa môžu vyskytnúť počas epilácie na slnkom spálenej pokožke, pretože hladina melanínu je zvýšená a energia laserového lúča je silne absorbovaná.

Negatívne účinky laserovej epilácie

Krátkodobými negatívnymi dôsledkami laserovej epilácie môže byť začervenanie, opuch pokožky. Komplikáciami laserovej epilácie môžu byť aj pigmentové škvrny a popáleniny s pľuzgiermi, ktoré zanechávajú jazvy. Následky laserovej epilácie sú zobrazené na nižšie uvedenej fotografii.

Čo tvrdia o laserovej epilácii onkológovia?

Onkológovia tvrdia, že laserová epilácia je bezpečná v prípade, že sa vylúčia všetky kontraindikácie. Riziko vzniku rakoviny, najmä melanómu (rakoviny kože), sa zvyšuje pri vysokofrekvenčnom ionizujúcom žiarení (röntgenové žiarenie, gama žiarenie) alebo pri vystavení sa ultrafialovému žiareniu. Laserové žiarenie nie je ionizujúce a preniká do hĺbky kože maximálne jeden - štyri milimetre. 

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa vykonáva laserová epilácia a je bezpečná? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. V akom veku môžem podstúpiť laserovú epiláciu?

Laserovú epiláciu je možné podstúpiť od 18 rokov. Počas puberty (vo veku 12 - 16 rokov) dochádza v dôsledku hormonálneho profilu k aktívnemu rastu tvrdých a jemných chĺpkov, takže ich odstránenie laserom je neúčinné.

2. Môžem sa po laserovej epilácii holiť?

Neodporúča sa holiť dva - tri dni po ošetrení, aby nedošlo k podráždeniu pokožky. Medzi jednotlivými sedeniami môžete na odstránenie chĺpkov použiť žiletku alebo depilačný krém, ale nepoškoďte vlasové folikuly.

3. Ako odstrániť odumreté chĺpky po laserovej epilácii?

Odumreté chĺpky po laserovej epilácii vypadnú samé v priebehu niekoľkých dní, vytrhávanie môže viesť k podráždeniu pokožky. Medzi jednotlivými sedeniami sa môžete oholiť najskôr na piaty deň po zákroku.

4. Môžem podstúpiť laserovú epiláciu počas menštruácie?

Laserovú epiláciu je možné absolvovať počas menštruácie, ale neodporúča sa kvôli zvýšenej citlivosti na bolesť. Počas menštruácie môže byť zákrok sprevádzaný nepríjemnými pocitmi a bolesťou.

5. Koľko sedení laserovej epilácie je potrebné absolvovať?

Potrebné množstvo sedení závisí od typu pokožky a štruktúry chĺpkov, ako aj od ošetrovanej oblasti. Zvyčajne je potrebné ošetrenie zopakovať, pretože rast a vypadávanie chĺpkov sa prirodzene vyskytujú v cykloch a laserové ošetrenie odstraňuje vlasové folikuly v aktívnej fáze.

6. Ako dlho bude trvať účinok laserovej epilácie po prvom sedení?

Trvanie účinku po prvej laserovej epilácii je individuálne: závisí od hustoty a štruktúry chĺpkov, veku, hormonálneho profilu a celkového stavu pokožky. Po prvom sedení dorastú tenšie a jemnejšie nové chĺpky za dva - tri týždne.

7. Môžem podstúpiť laserovú epiláciu počas tehotenstva a dojčenia?

Laserovú epiláciu nie je možné absolvovať počas tehotenstva a dojčenia. Počas tehotenstva a dojčenia dochádza v ženskom organizme k hormonálnym zmenám, preto môže laserová epilácia vyvolať hyperpigmentáciu a popáleniny.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa vykonáva laserová epilácia a je bezpečná?
Dermatológ, trichológ.
Ako sa vykonáva laserová epilácia a je bezpečná?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Eva pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Koľko hodín pred laserovou epiláciou sa mám oholiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Odporúča sa oholiť v deň pred laserovou epiláciou, chĺpky v ošetrovanej oblasti by nemali byť dlhšie ako dva milimetre. Laserový lúč musí pôsobiť na korienok chĺpka a nemal by sa šíriť po celej jeho dĺžke.
Alena pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho trvá laserová epilácia?
Odpovedať
Dobrý deň. Trvanie laserovej epilácie závisí od ošetrovanej oblasti, hrúbky a hustoty chĺpkov a trvá v priemere od 10 - 90 minút. Napríklad epilácia podpazušia trvá 10 minút, zóna bikín — 15 minút, nohy — viac ako 60 minút.
Laura pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Je laserová epilácia bolestivá alebo nie?
Odpovedať
Dobrý deň. Zákrok laserovej epilácie je bezbolestný, ale často môžete v danej oblasti pociťovať mravčenie alebo pálenie. V prípade citlivých typov pokožky sa používajú špeciálne chladivé gély s analgetickým účinkom.
Daniela pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem mať sex po laserovej epilácii bikín?
Odpovedať
Dobrý deň. Po laserovej epilácii nie je sex kontraindikovaný, ale trenie v oblasti genitálií môže vyvolať podráždenie. Aj pohlavný styk po odstránení ochlpenia môže spôsobiť bolesť a nepríjemné pocity, preto sa neodporúča mať sex v prvý deň po ošetrení.
Mária pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Za ako dlho dorastú chĺpky po laserovej epilácii?
Odpovedať
Dobrý deň. V priebehu jedného mesiaca po prvej laserovej epilácii chĺpky nerastú, následne sa začnú objavovať nové z neaktívnych alebo čiastočne obnovených folikulov. Po celom priebehu laserovej epilácie, ktorej trvanie vám určí lekár, chĺpky nerastú päť - sedem rokov.
Marta pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa vykonáva hĺbková laserová epilácia bikín?
Odpovedať
Dobrý deň. Hĺbková laserová epilácia bikín sa vykonáva v ľahu na pohovke. Kozmetička vám dá ochranné okuliare, natrie oblasť špeciálnym gélom, ktorý poskytuje úľavu od bolesti a ľahké kĺzanie prístroja. Následne postupne ošetrí laserovým lúčom všetky časti pokožky v oblasti bikín a poskytne odporúčania týkajúce sa ďalšej starostlivosti po zákroku.
Bozena pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo sa nemôžem opaľovať po laserovej epilácii?
Odpovedať
Dobrý deň. Laserová epilácia pôsobí na pigment - melanín, ktorý sa nachádza v koži a vo vlasových folikuloch. Vystavenie pokožky ošetrenej laserom ultrafialovým lúčom (priamemu slnečnému žiareniu alebo v soláriu) zvyšuje riziko spálenia a pigmentácie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.