Logo
0800200000
Čítať 12 minút

Ako poskytnúť prvú pomoc?

Ako poskytnúť prvú pomoc?
Čítať 12 minút | Vytvorené: 1 august 2022 | aktualizované: 1 august 2022 | 28386 28386
28386
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Čo je prvá pomoc?

Správne poskytnutá prvá pomoc zmierni bolesť, zabráni infikovaniu otvorenej rany, zabráni rozvoju komplikácií a môže zachrániť život človeka. Po poskytnutí prvej pomoci sa musíte obrátiť na lekára.

Prvá pomoc je druh núdzovej starostlivosti, ktorá sa poskytuje v prípade zranení a núdzových stavov. Stavy vyžadujúce prvú pomoc:

  • mŕtvica a infarkt;
  • strata vedomia;
  • trauma krku, hlavy a chrbtice;
  • zlomeniny, vykĺbenia a modriny;
  • vonkajšie arteriálne a venózne krvácanie;
  • angina pectoris, bradykardia a hypertenzná kríza;
  • uhryznutie hmyzom a zvieratami;
  • hypoglykémia (nízka hladina glukózy pri cukrovke);
  • úpal;
  • topenie alebo dusenie sa;
  • zásah elektrickým prúdom.

V závislosti od povahy poranenia môže prvá pomoc zahŕňať čistenie malých rezných rán, priloženie obväzu alebo turniketu na ranu, fixáciu poranenej končatiny v nehybnom stave. Na zmiernenie akútneho stavu sa môžu použiť lieky.

2

Prvá pomoc pri mŕtvici a infarkte

Mŕtvica je ochorenie, ktoré sa vyvíja v dôsledku prasknutia alebo upchatia tepny vedúcej do mozgu krvnou zrazeninou. Počas mozgovej príhody sa do mozgu nedostáva kyslík a živiny, čo vedie k rýchlej smrti buniek. Príznaky mŕtvice:

  • nezrozumiteľná alebo skreslená reč;
  • neporozumenie reči iných ľud;
  • ochrnutie alebo znecitlivenie tváre, horných a dolných končatín;
  • neostré alebo dvojité videnie;
  • náhla silná bolesť hlavy (môže byť sprevádzaná závratmi, vracaním a stratou vedomia);
  • problémy s chôdzou (zhoršená koordinácia).

Ak máte podozrenie na mŕtvicu, požiadajte osobu, aby sa usmiala, zdvihla obe ruky alebo zopakovala jednoduchú vetu. Ak osoba tieto činnosti nevykoná, je nevyhnutné zavolať sanitku.

Ak človek pociťuje slabosť v dolných končatinách, snažte sa, aby sa pacient nehýbal. Pri mŕtvici nedávajte postihnutej osobe jedlo ani pitie. Prvá pomoc pri mŕtvici:

  1. Pomôžte osobe ľahnúť si na bok. Hlava by mala byť zdvihnutá (v prípade zvracania to pomôže vyhnúť sa zlyhaniu dýchania v dôsledku prehltnutia zvratkov).
  2. Prikryte osobu dekou alebo prikrývkou.
  3. Sledujte zmeny v stave pacienta (údaje je potrebné hlásiť lekárom sanitky).

Ak je osoba v bezvedomí, najprv je potrebné skontrolovať dýchanie. Ak nie sú žiadne známky dýchania, uvoľnite šatku alebo kravatu a začnite s kardiopulmonálnou resuscitáciou.

Srdcový infarkt je pohotovostný stav, pri ktorej je prietok krvi do srdca zablokovaný v dôsledku nahromadenia tuku a cholesterolu v tepnách. Srdcový infarkt možno rozpoznať podľa pocitu napätia a bolesti uprostred alebo na ľavej strane hrudníka a rukách, ktorú je možne cítiť aj v krku, čeľustiach a chrbte. Ďalšie príznaky infarktu:

  • náhly závrat a strata vedomia;
  • pocit slabosti, výskyt studeného potu;
  • dýchavičnosť a ťažkosti s dýchaním.

Nešpecifické príznaky srdcového infarktu môžu zahŕňať pálenie záhy, nevoľnosť a bolesť brucha. Pri týchto príznakoch je potrebné zavolať sanitku a začať poskytovať prvú pomoc pri infarkte.

V prípade podozrenia na infarkt treba postihnutého požiadať, aby si sadol a rozopol si vrchný odev. Mali by ste sa tiež dozvedieť o liekoch, ktoré mohol predpísať kardiológ, a pomôcť pacientovi ich užiť. Prvou pomocou pri infarkte u človeka v bezvedomí je kardiopulmonálna resuscitácia.

Prvá pomoc pri dýchavičnosti je vyzliecť vrchný odev a pomôcť nájsť pohodlnú polohu. Je potrebné sledovať stav postihnutého až do príchodu sanitky.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Prvá pomoc pri popáleninách

Popáleniny sú poškodenie tkaniva spôsobené pôsobením tepla, chemikálií, elektriny, žiarenia alebo slnka. Pri popáleninách tretieho stupňa, pri ktorých sa pokožka sfarbí do čierna, do hneda alebo biela a pri popáleninách, ktoré pokrývajú veľké plochy tela musíte vyhľadať núdzovú starostlivosť. 

Prvá pomoc pri popáleninách:

  1. Odstráňte šperky, opasky a tesný odev, ktorý sa dotýka popálenej oblasti.
  2. Popáleninu prikryte čistou handričkou alebo gázou.
  3. Zdvihnite popálenú oblasť nad úroveň srdca (pre normalizáciu krvného obehu).
  4. Sledujte príznaky šoku (studená a vlhká pokožka, slabý pulz a plytké dýchanie).

V prípade popálenia vriacou vodou prvá pomoc spočíva v ochladzovaní poškodenej oblasti pokožky pod studenou vodou po dobu 10 minút. Na miesto popálenia by sa mala aplikovať pleťová voda na báze kakaového masla alebo aloe vera, aby sa zabránilo vysychaniu poškodenej kože. Po ošetrení pokožky pleťovou vodou obviažte popáleninu čistým obväzom, ktorý ochráni pokožku pred pľuzgiermi a pomôže znížiť bolesť.

V žiadnom prípade by sa pľuzgiere nemali prepichovať kvôli riziku infikovania rany. Ak praskne pľuzgier, jemne ho opláchnite vodou, naneste antibiotickú masť a prekryte ho čistým obväzom. Vyhľadajte dermatológa.

4

Prvá pomoc pri vysokom krvnom tlaku

Nekontrolovaný vysoký krvný tlak môže viesť k srdcovému infarktu, mŕtvici, aneuryzme (zväčšenie cievy v mozgu) a zlyhaniu srdca. Aby sa predišlo následkom, mala by sa poskytnúť prvá pomoc pri vysokom krvnom tlaku, ktorý sa môže prejaviť bolesťou hlavy, dýchavičnosťou a krvácaním z nosa.

Prvá pomoc pri vysokom krvnom tlaku zahŕňa užitie liekov na normalizáciu krvného tlaku. V prípade hypertenznej krízy (krvný tlak nad 180/120 mm Hg) musíte zavolať sanitku.

5

Prvá pomoc pri bradykardii

Bradykardia je pomalý srdcový rytmus, ktorý vedie k nedostatočnému dodávaniu kyslíka do mozgu. Príznaky bradykardie:

Prvou pomocou pri bradykardii je zabezpečenie odpočinku a užitie lieku predpísaného lekárom (ak existuje). Ak máte pomalý srdcový tep, musíte zavolať sanitku.

6

Prvá pomoc pri strate vedomia

Odpadnutie je dočasná strata vedomia spôsobená znížením prietoku krvi do mozgu, pri ktorej človek nereaguje na vonkajšie dráždenie (teplo, svetlo). Prvá pomoc pri odpadnutí:

  1. Skontrolujte dýchanie a pulz. Ak nie sú prítomné, začnite s kardiopulmonálnou resuscitáciou.
  2. Otočte osobu na bok, ohnite hornú časť nohy tak, aby bedro a koleno boli v tvare pravého uhla, zakloňte hlavu dozadu (aby zostali otvorené dýchacie cesty).
  3. Do príchodu sanitky udržujte osobu v teple.

Ak je strata vedomia spôsobená nízkou hladinou cukru v krvi, prvou pomocou je (po tom, ako sa človek preberie) poskytnúť osobe sladké jedlo alebo nápoj. Ak existuje podozrenie na traumu chrbtice a krku, osobou nesmiete hýbať, kým nepríde sanitka.

7

Prvá pomoc pri intoxikácii

Intoxikácia – akútny stav spôsobený vplyvom drog, pokazených potravín, jedu alebo chemikálií. Možné príznaky intoxikácie:

  • bolesť brucha, nevoľnosť a vracanie;
  • ťažkosti s dýchaním;
  • sčervenanie alebo popáleniny okolo pier a úst;
  • stav zmätenosti.

Otrava jedlom u dieťaťa sa môže prejaviť vysokou horúčkou, hnačkou, slabosťou, ospalosťou, podráždenosťou a nedostatkom chuti do jedla. V prípade otravy jedlom musíte zabezpečiť, aby dieťa odpočívalo a pilo (aby nedošlo k dehydratácii), a tiež sa obráťte na pediatra. 

Prvá pomoc pri otrave sa môže líšiť v závislosti od jej príčiny. Ak sa jedovatá látka dostane na pokožku, je potrebné v rukaviciach vyzliecť osobe oblečenie a oplachovať postihnutú oblasť pokožky pod tečúcou vodou po dobu 15 – 20 minút. Ak sa jed dostane do očí, dôkladne ich vypláchnite studenou alebo teplou vodou a pri vdýchnutí jedovatých výparov sa odporúča vyniesť postihnutého na čerstvý vzduch.

8

Prvá pomoc pri alergii, angioedéme a anafylaktickom šoku

Alergia je reakcia organizmu na vonkajšie činitele, ktorá sa môže prejaviť svrbením, výtokom z nosa alebo upchatým nosom, začervenaním kože. Ďalšie príznaky alergie:

  • tlak v hrudníku;
  • dýchavičnosť a kašeľ;
  • sčervenanie, slzenie a svrbenie očí;
  • bolesť brucha, hnačka, nevoľnosť a vracanie.

V závislosti od reakcie tela môže alergia spôsobiť angioedém alebo anafylaktický šok. Pri angioedéme dochádza k silnému opuchu tváre, pier, jazyka, dolných a horných končatín a pohlavných orgánov, k závratom a dýchavičnosti. Prvá pomoc pri angioedéme zahŕňa užívanie antihistaminík, ochladzovanie postihnutej oblasti studeným obkladom alebo kockou ľadu priloženou na kožu na niekoľko minút.

Anafylaktický šok môže viesť k náhlemu poklesu krvného tlaku a problémom s dýchaním v priebehu niekoľkých minút po zasiahnutí alergénom. Prvá pomoc pri anafylaktickom šoku:

  1. Pomôžte osobe ľahnúť si.
  2. Uvoľnite tesné oblečenie a prikryte osobu dekou.
  3. Ak dôjde k vracaniu alebo krvácaniu z nosa, otočte osobu na bok, aby ste zabránili uduseniu.

Po poskytnutí prvej pomoci pri anafylaktickom šoku musíte zavolať sanitku. Do príchodu lekára je potrebné sledovať stav osoby, kontrolovať dýchanie a pulz a v prípade potreby začať kardiopulmonálnu resuscitáciu.

9

Prvá pomoc pri uhryznutí zvieratami a hmyzom

Poštípanie hmyzom (osa, blcha, pavúk, kliešť, mucha) môže viesť k začervenaniu kože, alergickej reakcii, otrave. Príznaky a prvá pomoc sa budú líšiť v závislosti od druhu hmyzu.

Keď vás uštipne osa, pocítite bolesť a pálenie, objaví sa svrbenie, opuch a začervenanie kože. Prvá pomoc pri uštipnutí osou:

  1. Umyte miesto poštípania mydlom a vodou (pomôže to odstrániť väčšinu jedu).
  2. Aplikujte studený obklad na postihnutú oblasť pokožky, aby ste znížili opuch a bolesť.
  3. Udržujte ranu čistú a suchú.

Keď potrebujete ísť von, odporúča sa prekryť miesto uhryznutia obväzom, aby sa zabránilo preniknutiu infekcie. Ak sa u vás vyskytne závažná alergická reakcia, mali by ste sa obrátiť na lekára.

Hadie uhryznutie môže viesť k začervenaniu, opuchu alebo pľuzgierom okolo miesta uhryznutia, ťažkostiam s dýchaním, zrýchlenému srdcovému tepu, zvýšenému poteniu a kovovej, gumovej alebo mätovej chuti v ústach. Hadí jed môže spôsobiť necitlivosť a brnenie na tvári a končatinách, svalové zášklby.

Ak vás uštipne had, zavolajte sanitku. Ak je to možné, odfoťte hada z bezpečnej vzdialenosti (potrebné na identifikáciu jeho druhu a výberu protilátky). Prvá pomoc pri uštipnutí hadom:

  1. Odstráňte hodinky, prstene a tesné oblečenie.
  2. Umyte miesto uhryznutia mydlom a vodou.
  3. Zakryte postihnutú oblasť pokožky čistým a suchým obväzom.

Pri aplikácii obväzu je potrebné označiť okraje opuchu na koži a napísať čas (lekárom to pomôže pochopiť rýchlosť šírenia jedu a pôsobenie uhryznutia). Pri uštipnutí hadom neaplikujte škrtidlo, nevysávajte jed, neprepichujte kožu, neprikladajte ľad ani neužívajte lieky proti bolesti.

10

Prvá pomoc pri zlomeninách, udretí a krvácaní

V prípade krvácania je potrebné postihnutému vyzliecť oblečenie a odstrániť špinu z rany. Prvá pomoc pri krvácaní:

  1. Priložte na ranu sterilný obväz alebo čistú handričku.
  2. Dlaňou pevne pritlačte obväz, aby ste zastavili krvácanie.
  3. Zaistite obväz leukoplastom alebo pokračujte pritláčaním rukami.
  4. Zdvihnite poranenú končatinu nad úroveň srdca.
  5. Pomôžte postihnutému ľahnúť si.

Ak krv presakuje cez obväz, priložte naň ďalší obväz a pokračujte v tlačení na ranu. Neodstraňujte obväz, kým nepríde sanitka.

Prvá pomoc pri udretí spočíva v priložení ľadu na poranenú končatinu na 10 – 20 minút. V prípade opuchu je potrebné obviazať miesto poranenia elastickým obväzom. Zranenú končatinu sa odporúča držať vo zvýšenej polohe.

Prvá pomoc pri zlomenine sa bude líšiť v závislosti od typu poranenia. Pri otvorenej zlomenine (sprevádzanej trhlinou v koži) musíte najskôr zastaviť krvácanie priložením sterilného obväzu alebo čistej tkaniny na ranu. Prvá pomoc pri zlomeninách:

  1. Postihnuté miesto ochlaďte studeným obkladom.
  2. Postihnutého uložte do pohodlnej polohy a prikryte dekou.

Pri podozrení na zlomeninu chrbtice alebo krku by sa človekom nemalo hýbať. Do príchodu sanitky je potrebné zabezpečiť nehybnosť tela.

11

Prvá pomoc pri topení

V prípade utopenia musíte okamžite zavolať sanitku. Prvá pomoc pri topení:

  1. Opatrne položte osobu na chrbát na rovný povrch.
  2. Postihnutého oslovte a zľahka ho potraste za ramená. Skontrolujte mu dýchanie, ak dýcha, odstráňte mu mokré oblečenie a udržujte ho v teple.
  3. Ak človek nedýcha, začnite kardiopulmonálnu resuscitáciu. Prvú pomoc je potrebné poskytovať dovtedy, kým nezačne dýchať alebo do príchodu lekára.
12

Prvá pomoc pri úpale

Úpal je stav spôsobený dlhodobým vystavením tela vysokým teplotám. Príznaky úpalu:

  • vysoká telesná teplota;
  • bolesť hlavy;
  • začervenaná, horúca a suchá pokožka;
  • nevoľnosť a zvracanie;
  • rýchle dýchanie;
  • zrýchlený tep.

Pri poskytnutí prvej pomoci pri úpale, presuňte osobu do chladnejšej miestnosti alebo do tieňa. Odstráňte zbytočné oblečenie a ochlaďte telo studenými obkladmi, vlhkými uterákmi alebo studenou sprchou. Prvou pomocou pri úpale je ochladenie hlavy, krku, podpazušia a oblasti slabín.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Ako poskytnúť prvú pomoc? - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako poskytnúť prvú pomoc?
Lekár oddelenia USG.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred rokom
Dobrý deň, ako poskytnúť prvú pomoc pri otrase mozgu?
Odpovedať
Dobrý deň, pri podozrení na traumu hlavy treba postihnutého uložiť do rovnej polohy, mierne mu zdvihnúť hlavu a ramená. Ak krváca, treba pevne zatlačiť na ranu čistou textilnou tkaninou. Na hlavu netlačte silno, aby ste zabránili rozvoju komplikácií.
Irena pred rokom
Čo by malo byť v lekárničke prvej pomoci u každého človeka?
Odpovedať
Lekárnička by mala obsahovať gázové obväzy rôznych veľkostí, obväzy, leukoplasty, pinzetu, nožnice, čistiace obrúsky bez alkoholu, jednorazové sterilné rukavice. Do lekárničky by ste mali pridať teplomer, antiseptický krém, lieky proti bolesti a antihistaminiká, sprej na zmiernenie stavu po uhryznutí hmyzom, ako aj destilovanú vodu na umývanie rán.
Mária  pred rokom
Ako pomôcť človeku pri epileptickom záchvate?
Odpovedať
Prvá pomoc pri epilepsii – pacienta treba otočiť na bok, okolo neho vyčistiť priestor od ostrých a tvrdých predmetov (zabráni to zraneniu pri kŕčoch). Pod hlavu mu je potrebné zasunúť prikrývku a vyzliecť mu tesné vonkajšie oblečenie, ktoré môže sťažovať dýchanie. Počas epileptického záchvatu mu nesmiete podávať tekutiny. Počas kŕčov musíte pacientovi udržať končatiny bez pohybu.
Frederika pred rokom
Dobrý deň, aká by mala byť prvá pomoc pri prudkom poklese tlaku?
Odpovedať
Dobrý deň, pri arteriálnej hypotenzii bude prvou pomocou postihnutému podať prípravok s vysokým obsahom soli na zvýšenie krvného tlaku. Mal by tiež vypiť pohár vody. Pri poskytovaní prvej pomoci pri nízkom tlaku musíte postihnutému pomôcť obliecť si kompresné pančuchy na zlepšenie krvného obehu.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, viete mi povedať ako poskytnúť prvú pomoc pri zásahu elektrickým prúdom?
Odpovedať
Dobrý deň. Prvá pomoc pri úraze elektrickým prúdom spočíva v priložení sterilných gázových obväzov alebo čistej textilnej tkaniny na postihnuté miesta kože. Je tiež potrebné zabrániť podchladeniu. Ak osoba nedýcha, je potrebná kardiopulmonálna resuscitácia.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.