Logo
0800200000

Prečo dochádza k závratom a ako ich zastaviť?

Prečo dochádza k závratom a ako ich zastaviť?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 18 september 2023 | aktualizované: 4 október 2023 | 6998 6998
6998
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Závrat je pocit točenia hlavy a neschopnosť ovládať svoje telo. Ak sa objavia príznaky závratu, je potrebné vyhľadať neurológa.

Čo je to závrat?

Závrat je pocit straty rovnováhy a orientácie v priestore. Môže sa vám zdať, že okolité predmety sa pohybujú a strácate rovnováhu. Závrat nie je samostatné ochorenie, ale príznak neurologických porúch, ale môže sa vyskytnúť aj pri úpale, pri dlhom pobyte v teplej alebo v dusnej miestnosti. Ak závraty pretrvávajú niekoľko týždňov, objednajte sa na vyšetrenie k neurológovi.

Typy závratov

Závraty môžu byť trvalé alebo dočasné, vznikajú pri zmene teploty prostredia. Neurológovia rozlišujú nasledujúce typy závratov:

Typy závratov

Vestibulárne

Sú charakterizované imaginárnou rotáciou okolitých predmetov, vyskytuje sa v dôsledku porúch vestibulárneho aparátu (pri mozgových léziách, mŕtvici).

Psychogénne

Vyskytuje sa nestabilita tela, tlak v hlave. Vyskytuje sa pri strese a psychických poruchách (depresia, neuróza).

Vazomotorické

Sú charakterizované pocitom straty rovnováhy, rozmazaným videním. Závraty sa objavujú v dôsledku porušenia tonusu ciev, s náhlymi výkyvmi tlaku.

Polohové

Prejavujú sa ako krátkodobá (do 60 sekúnd) strata rovnováhy pri náhlej zmene polohy hlavy a tela.

Časté závraty môžu poukazovať na prítomnosť kardiovaskulárnych patológií (hypertenzia, ischemická choroba srdca). Prudké krátkodobé závraty môžu byť príznakom fyzického preťaženia alebo dehydratácie.

Príčiny závratov u dospelých a detí 

Závraty sa môžu objaviť na pozadí stresu, únavy, pri zmene polohy tela.

Príčiny závratov

Príčiny závratov

Medzi ďalšie príčiny závratov patria:

  • ochorenia mozgu (otras mozgu, nádory, mŕtvica);
  • migréna;
  • poškodenie sluchového nervu;
  • vedľajšie účinky liekov (hormonálne, steroidné lieky);
  • infekčné a zápalové ochorenia ucha (zápal stredného ucha, otomykóza);
  • vestibulárne poruchy (Menierova choroba, vestibulárna neuritída);
  • epilepsia;
  • kardiovaskulárne ochorenia (srdcové zlyhanie, ischemická choroba srdca);
  • metabolické poruchy (v dôsledku hladovania, nedostatku vitamínov).

U detí mladších ako päť rokov sa môžu objaviť benígne závraty, ktoré nesúvisia s neurologickými patológiami v dôsledku stresu a fyzickej únavy. Závraty sa môžu vyskytnúť aj v dôsledku nevoľnosti z pohybu v doprave. U žien môžu závraty súvisieť s hormonálnymi zmenami a objaviť sa počas menštruácie. 

Závraty sa môžu objaviť po očkovaní v dôsledku vedľajších účinkov liekov. Závraty pri krčnej osteochondróze vznikajú v dôsledku tlačenia stavcov na tepny a zhoršeného prekrvenia mozgu.

Závraty po jedle 

Závraty po jedle môžu byť príznakom ochorenia tráviaceho traktu alebo srdca. Závraty, nevoľnosť, slabosť po jedle môžu súvisieť so zápalom sliznice žalúdka v dôsledku požitia kyseliny. Závraty môžu byť príznakom vredov, gastritídy a vyžadujú si konzultáciu s gastroenterológom.

Závraty a vracanie po jedle sa môžu vyskytnúť v dôsledku otravy jedlom alebo alergickej reakcie na ne. Závraty sa môžu vyskytnúť aj v dôsledku prejedania sa alebo konzumácie príliš pikantných a mastných jedál, preto je potrebné zistiť, na ktoré potraviny ste alergický a upraviť jedálniček.

Psychogénne závraty

Psychogénne závraty sú charakterizované náhlou dezorientáciou a stratou koordinácie. Vyskytuje sa v dôsledku psychosomatických porúch a stresových reakcií. Medzi ďalšie príčiny vzniku psychogénnych závratov patria:

  • neurózy;
  • depresia;
  • záchvaty paniky;
  • únava;
  • dlhotrvajúca nespavosť;
  • úzkostné poruchy.

Psychogénne závraty sa môžu objaviť v stoji, pri chôdzi, náhlom vstávaní. Návaly závratov pri úzkostných poruchách sa môžu objaviť aj v polohe na chrbte a pri otáčaní sa zo strany na stranu. Po stabilizácii psychického stavu závraty pominú. 

Závraty a nevoľnosť

Závraty a nevoľnosť sa môžu vyskytnúť v dôsledku ochorení sluchových orgánov (zápal stredného ucha, Menierova choroba). Nevoľnosť a vracanie sprevádzané stratou koordinácie môžu byť aj príznakmi migrény, nádorov mozgu, poškodenia vestibulárneho nervu. Náhla slabosť, studený pot, nevoľnosť a závraty sa môžu vyskytnúť pri kardiovaskulárnom zlyhaní. Na určenie príčiny ochorenia je potrebné poradiť sa s neurológom.

Aké sú príznaky závratov?

Príznaky závratov môžu zahŕňať slabosť, stratu rovnováhy, mdloby, slabosť nôh. Závraty môžu byť sprevádzané aj:

  • zmenami srdcového rytmu (tachykardia, bradykardia);
  • rozmazaným videním;
  • bolesťami hlavy;
  • nevoľnosťou a vracaním;
  • nadmerným potením;
  • kolísaním krvného tlaku.

Pri závratoch sa môže objaviť nestabilita tela, necitlivosť rúk a nôh. Môže sa vyskytnúť zastreté vedomie, pocit opitosti. Pacient má pocit, že predmety sa v okolitom priestore pohybujú. Nával závrate môže trvať niekoľko sekúnd až niekoľko hodín a môže byť sprevádzaný hučaním v ušiach. 

Závraty u tehotných žien

Závraty v tehotenstve sa často objavujú v prvom trimestri a súvisia s hormonálnou reštrukturalizáciou organizmu na nosenie plodu. Tehotná žena môže pociťovať slabosť, nevoľnosť, závraty, môže ju oblievať pot. Príznaky závratov môžu zosilnieť ráno a večer a pri cestovaní. 

Na zníženie závratov u tehotných žien sa odporúča užívanie vitamínov, prechádzky na čerstvom vzduchu, mierne cvičenie. Ak závraty nevymiznú v druhom a treťom trimestri tehotenstva, je potrebné vyhľadať neurológa, aby sa vylúčili patologické stavy matky a plodu.

Ako poskytnúť prvú pomoc pri závratoch?

Nával závratov môžu trvať niekoľko hodín a spôsobiť vážne ťažkosti. Prvá pomoc pri závratoch zahŕňa:

  • zaujatie polohy v sede alebo v ľahu, aby nedošlo k pádu;
  • sústredenie sa na určitý predmet, aby sa znížilo točenie hlavy;
  • priloženie obkladu namočeného v studenej vode na čelo;
  • vpustenie čerstvého vzduchu do miestnosti.

Solné závraty môžu poukazovať na závažné ochorenia (mozgová príhoda, hypertenzná kríza). Ak sa stav nezlepší, objavia sa mdloby a zmätenosť, je potrebné urýchlene vyhľadať lekára.

Ako rýchlo zmierniť závraty?

Na rýchle zmiernenie závratov je potrebné ľahnúť si na chrbát tak, aby hlava, krk a ramená boli rovnomerne uložené na vankúši, čo zamedzí prekrveniu stavcových tepien. Odporúča sa tiež miestnosť vetrať, aby sa do krvi dostalo dostatočné množstvo kyslíka. 

Na diagnostiku závratov neurológ vykoná vyšetrenie, oboznámi sa s pacientovou anamnézou a predpíše ďalšie vyšetrenie (krvné testy, magnetická rezonancia mozgu, ultrazvuk ciev). Na základe výsledkov vyšetrenia lekár predpíše liečbu závratov, ktorá môže zahŕňať užívanie:

  • nootropík;
  • antioxidantov;
  • vitamínov;
  • regulátorov krvného tlaku;
  • antidepresív;
  • liekov zlepšujúcich prietok krvi. 

Odstrániť závraty pomáha pravidelné cvičenie, správna strava a vyhýbanie sa stresovým situáciám. Špeciálne cvičenia, ktoré zahŕňajú rotácie hlavy a krku, dýchacie cvičenia, cvičenia, ktoré rozvíjajú vestibulárny aparát (cvičenia na rovnováhu), tiež pomáhajú znížiť frekvenciu návalu závratov.

Časté otázky

1. Ako dlho trvajú závraty po koronavíruse?

Po koronavíruse sa môže vyvinúť postcovidový syndróm, ktorý zahŕňa slabosť, závraty a nevoľnosť. Po ťažkom priebehu koronavírusu sa môžu nepravidelné závraty vyskytovať až šesť mesiacov.

2. Prečo sa po jedle objavujú závraty?

Závraty po jedle sa môžu objaviť v dôsledku väčšieho prítoku krvi do tráviacich orgánov a zníženého prekrvenia mozgu. Závraty po jedle môžu byť spôsobené aj patologickými stavmi tráviaceho traktu (gastritída, vred) alebo môžu vzniknúť v dôsledku alergickej reakcie na jedlo.

3. Môžem pri závratoch piť kávu?

Vo väčšine prípadov sa pitie kávy pri závratoch neodporúča, pretože kofeín zužuje mozgové cievy a môže stav zhoršiť. Pri závratoch spôsobených vysokým krvným tlakom by ste mali kávu z jedálnička vylúčiť. Pri nízkom tlaku môžete vypiť jednu šálku kávy.

4. Nedostatok ktorých vitamínov spôsobuje závraty?

Závraty sa môžu vyskytnúť pri nedostatku vitamínov D a B12. Pri častých závratoch sa odporúča pridať do stravy morské plody, vajcia, kyslomliečne výrobky, čerstvé ovocie a zeleninu.

5. Môžem ísť na masáž, keď mám závraty?

Pri závratoch si môžete masírovať spánky, čelo, zátylok a krk. Masáž pomáha odstrániť svalové kŕče, zlepšuje krvný obeh a znižuje intenzitu a trvanie závratov.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 4 hodnotenia
Prečo dochádza k závratom a ako ich zastaviť?
Všeobecný lekár. Sedem rokov praxe.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Frederika pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Ako zistím, že mám závrat?
Odpovedať
Dobrý deň. Medzi príznaky závratov patrí točenie hlavy a strata rovnováhy. Závraty môže sprevádzať aj tinitus, nevoľnosť, rozmazané videnie a slabosť.
Eleonóra pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem sa prechádzať, keď mám závraty?
Odpovedať
Závraty môžu byť spôsobené nedostatkom kyslíka, preto sa odporúča prechádzka na čerstvom vzduchu. Pri ťažkých závratoch by ste však na prechádzku chodiť nemali, pretože pri páde môžete stratiť rovnováhu a zraniť sa.
Nataliia pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem vykonávať mierne cvičenie, keď mám závraty?
Odpovedať
Dobrý deň. Mierne cvičenie môže slúžiť ako prevencia návalu závratov. Ak sa vám začne točiť hlava, prestaňte s cvičením a oddýchnite si, aby ste nestratili rovnováhu a nespadli.
Lolita pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem cvičiť jogu, keď mám závraty?
Odpovedať
Dobrý deň. Cvičenie jogy slúži ako dobrá prevencia vzniku závratov a kardiovaskulárnych ochorení. No počas závratu sa cvičiť jogu neodporúča, mali by ste si sadnúť alebo ľahnúť, kým sa stav nestabilizuje.
Sabína pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Čo môže spôsobiť závraty a nevoľnosť?
Odpovedať
Dobrý deň. Závraty a nevoľnosť sa môžu vyskytnúť počas prvého trimestra tehotenstva v dôsledku hormonálnych zmien v tele. Návaly závratov sprevádzané nevoľnosťou sa môžu vyskytnúť aj v dôsledku neurologických a kardiovaskulárnych ochorení. Presnú príčinu určí neurológ po vyšetrení. 
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.