Logo
0800200000

Zápal ischiatického nervu: symptómy, liečba, prevencia

Zápal ischiatického nervu: symptómy, liečba, prevencia
Čítať 6 minút | Vytvorené: 27 marec 2023 | aktualizované: 9 máj 2023 | 59534 59534
59534
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Ischias je zápal sedacieho nervu. Neurológia sa zaoberá prevenciou, diagnostikou a liečbou daného ochorenia.

Čo je to sedací nerv?

Ischiatický nerv je veľký nervový kmeň, ktorý sa začína v bedrových a krížových koreňov miechy a vedie pozdĺž zadnej časti nohy k chodidlu. Sedací nerv vykonáva motorické (kontrakcia svalov nôh) a senzitívne (vnímanie tepla, dotyk, bolesť) funkcie.

Príčiny zápalu sedacieho nervu

Príčinou bolesti sedacieho nervu je spravidla jeho stlačenie (zovretie, kompresia). Zovretý ischiatický nerv sa môže vyskytnúť v miechovom kanáli, v oblasti stavcov, medzi svalmi na zadku alebo na nohe.

Príčiny zápalu sedacieho nervu

Príčiny zápalu sedacieho nervu

Sakrálny nerv môže byť stlačený nádorom, edémom, medzistavcovými platničkami, spazmodickými svalmi, abscesom (hnisaním). Medzi príčiny zovretia sedacieho nervu patria:

  • spondylolistéza (posunutie platničiek chrbtice);
  • intervertebrálna hernia;
  • stenóza (zúženie) miechového kanála;
  • artróza (spôsobuje zníženie pohyblivosti v chrbtici);
  • nádory malej panvy a hnisanie v malej panve (stlačenie nervu po výstupe z miechového kanála);
  • poranenia chrbtice a mäkkých tkanív dolnej časti chrbta.

Príčinou ochorení chrbtice môžu byť zmeny súvisiace s vekom, zápaly kĺbov, sedavý spôsob života a cukrovka. Ischias sa častejšie objavuje u ľudí s nadváhou, vysokým a dlhým sedením (napríklad u profesionálnych vodičov) v dôsledku nadmerného tlaku na nerv. Fajčenie tiež zvyšuje riziko ischias.

Príznaky zápalu sedacieho nervu (ischias)

Hlavným prejavom zápalu sedacieho nervu je bolesť (ischias), vznikajúca na sedacom svale a šíriaca sa do zadnej časti nohy. Ischialgická bolesť je pálivá, vystreľujúca а ostrá, môže sa zhoršiť chôdzou a statickým napätím (držanie nohy v záťaži).

Zovretie sedacieho nervu je vo väčšine prípadov jednostranné (na jednej strane), ale môže byť aj obojstranné (bolesť sa vyskytuje súčasne na ľavej aj na pravej strane). Medzi príznaky zápalu sedacieho nervu zaraďujeme:

  • bolesť v zadku, smerujúca do nohy;
  • krívanie;
  • ťažkosti s pohybom nohy;
  • slabosť v nohe.

Príznakom zovretého krížového nervu môže byť aj zníženie citlivosti kože v mieste, kde sa nachádzajú nervové zakončenia (na zadnej strane nohy). Keď sa objavia príznaky zápalu sedacieho nervu, je potrebné kontaktovať neurológa.

Ischias u tehotných žien

Sedací nerv u tehotných žien sa zapáli v dôsledku zväčšenia maternice a brucha, čo vedie k zvýšenému namáhaniu svalov dolnej časti chrbta. Napätie svalov dolnej časti chrbta vedie k stlačeniu nervových koreňov a rozvoju edému okolo nich. Pre správnu liečbu zápalu sedacieho nervu počas tehotenstva neurológ vyberie lieky, ktoré sú bezpečné pre vaše dieťa.

Zápal sedacieho nervu u detí

Ischias je u detí extrémne zriedkavý. Príčinou zápalu sedacieho nervu v detstve môžu byť poranenia bedrovej oblasti: posuny a zlomeniny stavcov, ktoré vznikli v dôsledku pádov na chrbát a prudkých skokov na nohy z výšky. Nádory chrbtice môžu tiež viesť k rozvoju ischias.

Diagnóza zápalu sedacieho nervu

Neuralgiu (ischias) môže neuropatológ diagnostikovať priamo pri prijatí na základe všeobecného vyšetrenia a to konkrétne na citlivosť a pohyblivosť v končatinách. Pri zápale sedacieho nervu neurológ vykoná test na reflexy a elektromyografiu (štúdium elektrických impulzov zo svalovej kontrakcie). Diagnostika zápalu sedacieho nervu zahŕňa počítačovú tomografiu a magnetickú rezonanciu chrbtice.

Pri bolestiach a obmedzeniach v dolnej časti chrbta je môže si zápal sedacieho nervu zmýliť s bolesťou v obličkách (s pyelonefritídou, renálnou kolikou), takže neurológ môže dodatočne predpísať analýzu moču. Bolesť v nohe pri zovretom sedacom nerve sa môže zamieňať aj s upchatím (trombózou) veľkých tepien, pri ktorej je potrebné poradiť sa aj s chirurgom.

Ako sa dá ischias liečiť?

Liečba zápalu bedrového nervu je zložitý proces a zahŕňa lieky a cvičebnú terapiu. Zápal sedacieho nervu môže tiež vyžadovať chirurgickú liečbu. Medzi lieky, ktoré sa používajú pri ischias patria protizápalové lieky a lieky proti bolesti. V závažnejších prípadoch môže neurológ predpísať protizápalové hormóny.

Cvičenia pri zápale sedacieho nervu sú zamerané na uvoľnenie svalov dolnej časti chrbta a môžu zahŕňať ohýbanie a otáčanie trupu. Liečebná masáž, predpísaná lekárom, pomôže zmierniť bolesť počas zápalu ischiasu. So zápalom ischiatického nervu nemôžete robiť náhle pohyby, zahrievať a trieť boľavé miesto a samozrejme dvíhať ťažké predmety.

V akých prípadoch je indikovaná operácia na ischias?

Dôvod na operáciu ischiasu je pretrvávanie príznakov počas dvoch až troch mesiacov, časté recidívy ochorenia (zintenzívnenie príznakov po úľave) a nedostatočná účinnosť medikamentóznej liečby. Chirurgická liečba je nevyhnutná pri vyskočených platničkách a posunoch medzistavcových platničiek.

Prevencia proti zápalu sedacieho nervu

Na prevenciu ischias je potrebná pravidelná fyzická aktivita: rozcvička počas pracovného dňa každú jednu až dve hodiny, ranné cvičenia, chôdza. Plávanie a cvičenia na posilnenie chrbtových svalov pomôžu predchádzať zápalu sedacieho nervu. Ak máte bolesti chrbta, mali by ste sa poradiť s neurológom, aby ste zabránili rozvoju ochorenia chrbtice.

Čo sa stane, ak sa zápal sedacieho nervu nelieči?

Dlhodobý zápal sedacieho nervu bez správnej liečby môže viesť k rozvoju chronickej (trvalej) bolesti. Pri chronickom ischiase sa citlivosť kože neustále znižuje, chôdza je narušená a odolnosť tela klesá.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Zápal ischiatického nervu: symptómy, liečba, prevencia - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako uvoľniť zovretý ischiatický nerv?

Je nemožné zbezbolestniť ischiatického nervu doma bez použitia liekov. Ak dôjde k zovretiu nervu v dolnej časti chrbta, neurológ predpíše lieky proti bolesti vo forme tabliet alebo injekcií.

2. Aké injekcie sa podávajú pri zápale sedacieho nervu?

Pri zápale sedacieho nervu môže lekár predpísať injekcie proti bolesti a protizápalovými liekmi. Účinok intravenózneho a intramuskulárneho podávania liekov nastáva rýchlejšie ako užívania tabletiek. Injekcie sú potrebné aj pre ľudí, ktorí nevedia prehltnúť tabletku alebo ktorí trpia chorobami tráviaceho traktu.

3. Akého lekára by som mal navštíviť so zápalom sedacieho nervu?

Zápal sedacieho nervu nie je možné vyliečiť pomocou improvizovaných prostriedkov doma. Pri zovretej dolnej časti chrbta nutne musíte navštíviť neurológa.

4. Ako dlho trvá liečba ischias?

Trvanie liečby zápalu nervu v nohách závisí od príčiny a závažnosti ochorenia. Je nemožné odstrániť zovretý ischiatický nerv za dve minúty. Takže liečba zápalu sedacieho nervu liekmi trvá tri až sedem dní. Ak je príčinou ischiasu deformácia medzistavcovej platničky, príznaky ochorenia môžu pretrvávať až do operácie.

5. Kde to bolí pri zápale sedacieho nervu?

Neuralgia sedacieho nervu sa prejavuje bolesťou v krížoch, stehne a zadku. Bolesť pri stlačení ischiatického nervu je vždy obmedzená na zadnú časť nohy a môže sa rozšíriť až na pätu.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 8 hodnotení
Zápal ischiatického nervu: symptómy, liečba, prevencia
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred rokom
Dobrý deň. Od 16. týždňa tehotenstva občas pociťujem pálenie v krížoch, ktoré sa šíri po nohe. Môže ischiatický nerv bolieť počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň. Počas tehotenstva môže dôjsť k porušeniu sedacieho nervu, pretože s nárastom bruška sa mení zaťaženie svalov krížov a chrbta. Pre získanie správnej liečby ischiasu, by sa tehotná žena mala poradiť s svojim neurológom.
Vladimir pred rokom
Dobrý deň. Mám zovretú krížovú kosť. Dá sa ischias liečiť pomocou paprikových zábalov?
Odpovedať
Dobrý deň. Dané ochorenie nemôžete liečiť náplasťou z papriky, pretože nával krvi na kožu pod náplasťou môže zhoršiť zápal. Papriková náplasť nemá analgetické a protizápalové vlastnosti, ale iba odvádza pozornosť od bolesti (pozornosť je zameraná na náplasť).
Iveta pred rokom
Dobrý deň. Niekedy, niekoľko dní pred začiatkom menštruácie, ma bolí spodná časť chrbta. Môže zápal sedacieho nervu nejako súvisieť s menštruáciou?
Odpovedať
Dobrý deň. Menštruácia nie je príčinou ischiasu. Bolesti v dolnej časti chrbta pred nástupom menštruácie môžu byť prejavom predmenštruačného syndrómu.
Dušan pred rokom
Dobrý deň. Bolí ma zadok, ako pri ischiase. Je možné odblokovať ischiatický nerv v domácich podmienkach?
Odpovedať
Dobrý deň. Samoliečba ischiasu je neúčinná a môže viesť k zhoršeniu príznakov ochorenia. Ak chcete účinne vyliečiť zápal sedacieho nervu, musíte kontaktovať neurológa.
Zuzana pred rokom
Dobrý deň. Babičku trápi ischias. Neurológ jej odporučil, že nemôže naparovať nohy so zápalom sedacieho nervu. Je to pravda?
Odpovedať
Dobrý deň. Termálne procedúry (horúci kúpeľ, para nôh, sauna) sú pri ischiase nežiadúce, pretože môžu zvýšiť zápal. Vystavenie teplu vyvoláva príval krvi do zapálenej oblasti, zvyšuje opuch a kompresiu nervu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.