Logo
0800200000

Čo je hnačka a prečo sa vyskytuje?

Čo je hnačka a prečo sa vyskytuje?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 24 december 2021 | aktualizované: 7 november 2022 | 59105 59105
Hnačka je príznakom porúch trávenia, pre ktorú je charakteristická tekutá stolica a stolica obsahujúca krv, hlien alebo nestrávenú potravu. Hnačka môže byť akútna alebo chronická.

Čo je to hnačka?

Hnačka u dospelých a detí starších ako 1 rok sa ako riedka alebo tekutá stolica vyskytuje trikrát alebo niekoľkokrát denne. V dôsledku zhoršeného vstrebávania živín alebo poškodenia črevnej sliznice sa v stolici môže objaviť krv, hnis, hlien a nestrávené zvyšky potravy. Súčasne s hnačkou sa môže objaviť nevoľnosť, vracanie a bolesť brucha.

Príčiny vzniku hnačky

Hnačka vzniká dôsledkom poškodenia črevnej sliznice spôsobeného patogénmi, ako sú rotavírus, adenovírus, koronavírus, E. coli, salmonela a dyzentéria. Zdrojom infekcie je infikovaná voda alebo potraviny a neumyté ruky.

Príčiny hnačiek

Príčiny hnačiek

Ďalšie príčiny vzniku hnačky sú:

  • dlhodobé a nekontrolované užívanie antibiotík;
  • otrava jedlom;
  • neznášanlivosť laktózy (cukor obsiahnutý v mliečnych výrobkoch);
  • pankreatitída (zápal pankreasu);
  • celiakia — neznášanlivosť lepku (bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v pšenici, jačmeni a raži);
  • nadmerná konzumácia výrobkov s obsahom umelých sladidiel, ako sú sorbitol a manitol, ktoré sa pridávajú do žuvačiek a lízaniek bez cukru.

Hnačka sa môže vyskytnúť po očkovaní, počas tehotenstva a v dôsledku operácie brucha (žlčníka, hrubého a tenkého čreva, pankreasu, žalúdka). Pretrvávajúca hnačka sa vyskytuje pri Crohnovej chorobe (chronický zápal čreva), ulceróznej kolitíde (erozívne a ulcerózne poškodenie sliznice hrubého čreva) a syndróme dráždivého čreva (chronická funkčná porucha čriev).

Chologénna hnačka vzniká pri zvýšenom objeme žlčových kyselín v črevách. V závislosti od príčiny vzniku rozlišujeme tieto typy hnačky:

  • sekrečná — vyskytuje sa pri vírusovej infekcii a je charakterizovaná silnou vodnatou stolicou, masívnymi stratami tekutín a elektrolytov (sodík, chlór, draslík);
  • osmotická — vyskytuje sa pri vírusovom poškodení črevnej sliznice, ako aj pri celiakii, ochoreniach pečene a pankreasu;
  • invazívna — charakterizovaná preniknutím infekčného patogénu do črevnej steny a rozvojom zápalu a zvýšenej pohyblivosti (motorickej aktivity) v čreve.

Gastroenterológovia rozlišujú aj funkčnú hnačku ako poruchu funkcie čriev, ktorá sa prejavuje zvýšenou frekvenciou vyprázdňovania až trikrát alebo niekoľkokrát denne a vyprázdňovaním tekutej alebo pastovitej stolice. Zmeny charakteru a frekvencie stolice sú spôsobené zvýšenou citlivosťou črevných receptorov pri rozťahovaní čriev a častým stresom.

Príznaky hnačky

Akútna hnačka začína náhle a trvá 1-2 dni. Chronická hnačka trvá minimálne štyri týždne a je charakterizovaná striedaním období exacerbácie a remisie (absencie príznakov). Príznaky hnačky sú:

  • slabosť, letargia;
  • plynatosť, nadúvanie;
  • krv v stolici;
  • tenezmy (bolestivé nutkanie na vyprázdňovanie).

Hnačka u dojčiat je charakterizovaná zvýšenou frekvenciou stolice (zvyčajne sa počet vyprázdnení rovná počtu kŕmení) a zmenou konzistencie stolice (vodnatá). Hnačka pri pankreatitíde je charakterizovaná spenenou, častou stolicou s ostrým, nepríjemným zápachom a čiastočkami nestrávenej potravy. 

Hnačku často sprevádzajú kŕče, bolesť brucha a grganie s nepríjemným zápachom. Pri hnačke sa môže vyskytovať škvŕkanie v bruchu, zvýšenie telesnej teploty na 38 °C a viac, nevoľnosť, vracanie a svrbenie konečníka.

Hnačka pri covide

Hnačka pri covide je spôsobená poškodením gastrointestinálnej sliznice koronavírusom. Okrem hnačky a katarálnych príznakov (horúčka, kašeľ, nádcha) sa pri COVID-19 môže vyskytnúť aj nevoľnosť, vracanie a bolesti brucha.

Hnačka pri menštruácii

Hnačka počas menštruácie je spôsobená zvýšeným množstvom prostaglandínov — hormónov, ktoré spôsobujú sťahovanie hladkého svalstva maternice a čriev. Hormonálne zmeny počas menštruácie majú za následok zvýšenú aktivitu gastrointestinálneho svalstva, zníženú absorpciu potravy a zvýšenú sekréciu elektrolytov do črevného lúmenu, čo následne prispieva k častejšiemu vyprázdňovaniu.

Vodnatá hnačka

Vodnatá hnačka je častým príznakom celiakie, črevných infekcií (cholera, rotavírus, yersinióza) a syndrómu dráždivého čreva. Vodnatá hnačka sa vyskytuje aj pri otrave jedlom a zmene klímy.

Často sa vyskytujúce vodnaté hnačky môžu viesť k dehydratácii, patologickému stavu, ktorý sa vyznačuje znížením množstva vody v tele. Dehydratácia sa prejavuje závratmi, suchosťou slizníc, smädom a zníženou frekvenciou močenia. Na zastavenie hnačky a predídenie komplikáciám je potrebné vyhľadať gastroenterológa.

Hnačka s prímesou krvi

Krv v stolici je spôsobená rastom a množením patogénnych organizmov (rotavírus, shigella, améba) v črevnej stene. Ďalšie príčiny vzniku hnačky s prímesou krvi sú:

  • Crohnova choroba;
  • nešpecifická ulcerózna kolitída;
  • dlhodobé užívanie antibiotík. 

Ďalšími príčinami vzniku hnačky s prímesou krvi môžu byť hemoroidy, análne trhliny, rakovina konečníka alebo polypy. Pri podozrení na tieto stavy je potrebné vyhľadať proktológa.

Zelená a žltá hnačka

Zelená hnačka môže byť spôsobená konzumáciou veľkého množstva ovocia a zeleniny, jedál z rýchleho občerstvenia, črevnými infekciami (salmonelóza, giardióza) a dlhodobým užívaním antibiotík. Zelená hnačka sa môže vyskytnúť pri Crohnovej chorobe, ulceróznej kolitíde a syndróme dráždivého čreva.

Žltá hnačka je charakteristická pre ochorenia pečene (hepatitída, cirhóza, Gilbertov syndróm) a pankreasu (chronická pankreatitída, rakovina pankreasu), celiakiu. Žltá stolica sa vyskytuje pri vírusových alebo bakteriálnych črevných infekciách, ako aj pri konzumácii potravín s vysokým obsahom farbív, mrkvy, batátov.

Ako zastaviť hnačku?

Na diagnostikovanie hnačky sa gastroenterológ oboznámi s anamnézou, vykoná vyšetrenie a odošle pacienta na celkové a biochemické vyšetrenie krvi. Liečba hnačky závisí od príčiny a závažnosti príznakov.

Na liečbu hnačky gastroenterológ predpisuje antibakteriálne lieky, enzýmy, probiotiká (lieky obsahujúce prospešné baktérie). Lekár vám môže predpísať aj lieky na obnovenie rovnováhy vody a elektrolytov v tele. Na normalizáciu množstva stolice a jej konzistencie lekár môže upraviť stravu. Strava pri hnačke zahŕňa:

  • chudé mäso a ryby pripravené na pare alebo v rúre;
  • ryžovú kašu;
  • zemiakovú kašu;
  • sucháre z bielej múky.

Medzi potraviny, ktoré zahusťujú stolicu patria aj čerstvé banány a pečené jablká. Na zabránenie dehydratácii je potrebné piť dostatočné množstvo vody a silný čierny čaj. 

Pri hnačke je dôležité vyhýbať sa mastným, pikantným a vyprážaným jedlám. Pri hnačke sa neodporúča konzumovať tieto potraviny:

  • mlieko a mliečne výrobky;
  • strukoviny;
  • údeniny, konzervované potraviny, uhorky a slané pokrmy;
  • sladkosti;
  • sušené ovocie (sušené slivky, marhule);
  • čierny chlieb. 

Niektoré druhy zeleniny (červená repa, kapusta, brokolica) a ovocia (slivky, hrozno), ktoré taktiež zrieďujú stolicu. Počas hnačky nie je vhodné konzumovať kávu, alkohol, sýtené nápoje a ovocné šťavy.

Liečba hnačky ľudovými prostriedkami

Ak chcete zastaviť hnačku, mali by ste navštíviť gastroenterológa, ktorý vám poskytne liečebný plán a poradí, ako sa pri hnačke stravovať. Používanie ľudových prostriedkov alebo samoliečba hnačky môže viesť k dehydratácii.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je hnačka a prečo sa vyskytuje? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo je vhodné jesť pri hnačke?

Pri hnačke by ste mali jesť potraviny s nízkym obsahom vlákniny: banány, ryžovú kašu s vodou, jablčné pyré a sucháre z bielej múky. Slivky, hrozno, mlieko, sladkosti a čierny chlieb nie je vhodné jesť, pretože môžu hnačku vyvolať.

2. Čo je vhodné piť pri hnačke?

Počas hnačky musíte piť dostatok vody, aby ste sa vyhli dehydratácii. Nepite alkoholické nápoje, kávu ani ovocné šťavy, pretože môžu hnačku zhoršiť.

3. Čo je potrebné robiť v prípade, že sa pri hnačke objaví horúčka?

Hnačka a horúčka môžu byť príznakmi bakteriálnej infekcie. Pri týchto príznakoch je potrebné vyhľadať gastroenterológa.

4. Prečo sa pri hnačke môže vyskytnúť aj vracanie?

Zvracanie a hnačka sa môžu vyskytnúť pri otrave jedlom, bakteriálnych, vírusových črevných infekciách a pankreatitíde. Príčinu vzniku príznakov treba konzultovať s gastroenterológom.

5. Ako zastaviť hnačku u dieťaťa?

Na zastavenie hnačky u dieťaťa doma je potrebné upraviť stravu (konzumovať potraviny s nízkym obsahom vlákniny). Hnačka zvyčajne ustane po 2-3 dňoch. Ak sa stav dieťaťa nezlepší je potrebné navštíviť lekára.

6. Na akého lekára sa mám obrátiť s diareou?

So sťažnosťami na gastrointestinálne ťažkosti, t.j. s akútnou alebo chronickou hnačkou by ste sa mali poradiť s praktickým lekárom alebo gastroenterológom.

7. Ako zastaviť hnačku doma?

Hnačku doma možno zastaviť nasledovne:

  • pri infekčnej hnačke by sa mali užívať antimikrobiálne látky pôsobiace na mikroorganizmy, ktoré spôsobujú intoxikáciu tela, medzi ne patria napríkladnitrofurány;
  • príjmom látok, ktoré odstraňujú toxíny z tela;
  • dodržiavaním špeciálnej diéty;
  • obnovením rovnováhy medzi vodou a soľou s pomocou rehydratačných produktov;
  • užívaním probiotík a prebiotík, ktoré obnovujú narušenú črevnú mikroflóru.

Hnačku je možné liečiť doma len vtedy, ak ju nesprevádzajú akútne bolesti brucha, vysoká telesná teplota, t.j. nad 38 °C, vracanie a krv v stolici a tiež ak netrvá dlhšie ako dva dni. Výnimku tvoria deti a starší ľudia, tí by mali ihneď navštíviť odborníka – terapeuta, pediatra alebo gastroenterológa.

8. Ako zastaviť dehydratáciu pri hnačke?

Dehydratácia je stav tela, pri ktorom je obsah tekutín pod normálnou hladinou. Ak chcete zastaviť dehydratáciu, musíte najskôr odstrániť jej príčinu, akými sú hnačka, zvracanie alebo vysoká telesná teplota. Pri dehydratácii musíte piť veľa tekutín v malých dávkach. Na obnovenie rovnováhy medzi vodou a soľou je potrebné užívať rehydratačné roztoky, ktoré obsahujú soľ, cukor, chlorid draselný a kyselinu citrónovú. Látky na obnovenie rovnováhy v trele sa dajú zakúpiť v lekárni.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 8 hodnotení
Čo je hnačka a prečo sa vyskytuje?
Lekár oddelenia proktológie.
Čo je hnačka a prečo sa vyskytuje?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Michal pred rokom
Dobrý deň. Prečo sa u muža môže vyskytovať bolesť v podbrušku a hnačka?
Odpovedať
Dobrý deň. Príčinami gastrointestinálnej dysfunkcie a bolesti v podbrušku u mužov môžu znamenať syndróm dráždivého čreva, Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu. Na určenie príčiny hnačky a bolesti je potrebné absolvovať vyšetrenie u gastroenterológa.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, čo mám robiť, ak mám hnačku a bolesti žalúdka?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak máte hnačku a bolesti brucha, mali by ste navštíviť gastroenterológa. Na zastavenie hnačky a zníženie rizika vzniku príznakov je potrebné držať diétu (ryžová kaša s vodou, jablčné pyré, sucháre z bielej múky) a piť veľa vody.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Čo je potrebné robiť v prípade, že sa u dospelých vyskytuje častá stolica, ale nie je to hnačka?
Odpovedať
Dobrý deň. Častá stolica u dospelých môžu byť spôsobené črevnými infekciami, proktologickými ochoreniami alebo patologickými stavmi gastrointestinálneho traktu. Je potrebné objednať sa na vyšetrenie ku gastroenterológovi, aby určil príčinu zmeny stolice a predpísal liečbu.
Lujza pred rokom
Dobrý deň, som v prvom trimestri (10 týždňov tehotenstva). Včera večer som mala hnačku a mám z toho obavy. Aké nebezpečenstvo predstavuje hnačka pre tehotné ženy a kedy treba navštíviť lekára?
Odpovedať
Dobrý deň, dlhotrvajúca hnačka môže viesť k nedostatočnému vstrebávaniu živín a závažnej dehydratácii, čo škodí žene a dieťaťu. Okamžite vyhľadajte lekára, ak sa v stolici objaví krv alebo hnis, ak hnačka trvá viac ako 48 hodín a opakuje sa viac ako šesťkrát denne, ak sa objaví horúčka vyššia ako 39 °C, časté vracanie a silná bolesť brucha alebo konečníka.
Sofia pred rokom
Dobrý deň. Aký je rýchly liek na hnačku?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak chcete rýchlo zastaviť hnačku, musíte poznať jej príčinu. Gastroenterológovia môžu pri hnačke predpísať antibiotiká, enzýmy a probiotiká.
Štefan pred rokom
Dobrý deň. Čo je vhodné konzumovať pri hnačke?
Odpovedať
Dobrý deň. Počas hnačky je potrebné piť dostatok vody, aby nedošlo k dehydratácii a jesť potraviny, ktoré normalizujú činnosť čriev (banány, ryžová kaša s vodou, jablkové pyré, sucháre z bielej múky). V prípade silnej hnačky alebo prítomnosti prímesí (krvi, hnisu, hlienu) v stolici je potrebné vyhľadať gastroenterológa.
Eva pred rokom
Dobré popoludnie. Od detstva ma učili, že pri riedkej stolici sa môže jesť len sušené ovocie a varené vajcia. Je to pravda? Aké ovocie je vhodné jesť pri hnačke?
Odpovedať
Dobrý deň, pri hnačke nemusíte jesť len sušené ovocie alebo varené vajcia. Do stravy možno zaradiť banány (nedráždia tráviaci systém a pomáhajú zahustiť stolicu). Pri hnačke vám tiež pomôže ryža, varená zelenina, kurací alebo hovädzí vývar bez tuku a čierny čaj.
Eunika pred rokom
Dobrý deň, pred dvoma dňami som mala hnačku (asi štyrikrát alebo šesťkrát za deň). Som objednaná ku gastroenterológovi. Aké testy by som mala absolvovať pred návštevou lekára?
Odpovedať
Dobrý deň, pred návštevou gastroenterológa nemusíte absolvovať žiadne testy ani iné vyšetrenia. Lekár vás vyšetrí, zhodnotí vašu anamnézu (opýta sa vás na vaše ťažkosti, kedy sa objavili príznaky a na všetky lieky, ktoré užívate) a v prípade potreby vás odošle na potrebné vyšetrenie.
Nadežda pred rokom
Dobrý večer. Veľa som čítala o chronickej pankreatitíde a jej možných komplikáciách. Prečo spôsobuje chronická pankreatitída hnačku? Ako sa tomu dá vyhnúť?
Odpovedať
Dobrý deň, akútna a chronická pankreatitída môže viesť k nedostatočnej produkcii pankreatických enzýmov potrebných na rozklad a spracovanie živín. Zlá funkcia pankreasu môže viesť k zlému vstrebávaniu živín, strate hmotnosti a hnačke. Liečba pankreatitídy a dodržiavanie rád gastroenterológa môže pomôcť predísť hnačke.
Irena pred rokom
Dobrý deň. Pred tromi dňami som mala bolesti brucha, časté vyprázdňovanie a nevoľnosť. Včera som mala horúčku a znížila sa mi chuť do jedla. Bola som si istá, že ide o otravu jedlom, až pokiaľ sa na toaletnom papieri neobjavila krv. Čo u mňa spôsobilo hnačku s krvou?
Odpovedať
Dobrý deň, vodnatá hnačka s krvou môže znamenať ulceróznu kolitídu alebo bakteriálnu infekciu (napr. salmonelu, E. coli, Shigellu, Campylobactera). Crohnova choroba, análne fisúry, divertikulárna choroba, angiodysplázia, ischemická kolitída, análne polypy, žalúdočné a dvanástnikové vredy a rakovina hrubého čreva alebo žalúdka môžu tiež spôsobiť hnačku s krvou. Ak máte krvavú hnačku, mali by ste sa poradiť s lekárom, aby určil príčinu a predpísal liečbu.
Mária  pred rokom
Dobré popoludnie. Každý mesiac počas PMS (asi päť dní) a niekoľko dní po začiatku menštruácie mám riedku stolicu. Prečo sa hnačka objavuje počas menštruácie? Gynekológ hovorí, že je to normálne, ale ja o tom pochybujem.
Odpovedať
Hnačka počas PMS a menštruácie je spôsobená hormonálnymi zmenami (produkcia prostaglandínov), ktoré spôsobujú sťahy maternice. Prostaglandíny tiež zvyšujú vylučovanie elektrolytov, ktoré udržiavajú potrebnú kyslosť a rovnováhu vody, pomáhajú odstraňovať odpadové produkty z buniek a podporujú transport živín, čo spôsobuje hnačku.
Frederika pred rokom
Dobrý deň, pred dvoma dňami začal môj syn zvracať, mať hnačku, sucho v ústach a hrdle a závraty pri vstávaní. Pediater tvrdí, že príčinou je rotavírus. Kedy sa objavia príznaky po infekcii a koľko dní trvá hnačka spôsobená rotavírusom?
Odpovedať
Dobrý deň, príznaky rotavírusu sa objavia približne dva dni po interakcii s vírusom. Vodnatá hnačka a vracanie môžu trvať tri až osem dní. Rotavírus u dieťaťa môže sprevádzať aj strata chuti do jedla, dehydratácia (prejavuje sa zníženým močením, plačom s malým množstvom sĺz alebo plačom bez sĺz), rozrušenosť a ospalosť.
Adriána pred rokom
Dobrý deň! Už viac ako 24 hodín ma po každom jedle trápi hnačka. Prečo mám hnačku hneď po jedle?
Odpovedať
Dobrý deň, hnačka po jedle môže byť spôsobená vírusovou infekciou, otravou jedlom, intoleranciou laktózy, malabsorpciou cukru (nedostatočná stráviteľnosť laktózy a fruktózy), potravinovými parazitmi alebo nadbytkom horčíka v tele. Hnačku po jedle môžu spôsobovať aj chronické ochorenia (napr. syndróm dráždivého čreva, mikroskopická kolitída, celiakia).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.