Logo
0800200000

Druhy rektálnych vyšetrení

Druhy rektálnych vyšetrení
Čítať 3 minúty | Vytvorené: 21 október 2021 | aktualizované: 21 október 2021 | 27701 27701
Včasná diagnostika proktologických chorôb umožňuje začať ich liečbu v počiatočných štádiách vývoja a zabrániť ich prechodu do chronickej formy.

Diagnostiku chorôb konečníka je možné vykonať vyšetrením konečníka. Iba proktológ môže vybrať typ vyšetrenia v závislosti od symptómov ochorenia.

Pri ktorých symptómoch sa predpisujú rektálne vyšetrenia?

Rektálne vyšetrenia sú vhodné, keď sa objavia príznaky chorôb konečníka, hrubého čreva a análneho otvoru. Príznaky análneho ochorenia zahŕňajú:

Metódy vyšetrenia konečníka

Konzultácia u proktológa zahŕňa anamnézu a digitálne vyšetrenie konečníka, počas ktorého je možné diagnostikovať hemoroidy, análne trhliny, kondylómy (drobné genitálne bradavice) konečníka a ďalšie choroby. V závislosti od výsledkov vyšetrenia a symptómov ochorenia môže proktológ predpísať ďalšie vyšetrenia konečníka.

Metódy rektálneho vyšetrenia sú:

  • anoskopia;
  • video vyšetrenie proktológom;
  • irrigografia;
  • kolonoskopia (fibrokolonoskopia);
  • rektoskopia (rektoromanoskopia).

Anoskopia je vyšetrenie konečníka do hĺbky 10 cm. Diagnostika sa vykonáva pomocou anoskopu, ktorý umožňuje diagnostikovať najmenšie zmeny na sliznici. Hemoroidy sú spravidla v malej hĺbke, takže anoskopia umožňuje určiť ich prítomnosť.

Video-vyšetrenie proktológom –  je endoskopické rektálne vyšetrenie konečníka. Diagnostika sa vykonáva pomocou video rektoskopu a umožňuje vizualizáciu čriev do hĺbky 20 cm. 

Irrigografia – röntgenové vyšetrenie čreva. Diagnostika umožňuje určiť kvalitu fungovania čreva, črevnú obštrukciu, nádory a výčnelok črevných stien.

Kolonoskopia je endoskopická diagnostická metóda, počas ktorej sa skúma stav vnútorného povrchu hrubého čreva po celej jeho dĺžke. Vyšetrenie umožňuje určiť prítomnosť zápalových procesov, polypov a rakoviny hrubého čreva.

Rektoskopia je prístrojové vyšetrenie konečníka do hĺbky 20 cm. Vyšetrenie sa vykonáva pomocou rektoromanoskopa a umožňuje identifikovať nádory konečníka, časti sigmoidálneho hrubého čreva, ako aj hlboké hemoroidy a trhliny.

Po diagnostikovaní proktológ predpíše pacientovi individuálnu terapiu. Liečba u proktológa môže zahŕňať medikamentóznu terapiu, terapiu rádiovými vlnami, laserovú vaporizáciu (uvoľňovanie vodnej pary), infračervenú fotokoaguláciu a ďalšie metódy terapie.

Príprava na vyšetrenie konečníka

Príprava na vyšetrenie konečníka zahŕňa dodržiavanie jednoduchej diéty. Deň pred vyšetrením by mali byť zo stravy vylúčené alkoholické a sýtené nápoje, fermentované mliečne výrobky, ovocie a surová zelenina. Pred vyšetrením u proktológa musíte použiť glycerínové čipky. Nie je vhodné konzumovať jedlo 3 hodiny pred vyšetrením.

Ako často je potrebné absolvovať proktologické vyšetrenie?

Od 40 rokov je potrebné absolvovať preventívnu proktologickú prehliadku raz za rok. V rámci prevencie rakoviny konečníka sa ľuďom nad 40 rokov odporúča každoročne podstúpiť rektoskopiu.

Okrem toho sa ľuďom s chronickým ochorením čriev odporúča pravidelné vyšetrenie konečníka. Do 40 rokov by ste sa mali obrátiť na proktológa, keď sa objavia príznaky chorôb konečníka.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Druhy rektálnych vyšetrení - MUDr. Tibor Molnár
MUDr. Tibor Molnár
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem počas menštruácie navštíviť proktológa?

Počas menštruácie môžete navštíviť proktológa. Nepoužívajte však vložky, ale tampóny. Operácia počas menštruácie sa však neodporúča, pretože toto obdobie je charakteristické zvýšeným krvácaním tkanív.

2. Ako proktológ vyšetruje tehotné ženy?

Na prvom vyšetrení si proktológ vypočuje symptómy tehotnej pacientky a vykoná vyšetrenie konečníka. Ďalšie diagnostické vyšetrenia sa predpisujú iba po preskúmaní výsledkov z predchádzajúceho vyšetrenia a vykonávajú sa pri lokálnej anestézie. Aby sa predišlo nepríjemným pocitom u pacientok, proktologické vyšetrenie vykonávajú proktologičky.

3. Je bolestivé podstúpiť sigmoidoskopiu?

Sigmoidoskopia nie je bolestivá. Vyšetrenie sa uskutočňuje pomocou diagnostického zariadenia - sigmoidoskopu, ktoré môže pacientovi spôsobiť nepríjemné pocity. Lokálna anestéza sa používa na zníženie nepohodlia počas vyšetrenia.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Druhy rektálnych vyšetrení
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Bronislav pred rokom
Dobrý deň, veľmi sa bojím endoskopických vyšetrení, preto som trochu spanikáril, keď mi proktológ predpísal rektoskopiu. Lekár mi povedal, že nebudem cítiť bolesť, pretože bude použitá anestéza. Povedzte mi, aké sú pocity počas rektoskopie? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, počas rektoskopie nepociťujete žiadnu bolesť, ale pacient môže cítiť nepohodlie v konečníku. Počas vyšetrenia môžete cítiť cudzie telesa v konečníku. Po vyšetrení môžete niekoľko hodín pociťovať ťažkosti a nadúvanie, čo je však normálny jav a prechádza to samo.
Gabriel pred rokom
Snažím sa, aby sa choroba nerozvíjala, preto pri prvých príznakoch idem k lekárovi. Pred pár dňami som si všimol krv na toaletnom papieri a pri vyprázdňovaní cítim bolesť a tlak v žalúdku. Objednal som sa k proktológovi, ktorý ma poslal na kolonoskopiu. Pri akých ochoreniach sa odporúča vyšetrenie kolonoskopiou?
Odpovedať
Dobrý deň. Kolonoskopia sa predpisuje ľuďom s dlhotrvajúcou zápchou a hnačkou, rektálnym krvácaním a krvou v stolici, pri strate hmotnosti a neustálou únavou. Ak existuje podozrenie na choroby a problémy v hrubom čreve, lekár vám predpíše kolonoskopiu.
Branko pred rokom
Dobrý deň, proktológ mi predpísal rektoskopiu, pretože má podozrenie na vnútorné hemoroidy, ktoré sú uložené dosť hlboko. Lekár ma upozornil na diétu a prečistenie čriev, ale zabudol som opýtať na vodu. Je možné piť vodu pred rektoskopiou?
Odpovedať
Dobrý deň, 24 hodín pred zákrokom by ste mali zo stravy vylúčiť sýtené alebo alkoholické nápoje, fermentované mliečne výrobky (mlieko, kefír). Pred rektoskopiou môžete piť vodu, pretože voda nemôže nepriaznivo ovplyvniť zákrok.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň, v článku som dočítal, že existujú rôzne druhy vyšetrení. Aký je rozdiel medzi anoskopiou a kolonoskopiou? Čo sa kedy robí a prečo? Aké choroby možno diagnostikovať anoskopiou alebo kolonoskopiou?
Odpovedať
Dobrý deň, pri anoskopií sa zobrazuje análny otvor a konečník a pri kolonoskopií sa skúma hrubé črevo. Pomocou anoskopie sa diagnostikujú hemoroidy, abscesy, análne trhliny a fistuly, rektálne novotvary a rektálny prolaps. Kolonoskopia sa praktizuje pri podozrení na Crohnovu chorobu, divertikulitídu, ulceróznu kolitídu a rakovinu hrubého čreva.
Vratislav pred rokom
Dobrý deň, mám naplánovanú anoskopiu, ale obávam sa, že z práce nedostanem voľno na niekoľko hodín. Môžete mi povedať, ako dlho anoskopia trvá? Aby som si presne vedel naplánovať čas.
Odpovedať
Dobrý deň, keďže pomocou anoskopie sa vyšetruje konečník a ten má veľkosť do 10 cm, trvanie vyšetrenia zvyčajne nepresiahne 15-20 minút. V niektorých prípadoch môže anoskopia trvať až 30 minút, ak sa na biopsiu odoberá potrebné tkanivo.
Karina pred rokom
Dobrý deň, už niekoľko týždňov mám pravidelnú zápchu, pociťujem bolesť pri vyprázdňovaní a nachádzam krvavé stopy v stolici. Som prihlásený na vyšetrenie k proktológovi, ale chcel by som tam prísť už aj s výsledkami testov. Povedzte mi, aké testy sú viac potrebné, kolonoskopia alebo ultrazvuk čriev?
Odpovedať
Dobrý deň, pred návštevou proktológa nie je potrebné absolvovať žiadne testy, pretože lekár určí potrebné typy vyšetrení po zhromaždení anamnézy a po vyšetrení pacienta. Zvyčajne v preventívnych vyšetreniach už je ultrazvuk zahrnutý a kolonoskopia sa predpisuje pri bolestiach v konečníku, prítomnosti krvi, hlienu alebo hnisu v stolici, pri krvácaní z konečníka a ak sa po ultrazvuku objavia problémy.
Štefan pred rokom
Dobrý deň, aké ochorenia môže odhaliť anoskopia? Prišiel som k proktológovi s bolesťou v konečníku a ten mi povedal, že potrebujem vyšetrenie endoskopom. Aké problémy môže odhaliť dané vyšetrenie a na aké choroby sa zvyčajne predpisuje? Ďakujem.
Odpovedať
Dobrý deň, anoskopia umožňuje zobraziť konečník, análny kanál a vnútorný zvierač, takže sa používa na diagnostiku hemoroidov, proktitídy, análnych fistúl alebo trhlín. Vyšetrenie s použitím endoskopu tiež umožňuje posúdiť poškodenia v prípade análnych zranení a ďalej identifikovať cudzie telesa a odobrať vzorky tkaniva novotvarov na vyšetrenie.
Michal pred rokom
Dobrý deň, bol som u proktológa s krvácaním z konečníka, červenými pruhmi vo výkaloch, zápchou a bolesťami brucha, ktoré sa pri vyprázdňovaní zhoršovali. Lekár má podozrenie na polyp v hrubom čreve. Na stanovenie presnej diagnózy a predpísanie liečby mi lekár odporučil kolonoskopiu. Môžete mi povedať, pri akých ochoreniach sa nesmie predpisovať kolonoskopia?
Odpovedať
Dobrý deň, pri infarkte myokardu, hemodynamickej nestabilite, zápale pobrušnice, nedávnom chirurgickom zákroku alebo pri úraze brušných orgánov sa nesmie vykonávať dané vyšetrenie. Váš lekár môže dočasne odložiť kolonoskopiu, ak máte závažný zápal, ktorý bol spôsobený toxickým megakolónom, fulminantnou alebo ulceróznou kolitídou, Crohnovou chorobou alebo divertikulitídou.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.