Logo
0800200000

Kŕčové žily: diagnostika a liečba

Kŕčové žily: diagnostika a liečba
Čítať 6 minút | Vytvorené: 14 september 2021 | aktualizované: 14 september 2021 | 6288 6288
6288
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Obehový systém sa skladá z dvoch typov ciev: tepien, ktoré prenášajú krv zo srdca do orgánov, a žíl. Žilový systém v ľudskom tele plní funkciu návratu krvi z tkanív a orgánov do srdca.

Každá žila, bez ohľadu na veľkosť, pozostáva zo steny a lúmenu naplneného krvou a je vybavená žilovými chlopňami, ktoré zabraňujú prúdeniu krvi smerom nadol (prietok žilami dolných končatín sa bežne pohybuje zdola nahor). Ochorenia žíl sú zvyčajne spôsobené abnormalitami štruktúry žilových stien a chlopní. Jednou z najčastejších chorôb žíl sú kŕčové žily.

Čo sú to kŕčové žily?

Kŕčové žily je ochorenie, ktoré sprevádza slabosť žilovej steny a žilových chlopní, v dôsledku čoho sa prietok krvi spomaľuje, krv v žilách stagnuje, čo vedie k ich rozšíreniu, tvorbe žilových sietí a uzlov. Ženy sú náchylnejšie na vznik kŕčových žíl ako muži (kvôli účinku estrogénu na žilovú stenu a zvýšenému stresu na žilový systém počas tehotenstva). Riziko kŕčových žíl sa zvyšuje s vekom (vzhľadom na to, že žily strácajú elasticitu), preto sú kŕčové žily u detí a dospievajúcich extrémne zriedkavé.

Vzhľadom na to, že zaťaženie žíl dolnej polovice tela je väčšie ako na žilových cievach hornej časti, na nohách a v oblasti panvových orgánov sa vyvíjajú kŕčové žily. Pri kŕčových žilách dolných končatín sú spravidla ovplyvnené povrchové (vonkajšie) žily.  Existuje niekoľko typov povrchových kŕčových žíl na nohách:

  • pavúčie žily (dilatácia malých intradermálnych žíl);
  • retikulárne kŕčové žily (poškodenie saphenóznych žíl systému malých a veľkých saphenóznych žíl s tvorbou žilových uzlín);
  • nesaphenozné kŕčové žily (kŕčové žily, ktoré nepatria do cievneho systému malých a veľkých saphenóznych žíl).

Kŕčové žily malej panvy sú druhom vnútorných kŕčových žíl a predstavujú ich inguinálne kŕčové žily, kŕčové žily maternice, kŕčové žily na penise. Jedným z najbežnejších typov kŕčových žíl u mužov je varikokéla (kŕčové žily semenníkov), ktorá sa prejavuje bolesťou v miešku, sexuálnou dysfunkciou a predčasnou ejakuláciou.

Príznaky kŕčových žíl

V počiatočných štádiách sú kŕčové žily asymptomatické. Známky kŕčových žíl sa objavia, keď už postihnuté cievy prestávajú zvládať funkciu odtoku krvi.

Kŕčové žily prispievajú k stagnácii krvi v oblasti expanzie. Príznaky kŕčových žíl zahŕňajú:

  • výskyt vizuálne viditeľnej cievnej siete a vydutých žíl (na rozdiel od aterosklerózy – chronického arteriálneho ochorenia, pri ktorom je narušený prietok krvi do dolných končatín);
  • pocit ťažkosti v nohách a distenzia (roztiahnutie) v žilách;
  • opuch nôh;
  • svrbenie a stmavnutie kože na nohách nad kŕčovou žilou.

Kŕčové žily sú chronické, neustále progresívne ochorenie, ktoré vedie k vzniku žilovej nedostatočnosti (narušenie fungovania žilového systému). Vývoj kŕčových žíl prebieha v niekoľkých fázach:

  • kŕčové žily prvého stupňa (rozšírené žily sú asymptomatické – bezpríznakové);
  • kŕčové žily druhého stupňa (objaví sa edém, ťažkosti v nohách, svrbenie);
  • kŕčové žily tretieho stupňa (edém a závažnosť trápia nepretržite, na koži sa objavujú vredy, bolesť v oblasti postihnutých žíl).

Príznaky kŕčových žíl sa často zosilňujú večer a zintenzívňujú sa po ťažkej fyzickej námahe. V lete sú príznaky kŕčových žíl výraznejšie ako v zime (pretože v horúcom počasí je tendencia k vazodilatácii –  rozšíreniu ciev, a zvyšuje sa viskozita krvi).

Prečo sa objavujú kŕčové žily?

Neexistuje jediná jasná príčina vzniku kŕčových žíl. K vzniku kŕčových žíl prispieva nadváha, náročné cvičenie a práca spojená s dlhým sedením, genetická predispozícia slabých žilových chlopní a zápal žíl. Kŕčové žily u žien sa často objavujú počas tehotenstva a po pôrode, pretože zväčšenie maternice a záťaž pri pôrode viac zaťažujú žilový systém ženy.

Komplikácie kŕčových žíl

Dlhodobá progresia kŕčových žíl môže viesť k vzniku nepríjemných následkov kŕčových žíl. Jednou z komplikácií kŕčových žíl je tvorba zrazenín (krvných trombov) v rozšírených žilách, ktoré sa môžu roztrhnúť, dostať sa s prietokom krvi do menších ciev a upchať ich, čo vedie k trombóze. Následkom chronickej žilovej nedostatočnosti vznikajú trofické kožné poruchy: nad rozšírenými žilami sa objavujú vredy, ktoré sa zle hoja a sú náchylné na infekciu.

Diagnostika kŕčových žíl

Flebológ sa zaoberá diagnostikou a liečbou kŕčových žíl. Počas konzultácie flebológ vyšetrí žily a prehmatá ich, zmeria obvod ľavej a pravej nohy, aby odhalil skrytý opuch.

Na diagnostiku kŕčových žíl tiež predpisujú aj ultrazvukové vyšetrenie (ultrazvuk) ciev s Dopplerovým ultrazvukom (stanovenie prietoku krvi). Ultrazvuk umožňuje nielen vizualizáciu žilovej steny, ale aj stanovenie prítomnosti krvných zrazenín v lúmene (priesvite) kŕčových žíl. 

Metódy liečby kŕčových žíl

Na oddelení flebológie sa používajú konzervatívne aj chirurgické metódy liečby kŕčových žíl. Konzervatívna (bez chirurgického zákroku) liečba kŕčových žíl spočíva v použití liekov a nosení lekárskej kompresnej bielizne. Správne zvolená terapia môže zmierniť príznaky kŕčových žíl a zabrániť vzniku nových kŕčových žíl, existujúce žilové poruchy je však možné odstrániť iba chirurgickým zákrokom.

Chirurgická liečba kŕčových žíl je odstránenie rozšírených žíl (flebektómia). Alternatívou k flebektómii sú miniinvazívne metódy liečby kŕčových žíl. Miniinvazívne chirurgické metódy liečby kŕčových žíl zahŕňajú skleroterapiu a laserové ošetrenie kŕčových žíl. 

Laserová liečba kŕčových žíl

Liečba kŕčových žíl laserom sa vykonáva endovenóznou laserovou koaguláciou: pod kontrolou ultrazvuku sa do lúmenu žily vloží elektróda, pomocou ktorej sa vnútorný povrch žilovej steny kauterizuje (odstránenie tkaniva) laserom. V dôsledku laserovej kauterizácie dochádza k koagulácii žilovej steny, po ktorej sa žila sama atrofuje. Miniinvazívna laserová liečba kŕčových žíl sa vykonáva v lokálnej anestéze. Výhodou laserovej liečby kŕčových žíl je absencia jaziev a relatívna (v porovnaní s odstránením žíl) bezbolestnosť postupu. Miniinvazívna liečba kŕčových žíl sa vykonáva ambulantne (bez hospitalizácie). Rehabilitácia po laserovom ošetrení kŕčových žíl spravidla netrvá dlhšie ako mesiac. V tomto období je potrebné nosiť kompresný obväz a obmedziť šport.

Prevenciou vzniku kŕčových žíl je zníženie telesnej hmotnosti, vylúčenie zdvíhania ťažkých predmetov a dlhšie sedenie, uprednostňovanie voľnejšieho oblečenia. Na prevenciu kŕčových žíl v počiatočných štádiách ochorenia pomáha pravidelné nosenie špeciálnej zdravotnej kompresnej bielizne a mierna fyzická aktivita (chôdza, plávanie, cvičenie).

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Kŕčové žily: diagnostika a liečba - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako liečiť kŕčové žily doma?

Kŕčové žily je ochorenie žíl, ktoré by mal liečiť flebológ. Väčšinu odporučaní od flebológa je možné vykonávať doma, t.j. špeciálne cvičenie, ktoré zlepšuje odtok krvi z dolných končatín a panvy, nosenie kompresnej spodnej bielizne a užívanie liekov predpísaných lekárom. Samoliečba kŕčových žíl ľudovými prostriedkami je neúčinná a vystavenie kŕčových žíl bylinkovým obkladom môže spôsobiť jazvy na koži.

2. Ako liečiť kŕčové žily u žien?

S problémom kŕčových žíl na nohách by sa mala pacientka poradiť s flebológom. Pri výskyte kŕčových žíl na nohách alebo stehnách, Vám lekár pomôže vybrať zoštíhľujúcu spodnú bielizeň, ktorá zabezpečí požadovaný stupeň kompresie. Ak existujú príznaky, akými sú napríklad venózna nedostatočnosť, vystupujúce žilové uzliny, či estetické nedostatky, môžu Vám odporučiť chirurgické odstránenie kŕčových žíl. O tom, aký typ zákroku vyhovuje danej pacientke, rozhoduje lekár na základe výsledkov vyšetrenia.

3. Čo by sa nemalo robiť pri kŕčových žilách?

Kŕčové žily sú ochorenie, ktoré úzko súvisí so životným štýlom. Pri kŕčových žilách nemôžete zdvíhať ťažké závažia, venovať sa tým športom, ktoré zaťažujú cievy dolnej častí tela. Taktiež je potrebné vylúčiť dlhodobé sedenie. Ak pracujete v kancelárii a musíte dlho sedieť, urobte si každú hodinu 5 minútovú prestávku na prechádzku alebo cvičenie a tiež nenostе tesné oblečenie.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Kŕčové žily: diagnostika a liečba
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred rokom
O týždeň mám podstúpiť operáciu kŕčových žíl. Ako dlho bude trvať zotavenie? Ak plánujem ísť na dovolenku, ako skoro po operácii môžem lietať?
Odpovedať
Dĺžka obdobia rekonvalescencie po chirurgickej liečbe kŕčových žíl závisí od typu operácie. Obdobie zotavenia pri minimálne invazívnych zásahoch do žíl trvá niekoľko týždňov. Letieť môžete už niekoľko dní po operácii za predpokladu že budete nosiť kompresné pančuchy. Je potrebné sa podrobne poradiť so svojím lekárom o detailoch vášho zotavenia.
Irena pred rokom
Flebológ mi diagnostikoval kŕčové žily tretieho stupňa a podstúpil som danú liečbu. Od operácie na odstránenie kŕčových žíl na nohách uplynuli dva mesiace. Kedy môžem opäť začať športovať? Akým typom cvičení sa mám vyhnúť?
Odpovedať
Po chirurgickom ošetrení kŕčových žíl a po konzultácii s lekárom môžete opäť pokračovať v športových aktivitách. Intenzitu pohybových aktivít musíte obnovovať postupne, pričom intenzita tréningu sa môže časom zvyšovať. Neodporúča sa statická záťaž dolných končatín a cvičenie s váhou, pretože zaťažovanie žilového systému dolnej polovice tela môže viesť k vzniku nových kŕčových žíl.
Mária  pred rokom
Diagnostikovali mi kŕčové žily prvého stupňa a predpísali mi tesné pančuchy. V lete v horúčavách nie je vhodné dávať si špeciálne pančuchy, tak mi v lekárni ponúkli masť. Pomôže mi masť na kŕčové žily na báze rastlinných zložiek vyhnúť sa vzniku nových kŕčových žíl?
Odpovedať
Nosenie zdravotných kompresívnych pančúch je najúčinnejší spôsob, ako zabrániť ďalšiemu vzniku kŕčových žíl a vzniku nových kŕčových žíl. Lieky vo forme mastí a tabliet nemôžu nahradiť kompresnú bielizeň. Napriek určitému nepohodliu v horúcom období je potrebné nosiť kompresnú spodnú bielizeň po celý rok.
Frederika pred rokom
Moja dcéra má 8 rokov. Všimla som si, že v priebehu niekoľkých mesiacov jej začali opúchať členky na nohách. Môžu sa u detí vyvinúť kŕčové žily? Alebo je potrebné hľadať iný dôvod pre vznik opuchov?
Odpovedať
Kŕčové žily sa v detstve objavujú len zriedka. Výnimkou sú prípady kŕčových žíl semenníkov, t.j. varikokéla u chlapcov. Aby ste určili príčinu ochorenia na nohách 8-ročného dievčaťa musíte podstúpiť úvodné vyšetrenie u pediatra, ktorý po vyšetrení stanoví predbežnú diagnózu a predpíše potrebné vyšetrenia.
Adriána pred rokom
Všeobecný lekár mi diagnostikoval zväčšenú žilu na predkolení, t.j kŕčové žily dolných končatín a odporučil mi užívať lieky na riedenie krvi. Potrebujem riediť krv pri kŕčových žilách?
Odpovedať
Pri podozrení na kŕčové žily dolných končatín je potrebné navštíviť flebológa a ten Vám odporučí ďalšie vyšetrenie a vhodnú liečbu. Po vyšetrení môže lekár predpísať venotoniká a pomôcť Vám pri výbere kompresívnej zdravotnej bielizne a v prípade komplikovaného prípadu Vám môže odporučiť chirurgické odstránenie problému. Lieky na riedenie krvi sa nepoužívajú na liečbu nekomplikovaných kŕčových žíl.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.