Logo
0800200000

V ktoré dni môžete otehotnieť?

V ktoré dni môžete otehotnieť?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 26 august 2021 | aktualizované: 24 október 2022 | 98834 98834
Ak pár plánuje počať dieťa, je užitočné vedieť, v ktoré dni má žena ovuláciu a kedy je najväčšia pravdepodobnosť počatia.

Monitorovať plodné dni či „okno plodnosti“, teda najpriaznivejšie dni, keď žena môže otehotnieť, je dôležité aj v prípade, ak chceme zabrániť neplánovanému tehotenstvu. Pravdepodobnosť počatia je vysoká 3 až 6 dní pred ovuláciou a úplne najvyššia je deň pred ovuláciou (tzv. „plodné okno“).

Vajíčko pripravené na oplodnenie opustí vaječník do 1 – 2 dni po ovulácii. Práve v tomto období je ženský organizmus najviac náchylný otehotnieť. To však neznamená, že nemôžete otehotnieť aj v predchádzajúcich dňoch. Bunky spermií si zachovávajú svoju pohyblivosť počas 3  –   5 dní. Táto schopnosť umožňuje mužským pohlavným bunkám čakať na uvoľnenie vajíčka z vaječníka, ak sa dostalo do dutiny maternice skôr ako v tomto období.  

Menštruačný cyklus

Okno plodnosti priamo súvisí s načasovaním ovulácie. Priemerná doba trvania menštruačného cyklu ženy je 28 až 32 dní. Niektoré ženy ho majú kratší, iné zas dlhší.

Deň, keď menštruácia začne, určuje začiatok odpočítavania menštruačného cyklu a považuje sa za jeho prvý deň. Menštruácia zvyčajne trvá 3  –  7 dní.  

Celý menštruačný cyklus je rozdelený do dvoch fáz:

  • Prvá fáza je folikulárna. Začína prvým dňom menštruácie. V prvej fáze sa vyvíja folikul, z ktorého sa následne vyvinie vajíčko. Folikulárna fáza končí ovuláciou;
  • Druhá fáza  –  luteálna. Na mieste vajíčka, ktoré už opustilo vaječník, sa objaví žlté teliesko. Žlté teliesko je zodpovedná za rovnováhu hormónov. Hormóny sa vytvárajú a vylučujú s cieľom pripraviť organizmus ženy na zmeny v prípade tehotenstva. Táto fáza trvá do začiatku menštruácie.  

Ďalej nasleduje menštruačná fáza. Funkčná vrstva maternice, ktorá bola pripravená na možné uhniezdenie oplodneného vajíčka, sa odlupuje. Preto dochádza ku krvácaniu z dutiny maternice.

Ovulácia a počatie

Ovulácia je fáza, keď vajíčko prechádza z vaječníka do vajíčkovodu, kde zostáva jeden deň. Takéto vajíčko je pripravené na oplodnenie.

Tehotenstvo nastáva, ak sa počas tohto obdobia spermie dostanú do vajíčkovodu, preniknú cez membrány vajíčka a oplodnia ho. Ak sa tak nestane, vajíčko putuje ďalej do maternice, kde sa rozpadne. V ďalšej menštruačnej fáze sa vyplaví z organizmu. 

Ako vypočítať dátum ovulácie

Ak menštruačný cyklus trvá 28 dní, potom treba počítať s ovuláciou 14 dní pred ďalším cyklom. Väčšina žien ovuluje medzi 11. a 21. dňom svojho cyklu. V takom prípade ovulácia nenastáva v rovnaký deň. Môže nastať buď skôr, ako  zvyčajne, ale aj neskôr.

Gynekológovia nazývajú toto obdobie oknom plodnosti, pretože vtedy je organizmus ženy najviac náchylný na počatie. Ak žena ovuluje na 14. deň menštruačného cyklu, potom existuje veľká šanca na oplodnenie v ten deň alebo v nasledujúcich 24 hodinách.

Vajíčko je pripravené na oplodnenie iba 24 hodín po ovulácii. Ovulácia nastáva v polovici menštruačného cyklu. U väčšiny žien trvá menštruačný cyklus 28 až 30 dní. Otehotnieť počas menštruácie nie je možné  –  ak ide skutočne o menštruáciu, a nie o krvácanie, ktoré sa na ňu podobá.

Okno plodnosti sa však otvára pár dní predtým, ako vajíčko opustí vaječník. Je to spôsobené tým, že spermie môžu prežiť v maternici až 5 dní. Ak žena nemala nechránený pohlavný styk počas 14. a 15. dňa cyklu, nie je to ešte zárukou, že sa vyhla tehotenstvu, a to v prípade, ak mala nechránený sex počas 9. –  13. dňa cyklu.

Dôležité je sledovať svoj menštruačný cyklus ako aj „príznaky“ ovulácie. To pomôže určiť presný deň ovulácie každý mesiac. 

Príznaky ovulácie

Sledovaním svojho menštruačného cyklu môže žena presne určiť deň, kedy vajíčko opustí vaječník.

Na aké príznaky ovulácie by ste si mali dať pozor?

  • nadúvanie brucha;
  • kŕče iba na jednej strane panvy;
  • zvýšená sexuálna túžba;
  • bolesti hlavy;
  • mierna nevoľnosť;
  • zvýšená citlivosť ľudských zmyslov (zrak, chuť alebo čuch);
  • bolesť pri ovulácii.

Niektoré príznaky sa však po začiatku ovulácie môžu meniť. Napríklad zmena bazálnej teploty (minimálna telesná teplota počas odpočinku, spánku) nie je spoľahlivým kritériom pre vznik okna plodnosti.

Mnohokrát je účinné niekoľko mesiacov sledovať zmeny v organizme, aby sme pochopili, čo je pre nás normálne a čo nie. Treba mať na pamäti, že deň ovulácie sa môže od mesiaca k mesiacu líšiť. 

Je ešte jedna možnosť rozpoznania dňa ovulácie. Existujú sady na predpovedanie ovulácie alebo monitory plodnosti. Prostriedok pre liečbu plodnosti meria hladinu špecifických hormónov v moči na stanovenie obdobia ovulácie každý mesiac. Niektoré z nich určujú aj dni najvyššej plodnosti. Kombinácia týchto metód pomôže žene rozpoznať deň ovulácie s maximálnou presnosťou.

Počas ktorých dni môžete otehotnieť?

Počas ktorých dni môžete otehotnieť?

V nasledujúcej tabuľke je uvedený typický menštruačný cyklus a miera plodnosti ženy v každej fáze menštruačného cyklu.

Deň cyklu

Štádium

Plodnosť

1-7.

Menštruácia

Najnižšia šanca na otehotnenie

8-9.

Po menštruácii

Existuje šanca na otehotnenie

10-14.

Ovulačné obdobie

Najväčšia pravdepodobnosť otehotnieť

15-16.

Post-ovulačné obdobie

Existuje šanca na otehotnenie

17-28.

Zhrubnutie sliznice maternice

Nízka pravdepodobnosť tehotenstva

Pravdepodobnosť počatia

Na zvýšenie možnosti oplodnenia by mala mať žena nechránený pohlavný styk 2 až 3 dni pred ovuláciou a súčasne počas nej. Pohlavný styk v týchto dňoch zvyšuje možnosť počatia o 20  –  30%. Možnosti zvýšenia pravdepodobnosti počatia pri plánovanom tehotenstve:

  • Pravidelný pohlavný styk bez užívania antikoncepčných prostriedkov (každé 2 – 3 dni).
  • Vylúčenie fajčenia oboma partnermi (resp. obmedzenie na minimum). Tabak znižuje plodnosť. Po oplodnení negatívne vplýva na zdravie embrya.
  • Obmedzenie pitia alkoholu. Pitie alkoholických nápojov znižuje plodnosť oboch partnerov a tiež poškodzuje plod.
  • Udržiavanie zdravej váhy. Obézne ženy alebo ženy s nadváhou častejšie trpia nepravidelnou ovuláciou.

Celkový zdravotný stav partnerov a ich pripravenosť splodiť dieťa môže posúdiť iba lekár. Lekár taktiež môže navrhnúť metódy na zvýšenie pravdepodobnosti počatia.

Ako sa vyhnúť tehotenstvu?

Niektoré ženy, aby neotehotneli, starostlivo sledujú svoje okno plodnosti. Šance na oplodnenie vajíčka sú najnižšie mimo obdobia ovulácie. Napriek tomu môže prísť k oplodneniu, ak došlo k ovulácii skôr, pretože spermie si zachovávajú svoju životaschopnosť niekoľko dní po vstupe do maternice.

K ovulácii môže dôjsť aj neskôr, keď si žena myslí, že plodné obdobie sa skončilo. Každý, kto uvažuje o tejto metóde antikoncepcie, by sa mal s lekárom porozprávať o pravdepodobnosti nechceného tehotenstva a rizikách nakazenia sa pohlavnou chorobou.  

Možnosť počatia v závisloti od veku

Ovulácia a okno plodnosti sa môžu meniť pri každom menštruačnom cykle. Menia sa aj s vekom. Plodnosť žien začína klesať od 35. roku života. S vekom klesá aj počet a kvalita vajíčok a môže dochádzať k nepravidelnej ovulácii. Určité zdravotné ťažkosti, ako je endometrióza alebo syndróm polycystických vaječníkov, tiež sťažujú počatie.

V plodnom veku ženy rozlišujú štyri podmienené fázy:

  • Skoré reprodukčné štádium: od prvej menštruácie do 20 rokov. Počas prvého reprodukčného štádia dochádza k formovaniu menštruačného cyklu, k zriedkavým ovuláciám, a k vyrovnávaniu hormonálnej hladiny. V prípade aktívneho pohlavného života bez antikoncepcie je pravdepodobnosť počatia vysoká.
  • Stredné reprodukčné štádium (od 20 do 40 rokov). Stredné reprodukčné štádium sa vyznačuje pravidelným menštruačným cyklom, stabilným hormonálnym zázemím a absenciou (spravidla) zdravotných problémov. Je to najpriaznivejšie obdobie pre tehotenstvo a pôrod.
  • Neskoré reprodukčné štádium (od 40 do 45 rokov). V neskorom reprodukčnom štádiu je hormonálne pozadie nestabilné, menštruačný cyklus a ovulácia sú stabilné, v organizme prebiehajú zmeny súvisiace s vekom. Otehotnieť je možné prirodzene, ale tehotenstvo a pôrod si môžu vyžiadať lekársku pomoc.
  • Štádium poklesu plodnosti (od 46 do 60 rokov). V tomto období nastupuje menopauza: znížuje sa hormonálne pozadie, menštruačný cyklus je nepravidelný a prichádza k jeho ukončeniu. Prirodzené oplodnenie je nemožné (na veľmi zriedkavé výnimky). Ak by ste chceli otehotnieť, musíte podstúpiť hormonálnu terapiu. Rovnako to platí aj na obdobie tehotenstva.

Vplyv antikoncepčných tabletiek na otehotnenie

Antikoncepčné tabletky sú zamerané na prevenciu nechceného tehotenstva. Syntetické hormóny, ktoré sú obsiahnuté v liekoch, zabraňujú ovulácii a zhrubnutiu sliznice maternice.

To znamená, že ak sa vajíčko uvoľní z vaječníka a dôjde k oplodneniu, následne sa oplodnené vajíčko nie je schopné uhniezdiť sa v stene maternice. Antikoncepčná tabletka zahusťuje sliz krčka maternice, čo sťažuje pohyb spermií smerom k vajíčku.

Na základe výsledkov výskumov sú antikoncepčné tabletky pri správnom užívaní účinné na viac ako 99%. Avšak v každodennom živote účinnosť klesá na 91%. To znamená, že pri bežnom užívaní antikoncepčných tabletiek 9 zo 100 žien nakoniec aj tak v priebehu jedného roka otehotnie. 

Kedy sa obrátiť na lekára?

Ženy, ktoré sledujú obdobie plodnosti, aby mohli otehotnieť, by mali navštíviť svojho gynekológa kvôli plánovaniu počatia včas. Lekár, okrem stanovenia faktorov, ktoré znižujú možnosť otehotnenia, odporučí použitie špeciálnych liekov alebo vitamínov, ktoré priaznivo ovplyvnia vývoj plodu a zdravie budúcej matky.

Lekára by mali navštíviť ženy do 35 rokov, ktoré po roku snaženia nedokázali otehotnieť, a ženy staršie ako 35 rokov po šiestich mesiacoch pokusov. Ak má žena pocit, že má nepravidelné menštruačné cykly, ovulácia neustále chýba, je to dôvod na vyšetrenie u lekára bez ohľadu na vek. Príčinou môže byť gynekologické ochorenie.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

V ktoré dni môžete otehotnieť? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je možné otehotnieť hneď po menštruácii?

Áno, je možné otehotnieť aj hneď po skončení menštruácie. Ovuláciu totiž ovplyvňuje niekoľko faktorov a jej načasovanie sa môže meniť v závislosti od hormonálneho pozadia. Spermie majú tiež schopnosť prežiť v ženskom organizme niekoľko dní. Tehotenstvo po menštruácii je môže, pri skorej ovulácií.

2. Ako vypočítať ovuláciu?

K ovulácii zvyčajne dochádza na 14. deň menštruačného cyklu. Aby ste správne vypočítali deň ovulácie, mali by ste k prvému dňu od začiatku menštruácie pridať 14 dní. Ovuláciu možno presnejšie určiť pomocou domácich ovulačných testov a meraním teploty vnútri vagíny.

3. Čo je ovulácia u žien?

Ovulácia je fyziologický proces dozrievania vajíčka a jeho uvoľnenia z ovariálneho folikulu do vajcovodu, kde môže dôjsť k oplodneniu vajíčka. Väčšina žien necíti nástup ovulácie. V zriedkavých prípadoch môžu byť príznakom ovulácie bolesti v podbrušku uprostred menštruačného cyklu, ktorá je dôsledkom prasknutia folikulu v čase ovulácie.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 4 hodnotenia
V ktoré dni môžete otehotnieť?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred rokom
Je možné otehotnieť v posledných dňoch pred menštruáciou?
Odpovedať
Pravdepodobnosť tehotenstva po 20. dni menštruačného cyklu je veľmi nízka. Tehotenstvo však môže nastať aj v neskoršom termíne, ak sa oneskorí ovulácia.
Irena pred rokom
Je môžé otehotnieť v 12 rokoch?
Odpovedať
Plodnosť u žien nie je určená vekom, ale načasovaním menštruácie. Po nástupe pravidelnej menštruácie a pred menopauzou môže žena otehotnieť v akomkoľvek veku.
Mária  pred rokom
Moja mama otehotnela počas menštruácie. Znamená to, že som aj ja veľmi plodná a môžem otehotnieť počas alebo bezprostredne po menštruácii?
Odpovedať
Plodné obdobie u žien počas menštruačného cyklu sa môže líšiť v závislosti od individuálnej hodnoty hormónov a načasovania ovulácie. Spoľahlivými metódami antikoncepcie sú mechanická antikoncepcia, antikoncepčné tabletky a vnútromaternicové teliesko. Pre správny výber vhodnej antikoncepcie je potrebné navštíviť gynekológa.
Frederika pred rokom
Povedzte mi, ako otehotnieť pomocou metódy výpočtu ovulácie. Je možné určiť čas ovulácie na základe výtok? Aké sú príznaky ovulácie?
Odpovedať
Ovulácia sa spravidla vyskytuje v 14. deň menštruačného cyklu a môže byť sprevádzaná bodavou bolesťou v dolnej časti brucha. Tento príznak sa však nevyskytuje u všetkých žien. Na presnejšie určenie dňa ovulácie sa používajú domáce testy a metóda merania telesnej teploty vo vnútri vagíny.
Adriána pred rokom
V článku som si prečítala, že otehotnieť sa dá len v období ovulácie. Koľko dní po menštruácii nemusím používať ochranu?
Odpovedať
Napriek tomu, že plodné dni, t.j. obdobie, v ktorom môžete otehotnieť je 3-4 dni pred a po ovulácii, nie je táto metóda na 100% spoľahlivá. Tehotenstvo môže nastať aj bezprostredne po menštruácii, napríklad pri skorej ovulácie. Ženám sa neodporúča používať metódu plodných/neplodných dní.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.