Logo
0800200000

Príčiny výskytu akné a prevencia

Príčiny výskytu akné a prevencia
Čítať 4 minúty | Vytvorené: 21 október 2021 | aktualizované: 26 september 2022 | 5287 5287
Akné je chronické kožné ochorenie charakterizované upcahtím pórov a výskytom uhrovitosti.

Na rozdiel od ekzému, za vznikom akné stojí upchatý vlasový kanálik alebo kanálik mazových žliaz upchatý prebytočným kožným mazom. Ak sa mazový kanálik upchá, vytvorí sa prostredie pre množenie baktérií a vzniká zápal kože. Akné sa vyskytuje nielen na tvári, ale aj na krku, na ramenách, na chrbte a v oblasti dekoltu. Akné sa najčastejšie objavuje počas puberty, ale môže vzniknúť aj u dospelých.

Pri akné sa na pokožke objavia vyrážky rôznych tvarov:

  • uzavreté komedóny vo forme sivých podkožných uzlín,
  • otvorené komedóny alebo čierne bodky,
  • zapálené papuly červenej farby,
  • pustuly naplnené hnisavou zápalovou tekutinou.

V závislosti od množstva a od úrovňa zápalu môže byť akné mierne, stredné alebo závažné. Diagnostikou, liečbou a prevenciou akné sa zaoberá lekár-dermatológ.

Vnútorné príčiny akné?

Príčinami akné sú: nesprávna starostlivosť o pokožku, nedostatočná hygiena, používanie kozmetiky s komedogénnymi vlastnosťami, to znamená, že takáto kozmetika môže spôsobiť zablokovanie žliaz a vývoj komedónov. Mechanická traumatizácia pokožky (napr. pri holení), môže tiež spôsobiť akné.

Vonkajšie faktory sú len jednou z príčin akné. Vo väčšine prípadov je akné vyvolané vnútornými faktormi a sprievodnými ochoreniami. Akné môže vzniknúť v dôsledku:

  • zmena hormonálnej hladiny v období dospievania, počas tehotenstva, počas menštruačného cyklu alebo pri ochoreniach vaječníkov a štítnej žľazy;
  • nevyvážená strava, nadváha a choroby gastrointestinálneho traktu;
  • stres a zlé návyky, ako napríklad fajčenie;
  • užívanie určitých liekov (protizápalové steroidy, antibakteriálne lieky, barbituráty);
  • cukrovka;
  • genetická predispozícia v prípade prítomnosti akné u rodičov.

Ako nadmerná hygiena prispieva k rozvoju akné?

Napriek tomu, že dôkladná hygiena pokožky je dôležitým krokom v prevencii a v liečbe akné, existuje názor, že nadmerná hygiena prispieva k jeho vzniku. Je to tak?

Spravidla je sekrécia mazových žliaz (mazu) potrebná na vytvorenie prirodzenej ochrannej bariéry na povrchu pokožky. Ak si všaktvár umývate príliš často, používate agresívne hygienické prípravky (s obsahom alkoholu alebo rôznych kyselín) bez lekárskeho predpisu, pokožka stráca ochrannú tukovú vrstvu a mazové žľazy dostávajú signál, že je potrebné produkovať ešte viac mazu. Nadmerné množstvo kožného mazu prispieva k tvorbe uhrovitosti.

Aby sa predišlo mechanickému poškodeniu pokožky, neodporúča sa umývať horúcou vodou a energicky trieť pokožku uterákom. Používajte mäkké uteráky alebo servítky a vlhkosť z pokožky odstránte ľahkými pohybmi.

Prečo sa nesmú vriedky vytláčať?

Čistenie pokožky je kozmetický zákrok, ktorý môže dermatológ odporučiť ako jeden zo spôsobov liečby akné. Mechanické, ultrazvukové alebo kombinované čistenie tváre by mal vykonávať kozmetológ so sterilizovanými prístrojmi.

Zásadne sa neodporúča vytláčať si akné svojpomocne kvôli riziku infekcie a dodatočnej traumatizácie pokožky. Väčšinou sa tieto pokusy zbaviť sa akné končia ešte väčším začervenaním a zápalom pokožky. Na mieste vytlačeného akné môže zostať jazva.

Prevencia akné

Prevencia akné začína normalizáciou spánku a odstránením zlých návykov.

Každodenná starostlivosť o pleť zohráva dôležitú úlohu v prevencii akné. Nezabudnite, že dekoratívna kozmetika musí byť tiež bezpečná a zodpovedať potrebám pokožky.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Príčiny výskytu akné a prevencia - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké hormonálne testy na akné je potrebné absolvovať?

Akné môže byť spôsobené zvýšenou hladinou androgénov a testosterónu. Počas vstupného vyšetrenia vám lekár odoberie anamnézu (príznaky, čas vzniku, iné ochorenia), vykoná vyšetrenie a odošle vás na potrebné laboratórne testy.

2. Ako odlíšiť rosaceu od akné?

Akné aj rosacea spôsobujú začervenanie a malé vyrážky na pokožke. Pri akné je však začervenanie lokalizované okolo vyrážky, zatiaľ čo pri rosacei pokrýva veľkú plochu pokožky. Pri akné sa vyskytuje viac upchatých pórov a čiernych bodiek ako pri rosacey. Rozlíšiť akné a rosaceu len na základe príznakov môže byť ťažké, preto je na stanovenie diagnózy a predpísanie liečby potrebná konzultácia s dermatológom.

3. Aké potraviny je vhodné konzumovať pri akné?

Pri akné by sa mali uprednostňovať potraviny s nízkym glykemickým indexom (čerstvé ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a strukoviny). Do jedálnička by mali byť zaradené aj čučoriedky, hnedá ryža, orechy, mastné ryby (makrela, losos) a tekvicové semienka. Potraviny obsahujúce zinok, vitamíny A a E a antioxidanty môžu pomôcť znížiť zápal kože.

4. Aký je rozdiel medzi potničkami a novorodeneckým akné?

Potničky sa vyskytujú v prípade, že sú deti vystavené horúcemu alebo vlhkému počasiu. Pri potničkách sa na krku, ramenách, hrudníku, v podpazuší a slabinách objavujú malé červené pľuzgiere naplnené tekutinou. Novorodenecké akné sa prejavuje ako červené alebo biele hrbolčeky, ktoré sa často vyskytujú na tvári.

5. Ako sa môžem zbaviť akné doma?

Akné nie je možné vyliečiť doma, pretože pred nasadením správnej liečby je potrebné určiť presnú príčinu vzniku akné. Používanie ľudových prostriedkov alebo svojpomocne vybraných liekov môže viesť k podráždeniu pokožky, zvýšeniu počtu vyrážok a ku komplikáciám.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príčiny výskytu akné a prevencia
Dermatológ, trichológ.
Príčiny výskytu akné a prevencia
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Gabriel pred rokom
Dobrý deň, aké príznaky má akné? Je pravda, že sa akné môže objaviť nielen vo forme červených pupienkov, ale aj vo forme iných útvarov?
Odpovedať
Dobrý deň, pri akné sa môžu vytvárať nielen červené pupienky, ale aj čierne bodky (žltkasté alebo čierne hrčky), plné biele bodky, papuly (bolestivé červené hrčky), ako aj pustuly naplnené hnisom. V ojedinelých prípadoch sa na koži môžu objaviť uzlíky – veľké hrbolčeky, ktoré sa tvoria pod povrchom kože.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, povedzte mi, prosím, ako normalizovať prácu mazových žliaz? Vyskúšala som už veľa kozmetických prostriedkov, ale nič mi nepomáha.
Odpovedať
Dobrý deň, normalizovať prácu mazových žliaz vám pomôže dermatológ, ktorý určí príčinu zlého stavu pokožky, predpíše liečbu a odporučí vám pokožku hydratovať, obmedziť pobyt na slnku a vyhnúť sa kozmetickým prípravkom, ktoré spôsobujú suchosť a lúpanie pokožky.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, mám akné na tvári a to hlavne v oblasti čela. Nemôžem sa ho zbaviť a naozaj nechcem ísť s týmto problémom k dermatológovi. Ako sa dá zbaviť od akné v domácom prostredí?
Odpovedať
Dobrý deň, v domácich podmienkach sa vám nepodarí zbaviť sa akné, pretože pre správnu liečbu je nutné najskôr určiť príčinu vzniku papúl. Nesprávna liečba môže viesť k tvorbe jaziev a vzniku svetlejších alebo tmavších škvŕn na vašej koži a to na miestach, kde sa predtým akné vyskytovalo
Zlatan pred rokom
Dobrý deň, čo je hormonálne akné? Vyskytuje sa len u tínedžerov alebo sa môže objaviť aj u dospelých? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, hormonálne akné vzniká v prípade hormonálnej nerovnováhy. Akné v dôsledku hormonálnej nerovnováhy sa môže objaviť nielen u adolescentov v dôsledku zvýšenej hladiny androgénov, ale aj u žien počas menštruácie alebo menopauzy. Akné taktiež môže byť tiež sekundárnym príznakom a môže poukazovať na prítomnosť iného ochorenia (napríklad syndróm polycystických vaječníkov).
Michal pred rokom
Dobrý deň, viete mi odporučiť nejaký účinný liek na akné? Tri roky sa nám nedarí zbaviť dcérinho akné a nepomáhajú ani žiadne lieky.
Odpovedať
Dobrý deň, lieky predpisuje dermatológ po diagnostikovaní a určení príčiny vzniku akné. Ak bude nesprávne určená diagnóza, papuly sa môžu objaviť znova.
Dáša pred rokom
Dobrý deň, povedzte mi, ako sa dá liečiť akné? Aké lieky môže dermatológ predpísať po vyšetrení?
Odpovedať
Dobrý deň, liečba akné sa stanovuje v závislosti od príčiny (hormonálne zmeny, niektoré lieky, stres, strava alebo infekcia). Dermatológ môže predpísať protizápalové lieky, antibiotiká alebo odporučiť diétu.
Karina pred rokom
Dobrý deň, pravidelne sa mi na tvári tvoria veľké pupienky s bielym vrcholom. Je možné vytláčať hnis z pupienkov?
Odpovedať
Dobrý deň, vytláčanie pupienkov je nebezpečné a škodlivé pre pokožku. Pri vytláčaní akné infekcia preniká do hlbokých vrstiev epidermy a zamše, čo vedie k zhoršeniu zápalu. Pri vytláčaní sa infekcia prenáša zo zapálených oblastí pokožky na zdravé bunky, čo spôsobuje vznik nového akné.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, povedzte mi, prosím, ako vyzerá akné? Kde sa pupienky najčastejšie objavujú? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobré deň, príznaky akné sa líšia v závislosti od závažnosti stavu. Na koži sa môžu objaviť biele alebo čierne bodky, malé červené hrbolčeky (papuly), pupienky naplnené hnisom a veľké, tvrdé a bolestivé hrčky pod kožou. Akné sa zvyčajne objavuje na tvári, čele, hrudníku, hornej časti chrbta a na ramenách.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.