Logo
0800200000

Bradavice: príčiny vzniku a spôsoby ich odstránenia

Bradavice: príčiny vzniku a spôsoby ich odstránenia
Čítať 6 minút | Vytvorené: 21 október 2021 | aktualizované: 9 máj 2023 | 26567 26567
Bradavice sú bežným dermatologickým problémom. Tieto neestetické kožné útvary nielen kazia vzhľad, ale tiež signalizujú prítomnosť vírusu v tele človeka.

Bradavicami trpia najčastejšie deti od 9 do 16 rokov a dospelí nad 30 rokov. Existuje niekoľko účinných spôsobov odstránenia bradavíc: chirurgické aj nechirurgické.

Čo je bradavica a čo spôsobuje bradavice?

Bradavice sú benígne kožné výrastky, ktoré sa vyvíjajú v dôsledku prítomnosti rôznych typov ľudského papilomavírusu (HPV) v tele. Aktivácia HPV nastáva pod vplyvom faktorov, ako je hypotermia, zápal v tele a chaotický sexuálny život. Výrastky na tele vo forme bradavíc môžu mať rôznu štruktúru a objavujú sa na akejkoľvek časti pokožky.

Príčiny vzniku bradavíc

Príčiny vzniku bradavíc

Bradavice sú nákazlivé, ich patogén sa prenáša kontaktom s chorým človekom alebo prostredníctvom bežných kontaminovaných predmetov. Riziko nakazenia sa zvyšuje s porušením integrity pokožky (atopická dermatitída, rezné rany).

Príznaky bradavíc

Výskyt bradavíc na rukách a iných častiach tela je spravidla sprevádzaný množstvom symptómov. Príznaky bradavíc zahŕňajú:

  • zmiznutie vzoru kože na povrchu novotvaru,
  • nedostatok bolestivých pocitov v mieste výskytu bradavice,
  • viditeľnosť trombóznych kapilár pri vyšetrení dermatoskopom.

Aké typy bradavíc existujú?

V závislosti od tvaru a umiestnenia bradavíc, ako aj od typu vírusu HPV, ktorý ich vyvolal, existuje niekoľko typov týchto novotvarov. Medzi typy telových bradavíc patria:

  • jednoduché (obyčajné, vulgárne),
  • ploché (mladistvé),
  • palmárno-plantárne,
  • vláknité (visiace bradavice),
  • genitálne (špicaté, pohlavné),
  • senilné bradavice.

Jednoduché bradavice sú svetlé (sivé, žlté) alebo hnedé uzliny s priemerom 2 až 10 mm. Tento typ novotvarov sa najčastejšie vyskytuje u detí v školskom veku. Jednoduché bradavice sa vo väčšine prípadov objavujú na lakťoch a na kolenách, na prstoch a na tvári.

Ploché bradavice na tele sú papuly ružovej, červenej alebo žltohnedej farby, ktorých povrch je plochý a hladký. Ploché bradavice sa najčastejšie tvoria na ústnej sliznici, na zadnej časti rúk a pozdĺž okraja úst.

Palmar-plantárne bradavice sú pevné, okrúhle plaky a papuly, ktoré majú zrnitý povrch. Tieto novotvary sa objavujú na palmárnom povrchu rúk a na koži nôh. Tieto bradavice na nohách často spôsobujú nepohodlie pri státí a chôdzi.

Vláknité bradavice sú malé, jemné vlákna tenkej kože. Priemer bradavíc je spravidla 4 – 6 mm, ale môžu byť aj novotvary s priemerom do 1 cm. Vláknité bradavice sa najčastejšie vyskytujú na koži očných viečok, krku, podpazušia a pod prsníkom.

Genitálne bradavice sú papuly na pyskoch, na penise, v perianálnych a v pararektálnych oblastiach. Tieto výrastky môžu spôsobiť rakovinu. Dôležite – genitálne bradavice sa vyvíjajú pomerne rýchlo a často sa spájajú do skupín niekoľkých novotvarov.

Senilné bradavice na tele (keratómy) sa vyskytujú u ľudí stredného a staršieho veku. V priebehu času sa keratómy zväčšujú a menia sa zo svetlých novotvarov na hnedé bradavice. Výskyt senilných bradavíc nie je spojený s HPV. Príčinami môžu byť genetické vlastnosti tela, výživa a poranenia kože.

Je možné sa nakaziť bradavicami od žaby?

Existuje mýtus, že bradavicami sa človek môže nakaziť aj od žaby alebo od ropuchy. V skutočnosti to však nezodpovedá realite. Pôvod mýtu je možné vysvetliť skutočnosťou, že koža žiab je pokrytá parotidmi (zhluky kožných žliaz), ktoré sú vizuálne podobné bradaviciam.

Aké sú rozdiely medzi bradavicami a papilómami?

Bradavice aj papilómy sa objavujú v dôsledku vplyvu ľudského papilomavírusu. Ale na rozdiel od papilómov, ktoré sú mäkkými kožnými výrastkami, majú bradavice pevnú štruktúru.

Charakteristickým znakom papilómov je prítomnosť „nohy“ či stopky (mierne zúženie v mieste kontaktu s povrchom pokožky). Bradavice nemajú „nohy“. Papilómy sa najčastejšie objavujú na chrbte, na krku, v podpazuší a na genitáliách a bradavice – na kolenách, lakťoch, na falangách prstov a na pokožke tváre.

Často je ťažké odlíšiť bradavicu od papilómu. Diagnostikovať kožný novotvar môže iba lekár, ktorý pacienta vyšetrí, vykoná diagnostiku a predpíše liečbu.

Čo sa stane, ak si poraníte alebo odtrhnete bradavicu?

Ak je bradavica poranená, môže bolieť, krvácať a zväčšovať sa. Ak bradavicu vážne poraníte alebo odtrhnete, môže to viesť k jej degenerácii do malígneho novotvaru.

Bradavice môžu po poranení sčervenať alebo sčernieť. Ale v niektorých prípadoch sa červené bradavice na tele môžu vyskytnúť v dôsledku porúch  fungovania malých ciev, ktoré vedú k ich prepleteniu. Čierne bradavice na tele sa často objavujú v starobe alebo keď sú v cievach krvné zrazeniny. Ak sa čierna bradavica vyskytne v mladom veku, predstavuje riziko vzniku chorôb kardiovaskulárneho systému (ktoré sú spôsobené vytvorenými krvnými zrazeninami).

Ako sa zbaviť bradavíc?

Liečba bradavíc spočíva v odstrání novotvarov a v liečebnej terapii zameranej na boj proti ľudskému papilomavírusu, ako aj na zvýšenie imunity. Bradavice môžete odstrániť týmito metódami:

  • rádiofrekvenčná chirurgia (pomocou prístroja Surgitron),
  • kryodeštrukcia (odstránenie bradavíc tekutým dusíkom),
  • chemické pôsobenie (kauterizácia bradavíc špeciálnymi chemickými roztokmi),
  • elektrokoagulácia (odstránenie bradavíc vysokofrekvenčným prúdom).

Liečba bradavíc ľudovými prostriedkami je tiež bežná. Novotvary sa odporúčajú denne natierať extraktom z celandína, ktorú je možné zakúpiť v lekárňach. Ricínový olej má tiež terapeutický účinok, jedna kvapka sa má aplikovať na bradavicu dvakrát denne. Cesnak tiež pomôže odstrániť bradavicu (novotvary by sa mali potierať každý deň, kým úplne nezmiznú).

Zbaviť sa bradavíc je možné pomocou komplexnej terapie, ktorú môže predpísať iba dermatológ. Samoliečba môže viesť k traumatizácii bradavice a k vzniku komplikácií.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Bradavice: príčiny vzniku a spôsoby ich odstránenia - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako môžem zabrániť vzniku bradavíc?

Novým bradaviciam možno predchádzať zakrytím už existujúcich bradavíc obväzom. Bradavice sa neodporúča namáčať, škrabať, šúpať alebo holiť (zabráni sa tak šíreniu vírusu). Pri kontakte s bradavicou si dôkladne umyte ruky.

2. Aký je najlepší spôsob odstránenia bradavíc?

Na odstránenie bradavíc sa používa rádiofrekvenčná chirurgia, elektrokoagulácia, kryochirurgia a špeciálne kauterizačné prípravky. Spôsob odstránenia zvolí dermatológ v závislosti od veľkosti, umiestnenia a počtu bradavíc.

3. Prečo vznikajú bradavice?

Vznik bradavice spôsobuje ľudský papilomavírus. Deti, ľudia s oslabeným imunitným systémom (napr. v dôsledku vírusu ľudskej imunodeficiencie, ekzému alebo psoriázy) sú náchylnejší na výskyt bradavíc na rukách. HPV sa môže šíriť prostredníctvom poranení kože (záderov a škrabancov). Obhrýzanie nechtov môže viesť k vzniku bradavíc na končekoch prstov.

4. Čo nie je vhodné robiť po odstránení bradavice?

Dermatológ vám odporučí, aby ste ošetrenú oblasť nenamáčali ani neškrabali. Aby bola liečba účinnejšia, lekár vám môže predpísať aj antibiotiká, masti a lieky proti bolesti. Pokyny na starostlivosť sa môžu líšiť v závislosti od typu odstránenia bradavice.

5. Čo sa stane, ak sa bradavica podviaže niťou?

Podviazanie bradavice, na zastavenie prietoku krvi do výrastku, nie je bezpečné. Použitie nite na odstránenie bradavice môže viesť k infekcii rany, vzniku nových bradavíc a zjazveniu kože. Po vyšetrení vám dermatológ môže pomôcť zbaviť sa bradavice.

6. Je možné kauterizovať bradavice s pomocou lastovičníka?

Kauterizovať bradavice lastovičníkom sa neodporúča kvôli riziku vzniku popálenín, poškodenia a možnosti infekcii. Po odstránení bradavice daným spôsobom môžu zostať na koži jazvy.. Zbaviť sa bradavice vám pomôže len dermatológ, ktorý po preskúmaní výrastku zvolí spôsob odstránenia.

7. Ako sa prenášajú genitálne bradavice?

Genitálne bradavice sa prenášajú vaginálnym, orálnym alebo análnym pohlavným stykom alebo zdieľaním sexuálnych pomôcok. Genitálne bradavice sa môžu objaviť na genitáliách, konečníku, stehnách, perách, jazyku, ústach a v hrdle.

8. Mali by sa plantárne bradavice odstraňovať?

Zvyčajne je potrebné odstraňovať plantárne bradavice. Vzhľadom na ich umiestnenie je vysoká pravdepodobnosť poškodenia bradavice topánkami a taktiež existuje možnosť infekcie v otvorenej rane. O spôsobe odstránenia plantárnych bradavíc rozhoduje dermatológ v závislosti od lokalizácie, veľkosti a počtu bradavíc.

9. Môžu sa bradavice odstraňovať počas tehotenstva?

Odstránenie bradavíc počas tehotenstva závisí od miesta výrastku a zvolenej metódy. Liečba rádiovými vlnami a kryodeštrukcia bradavic sa vykonávať môže. Ak sa však bradavice nachádzajú vo vagíne alebo na krčku maternice, ich odstránenie sa zvyčajne odkladá až na obdobie po pôrode kvôli riziku krvácania alebo predčasného pôrodu.

10. Čo sa nedá robiť po kauterizácii bradavice?

Po kauterizácii bradavice tekutým dusíkom sa neodporúča ošetrené miesto zvlhčovať. Odporúča sa nosiť pohodlné oblečenie a obuv, aby ste sa vyhli treniu alebo tlaku na ošetrované miesto. Odporúča sa tiež zdržať sa návštevy sáun, bazénov, kúpeľov, používania kozmetiky, aby sa zabránilo podráždeniu a infekcii rany. Starostlivosť po odstránení bradavíc môže spočívať v použití antiseptických mastí, ktoré vám predpíše dermatológ.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 5 hodnotení
Bradavice: príčiny vzniku a spôsoby ich odstránenia
Dermatológ, trichológ.
Bradavice: príčiny vzniku a spôsoby ich odstránenia
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Gabriel pred rokom
Pri pohlavnom styku som si všimol u partnerky malé výrastky na genitáliách, ktoré sa podobali na genitálne bradavice. Musím absolvovať nejaké testy na prítomnosť STD, alebo absencia bradavíc naznačuje, že sa na mňa vírus nepreniesol?
Odpovedať
Urológ bude schopný potvrdiť alebo vyvrátiť ľudský papilomavírus len pri vyšetrení a po absolvovaní laboratórnych testov. Genitálne bradavice sa nemusia objaviť hneď po sexuálnom kontakte, preto sa odporúča navštíviť lekára, aby sa vylúčil prenos vírusu.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, povedzte mi, je potrebné odstrániť bradavice alebo môžu zmiznúť sami? Je vôbec možné, že bradavica mizne?
Odpovedať
Dobrý deň! V niektorých prípadoch môžu bradavice po niekoľkých mesiacoch alebo rokoch zmiznúť samy. Ak bradavica mizne, zmenšuje svoju veľkosť. O tom, či je potrebné odstrániť bradavicu rozhoduje dermatológ po vyšetrení a posúdení veľkosti a lokalizácie výrastku.
Michal pred rokom
Na päte sa mi objavil hrbolček. Aký je rozdiel medzi mozoľom a bradavicou?
Odpovedať
Dobrý deň, len dermatológ dokáže rozlíšiť mozoľ od bradavice, pretože sú si vzhľadom, farbou, veľkosťou a umiestnením veľmi podobné . Po vyšetrení vám lekár stanoví diagnózu a vyberie účinný liečebný postup, ktorý môže zahŕňať odstránenie objektu a užívanie liekov.
Dáša pred rokom
Lekár mi odporučil odstránenie bradavice na prste pomocou prístroja Surgitron. Povedzte mi, je tento spôsob odstránenia bradavíc pomocou operácie rádiových vĺn bolestivý?
Odpovedať
Dobrý deň! Odstránenie bradavíc pomocou prístroja Surgitron nie je bolestivé a to vďaka použitiu rádiových vĺn. Odstránenie bradavíc pomocou rádiových vĺn je úplne bezpečné pre zdravie, nevedie ku komplikáciám a nezanecháva jazvy.
Karina pred rokom
Dobrý deň! Na prste sa mi objavila nitková bradavica, ktorej som sa včera náhodou dotkol. Musím navštíviť dermatológa, ak ma koža v blízkosti bradavice veľmi svrbí a bradavica krváca?
Odpovedať
Ak je bradavica poškodená, musíte urýchlene kontaktovať dermatológa, aby sa zabránilo infekcii otvorenej rany a aby bradavica neprogresírovala do zhubnej podoby. Lekár vám stanoví liečbu a poradí vám odstránenie bradavice pomocou kryoterapie, elektrokoagulácie, operácie rádiových vĺn alebo chemickým spôsobom.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň, mám niekoľko malých výrastkov v blízkosti prstov na nohách a na päte. Ako zistím, či ide o plantárne bradavice po ich vzhľade a symptómoch?
Odpovedať
Dobrý deň, pri plantárnych bradaviciach sa na koži objavujú malé, mäsité a na dotyk drsné výrastky. Výrastky spôsobujú pacientovi bolesť pri státí a chôdzi v dôsledku zvýšeného tlaku, ktorý je na ne vyvíjaný. Pri plantárnych bradaviciach sa taktiež objavujú čierne bodky, ktoré sa objavujú v dôsledku zablokovania krvných ciev.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.