Logo
0800200000

Mýty o správnej výžive

Mýty o správnej výžive
Čítať 17 minút | Vytvorené: 28 máj 2021 | aktualizované: 20 október 2022 | 5152 5152
5152
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Správna strava vám môže pomôcť vyhnúť sa mnohým zdravotným problémom.

Kvôli nesprávnej strave sa často objavujú: akné, zápal žalúdka, žlčníkové kamene a vysoký cholesterol.

Zdravá výživa nemusí znamenať obmedzovanie alebo odmietanie obľúbených jedál. Sústredí sa skôr na celkovú pohodu i záruku zdravia.

Vyberajte si potraviny tak, aby vaša výživa bola za určité časové obdobie vyvážená.

Čo je to správna výživa?

Správna výživa znamená konzumáciu rôznych potravín, ktoré vám dodajú všetky živiny potrebné na udržanie zdravia. Patria sem bielkoviny, sacharidy, tuky, voda, vitamíny a minerály. Dostatočné množstvo jednotlivých prvkov zabezpečuje správnu funkciu všetkých orgánových systémov a udržuje ich v zdravom stave.

Pri správnej výžive je dôležité zamerať sa na celkovú stravu, nie na jednotlivé látky. Žiadna konkrétna živina nezabezpečí zdravie človeka, preto je potrebné dodržiavať pestrú a komplexnú stravu.

Je správne stravovanie prospešné pre vaše zdravie?

Správne stravovanie ovplyvňuje zdravie obličiek a pečene a je nevyhnutné pre zdravý životný štýl. Správne stravovanie vám pomôže dosiahnuť celoživotný vysoký výkon a aktivitu.

Podľa WHO naše zdravie závisí zo 70 % od stravy. Nedodržiavanie základných pravidiel skracuje dĺžku života a vyvoláva rôzne neprenosné choroby: rakovinu, kardiovaskulárne ochorenia, cukrovku.

Túto skutočnosť potvrdzuje aj štúdia uskutočnená v rokoch 1990 až 2017 v 195 krajinách. Jej výsledky ukázali, že každé piate úmrtie na svete je spôsobené konzumáciou nezdravých potravín s nedostatkom živín. Ak sa chcete vyhnúť týmto životným a zdravotným následkom, mali by ste zmeniť svoje stravovacie návyky.

 „Dobré a zlé“ jedlo

Vyvážená a zdravá strava poskytuje nášmu telu zásobu výživných látok potrebných pre normálne fungovanie všetkých orgánov a systémov. Ak chcete každý deň získavať správnu výživu plnú živín, musíte do svojej stravy zahrnúť „dobré“ jedlo:

  • čerstvé ovocie a zeleninu, bohaté na vlákninu;
  • strukoviny;
  • orechy;
  • chudé bielkoviny.

Medzi „zlé“ nevhodné potraviny, patria údeniny, pečivo z bielej múky, potraviny do ktorých sa pridáva rafinovaný cukor, príliš tučné mäso, rýchle občerstvenie a rozličné „pochúťky“. Nezdravé jedlo negatívne ovplyvňuje cievy, vnútorné orgány a zhoršuje celkový stav dospelých i detí.

 Mýtus №1: čokoláda a mliečne výrobky spôsobujú akné

Akné nemôže byť spôsobené mliečnymi výrobkami a čokoládou. Mliečne výrobky v kombinácii s vysokým obsahom rafinovaných potravín a spracovaných cukrov narúšajú hladinu inzulínu a spôsobujú to, že pokožka je náchylnejšia na vyrážky. Nie všetky mliečne výrobky však spôsobujú vyrážky a akné. Niektoré štúdie poukazujú na to, že odstredené mlieko je najpravdepodobnejším spúšťačom akné.

Aké mliečne výrobky môžete konzumovať pri akné? Neexistujú žiadne mliečne výrobky, ktoré sú stopercentne indikované pri akné. Mnoho štúdií ukázalo súvislosť medzi mliečnymi výrobkami a akné u dospievajúcich. Niektoré štúdie preukázali, že mladí ľudia, ktorí pravidelne konzumujú mlieko alebo zmrzlinu, majú štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť na akné. Lekári odporúčajú používať odstredené mlieko, ak máte kožné problémy.

Potrebuje pokožka „správnu výživu“?

Správna výživa pomáha pri akné zmierňovať zápal. Vyrážky na pokožke pri chorobách gastrointestinálneho traktu sú spôsobené mastnými, korenenými a údenými jedlami. Akné sa môže objaviť:

  • pri nadmernej tvorbe kožného mazu v dôsledku nesprávneho fungovania endokrinného systému,
  • pri nesprávnej starostlivosti o pokožku,
  • v dôsledku hormonálnych zmien (hormonálne akné).

Situáciu môže zhoršiť užívanie liekov, stres, nezdravá strava, zlé návyky. Prítomnosť zápalových procesov v tele môže tiež pôsobiť na vznik vyrážok.

Aké potraviny by sa nemali jesť pri akné? V prípade kožnej vyrážky je potrebné vylúčiť zo stravy sladké a korenené jedlá. Alkohol a sýtené nápoje sú tiež kontraindikované. Zapíšte sa na kozultáciu k lekárovi-dermatológovi.

Mýtus №2: gastritída a žalúdočné vredy sa objavujú v prípade, ak sa zle stravujete a ste nervózni

Gastritída a žalúdočné vredy nie sú dôsledkom nesprávnej výživy a častého stresu. 

 Vredy sa môžu tvoriť v zažívacom trakte vrátane dolného hltana (pažeráka), žalúdka a čriev. Vredy sú zvyčajne spôsobené baktériami Helicobacter pylori alebo sú výsledkom:

  • nadmerného vylučovania žalúdočnej kyseliny,
  • dlhodobého užívania nesteroidných protizápalových liekov,
  • chorôb tráviaceho traktu.

Príznaky žalúdočného vredu závisia od závažnosti vredu. Najbežnejším príznakom je pocit pálenia alebo bolesť v strede brucha (medzi hrudníkom a pupkom). Bolesť sa zvyčajne zhoršuje, keď je žalúdok prázdny a môže trvať niekoľko minút až niekoľko hodín. 

Gastritída je zápal sliznice žalúdka, ktorý je najčastejšie výsledkom infekcie baktériami, ktoré spôsobujú väčšinu žalúdočných vredov (napr. Helicobacter pylori).

Gastritída sa môže vyskytnúť náhle (akútna gastritída) alebo sa prejavuje časom (chronická gastritída). V niektorých prípadoch môže zápal žalúdka viesť k vredom a zvýšiť riziko rakoviny žalúdka. 

Diéta pri zápale žalúdka a vredoch znamená, že by sme mali z jedálnička vylúčiť tučné jedlá a alkohol.

V strave by sme mali uprednostňovať:

  • potraviny s vysokým obsahom vlákniny (celozrnné výrobky, ovocie, zelenina),
  • chudé ryby a mäso,
  • nesýtené nápoje a nápoje bez kofeínu.

Mýtus №3: mám gastritídu a musím dodržiavať diétu

Diéta nemá žiadny vplyv na priebeh gastritídy, aj keď hrá dôležitú úlohu pre zdravie tráviaceho systému. Liečba a diéta pri gastritíde súvisia nepriamo, niekedy sa však môžu navzájom vylučovať. Diéta môže byť dôležitá pri zmierňovaní príznakov a zlepšovaní celkového stavu.

Čo môžete jesť pri gastritíde? Zdravá a správna výživa pri gastritíde spočíva vo vylúčení vyprážaných, korenených a kyslých jedál zo stravy. Je potrebné zahrnúť do jedálnička nízkotučné jedlá, bylinky, zeleninu a ovocie.

Mýtus №4: mliečne výrobky pomáhajú pri žalúdočných vredoch

Mliečne výrobky nemôžu liečiť alebo zmierniť príznaky žalúdočných vredov. Pitie kravského mlieka môže niekedy situáciu ešte zhoršiť, čo spôsobí, že žalúdok začne produkovať viac kyselín, ako je potrebné pre správne fungovanie gastrointestinálneho traktu.

Sójové mlieko a diéta pri bolesti žalúdka môžu byť účinné pri zmierňovaní bolesti s peptickými vredmi. Pri žalúdočnom vrede je potrebné konzumovať jablká, hrušky, ovsené vločky a iné jedlá s vysokým obsahom vlákniny. Vláknina redukuje žalúdočnú kyselinu, pomáha zmierňovať príznaky nadúvania a bolesti pri poruchách trávenia. Výskumy ukazujú, že strava bohatá na vlákninu pomáha predchádzať vredom žalúdka.

Mýtus č. 5: Ak nebudete konzumovať mastné jedlá, žlčové kamene zmiznú samé

Ak budete jesť mastné jedlá, žlčové kamene samé nezmiznú. Prečo sa v žlčníku tvoria žlčové kamene? Žlčové kamene vznikajú v dôsledku nerovnováhy chemického zloženia žlče v žlčníku. Vo väčšine prípadov je hladina cholesterolu v žlči príliš vysoká práve v dôsledku nezdravej stravy. Nadbytočný cholesterol sa časom mení na kamene.

Britskí vedci odhadujú, že viac ako 1 z 10 dospelých má žlčové kamene, hoci nie všetci musia mať príznaky. Riziko vzniku žlčových kameňov sa zvyšuje, ak máte diagnostikovanú nadváhu alebo obezitu. Žlčníkové kamene sa môžu vyskytnúť aj vo vyššom veku (zvyčajne po 40. roku života).

Príznaky žlčníkového kameňa v žlčníku:

  • bolesť brucha;
  • nevoľnosť, vracanie;
  • príznaky žltačky (zožltnutie kože alebo očí).

Dajú sa žlčové kamene vyliečiť? Ak sa žlčové kamene liečia včas a dodržiava sa zdravá strava, príznaky môžu zmiznúť. Ak sa vyskytnú komplikácie (akútna pankreatitída alebo cholecystitída, cholangitída, perforácia žlčníka), je možné odporučiť chirurgické odstránenie žlčníka.

Čo je vhodné konzumovať, keď mám žlčové kamene? Žlčníková diéta je pre dospelých a deti nevyhnutná. Do jedálnička je potrebné zahrnúť:

  • čerstvé ovocie a zeleninu;
  • celozrnné výrobky (celozrnný chlieb, hnedá ryža, otruby);
  • chudé mäso, hydinu a ryby;
  • mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku.

Mýtus č. 6: Pri diatéze sa treba vyhýbať všetkým potravinám, ktoré spôsobujú alergie

Strava dieťaťa s diatézou nevyžaduje vylúčiť z jedálnička výrobky, ktoré spôsobujú alergie. Diatéza je syndróm, ktorý signalizuje komplexné abnormality vrátane alergií. Diatéza sa zvyčajne označuje ako príznak atopickej dermatitídy a lekári neodporúčajú obmedzovať stravu dieťaťa. Vyrážka na tvári dieťaťa môže tiež naznačovať vývoj chronických ochorení.

Čo spôsobuje diatézu? Diatéza môže vzniknúť v dôsledku interakcie detí s chemickými látkami a prachom, ako aj v dôsledku nesprávnej stravy. Diatéza zahŕňa vyhýbanie sa alergizujúcim potravinám (med, vajcia, citrusové plody, sladkosti). Diatéza si vyžaduje aj vyhýbanie sa červeným potravinám (maliny, jahody), morským plodom, kakau a čokoláde. Zakázané produkty pri diatéze môže lekár povoliť po ukončení liečby v malých dávkach.

Mýtus č. 7: na zníženie hladiny cholesterolu je potrebná diéta

Ak máte vysoký cholesterol, mali by ste sa stravovať zdravo, nie držať diétu. Mastné, údené, pikantné a vyprážané jedlá zvyšujú množstvo cholesterolu v krvi. Diéta pri vysokom cholesterole by mala zahŕňať zdravé potraviny, ktoré podporujú normálny prietok krvi, činnosť srdca a ciev (zelenina, ovocie, bylinky).

Na zníženie hladiny cholesterolu by ste si mali vyberať zdravšie tuky (obsiahnuté v rastlinných olejoch, orechoch, sezamových semienkach) a sledovať celkové množstvo skonzumovaných tukov. Tuky v potrave by nemali tvoriť viac ako 25-35 % celkovej kalorickej hodnoty potravín. Nemali by ste obmedzovať konzumáciu tukov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.

Čo jesť pri vysokej hladine cholesterolu? Zdravá a správna strava na zníženie hladiny cholesterolu v krvi zahŕňa čiastočné alebo úplné vylúčenie konzumácie nasýtených tukov a transmastných kyselín. Tieto tuky sa nachádzajú v niektorých mäsových a mliečnych výrobkoch, čokoláde, pečive, sladkostiach a polotovaroch. Potraviny, ktoré obsahujú veľa tuku, ovplyvňujú pečeň a kardiovaskulárny systém.

Diéta pri vysokej hladine cholesterolu zahŕňa konzumáciu:

  • celozrnných obilnín (ovsené vločky a otruby);
  • ovocia (jablká, banány, pomaranče, hrušky) a sušeného ovocia (marhule, sušené slivky);
  • strukovín (fazuľa, šošovica, cícer, hrach).

Mýtus č. 8: Bezlepková diéta = správne stravovanie sa

Bezlepková diéta je typ správneho stravovania sa, ale nemôže byť jeho základom. Bezlepková diéta je spôsob stravovania sa, ktorý pomáha pri mnohých gastrointestinálnych problémoch.

Čo je vhodné jesť pri bezlepkovej diéte? Možno konzumovať všetky bezlepkové potraviny: mäso, ryby, ovocie, zeleninu, zemiaky a šošovicu. Možno konzumovať aj prírodné mlieko a mliečne výrobky, sušené ovocie a iné bezlepkové potraviny (obilniny, semená a orechy).

Niektorí ľudia sa cítia podstatne lepšie už po niekoľkých dňoch od vysadenia lepku z ich jedálnička. Niekedy je potrebné dodržiavať bezlepkovú diétu šesť mesiacov až päť rokov (v niektorých prípadoch aj dlhšie), aby sa črevá úplne preliečili. Bez ohľadu na povahu vašich črevných problémov by ste sa mali pred prechodom na bezlepkovú diétu poradiť so svojím lekárom.

Pravidlá zdravého stravovania sa

Základy vyváženej stravy sú jasné a ľahko sa dodržiavajú. Súvisia s výberom potravín, prípravou jedál a spôsobom ich konzumácie. Platnosť týchto pravidiel potvrdili svetové zdravotnícke organizácie.

Zásady správnej výživy pre dospelých:

  • konzumovať len také množstvo kalórií, ktoré je potrebné na uspokojenie telesných potrieb a zodpovedá veku, pohlaviu a životnému štýlu;
  • jesť dostatok rôznych druhov potravín: zeleninu, strukoviny, ovocie, obilniny, semená, orechy, vajcia, mäso, ryby a mliečne výrobky;
  • vyhýbať sa jedlám s vysokým obsahom tuku, soli a cukru;
  • pravidelne sa stravovať a jesť na miestach na to určených ;
  • piť dostatok tekutín s nízkym obsahom kalórií a obmedziť konzumáciu alkoholu;
  • dbať na bezpečnosť potravín. Pred jedlom si umývajte ruky, udržujte ich čisté a kontrolujte kvalitu a dátum spotreby potravín.

Všeobecné pravidlá sú vhodné pre ľudí so všetkými životnými štýlmi a úrovňami príjmov. Dôležité je prevziať zodpovednosť za svoje zdravie.

Ako prejsť na zdravú stravu?

Aby ste sa začali správne stravovať, je dôležité uvedomiť si, že nezdravé potraviny sú skutočne deštruktívne a život ohrozujúce. Po prvé, mali by ste sa vzdať nákupu spracovaných potravín v prospech čerstvej zeleniny, mäsa a rýb. Spracovaný tovar zvyčajne obsahuje škodlivé prímesi, veľké množstvo soli a cukru. Pri príprave jedla by sa malo uprednostniť pečenie a varenie pred vyprážaním alebo by sa malo používať čo najmenej oleja. Mastné a červené mäso by sa malo nahradiť jeho chudšími variantmi, ako sú kuracie mäso, ryby alebo strukoviny.

Najdôležitejšie je zaradiť do svojho jedálnička viac zeleniny. Nemusí to byť len vo forme šalátu, ale aj ako príloha alebo hlavné jedlo. Ovocie, orechy a sušené ovocie by mali nahradiť napolitánky a sladkosti. Pri kúpe hotových potravín skontrolujte ich zloženie. Ak je na prvom mieste zoznamu cukor alebo cukrovinkový tuk, je lepšie výrobok nekúpiť.

Prechod na zdravú stravu bude jednoduchší a príjemnejší, ak túto iniciatívu podporí celá rodina. Potom sa vyvážená strava stane pravidelnou a samozrejmou.

Jedálny lístok zdravého stravovania sa

Jedálny lístok WHO a ministerstva zdravotníctva má podobu taniera zdravej výživy. Odráža ideálnu dennú stravu pre dospelého človeka a vysvetľuje, koľko z nej zaberajú jednotlivé skupiny zdravých potravín.

Jedálny lístok zdravého stravovania sa:

  • 300g zeleniny v 4-5 porciách;
  • 75g strukovín;
  • 2-3 jedlá z rýb týždenne, striedané s hydinou;
  • 1-2 vajcia;
  • 70-90g obilnín;
  • 2 lyžice orechov a semienok;
  • 300g ovocia v 2 porciách;
  • 2-3 porcie mliečnych a kyslomliečnych výrobkov s miernym obsahom tuku;
  • do 70g zdravých rastlinných olejov
  • voda v objeme 4 % telesnej hmotnosti;
  • najviac 5 g soli a 50 g cukru.

Uvedené porcie potravín vám umožnia získať správne množstvo živín pre vaše zdravie a pohodu. Pestrý jedálny lístok zabezpečuje uspokojenie všetkých potrieb vášho tela.

Ako sa správne stravovať, aby ste schudli?

Ak sa chcete zbaviť nadváhy, musíte prijímať menej kalórií. Na tento účel si stanovte dennú dávku kalórií, pričom zohľadnite svoj vek, pohlavie a úroveň aktivity počas dňa. Potom tento počet znížte o 500 kcal a stravujte sa v tomto rozmedzí. Takto budete chudnúť postupne a bez toho, aby to malo vplyv na vaše zdravie.

Pravidlá zdravého stravovania sa pri chudnutí:

  • vytvorte si pestrý jedálny lístok so všetkými zdravými potravinami a vyhnite sa mono-diétam;
  • nevnímajte správne stravovanie ako dočasné obmedzenie, ale ako zvyk alebo ako spôsob života;
  • aby ste si osvojili túto zručnosť, môžete začať tým, že si budete viesť stravovací denník a zapisovať si doň všetky potraviny, ktoré skonzumujete.

Vyvážená strava je najlepším spôsobom, ako dosiahnuť zdravú telesnú hmotnosť bez zranení alebo stresu. Pomôže vám to udržať si výsledky a dlhodobo zlepšiť vaše zdravie.

Ako sa správne stravovať počas cvičenia?

Ľudia, ktorí cvičia alebo trénujú v posilňovni, by mali prijímať viac kalórií. To umožní telu mať dostatok energie na činnosť, a nebude čerpať zásoby. Ak je cieľom cvičenia schudnúť, kalorický deficit by mal byť minimálny.

Pri pravidelnom cvičení je dôležité konzumovať dostatok bielkovín a sacharidov. Pomôže vám to budovať svaly a zotaviť sa z náročného cvičenia. Bielkoviny možno získať z orechov a mliečnych výrobkov. Komplexné sacharidy z obilnín, ovocia, zeleniny a strukovín vám dodajú dostatok energie na dlhý čas.

Výdatné raňajky sú nevyhnutné pre ľudí s vysokou úrovňou fyzickej aktivity, najmä v deň tréningu. Predídete tak únave počas dňa a znížite riziko obezity, cukrovky a srdcových ochorení. Pred tréningom by ste mali konzumovať potraviny s vysokým obsahom bielkovín a sacharidov. Môžete napríklad zjesť banán, hrozno, bobuľové ovocie, orechy alebo jogurt.

Zdravá strava pomáha predchádzať gastrointestinálnym problémom

Zdravá strava pomáha predchádzať gastrointestinálnym problémom, avšak ak už máte nejaké ochorenie, mali by ste držať špeciálnu diétu. Podrobné pravidlá stravovania sa pri konkrétnom gastrointestinálnom ochorení môžete konzultovať so svojim lekárom.

Všeobecné usmernenia stravovanie sa pri gastrointestinálnych poruchách:

  • pripravujte jedlo pečením, dusením, varením vo vode alebo na pare bez použitia tuku;
  • nejedzte príliš horúce alebo príliš studené jedlo;
  • používajte minimálne množstvo soli a korenia;
  • ako prílohu podávajte varené zemiaky, zeleninovú kašu, varenú ryžu alebo cestoviny;
  • vyhnite sa sladkým a ťažkým dezertom;
  • konzumujte mliečne a kyslomliečne potraviny, najmä ak máte žalúdočné vredy;
  • jedlo si oslaďte medom.

Dodržiavanie diéty zabráni ďalšej progresii ochorenia a zvýši aj šance na uzdravenie.

Ako sa správne stravovať, aby sme boli zdraví?

Silné zdravie závisí od uspokojenia potrieb organizmu zdravými potravinami. Nie je však dôležité len to, čo jeme, ale aj to, ako jeme. Jesť by sa malo len v sede pri stole. Pomôže vám to sústrediť sa na proces, aktivovať tráviace funkcie a nasýtiť sa. Na jedlo si vyhraďte dostatok času: pol hodiny na hlavné jedlo a 15 minút na občerstvenie.

Nemali by ste si kupovať a ani doma uchovávať nezdravé potraviny. To vám zabráni porušiť pravidlá, ak vaša vôľa nie je dostatočne silná. Občerstviť by ste sa mali len vtedy, keď ste naozaj hladní. Aby ste sa o tom presvedčili, mali by ste najprv vypiť pohár vody, a ak túžba po občerstvení nezmizne po 10 minútach, môžete zjesť malú porciu ovocia alebo orechov.

Zdravá strava nie je o obmedzovaní alebo neustálej kontrole. Je to spôsob života, ktorý vás udrží zdravých a predĺži vaše aktívne roky.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Mýty o správnej výžive - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je môže sa pri gastritíde zdravo stravovať?

Pri akútnej forme alebo zhoršení stavu chronickej gastritídy sa odporúča zdržať sa od tohto typu stravovania. Pri gastritíde vám gastroenterológ odporučí zaradiť do stravy protizápalové (ovocie, zelenina, červené ryby) a probiotické potraviny (prírodný jogurt, kefír, kyslá kapusta). Po prekonania daného obdobia sa možete po konzultácii s lekárom vrátiť ku zdravej strave vhodnej pre športovcov.

2. Aká strava by sa mala konzumovať pri akné?

Korekcia stravy vám môže pomôcť znížiť počet a zabrániť vzniku nových papúl a pustúl. Pri akné sa odporúča vylúčiť zo stravy potraviny s vysokým glykemickým indexom (zemiaky, biele pečivo, marshmallows), mliečne výrobky (mlieko, kefír). Medzi potraviny, ktoré zmierňujú vznik akné patria ryby (makrela, losos, sardinky), sójové produkty, špenát, kapusta a orechy.

3. Čo by sa malo vylúčiť zo stravy pri gastritíde?

Pri gastritíde sa odporúča vylúčiť korenené, slané, vyprážané a kyslé jedlá, ktoré dráždia a spôsobujú zápal sliznice žalúdka. Mali by ste obmedziť konzumáciu alkoholu, sladených a sýtených nápojov, kávy a čaju. Riziko zhoršenia gastritídy sa zvyšuje s pridaním spracovaného červeného mäsa do stravy rafinovaných uhľohydrátov (cestoviny, biely chlieb) a múčnych výrobkov.

4. Aké potraviny zvyšujú cholesterol?

Medzi zdravé zdroje cholesterolu patria vajcia, syr, morské plody (krevety, kraby, mäkkýše), mäso z vnútorných orgánov (srdce, obličky, pečeň), jogurt, avokádo, olivy a orechy. Je potrebné vyhnúť sa potravinám, ktoré sú zdrojom nezdravého cholesterolu (fast food, mastné jedlá, spracované mäso a múčne výrobky). Zvýšený cholesterol zvyšuje riziko srdcových chorôb a cukrovky.

5. Môžem jesť detskú výživu so žalúdočnými vredmi?

So žalúdočným vredom môžete jesť detskú výživu, ale pri výbere stravy by ste sa mali poradiť s gastroenterológom. Váš lekár vám tiež môže poradiť, aby ste do svojho jedálnička zahrnuli, ktoré sú bohaté na probiotiká (prírodný jogurt), vlákninu (strukoviny, orechy), sladké zemiaky a červenú papriku.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Mýty o správnej výžive
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý deň, mám gastritídu s vysokou kyslosťou. Chcem schudnúť, ale viem, že pri chorobách, akými sú vredy či zápaly žalúdka, treba byť opatrný pri výbere správnej životosprávy. Dá sa podstúpiť pohánková diéta pri danom ochorení? Alebo je lepšie zvoliť si iný typ diéty?
Odpovedať
Dobrý deň, pri gastritíde by mala byť strava vyvážená a taktiež zdravá pre žalúdok, preto nie je pohánková diéta vhodná pri zápale žalúdka. Gastroenterológ vám vyberie správnu diétu v závislosti od úrovne kyslosti vášho žalúdka, príčiny a formy priebehu gastritídy.
Vratislav pred rokom
Dobrý deň, čítal som, že pre telo je lepok veľmi škodlivý, ale z nejakého dôvodu lekári zriedkakedy pacientom odporúčajú bezlepkovú diétu. Akým pacientom pomáha bezlepková diéta? Akým potravinám by sa mali ľudia vyhýbať, ktorí chcú zo svojho jedálnička úplne vylúčiť lepok?
Odpovedať
Dobrý deň, bezlepková diéta je určená pre ľudí, ktorých trápi celiakia, citlivosť na lepok, alergia na pšenicu, gluténová ataxia. Pri bezlepkovej diéte by ste sa mali vyhnúť obilninám (raž, jačmeň, ovos, pšenica), ako aj výrobkom, ktoré obsahujú lepok. Do jedálnička môžete zaradiť aj ovocie a zeleninu, strukoviny a orechy, vajcia, nízkotučné mliečne výrobky, surové mäso, ryby a hydinu.
Andrej pred rokom
Dobrý deň, už tretí rok mám vysokú hladinu cholesterolu. Dal som si skontroloval pečeň a podľa lekára sú všetky ukazovatele v norme. Poradil mi, aby som zmenil stravovanie a životosprávu. Dá sa znížiť hladina cholesterolu s pomocou správneho stravovania a aké produkty by som mal konzumovať?
Odpovedať
Dobrý deň. Znížiť hladinu cholesterolu v krvi vám pomôže ovos, jačmeň, fazuľa, baklažán, orechy, jablká, hrozno, jahody, citrusové plody a sójové bôby. Do stravy by ste taktiež mali zaradiť tučné ryby (makrelu, sleď, sardinky, ančovičky). Gastroenterológ vám môže predpísať aj výživové doplnky na zníženie cholesterolu.
Ján pred rokom
Dobrý deň, už dlho sa liečim na žlčníkové kamene, ktoré sa prejavujú bolesťou v strednej časti brucha. Dodržiavam všetky odporúčania lekára, ale stále sa objavujú obdobia, keď sa ochorenie zhoršuje. Všimol som si, že sa po konzumácií pikantného jedla situácia zhoršuje. Aká by mala byť strava pri žlčníkových kameňoch?
Odpovedať
Dobrý deň, pri danom ochorení je potrebné do stravy zaradiť potraviny s vysokým obsahom vlákniny a to konkrétne fazuľu, hnedú ryžu, celozrnný chlieb, lososa, ančovičky a sardinky. Pri žalúdočných kameňoch sa odporúča vzdať sa cukru, rafinovaných uhľohydrátov (pšeničnej múky, fruktózy, škrobu) a vyprážaných jedál.
Michal pred rokom
Dobrý deň, som vegetarián, konzumujem len prírodné produkty a to z vlastnej záhradky. Všetko varím na pare alebo jem čerstvé. Nedávno som však po jedle pocítil nevoľnosť a ťažobu v žalúdku. Oslovil som lekára a ten mi diagnostikoval gastritídu. Prečo mám gastritídu aj napriek tomu, že sa zdravo stravujem?
Odpovedať
Dobrý deň, jedlo môže zvýšiť riziko gastritídy, ale nie je príčinou jej vzniku. Gastritída sa môže vyvinúť v dôsledku prítomnosti baktérie Helicobacter pylori v organizme, nadmerného užívania alkoholu alebo drog alebo fajčenia. Stres a nekontrolovaný príjem nesteroidných protizápalových liekov môžu byť tiež príčinou gastritídy.
Gabriel pred rokom
Dobrý večer, obrátil som sa na gastroenterológa s akútnymi a silnými bolesťami brucha. Lekár ma po zistení príznakov poslal na ultrazvuk a testy, následne mi bola diagnostikovaná gastritída a zápal žalúdka. Lekár mi predpísal veľa liekov, mám však jednu otázku: dá sa gastritída vyliečiť správnou životosprávou a stravovaním? Je potrebná nejaká diéta pri gastritíde? Aké potraviny, by som mal vylúčiť zo svojho jedálnička?
Odpovedať
Dobrý večer, gastritídu nie je možné vyliečiť správnou životosprávou a stravovaním. Diéta pri gastritíde vám len pomôže zmierniť príznaky spôsobené zápalom žalúdočnej sliznice. Zo stravy pri danom ochorení by ste mali vylúčiť sýtené nápoje, kyslé potraviny (paradajky, citróny), korenené, mastné a vyprážané jedlá, ovocné šťavy, zaváraniny a čaj. Diétu pri gastritíde vám vyberie gastroenterológ v závislosti od príčiny a formy priebehu zápalu vášho žalúdka.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň, zo svojho jedálnička som prakticky vylúčil mastné jedlá, rýchle občerstvenie a polotovary a zaradil som do neho ovocie, zeleninu a chudé, diétne mäso. Po preventívnych testoch sa ukázalo, že mám vysokú hladinu „zlého“ cholesterolu. Prečo mám pri konzumácii zdravej stravy stále vysoký cholesterol? Ku ktorému lekárovi sa mám obrátiť s daným problémom?
Odpovedať
Dobrý deň, aj pri správnom stravovaní môže byť vysoká hladina cholesterolu. Je spôsobená chronickými ochoreniami obličiek, vírusom ľudskej imunodeficiencie, lupusom, hypotyreózou a cukrovkou. Hladinu cholesterolu môžu zvyšovať aj lieky na akné, rakovinu, vysoký krvný tlak, nepravidelný srdcový rytmus alebo transplantácia orgánov.
Štefan pred rokom
Dobrý deň, mám 16 rokov a som doslova celý pokrytý akné a sú viditeľné najmä na tvári. Dermatológ je toho názoru, že ide o hormonálne akné, ale chcel by som tieto prejavy ochorenia nejako obmedziť. Čítal som, že zmeny v stravovaní môžu pomôcť. Poraďte mi, čo by som mal vylúčiť zo svojho jedálnička?
Odpovedať
Dobrý deň, z vášho jedálnička počas akné by ste mali vylúčiť vysokoglykemické potraviny a to konkrétne biely chlieb, cestoviny, krátkozrnnú bielu ryžu, ananás, tekvicu, zemiaky a taktiež melóny). Dermatológovia odporúčajú obmedziť konzumáciu mliečnych výrobkov, nasýtených tukov a transmastných kyselín, bielej a mliečnej čokolády. Dané potraviny zvyšujú hladinu cukru v organizme a stimulujú produkciu hormónov, čo zvyšuje riziko vzniku zápalu a objavenia sa akné.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.