Logo
0800200000

Typy, príznaky a liečba akné

Typy, príznaky a liečba akné
Čítať 12 minút | Vytvorené: 28 október 2021 | aktualizované: 27 február 2023 | 17861 17861
S akné sa stretáva približne 9,4 % ľudí, čo z neho robí ôsme najčastejšie ochorenie na svete.

Akné často postihuje dospievajúcu populáciu vo veku 12 až 18 rokov, avšak 20-40 % žien sa s akné prvýkrát stretne až po 25. roku života.

Čo je to akné?

Akné je chronické kožné ochorenie, pri ktorom dochádza k zápalu mazových žliaz nachádzajúcich sa v koži pri koreni vlasového vačku (folikulu). Mazové žľazy produkujú kožný maz (sebum) a sú citlivé na pohlavné hormóny androgény (testosterón a jeho deriváty). Keď sa zvýši hladina androgénov, zvýši sa produkcia kožného mazu. Rozlišujeme tieto fázy vzniku akné:

  1. zväčšenie mazových žliaz;
  2. zvýšená sekrécia kožného mazu;
  3. upchatie pórov mazom zmiešaným so zrohovatenými šupinkami vlasových folikulov (tvorba komedónov);
  4. mikrobiálnu kolonizáciu a zápal. Baktérie Propionibacterium acnes, ktoré sa živia kožným mazom, sa aktívne množia v upchatých mazových žľazách. Uvoľňujú enzýmy a iné látky, ktoré vyvolávajú lokálne podráždenie a zápal kože. Zápal môže byť povrchový alebo hlboký a zanecháva na koži jazvy.

Ak sa na pokožke objaví vyrážka, začervenanie alebo sa zmení jej farba, je potrebné vyhľadať dermatológa. Lekár sa oboznámi s pacientovou anamnézou a ťažkosťami, vyšetrí pokožku a v prípade potreby vykoná dermatoskopiu (vyšetrenie kože pomocou optickej lupy).

Príčiny vzniku akné

Hlavnou príčinou vzniku akné je zvýšená hladina androgénov v krvi alebo vysoká citlivosť receptorov mazových žliaz na ne (ak je hladina androgénov normálna). Ďalšie príčiny vzniku akné sú:

  • genetická predispozícia;
  • vírusy, huby a baktérie;
  • nadmerná tvorba kožného mazu;
  • trenie a tlak na pokožku;
  • vysoká vlhkosť vzduchu;
  • nevhodné výrobky na starostlivosť o pleť;
  • kontakt pokožky tváre so špinavými predmetmi a rukami.

Užívanie liekov obsahujúcich lítium, testosterón alebo kortikosteroidy môže zvýšiť riziko vzniku akné. Fajčenie a drogy oslabujú imunitný systém a prispievajú k vzniku dermatologických ochorení (vrátane akné).

Na vznik akné má vplyv aj zvýšená hladina cukru v krvi. Na zníženie hladiny cukru pankreas produkuje viac inzulínu, čo vedie k zvýšenej produkcii kožného mazu a vzniku akné.

Hormonálne akné sa vyskytuje u každej druhej ženy vo veku 20 až 29 rokov a u každej štvrtej vo veku 40 až 49 rokov. V dolnej časti líc a pozdĺž línie dolnej čeľuste sa tvoria otvorené a uzavreté komedóny a papuly. Akné je spôsobené vysokou hladinou androgénov, syndrómom polycystických vaječníkov, kolísaním hladiny hormónov pred menštruáciou, hormonálnymi zmenami v tele v dôsledku tehotenstva alebo menopauzy.

Príznaky akné

Hlavnými príznakmi akné sú komedóny (bledé hrbolčeky), papuly (zapálené hrbolčeky pod kožou) a pustuly (hnisavé papuly) na čele, lícach, brade, hrudi a chrbte. Medzi ďalšie príznaky akné patria:

  • rozšírené póry;
  • zvýšená mastnota tváre, pokožky hlavy;
  • červenofialové škvrny na pokožke po akné;
  • jazvy, jamky v koži s hladkými alebo nepravidelnými okrajmi.

Akné môže viesť k zapáleným oblastiam kože, ktoré pri stlačení alebo dotyku bolia. Akné spôsobuje zmeny farby pokožky vrátane začervenania, hypopigmentácie (svetlé škvrny) a hyperpigmentácie (tmavé škvrny).

Fázy akné sa rozlišujú podľa počtu komedónov a pustúl, prítomnosti uzlíkov a cýst na koži. Rozlišujeme tieto stupne akné:

  • akné 1. stupňa (charakterizované výskytom najviac 30 komedónov a 10 papúl na koži). Pri ľahkom stupni akné sa netvoria žiadne jazvy;
  • akné 2. stupňa (s viac ako 30 komedónmi, do 10 papúl a do troch podkožných uzlíkov). Stredne vážne akné môže mať za následok zjazvenie kože;
  • akné 3. stupňa (prejavuje sa viac ako tromi uzlíkmi alebo cystami a mnohými komedónmi a papulami). Závažné akné sprevádza zjazvenie kože.

Druhý a tretí stupeň má za následok tzv. post-akné, ktoré sa môže vyznačovať rozšírenými pórmi, jazvami, zmenou farby alebo červenými (erytémovými) škvrnami, ktoré sa dlho hoja. V závislosti od závažnosti jaziev po akné a škvŕn na brade alebo čele dermatológ odporučí liečbu liekmi alebo laserom.

Možnou komplikáciou akné je sepsa (otrava krvi), ktorej riziko sa zvyšuje, ak si pacient hlboké pupienky vytláča sám, najmä v nasolabiálnom trojuholníku. Vzhľadom na množstvo krvných ciev, ktoré komunikujú s cievami v mozgu, sa infekcia môže dostať do krvného obehu a viesť k meningitíde (zápalu mozgového obalu).

Typy akné

Najčastejšie sa vyskytuje akné na tvári, ktoré postihuje najmä líca, dolnú čeľusť, čelo a spánky. Akné na chrbte sa vyskytuje u každého druhého človeka a akné a komedóny na ramenách a hrudníku sú diagnostikované približne v 15 % prípadov. 

Typy akné

Typ akné

Príčiny vzniku akné

Príznaky akné

Otvorené komedóny (čierne škvrny)

Komedóny sú spôsobené upchatými pórmi s kožným mazom a zrohovatenými kožnými šupinkami. Tmavú farbu komedónov spôsobuje pigment melanín.

Objavujú sa ako malé čierne bodky, zvyčajne nie väčšie ako niekoľko milimetrov v priemere, ktoré nespôsobujú bolesť ani svrbenie. Na tvári sa zvyčajne objavujú otvorené komedóny.

Uzavreté komedóny (miliómy)

Vznikajú pri hyperfunkcii mazových žliaz, ktorá mení zloženie a množstvo produkovaného mazu. Človek má nedostatok prospešných lipidov, čo vedie k tvorbe bielych pupienkov.

Pri komedónovom akné sa pod kožou objavujú malé husté svetlé hrčky s priemerom jeden až tri milimetre.

Papuly

Z komedónov sa vytvoria papuly (väčšinou uzavreté), ktoré môžu byť spôsobené hormonálnymi zmenami v tele, vírusovou alebo bakteriálnou povahou.

Pod kožou vznikajú malé zapálené červenkasté hrbolčeky, ktoré môžu byť pri stlačení bolestivé.

 

Pustuly

Objavujú sa, keď papuly "dozrievajú". Môžu však byť spôsobené nadmerným potením, hormonálnymi zmenami pred menštruáciou, zlou stravou.

Papuly s bielou čiapočkou v strede, naplnené hnisom, ktorý sa môže vylučovať pri tlaku. Pustuly sú pevné, bolestivé a citlivé na dotyk.

Uzly

Uzly sa môžu vyskytnúť pri neliečených pustulách alebo papulách, pri šírení infekcie z pustuly (stlačením) do okolitého tkaniva.

Hlboké podkožné pupienky na tvári, ktoré sú pri stlačení bolestivé. Uzly sú na dotyk hustejšie ako papuly a ich priemer zvyčajne presahuje 5 mm. Farba podkožných uzlíkov akné sa pohybuje od červenej po purpurovo fialovú.

Cysty

Zvyčajne sú spôsobené hormonálnou nerovnováhou, ale môžu sa vyskytnúť aj u ľudí s genetickou predispozíciou.

Podkožné uzlíky naplnené hnisom. Ich vzhľad pripomína vred. Po otvorení a zahojení cýst zostanú na koži jamky (atrofické jazvy). V niektorých prípadoch môže cystické akné viesť k vzniku hypertrofických alebo keloidných jaziev (prebytočná koža) na pokožke.

Pri papulopustulóznej forme akné sa na koži najprv objavia malé ružové a červené uzlíky a neskôr pustuly s hnisom vo vnútri.

Typy akné

Typy akné

Existuje aj plesňové akné, ktoré spôsobujú huby a sprevádza ho jemná červená vyrážka na hrudi a tvári.

Novorodenecké akné

Novorodenecké akné sa zvyčajne objaví do dvoch až štyroch týždňov po narodení a prejavuje sa malými zapálenými pupienkami na tvári, krku, chrbte a hrudníku. U dojčiat je akné zvyčajne spôsobené pôsobením hormónov matky pred narodením.

V prípade novorodeneckého akné spočíva starostlivosť v každodennom umývaní tváre dieťaťa teplou vodou a jemným hydratačným mydlom (bez pleťových mliek, mastí alebo olejov). Po umytí je potrebné pokožku dieťaťa jemne osušiť, bez trenia alebo stláčania pupienkov.

Akné u adolescentov

Akné u dospievajúcich vzniká v dôsledku nadbytku pohlavných hormónov androgénov a prejavuje sa ako komedóny, papuly a pustuly na tvári, krku, ramenách, hrudníku a na chrbte. Liečba akné môže zahŕňať:

  • benzoylperoxid. Znižuje tvorbu kožného mazu a má antibakteriálne vlastnosti;
  • kyselinu azelaovú alebo salicylovú. Znižujú opuch, používajú sa na liečbu zmeny farby kože a ničia baktérie;
  • retinoidy na akné. Zabraňujú upchatiu vlasových folikulov;
  • antiandrogénne látky. Predpisujú sa na blokovanie účinku androgénnych hormónov na mazové žľazy;

Pri nodulárnych a cystických léziách môžu steroidné injekcie pomôcť zmierniť zápal a zmierniť bolesť. Lekár môže odporučiť aj mezoterapiu tváre t.j. injekcie vitamínov a stopových prvkov vstrekované pod kožu. Medikamentózna liečba akné môže zahŕňať antibakteriálne lieky proti infekcii.

Moderné postupy liečby akné

Dermatológ pomáhať liečiť akné tak, že zistí príčinu, typ a stupeň akné.

Moderné postupy liečby akné

Liečba

Stupeň závažnosti akné

Ľahký

Stredný

Ťažký

Komedónny

Papulopustulárny

Papulopustulárny

Uzlový

Uzlový

Prvý liek

Lokálne retinoidy

Lokálne retinoidy a lokálne antibiotiká

Systémové antibiotiká, lokálne retinoidy a/alebo benzoylperoxid

Systémové antibiotiká, lokálne retinoidy a/alebo benzoylperoxid)

Izotretinoín

Alternatívna

Kyselina azelaová alebo salicylová

Lokálne retinoidy a/alebo benzoylperoxid

Systémové antibiotiká, lokálne retinoidy a/alebo benzoylperoxid

Izotretinoín. Lokálne retinoidy a/alebo benzoylperoxid) alebo lokálne antibiotiká

Vysoké dávky antibiotík, lokálne retinoidy a benzoylperoxid

Pre ženy

 

 

Hormonálne lieky (antiandrogény, perorálna antikoncepcia). Lokálne retinoidy a/alebo benzoylperoxid) alebo lokálne antibiotiká

Hormonálne lieky (antiandrogény, perorálna antikoncepcia). Alternatíva: Lokálne retinoidy a/alebo benzoylperoxid) alebo lokálne antibiotiká

Hormonálne lieky (antiandrogény, perorálna antikoncepcia). Alternatíva: lokálne retinoidy a/alebo benzoylperoxid) alebo lokálne antibiotiká

Dermatológ taktiež odporučí diétu proti akné, ktorá zahŕňa vyhýbanie sa konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom (biela ryža, cukor, cestoviny), čokolády, ako aj mliečnych výrobkov, nasýtených tukov a transmastných kyselín. Výživa pri akné zahŕňa:

  • komplexné sacharidy (celozrnné výrobky, nespracované ovocie a zeleninu, strukoviny);
  • potraviny obsahujúce zinok (hovädzie mäso, morské plody, tekvicové semená, šošovica, kešu);
  • vitamín A (broskyne, mrkva, brokolica, melóny);
  • vitamín E (ryby, krevety, avokádo, špargľa, špenát);
  • antioxidanty (čučoriedky, černice, brusnice, sušené slivky, maliny).

Diéta pri akné by mala obsahovať aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v červených rybách, makrelách, ľanových semienkach, chia semienkach a sóji. Dodržiavanie diéty pri akné môže pomôcť znížiť zápal a zabrániť zhoršeniu akné.

Na zníženie rizika zhoršenia akné na tvári a vzniku nového akné je dôležité si umývať tvár dvakrát denne teplou vodou a špeciálnym prípravkom (gélom, penou) určeným pre aknóznu pleť. Je dôležité, aby výrobok vybral dermatológ, pretože každý výrobok má iné zloženie a môže byť individuálne kontraindikovaný. Prevencia akné zahŕňa:

  • nepoužívajte peelingy na tvár a telo (drhnutie môže rozšíriť infekciu a viesť k novému zápalu);
  • nevytláčajte si akné sami. Vytláčanie hnisu z pľuzgierov môže viesť k zjazveniu;
  • pred spaním si vždy odlíčte make-up (zabraňuje upchávaniu pórov);
  • nedotýkajte sa tváre rukami;
  • držte telefón tak, aby sa počas hovoru nedotýkal tváre;
  • pred použitím prípravkov na starostlivosť o tvár alebo make-upu si umyte ruky;
  • pravidelne umývajte štetce na make-up;
  • používajte špeciálnu kozmetiku na akné, ktorá neobsahuje tuky ani látky spôsobujúce upchávanie pórov. Make-up by mal byť označený ako "nekomedogénny";
  • vyhýbajte sa stresu (ktorý zvyšuje hladinu kortizolu a adrenalínu, čo vedie k nadmernej tvorbe mazu).

Pri akné na čele a brade je dôležité vyhýbať sa dlhodobému vystavovaniu sa slnku, pretože slnečné lúče môžu spôsobiť nadmernú činnosť mazových žliaz. Pri používaní externých retinoidov alebo nedávnom ukončení liečby akné môže vystavenie priamemu slnečnému žiareniu spôsobiť spálenie pokožky alebo vznik stareckých škvŕn. Počas používania retinolu na akné je potrebné aplikovať na pokožku opaľovací krém.

Laserová liečba akné

Jazvy po akné možno odstrániť laserovým ošetrením. Laserová liečba akné prebieha nasledovne:

  1. Dermatológ aplikuje na poškodenú pokožku lokálne anestetikum.
  2. Lekár nasmeruje vysokofrekvenčný lúč na jazvy, ktoré lúč "odparí" pri vysokej teplote.
  3. Pod vplyvom lasera sa abnormálne oblasti kože zničia, čo vedie k vytvoreniu krusty, ktorá do týždňa sama odpadne.

Laserové ošetrenie je kontraindikované v prípade rakoviny kože, porúch zrážania krvi, kožných infekcií a horúčky. Laserové odstránenie je kontraindikované aj pri zápaloch kože (vrátane „aktívneho" akné) z dôvodu rizika zhoršenia a progresie stavu.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Typy, príznaky a liečba akné - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako si vybrať peeling na akné?

Akné možno liečiť Jessnerovým peelingom alebo AHA peelingom (kyselina glykolová, mliečna, jablčná, vínna alebo citrónová), azelaínovým alebo salicylovým peelingom (B-hydroxykyselina). Výber peelingu je individuálny a závisí od príčiny, stupňa a typu akné. Peelingy na akné by sa nemali vyberať samostatne kvôli riziku komplikácií (progresia ochorenia, zápal kože, rozšírenie infekcie na zdravú kožu).

2. Kedy zmizne novorodenecké akné?

Novorodenecké akné zvyčajne zmizne samo do štyroch alebo šiestich mesiacov. Pri správnej starostlivosti o detskú pokožku jazvy zmiznú samé. Ak sa ochorenie zhoršuje je potrebné sa poradiť s dermatológom alebo pediatrom.

3. Ako odlíšiť detské akné od alergie?

Pri akné sa na koži dieťaťa objavia malé červené hrbolčeky, niekedy s bielou špičkou, zatiaľ čo pri alergii je vyrážka zvyčajne plochá a bez hnisu. Rozlíšiť detské akné od alergie však môže iba detský lekár alebo detský dermatológ po vyšetrení.

4. Ako sa dá liečiť akné u tínedžerov?

Liečba akné u dospievajúcich závisí od závažnosti ich ochorenia. S miernym stupňom ochorenia (do 30 komedónov a 10 pupienkov na koži) môžete použiť krémy alebo gély na akné, ktoré sú na báze kyseliny azelaovej alebo retinoidov. V každom prípade by ste sa mali objednať na konzultáciu k dermatológovi.

5. Dajú sa jazvy po akné odstrániť?

Jazvy, ktoré vznikli po akné môžu byť po absolvovaní procedúr, akými sú napríklad laserový resurfacing, chemický peeling, mikrodermabrázia, implantácia pod kožu kolagénu, tukového tkaniva alebo kyseliny hyalurónovej pod kožu, oveľa menej nápadné. Pri korekcií jaziev po akné sa taktiež využívajú chirurgické metódy. Pri výbere vhodnej metódy sa zvažuje druh, závažnosť jaziev, ako aj typ vašej pleti

6. Aká diéta by sa mala držať pri akné?

Diéta pri akné by mala zahŕňať konzumáciu potravín, ktoré majú nízky glykemický index a nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Medzi potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť patria všetky pekárenské a cukrárenské výrobky, zemiaky, ryža a iné obilniny, ako aj džúsy a sýtené nápoje, ktoré obsahujú cukor. Podľa množstva štúdií sa na vzniku akné podieľa aj každodenná konzumácia kravského mlieka.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Typy, príznaky a liečba akné
Dermatológ, trichológ.
Typy, príznaky a liečba akné
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred rokom
Dobrý deň, mám silné akné, mám 35 rokov a nikdy predtým som ho nemala. Aké testy na akné by som ako žena mala absolvovať?
Odpovedať
Dobrý deň, pred vyšetrením u dermatológa si nemusíte robiť žiadne testy. Lekár vám vyšetrí pokožku a v prípade potreby vás odošle na laboratórne vyšetrenie krvi, aby určil príčinu a zvolil liečbu.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, za ako rýchlo je možné vyliečiť akné? Môže mi pomôcť nejaký ľudový prostriedok?
Odpovedať
Dobrý deň, pri rýchlej liečbe akné môže pomôcť dermatológ. Používanie ľudových prostriedkov je neúčinné a nebezpečné a môže viesť k progresii ochorenia a vzniku nového akné.
Sylvia pred rokom
Dobrý večer. Kedy sa prestáva objavovať akné? Liečim sa už niekoľko rokov, ale nevidím žiadny výsledok.
Odpovedať
Dobrý deň, akné spôsobené pubertou zvyčajne ustupuje vo veku 21 rokov. Ak však akné neprejde samo to znamená, že príčinou nie je puberta. Hormonálna nerovnováha, genetické predispozície, nesprávna strava môžu viesť k vzniku akné, ktoré vekom nezmizne.
Dominika pred rokom
Dobrý deň, na tvári a na hrudi mám červené pupienky, ktoré mi pri stlačení spôsobujú bolesť a nepríjemné pocity. Ako sa dá vyliečiť zápalové akné?
Odpovedať
Dobrý deň, dermatológ vám môže pomôcť liečiť zápalové akné po určení príčiny a závažnosti akné. Lekár vám môže predpísať antibakteriálne lieky, krémy alebo masti s retinolom, kyselinou azelaovou a odporučiť diétu.
Adela pred rokom
Dobrý deň, po akné mi zostali zvláštne jazvy a nerovná pokožka. Ako sa dá vyhladiť pleť po akné? Alebo stačí počkať a zmizne samo? Ďakujem.
Odpovedať
Dobrý deň, laserové ošetrenie môže pomôcť vyhladiť pokožku po akné. Laserová liečba nie je traumatická, pretože lúč odstraňuje len abnormálne tkanivo. Nehrozí žiadne riziko vzniku krvácania, pretože laser okamžite uzavrie cievy a hojenie netrvá dlhšie ako týždeň.
Dáša pred rokom
Dobré ráno. Všimla som si, že po zjedení niečoho sladkého sa stav mojeho akné zhoršuje a pribúdajú vyrážky. Ako môžu sladkosti ovplyvňovať akné? Musím ich úplne vylúčiť zo svojej stravy?
Odpovedať
Dobrý deň, rafinované potraviny a cukor vedú k hromadeniu inzulínu v krvi. Vplyvom zvýšeného inzulínu sa mení hladina mužských hormónov androgénov, ktorý spôsobuje zvýšenú tvorbu kožného mazu, ktorý následne upcháva póry. Konzumácia sladkostí môže zhoršiť akné a zhoršiť ich príznaky.
Andrej pred rokom
Dobrý deň, mám 15 rokov, nedávno sa mi na čele objavili pupienky. Chcel som sa objednať ku dermatológovi, ale najskôr som si chcel urobiť všetky potrebné testy. Testy na aké hormóny treba podstúpiť pri akné?
Odpovedať
Dobrý deň, ak sa u vás objaví akné, je potrebné navštíviť kožného lekára, ktorý vám po vyšetrení pleti a zistení anamnézy predpíše potrebné laboratórne vyšetrenia. Lekár vám môže predpísať test na testosterón, androgény, inzulín, progesterón a na hormóny štítnej žľazy (tyreotropín, trijódtyronín a voľný tyroxín).
Diana pred rokom
Dobrý deň, aký je rozdiel medzi akné a potničkami a ako sa líšia v príznakoch? Aké krémy sa používajú, aby vyrážky rýchlejšie zmizli? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, väčšinou sa pri akné objavujú hnisavé pustuly na tvári. Potničky sú sprevádzané malými červenými vyrážkami, ktorá sa môžu rozšíriť na brucho, chrbát, dolné a horné končatiny. Ak sa objavia vyrážky, pľuzgiere, vredy alebo začervenania kože, je potrebné sa poradiť s dermatológom, ktorý po vyšetrení postihnutých oblastí kože stanoví diagnózu a zvolí správny postup liečby.
Anna pred rokom
Dobrý deň, mám začervenanú pokožku v oblasti líc, na ktorom sa nachádza veľa pustúl, ktoré ma veľmi svrbia. Myslím si, že ide o akné. Prosím, poraďte mi, kto lieči akné, kozmetológ alebo dermatológ? A potrebujem vôbec konzultáciu u odborníka alebo existuje univerzálny liek na akné?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri danom ochorení sa jednoznačne musíte poradiť s dermatológom a to preto, že kozmetológ nemôže liečiť kožné ochorenia. Priebeh terapie sa vyberá individuálne v závislosti od príčiny akné, lokalizácie, počtu pustúl, veku pacienta a prítomnosti sprievodných ochorení.
Xénia pred rokom
Dobrý večer. Dozvedela som sa, ak sa na tvári nachádza zápal a začervenanie kože, tak tvár potrebuje špeciálnu starostlivosť. Ako si čistiť tvár pri akné? Ako si správne vybrať produkt na starostlivosti o pleť?
Odpovedať
Dobrý deň, pri akné treba používať prípravky, ktoré neobsahujú mydlo. Pri umývaní treba použiť teplú vodu, nie horúcu ani studenú, pretože obe môže podráždiť pokožku a spôsobiť zhoršenie ochorenia. Kvôli riziku suchej pokožky by ste si nemali umývať tvár viac ako dvakrát denne. Váš dermatológ vám rád poradí pri výbere vhodných produktov starostlivosti o pleť, ktoré sú vhodné pri akné.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, už tretí rok mám akné. Nedávno som si však všimla, že na jar sa počet akné na mojej tvári zvyšuje. Prečo sa počet akné na jar zvyšuje?
Odpovedať
Dobrý deň, exacerbácia akné v jarnej sezóne je spôsobená znížením imunity. Počas obdobia exacerbácie je potrebné upraviť priebeh liečby akné, aby sa znížil počet pustúl. Dermatológ môže tiež odporučiť protizápalovú diétu, vylúčenie korenín,údených, korenených a vyprážaných jedál.
Sofia pred rokom
Dobrý deň, moje dieťa (je staré 1 mesiac) má malú červenú vyrážku na rukách a zadočku, bábätko je podráždené a náladové. O aké ochorenie môže ísť? Aký je rozdiel medzi akné a alergie pri novorodencoch?
Odpovedať
Dobrý deň, pri akné sa na koži tvoria pustuly vyplnené hnisom a pri potničkách a alergiách sa objavujú veľké červené fľaky alebo malá ružovo-červené vyrážky. Vyrážky u novorodencov však môžu byť spôsobené aj ekzémom, impetigom, ovčími kiahňami, šarlachom, osýpkami, lišajom, svrabom a kontagiozme moloskum. Na presné určenie príčiny vzniku vyrážky u dieťaťa je potrebné navštíviť pediatra.
Maria pred rokom
Dobrý deň, na lícach, čele a brade mám hnisavé akné. Bola som u kožného lekára a ten mi diagnostikoval akné. Poraďte mi, prosím, aké bylinky sa môžu používať pri akné? Je možné vyliečiť dané ochorenie prírodnými prostriedkami?
Odpovedať
Dobrý deň, pri akné môžete použiť aloe vera, čajovníkový olej alebo zelený čaj, ale najskôr sa musíte poradiť s kožným lekárom. Akné nie je možné vyliečiť pomocou prírodných prostriedkov, dá sa vyliečiť len s pomocou liekov. Samostatná liečba môže viesť k zhoršeniu akné a vzniku nových pustúl.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.