Logo
0800200000

Ako vybrať správnu starostlivosť pre váš typ vlasov

Ako vybrať správnu starostlivosť pre váš typ vlasov
Čítať 5 minút | Vytvorené: 28 október 2021 | aktualizované: 28 október 2021 | 8651 8651
Vzhľad vlasov odráža celkové zdravie tela. Pre nedostatok vitamínov a živín v tele, vlasy zmatnejú, lámu sa, štiepia a vypadávajú.

Preto je pre vaše vlasy dôležité zvoliť správnu starostlivosť, v závislosti od typu pokožky hlavy. 

Štruktúra vlasov v závislosti od ich typu

Štruktúra vlasov sa líši v závislosti od typu vlasov. Typy vlasov u žien a mužov sa nelíšia.

Podľa štruktúry existuje niekoľko typov vlasov:

  • normálny typ vlasov, vlasy rýchlo rastú a vlasová stopka je lesklá a silná;
  • mastný typ vlasov, charakterizovaný rýchlym znečistením vlasov v dôsledku vysokej aktivity mazových žliaz;
  • suchý typ vlasov, končeky vlasov sa často štiepia a vlasová matná stopka sa ľahko láme;
  • zmiešaný typ vlasov, charakterizovaný mastnými korienkami a suchými končekmi.

Nie je vždy možné si samostatne určiť typ vlasov. Pre určenie typu vlasov a vybranie správnych prostriedkov na ich starostlivosť je potrebné sa obrátiť na lekára – trichológa. 

Starostlivosť o vlasy podľa ich typu

O svoje vlasy sa musíte starať podľa ich typu. Normálne vlasy sa odporúča umývať raz alebo dvakrát týždenne. Vhodné sú vitamínové masky, ako aj prostriedky na dodatočnú výživu.

Mastné vlasy by sa mali umývať oveľa častejšie ako normálne vlasy, tri až štyrikrát týždenne alebo aj raz denne. Vyhnite sa umývaniu mastných vlasov príliš horúcou vodou. Odporúča sa pravidelný (raz týždenne) píling pokožky hlavy pomocou kozmetickej soli alebo iných špeciálnych prostriedkov.

Suché vlasy sa spravidla umývajú raz týždenne. Na vyplnenie rozštiepených končekov a poškodenej štruktúry vlasov odporúčame použiť krémy a peny, ktoré nie je potrebné oplachovať. Regeneračné výrobky, ktoré obsahujú bielkoviny môžu pomôcť chrániť vlasy pred vysušovaním.

Zmiešaný typ vlasov sa umýva v závislosti od ich stavu. Odporúča sa pravidelný píling pokožky hlavy a výživné masky na vlasy.

Pre ázijské a africké typy vlasov, ktoré je ťažké upravovať, odporúčame používať jemné šampóny a ošetrujúce prostriedky, ktoré posilňujú vlasovú kutikulu. Užitočné je tiež používať výrobky s keratínom, ktoré pomáhajú narovnať a posilniť vlasy.

Masáž hlavy a príležitostné oplachovanie bylinnými odvarmi pomôžu zlepšiť stav vlasov bez ohľadu na ich typ. Okrem toho je potrebné chrániť vlasy pred rôznymi druhmi mechanických účinkov, nadmerným používaním sušiča vlasov a kulmy.

Starostlivosti o farbené vlasy

Farbenie vlasov je postup, pri ktorom sa zdvíhajú vlasové šupiny, aby sa vlasy naplnili pigmentom. Aby sa pigment zafixoval, je vhodné neumývať vlasy aspoň deň po farbení.

Ihneď po farbení sú vlasy suché a oslabené, preto sa odporúča vylúčiť mechanické pôsobenie. Okrem toho, po farbení vlasov, môžete čeliť množstvu problémov:

  • zmeny štruktúry a pórovitosti vlasov,
  • lámavosť vlasov,
  • strata pružnosti vlasov,
  • rozštiepené končeky vlasov.

Starostlivosť o farbené vlasy zahŕňa používanie špeciálnych šampónov, kondicionérov a masiek, ktoré pomáhajú zachovať farbu. Odporúča sa vyberať výrobky, ktoré neobsahujú parabény a sulfáty, čo vedie k zraneniu a nadvihnutiu kutikuly (vonkajšej vrstvy) vlasov. 

Vplyv keratínu a botoxu na vlasy

Žehlenie vlasov keratínom a botoxom je pomerne populárna kozmetická procedúra. Vlasy sú hneď po vyrovnaní keratínom a botoxom rovnomerné, hladké, lesklé a získavajú zdravý a upravený vzhľad. Účinky keratínu a botoxu na vlasy však nie sú vždy pozitívne.

Prostriedky na žehlenie vlasov môžu obsahovať škodlivé látky, ako je formaldehyd. V prípade neznášanlivosti alebo zlej tolerancie na tieto látky môže dôjsť k alergickej reakcii. 

Počas procedúry nanášania botoxu alebo keratínu sú vlasy vystavené chemickým a tepelným vplyvom. A takýto účinok je škodlivý pre pokožku hlavy aj vlasov. Botox a keratín sú navyše kontraindikované počas tehotenstva a počas dojčenia.

Medzi negatívne účinky botoxu a keratínu na vlasy patrí:

  • presušenie vlasov,
  • rozštiepené končeky vlasov,
  • zvýšená lámavosť vlasov,
  • strata objemu.

Starostlivosť o vlasy po keratíne a botoxe zahŕňa použitie špeciálnych šampónov, masiek a inej kozmetiky. 

Prostriedky starostlivosti o vlasy, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni

Pre domácu starostlivosť o vlasy môžete používať nielen rôzne kozmetické výrobky (šampóny, masky, peny, balzamy), ale aj lekárenské výrobky určené na starostlivosť o vlasy. K najbežnejším výrobkom starostlivosti o vlasy, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni, patrí:

  • vitamíny A a E (eliminujú lámavosť a suchosť vlasov, nasýtia ich užitočnými mikroelementmi);
  • dimexid (posilňuje vlasy a urýchľuje ich rast);
  • ricínový olej (používa sa na obnovu a zlepšenie rastu vlasov);
  • kozmetická hlina (pomáha odstrániť nadmerné mastné vlasy a zbaviť sa lupín);
  • tinktúra papriky (posilňuje vlasy a stimuluje krvný obeh v pokožke hlavy);
  • kyselina nikotínová (posilňuje vlasy a odstraňuje lupiny);
  • sulsen pasta (pomáha zbaviť sa lupín a mastenia vlasov);
  • lopúchový olej (pomáha obnoviť poškodené vlasy a ich rast).

Ak chcete určiť typ vlasov a vybrať správnu starostlivosť o ne, je potrebne absolvovať konzultáciu u trichológa. Lekár vám povie, ako často potrebujete umývať vlasy, ako aj to, aké výrobky a kozmetické procedúry používať na ich starostlivosť. Rady trichológa pomôžu udržať vaše vlasy zdravými a krásnymi.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako vybrať správnu starostlivosť pre váš typ vlasov - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké vitamíny pomôžu zlepšiť hustotu vlasov?

Ak chcete zlepšiť rast vlasov a zvýšiť ich hustotu, musíte každý deň prijímať správne množstvo vitamínov a minerálov. Za rast a krásu vlasov sú zodpovedné vitamíny A, B7 (biotín), B12, C, D a E, ako aj minerály – železo, zinok a selén. Dôležitý je aj dostatočný príjem bielkovín, pretože tie sú základom pre tvorbu vlasov. Pred nákupom vitamínov na hustotu vlasov by ste sa mali poradiť s trichológom.

2. Koľko vlasov môže denne vypadnúť?

Normálne vypadáva 50 až 100 vlasov denne. Zároveň je bežné že vypadávanie vlasov, je výraznejšie pri dlhých vlasoch ako pri krátkych. Keďže má človek asi 100 000 vlasových folikulov, strata 100 vlasov denne nie je významná. Jednoduchý test na zistenie nadmerného vypadávania vlasov môžete vykonať aj doma: prevlečte si pramienok z temena alebo spánkovej oblasti cez prsty a jemne potiahnite za končeky. Ak vypadne viac ako osem vlasov, mali by ste sa objednať k trichológovi.

3. Akým spôsobom sa zbaviť svrbenia a lupiny na hlave?

Svrbenie a lupiny na pokožke hlavy môžu byť príznakmi seboroickej dermatitídy alebo plesňovej infekcie, preto by ich mal liečiť iba trichológ. Samostatné liečenie ľudovými prostriedkami alebo farmaceutickými prípravkami na lupiny a svrbenie môžu situáciu zhoršiť . V závislosti od príčiny ochorenia môže lekár predpísať antifungálne látky, imunomodulátory, antialergické a iné lieky.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Ako vybrať správnu starostlivosť pre váš typ vlasov
Dermatológ, trichológ.
Ako vybrať správnu starostlivosť pre váš typ vlasov
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý večer. Som v 15. týždni tehotenstva a chcela by som vedieť, aká starostlivosť o vlasy sa odporúča pre tehotné ženy, aby neublížila ani mne, ani bábätku. Hovorí sa, že celých deväť mesiacov by sa nemalo s vlasmi nič robiť? je to pravda? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, v tehotenstve sa vlasy môžu strihať, používať sa vlasové prípravky a podstupovať kúpeľnú starostlivosť. Pri výbere ošetrujúcich prípravkov je však potrebné študovať ich zloženie. Odporúča sa vyhnúť sa výrobkom, ktoré majú chemické zloženie. Pre správny výber produktov starostlivosti o vlasy je potrebné navštíviť trichológa.
Adriána pred rokom
Dobrý večer. Mám dlhé vlasy, ktoré sa mi ťažko umývajú. Zdá sa mi, že sa horšie vymývajú korienky, hoci sa snažím nanášať šampónom na celú dĺžku vlasov. Ako si správne umývať vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň, pred umytím si vlasy treba poriadne rozčesať. Pri umývaní musíte postupovať pozdĺž imaginárnej línie (od ucha k uchu) a potom prejsť k zadnej časti hlavy, aby ste pokryli šampónom všetky vlasy. Pohyby by sa mali robiť končekmi prstov (nechty by sa nemali dotýkať pokožky hlavy, aby sa nepoškodila). Počas umývania sa odporúča masírovať hlavu prstami.
Sofia pred rokom
Dobrý večer, veľa som čítala o rôznych spôsoboch starostlivosti o vlasy. Mám profesionálny šampón, kondicionér, masky na vlasy. Ale nedávno som čítala o kúpeľnej starostlivosti o vlasy, v čom to spočíva?
Odpovedať
Dobrý deň, kúpeľná starostlivosť o vlasy je súbor aktivít, ktoré sú zamerané na zlepšenie stavu vlasovej pokožky a vlasov a zvyčajne zahŕňa použitie profesionálnych balzamov, terapeutických masiek, aromaterapie a bylinnej medicíny zameranej na posilnenie a obnovu vlasov. Kúpeľné procedúry sa líšia v závislosti od typu a dĺžky vlasov.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Na narodeniny som sa rozhodla nechať si predĺžiť vlasy. Neviem však, ako sa starať o predlžené vlasy a či je možné navštevovať saunu alebo sa predĺžené vlasy môžu v saune poškodiť?
Odpovedať
Dobrý deň, pri umývaní je potrebné vlasy namočiť veľkým množstvom vody, vykonávať masážne pohyby, dôkladne opláchnuť ošetrujúcimi prípravkami a následne vlasy prečesať hrebeňom s jemnými zúbkami. Po procedúre predlžovania vlasov je lepšie vyhnúť sa saune, aby sa zabránilo deformácii kapsúl a lepidla. Pri návšteve bazéna by ste mali mať na hlave plávaciu čiapku.
Katarzyna pred rokom
Dobrý deň. Dočítala som sa, že v zimnom období sa treba o vlasy starať iným spôsobom, aby si zachovali krásu a zdravie. Ako sa starať o vlasy v zime? Je pravda, že si treba vlasy chrániť pred mrazom a snehom?
Odpovedať
Dobrý deň, v zime treba sušiť vlasy pri nízkej teplote, neumývajte ich horúcou vodou a nepoužívajte hĺbkovo čistiaci šampón. Tiež je potrebné nosiť čiapky, ktoré chránia vlasy pred nízkymi teplotami, pri chladnom počasí sa zužujú cievy a začína zvýšená produkcia mazu. Masku na vlasy sa odporúča aplikovať raz týždenne.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, chcem si zafarbiť vlasy, ale obávam sa, že mi farba spáli vlasy a to kvôli chemickému zloženiu. Ovplyvňuje farba rast vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň, rast vlasov po farbení sa nespomalí ani nezastaví. Je však potrebné si zvoliť správne zloženie farby vhodné pre váš typ vlasov.. Pri výbere vhodných produktov starostlivosti o vlasy sa musíte poradiť s trichológom, ktorý vám môže odporučiť vhodné zložene farby.
Xénia pred rokom
Dobrý večer. Mám krásne, husté a dlhé vlasy, o ktoré sa chcem náležite starať. Aké sú základné hygienické pravidlá starostlivosti o vlasy? Akým spôsobom by sa mali vlasy umývať a akú teplotu by mala mať voda?
Odpovedať
Dobrý deň, je potrebné si vybrať šampón, peeling a iné ošetrujúce prípravky, ktoré sú vhodné pre váš typ vlasov, po umytí použiť kondicionér. Neodporúča sa česať a baliť mokré vlasy do uteráka (môže dôjsť k poškodeniu a trhaniu vlasov). Pri umývaní vlasov nepoužívajte horúcu vodu, ktorá vysušuje pokožku hlavy, stenčuje ochrannú lipidovú vrstvu a aktivuje mazové žľazy.
Diana pred rokom
Dobrý deň, kedysi som si umývala vlasy len šampónom a tu moja starostlivosť o ne končí. Chcem to však zmeniť, keďže mám veľmi riedke vlasy a rýchlo sa mastia. Prečo je peeling potrebný pre pokožku hlavy a pre aké typy vlasov sa peeling hodí?
Odpovedať
Dobrý deň, peeling hĺbkovo čistí pokožku hlavy od odumretých čiastočiek kože, prebytočného mazu, zvyškov kozmetiky, ošetrujúcich produktov a nečistôt. Peelingy sú vhodné pre ľudí aj s krátkymi aj dlhými vlasmi a to bez ohľadu na typ pleti a vlasov. V prípade ochorení pokožky hlavy (seboroická dermatitída, psoriáza) by sa mali najskôr poradiť s trichológom o možnosti a pravidlách používania peelingov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.