Logo
0800200000

Čo zobrazuje ultrazvukové vyšetrenie brušnej dutiny a ako sa naň pripraviť?

Čo zobrazuje ultrazvukové vyšetrenie brušnej dutiny a ako sa naň pripraviť?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 28 máj 2021 | aktualizované: 30 jún 2023 | 89229 89229
Ultrazvukové vyšetrenie (USG) brušnej dutiny je bezpečná a neinvazívna metóda diagnostiky ochorení tráviaceho traktu. Vnútorné ultrazvukové vyšetrenia zvyčajne predpisujú všeobecní lekári a gastroenterológovia a v prípade potreby aj iní špecialisti.

Čo zahŕňa ultrazvuk brušnej dutiny?

Ultrazvuk brušnej dutiny jasne zobrazuje plné orgány tráviaceho traktu. Ultrazvuk brušnej dutiny zahŕňa vyšetrenie:

  • pankreasu;
  • pečene;
  • žlčníka a žlčových ciest;
  • sleziny;
  • lymfatických uzlín a hlavných brušných ciev.

Ultrazvuk dutých orgánov tráviacej sústavy, ako je ultrazvuk žalúdka a čriev, môže odhaliť známky zápalu a vznik veľkých novotvarov v týchto orgánoch. Ultrazvuk čriev zobrazuje známky črevnej obštrukcie.

Indikácie pre ultrazvuk brušnej dutiny

Ochorenia orgánov brušnej dutiny človeka môžu byť spôsobené poruchami stravovania sa, zmenami kyslosti žalúdočných štiav, infekciou patogénnymi mikroorganizmami (vrátane Helicobacter pylori), autoimunitnými a dedičnými ochoreniami. Medzi príznaky ochorení brušných orgánov patrí bolesť a nepríjemné pocity, nadúvanie, problémy s vyprázdňovaním (zápcha a hnačka) a pálenie záhy.

Ultrazvukové vyšetrenie vnútorných orgánov je možné vykonať na lekársky predpis alebo aj bez neho. Indikácie na ultrazvukové vyšetrenie vnútorných orgánov sú:

  • akútna a chronická pankreatitída (zápal pankreasu);
  • akútna a chronická cholecystitída (zápal žlčníka);
  • cholelitiáza;
  • biliárna dyskinéza;
  • akútna a chronická hepatitída (zápal pečene);
  • zranenia brucha;
  • aneuryzma brušnej aorty;
  • anémia;
  • portálna hypertenzia;
  • benígne a malígne brušné novotvary.

Ultrasonografia nemá žiadne kontraindikácie, pretože ultrazvuk nie je škodlivý. Ultrazvuk brušnej dutiny sa môže vykonávať u detí hneď po narodení, tehotných žien a pacientov so závažnými chronickými ochoreniami.

Čo zobrazuje ultrazvukové vyšetrenie brucha?

Ultrazvuk brušnej dutiny zobrazuje vnútornú štruktúru brušných orgánov. Ultrazvukové vyšetrenie žlčníka, ktoré si vyžaduje, aby pacient pred vyšetrením požil tzv. choleretické raňajky, umožňuje vyšetriť fungovanie žlčového systému.

Čo ukazuje ultrazvuk brušnej dutiny?

Čo ukazuje ultrazvuk brušnej dutiny?

Za normálnych okolností majú všetky orgány pri ultrazvukovom vyšetrení brušnej dutiny určitú echogenitu, veľkosť a umiestnenie. Zhrubnutie stien a zväčšenie vnútorných orgánov poukazuje na ich zápal. Žlčník zvyčajne neobsahuje žiadne inklúzie a pri vyšetrení nalačno je naplnený žlčou a po jedle sa vyprázdni.

Ultrazvuk pankreasu zobrazí veľkosť pankreasu a možný zápal alebo deštrukciu. Ultrazvuk pečene poskytuje informácie o jej štruktúre a prítomnosti zápalu pri vírusovej a nevírusovej hepatitíde a môže tiež diagnostikovať steatohepatózu (ukladanie tuku okolo pečene). Ultrazvuk sleziny môže poskytnúť informácie o ochoreniach krvotvorného systému (anémia). Ultrazvuk brušnej dutiny zobrazí stav regionálnych lymfatických uzlín a môže diagnostikovať zápal (mezadenitídu).

Ak je potrebné ďalšie vyšetrenie, gastroenterológ môže predpísať aj endoskopiu (fibrogastroduodenoskopiu, anoskopiu, rekto-romanoskopiu, kolonoskopiu), CT (počítačovú tomografiu) brušnej dutiny, krvné testy a testy žalúdočnej šťavy. Vzhľadom na vysokú výpovednú hodnotu a jednoduchosť postupu sa vyšetrenie brucha zvyčajne začína ultrazvukovým vyšetrením.

Ako sa mám pripraviť na ultrazvuk brušnej dutiny?

Pred ultrazvukovým vyšetrením brušnej dutiny stačí, ak v deň vyšetrenia vynecháte raňajky a prídete do zdravotného strediska nalačno. Pred ultrazvukom brušnej dutiny nesmiete piť ani kávu.

Ak plánuje podstúpiť funkčné ultrazvukové vyšetrenie žlčníka, musíte si so sebou priniesť choleretické raňajky (vajíčko alebo kúsok čokolády). V tomto prípade lekár vykoná dve vyšetrenia: prvé pred jedlom a druhé po 10-15 minútach. Pred ultrazvukový vyšetrením brušnej dutiny sa odporúča obliecť si pohodlné oblečenie, aby ste si vedeli odhaliť brucho.

Príprava na ultrazvuk brušnej dutiny v popoludňajších hodinách si nevyžaduje úplné odopieranie si jedla, pred ultrazvukom brušnej dutiny sú povolené ľahké raňajky (šalát alebo nízkotučný jogurt). Medzi konzumáciou jedla a príchodom na ultrazvukové vyšetrenie by malo uplynúť minimálne 4-5 hodín.

Diéta pred ultrazvukom brušnej dutiny

Držanie diéty pred ultrazvukom brušnej dutiny zabezpečuje prirodzené prečistenie čriev a odstránenie plynatosti (nadúvania). Urgentné ultrazvukové vyšetrenie je možné vykonať bez prípravy, ale na bežné ultrazvukové vyšetrenie brucha je lepšie sa pripraviť vopred.

Pred ultrazvukom brušnej dutiny by ste nemali jesť potraviny, ktoré zvyšujú tvorbu plynov v črevách a vyvolávajú zápchu. Pred ultrazvukom brucha nesmiete konzumovať:

  • čerstvý chlieb (najmä ražný);
  • plnotučné mlieko;
  • strukoviny;
  • kapustu;
  • perlivú vodu.

Pred ultrazvukom brušnej dutiny môžete konzumovať čerstvú a tepelne upravenú zeleninu a ovocie, obilniny a iné potraviny bohaté na vlákninu. Pred ultrazvukom nie je potrebné meniť pitný režim.

Ako si prečistiť črevá pred ultrazvukom brušnej dutiny?

Pred ultrazvukom brušnej dutiny nie je potrebné vykonať špeciálne prečistenie čriev. Pred plánovaným termínom ultrazvuku vám pomôže prečistiť tráviaci trakt 2-3 dňová diéta. Pred ultrazvukom brucha je potrebné v určitých prípadoch užiť špeciálne lieky (preháňadlá, sorbenty, lieky proti nadúvaniu), ktoré vám predpíše lekár.

Ako sa vykonáva ultrazvuk brucha?

Ultrazvuk brucha trvá približne 15 minút. Ultrazvukové vyšetrenie sa vykonáva v sede a v ľahu na chrbte s odhalených bruchom, na ktoré lekár umiestni ultrazvukový snímač. Počas zákroku vás lekár môže požiadať, aby ste zadržali dych alebo sa otočili na bok.

Po ultrazvukovom vyšetrení brucha vám lekár poskytne správu, ale nie diagnózu. Je potrebné sa objednať na konzultáciu so všeobecným lekárom alebo gastroenterológom, aby vám interpretoval výsledky vyšetrenia a poskytol odporúčania.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Čo zobrazuje ultrazvukové vyšetrenie brušnej dutiny a ako sa naň pripraviť? - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem piť vodu pred ultrazvukom brušnej dutiny?

Pred ultrazvukom brucha môžete piť vodu. Ak je potrebné vykonať aj ultrazvukové vyšetrenie retroperitonea (obličiek), na prípravu pred týmto vyšetrením vám lekár môže odporučiť vypiť liter čistej vody pol hodiny pred vyšetrením.

2. Je možné odhaliť rakovinu pomocou ultrazvuku brušnej dutiny?

Ultrazvuk nie je základnou metódou diagnostiky benígnych a malígnych nádorov brušnej dutiny. Na ultrazvukovom vyšetrení brušnej dutiny je možné vidieť len veľké nádory a ich metastázy.

3. Môžem fajčiť pred ultrazvukom brušnej dutiny?

Fajčenie pred ultrazvukovým vyšetrením brušnej dutiny môže ovplyvniť výsledky vyšetrenia. Fajčeniu by ste sa mali vyhýbať aj vo všeobecnosti, pretože je to zlozvyk, ktorý zvyšuje riziko kardiovaskulárnych a respiračných ochorení, ale aj ochorení tráviaceho traktu.

4. Môžem absolvovať ultrazvuk brušnej dutiny počas menštruácie?

Ultrazvuk brušnej dutiny sa môže vykonávať počas menštruácie. Menštruácia nemá vplyv na anatómiu brušnej dutiny a neskresľuje výsledky ultrazvukového vyšetrenia brušnej dutiny u žien.

5. Čo je lepšie — ultrazvuk alebo CT brucha?

Ultrazvuk a CT (počítačová tomografia) brušnej dutiny majú rôzne účely a indikácie. Výhodou ultrazvukového vyšetrenia je, že je neškodné a nemá žiadne kontraindikácie, preto sa zvyčajne predpisuje ako prvá metóda diagnostiky. Po ultrazvukovom vyšetrení môže byť v prípade potreby nariadené CT vyšetrenie brušnej dutiny. CT alebo ultrazvuku brušnej dutiny určí ošetrujúci lekár v závislosti od počiatočnej diagnózy.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 12 hodnotení
Čo zobrazuje ultrazvukové vyšetrenie brušnej dutiny a ako sa naň pripraviť?
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Sabína pred rokom
Dobrý deň, počas vyšetrenia mal lekár podozrenie na prietrž a predpísal mi vyšetrenie ultrazvukom. Môže ultrazvuk brušnej dutiny odhaliť prietrž?
Odpovedať
Ultrazvuk je hlavnou metódou diagnostiky prietrže. Ultrazvuk umožňuje určiť jej umiestnenie, typ a veľkosť a môže tiež odhaliť vypadnutie črevných slučiek cez prietržový vak.
Lolita pred rokom
Dobrý deň, na internete som sa dočítala, že pečeň by sa mala pred ultrazvukom vyčistiť. Ako sa má správne užívať aktívne uhlie pred ultrazvukom brušnej dutiny?
Odpovedať
Dobrý deň! Pred ultrazvukom brucha nemusíte užívať aktívne uhlie ani iné lieky. Opýtajte sa svojho ošetrujúceho lekára, ktorý vás posiela na vyšetrenie, či je vo vašom prípade potrebná špeciálna príprava na vyšetrenie ultrazvukom.
Mária  pred rokom
Dobrý deň! Už dlho ma zaujíma odpoveď na otázku, prečo nie je vhodné jesť pred ultrazvukom brušnej dutiny.
Odpovedať
Dobrý deň! Ultrazvukové vyšetrenie brucha sa vykonáva nalačno, pretože potrava v črevách odráža ultrazvukové vlny a skresľuje výsledky. Vnútorné orgány a štruktúry jednoducho nie je možné vidieť za kúskom jedla.
Eleonóra pred rokom
Dobrý deň! Môj gastroenterológ ma poslal na ultrazvukové vyšetrenie. Okrem črevných problémov užívam aj lieky na srdce a krvný tlak. Môžem užívať lieky pred ultrazvukom brušnej dutiny?
Odpovedať
Dobrý deň! Pred ultrazvukom brušnej dutiny môžete užívať lieky tak ako zvyčajne. Lekára, ktorý vykonáva ultrazvuk, však informujte v deň vyšetrenia o tom, aké lieky ste užili.
Kristína pred rokom
Dobrý deň! Zajtra idem na ultrazvuk brucha. Môžem ísť na toaletu pred ultrazvukom brušnej dutiny?
Odpovedať
Dobrý deň! Vyprázdnenie močového mechúra a čriev nemá vplyv na výsledky ultrazvukového vyšetrenia brucha. Pred vyšetrením obličiek vás lekár môže požiadať, aby ste si naplnili močový mechúr.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.