Logo
0800200000

Ako sa zbaviť sivých vlasov?

Ako sa zbaviť sivých vlasov?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 4 november 2020 | aktualizované: 12 január 2023 | 21774 21774
21774
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Sivé vlasy sú častým javom. Proti strate ich farby nie je nikto imúnny. Nemali by ste však podliehať panike, keď sa sivé vlasy objavia.

Čo sú to šedivé vlasy?

Sivá farba vlasov vzniká v dôsledku nedostatku melanínu (pigmentu, ktorý je zodpovedný za konkrétnu farbu vlasov). Strata pigmentu spôsobuje, že šedivé vlasy sa naplnia vzduchovými bublinami a stanú sa citlivými na vonkajšie vplyvy. Nedostatok vitamínov a minerálov spôsobuje, že šedivé vlasy sú krehké a suché.

Prečo sa objavujú sivé vlasy?

Príčiny sivých vlasov

Príčiny sivých vlasov

Sivé vlasy sa objavujú pri:

  • nedostatku vitamínov a výživných látok pre vlasy;
  • dedičnej predispozícii;
  • zmenách v organizme súvisiacich s vekom (s vekom klesá produkcia melanínu, 74% ľudí od 45 do 65 rokov má sivé vlasy);
  • fajčení (u fajčiarov je 2,5-krát vyššia pravdepodobnosť, že budú mať sivé vlasy v porovnaní s nefajčiarmi);
  • užívaní liekov, ktoré potláčajú produkciu melanínu;
  • strese (dlhotrvajúci emočný stres).

Môže byť stres príčinou sivých vlasov?

Vlasy môžu zo stresu zošedivieť. Pri prílišnom nervovom vypätí dochádza k silnému uvoľňovaniu adrenalínu do krvi, čo porúša spojenie melanínu s proteínovou štruktúrou vlasov. Kvôli tomu sa melanín neutralizuje alebo sa vymýva, čo vedie k rastu sivých vlasov.

Vysoká úroveň stresu spôsobuje hyperaktivitu sympatického nervového systému, ktorý je zodpovedný za rýchle reakcie tela na nebezpečné udalosti. To vedie k urýchlenému vyčerpaniu kmeňových buniek, ktoré sú zodpovedné za farbu vlasov.

Je vhodné sivé vlasy vytrhávať?

Nie. Po vytrhnutí dôjde k poškodeniu folikulu (vlasového koreňa), čo naruší štruktúru nových vlasov. Okrem toho sa na mieste vytrhnutých vlasov vytvárajú rany, kam môže preniknúť infekcia. To môže viesť k dermatologickým ochoreniam pokožky hlavy.

Ak vytrhnete sivý vlas, na jeho mieste vyrastie nový, ale tiež sivý. Ale ak máte málo sivých vlasov, dajú sa opatrne odstrihnúť pri korienku. To rýchlo a efektívne pomôže odstrániť estetickú chybu.

Aké sú príčiny rastu sivých vlasov v mladom veku?

Zošedivenie vlasov v mladom veku môže byť spôsobené:

  • genetickými predispozíciami;
  • nedostatkom vitamínov a živín (biotín, vitamíny B6, E a D, meď, železo, vápnik, zinok, jód);
  • stresom.

Predčasné šedivenie vlasov môže byť jedným s príznakov ochorení:

  • hyperfunkcie štítnej žľazy;
  • hypovitaminózy;
  • anémie, ktorá sa vyvíja pri nedostatočnom príjme alebo asimilácii vitamínu B12 v tele;
  • progérie (genetické ochorenie, predčasné starnutie);
  • albinizmu (úplná alebo čiastočná absencia melanínového pigmentu vo vlasoch, očiach a pokožke);
  • infekčnej choroby v ťažkej forme.

Ako sa vyrovnať so šedinami v mladom veku?

Ak máte šedivé vlasy v mladom veku, mali by ste navštíviť trichológa, ktorý stanoví diagnózu, príčiny šedivých vlasov a predpíše potrebnú liečbu.

Na zastavenie šedivenia vlasov sa odporúča:

  • užívať multivitamíny a výživové doplnky s mikroživinami;
  • prestať fajčiť;
  • viesť zdravý životný štýl a dbať na správnu výživu.

Príčiny rastu sivých vlasov u žien

Príčinou rastu sivých vlasov u žien môžu byť hormonálne poruchy. V tomto prípade je potrebné obrátiť sa na endokrinológa a gynekológa, podstúpiť diagnostiku a v prípade potreby aj absolvovať liečbu.

Sivé vlasy sa u žien môžu pravidelne objavovať aj pri tvarovaní kučier kulmou či používaní žehličky na vlasy, ktoré spôsobujú tepelné poškodenie vlasov. Príčinou rastu sivých vlasov môže byť aj mechanické poškodenie spôsobené neustálym pripínaním vlasov sponkami, ako aj ich zapletanie do copu. Preto sa ženám odporúča, aby nosili rozpustené vlasy.

Ako predísť rastu sivých vlasov u mužov?

V niektorých prípadoch môže predčasné zošedivenie vlasov u mužov naznačovať nedostatočné množstvo testosterónu v krvi. Predísť tomuto môže pomoc lekára, ktorý predpíše potrebnú liečbu.

Ak je príčinou sivých vlasov u mužov choroba alebo nedostatok vitamínov a živín, liečba choroby alebo doplnenie nedostatku potrebných látok v tele pomôže problém odstrániť.

Môžu šedivé vlasy zmiznúť?

Prirodzenú farbu šedivých vlasov nemožno obnoviť. Na mieste šedivého vlasu vždy vyrastie ďalší šedivý vlas. Je však možné zabrániť ďalšiemu rozvoju šedivých vlasov. Pre dosiahnutie tohto cieľa by ste mali dodržiavať nasledujúce odporúčania:

  • zaraďte do svojho jedálnička jód, selén, zinok, železo, horčík a potraviny bohaté na bielkoviny;
  • zabráňte mechanickému a tepelnému poškodeniu vlasov;
  • používajte prírodné produkty pre starostlivosť o vlasy;
  • udržujte si zdravý životný štýl;
  • vyhýbajte sa stresovým situáciám a nervovému vypätiu.

Čo robiť, ak sa sivé vlasy už objavili?

Pomôže ich farbenie. Najmenej škodlivé sú farby na báze rastlín (hena, basma). Ak sa sivé vlasy objavia iba na niekoľkých miestach, môžete vykonať čiastočné zafarbenie (zvýraznenie) v popolavých tónoch.

Sivé vlasy je možné prelakovať umývateľnou maskarou alebo sprejmi na maskovanie sivých korienkov. Odtieňový šampón tiež pomôže vyriešiť problém sivých vlasov. Ak tieto spôsoby riešenia problému nestačia, na pomoc prídu chemické farby, ktorých sortiment je dosť rozmanitý.

Pri predchádzaní rastu nových sivých vlasov sa môžu použiť aj ľudové metódy. Alkoholická tinktúra z červenej papriky, ktorú je možné kúpiť v lekárni, pomáha zastaviť proces šedivenia a posilniť folikuly. Tinktúru sa odporúča vtierať do pokožky hlavy po dobu jedného týždňa.

Proti rastu sivých vlasov môže pomôcť aj vitamínová maska vyrobená z citrónovej a mrkvovej šťavy. (Zmiešajte citrónovú a mrkvovú šťavu, každá po 1 polievkovej lyžici, a výslednú zmes vtierajte do pokožky hlavy.) Masku nechajte pôsobiť 30 minút a potom ju môžete zmyť. Postup by sa mal pravidelne opakovať.

Aby ste zabránili ďalšiemu šediveniu, môžete použiť mezoterapiu, ktorá je účinnejšia ako farbenie vlasov a ľudové metódy. V procese mezoterapie sa do pokožky hlavy aplikujú vitamínové koktaily a výživové zložky.

Medzi výhody mezoterapie patria:

  • dlhodobý účinok procedúry (trvá až 1,5 roka);
  • aplikácia účinných látok priamo do postihnutej oblasti (pokožky hlavy), vďaka čomu vitamínové koktaily prenikajú hlboko do pokožky a intenzívne vyživujú vlasové folikuly;
  • zrýchlenie rastu vlasov;
  • zlepšenie krvného obehu pokožky hlavy;
  • rýchla účinnosť (výsledky mezoterapie sú viditeľné do jedného mesiaca po začiatku liečby).

Sivé vlasy môžu byť nielen kozmetickým defektom, ale aj príznakom rôznych chorôb. Preto, keď sa objavia sivé vlasy, popremýšľajte o svojom zdravotnom stave a poraďte sa s lekárom, ktorý môže zistiť a vyriešiť príčinu.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa zbaviť sivých vlasov? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako stres ovplyvňuje šedivé vlasy?

Farbu vašich vlasov stres nemôže ovplyvniť jednorázovo, ale ovplyvňuje ich neustály fyzický alebo psychický stres. Počas tohto obdobia sa v tele zvyšuje produkcia kortizolu, ktorý podporuje uvoľňovanie norepinefrínu do vlasových folikulov. Norepinefrín pôsobí na kmeňové bunky melanocytov čo spôsobuje, že sa menia na pigmentové bunky, vychádzajú z folikulov a to vedie k vzniku šedivých vlasov.

2. Čo sú sklovité šedivé vlasy?

Pri sklovitých šedých vlasoch keratinizované šupiny tesne pokrývajú vlasový driek, čo vo vlasoch vedie k tvorbe vzduchových bublín. Sklovité vlasy si zle zachovávajú prospešné látky, ktoré sa nachádzajú v ošetrujúcich produktov a vlhkosť, čo vedie k ťažkostiam pri farbení vlasov. Po posúdení stavu vlasov, vám trichológ odporučí bezpečnú farbu na vaše šedivé vlasy.

3. Musím si umývať šedivé vlasy pred farbením?

Pred farbením šedivých vlasov sa neodporúča umývať si vlasy, pretože pokožka hlavy obsahuje maz, ktorý produkujú mazové žľazy a ktorý je potrebný na ochranu pokožky. Zloženie farieb obsahuje agresívne chemikálie, ktoré môžu poraniť pokožku a spôsobiť podráždenie, ak sa farbia čisté, vopred umyté vlasy

4. Môžu sa farbiť šedivé vlasy počas tehotenstva?

V prvom trimestri tehotenstva sa neodporúča farbenie šedivých vlasov. Pred narodením dieťaťa by ste sa mali vzdať farbenia šedivých vlasov ak sa liečite na ekzém, psoriázu, lišaj alebo mastnú seboreu, pretože ochorenia pokožky hlavy môžu poškodiť a znížiť ochrannú funkciu pokožky. Pred farbením vlasov odporúčame poradiť sa s trichológom, ktorý vám pomôže vybrať bezpečnú farbu na vlasy.

5. Prečo ma svrbí pokožka hlavy pri šedivých vlasoch?

Šedivé vlasy nie sú dôvodom na to, aby vás svrbela pokožka hlavy. Medzi príčiny vzniku svrbenia hlavy patria seborea, seboroická dermatitída, psoriáza, pásový opar, alergická reakcia, jazvová alopécia a pedikulóza (vši). Pri svrbení hlavy je potrebné sa poradiť s trichológom, ktorý po zistení anamnézy a vyšetrení určí príčinu a predpíše ďalšiu liečbu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa zbaviť sivých vlasov?
Dermatológ, trichológ.
Ako sa zbaviť sivých vlasov?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Gabriel pred rokom
Dobrý večer, je možné zachrániť vlasy pred šedinami? Myslím tým či sa dá šedivenie vlasov zvrátiť, ak sú vlasy už čiastočne šedivé alebo sa teraz len musím pokúsiť spomaliť výskyt nových šedín? Ďakujem za vašu odpoveď.
Odpovedať
Dobrý večer, vznik šedín nie je možné zvrátiť, avšak príčinu (nedostatok vitamínov, zvýšené hladiny hormónov) určí trichológ pomocou vyšetrenia, testov a v prípade potreby aj dermatoskopie (ak má podozrenie na ochorenia vlasov). Na základe výsledkov vyšetrenia lekár zvolí terapiu na spomalenie výskytu šedivých vlasov.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Kedysi som mala vzadu na hlave pár šedivých vlasov, neprekážalo mi to, ale v poslednej dobe mi začali pribúdať ďalšie. Môžu sa šedivé vlasy farbiť? Aký druh farby si mám kúpiť alebo môžem použiť nejaké ľudové prostriedky?
Odpovedať
Dobrý deň. Šedivé vlasy sa môžu farbiť, ale na farbenie by ste nemali používať ľudové prostriedky alebo bylinky, pretože sú neúčinné, môžu poškodiť vlasové folikuly a pokožku hlavy. Keď sa objavia šedivé vlasy, je potrebné poradiť sa s trichológom, ktorý vám pomôže určiť príčinu (v prípade predčasných šedivých vlasov) alebo zvoliť prostriedky na farbenie šedivých vlasov, ktoré vznikli v dôsledku zmien súvisiacich s vekom.
Júlia pred rokom
Dobrý deň. Na spánkoch mi výrazne šedivejú vlasy, napriek tomu, že na temene hlavy, na bokoch a vzadu nemám žiadne šediny. Je to normálne? Prečo sa šedivé vlasy začínajú objavovať práve na spánkoch?
Odpovedať
Dobrý deň, výsledky štúdie týkajúcej sa lokalizácie výskytu šedivých vlasov nie sú presné. Šedivé vlasy na spánkoch však môžu súvisieť s viacerými faktormi, ako napríklad s genetikou, hormónmi (vlasy na spánkoch sú citlivejšie na androgény). Tiež na spánkoch vypadávajú vlasy menej často ako na temene alebo v zadnej časti hlavy, takže cyklickosť folikulov je narušená, čo vedie k predčasnému tvoreniu šedín
Zlatan pred rokom
Dobrý deň, môže strava a životný štýl ovplyvniť šedivé vlasy a aj oddialiť ich vznik?
Odpovedať
Aké potraviny by som mali konzumovať, aby som sa vyhol šediveniu vlasov? Dobrý deň, vznik šedivých vlasov okrem iných faktorov (genetiky, fajčenia, nedostatku vitamínov) ovplyvňuje oxidačný proces, kvôli ktorému sa poškodzujú bunky melanínu a zvyšuje sa tak riziko vzniku predčasných šedín. Aby ste sa vyhli možným následkom oxidačného procesu, môžete skúsiť antioxidačnú diétu a zaradiť do svojho jedálnička tmavú čokoládu, čučoriedky, jahody, artičoky, goji bobule, maliny, červenú kapustu, fazuľu, cviklu a špenát.
Michal pred rokom
Dobrý deň. Prečo sa šedivé vlasy objavujú po tridsiatke? S čím to súvisí? U môjho otca sa prvé šedivé vlasy objavili asi vo veku 45 rokov. Môžu sa šediny objaviť neskôr? Budem veľmi vďačný za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, výskyt prvých šedivých vlasov v 30 rokoch je možný. Šediny sa však môžu objaviť aj neskôr. Dôležitú úlohu hrá genetika, takže ak sa u vášho otec šedivé vlasy objavili v 45 rokoch, potom sa u vás zvyšuje pravdepodobnosť neskoršieho objavenia šedivých vlasov. Trichológ vám môže pomôcť spomaliť vznik šedivých vlasov a to po absolvovaní vyšetrení vlasov a pokožky hlavy, vykonaní dermatoskopie a v prípade potreby predpísania ďalších testov.
Dáša pred rokom
Dobrý deň, povedzte mi, v akom veku sú šedivé vlasy normálnym javom? Čo sa považuje za skoré šedivenie? Je možné nejako predísť šediveniu vlasov pomocou ľudových prostriedkov? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň. Vek, v ktorom sa šedivé vlasy objavia, závisí od mnohých faktorov vrátane: genetiky, prítomnosti chorôb, životného štýlu (fajčenia, stravovania), nedostatku vitamínov. Prvé šedivé vlasy sa môžu objaviť vo veku 30 rokov, čo sa považuje za normálne. Za predčasné šedivenie vlasov sa považuje, ak sa šedivé vlasy objavia vo veku 20 rokov.
Štefan pred rokom
Dobrý deň, absolvoval som testy, ktorých výsledky potvrdili názor trichológa, že mám nedostatok vitamínov (k lekárovi som išiel, keď som si našiel pár šedivých vlasov). Aké vitamíny treba užívať pri predčasnom šediveniu vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň, komplex vitamínov a mikroelementov vám vyberie dermatológ v závislosti od výsledkov anamnézy a vykonaných testov. Váš lekár vám môže predpísať vitamíny B-6, B-12, biotín, vitamín D alebo E, ktorých nedostatok môže prispieť k predčasnému šediveniu vlasov. Vitamíny si však nemôžete vybrať sami, určí vám ich lekár, pretože dávkovanie sa môže líšiť od človeka k človeku.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, môj otec aj starý otec začali šedivieť veľmi skoro a to okolo 35 rokov. Obávam sa, že kvôli genetike sa s týmto problémom môžem tiež v dohľadnej dobe stretnúť. Ako predísť predčasnému šediveniu vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň, predčasnému šediveniu vlasov môžete predísť návštevou trichológa a podstúpením vyšetrenia. Váš lekár vám môže odporučiť antioxidačnú diétu, ktorá zahŕňa čerstvé ovocie a zeleninu, ryby, olivový olej a zelený čaj. Aby sa zabránilo predčasnému šediveniu vlasom, vám trichológ tiež odporučí prestať fajčiť, pretože fajčenie má negatívny vplyv na vlasy a zvyšuje pravdepodobnosť šedín už do 30 rokov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.